Noedels met rundvlees en kaneel
voor6 personen
arachideolie
10 lente-uitjes, in stykken van 4 cm licht gekneusd *
10 teentjes knoflook, in dunne plakjes
6 plakjes gemberwortel, licht gekneusd *
1,5 theelepel chilibonenpasta
2 kassie- of kaneelstokjes
2 stuks steranijs
2,25 l water
1,25 dl licht sojasaus
1 kg rundervoorrib, vet verwijderd, in blokjes van 4 cm
250 g gedroogde rijstnoedels
250 g jonge spinazie
3 eetlepels gesnipperde lente-uitjes
Zet een wok op hoog vuur om te verhitten. Laat een scheutje arachideolie langs de rand naart het midden lopen en slinger rond in de wok. Roerbak daarin lente-uitjes, look, gember, chilibonenpasta, kassie of kaneel en sterranijs in 10-20 seconden geurig. Doe alles over in een pan. Giet het water en de lichte sojasaus erbij. Breng alles aan de kook, doe het vlees in de pan en breng weer aan de kook. Schep het schuim weg zodra het zich gevormd heeft. Temper het vuur, en laas alles, deksel op de pan 1u30 sudderen, pruttelen en tegenspartelen ; kijk het eerst half uur of er nog schuim gevormd wordt en schep het weg. Verwijder steranijs en kassie of kaneel.
Laat de noedel 10 minuten weken in heet water, of volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Laat de noedels uitlekken. Voeg de spinazie toe aan het vlees en breng alles aan de kook. Verdeel de noedels over zes warme komen. Doe hetzelfde met het vleesmengsel. Garneer met ge snippers lente-ui. Serveer. Smakelijk !
* In de Chinese keuken is de rechthoekige keukenbijl alomtegenwoordig en wordt die dus ook gebruikt om te kneuzen. Dit kan echter ook met een grote chef, maar ook met om het even wat dat een redelijk groot plat oppervlak heeft.
De Chinezen gebruiken de bast van de kassieboom, wij de bast van de kaneelboom : beide bomen zijn familie van elkaar.
Zou het gebeuren dat je Cinese spinazie tegen het lijf loopt, gebruik die dan in dit gerecht. Gebruik in geen geval oude spinazie.
|