De informatiedag start met een voordracht van Myriam Vanlerberghe om 16u. Aansluitend is er mogelijkheid tot vraagstelling.
Om 17u opent de informatiebeurs met infostanden rond de wilsverklaring euthanasie, de negatieve wilsverklaring, de laatste wilsbeschikking, het schenken van het lichaam aan de wetenschap, orgaandonatie, kerkuittreding en afscheidsplechtigheden.
Met 7500 op het feest van de Solidariteit met deze keer de weergoden mee...
Afghaanse vrienden komen hier samen om te verbroederen met Gentse Turken. Luikenaars kunnen trippen eten in de Brabantse tent of proeven van de West-Vlaamse lekkere paëlla, een frietje stekken kan ook.... Natuurlijk zijn er ook debatten, buitenlandse delegatie's (oa. Zuid-Korea, Tunesie,...), muziek (Raymond, Machiavelli,...) en vooral een rustige kameraadschappelijke sfeer.
Einde van de maand pastamenu: Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
Voor 4-6 personen
350 g farfalle of fusilli
2 hardgekookte eieren
200 g gerookte zalm, in smalle reepjes
1 eetlepel gehakte verse dille
3 eetlepels zure room
2 eetlepels citroensap
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
Breng in een grote pan kokend water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de pasta al dente. Giet af, laat uitlekken, spoel af onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn.
Verdeel de pasta over borden of kommetjes. Verdeel de gerookte zalm en de dille erover. Meng zure room, citroensap, zout en peper in een kommetje. Sprenkel deze slasaus over de pasta. Bestrooi met gehakt ei en serveer meteen. Geef er pizzabrood met knoflook en sinaasappelsalade met olijven bij.
Voor het pizzabrood maak je van pizzadeeg uit een pak een ronde lap en leg die op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met olijfolie, geperst knoflook, gehakte peterselie en zeezout. Bak het brood gaar. Snijd het met een scherp mes of een pizzasnijder in repen.
Pel voor de sinaasappelsalade met olijven 8 sinaasappels en snijd ze in dikke plakken. Leg ze in laagjes op een schaal met in dunne ringen gesneden rode ui en gahakte verse munt. Strooi er wat olijven over. Maak een sausje van sinaasappelsap, geperst knoflook en een beetje sesamolie en giet dit over de sinaasappelsalade. Opgepast, gebruik niet te veel sesamolie, want het heeft een overheersende smaak : 2-3 druppels volstaan.
De
intersectorale jongerencommissie West-Vlaanderen is een feit.
Wat houdt de jongeren bezig en hoe kunnen we ze op een gepaste wijze een
antwoord geven. Hoe kunnen we de jongeren betrekken in allerlei
maatschappelijke themas?
Met elkaar kennismaken is al een eerste stap
en dat kan op donderdag 6
oktober om 18u in Roeselare(ACOD -
gebouw , St. Amandsstraat 112) op onze AFTERWORKPARTY.
Vrijdag 16 september 2011 om 19u30 in de zaal De Wieke van de Gemeentelijke Bibliotheek, Bekaertstraat, 8550 Zwevegem Boekbespreking van Congo voor beginners van Tony Busselen, met lichtbeelden Georganiseerd door de Culturele Centrale Zwevegem, in samenwerking met de gemeentelijke adviesraad Noord-Zuid-Raad _____________________________________________________________ Corruptie, oorlog, plundering, ellende: dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over Congo. Een land om moedeloos van te worden. Maar blijft dat beeld ook overeind als we het confronteren met de werkelijkheid? Tony Busselen, die vier jaar geleden nog in Kinshasa woonde, deed de oefening. Hij vertrok vanuit het aloude motto wie het heden wil begrijpen, moet naar het verleden kijken. Geen wonder dus dat dit boek leest als een beknopte geschiedenis van Congo. De auteur tracht te begrijpen hoe de Congolezen tegen het kolonialisme aankeken en waarom ze het bestreden. Hoe de dictatuur van Mobutu tot stand kwam, hoe ze in leven werd gehouden en wat ze betekende voor de Congolezen. Waarom Mobutu werd omvergeworpen en wat er nadien allemaal gebeurde. Congo voor beginners wil een eerlijk beeld schetsen maar ook een instrument zijn voor verdere solidariteit met het land. In november 2011 zullen er opnieuw presidentsverkiezingen gehouden worden in Congo, en wordt het thema opnieuw brandend actueel. Tony Busselen werkte gedurende een jaar in Kinshasa mee als vrijwilliger van Etoile du Sud, een coördinatiecentrum van basisorganisaties in de volkswijken van Masina, blijft Congo bezoeken en als journalist de actuele situatie opvolgen. Het boek: isbn: 9789064455896 2010 paperback (12,5 x 20 cm) 200p. prijs: 14.95 Het boek is ook uitgegeven in het frans onder de titel: Une histoire populaire du Congo»
Vertrek om 09.15 aan de parking Appel (Magdalenastraat) te
Kortrijk.
Terug in Kortrijk rond 04.30 op zondagmorgen.
Het is al meer dan 25 jaar, dus een traditie, dat Linx+
Achturencultuur een bus laat rijden van Kortrijk naar La Courneuve/Le Bourget
in de buurt van Parijs.
Het Fête de lHumanité is het grootste volksfeest van
Frankrijk. De organisatie is in handen van de Franse krant lHumanité.
Dit jaar kan je ondermeer volgende artiesten vinden op het
programma:
-Joan Baez: de dame van de Anti-Vietnam beweging
eind de jaren zestig. Heres to you is ongetwijfeld haar grootste hit.
-Souad Massi: Algerijnse dame die een mix brengt
van Europese en Algerijnse muziek.
-No One is Innocent: deze Franse rockgroep
stellen hun nieuwe CD voor Drugstore.
-The Ting Tings: Indie-rock uit GB. Thats not my
name en Shut up and let me go gekend van StuBru en de andere betere
radiostations.
-En nog vèèèèèèèl meer
-
Verder is er nog:theater, film, boeken alle streken van Frankrijk zijn er
vertegenwoordigd met culinaire specialiteiten Op het Internationaal dorp kan
je genieten van een natje en een droogje uit alle werelddelen .
Voor de prijs van 20 bieden we het vervoer aan van
Kortrijk naar Parijs. De ingang voor het feest is 25.
Naast het feest kan je natuurlijk ook nog de stad Parijs
bezoeken (vlot openbaar vervoer naar de stad) of een bezoekje aan het
luchtvaartmuseum van Le Bourget is ook een optie.
Meer info en inschrijven op de Huma-lijn: 0486/67 44 54 of
ga een kijkje nemen op www.bloggen.be/achturencultuur
Dit is het recept voor de bekende saus uit Bologna, zoals het in 1982 vastgelegd werd door de Academia Italiana della Cucina. Deze saus wordt altijd opgediend met tagliatelle met een preciese breedte van 8 (acht) mm, nooit of te nimmer met spaghetti.
600 g mager rundergehakt
400 g mager varkensgehakt
200 g pancettaspek, klein gesneden
100 g gehakte ui
100 g gehakte wortel
100 g gesneden selder
1 kg tomaten uit blik
300 ml droge witte wijn
500 ml melk
3 laurierblaadjes
zout en witte peper naar smaak
runderbouillon, indien nodig
Bak het spek in een grote sauspan op een laag vuurtje tot de spekrand weggesmolten is. Voeg de ui toe en roer tot die glazig wordt. Doe de wortel, selder en laurier toe en laat stoven tot de groente zacht wordt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Doe het in de pan en roer het al prakkend, op een hoog vuur, tot het gehakt rul en doorbakken is. Voeg de wijn toe en laat op het hoge vuur koken tot het vocht verdampt is. Pureer de tomaten uit blik, giet de puree bij het gehakt, meng goed en laat alles 2 uur op een laag vuurtje sudderen en pruttelen. Houd alles goed in de gaten en voeg wat runderbouillon toe indien de saus te droog wordt. Voeg na twee uur, beetje bij beetje, al roerend de melk toe en laat de saus nog een uurtje pruttelen.
Het staat uiteraard iedereen vrij deze saus op te dienen met pasta naar eigen voorkeur.
Snijd de basilicum fijn. Klop er de crËme fraÓche door. Doe deze 'pesto' over in een grote kom waarin je pastta wil serveren.
Breng ruim water aan de kook, voeg wat zout toe en kook hierin de pasta beetgaar. Giet af
Roer nu de Parmezaanse kaas door de saus. Voeg de pasta toe, schep alles goed dooreen en serveer meteen.
2
500 g verse spinaziepasta, liefst fettuccine
200 g vers basilicumblad
2,5 dl olijfolie
4 eetlepels verse pijnboompitten
6 grote knoflooktenen, gehalveerd
zout
100 g geraspte Parmezaanse kaas
Stamp in een vijzel basilicum, olie, pijnboompitten, knoflook en zout tot een puree. Je kan dit ook in een keukenmachine of keukenrobot doen. Roer er de Parmezaanse kaas door.
Kook de pasta beetgaar, giet af en doe ze in een grote ondiepe kom. Giet de pistou erover en schep alles voorzichtig om.
Beide recepten zijn geschikt voor 4 personen en komen uit de Provence. Als drank erbij zijn een rode CÙtes-du-RhÙne of een CÙtes-du-Provence aangewezen.
Sinds Bart Peeters
enkele dagen geleden op radio1 liet horen geen fan te zijn van Bart De Wever
kreeg hij zo maar eventjes 800 haatmails toegestuurd.
Wel, daar willen
wij graag iets aan doen.
Laten we deze
bekende zanger eens een love-mail sturen!
Kwestie van
duidelijk te maken ten eerste dat artiesten recht van spreken hebben en ten
tweede dat er vele anderen zijn die zeggen Niet in onze naam!
Doe mee! Stuur een
sympathiek briefje naar www.bartpeeters.net, klikken op Contact en
daar je hart-onder-de-riem-tekst noteren.
Bij wijze van
voorbeeld hierbij mijn tekstje:
Beste Bart,
de
ene Bart is duidelijk de andere niet! Wij willen je feliciteren met je
interview op radio1. Wees gerust: je staat
zeker niet alleen! Wat je zegt sluit goed aan bij wat wij met het front Niet
in onze naam ook bepleiten: een solidaire, open en multiculturele samenleving, de beste garantie voor een mooie toekomst voor
onze kinderen!
Lieve
Franssen, woordvoerder Niet in onze Naam
Zou het niet mooi
zijn als er zon 1000 loveletters naar Bart Peeters zouden verstuurd worden?
Alvast bedankt!
Lieve
0499.14 74 46
Hieronder ter info
het artikel in De Standaard van 9 augustus met verslag van die
radio-uitzending.
Bart
Peeters: De Wever, dat is geen politiek'
De Standaard
dinsdag 09 augustus 2011 (vsa)
Peeters
is kritisch voor Bart De Wever. Niets zo flauw als naar je eigen portemonnee
te kijken.'
Bart Peeters was
gisterenmiddag te gast bij Jan Hautekiet in het radioprogramma Touché op Radio
1. Zijn bezoek ging niet onopgemerkt voorbij: zo liet hij duidelijk verstaan
graag Belg' te zijn. Ik betreur heel erg wat nu bezig is.' Peeters verwees
naar het uiteenvallen van Joegoslavië, waar één republiek nu door het leven
gaat als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia. Als dat je land is, heb
je eigenlijk geen land meer', zei Peeters.
Bart Peeters is net
terug van een optreden in Marokko, waar hij op de affiche stond als Les
Belges'. Hij noemde dat onbewust' een statement.Er is niets zo gemakkelijk
als niets doen en op de eerste pagina gaan staan van Het Laatste Nieuws omdat
je met de klein mannen naar Kinepolis gaat (een verwijzing naar Bart De Wever,
red). Sorry, maar Bart De Wever, dat is géén politiek.'
Hij pleitte in het
radioprogramma voor een federale kieskring. Ik zou het leuk vinden dat ik
vanuit Vlaanderen zou mogen niet-kiezen voor Didier Reynders en dat men in
Wallonië ook zou kunnen niet-kiezen voor De Wever. Maak een grote federale
kieskring en je krijgt meteen een ander beeld.'
De financiële
transfers van Vlaanderen naar Wallonië overtuigen Bart Peeters niet. Er is
niets zo flauw als naar je eigen portemonnee te kijken. Nu steunt Vlaanderen
Wallonië. Maar als onze kinderen in het bejaardentehuis zitten, is het goed
mogelijk dat de tranfers omgekeerd lopen: van het jongere Wallonië naar het
oude Vlaanderen.'
Peeters was
gisteren niet meer beschikbaar voor commentaar. Bart heeft gewoon zijn mening
gegeven. Maar hij heeft niet de ambitie om zich vergaand in het politiek debat
te mengen', zegt zijn broer en manager Stijn Peeters.
to the Kingdom of Belgium and Association SPOETNIK
are delighted to invite You
to the celebration of
20 YEARS ANNIVERSAIRY OF THE INDEPENDENCE OF UZBEKISTAN
to be held on Friday, September 9, 2011 at 19:00 hrs. at the Concertstudio
The celebration will be followed by reception (a la Fourchette) with Uzbek Cuisine
Ter gelegenheid van de 20ste verjaring van de onafhankelijkheid van de Republiek Oezbekistan
Organiseert Spoetnik Kortrijk in samenwerking met de Ambassade van de Republiek Oezbekistan in België in aanwezigheid van de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV
Vrijdag 9 september om 19 uur
Verwelkoming door Voorzitter Walter Weydts Ere-Ondervoorzitter Provincieraad
Toespraak door de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV
Toespraak Gastspreker Receptie met Oezbeeks buffet voor U
klaargemaakt door de kok van de Oezbeekse Ambassade te Brussel voorzien van de nodige drankjes
Fototentoonstelling
Waar: Concertstudio, Conservatoriumplein 2 te Kortrijk Op twee minuten wandelafstand van het station
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 25 augustus 2011 T. Yvette & Pierre 0497/104642 E. pierre.devolder@telent.be
Secretariaat: A. Devaerelaan 77 8500 Kortrijk Ronny & Betty T. 0475/911061 0475443811 E. ronnylaporte@skynet.be
Naam: ___________________________________ Organisatie:_______________________________ Zal aanwezig zijn met aantal personen:_________