de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
27-02-2012
pastamenu: Tagliatelle met walnootsaus
Tagliatelle met walnootsaus
voor 4 personen
200 g walnoten, gepels
20 g peterselie, grof gehakt
50 g boter
2 dl olijfolie extra viËrge
1 teentje knoflook uit de knijper
30 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 dl room
zout, zwarte peper uit de molen
400 g tagliatelle
Rooster de walnoten ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren. Zet apart en laat 5 minuten afkoelen.
Doe de walnoten en de peterselie in een keukenmachine en hak ze fijn. Doe de boter erbij en meng alles goed.
Schenk de olijfolie in een gelijkmatige stroom in de keukenmachine terwijl ze aan staat zodat de olijfolie door de walnoten en peterselie gemengd wordt. Meng knoflook, parmezaanse kaas en room eveneens. Breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.
Kook de pasta al dente in ruim kokend water met wat zout. Giet af, laat even uitlekken en meng door de saus. Dien op
Dr. An Vercoutere over haar werk in Guinea: 2 maart
Vrijdag 2 maart 2012 om 20.15 Not Alone Dr. An Vercoutere over haar werk in Guinea.
Dr. An Vercoutere studeert gynaecologie bij Marleen Temmerman (RUG). Zij is niet alleen actief in eigen land, maar ook in Guinea. Daar maakte ze een fotoreportage over haar ervaringen bij de NGO Felica. Dit project wil de levensomstandigheden van jonge tienermoeders, HIV-patiënten en kansarme kinderen en weeskinderen verbeteren. Die fotoreportage licht ze deze avond toe. De opbrengst van de avond gaat volledig naar het project.
Organisatie i.s.m. Reiscafé Antipode, VIVA-SVV West-Vlaanderen en VC-Mozaïek
Een deel van deze blog verscheen in herwerkte versie in de vorm van een boek. Verkrijgbaar in de boekhandel !
Kleine verhalen over solidariteit Lieven Vanhoutte (tekst) - René Van Cauwenberghe (foto's) Vakbondswerking is meer dan alleen maar vergaderingen en congressen. Dat bewijst dit boek, dat een inspirerende wandeling biedt doorheen dertig jaar syndicaal engagement en internationaal activisme. Vanuit de ontwapenende beschrijving van persoonlijke contacten en belevenissen geeft de auteur een unieke inkijk op een brede waaier van internationale samenlevingsproblemen. Lieven Vanhoutte bouwt zijn visie op vanuit de mens, eerder dan vanuit grenzen of structuren. Internationale solidariteit krijgt daardoor een gezicht. Ook letterlijk, door de samenwerking met fotograaf René Van Cauwenberge. De concrete verhalen schetsen het onrecht waar vakbonden wereldwijd tegen vechten. Waardig werk en een waardig leven zijn niet enkel een holle slogan. Het is ook het verhaal van Ekki, Bongi en Atef, het is het verhaal van hun strijd. Met de steun van de Algemene Centrale van het ABVV Auteur Lieven Vanhoutte is sociaal pedagoog, journalist en coördinator Europese en internationale actie van de Algemene Centrale van het ABVV. Zijn reisblogs vormden de basis voor dit boek. René Van Cauwenberge is gewestelijk voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV Vlaams-Brabant. Hij organiseert al jaren internationale solidariteitsprojecten. Zijn eenvoudige foto's geven vaak beter dan paginalange teksten de realiteit weer. Technische gegevens
Titel: Kleine verhalen over solidariteit Auteur: Lieven Vanhoutte Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 2012 isbn: 9789491297229 paperback (17 x 21 cm) 184 p. prijs: 15.00
150 g gekookte ham in dikke plakken, in reepjes gesneden
200 g grote garnalen
150 g taugeh ofte sojascheuten
200 g minimaÔskolfjes uit blik, uitgelekt
2 limoentjes in achten gesneden
verse gehakte koriander
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken. (Eiermie kan 24 uur van tevoren gekookt worden en in koud water bewaard.)
Verhit de olie in een wok en roerbak ui, gember en knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg waterkastanjes, sojasaus en vissaus, de kip, de ham en de garnalen toe. Roer om. Voeg uitgelekte mie, sojascheuten en maÔs toe en roerbak alles 6-8 minuten.
Doe de pansit guisado over op een warme dienschaal, garneer met limoen en koriander en serveer.
Op Het Zand te Brugge toonden de militanten van ABVV en ACV een 'unlike'-teken tegen de besparingen van deze regering. Geen afbraak van de sociale uitkeringen, rechtvaardige belastingen.
Hieronder een fotoverslag van socfo/frankmulleman.
Kook de spaghetti al dente. Kluts ondertussen in een kom de eieren, eierdooiers en parmezaanse kaas en breng het mengsel op smaak met zout en witte peper uit de molen.
Verhit de olie en de boter in een grote braadpan. Doe knoflook en pancetta erin en bak op matig vuur tot de pancetta krokant is. Verwijder de knoflook zodra hij goudbruin kleurt.
Doe de uitgelekte spaghetti in de braadpan en roer alles goed dooreen. Haal de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor. Meteen opdienen met extra Parmezaanse kaas.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront besliste op dinsdag 17 januari 2012 om over te gaan tot een algemene staking in de private en openbare sector op maandag 30 januari 2012. Het is duidelijk dat er geen schot komt in het sociaal overleg en bovendien kwam er vanuit politieke hoek het signaal dat aan de wet van 28 december 2012 en aan het regeerakkoord niets kan gewijzigd worden.
De ACOD wil het sociaal overleg met de regering alle kansen geven. Dat is ook nodig want in de huidige stand van zaken bevatten het regeerakkoord en de wet van 28 december 2012 te veel onduidelijkheden, onevenwichtigheden en onrechtvaardigheden. Voor de ACOD betekent sociaal overleg echter meer dan enkel punten en kommas wijzigen. Het is een plaats waar vakbonden problemen en bezorgdheden van werknemers kunnen aankaarten en waar reële stappen tot verandering en verbetering worden genomen. Wanneer evenwel blijkt dat sociaal overleg niet meer is dan een vorm van bezigheidstherapie, kan een reactie van de vakbonden niet uitblijven.
De staking zal ongetwijfeld negatieve reacties in de pers uitlokken. Ongetwijfeld zullen onze acties ook heel wat mensen in hun dagelijkse bezigheden treffen. Toch is deze staking nodig. Iedereen moet begrijpen dat wat voorligt meer is dan enkele simpele besparingsmaatregelen om de overheidsfinanciën op orde te stellen. De hervormingen zijn zo ingrijpend op vlak van pensioenrechten, loonvorming en loopbaan, dat er sprake is van afbraak van sociale verworvenheden en van vernietiging van de sociale welvaartsstaat.
Dat zal de ACOD niet laten gebeuren. Daarom staken wij op 30 januari 2012.
Een staking in de openbare sector laat zich steeds overal voelen en wekt dus ook heel wat wrevel op. De ACOD krijgt naast heel veel steunbetuigingen ook negatieve reacties te verwerken. Iedereen heeft een mening over staken. Sommigen vinden het de uitoefening van een democratisch recht, terwijl anderen zich beklagen over de gevolgen voor henzelf en de economie. Zijn die klachten begrijpelijk en legitiem?
Overzicht nieuwe pensioenmaatregelen
De minimumleeftijd en loopbaanvoorwaarden om van een vervroegd rustpensioen te kunnen genieten worden verhoogd. Vanaf 1 januari 2012 kan in de pensioenberekening geen voordeliger tantième meer toegekend worden dan 1/48. De refertewedde voor de berekening van het pensioen is niet langer de laatste vijf dienstjaren maar wel de gemiddelde wedde van de laatste tien dienstjaren. Vanaf 1 januari 2012 is in de pensioenberekening het aantal periodes van vrijwillige loopbaanonderbreking beperkt tot 1 jaar. Het is slechts een greep uit de vele nieuwe pensioenmaatregelen. Kom hier meer te weten over wat er voor jou wijzigt.
Woensdag 18 januari houdt ACOD TBM samen met de andere vakbonden een actie in de Centrale Diensten van De Lijn in Mechelen. Een delegatie van onze militanten zal zich toegang verschaffen tot de Raad van Bestuur van De Lijn om er een pleidooi te houden voor de redding van het vervoersaanbod van De Lijn.
Het exploitatiebudget dat de overheid aan De Lijn in 2012 toekent is verre van toereikend om de exploitatie zoals ze vandaag is verder te zetten. In de praktijk betekent dat onverantwoord snoeien in het aanbod, met zware gevolgen voor reizigers en personeel. Honderden banen dreigen te sneuvelen. De eisen die de Vlaamse Regering aan De Lijn stelt zijn schandalig en de Raad van Bestuur is van plan die op 18 januari goed te keuren.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront vraagt dat de bestuurders van de Raad van Bestuur duidelijk maken hoe ze de toekomst van het openbaar vervoer in Vlaanderen zullen beschermen.
Mailingoproep in de praktijk
Je kan ook zelf je steentje bijdragen om de toekomst van De Lijn veilig te stellen. ACOD TBM organiseert een massamailing t.a.v. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Mail tussen woensdag 18 en donderdag 19 januari (eventueel meermaals) de eenvoudige boodschap RED DE LIJN naar hilde@hildecrevits.be. Je kan ook RED DE LIJN achterlaten op het prikbord van deFacebookpagina van de minister: www.facebook.com/pages/Hilde-Crevits/43956841284.
Kd Piet Depauw is verleden week verdronken in de vijver van de Drie-Hofsteden.
Actief was hij wel! ABVV, Unie der Zorgelozen, tuinen De Sloovere, vroeger bij de KPB en CAP en nu bij PVDA, Achturencultuur, May Day Mayday, etc...
Een groot kameraad en goeie vriend is veel te vroeg, en hoe?, heengegaan!
We vergeten U niet Pietn'.
Aan mama en broers van Piet, de familieleden en vrienden en kameraden de oprechte deelneming.
Namens Achturencultuur,
Frank,
De uitvaartplechtigheid van Piet zal plaats hebben op dinsdag 10 januari 2012 om 15.00 uur in de Aula van de begraafplaats Hoog Kortrijk (Ambassadeur Baertlaan 5).
Er zijn geen overlijdensberichten. Tijdens de uitvaartplechtigheid zijn toespraken voorzien namens diverse organisaties waaronder het ABVV. Na de plechtigheid is er een koffietafel voorzien in de Unie der Zorgelozen (St-Janslaansplein Kortrijk), iedere aanwezige is daarvoor uitgenodigd.
500 g lamsvlees van de schouder (zonder bot), in blokjes
2 eetlepels olie
1 grote ui, gesnipperd
2-3 teentjes look, gesnipperd
zout, peper
kerriepoeder
1,25 dl water
1 kg savooienkool, in dunne reepjes
250 g wortel, in plakjes
3,75 dl vleesbouillon
2 eetlepels azijn
1 eetlepel suiker
Het lamsvlees in de hete olie rondom aanbraden en laten kleuren. Ui en look toevoegen en goudgeel fruiten. Kruiden met zout, peper en kerrie. 1,25 l water toevoegen, aan de kook brengen, het vuur kleiner draaien en met het deksel op de pan het vlees in ca.20 minuten garen.
De groenten erbij doen en 2-3 minuten mee laten stoven. De vleesbouillon in de pan gieten. Azijn en suiker naar smaak toevoegen. Alles aan de kook brengen en nog 20-30 minuten laten prutttelen op een laag vuur. Voor het opdienen eventueel extra kerriepoeder over het gerecht strooien. Geef er gekookte aardappelen bestrooid met gehakte verse peterselie bij.
Namens Achturencultuur, Linx+ van ACOD Kortrijk, de beste wensen voor een strijdbaar 2012 en vooral een goeie gezondheid voor de lezer van dit bericht en zijn/haar vrienden en familieleden.
Tijdens het voorbije jaar 2011 hebben we wel het een en ander voorbij zien komen.. in een land met een regering in lopende zaken denderde er in Kortrijk een Atoom-trein voorbij, viel Griekenland door de druk van het kapitalisme alsook de Carrefour op Walle en de Ring. Wat volgt nog bankencrisis die wij moeten betalen!
In het voorjaar staakten de postbodes voor betere jobs, neen, geen post in Kortrijk! op 11 februari! Op 7 februari vertrok een betoging aan de Maagd van Vlaanderen onder het motto 'Men bedreigd U' en op 4 maart de actie van ABVV en ACLVB voor een goed IPA.
Het najaar was nu ook niet direct zo rustig begin december meer dan 70 000 betogers tegen de maatregelen van uiteindelijk, na een wereldrecord onderhandelingen, een regering. Op 22 december een grote algemene staking van de openbare diensten tegen de pensioenhervormigen Volgens mij is dit een voorbode voor een woelig 2012!
Afgelopen dagen was ik enkele dagen op vakantie in Charleroi. Ik vraag me af, is dit daar industriële archeologie of science-fiction? Jonge bedelaars op straat, veel winkels te huur, kilometers fabrieksgebouwen in verval, bankoverval
Frank Mulleman,
hieronder kan je enkele socfo/frankmulleman foto's vinden van Charleroi.
1,25 kg verse rijpe tomaten, gevild, fijngehakt en door de zeef geduwd
4-6 verse blaadjes basilicum, fijn gescheurd
125 g tonijn uit blik, uitgelekt, in vlokken getrokken
geen zout, want de ansjovis is al zout genoeg
peterselie om te garneren, eventueel.
Laat op een matig vuur de stukjes ansjovisfilet in de hete olie olie al roerend zacht worden in 1-2 minuten. Voeg look en sjalot toe en laat deze glazig fruiten, oveneens op matige vlam. Doe dan de gezeefde tomaten en de gescheurde basilicum erbij en laat alles 10 minuutjes pruttelen, zodat de saus wat kan inkoken. Verdeel de vlokken tonijn in de saus, roer om en laat net lang genoeg op het vuur staan om de tonijn op te warmen.
De drie vakbonden, ACOD - ACV-overheidsdiensten en ACLVB, zijn het beu!
De regering, zonder overleg, wil onze pensioenen (van alle werknemers en ambtenaren) hervormen en dit zonder overleg met de bonden.
Zware beroepen moeten volgens Q langer werken, de nieuwe berekening van het pensioen is volgens hem een verhoging van het pensioen door langer te werken verhoogd uw pensioen niet, integendeel