de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
22-10-2008
ACOD TEGEN AFBOUW AMBTENAREN
22 oktober 2008 ACOD TEGEN AFBOUW AMBTENAREN
Het Federaal Uitvoerend Bureau (FUB) van de ACOD is op maandag 20 oktober 2008 samengekomen en heeft met verbijstering kennis genomen van het budgettaire gedeelte van de regeringsverklaring. Op basis van een hypothetische groei van 2% beslist de regering 7% te besparen!
De ACOD stelt vast dat de betogingen en stakingsacties, die onder impuls van het ABVV werden gevoerd met het oog op een verbetering van de koopkracht van de werknemers en steuntrekkenden, geen indruk maakten op de regering. Ongetwijfeld is ze te druk bezig met de financiële ondersteuning van de bankinstellingen. Nochtans maakten die de afgelopen tien jaar onophoudelijk buitensporige winsten, terwijl de koopkracht van de burgers bleef dalen. Bovendien compenseerde de regering de magere voordelen die ze de werknemers zo vriendelijk aanbood, door zwaar te snoeien in openbare sector. Een broekzak-vestzak-operatie ten koste van de burger: minder service, duurder privé-inmenging en afbouw van de openbare diensten. De ACOD verzet zich tegen dit blind verlangen om de openbare uitgaven lineair te verminderen door een beperking van het aantal ambtenaren. Vermindering van de loonmassa met 1% in 2009 en twee keer 0,7% in 2010 en 2011 via selectieve vervangingen in geval van pensionering! Dat is het antwoord van de regering op de vakbondsacties die gevoerd werden ter verbetering van de koopkracht. Van enige visie gesproken!
De regering geeft er de voorkeur aan de laagste niveaus (D en C) van het Openbaar Ambt aan te vallen om de hoogste niveaus (B en A) te behouden. De openbare diensten hebben echter al hun personeelsleden nodig, ongeacht hun graad. Alleen dan kunnen ze de hen toegekende opdrachten correct volbrengen. Een ingenieur kan immers nooit een administratieve kracht vervangen of omgekeerd!
Alle leidinggevende ambtenaren van de FOD, OISZ en speciale korpsen worden evenwel verzocht deze onaanvaardbare klassenzuivering door te voeren in hun departement. Aangezien ze niet tevreden is met deze onaanvaardbare, sociale segregatie, pakt de regering ook het budget van de Overheidsbedrijven aan (de NMBS staat in het vizier) en laat ze de deur wagenwijd open als het gaat over de toekomst van de postsector.
Het is zeer duidelijk dat de regerende partijen niet de minste belangstelling tonen voor de burger, noch de openbare diensten. Juist de versterking van deze openbare diensten zou garant moetens taan voor een eerlijke en controleerbare samenleving nu meer dan ooit nodig! De ACOD veroordeelt sterk deze antisociale maatregelen en belooft nu reeds alle mogelijke middelen waarover ze beschikt in te zetten om er op gepaste wijze op te antwoorden. Bovendien herhaalt de ACOD dat ze meer dan ooit solidair blijft voor alle interprofessionele acties van het ABVV rond de koopkrachtverhoging.
KORTRIJK -- Terwijl in de Kortrijkse Hallen de beurs Interieur 2008 de openingsreceptie op gang komt, komen de medewerkers van 'de vereniging waar armen het woord nemen' samen op het Schouwburgplein. Orchestra Vetex Internationaal verzorgde het muzikaal gedeelte, verschillende soepen kon je proeven, een stuk taart was verkrijgbaar. 's Avonds was er nog een after-party op 'Overleie'.
lees verder op: http://www.indymedia.be/nl/node/29989, interview met' Marc Soenen' - vereniging waar armen het woord nemen' en 'Philippe De Coene' Sp.a Kortrijk.
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Woningprijzen West-Vlaanderen West-Vlaanderen is goedkoopste vastgoedprovincie
West-Vlaanderen is nog altijd de goedkoopste vastgoedprovincie van Vlaanderen, blijkt uit de Vastgoedgids van Trends. Het voorbije jaar kende de provincie met een prijstoename van 13,3 procent wel de grootste prijsstijging op de Vlaamse woningmarkt.
Voor wat woonhuizen betreft, is Mesen de goedkoopste gemeente van de provincie. De referentieprijs van een woning bedraagt er 114.250euro. Mesen wordt gevolgd door Alveringem (116.250euro), Menen en Poperinge (120.000euro), Vleteren (124.250euro), Lendelede (135.000euro), Heuvelland en Wervik (136.000euro) en Ledegem (139.000euro).
De duurdere gemeenten zijn te vinden rond Brugge en aan de kust, met Knokke-Heist als absolute koploper. Omdat Brugge zelf voor velen onbetaalbaar geworden is, zoeken kandidaat-kopers het even verderop in de randgemeenten. Dat zet ook in de omliggende gemeenten druk op de prijzen. In Brugge is de referentieprijs van een woonhuis 210.000euro. In Beernem (193.000euro), Jabbeke (185.230euro), Oostkamp (191.000euro), Zedelgem (180.000euro) en Wingene (175.000euro) benadert de prijs ook al snel de 200.000 euro.
Terwijl West-Vlaanderen voor woningen de goedkoopste vastgoedmarkt heeft, voert de provincie het lijstje aan voor wat betreft de prijzen van appartementen. De referentieprijs van een appartement in de provincie bedraagt 225.000euro. Dat beeld wordt wel vertekend door de zeer hoge prijzen aan de kust. Ook op de appartementenmarkt zijn de Westhoek en het zuiden van de Leiestreek het meest interessant. De allergoedkoopste appartementen vind je in Heuvelland (77.000euro), al is het aanbod daar miniem. Met een referentieprijs van 400.512euro is Knokke het duurst.
Goedkope bouwgrond
In West-Vlaanderen betaal je voor bouwgrond gemiddeld 125,1euro per vierkante meter. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeente is enorm. Wie bouwt in Heuvelland betaalt gemiddeld 66euro per vierkante meter. Poperinge staat op de tweede plaats met 73euro per vierkante meter. Als je echter Knokke verkiest, dan moet je voor elke vierkante meter bouwgrond 701,53euro ophoesten of ruim tien keer zoveel als in Heuvelland.
Knokke-Heist blijft dus veruit de duurste vastgoedgemeente, terwijl wonen in de omgeving van de West-Vlaamse bergen in Heuvelland het voordeligst is. De zee of de bergen? Het verschil kan niet groter zijn.
Erik De Bruyn: De halve nationalisatie van Fortis of socialisme voor de rijken
maandag 29 september 2008 De managers van Fortis verdienen ongetwijfeld de prijs voor de meest succesvolle bedrijfsleiders van het jaar. Of zijn het de meest succesvolle lobbyisten? Je moet het maar doen. Eerst bouw je vanuit een bank die geheel en al met overheidsgeld en met het geld van kleine spaarders werd opgebouwd (de ASLK) een privaat zakenimperium op. Daarmee maak je in tien jaar tijd 27 miljard euro winst waarvan je méér dan 12 miljard uitdeelt aan de aandeelhouders. Als het tij dan keert klop je opnieuw aan bij Vadertje Staat. Die stopt je in één weekend tijd nogmaals 4.7 miljard euro belastinggeld toe en verdubbelt daarmee het gat in de nationale begroting. Een "transfer" van arm naar rijk om U tegen te zeggen.
En Vadertje geeft je dat geld in alle vertrouwen...
einde van de maandmenu: Roerei met tomaten en Aïgo Bouido
Aïgo Bouido
1,5 l water Zout 2 laurierbladeren 1 klein takje salie 10-12 tenen look, gepeld 4-5 eetlepels olijfolie 8 dunne sneden oudbakken brood Geraspte Gruyère of Parmezaanse kaas
Giet het water in een soepkom. Strooi zout. Voeg laurier, salie en look toe. Schenk er twee eetlepels olijfolie bij. Laat alles op een hoog vuur aan de kook komen. Draai het vuur lager, zet het deksel op de kom en laat het geheel 15 minuten sudderen. Verwijder salie en laurierblad. Zeef de soep en duw de teentjes look door de zeef. Leg in elk warm soepbord twee sneden brood. Sprenkel er de rest van de olijfolie over. Verdeel de geraspte kaas over de sneden brood. Schep de warme soep over de sneden brood.
Aïgo bouido (gekookt water) is een soep uit de Provence, meer bepaald uit de Bouches de Rhône en de Var. Deze soep lijkt misschien een mager beestje, maar bedenk : Aïgo bouido sauvo la vido ! We blijven in de Provence met
Roerei met tomaten
2 eetlepels met olijfolie 1 teen knoflook, fijngehakt 750 g verse rijpe tomaten, gevild, ontzaad, grof gehakt Zout 1 laurierblad 10 eieren 60 g ijskoude boter, in blokjes Witte peper uit de molen Handvol basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
Neem een vuurvaste aardewerken stoofpot, als je die hebt, of anders een gewone koekenpan. Verhit de olijfolie op een laag vuur. Fruit dan de knoflook. Voeg voor hij verkleurt tomaten, een beetje zout en het laurierblad toe. Draai het vuur hoger tot de tomaten beginnen te sudderen. Zet het vuur weer laag en laat de tomaten 10-15 minuten pruttelen tot alle vocht verdampt is. Roer af en toe met een houten lepel. Neem de pan van het vuur. Haal het laurierblad uit de pan. Breek de eieren in een kom. Doe er de stukjes boter bij. Strooi wat zout en peper naar smaak. Klop de eieren zachtjes met een vork tot de dooiers en de witten net gemengd zijn. (Te lang en te hard kloppen maakt de eieren taai.) Zet de pan tomaten op een matig vuur. Giet de eieren erbij. Roer de eieren door de tomaten en schraap steeds het gestolde ei los van de kanten en de bodem tot je een romig mengsel hebt. Neem de pan van het vuur. Strooi de basilicum over het ei en schep alles goed om. Dien onmiddellijk op uit de pan.
Maandag 22.09.2008, olv. Petra Demeyere (Gemeenteraadslid Sp.a Korrijk), kwamen de mensen van de 'Vereniging waar armen het woord nemen' hun uitleg doen over armoede...
Een van de gasten was de derde secretaris van de ambassade van DPRK in London ( Noord-Korea), Mr Jang Song Chol,... Tussen Brussel en London moet je natuurlijk een stop doen in Kortrijk...
Ik doe echt mijn hoed af voor de mensen van de vereniging waar armen het woord nemen, zoals ze openlijk spreken over hun situatie. Wat is armoede... is dit het sluipend gif waar we allen kunnen invallen? Jammergenoeg wel!
Op 90-jarige leeftijd is maandag de socialistische vakbondsman Georges Debunne overleden. Debunne was één van de belangrijkste figuren uit de na-oorloogse sociale geschiedenis.
Debunne was secretaris-generaal, te vergelijken met de huidige functie van voorzitter, van het ABVV tussen 1968 en 1982. Hij volgde Louis Major op. Het hoogtepunt van zijn macht valt te situeren midden de jaren zeventig en begin de jaren tachtig, in volle crisis. Jef Houthuys en Raymond Pullinckx De naam van Debunne is onlosmakelijk verbonden met die van ACV-topman Jef Houthuys en Raymond Pullinckx, baas van het VBO. Die voerden een harde strijd over de index, waarbij Debunnne zich onverzettelijk opstelde. Die onverzettelijkheid zorgde vaak voor een koude oorlog tussen Houthuys en Debunne, ook al waren het beiden vakbondsleiders. Debunne was tevens de man achter de vrijdagstakingen, die de regering Tindemans ten val brachten.
Hij verzette zich ook fel tegen de besparingsplannen begin de jaren tachtig, toen België de zieke man van Europa was. De inspanningen waren vooral voor rekening van de werknemers, argumenteerde Debunne. Mijnheer Njet: Kille, harde onderhandelaar met dossierkennis Debunne stond bekend als een harde onderhandelaar, kil en met een enorme dossierkennis. Hij werd omringd door een studiedienst die men overal benijdde. Zijn rechtlijnigheid en onverzettelijkheid leverden hem de bijnaam 'Mijnheer Njet' op. In die periode werd hij uitgespuwd door patronaal en rechts Vlaanderen. Hij werd wel eens de oorzaak van de 'Belgische ziekte' en de enorme staatsschuld genoemd, wat hij zelf altijd heeft ontkend.
Zelf kwam Debunne uit een socialistisch nest. Hij werd geboren op 2 mei 1918 in Hofstade uit een West-Vlaamse familie en groeide op in Menen. Grootvader August Debunne was de eerste verkozen socialist in Vlaanderen. Van opleiding was hij onderwijzer. Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Na de oorlog werd hij secretaris bij het ACOD, later werd hij voorzitter van de overheidsvakbond. Na zijn functie van algemeen secretaris was hij voorzitter van het Europees Vakverbond, waar hij aan de wieg van stond. Europa was overigens een belangrijk thema voor hem. Zo verzette hij zich tegen de Europese grondwet en eiste hij een sociaal Europa. Met het 'comité voor een andere politiek' was hij ook politiek actief. "De rijken worden rijker, de armen armer" Het ABVV eert Debunne als een groot vakbondsman en consequent standvastig militant, die voor velen een voorbeeld en referentie blijft. Op een eerbetoon naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag, werden een aantal uitspraken van Debunne in herinnering gebracht, die brandend actueel zijn, aldus het ABVV. "De rijken worden rijker, de armen armer" is één van die uitspraken.
De vakbond wijst op de lange termijnvisie die Debunne had en het feit dat hij pionier was in tal van domeinen, zoals de emanicpatie van de vrouw en het concept kwalitatieve groei. (belga/mvdb)
nog meer over Georges op deze blog.... ons archief op 02 mei 2008 te zien op de rechterzijde van deze bladzijde... Foto nodig? contacteer 8urenculcultuur...
Dinsdag 9 september was ik, samen met anderen van Korea Is One, te gast op de hoofdtribune op het centrale plein van Pyongyang om mee het feest te vieren van het 60-jarig bestaan van de Democratische Volksrepubliek Korea... bij ons beter gekend (toch als naam) Noord-Korea.
Het moet gezegd worden... van massa-spectakels hebben ze in dit land echt sterke kaas gegeten. Iedereen kent de show van de opening van de Olympische Spelen in Beijing/China. Hetzelfde hier in Pyongyang dan maal 3,14!
100.000 mensen op het centrale plein, allen in één lijn... en dit spectakel duurde meer dan 3 uur.
Tijdens de komende weken breng ik op deze blog enkele (unieke) foto's vanuit Noord-Korea.
Het volgende grote feest voorzien ze in april 2012... en dan probeer ik er ook bij te zijn!
1,2 kg spinazie, goed gewassen 50 g boter 4 preien, fijngesneden 2 Granny Smith appels, geschild, in stukjes 1 l warme, sterke kippenbouillon Zout Zwarte peper uit de molen ½ theelepel nootmuskaat 250 ml room Sap van 1 kleine citroen
Haal de dikke stelen van de spinazie. Hak de bladeren grof. Smelt de boter in een geschikte kom. Fruit de prei tot hij zacht is. Voeg appel en spinazie toe. Zet een deksel op de pan en laat alles stoven gedurende 5 minuten. Roer af en toe. Schenk de bouillon erbij. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur. Steek de soep door. Voeg het grootste deel van de room en alle citroensap toe. Roer om en laat de soep doorwarmen. Garneer met de rest van de room in sierlijke krullen en dien op.
Lamsribstuk met gebakken groenten Voor 4 personen
2 lamsribstukken, elk 4-5 koteletten Olijfolie Zeezout Zwarte peper uit de molen Knoflookteentjes Takjes verse rozemarijn Groenten om te bakken
Kies als groenten om te bakken enige uit volgende reeks : groene en/of rode paprika, courgette, aubergine, biet, prei, champignons, etc. Maak de groenten schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Snijd de ruggengraat van de koteletten door, om het voorsnijden te vergemakkelijken. Maak het bot schoon. Snijd voorzichtig het vel weg, maar zorg ervoor er genoeg vet blijft zitten zodat het vlees zichzelf kan bedruipen. (Je kan ook je slager vragen dit te doen.) Leg het vlees in een ingevette braadslee. Bestrijk het vlees overvloedig met olijfolie. Strooi peper en zout. Stop knoflook en rozemarijn tussen elke kotelet. Leg de groenten, soort per soort of dooreen, naar keuze, rond het vlees. Sprenkel er olijfolie over. Kruid met zout en peper. Zet de braadslee in het midden van een op 200 °C voorverwarmde oven. Verminder na 10 minuten de temperatuur tot 180 °C en braad nog eens 30 minuten. Het vlees moet van binnen nog roze zijn. Leg het vlees op een warme schaal en schik de groenten eromheen.
Beide recepten komen uit Zuid-Afrika. De soep stamt van de eenvoudige recepten uit het verleden en combineert de geneugten van zoet en zuur in één gerecht. Het gebraad is Brits met mediterrane invloeden. Door de soep te halveren of het gebraad te verdubbelen, heb je een maaltijd voor 4 of 8 eters. Smakelijk.
500 g zonnebloemzaden, gepeld 1;5 l kippenbouillon 3 Egyptische uien of 3 ferme pijpajuinen 2 eetlepels gehakte verse dille Zout Peper uit de molen/
Egyptische uien en pijpajuin lijken op elkaar ; de uibol is bij de Egyptische ui dikker dan bij de pijpajuin. Snijd de uien in dunne plakjes. Doe zonnebloemzaden, kippenbouillon en uien in een kom. Breng aan de kook en laat zonder deksel gedurende 1 uur op een laag vuur pruttelen. Roer de dille door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer.
Gebakken Runderlever
700 rundslever, in plakken van 6-8 cm dik 6 stuks pijpajuin, fijngehakt 6 blaadjes salie, gesnipperd 60 g gezouten spek, fijngehakt Smout
Stamp in een vijzel pijpajuin, salie en gezouten spek met een stamper tot een pasta. Smeer de plakjes lever aan beide zijden met deze pasta in. Bak de lever in de smout 1-4 minuten per kant al naar gelang je saignant tot goed doorbakken wil.
Beide gerechten komen van de originele bewoners van de U.S.A. De soep komt uit het noordoosten, waar groenten geteeld werden. Het recept met lever komt van de prairie. Rauwe lever van buffel, eland en hert werden door de jagers, na het doden en scheiden van het dier, gegeten om direct weer energie op te doen na de uitputtende jacht. Ze aten niet de gehele lever ; het overblijvende deel van de lever(s) en de nieren, die ook rauw konden verorberd worden, werden meegenomen naar het kamp als een gift voor de ouderen. Als een teken van respect en als eerbied voor de oudere tanden werden deze organen precies gaar gesudderd en geserveerd als een buitengewoon voedzaam maal.