Na een vrij zwaar hartinfarct ben ik begonnen met lopen: van een start to run naar 10 km, naar een halve marathon en zo naar een marathon. Ik neem deel aan veel joggings en doe ook in de week de nodige kilometertjes. Natuurlijk loop ik deze niet alleen maar met verschillende andere joggers.
Het loopverhaal van Danny
08-11-2011
Start to Run:Laarne-Kalken
De vakantiegangers van vorige week waren terug en dat resulteerde opnieuw in een pak lopers voor deze beide sessies. We hebben natuurlijk enorm geluk met de weersomstandigheden. We zijn vijf weken ver en nog niks van regen meer zelfs het zijn ideale loopomstandigheden (wel opletten dat na het lopen direct een extra vest wordt aaangetrokken want men koelt snel af). Er werden opnieuw groepjes gevormd met een zelfde tempo en terwijl men de eerste lessen in de knoei zat met de combinatie tussen lopen en praten heeft men nu de ademhaling al vrij goed onder controle. Ook wordt er al de vraag gesteld: 'Wat na deze tien weken?'. Hier is de input van de joggers zelf van groot belang nml. wat zijn hun verwachtingen/doelen? Dus graag feedback.
Let op voor gewenning; Week 5 en 6 zijn gevaarlijkvoor het fenomeen: 'Ik voel mij nen keer wat minder, 'k ga nen keer overslaan'; Hier moet je heel goed mee opletten want van 1 keer uitstellen komt soms een tweede keer. Hier is ook de motivatie (peptalk) naar elkaar toe van zeer groot belang.
Het tweede weekgedeelte werden er nog vrij veel kilometers gelopen. De meeste daarvan gingen rond het donkmeer waar het genieten was van het zeer mooie herfstweer. Ook donderdagavond waren de 'start to run'-sessies opnieuw een succes. En ja na 4 weken blaken de deelnemers van zelfvertrouwen. De rest in van de week stond in het teken van de voorbereiding van de '4uren'-loop tvv 11.11.11 in Lochristi. Dit is een aflossingswedstrijd van ploegen die bestaan uit 5 deelnemers. Chris en ikzelf hadden voor het team 'Lochristi blogt' de uitdaging aangegaan om op die vier uur de marathonafstand onder ons tweeën te lopen. Er werd een plan opgesteld waarbij we op een 'verstandige' manier zouden aflossen en waarbij we ook rekening hielden met het feit dat Chris haar basissnelheid aanzienlijk hoger is als de mijne. De doelstelling was van elk om beurt 1 km -2,5 km - 5 km - 2,5 km - 5 km - 3 km - 1,5 km te lopen met vanaf de tweede sessie zou Chris telkens 400 meter meer lopen dit moest ons tot exact de marathonafstand leiden op 4 uur. Dit leek realistisch maar eens we het parcours verkend hadden kreeg ik toch serieuze twijfels. Een parcours van 420 meter (volgens sommige 450 meter maar wij hielden het bij het laagste getal) waarbij nogal wat 'opwippertjes' van trottoirs bij zaten en waarbij we zelfs binnen een gedeelte van het jeugdhuis passeerden (vandaar dat we ons niet konden betrouwen op de garmin). Van bij de start werden wij overvleugeld door de meeste andere teams die om de ronde wisselden. We hielden ons echter perfekt aan de afspraak. Mij vrouw hield nauwgezet de ronden bij - toonde telkens wie nog hoeveel ronden moest lopen en duidde telkens de stokwisseling aan. Dit was een grote hulp zodat we ons konden concentreren op het lopen en op de weg. Na een tweetal uur waren die snelheidsmaniakken al wat geminderd en konden we ook al eens iemand voorbij lopen. Na een drietal uur zagen we al menig loper met krampen langs de kant maar bij ons begon het beter en beter te gaan Bij het invallen van de duisternis begonnen we zelfs heel vlot andere teams voorbij te lopen. Het leek wel makkelijker dan het was want door het starten en stoppen werden de spieren toch aanzienlijk belast. Stramme kuiten zullen waarschijnlijk morgen mijn deel zijn. Ons doel werd bereikt na 3u48' (toen werd marathonafstand behaald). De overige twaalf minuten liepen we nog wat exrtra afstand om ten slotte te eindigen op 44,3 km (Chris 24 (2u02') en ikzelf 20,3km (1u58'). Dit was een zeer leuke wedstijd en mijn dank aan 'Lochristi blogt' dat we hier konden aan deelnemen. En zoals steeds bepaalde de voorbereiding en het gedetailleerd uitvoeren van de planning opnieuw voor het grootste gedeelte het resultaat. Je moet de kilometers wel altijd lopen maar 'een voorbereid man/vrouw is er twee waard ...' Een mooie foto-reportage van dit evenement kan U vinden op http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLGHE_20111105_006
Momenteel kunnen we als jogger volop genieten van de 'zachte' herfst. Het nodigt uit op te lopen en de omgevingen zijn gekenmerkerd door de prachtige kleuren die de herfst met zich meebrengt. Zo is het natuurlijk heel aangenaam om kilometerkes te lopen. Het totaal aantal kilometers voor oktober is nog aardig opgelopen tot 256 dat brengt het jaartotaal ondertussen op 2857 km . Ook november heeft redelijk wat in petto: Deinze-Bellem (kunnen de weergoden hier ook eens voor mooi weer zorgen ) en de '10 mijl in Lier'. Op zaterdag 5 november staat er echter een heel speciale loop op het programma nml. een vier-urenloop in Lochristi tvv de 11.11.11-aktie. Samen met mijn loopbuddy Chris zal ik er in estafettevom een halve marathon lopen dit in het centrum van Lochristi. Meer info en achtergrond hieromtrent kunnen jullie vinden op http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLBHE_20111101_001
Ondertussen ook verschillende berichten gekregen dat de afwezige start to runners van maandag hun minuutjes vlot gelopen hebben hetzij op zichzelf hetzij met steun van de familie. Dus de motivatie is zeker en vast aanwezig.
Met de halloweenkoorts en het verlengde weekend was de verwachting qua opkomst niet zo groot. Er moest een keuze gemaakt worden ofwel op Allerheiligen lopen ofwel op Halloween lopen. We kozen voor het tweede. Er waren een twintigtal joggers die op voorhand het programma al hadden opgevraagd via mail. Van weersomstandigheden mogen we natuurlijk ook niet klagen want het zijn 's avonds ideale temperaturen om te lopen. Rond de sporthal kwamen 44 lopers opdagen (gezien de omstandigheden zeker niet slecht). Voor de eerste maal stonden er ook vijf minuten op het programma en dit werd zeer vlot verteerd door de lopers. Nu beginnen ze het resultaat te voelen van het goed onder controle houden van de ademhaling. Verschillende haalden zelfs aan dat de vijf minuten lopen hen 'beter afging' dan de kortere loopjes. Er waren er ook enkelen die de 'gellekes' in de schoenen gelegd hadden en die voelden direct een markbare verbetering naar knie en achillespees toe.
Blijf tijdens de sessies op de finse piste lopen en vermijd het 'natte gras' want dat geeft natte schoenen en natte kousen en dat zorgt bijna direct voor 'blaren'
Dit weekend zou een weekend zonder jogging/wedstrijd worden. Kris merkte erchter op dat er in Hoek (Nl) in het domein'Braakman' een jogging was met de keuze tss 7 en 14 km. Daar zij dit domein kende van tijdens de zomer zijn we naar daar afgezakt. Het was zomers 'oktober'-weer. Toen we ons traditioneel koffietje aan het drinken waren liep het aardig vol rond de inschrijvingstafel en ik denk dat zelfs de meerderheid Belgen waren (waaronderr ook enkele bekenden). Deze keer koos ik voor de 'korte afstand' daar de vorige weken met marathon Eindhoven, '10 miles' in Lier en halve marathon van Nazareth toch al vrij druk geweest was. Het domein waar de wedstrijd gelopen werd was inderdaad een prachtig domein maar ... het parcours was niet van de poes: gras, stroken met zand en dat afwisselend met door bladeren bedekte asfaltwegeltjes. Dergelijke parcours zijn vrij lastig en dat merkte ik direct want na amper 1 kilometer had ik al 'opgeblazen' benen. De kilometertijden bleven wel constant rond de 5'45" maar versnellen naar een 5'20" zoals vorige week zat er in de verste verte niet in. Ik eindigde tensotte in 40'07" op de 7,1 km en dat is gezien de aard van het parcours niet zo slecht. Chris eindigde de 14,3 km in 1u15' en dat is zeker vrij snel. Bij het afhalen van de prijzen dacht iedereen dat hij een 'zak snoep' gekregen had... maar bij nader toezicht bleek het om een originele verpakking te gaan voor een zakje ...spruiten . Ik mocht echter niet klagen want bij de tombola bleek ik van bij een lokale juwelier een dameshorloge gewonnen had.
Zoveel mogelijk mensen naar de 5 km loodsen dat wordt de hoofd-uitdaging voor het jaareinde. Maar dat zie ik zeker zitten. Als ik zie hoe vlot de moeilijke sessie van '8 x 2 minuten' werd afgewerkt dan zal dit geen enkel probleem zijn. De groepsfeer is enorm goed en dat is van zeer groot belang in een 'start to run'-reeks. Velen zeggen dat lopen een individuele sport is maar ik ben overtuigd van het tegendeel. Als je het in groep kan doen is de 'individuele' motivatie groter. Je ziet dat er spontaan groepjes gevormd worden van mensen die dezelfde snelheid lopen en die zoeken elkaar dan ook op. Hoe snel het vooruit gaat blijkt ook uit de afstand dat wordt afgelegd op een sessie. De eerste week was dan ong. 1350 meter terwijl we nu al aan 3200 meter komen. Volgende week mogen we ons niet laten vangen aan de valstrik 'vakantie' want de minuutjes blijven de hoogte ingaan.
VDAB Brussel
Hier had men dinsdag opnieuw de pech van in mindere weersomstandigheden (zeg maar gietende regen) de intervals te moeten afwerken (en dat was de tweede keer op drie weken). Zie hierbij een impressie van Nina Merckx: : "Versnellingen zijn wel zwaarder dan de gewone toerkes lopen. Vooral vanaf ronde 3 met de 3 versnellingen wordt het wel zwaarder omdat de stukken elkaar dan toch redelijk snel opvolgen. We hebben dan ook ons best gedaan om de tussenstukken steeds heel rustig te lopen.
De modderachtige en soms gladde ondergrond zorgde eveneens voor een goede tempo dosering.Het was een leuke training met veel voldoening achteraf."
3333 km
Vorig jaar liep ik 3000 km. Ik had in het begin van het jaar als doelstelling gesteld om er ongeveer 10% bij te doen. En daar ik opnieuw het geluk gehad heb om een jaar lang blessurevrij te kunnen lopen wordt het tijd om de prognose te maken voor het einde van het jaar. Momenteel staat de jaarteller op 2806 km. Ik heb mijn doel vastgelegd op 3333 km. Dus nog iets meer dan 500 km te gaan. Veel zal ook afhangen van de weesomstandigheden om dit doel ook in werkelijkheid over te zetten. Sommige zullen nu denken: dat zijn toch enorm veel kilometers. Maar als je dit op een andere manier bekijkt is dat dagelijks 1 uur investeren in je gezondheid. En dat is een investering die ik heel graag maak en de resultaten naar mijn gezondheid toe zijn dan ook navenant.
Vandaag was het een regendag: dus de hamvraag vandaag was hoeveel zullen er het 'kl...'-weer trotseren om te komen lopen.Maar ... de weergoden waren ons heel gunstig gezind en het waren zelfs ideale loopomstandigheden om rond te draven op de finse piste. De opkomst was met 71 joggers (2 hadden verwittigd dat ze niet konden) ook schitterend. Ook de sfeer van 'ik zal dat niet kunnen' is stilletjes aan plaats aan het maken naar ' het gaat toch al wat beter dan in het begin'. Er wordt vrolijk gekletst en bij het eindsignaal is er het ongeloof dat het er weeral opzit. Zelfs een foutje waardoor een minuutje extra gelopen werd, werd met moeite opgemerkt .
Dinsdag: 1ml - 1 stp - 2 ml - 2stp - 3ml -3stp 3 ml -3stp -3ml - 3stp tot 24 m Donderdag: 2 ml- 2 stp - 2 ml- 1 stp - 2 ml- 1 stp -2 ml- 1 stp -2 ml- 1 stp -2 ml- 1 stp -2 ml- 1 stp -2 ml- 1 stp tot 25 m
Zoals al meegegeven staat donderdag één van de moeilijkste sessies op het programma. Iemand die dat vlot afwerkt zal ook zonder problemen de 5 km lopen .
Tip van de week
Betrek ook je omgeving in het 'start to run'- gebeuren. Toon uw vriend/echtgenoot/kinderen waar je mee bezig bent en leer hen jouw inspanningen te waarderen. Zij moeten je trouwens steunen als het eens wat moeilijker gaat.
Praktisch
De sessies van dinsdag 1 november gaan door op maandag 31 oktober
Vandaag werd er afgezakt naar Nazareth om er een halve marathon te lopen. Zonder enige ambitie en met de 'hoop' dat er nog wel wat conditie over was na de marthon kwamen we aan in de lokale sporthal. Het was er een gezellige drukte waar ik vele bekenden tegen kwam (westvlamingen die ik al een tijdje niet gezien had, de 'enthousiaste' groep van Zele,de Eindhovengangers, Valerie en Kurt...). En voor we het beseften was het startschot gegeven. Het werd een wedstrijd die qua sportieve prestatie mij wel altijd zal bijblijven en die waaarschijnlijk nooit zal verbeterd worden. De temperaturen waren ideaal, het parcours volledig vlak en ... er zat soms vrij veel wind. Het is juist die wind die een zeer belangrijke rol speelde in het verloop van de halve marathon. De eerste keer dat we de wind tegen kregen kon ik mij wegsteken achter twee stevige bonken. Eens de wind in het voordeel liep ik naar Jan en Brigitte toe bij wie ik bescherming zocht in het 'tweede gedeelte' tegenwind. Eens de wind weer in het voordeel liep ik daar ook van weg. Dus met minimale inspanningen een maximaal resultaat. Op de 10 km kwam ik door in 55'10". Ik had dus een tijd van rond de twee uur in het vizier want in het tweede gedeelte komt er normaal een terugval. Het gelukt diende mij opnieuw. Bij het ingaan van de tweede lus haalde een vrouw mij bij - ik vroeg wat haar streeftijd was en toen ze 1u56' zei was mijn besluit genomen. Ik nestelde mij in haar zog (echt in de storken tegenwind tot op de milimeter lopen). Zij bleef het tempo opdrijven tot 5'12"/km. Het vlotte mij goed en ik bleef in het spoor en we schoven ferm op in het deelnemersveld. Met steeds meer verwondering keek ik naar de garmin: de kilometers tikten weg maar de kilometertijden liepen niet op (integendeel). Ikeindigde tenslotte in 1u52'39" (liefst 5 minuten sneller dan Evergem in september 2010). Voor mij is dit een onwaarschijnlijke tijd die het resultaat is van vele kilometers geduldig op te bouwen. Ook is dit waarschijnlijk ook het resutlaat van de voorbereding naar Eindhoven toe waar de nadruk werd gelegd naar de opbouw van de basisconditie (wat toch de bouwsteen van alles is). Ook had ik na de wedstrijd zeker niet het gevoel dat ik op was ofdat ik tot het uiterste gegaan was.
foto 1: Jan en Brigitte hielden mij tss kilometer 5 en 8 perfekt uit de wind foto 2: Een misverstand tijdens de bevoorrading ... foto 3: voor 1u52' mogen ze al eens de rode loper uitrollen
Vandaag stond al de vierde sessie op het programma (opnieuw was de opkomst om half acht aanzienlijk hoger dan om half negen maar er komt toch meer evenwicht). Het was vandaag iets frisser en dat werd direct gevoeld. Er werden enkele tips over de kledij meegegeven (probeer te beperken tot 2 lagen - mensen die vlug last hebben van koude handen doen best handschoenen aan). De klachten die kwamen over de 'milt' kon telkens ge-associeerd worden met het 'te laat' eten en/of drinken. Mensen die last heb van dat stekend gevoel van de milt letten best de laatste twee uur voor het lopen op de voeding en/of beperken best ook het drinken. Qua gedrevenheid verdient de groep 10/10 . Iedereen doet er alles aan om geen sessie te missen - de 'briefjes' worden gekoesterd - er wordt vlot terug gekeerd naar de mensen die achteraan lopen (en dat versterkt het groepsgevoel) - mensen die al eens een sessie missen lopen die op zichzelf (let wel op: indien je de weg op gaat steeds fluovestje en probeer 2 loopdagen na elkaar te vermijden). Nu al kan gezegd/voorspeld worden dat het slaagpercentage van deze groep op het einde van de rit enorm hoog zal zijn
VDAB Brussel
In Brussel hadden we dinsdag niet getroffen in het Warandepark voor de wekelijkse intervaltraining. Toch waren er een 8-tal die uit het goede hout gesneden zijn en die in de gietende regen kwamen opdagen. De vallende bladeren en de nattigheid zorgden er wel voor dat het op sommige plaatsen glibberig lag in het park, daarom werden de plaatsen van de versnellingen wat aangepast. Na de intervals werd er wel zeer goed in groep gelopen zodat het gevoel van een groepstraining werd aangescherpt. Om praktische redenen (tijdsbesparing) werd (en dit zal ook in de toekomst zo zijn) de uitloop- ronde vervangen door het 'terug' lopen.
Barcelona
De kogel is nu definitief door de kerk: mijn tiende marathon loop ik op 25 maart in Barcelona. Alle administratie (inschrijving marathon, vliegtuigtickets, hotel) is in orde gebarcht. En een beetje zoeken en luisteren naar wat tips kan je toch veel besparen op zo een trip. Voor de rest heb ik het eerste gedeelte van de week toch wat rust ingebouwd (beperk mij tot loopjes tss de 6 en 8 km) want volgend weekend staat opnieuw een halve marathon op het menu (Omega Pharma in Nazareth).
Vandaag een dag met twee gezichten qua weertype: terwijl de joggers deze middagin Brussel hun intervallekes afwerkten in de gietende regen was het deze avond droog maar toch al wat killig. De sportdienst had voor extra verlichting gezorgd in het bewaarlokaal van de kledij waarvoor onze dank (we worden in de watten gelegd ). Het was de eerste keer dat in twee groepen gelopen werd en de verdeling was nog wat ongelijk (het overgrote gedeelte om half acht) maar het evenwicht zal wel komen de volgende sessies. Er was ook nog één nieuwe inschrijving zodat het totaal op 75 staat. Na de opwarming en het stretchen stonden er vandaag 11 loopminuten en 11 stapminuten op het programma. Iedereen volbracht dit met de glimlach en was ook nog volop aan het babbelen/tetteren op het einde.
Bij spierpijnen is het best om warm te gebruiken (geen ijs of koud compressen) omdat warmte de aderen open zet en voor een betere bloeddoorstroming zorgt. Een kersenpittenkussentje (dat woord is makkelijker om te schrijven dan om uit te spreken) is hier zeer goed voor. Bij pijnen aan de hiel (mogelijk hielspoor) of aan het scheenbeen (scheenbeenvliesontsteking) is het best eerst een weekje te rusten maar is het ook aan te raden om een dokter te raadplegen.
Praktische info: de sessies van dinsdag 1 november gaan door op maandag 31 oktober (zowel om 19u30 als 20u30)
Vandaag stond de eerste wedstrijd van vijf (in kader van de '100 km van Lier') op het programma. Sinds 2007 ben ik een trouwe deelnemer aan deze wedstrijden. Ja, ik heb Lier al vervloekt als ik daar langs de boorden van de Nete loop, maar toch is het telkens weer een enorme aantrekkingspool voor mij. Dit jaar beginnen de wedstrijden een maand vroeger dan andere jaren - dus vrij kort na mijn marathon in Eindhoven - maar toch is het een begin van de voorbereiding naar maart toe (Barcelona). Want wie deze 5 wedstrijden (2 x 16 km, 2 x halve marathon en 1x25 km) als leidraad neemt in zijn voorbereding naar een marathon zal niet bedrogen uitkomen. Lier is niet alleen een fysische training maar vooral een mentale training. Daar de beentjes nog niet volledig gerecupereerd waren na vorig weekend reisde ik met niet al te veel illusies af naar Lier (mijn reisgezel Chris zat in hetzelfde schuitje). In het zonnetje was het heerlijk toeven maar in de wind was dat toch wat minder. Bij de start ging het vrij vlot. En toen ik na een viertal kilometer wat vaart wilde minderen gebeurde er iets wat de rest van de wedstrijd zou bepalen. Twee jonge gasten (dertigers) liepen mij voorbij en sneerden 'Ge zijt niet gewoon van lopen zeker want anders zou je in geen trainingsbroek rondlopen'. Ik had net die 'lange broek' aangedaan omdat ik vorige week door de kilte wat last gehad in de knieën. Duidelijk op mijn teen getrapt nestelde ik mij in hun zog (de volgende 5 km waren of tegenwind of de wind schuin tegen). Die 'jonge snaken' zette mij zonder hetzelf te beseffen perfekt uit de wind. Toen we na een 9-tal kilometer de wind in de rug kregen merkte ik ook dat het stil werd voor mij. Mijn gouden regel indachtig (wie niet meer kan babbelen zijn pijp is uit) versnelde ik iets en ja hoor die twee moesten mij laten gaan. Binnenpretjes dat ik had (ze eindigden tenslotte op meer dan drie minuten). Door deze 'boost' kwam ik nog aan een zeer gelijklopende wedstrijd - alle kilometers tss de 5'35" en 5'37" (behalve km 8 en 9, toen mijn 'hazen' begonnen te verzwakken die waren in 5'48"). Gelijke kilometertijden wil ook zeggen zeer goede conditie. Ik eindigde tenslotte in 1u31'17". Chris liep 1u24'37". Een week na een marathon zijn dat tijden die kunnen tellen.
Vandaag de tweede sessie aan de sporthal in Laarne. Nu het administratieve voltooid is hebben we ook zicht op het exacte aantal deelnemers en dat is 74! Iedereen is natuurlijk vol aandacht als de tips gegeven worden. En het kan niet genoeg benadrukt worden: tetteren is het belangrijkste onderdeel de eerste weken enkel op die manier kan de ademhaling onder controle blijven en kan naar de ideale snelheid gezocht worden. En natuurlijk het veter-verhaal is altijd een succes. Er mag ook niet vergeten worden om regelmatig eens te stretchen
Ook hier is het herfstseizoen begonnen. In deze reeks lopen we niet van 0-5 km maar gaan we de doelen iets verleggen. Er wordt getraind naar 1O km en opnieuw wordt dit gedaan in een tijdsspanne van 10 weken. Er wordt driemaal/week getraind (op dinsdag en donderdag in het Warandepark in Brussel en 1 vrije training thuis). Op dinsdag zal er telkens een lichte intervaltraining zijn. En we zijn alvast goed gestart met een 16-tal deelnemers. De schemas zullen wekelijks worden doorgemaild en zelf zal ik zoveel mogelijk proberen aanwezig zijn.
Planning op korte en lange termijn
Eindhoven is verleden tijd dus wordt het tijd om vooruit te kijken. En dan kom je natuurlijk aan mijn tiende (en laatste) marathon. Er was twijfel omtrent de plaats waar de voorjaarsmarathon zou gelopen worden : Rotterdam (reeds vier maal deelgenomen), Parijs (vrij lastig) en Barcelona. Zoals het er nu voorstaat zal het waarschijnlijk Barcelona (25/03) worden. De voorbereiding begint eigenlijk volgende zaterdag met de 10 mijl van Lier dat is de eerste in een reeks van 5 wedstrijden (elke herfst- en wintermaand één) die samen de 100 km van Lier vormen.Deze wedstrijden doen de boorden van de Nete aan en het kan er gezellig lopen zijn maar bij oostenwind kan het er in de wintermaanden bitterkoud zijn. Volgende week staat er dan de Omega Pharma halve marathon op het programma en op 11 november Deinze-Bellem daarna volgen enkele weken van rust qua wedstrijden.
Foto 1: de dag voor de marathon lijkt iedereen ontspannen Foto 2: enkele minuten voor de start van de marathon: verstand op nul en blik op oneindig Foto 3 + 4: niks dan lachende gezichten bij de 'start to run'-ners te Laarne/Kalken. Zowel bij de mannen als de vrouwen
Enkele maanden geleden werden de eerste stappen ondernomen om in Laarne een 'start to run' te organiseren. De gemeentelijke sportdienst spande zich ook voor de kar en er werd geen enkele mogelijkheid onbenut gelaten om het evenement in het daglicht te plaatsen. Druppelgewijs kwamen de inschrijvingen binnen maar vandaag was het aan de 'administratieve' tafel een overrompeling. Voor het exacte aantal deelnemers te weten zal er eerst nog administratief moet nagekeken worden maar dat zal tss de 75 en 80 liggen. Dus opdat gebied zeker al een succes Praktisch werd er direct al een ingrijpende verandering ingevoerd: vanaf volgende week kan er in twee sessies getraind worden één om 19u30 en één om 20u30 (de keuze is hier virj). Volgende donderdag 13/10 werken we nog met één sessie om 19u30! Dus vandaag was de 'finse piste' aan de sporthal in Laarne zeer druk bevolkt. Bij deze eerste sessie werd de nadruk gelegd op stretchen - praten tijdens het lopen en het 'hoog' houden van de handen. En hoe zit het met de mannen? Er waren er 7 (dat is toch ongeveer 10% en dat is vergelijking met andere gemeenten zelfs nog niet zo slecht)
Enkele tips voor de eerste les:
1. Snelheid is geen doelstelling, uitlopen des te meer 2. Vlot kunnen babbelen/tetteren tijdens het lopen is de beste hartslagmeter 3. Stretchen voor en na het lopen is zeer belangrijk (zeker als je een tijd niet aan sport gedaan hebt) 4. Als je een sessie wil inhalen en je gaat op de weg gaan lopen doe dan telkens een fluo-vestje aan.
Programma week 1:
dinsdag: 1m l - 1m st - 1m l - 1 m st - 1m l -1m st - 2 m l - 2 m st - 2 m l - 2 m st : totaal 14 m donderdag:1m l - 1 m st - 1 m l - 1 m st - 1 m l - 1 m st - 1 m l - 1 st - 2 m l - 2 m st - 3 m l - 3 m st : totaal 18 m
Op zaterdagamorgen afgereisd naar Eindhoven samen met Chris (en onze wederhelften Lut en Roger). Eens in het (zeer verzorgde) hotel in Geldrop toegekomen werden we de groep vervolledigd met Sandra, Jan, Vincent en Regina. Na het inchecken werd met de trein koers gezet naar Eindhoven om de nummers op te halen (en ja in Nederland niet zo eenvoudig om een treinticket te bemachtigen). We hadden daar ook een ontmoeting met de zeer sympathieke Nederlanders die vorig jaar onze camera gevonden hadden - zij gaven ons ook nog enkele tips over start- en aankomstzone. De dag werd afgesloten met een etentje in knus restaurant in Geldrop. Zondagmorgen konden we vanaf zeven uur een ontbijtpakket afhalen aan de bali. Ik kreeg echter weinig binnen want er woren enorm veel zenuwen: slechte generale repetitie in Gent, nieuw parcours met allemaal rechte stukken, de weersvoorspellingen en ja ook de schrik die er bij elke marathon toch wel wat is. Maar ... zowel de weersomstandigheden (perfect om in te lopen) als het parcours vielen enorm mee. Van bij de start kon ik een vrij goed tempo aanhouden en dat resulteerde in een doorkomst van 58' op 10 km. Het parcours bleek dan toch niet uit die ellendig lange stukken te bestaan en telekens bij tegenwind kon ik mij perfect uit de wind zetten bij enkele medelopers. Doorkomst halve marathon op 2u04' (liefst 8' sneller dan halve marathon 2 weken geleden in Gent - dat voedingspatroon heeft weer maar eens zijn nut bewezen). Na wat proviand aan te hebben genomen van onze (verkleumde) verzorgers Roger en Lut begon het mentaal zwaar tweede gedeelte wonderwel kenden de kilometertijden geen spectaculaire terug val. En ja eens de 25 km voorbij begint de marathon pas echt - vanaf toen was het van orkestje naar orkestje lopen en me laten meeslepen door de vrolijke deuntjes. Ik werd perfect afgeleid en de 30 km-grens werd genomen in 3u01'. Vanaf toen besefte ik dat er weer een PR inzat en ja dan 'loopt' alles als een fluitje van een cent. Zonder noemenswaardige diep te moeten gaan haalde ik de eindstreep in 4u23' (13 minuten sneller dan vorig jaar en 5 minuten sneller dan mijn vorige besttijd in Rotterdam). Ook Chris (3u49") en Jan (3u32') liepen een uitstekende tijd en waren daar heel tevreden mee. Het werd dus een fantastisch loopweekend dat werd omkaderd door een fantastische groep die er gezamelijk een mooi Eindhoven-weekend van gemaakt hebben. Het belangrijkste van de geleverde prestatie van vandaag is dat je met : geloof in jezelf, een verstandige aanpak en een gezond doorzettingsvermogen enorm veel kan bereiken (en zelfs de fysische beperkingen kan overstijgen).
Start to Run in Laarne/Kalken: Kaap van 60 inschrijvingen is genomen!!!
In Laarne/Kalken komt er nu ook een start to run reeks. Deze reeks gaat door in het najaar en is het ideale moment om tussen de zomervakantie en de feestdis van het einde jaar eens gedurende 10 weken aan de conditie te werken. Her en der zullen er affiches omtrent dit evenement op duiken. Deze reeks wordt ge-organiseerd door de sportdienst van onze gemeente.
Op deze blog kan U regelmatig updates vinden van het start to run-gebeuren inLaarne/Kalken. Dit item zal dus regelmatig worden bijgewerkt en bovenaan de rolkrant verschijnen. Momenteel zijn er reeds 63 inschrijvingen
Wanneer? Vanaf 11/10/2011 wekelijks op dinsdag en donderdag ( 19u30). Dit gedurende 10 weken. Waar? Sporthal Laarne (Finse Piste)
Hoe inschrijven?Dit kan op het mailadres: sportdienst@laarne.be of telefonisch op 09/369.16.31
Wat? Op een voor iedereen haalbaar en verantwoorde manier aan de basisconditie werken. De gebruikte schemas maakt het voor IEDEREEN mogelijk om na 10 weken de beoogde 5 km te lopen. Naast het lopen wordt ook de nodige aandacht besteed aan stretching, hoe blessures vermijden, wat bij spierpijnen, loopstijl, ...
Waarom? Conditie en gezondheid is voor iedereenheel belangrijk! Voor wie? Iedereen van jong tot oud kan dit tot een goed einde brengen (ik kan dat niet is geen optie!) Prijs? 25 euro voor de volledige leesenreeks (icl. verzekering, begeleiding ...) - intitiatieles is gratis. Ondertussen zijn ook de eerste inschrijvingen binnen gekomen op de sportdienst .
Ook de promatie-campagne draait intussen op volle toeren: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLWPO_20110830_005 Om jullie wat in de sfeer te laten komen zie hierbij enkele blogartikels van start to run die ik reeds begeleid heb (de reeks in Laarne is mijn twaalfde als begeleider (6*Brussel 1 * Mechelen 1* Aalst 2 * Berlare 1* Uitbergen)):
Is eigenlijk een week dat ze moesten afschaffen. Je weet namelijk met jezelf geen blijf. Alhoewel er een goede voorbereiding was begin je aan alles en nog wat te twijfelen en duiken allerlei doemscenario's op. Ook van de 'pijntjes' blijf ik niet gespaard: pijn in linker bil (maar zoals iemand als reactie schreef kunnen de 'lammen' plots lopen als het startschot weerklinkt). Ook de weersvoospellingen zijn niet al te rooskleurig: regen en lagere temperaturen kunnen mij niet schelen maar de wind (en zeker op de lange rechte stukken in Eindhoven) schrikken mij af. Het minder trainen/lopen is ook iets dat mij niet zo goed ligt: zelfs na negen keer kan ik het niet in mijn kopken krijgen dat de spieren moeten rusten.
Het is natuurlijk niet al negatief deze week er zijn ook enkele enorm positieve zaken:
- qua voeding is het een eetfestijn (alles wat koolhydraten bevat wordt naar binnen gespeeld) - deze week de uitslag gekregen van mijn bloedonderzoek en de cholesterol is gezakt tot 120 - en voor mij is die waarde van levensbelang! - van de sportdienst van Laarne krijg ik regelmatig positeve berichten over het stijgend aantal inschrijvingen voor de 'start to run'
Nog enkele dagen knarsetanden en zaterdagmorgen zetten we koers richting Eindhoven. Zondag is het dan D-day. Alhoewel de voorbereiding in dit alles is naar gezondheid toe veel belangrijker dan de marathon zelf. Het is de cyclus van voeding/training die goed en bevorderend is voor de gezondheid. De marathon zelf is vooral een motivatie-item om een ganse periode goed met je lichaam om te gaan.
De laatste anderhalve week zijn de meest moeilijke dagen in een voorbereiding.In de 'supercompensatie' of 'tapering off'-periode moet/mag je aanzienlijk minder kilometers lopen. Maar ja in de bovenkamer zorgt dat voor strubbelingen - je bent zo gewoon van elke dag die loopschoenen aan te doen en om de conditie op te drijven dat het voor mezelf moeilijk te vatten is dat je door rusten aan conditie-opbouw doet. Niet dat er in totaal niet gelopen wordt: gisteren werd rond de damvallei 5km gelopen en vandaag in domein Puybroeck 10 km. Op beide dagen was de nazomer volop aanwezig en zag je naast zaken die typisch voor de herfst zijn (kleurrijk bladerdak, paddestoelen) ook zomerse taferelen (zwemmen aan de damvallei -zonnebaders in Puyenbroeck). Traditioneel gaan we ook iets eten met diegene waar ik het meest mee samenliep in de voorbereding en dit keer wat dat Chris. Samen met onze wederhelften (die op de foto zichtbaar zijn) zijn we langs geweest in een turks restaurant in Gent den 'Ankara'. Typisch ook voor de periode voor de marathon is ook het dromen van 'supertijden' maar daar het reeds de negende keer is dat ik aan de start sta ken ik ondertussen de klappen van de zweep wel en is het doel het 'op een verstandige manier' uitlopen van de marathon. Ook een steeds weerkerend fenomeen (en moeilijk uit te leggen aan een niet loper) zijn de 'ingebeelde kwaaltjes': kuit doet pijn, de bilspier doet pijn, rug is niet in orde ... maar eens je aan de start staat zijn al die pijnen verdwenen. Volgende week staan er nog drie loopjes van een 5-tal km op het menu en dat zal het dan weer eens geweest zijn.
De laatste drie dagen heb ik nog wat korte trainingskes gedaan. De parcoursen waren opnieuw schitterend en ja het nazomertje zorgde er ook voor dat de loopmuizenissen verdwenen want die laatste kilometers van Gent vorige zondag bleven nazinderen. Ik denk dat het mentaal de moeilijkste kilometers waren die ik al had gelopen: nen ezel die niet meer vooruit wilde De voeding zat er waarschijnlijk voor iets tussen: de vetten waren volledig weg en zo kon er ook geen water in het lichaam gehouden worden. Het resultaat was enorm transpireren en moedeloosheid. Het dieet en het harde trainingslabeur zijn nu achter de rug (het project '1000 km in 100 dagen werd ook ruimschoots ingevuld, het werden er 1150). En nu zijn we in de plezierigste periode van de marathonvoorbereiding: rusten - lekker eten - snoepen. Het is die koolhydraat rijke voeding dat eigenlijk de supercompensatie is (en niet de rust (dat speelt slechts voor een klein gedeelte mee nml. door minder te lopen worden de vezels van je spieren opnieuw gepolijst)). Na zes weken vis zit mijn lichaam zonder vetten die gevormd worden door koolhydraten. Mijn lichaam heeft nu 'honger' naar koolhydaten en neemt die ook massaal op. De voeding is ook heel anders nu (zoals je op foto van ontbijtmand ook kan zien): peperkoek, speculoos, franchipanne, gummies. Als hoofdgerecht: pasta's - duiven. En qua fruit zijn het nu bananen en druiven. Volgende week worden nog meer suikers en vetten uit de voeding gehaald dan komt er ook nog flan, wafels met slagroom en vlaaien erbij. En neen er zit geen vijs los want sinds ik dit recept volg ontloop ik toch steeds de man met de hamer. De twee laatste dagen is ook de vochtiname belangrijk zodat die op de juiste manier wordt opgenomen (opnieuw spelen de 'verse koolhydraten' hier een belangrijke rol bij.
Dit weekend was het laatste zware weekend alvorens twee weken in relatieve rust te gaan naar de marathon van Eindhoven toe. Vrijdag was ik gestart in een jogging in Lede. Een avondwedstrijd die enorm sfeervol was maar ook pittig (en ja het zonienwoud van de dag voorheen zat nog in de kleren). Toch eindigde ik de 7 km in 40'35". Chris liep er de 14 km in 1u13'. Zaterdag werd er een 7-tal kilometer losgelopen rond het Donkmeer. Het was er opnieuw prachtig lopen en daar had het zonnetje ook zeker zijn aandeel in. Vandaag stond dan de halve marathon van Gent op het programma. Kurt en Valerie kwamen mij om negen uur ophalen en na wat zoekwerk bereikten we de start-en inschrijvingsplaats. Wel aanzienlijk minder lopers dan vorig jaar had ik de indruk (die 22 euro startgeld zal er wel voor iets hebben tussen gezeten). Moet wel zeggen het parcours was veel mooier dan vorig jaar en met vrij veel afwisseling. De eerste 10 km liepen vrij vlot (mede ook door dat ik mij achter den 'Dimitri Van Den Boscche' zijn rug had kunnen wegsteken bij de stroken tegenwind).Doorkomst op 58' na 10 km. Ik vond dit wat te snel daar het toch om een voorbereiding ging naar Eindhoven toe. Ik minderde wat van snelheid nar 6'/km maar had net het omgekeerde effekt ipv relax te lopen viel het mij plots allemaal zwaar, begon het linkerbeen in een 'lome toestand' te raken, de bruggetjes waren er te veel aan, begon veel te veel van de energiedranken te drinken wat dat weer de maag in problemen bracht...Dus weinig positieve zaken over het tweede westrijdgedeelte (had dus beter mijn tempo aangehouden). Ik eindigde tenslotte in 2u12' op 21,6 km. Natuurlijk zullen de vele trainingskilometers en het koolhydraatarme dieet er ook wel voor iets tussen zitten. In de twee weken die volgen mag de 'supercompensatie' (veel minder trainen en koolhydraatrijke voeding(zal hier omtrent nog een apart item op blog plaatsen)) zijn nut bewijzen. Ook Valerie en Kurt hadden zowat de zelfde indruk over de wedstrijd. Wel nog meegeven dat de bevoorradingsposten dik in orde waren Het laatste zware trainingsweekend zit erop en het is niet spijtig want het begint mentaal toch ook allemaal wat door te wegen.
Vandaag stond in het kader van de sportdag van de ambtenaren een tocht van 16 km op het programma door het Zonienwoud. Dit was een van de laatste duurlopen voor mijn marathon in Eindhoven. Vorig jaar had ik ook al die run gedaan en wist dus wat er mij te wachten stond...Maar dat het zo lastig was, was blijkbaar al uit mijn geheugen gewist. Lastig is niet het juiste woord om deze omloop te beschrijven want daar bestaat maar één woord voor 'PRACHTIG'. Er werd vertrokken in het park van Tervuren (waar we de wind pal op de snoet hadden) - na een drietal kilometer volgde er een eerste kuitenbijter. Toen werd er een gedeelte langs een smal bospad gelopen (opnieuw verre van vlak) om in het zonienwoud terecht te komen. Moet zeggen die eerste 7 kilometer vielen mij moeilijk daarna begon in mij beter te voelen en ging het tempo omhoog. Niet dat de lastigheidsgraad van het parcours daalde, ingtegendeel; Vanaf km 8 was het constant klimmen en dalen, met op km 13 een spectaculair steile helling. Maar het was prachtig om in de omgeving te lopen. Ik zocht bewust geen groepje op maar liep alleen om volop te kunnen geniten en de gedachten de vrije loop te kunnen laten gaan in dit einig mooi stuk natuur. Ik eindigde tenslotte met een gem. van 9,7 km/u en gezien de aard van het parcours was dat zeker niet slecht. Maar mijn persoonlijk 'goed gevoel' was niet het belangrijkste wat me veel meer plezier deed was dat er 14 VDAB-joggers aan de start stonden van deze bosloop (keuze tss 8 - 11 en 15 km (tel er wel 1 km bij voor elke afstand zoals naderhand bleek). De meeste lopers waren de laatste jaren beginnen lopen in één van de start to run's in Brussel en zijn nadien trouw hun conditie blijven onderhouden in het Warandepark in Brussel. En de meesten hebben zich vandaag ook overtroffen en al de geleverde trainingsarbeid resulteerde in een schitterende loop voor alle VDAB-lopers. De persoonlijke afstandrecords sneuvelden massaal(nen dikke proficiat voor iedereen). Ikzelf hield hier een zeer goed gevoel aan over als ik zag dat de 'start to run' (zoals al zo diwijls) opnieuw bewezen had dat je hier enorm goede resultaten kan mee bekomen.
foto 1: lachende ( van de schrik om wat komen zou) gezichten voor de start foto 2+3: glunderende VDAB-ers na het lopen want iedereen had zichzelf overtroffen.