de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
05-12-2008
Postbode ontslagen na een teveel aan werk
Postbode ontslagen na een teveel aan werk
Op Indymedia kan je het volgende lezen.
Elke Van Royen
Na een jaar hard en graag werken is een jonge postbode ontslagen, omdat hij na zijn deelname aan de nationale actiedag van maandag 6 oktober het werk van die dag nét niet kon bijbenen. De reclamefolders van een supermarktketen kon hij op dinsdag niet in zijn loodzware tas proppen. Alle andere post heeft hij uit respect voor zijn klanten en werkgever toch bedeeld. Het was niet de eerste keer dan hij vele uren extra werkte zonder ervoor betaald te worden.
winterse soep uit Rusland: Borsjtsj! - maandmenu december 2008.
Borsjtsj
Deze maand stelt, onze huiskok Johan, een stevig winters soepje voor... Borsjtsj. Deze stevige soep is het lievelingsgerecht van onze Russische medeburgers. Ik herinner me nog de smaak, van toen ik deze soep at in het rijdend restaurant van de trans-siberische express... slurpend Borsjtsj eten, kijken naar de ontelbare zilverberken door een met ijs beslegen treinvenster, naar het sneeuwlandschap. Dus een echt winters recept!
500 g rode bietjes 2 grote wortels 1 knolraap 200 g witte kool 1 grote ui 500 g rundvlees 30 g boter 1,5 l vleesbouillon 3 eetlepels rode wijnazijn 2 laurierblaadjes 1 theelepel suiker zout zwarte peper uit de molen 1 bosje peterselie 1 bosje dille zure room
Begin met het schoonmaken en grof kleinsnijden van de groenten. Het rundvlees in blokjes snijden. In een grote pan de boter smelten. Daarin het vlees, wortels, knolraap en ui smoren gedurende circa 10 minuten, tot het vlees rondom bruin is. De bietjes toevoegen en overgieten met de vleesbouillon. Azijn erbij gieten. Laurierblaadjes en suiker bij de soep doen. Kruiden met peper en zout. Alles goed doorroeren. Het deksel op de pan zetten en de soep nagenoeg 45 minuten laten pruttelen.
De bosjes peterselie en dille wassen, de elastiekjes verwijderen en de kruiderij met keukentouw tot 1 struikje binden. Dit bundeltje samen met de witte kool in de pan doen en de soep nog eens 30 minuten laten pruttelen. Het kruidenstruikje en de laurierblaadjes verwijderen. De soep nog eens goed doorroeren, afproeven op smaak en serveren met de zure room apart erbij.
Elke eter doet naar smaak een (ferme) eetlepel(tje) zure room in het midden van het bord soep.
"Constant kappen op aantal ambtenaren is ziekelijk"
"Constant kappen op aantal ambtenaren is ziekelijk"
De tewerkstelling in de openbare sector is niet overdreven groot. Dat stellen de voorzitters van de twee grote overheidsvakbonden. Karel Stessens (ACOD) en Luc Hamelinck (ACV-Openbare Diensten) geven toe dat de overheidstewerkstelling de voorbije jaren toegenomen is: van 837.153 in 1980 tot 1.077.068 in 2007. "De evidentie zelf," aldus Luc Hamelinck, "want de taken van de overheid zijn ook toegenomen."
STASEGEM -- Ook in Stasegem, een Harelbeeks gehucht, tussen het kanaal Kortrijk-Bossuyt en de spoorlijn Brussel-Kortrijk is er dit jaar, zoals altijd, een viering voor 11 november. De leerlingen van de gemeenteschool, dit jaar een 10-tal, gaan onder leiding van enkele leerkrachten naar het Te Deum in de kerk.
'Men mag de basis niet vergeten!' Kersverse Vz AC Kortrijk aan het woord.
KORTRIJK -- Peter Geerolf is sinds het laatste congres van 'Algemene Centrale' ABVV Kortrijk' de kersverse voorzitter. Hij werkt bij de Waregemse firma Buildingplastics (PVC en aluminium rolluiken,...).
Maandmenu: Pompoensoep en âBrunswickâ stoofpotje.
Pompoensoep en Brunswick
Aangezien het bijna presidentsverkiezing is in de U.S.A., kijken wij eens in de Amerikaanse keuken. We beginnen met een pompoensoepje van de Indianen uit het bosrijke noordoosten. Het hoofdgerecht is konijn of kip, naar keuze, een stoofpotje van de Cherokees.
Pompoensoep Voor 4-6 personen
1 kleine pompoen van zon 30 cm diameter 1-2 eetlepels zonnebloemolie zout en peper uit de molen 1-3 eetlepels ahornstroop of honing ¼ tot ½ theelepel gemalen piment 1 l kippen- of runderbouillon Voor de garnituur het groen van lente-uitjes, in ringetjes gesneden gehakte hazelnoten geroosterde pompoenzaden, gepeld
Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de pompoen in een braadslee en zet hem de oven tot een mes er gemakkelijk in prikt. Dat duurt ongeveer een uur. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Snijd de bovenkant van de pompoen weg. Verwijder het zaad uit de pompoen. Scheid de zaden van de aanhangende vezels. Gooi de vezels weg. Meng de zaden met wat zonnebloemolie en bestrooi ze met zout naar smaak. Verdeel de zaden over een bakplaat en doe die in de oven gedurende 15-20 minuten tot de zaden knapperig zijn en goudkleurig. Ze dienen voor de garnituur. (Wat teveel is, is geschikt als aperitiefhapje.) Schraap het vruchtvlees uit de pompoen en stamp het fijn of pureer het. Doe het vruchtvlees in een kom en breng het op smaak met zout, peper, ahornstroop of honing, en pimentpoeder. Roer er geleidelijk de bouillon naar keuze door ; wie een dikkere soep wil, gebruikt minder bouillon. Laat de soep op een middelhoog vuur aan de kook komen en 5 minuten sudderen. Doe de soep over in een terrine of in de uitgeholde pompoen. Garneer met ringetjes lente-ui, gehakte hazelnoten en de gepelde geroosterde pompoenzaden.
Brunswick stoofpotje Voor 4-6 personen
1 konijn of 1 kip (1,5-1,8 kg), verdeeld in porties zout en peper uit de molen cayennepeper, desgewenst 4 plakjes spek, desgewenst 1,5-2 l kippenbouillon of water 2 uien, in vieren gesneden 2 grote rode aardappelen, in blokjes 1 teentje look, gesnipperd 1 laurierblad 450 g witte of rode bonen uit blik 450 g maïs uit blik 3 rijpe tomaten, gevierendeeld 2 eetlepels gehakte peterselie
De stukken vlees kruiden met zout, peper en eventueel cayennepeper. Het spek in een grote kom, op een laag vuur uitsmelten. Het spek uit de kom nemen. In het uitgesmolten spekvet of in smout, indien je geen spek gebruikt, de stukken vlees naar keuze, rondom aanbakken en laten bruinen gedurende 10 minuten. Bouillon toevoegen tot alles net onder staat, aan de kook brengen en alles 15 minuten laten sudderen. Het gesnipperde spek weer in de kom doen. Uien, aardappelen, look, tomaten en laurierblad toevoegen. Alles gedurende 30 minuten laten sudderen tot de groenten en het vlees gaar zijn. De bonen en maïskorrels toevoegen en zon 10 minuten laten mee warmen. Afproeven op smaak en indien nodig bijkruiden. Garneren met peterselie en opdienen. Smakelijk !
Op uitnodiging van Culturele Centrale (aangesloten bij Linx+), de Zwevegemse Noord/Zuid-raad,... was ik op 29.10.2008 te gast in zaal 'De Wieke' te Zwevegem... om een woordje te doen over de gelijkenissen/verschillen tussen Noord en Zuid Korea... De dia-voorstelling duurde meer dan 2 uur... maar het was zeer gezellig om mijn ding te doen voor het publiek, met een blok aan mijn plaasteren been...
Hieronder enkele reactie's van het publiek:
"Frank heeft heel veel mooie foto's. Heel veel beelden van het gewone leven. Zeer goed. Hij toonde er wel wat teveel, de voorstelling duurde iets te lang, een 2 uren, een half uur korter was beter geweest. Soms prong hij qua onderwerpen beetje van de hak op de tak. Maar het was wel indrukwekkend." Tony.
'Je bent veel te eenzijdig over het Noorden (een gewezen baas van Bekaert)',... hij heeft wel veel prikkeldraad verkocht in het Zuiden...
'Mooie foto's!': Tine... horeca-uitbaatsters in Kortrijk,
'Zoveel mooie kleuren...': moeder Clara aan het het woord,
BBTK Kortrijk: âDe toestand is ernstig.... maar...
BBTK Kortrijk: De toestand is ernstig.... maar niet hopeloos
KORTRIJK -- -- BBTK Kortrijk houdt zijn vierjaarlijks statutair congres. Met als titel De toestand is ernstig.... maar niet hopeloos hoopt het BBTK nog te verbeteren qua organisatie en zijn syndicale werk nog scherper te stellen.
Terwijl ondergetekende, druk bezig is met een diavoorstelling aan het samenstellen ... plaatsen de vrijwilligers van culturele centrale Linx+ Zwevegem de tentoonstelling van Koreaanse schilderijen in 'De Wieke' (de bib van Zwevegem). Zie foto hiernaast en ook aankondiging hieronder...
De Zwevegemse Noord/Zuid-raad steunt de boeren van het Noord-Koreaanse Ontchon. Op de dia-voorstelling komen we daar zeker op terug.
Voor het einde van de maand presenteren we een eenvoudig vegetarisch gerecht uit Bengalen, dat misschien wel aan onze beroemde Belgische keuken doet denken. Het recept is van sous-chef Sujit Bose van het Radisson Hotel in New Dehli.
200 g aardappel, in frietjes gesneden 100 g ui, in de lengte in reepjes gesneden 30 ml olie 1 theelepel kurkuma zout naar smaak 2 theelepels chilipoeder 100 ml water
Verhit de olie in een wok of een stevige braadpan. Voeg de ui toe en laat hem al roerend goudgeel kleuren. Voeg de aardappelreepjes toe en bak ze eveneens al roerend en omscheppend 3 tot 4 minuten. Bestrooi alles met kurkuma, zout en chilipoeder. Schenk het water erbij. Kook het geheel op een middelhoog vuur tot de aardappelen gaar zijn en het water geabsorbeerd hebben.
Korea :: Een verbaasde blik over de muur op woensdag 29 oktober 2008
Zaal De Wieke Bekaertstraat Zwevegem
Programma
Om 19u00
receptie en opening van de tentoonstelling van Koreaanse schilderijen een primeur voor Zwevegem na de tentoonstelling van deze werken in het Spinelli-gebouw van het Europese Parlement te Brussel .
Aansluitend een Koreaanse hapje en een slokje rijstwijn.
Om 20u00
Frank Mulleman doorkruiste deze zomer Korea van onder tot boven. Het land is verdeeld door een muur van meer dan 200 kilometer langen dit sinds 1953, acht meter hoog. Aan weerskanten nog steeds een half miljoen soldaten.
Inkom: 1 euro
de unieke tentoonstelling Noord-Koreaanse schilderkunst
loopt van 23 oktober tot en met 31 oktober in de Bibliotheek Zwevegem
Het Federaal Uitvoerend Bureau (FUB) van de ACOD is op maandag 20 oktober 2008 samengekomen en heeft met verbijstering kennis genomen van het budgettaire gedeelte van de regeringsverklaring. Op basis van een hypothetische groei van 2% beslist de regering 7% te besparen!
De ACOD stelt vast dat de betogingen en stakingsacties, die onder impuls van het ABVV werden gevoerd met het oog op een verbetering van de koopkracht van de werknemers en steuntrekkenden, geen indruk maakten op de regering. Ongetwijfeld is ze te druk bezig met de financiële ondersteuning van de bankinstellingen. Nochtans maakten die de afgelopen tien jaar onophoudelijk buitensporige winsten, terwijl de koopkracht van de burgers bleef dalen. Bovendien compenseerde de regering de magere voordelen die ze de werknemers zo vriendelijk aanbood, door zwaar te snoeien in openbare sector. Een broekzak-vestzak-operatie ten koste van de burger: minder service, duurder privé-inmenging en afbouw van de openbare diensten. De ACOD verzet zich tegen dit blind verlangen om de openbare uitgaven lineair te verminderen door een beperking van het aantal ambtenaren. Vermindering van de loonmassa met 1% in 2009 en twee keer 0,7% in 2010 en 2011 via selectieve vervangingen in geval van pensionering! Dat is het antwoord van de regering op de vakbondsacties die gevoerd werden ter verbetering van de koopkracht. Van enige visie gesproken!
De regering geeft er de voorkeur aan de laagste niveaus (D en C) van het Openbaar Ambt aan te vallen om de hoogste niveaus (B en A) te behouden. De openbare diensten hebben echter al hun personeelsleden nodig, ongeacht hun graad. Alleen dan kunnen ze de hen toegekende opdrachten correct volbrengen. Een ingenieur kan immers nooit een administratieve kracht vervangen of omgekeerd!
Alle leidinggevende ambtenaren van de FOD, OISZ en speciale korpsen worden evenwel verzocht deze onaanvaardbare klassenzuivering door te voeren in hun departement. Aangezien ze niet tevreden is met deze onaanvaardbare, sociale segregatie, pakt de regering ook het budget van de Overheidsbedrijven aan (de NMBS staat in het vizier) en laat ze de deur wagenwijd open als het gaat over de toekomst van de postsector.
Het is zeer duidelijk dat de regerende partijen niet de minste belangstelling tonen voor de burger, noch de openbare diensten. Juist de versterking van deze openbare diensten zou garant moetens taan voor een eerlijke en controleerbare samenleving nu meer dan ooit nodig! De ACOD veroordeelt sterk deze antisociale maatregelen en belooft nu reeds alle mogelijke middelen waarover ze beschikt in te zetten om er op gepaste wijze op te antwoorden. Bovendien herhaalt de ACOD dat ze meer dan ooit solidair blijft voor alle interprofessionele acties van het ABVV rond de koopkrachtverhoging.
KORTRIJK -- Terwijl in de Kortrijkse Hallen de beurs Interieur 2008 de openingsreceptie op gang komt, komen de medewerkers van 'de vereniging waar armen het woord nemen' samen op het Schouwburgplein. Orchestra Vetex Internationaal verzorgde het muzikaal gedeelte, verschillende soepen kon je proeven, een stuk taart was verkrijgbaar. 's Avonds was er nog een after-party op 'Overleie'.
lees verder op: http://www.indymedia.be/nl/node/29989, interview met' Marc Soenen' - vereniging waar armen het woord nemen' en 'Philippe De Coene' Sp.a Kortrijk.