de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
28-11-2011
pastamenu: Noedels met rundvlees en kaneel
Noedels met rundvlees en kaneel
voor6 personen
arachideolie
10 lente-uitjes, in stykken van 4 cm licht gekneusd *
10 teentjes knoflook, in dunne plakjes
6 plakjes gemberwortel, licht gekneusd *
1,5 theelepel chilibonenpasta
2 kassie- of kaneelstokjes
2 stuks steranijs
2,25 l water
1,25 dl licht sojasaus
1 kg rundervoorrib, vet verwijderd, in blokjes van 4 cm
250 g gedroogde rijstnoedels
250 g jonge spinazie
3 eetlepels gesnipperde lente-uitjes
Zet een wok op hoog vuur om te verhitten. Laat een scheutje arachideolie langs de rand naart het midden lopen en slinger rond in de wok. Roerbak daarin lente-uitjes, look, gember, chilibonenpasta, kassie of kaneel en sterranijs in 10-20 seconden geurig. Doe alles over in een pan. Giet het water en de lichte sojasaus erbij. Breng alles aan de kook, doe het vlees in de pan en breng weer aan de kook. Schep het schuim weg zodra het zich gevormd heeft. Temper het vuur, en laas alles, deksel op de pan 1u30 sudderen, pruttelen en tegenspartelen ; kijk het eerst half uur of er nog schuim gevormd wordt en schep het weg. Verwijder steranijs en kassie of kaneel.
Laat de noedel 10 minuten weken in heet water, of volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Laat de noedels uitlekken. Voeg de spinazie toe aan het vlees en breng alles aan de kook. Verdeel de noedels over zes warme komen. Doe hetzelfde met het vleesmengsel. Garneer met ge snippers lente-ui. Serveer. Smakelijk !
* In de Chinese keuken is de rechthoekige keukenbijl alomtegenwoordig en wordt die dus ook gebruikt om te kneuzen. Dit kan echter ook met een grote chef, maar ook met om het even wat dat een redelijk groot plat oppervlak heeft.
De Chinezen gebruiken de bast van de kassieboom, wij de bast van de kaneelboom : beide bomen zijn familie van elkaar.
Zou het gebeuren dat je Cinese spinazie tegen het lijf loopt, gebruik die dan in dit gerecht. Gebruik in geen geval oude spinazie.
Doe mee en bespaar samen eenvoudig op Groene Energie!
Schrijf u nu vrijblijvend in voor de Groepsaankoop
Geachte heer/mevrouw,
Enige tijd geleden heeft u ons aangegeven dat u verwittigd wilt worden van nieuwe groepsaankopen voor 100% groene stroom en gas. Bij deze willen wij u graag uitnodigen om uzelf VOLLEDIG VRIJBLIJVEND in te schrijven voor onze groepsaankoop! Pas na ontvangst van uw complete inschijving krijgt u uw gepersonaliseerd voorstel; op dat moment beslist u of u al dan niet op het aanbod wenst in te gaan.
Als u zich inschrijft voor deze groepsaankoop, zult u omstreeks 9 december uw persoonlijk aanbod ontvangen en ziet u onmiddellijk wat u kunt besparen. U beslist dan voor 9 januari om al dan niet op het voorstel in te gaan. De overstapperiode van de groepsaankoop is van 1 februari tot 1 augustus 2012. Indien uw huidige contract binnen deze periode vervalt of u heeft een contract voor onbepaalde tijd, kunt u dus gratis aaneensluitend overstappen. Meer informatie vindt u op de website van de groepsaankoop.
Samen sta je sterker
Hoe meer gezinnen deelnemen aan de groepsaankoop hoe hoger de besparing. Mail dit bericht daarom ook door naar uw vrienden en kennissen en laat hen meegenieten van dit initiatief! Inschrijven kan tot 29 november 2011. Wij hopen dat zowel uw portemonnee als het milieu er wel bij varen. Bij voorgaande groepsaankopen was de gemiddelde jaarlijkse besparing ongeveer 230,- euro.
Met vriendelijke groet,
Team Samenstroom sp.a-Vlaams Brabant en sp.a-Limburg
Op de Heizel in Brussel zijn 6.000 militanten van de vakbonden bijeen voor een meeting over de saneringsregering die in de maak is. De vakbonden hebben zelf voorstellen voor een rechtvaardige sanering. Op 2 december volgt een grote betoging in Brussel. Als de regeringsonderhandelaars geen rekening houden met de vakbonden, komt er ook een algemene staking voor de kerstvakantie.
Tientallen bussen en volle metro's brachten dinsdagochtend 6.000 vakbondsmilitanten van ABVV, ACV en ACLVB naar Hal 12 op de Heizel. De actie is een eerste grote waarschuwing aan het adres van de regeringsonderhandelaars.
Wat tot nu toe doorsijpelt over de komende sanering, stelt de vakbonden niet gerust. De welvaartsvastheid van de uitkeringen waar we jaren voor gestreden hebben, is al tot 60 procent beperkt. Jongeren die al de zwaarste slachtoffers van de crisis zijn, worden een tweede keer aangepakt door het hakmes te zetten in hun wachtuitkering. Langdurige werklozen worden naar armoede verwezen en wie op oudere leeftijd werkloos wordt, dreigt zijn brugpensioen te verliezen, somt Marc Leemans, nationaal secretaris van het ACV de gevaren op.
Ook de automatische indexering ligt onder vuur. Marc Leemans: Niet de index is nochtans het probleem, wel de inflatie en de hoge energieprijzen. Een indexaanpassing repareert alleen een reeds opgelopen verlies aan koopkracht. Index is geen opslag. Je wordt er niet rijker door. Je blijft hoogstens even arm.
Leemans heeft geen goed woord voor de onderhandelaars. Dat de liberale partijen dat trachten door te drukken, verbaast ons niet. Dat andere partijen daarin zo ver meegaan is zonder meer stuitend. Wie verdedigt nog de werknemers? Wie verdedigt de sociale uitkeringen?, aldus Marc Leemans.
"Ze weigeren gewoon een toekomstproject te maken. Dat is triest en ook onaanvaardbaar", zegt Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB.
Het stoort de vakbonden dat de aanstokers van de crisis de dans ontspringen. De overheidsschuld is met 15 procent gestegen. Men moest de banken redden en dat moeten we nog altijd. Door de crisis stegen de uitgaven voor sociale uitkeringen en daalden de inkomsten. Dat zadelde ons met een tekort op, niet de hoogte van de uitkeringen, zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV.
De vakbonden hebben zelf een reeks voorstellen klaar. Ze willen de fiscale cadeaus voor bedrijven aanpakken en de notionele interestaftrek inperken: 4 miljard euro. Een belasting op kapitaalinkomsten: 3 miljard euro. Opvoeren van de strijd tegen fiscale fraude: 4 miljard euro. Voila, u hebt uw 11 miljard al zonder aan de werknemers of de sociale uitkeringen te raken, aldus Anne Demelenne.
De samenkomst op de Heizel is maar een eerste waarschuwing. Omdat jullie het niet zouden vergeten, gaan we dat op 2 december nog eens herhalen, met veel meer mensen, zij aan zij, zegt Marc Leemans.
Als er niet geluisterd wordt, gaan we door en zal de maand december zeer warm worden. We sluiten een algemene staking niet uit, waarschuwt Anne Demelenne.
2 kopjes rode linzen, gespoeld onder koud stromend water, uitgelekt
2-3 eetlepels bloem
7,5 dl kippenbouillon
sap van 1 citroen
1 theelepel paprikapoeder
zout, witte peper uit de molen
1 takje tijm
1 laurierblad
cro˚tons gebakken in boter of olijfolie
geraspte kaas
Verhit de olijfolie in een pan en bak de stukjes kip rondom aan. Voeg look en ui toe, roer om en laat kort meebakken. Rode paprika en Spaans pepertje toevoegen, omroeren en kort meebakken. Linzen toevoegen en eveneens omroeren. Bestrooi alles met de bloem en -inderdaad- omroeren. Giet de bouillon in de pan. Breng aan de kook. Kruid de soep met citroensap, peprikapoeder, peper, zout, takje tijm en laurierblad. Laat de soep op een matig vuur 40-50 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn. Afproeven op smaak en zo nodig bijkruiden.
Serveer de soep goed heet in kommetjes, bestrooid met kaas en soldaatjes.
de helft van een middelgrote groene kool, minus de nerven, grof gehakt
zwarte peper uit de molen
geraspte kaas pecorino romano
Breng een grote pan met ruim water aan de kook.
Verwijder het vel van de worstjes en breek ze in kleine stukjes. Bak de stukjes worst zachtjes in de hete olie tot ze mooi bruin kleuren. Giet de wijn erbij, zet het vuur hoger en laat de wijn tot de helft inkoken. Schep een pollepel bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten sudderen ; voeg wat bouillon toe indien het vocht te veel verdampt.
Wanneer het worstevlees bijna klaar is, strooi dan zout in het water en voeg de macaroni toe. Laat de macaroni garen. Proef af en toe van de macaroni en wanneer de macaroni bijna gaar is gooi je de kool bij de pasta. Laat verder koken tot de macaroni al dente gekookt is en de kool nog knapperig is. Giet af en doe over in een warme serveerkom. Giet de worstjes met de saus erover. Voeg twee grepen pecorino romano erover, draai enkele toeren aan de zwarte pepermolen en meng alles licht door elkaar. Breng tertafel en geef de rest van de kaas er apart bij.
Verhit het smout in een ruime pan en bak daarin de stukken vlees rondom aan, zo'n 4 minuten per kant, tot het bruin kleurt. Bestrooi met zout en de bloem. Roer om. Meng de fijngehakte ui erdoor en laat alles 5 minuten bakken. Doe de azijn erbij. Giet bier en water erover. Breng aan de kook. Voeg bij de eerste borreling de peperkoekkruimels, tijm, laurier en 2 kruidnageld toe. Laat de stoverij op een zacht vuur pruttelen gedurende 2u30 - 3u.
Dien op in de pan - om de warmte de bewaren - en geef er gekookte aardappelen of pasta bij.
Wanneer meer dan zevenduizend progressieven zich verenigen om samen constructief na te denken over een humanere toekomst en dit in de pers ternauwernood weerklank krijgt, terwijl een paar schoolbussen gevuld met extreem-rechtsdenkenden aan de oevers van de IJzer steevast prime time halen, dan vrees ik dat de rottenis al tot in de gebouwen van al onze persorganen zit en dat er in dit land maar één konsekwent nageleefd cordon sanitaire is: namelijk het cordon tegen links.
De informatiedag start met een voordracht van Myriam Vanlerberghe om 16u. Aansluitend is er mogelijkheid tot vraagstelling.
Om 17u opent de informatiebeurs met infostanden rond de wilsverklaring euthanasie, de negatieve wilsverklaring, de laatste wilsbeschikking, het schenken van het lichaam aan de wetenschap, orgaandonatie, kerkuittreding en afscheidsplechtigheden.
Met 7500 op het feest van de Solidariteit met deze keer de weergoden mee...
Afghaanse vrienden komen hier samen om te verbroederen met Gentse Turken. Luikenaars kunnen trippen eten in de Brabantse tent of proeven van de West-Vlaamse lekkere paëlla, een frietje stekken kan ook.... Natuurlijk zijn er ook debatten, buitenlandse delegatie's (oa. Zuid-Korea, Tunesie,...), muziek (Raymond, Machiavelli,...) en vooral een rustige kameraadschappelijke sfeer.
Einde van de maand pastamenu: Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
Voor 4-6 personen
350 g farfalle of fusilli
2 hardgekookte eieren
200 g gerookte zalm, in smalle reepjes
1 eetlepel gehakte verse dille
3 eetlepels zure room
2 eetlepels citroensap
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
Breng in een grote pan kokend water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de pasta al dente. Giet af, laat uitlekken, spoel af onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn.
Verdeel de pasta over borden of kommetjes. Verdeel de gerookte zalm en de dille erover. Meng zure room, citroensap, zout en peper in een kommetje. Sprenkel deze slasaus over de pasta. Bestrooi met gehakt ei en serveer meteen. Geef er pizzabrood met knoflook en sinaasappelsalade met olijven bij.
Voor het pizzabrood maak je van pizzadeeg uit een pak een ronde lap en leg die op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met olijfolie, geperst knoflook, gehakte peterselie en zeezout. Bak het brood gaar. Snijd het met een scherp mes of een pizzasnijder in repen.
Pel voor de sinaasappelsalade met olijven 8 sinaasappels en snijd ze in dikke plakken. Leg ze in laagjes op een schaal met in dunne ringen gesneden rode ui en gahakte verse munt. Strooi er wat olijven over. Maak een sausje van sinaasappelsap, geperst knoflook en een beetje sesamolie en giet dit over de sinaasappelsalade. Opgepast, gebruik niet te veel sesamolie, want het heeft een overheersende smaak : 2-3 druppels volstaan.
De
intersectorale jongerencommissie West-Vlaanderen is een feit.
Wat houdt de jongeren bezig en hoe kunnen we ze op een gepaste wijze een
antwoord geven. Hoe kunnen we de jongeren betrekken in allerlei
maatschappelijke themas?
Met elkaar kennismaken is al een eerste stap
en dat kan op donderdag 6
oktober om 18u in Roeselare(ACOD -
gebouw , St. Amandsstraat 112) op onze AFTERWORKPARTY.
Vrijdag 16 september 2011 om 19u30 in de zaal De Wieke van de Gemeentelijke Bibliotheek, Bekaertstraat, 8550 Zwevegem Boekbespreking van Congo voor beginners van Tony Busselen, met lichtbeelden Georganiseerd door de Culturele Centrale Zwevegem, in samenwerking met de gemeentelijke adviesraad Noord-Zuid-Raad _____________________________________________________________ Corruptie, oorlog, plundering, ellende: dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over Congo. Een land om moedeloos van te worden. Maar blijft dat beeld ook overeind als we het confronteren met de werkelijkheid? Tony Busselen, die vier jaar geleden nog in Kinshasa woonde, deed de oefening. Hij vertrok vanuit het aloude motto wie het heden wil begrijpen, moet naar het verleden kijken. Geen wonder dus dat dit boek leest als een beknopte geschiedenis van Congo. De auteur tracht te begrijpen hoe de Congolezen tegen het kolonialisme aankeken en waarom ze het bestreden. Hoe de dictatuur van Mobutu tot stand kwam, hoe ze in leven werd gehouden en wat ze betekende voor de Congolezen. Waarom Mobutu werd omvergeworpen en wat er nadien allemaal gebeurde. Congo voor beginners wil een eerlijk beeld schetsen maar ook een instrument zijn voor verdere solidariteit met het land. In november 2011 zullen er opnieuw presidentsverkiezingen gehouden worden in Congo, en wordt het thema opnieuw brandend actueel. Tony Busselen werkte gedurende een jaar in Kinshasa mee als vrijwilliger van Etoile du Sud, een coördinatiecentrum van basisorganisaties in de volkswijken van Masina, blijft Congo bezoeken en als journalist de actuele situatie opvolgen. Het boek: isbn: 9789064455896 2010 paperback (12,5 x 20 cm) 200p. prijs: 14.95 Het boek is ook uitgegeven in het frans onder de titel: Une histoire populaire du Congo»