Borsjtsj
Deze maand stelt, onze huiskok Johan, een stevig winters soepje voor... Borsjtsj. Deze stevige soep is het lievelingsgerecht van onze Russische medeburgers. Ik herinner me nog de smaak, van toen ik deze soep at in het rijdend restaurant van de trans-siberische express... slurpend Borsjtsj eten, kijken naar de ontelbare zilverberken door een met ijs beslegen treinvenster, naar het sneeuwlandschap. Dus een echt winters recept!

500 g rode bietjes 2 grote wortels 1 knolraap 200 g witte kool 1 grote ui 500 g rundvlees 30 g boter 1,5 l vleesbouillon 3 eetlepels rode wijnazijn 2 laurierblaadjes 1 theelepel suiker zout zwarte peper uit de molen 1 bosje peterselie 1 bosje dille zure room
Begin met het schoonmaken en grof kleinsnijden van de groenten. Het rundvlees in blokjes snijden. In een grote pan de boter smelten. Daarin het vlees, wortels, knolraap en ui smoren gedurende circa 10 minuten, tot het vlees rondom bruin is. De bietjes toevoegen en overgieten met de vleesbouillon. Azijn erbij gieten. Laurierblaadjes en suiker bij de soep doen. Kruiden met peper en zout. Alles goed doorroeren. Het deksel op de pan zetten en de soep nagenoeg 45 minuten laten pruttelen.
De bosjes peterselie en dille wassen, de elastiekjes verwijderen en de kruiderij met keukentouw tot 1 struikje binden. Dit bundeltje samen met de witte kool in de pan doen en de soep nog eens 30 minuten laten pruttelen. Het kruidenstruikje en de laurierblaadjes verwijderen. De soep nog eens goed doorroeren, afproeven op smaak en serveren met de zure room apart erbij.
Elke eter doet naar smaak een (ferme) eetlepel(tje) zure room in het midden van het bord soep.
|