Gastenboek
  • koken voor mannen
  • leuke site
  • koken
  • toffe site
  • Toffe site

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  • Foto's kookles juni 2007
  • Foto's kookles 06/06/08
  • Foto's kookles 29/05/09
  • Foto's kookles 04/06/10
  • Foto's van Piet
  • Foto's kookles juni 2011
  • Foto's kookles juni 2012
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Koken Voor Mannen
    Kerksken
    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 19/02/2010


     

    Red Valentine

     

    Benodigdheden  : 4/8 droge witte wijn – 1/8 perzikenlikeur – 1/8 sinaasappelsap – 1/8 limoensap –

    1/8 grenadine - ijsblokjes

     

    Bereiding :

    Doe alle drankjes in de voorgekoelde shaker.  Goed shaken.

    Uitschenken en eventueel afwerken met een aardbei.Tip

     

     


    Kaastoasts
      (
    4 pers.)

     

    Benodigdheden  : 2 sneetjes toastbrood – 10 gr roomboter – 1 etl mosterd – 100 gr ham – 1 tomaat –

    1 perzik (in blik) – 100 gr kaas (belegen) – paprikapoeder.


    Bereiding
    :

    Brood roosteren.  Boter en mosterd mengen en op de toasts smeren.  Snij ze in vierkantjes of driehoekjes.

     Leg er een plakje ham, een schijfje tomaat, een schijfje perzik en een plakje kaas op.

    Bestrooi met paprikapoeder, een houten prikker dwars door het beleg prikken en alles in de hete oven zetten tot de kaas gesmolten is.

     

     

     

     

    Gevulde kruidenchampignon met scampi’s  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 8 grote champignons – 12 middelgrote scampi’s – 100 gr mascarpone – 100 gr kruidenkaas (type Boursin) – 20 cl gevogeltefond – 4 takjes peterselie – ¼ potje bieslook – pezo - stokbrood

     

    Bereiding :

    Pel de scampi’s en verwijder het zwarte darmkanaaltje.

    Haal de voet uit de champignons en snij in fijne schijfjes.  Snipper de peterselie en bieslook fijn.

     Vul elk champignonhoedje met de kruidenkaas en steek er die gekruide scampi’s in.

    Schik de gevulde champignons naast elkaar in een ovenschotel en doe er de steeltjes bij.

    Giet de gevogeltefond in de schotel en schuif 20 min in een oven van 200 °C.

    Neem de champignons uit de ovenschotel en hou warm.

     Doe het braadvocht met de champignonsteeltjes in een pannetje en breng aan de kook.  Voeg de mascarpone toe en roer er de fijngesnipperde peterselie/bieslook onder.  Afsmaken met pezo.

     Schik op elk bord 2 champignonhoudjes en lepel er de saus rond.  Serveer met stokbrood.

     



    Kalfsblanquette
      (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 800 kalfsblanquette – 200 gr gehakt – 1 ei – paneermeel – 150 gr gerookte spekblokjes – 150 gr champignons – 4 wortelen – 1 prei – 2 takken witte selder -3 etl olijfolie – 2 dl gevogeltebouillon – 2,5 dl droge witte wijn – 15 witte uitjes (bokaal) – 15 augurkjes – 2 etl verse peterselie – 1 takje tijm –   1 laurierblad – 1 kruidnagel – 4 jeneverbessen -- aardappelen

    Saus : 2 etl bloem – 1 eigeel – 2 etl lichte room – sap ½ citroen - pezo

     

    Bereiding :

    Snij selder, prei en wortelen in blokjes van 1,5 cm en de champignons in 4.

    Snij de augurkjes in stukjes.  Snipper de peterselie fijn.

    Meng gehakt, ei en paneermeel en maak er kleine soepballetjes van.

     Verhit de olijfolie in een kookpot en laat de stukjes vlees en gerookt spek aan alle kanten kleuren.  Voeg de bouillon en de wijn toe zodat het vlees onder staat.

     Breng zachtjes aan de kook en doe er de groenten en gedroogde kruiden bij. Laat 1u30 min afgedekt sudderen met deksel op een matig vuur.

     Voeg de uitjes, augurkjes en de gehaktballetjes toe.

    Saus : neem een kopje kookvocht uit de pan, laat wat afkoelen en meng met de bloem en de eierdooiers en meng door de bereiding (om te binden).  Voeg room en citroensap bij naar smaak en afkruiden met pezo.

    Dien op met peterselieaardappelen.

     

     

     

    Flensjes ‘Comédie française’ (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 125 gr zelfrijzende bloem – 2 eieren – 2 dl melk – 0,5 dl sinaasappellikeur – 2 etl boter – 1 etl suiker – 8 bolletjes citroensorbet

    Saus : 1 sinaasappel – 1,5 dl sinaasappellikeur – 75 gr poedersuiker

    Om te flamberen : 8 etl sinaasappellikeur.

     

    Bereiding :

    Mix de bloem met de eieren, de suiker en de melk. Roer er beetje bij beetje 8 etl (spuit)water door en daarna de sinaasappellikeur.  Het beslag moet dunvloeibaar zijn. Dek de kom af en laat 1 uur rusten.

    Saus : pers de sinaasappel en laat het sap met 8 etl water en de poedersuiker op een hevig vuur inkoken tot een dikke siroop.  Giet er 1,5 dl likeur bij en laat nog 2 min. inkoken.

     Bak de flensjes in hete boter en hou ze warm.

    Schik de in 4 gevouwen flensjes op een bord en versier met een bolletje sorbet.

    Overgiet de flensjes met hete saus en bestrooi met wat suiker.  Doe er wat warme likeur over en flambeer. (Opgelet voor de vingeren !!).


    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                22/01/2010

     




    Sweet bitter love

     

    Benodigdheden  : 1/3 Passoa – 2/3 schwepps

    Voorbereiding

     

    Bereiding :

    Doe enkele ijsblokjes in een hoog glas en giet er de Passoa en schwepps over.

      

    Ananasworstje 

     

    Benodigdheden  : 20 coctailworstjes – 1 blikje ananas – 10 plakjes ontbtijtspek - prikkers


    Bereiding
    :

    Laat de worstjes en ananasringen uitlekken.  Halveer de plakjes ontbijtspek.  Omwikkel elk worstje met een plakje spek.  Steek de omwikkelde worstjes met een stukje ananas aan een cocktailprikker en rooster ze onder de hetel grill rondom bruin.

     

     

     

     

     

    Wandeling van gerookte paling met gedroogde tomaten en basilicum  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 250 gr gerookte paling (kan ev. vervangen worden door andere gerookte vis) – potje gedroogde tomaten (of half-droge = meer smaak) – 2 sjalotten – 16 kerstomaatjes – potje verse basilicum – boter – wilde peterselie – krokante sojascheuten – appelsien - takje verse dille – pezo -- stokbrood

     

    Bereiding :

    Appelsienen peller-à-vif en partjes uitsnijden.

    Snij de sjalotten en gedroogde tomaten in grove stukken en de kertomaatjes in 2.

    De basilicum fijn versnipperen.

     De olijfolie goed opwarmen, de sjalotten toevoegen en ± 1 min. laten stoven, dan de tomaten en basilicum toevoegen, kruiden met pezo en nog enkele minuutjes laten verder bakken.

     De paling in schuine lamellen snijden.

    Dresseer in het midden van het bord een portie lauwe groentenmengeling.  Daarop een hoopje sojascheuten en de gerookte paling schikken en versieren met appelsienpartjes, een takje peterselie en verse dille





    Koolvis met chiligroenten
      (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 4 stukken koolvis ‘filet pur’ (800 gr) – 1 rode en 1 gele paprika – 400 gr tomaten –

    200 gr witte bonen (blik) – 150 gr maïs (blik) – 1 rode ui – 1 kop bloem – 1 ei – 1 scheutje melk – 5 etl olijfolie – 1,5 etl komijn (portje) – 1 mespunt cayennepeper – pezo  -- rijst

     

    Bereiding :

    Laat de vis oppervlakkig ontdooien en dep droog.

    Hak de ui fijn. Schil de paprika en snij in kleine reepjes.  Tomaten pellen en in blokjes snijden.

    Verhit 2 etl olijfolie in een kookpan en stoof de fijngesnipperde rode ui gedurende 2 à 3 min, voeg de paprikareepjes toe, schep om en laat nog een 3-tal minuten stoven.

    Voeg de tomatenstukjes, de maïs en de witte bonen toe.  Kruiden met cayennepeper en pezo.  Laat nog een 20-tal minuten stoven op een zacht vuurtje.

     Giet de bloem in een ruime schotel en meng er de komijn en pezo onder.

    Klop ondertussen het ei los met een scheutje melk.  Wentel de stukken vis eerst door het eimengsel, en dan door de bloem.  Zorg ervoor dat de vis volledig onder de bloem zit.

     Verhit 3 etl olijfolie in een ruime pan en bak de koolvis gedurende 1 min. langs elke kant en laat op een zacht vuurtje nog 10 à 15 min. gaar worden.

     Schik een stuk vis op elk bord en geef er de groentesaus bij.

    Dien op met rijst.

     

     

      

    Perenflantaart (6-8 pers.)

     

    Benodigdheden : 1 vel uitgerold bladerdeeg - ± 3 peren – 3 eieren – 150 gr suiker – 2,5 dl room – 1 zakje vanillesuiker – 1 et maïszetmeel -- bloemsuiker

     

    Bereiding :

    Leg het uitgerolde bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm (doorsnee 28 cm).  Druk het deeg goed aan en prik er enkele keren in met een vork.

     Schil de peren, snij ze in vier en verwijder het klokhuis.  Verdeel de partjes peer in schijfjes en schik dakpansgewijs in de taartvorm.

     Klop de eieren los in een mengkom als voor een omelet.  Meng er de suiker, de vanillesuiker en het maïszetmeel onder en klop goed dooreen.  Doe er tot slot de room bij en meng goed.

     Giet de eierflan in de taartvorm over de schijfjes peer.

    Schuif de taart in een oven van 180 °C. en bak gedurende 40 min.  Laat nog enkele minuten kleuren onder de grill.

     Voor het opdienen bestrooien met bloemsuiker.

     


    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                18/12/2009

     

        

      

     

    Limo julep

     

    Benodigdheden  : (voor 1 glas)

    10 cl schuimwijn Brut Jacques Cartier – 3 cl limoncello – ½ klp rietsuiker – 4 blaadjes verse munt – 1 schijfje citroen

     

    Bereiding :

    1. Plet de blaadjes munt met de suiker, zodat de aroma's goed vrijkomen en doe in een champagneglas.
    2. Giet er de limoncello bij.
    3. Voeg de goed gekoelde schuimwijn toe.
    4. Versier met een schijfje citroen.

     

     

    Gekleurde toastjes  (20 stuks.)

     

    Benodigdheden  : 100 gr gerookte Schotse zalm – 150 gr verse kaas – 1 klp mierikswortel – lompviseitjes – 1 etl versnipperde bieslook – 1 etl versnipperde peterselie – heel fijn gesneden witloof


    Bereiding
    :

    Meng de kaas met de mierikswortel, peterselie en bieslook.
    Leg op een een toastje een reepje gerookte zalm, spuit daar het kaasmengsel op en versier met wat lompviseitjes en witloof.

     

     

     

    Soepje van Butternut

     

    BENODIGHEDEN : (Voor 7-8 liter) : 2 a 3  Butternut pompoenen (naargelang grootte) / 4 Preiwitten / 5 Middelgrote uien / 5 ( Aardappelen / 1 Gele of Rode paprika / Olijfolie / Kippebouillon / Kruidentuiltje (thijm-laurier) / 1 potje saffraan / pezo       

     

    BEREIDING :

    Was  alle groenten.

    Schil 4 a 5 aardappelen en snij in stukjes.

    Snij de pompoenen in schijven van +/- 3cm

    Verwijder het binnenste niet bruikbare vruchtvlees tesamen met de pitten en schil vervolgens de schijven.

    (bij deze soort pompoenen is al het vruchtvlees bijna bruikbaar)

    Snij het bruikbare vruchtvlees in blokjes      Snij het wit van de prei in grove stukken.

    Snij de paprika  heel fijn nadat de schil (met dunschiller) en de pitten zijn verwijderd. 

    Pel de uien, snij ze in kleine stukjes en laat ze aanstoven in olijfolie. ( Niet laten bruinen)

    Voeg er de prei  de paprika en vervolgens de stukjes pompoen aan toe en laat eventjes meestoven.

    Vul de kom met water tot wanneer de groenten ondergedompeld zijn.

    Voeg er de stukjes aardappel;het kruidentuiltje (tijm-lairier);de kippebouillon  en een beetje peper aan toe.

    Laat alles gaar worden

    Verwijder het kruidentuiltje en mix de inhoud van de kom en voeg de safraan toe.

    Voeg eventueel nog wat water bij tot de gewenste dikte is bekomen

    Op smaak brengen met pezo

                                               

     


    Brabantse fazantfilets
      (4 pers.)

     

    Benodigdheden :   ± 700 gr fazantfilets – 200 gr blokjes gerookt spek – 4à6 stroken witloof – 2 dl Palm – 2 dl  room – 1 etl suiker – 3 etl boter – 15 korianderbolletjes (Topaz) – pezono – instantsausbinder

    Pommes duchesse : 250 gr aardappelen – 40 gr boter – 2 eieren – pezono – (amandelpoeder)

     

    Bereiding :

    Laat diepgevroren fazantfilets gedeeltelijk ontdooien.

    Plet de korianderbolletjes tussen twee lepels.

    Snij de witloofstronken middendoor en verwijder de harde, bittere kern.

    Laat 1 etl boter smelten in een kookpan en leg er de stukken witloof naast elkaar in.  Kruid met pezono en strooi er 1 etl suiker over.  Laat het witloof rondom kleuren.

    Smelt in een braadpan wat boter en bak de blokjes spek op een matig vuur.   Haal ze uit de pan.

    Voeg in dezelfde pan wat beter toe en bak de fazantenfilets rondom goudbruin.  Kruiden met pezo en haal uit de pan.

    Giet de Palm in de pan maak de braadresten los.  Laat even doorkoken en voeg de korianderbolletjes en de room toe.  Laat nog 2 min doorkoken en bind dan lichtjes met instantsausbinder.

    Schik het vlees in het midden van een ruime ovenschotel met daarrond het witloof.  Verdeel de gebakken spekblokjes over het vlees.  Giet de saus gelijkmatig over de schotel en laat afgedekt 25 min gaar koken in een oven van 200 °C.  Neem de laatste 5 min het deksel (of alu-folie) weg om lichtjes te laten kleuren.

    Aardappelen gaar koken.  Boter, eieren en kruiden toevoegen en een fijne puree van maken.

    Met een spuitzak torentjes maken op een ingeboterde grillplaat.  Zet ongeveer 30 min in de oven op 180 °C.

     

     

     

     

    Luchtige chocolademousse (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 200 gr (8 stukjes) Côte d’Or Culinaire chocolade – 70 gr opgeklopte platte kaas (bv. Fjord) – 4 eiwitten – 60 gr poedersuiker – (lange smalle glazen)

     

    Bereiding :

    Laat de chocolade au bain-marie smelten.

    Klop de eiwitten stijf.

    Meng de gesmolten chocolade met de opgeklopte platte kaas en de suiker.

    Roer dit mengsel voorzichtig onder het stijfgeklopte eiwit.

    Verdeel het over de glaasjes en laat min. 1 uur opstijven in de koelkast.

    Versier met chocoladeschilfers en een koffieboontje.


    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Aperitief

                                                                     

    Benodigdheden : 1 deel Safari – 3 delen witte wijn – 3 delen Tropical fruitsap

     

    Bereiding :

    Alle ingrediënten mengen en fris serveren.

     

     

     

    Borrelhapjes van wildpaté  (….)

     

    Benodigdheden : 3 soorten wildpaté – peren in blik – uienconfituur – tomaat – tartaar - toastjes

     

    Bereiding :

    Peren en tomaat in brunoise snijden.

    Smeer de wildpaté op de toastjes.  Versier de helft met blokjes peer en toefje uienconfituur  en de andere helft met tomaat en wat tartaar.          

     

                                                  

      

    Courgettesoep (10 pers.)

     

    Benodigdheden : 2 courgetten – 4 preien – 4 middelgrote uien – 4 aardappelen - boter/olijfolie – kippenbouillon – kruidentuiltje (tijm-laurier) - pezo


    Bereiding
    :

    Schil 3 à 4 aardappelen en snij in stukjes.

    Snij de courgetten in schijven van ongeveer 3 cm.

    Verwijder het binnenste niet bruikbare vruchtvlees tesamen met de pitten en schil vervolgens de schijven.  Snij het vruchtvlees in blokjes van 2 à 3 cm.

    Was en snij het wit van prei in grove stukken.

    Pel de uien, snij in kleine stukjes en laat ze aanstoven in de olijfolie (niet bruiene)?

    Voeg er de prei en stukjes courgette aan toe en laat even meestoven.

    Vul de kom met water tot wanneer de groenten ondergedompeld zijn.

    Voeg er de stukjes aardappel, het kruidentuiltie, de kippenbouillon en een beetje peper aan toe.  Laat alles gaar worden.

    Verwijder het kruidentuiltie en mix de inhoud van de kom.

    Voeg er eventueel nog wat water bij tot de gewenste dikte is bekomen.

    Op smaak brengen met pezo.

    Tip : kan ter afwisseling opgediend worden met een beetje room of stukjes kippenvlees.

     

     

     

      

     

    Huisgerookte forel met slaatje van appel en knolselder

     

    Benodigdheden : 4 forellen – ½ knolselder – 1 Granny Smith – een paar lepels mayonaise – geraspte mierikswortel – 1 potje foreleitjes – 2 tomaten – 2 appelsienen - 1 etl gehakte peterselie – (beetje gehakte verse dragon) - sap van 1 citroen –  room/natuuryoghurt – pezo – gemengde sla en witloof.

    Aardappelen in de schil – olijfolie - aluminiumfolie.

     

    Bereiding :

    Forellen kruiden en roken volgens de aanwijzingen van de specialisten.

    Snij de appel en knolselder in julienne (gebruik een mandoline).  Besprenkel met wat citroensap. 

    Maak een gladde saus met wat mayonaise en room/magere yoghurt  (half om half) en geraspte mierikswortel.  (maak 2 sausjes, één met en één zonder knolselder). Voeg er ook wat foreleitjes aan toe.

     Bestrooi met gehalte peterselie.

    Sla wassen en fijn snijden. Harde deel uit het witloof halen en eveneens fijn versnijden.

    Tomaten ontpitten en in brunoise snijden.

    Aardappelen wassen en halfgaar laten koken.  Iedere aardappel in alu-folie rollen met een beetje olijfolie en verder laten garen in de oven.

     

     

     

      

     

    Messinaroom (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 250 gr magere platte kaas – ½ dl melk – 3 eieren – 75 gr bloemsuiker – 2 pakjes vanillesuiker – 1 klein blikje gemengd fruit (uitgelekt) – 1 klein blikje ananas, uitgelekt, in stukjes - room

     

    Bereiding :

    Platte kaas en melk romig roeren.  Eierdooiers, vanille- en bloemsuiker toevoegen.  Klop het eiwit stijf en voorzichtig onder de massa roeren.  Het uitgelekte fruit onder het kaasmengsel roeren.

    Giet in schaaltjes en dek af met plastiekfolie.  Zet een paar uur in de koelkast alvorens op te dienen.

    Variatie : kan ook met rijpe banaan, aardbeien, of ander fruit werken.

                   Je kan er ook stijfgeklopte room bijvoegen.

     




    Data volgende kooklessen :



    Data volgende kooklessen 2014 :
    21 Februari 




    Archief per maand
  • 09-2014
  • 08-2013
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 10-2011
  • 06-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 06-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 08-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 06-2006
  • 04-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs