Laat het haardvuur lekker knapperen en het gure weer buiten maar losbarsten. De gezellige tijd van het grote genieten is aangebroken! naar aanleiding van de week van de smaak de bakkunstjes van mijn ma heel lang geleden "Bak ze maar bruin "
Effen koekebrood - Rozijnenbrood
Benodigheden: een halve kilo bloem. 30 gr. gist, 50 gr. suiker, 2 eieren plus ongeveer een vierde liter melk,een weinig zout, een weinig kaneel, 75 gr.natuurboter. Bewerking: Leg de bloem in een kringetje aan de buitenkant het zout, eieren suiker en kaneel. Verwarm de melk (lauw) en lost er de gist in op. Giet deze in het midden van de bloem en meng er de bloem onder. Daarna alles er door, werken en kneden wanneer het bijna klaar is de boter bijkneden en bewerken tot een glad en homogeen deeg. Voor rozijnen brood: er nu de rozijnen bijmengen. Vervolgens'geeft men twee rijstijden met een tussenpauze van 15 minuten. Daarna opbollen en ingevette vormen plaatsen door prikken met naald. Na de rijs lichtjes afstrijken met ei en afbakken gedurende 30 tal minuten in een oven van 200 graden.
"Vandaag nog van dit lekkers" bruinbrood
Benodigdheden: een halve kilo ongebuild meel, ongeveer 4dl. lauwe melk, 15gr gist, 10gr zout. Bewerking: Maak een deeg zoals in het receptje hierboven beschreven is. Neem een ingevette bakblik, leg het deeg erin, laat 15min. narijzen en bak het af. Strijk even voor het brood uit de oven wordt gehaald, met een kwastje borsteltje) met water over de korst om deze glanzend te maken. Indien tegelijkertijd twee broden in de oven worden gebakken de baktijd 10 min. verlengen. Anders is de baktijd 30min. op 200 graden
De feestdagen staan bijna voor de deur: U merkt het en dat is nog maar een begin, hopelijk staan me nog leuke verrassingen te wachten . Het pakje staat in de rechterkolom.
Ooit hebben we er allemaal in geloofd! We stonden 's nachts op om te luisteren of we geen voetstappen hoorden .. De Sint werd een droom.
Op de foto verwelkomen we de Sint in Kuurne bij zijn aankomst.
Sinterklaas verblijft drie weken in Kortrijk. Maar waar woont hij dan precies? Waar slaapt hij? Wanneer en wat eet de Sint? Heeft hij een ligbad of een douche? Kijkt hij' s avonds naar tv? Draagt hij dan een kamerjas? En hoe zit het met al die zwarte pieten? Wonen die daar ook en kunnen zij oefenen voor de grote dag?
Sinterklaas nodigt alle kinderen uit om het antwoord op al deze vragen zelf te komen ontdekken, door een bezoek te brengen aan zijn Huis. Het is een mooi groot Huis, in het hart van de stad. Het adres is: Huis van de Sint, 'Erfgoedhuis' , Onze-Lieve-Vrouwestraat 45 Kortrijk (schuin tegenover de O.L.Vrouwekerk).
In het Huis van de Sint kan je heel wat kamers bezoeken. Sinterklaas zet zijn ontvangstruimte, werkkamer, slaapkamer, badkamer en hobbyruimte open.
De zwarte pieten laten je binnen in hun atelier, inpakkamer, toilet, badkamer en slaapkamer. Je kan de Pietensecretaris het best bereiken via huisvandesint.kortrijkelenet.be Het huis is zeker een bezoekje waard niet enkel voor de kinderen, zelfs wij volwassenen zullen versteld staan van o.a de huisstijl van de 12 pieten die daar heen en weer lopen!
"begin bij het begin" Voorlezen doet lezen, is pret voor iedereen.
Als u dit leest, maak het u daarna gemakkelijk met: een kopje warme chocomelk en een stukje taart. Misschien brandt er wel een heerlijk haardvuur en legt iemand een kussen in uw rug. Wens jezelf een vader die voorleest wat hij mooi vindt. Wens jezelf een moeder die zo hard lacht als jij. Wens jezelf een broer die alles eerlijk deelt. Wens jezelf een zus die zelfs in het donker ziet. Voorlezen is geschiedenis doorgeven.
"Week van de smaak" van 16 tot 25 november organiseert het vlaams centrum voor volkscultuur voor de eerste keer de week van de smaak. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen in contact brengen want het moet een feest worden voor iedereen.
In maart werd een oproep gelanceerd om mensen en verenigingen aan te zetten iets te organiseren. De oproep viel niet in dovemansoren "er is een gevarieerd aanbod".
Of ze nu gaan werken, op restaurant gaan of een openbaar gebouw bezoeken, overal worden ze gevraagd om hun sigaret te doven. Dat dit verbod niet noodzakelijk klantonvriendelijk aan de man moet gebracht worden, bewezen ze op de vakbeurs broodway.
Tijdens de trefdagen voor de bakker, banketbakker, chocoladebewerker en de ijsbereider, werden de rokers vriendelijk gevraagd om hun sigaret te ruilen voor een lolly. Dat vind ik een warm gebaar dat navolging verdient.
De elfde maand van het jaar 2006 met straks de herdenking van Wapenstilstand.
Voor soldaten die aan de IJzer vochten in de oorlog van '14-'18: zij die sneuvelden voor het Vaderland op een koude, winderige, natte novemberdag te gedenken. Naar de Menenpoort te Ieper gaan, waar meer dan vijftigduizend namen gebeiteld staan in de muur.
Waar iedere avond om 19 uur de Last Post wordt geblazen: brandweermannen nemen hun klaroen ter hand en brengen hulde aan Zij die sneuvelden. Ieder die op dit lapje Vlaanderen woont, ongeacht rang of stand of gezindte of partij of wat dan ook iedereen die onze dialecten met fierheid spreekt: In naam van Zij die in modder en slijk stierven, nodigen wij u uit ooit op een avond onder deze indrukwekkende poort te staan ; terwijl klaroengeschal weerklinkt en Ieper een wijle dood is ...
Met tienduizenden komen ze uit alle landen van de wereld jaarlijks naar Ieper en de slagvelden in de buurt, naar de talrijke kerkhoven waar Ieren, Britten, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Duitsers, Fransen, Algerijnen en nog veel meer nationaliteiten rusten in de velden,
waar eens papavers groeiden op weiden waar makkers waren gevallen en de overgeblevenen verder vochten ... Wapenstilstand, november: ook ter herdenking aan de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Van alle oorlogen waar ter wereld ooit... Elf november, ook de 11.11.11-aktie: solidariteit met wie zoveel minder heeft dan wij ... Laten we de Doden herdenken en de Levenden een helpende hand toesteken ...
Normaal moest ik nu bezig zijn met mijn eerste artikeltje voor 't Blogkrantje over;
"TROUWEN" opnieuw in de lift, "een ja is één ja" maar wegens vertraging aan informatie zal dit voor een latere datum zijn. In afwachting ben ik gaan ontbossen. Mijn locatie was 't Veld in Ardooie "een bos in beweging". Men kan er zondag 12 november terecht voor een natuurwandeling: daar zijn de paddestoelen.
"November heeft zijn intrede gedaan" maar met dit mooie weer heb ik nog de kans gekregen om deze middag te gaan ontbossen. Dit is voor mij de ideale plek om te ontspannen en mijn batterijtjes op te laden, daarna heb ik terug alle energie die nodig is. Bossen zijn populair.Waarom een bosbezoek? daarover wil ik even duidelijk zijn dat...
het bos een ideale omgeving is om tot rust te komen en zich te ontspannen. Wandelen, fietsen, joggen...Alles kan en ook de kinderen kunnen er uren in ravotten. Het bos is dus een vijfsterrenontspanningsoord!
Wat ongetwijfeld ook meespeelt is het gevoel dat een bosbezoek geassocieerd wordt met een"beloning". het feit alleen al dat je in het bos bent, betekent dat je niet hoeft te werken of naar school te gaan. Kortom , de tijd dat we in het bos besteden is een investering in ons zelf. We kunnen ontspannen, ons zelf zijn en...genieten. Lees verder in: Þ Þ 't blogkrantje
De winter is in zicht en de lichte maaltijden maken langzaam maar zeker weer plaats voor de stevige kost. Boerekost, want die is voedzaam en lekker. Okee goed voor de lijn is het niet, maar er gaat toch niets boven een stamppot met worst en een kuiltje vette jus?
Stamppotof hutsepot Variatie genoeg. Al blijft voor één ingrediënt de hoofdrol weggelegd en dat is natuurlijk de aardappel. De aardappel is, zoals zoveel typisch ingrediënten, geïmporteerd uit overzeese gebieden. Uit Amerika om precies te zijn. Pas na 1700 begonnen we massaal aardappelen te eten, maar voor die tijd waren het vooral allerhande knollen met vlees wat de pot schafte. Aardappelen, groenten en vlees werden allemaal in een pan gegaard, omdat er simpelweg maar een vuur was om op te koken. Dit eenpansgerecht staat nu bekend als de hutse- of de stamppot.
Een recept voor stamppot <nieuwe stijl > met spinazie. Ik heb nodig:
1.5 kg. aardappel 600 gr. verse spinazie, 75 gr. kaas, oude, geraspte 50 gr. roomboter 100 gr. ontbijtspek, in dobbelsteentjes 1 grote ui 4 teentjes knoflook 2 el. mosterd, (ik gebruik zaadjesmosterd) Zout en Peper
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de in stukken gesneden aardappelen in een kom met zout en breng ze aan de kook. Smelt ondertussen de boter en bak de spekblokjes hierin zachtjes uit. pel en snipper de ui en de knoflook en bak ze in 3 minuten met de spekblokjes mee. . Aardappelen fijnstampen,voeg het spekmengsel aan de aardappelen toe en roer er de rauwe gewassen spinazie door. Breng eventueel de stamppot op smaak met mosterd, zout en peper. Roer vervolgens de oude kaas erdoor. Garneer de stamppot eventueel met extra plakjes uitgebakken spek of klop door de vers gemaakte aardappelpuree klontjes roomboter en eventueel een gefruit uitje en geraspte kaas. (ik heb er ook een potje room ingeroerd, maar het hoeft niet).
Mijn blog bestaat op 5/11/2006 één jaar. Tijd om eens terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken. Hoe ga ik verder, en op welke manier; (zoals ik bezig ben).
Allereerst eens even terugkijken. Mijn blog is ontstaan uit een persoonlijke behoefte, om alles wat me interesseerde op één plaats te hebben. Leek me handig en is ook handig. Het begon op seniorennet waar ik de smaak te pakken kreeg. Maar.....ik was toen nog actief bezig als medewerkster in de vriendenkring en kon me nog niet genoeg vrij maken, een tijdje daarna kwam plots bloggen.be erbij en op aandringen van....mezelf ben ik toch maar gestart en dat was zeker in het begin met vallen en opstaan en veel gepruts.
Gelukkig kon ik op bepaalde bloggers rekenen en tot op heden nog altijd. Alles was nieuw en vooral het werken met de code's.
Mijn eerste button die heb ik gekregen van Arséne computertips avdl nadat ik eerst alle uitleg had gekregen van pépe1
hoe ik een button kon maken enz., ik begreep er nog niets van. Deze twee mensen hebben engelen geduld gehad met mijn gesjoemel.(danke Arséne en Pépe) Ik ben ook veel gaan kijken bij zonnegroeten en blogtips.
Zo heb ik eens een grote flater begaan!. op het blogje van zonnegroeten stond op 30/11/2005 een verslagje over foto's onzichtbaar(x).. met een gifplaatje erbij en dat had ik zonder argwaan "heel gewoon" gekopieerd en op mijn blogje gezet, ik was zo fier want het stond er zo mooi op mijn pagina en iedereen kon er wat mee doen.
Op 3/12/2005 de zaterdag morgen keek ik naar mijn emails en wat zie ik een brief met een aanmaning maar heel beleefd geschreven dat dit niet kan en mag rechtsstreeks kopiëren ik kreeg klamme handen en begon te zweten..., en dacht "wat heb ik misdaan?. Ik stop ermee want ik wil zeker niemand pijn doen en werkjes afsnoepen. Direkt een mooie brief terug geschreven met verontschuldigingen rond mijn oren. Gelukkig is alles goed gekomen en zo heb ik tot hiertoe nog altijd mijn blogje... "betoverend veelzijdig"
één jaar bloggen is me de vraag gesteld wat levert dat op? en mijn antwoord was "vriendschap".
ZELF DOEN: "Het is mij gelukt" Voor dit experiment heb je 2 eieren nodig, een flinke scheut azijn en een paar scheppen suiker. Leg de eieren in de azijn, zodat ze helemaal onder liggen, en wacht een nacht.
De schaal is opgelost! Was de restjes schaal weg onder de kraan. Je hebt nu verse eieren zonder schaal, ook wel windeieren of zwalpeieren genoemd. Ze zijn nog steeds perfect eetbaar.
Wat jij nu met azijn gemaakt hebt, gebeurt in de natuur soms spontaan. Kippen die te weinig kalk krijgen, leggen dan maar windeieren. Dompel nu zo'n windei onder in water en een ander in suikersiroop, en wacht een paar dagen. Het water-ei is dik en hard geworden, het suikerei is helemaal verschrompeld. Dat komt door 'osmose': water gaat doorheen een vlies naar de kant met de meeste opgeloste stoffen. Het suikerwater is zo geconcentreerd dat het water aan je ei onttrekt. In het andere geval bevatte het ei meer opgeloste stoffen dan het zuivere water; dat ei zoog water op. Osmose wordt al sedert de Romeinen gebruikt voor het bewaren van voedsel : pekelen in zout, opleggen in honing, suikersiroop of azijn. De eventuele microben in het voedsel verliezen dan hun lichaamsvocht, en sterven aan de behandeling.
Het wordt voor de meesten en vooral de kinderen vandaag een gezellige maar ook een angstaanjagende dag. "Want het is Halloween" Het wordt echt griezelen!
Naast allerlei pompoen gerechten is de appel de Halloweenvrucht bij uitstek. In de Keltische traditie was het een symbool van de ziel. Er worden spelletjes zoals appelbijten of appeltje snap mee gedaan. Ook noten, kastanjes en cakes horen er thuis.
Van 1 tot 5 november in Kortrijk Xpo tussen 13 en 19uur
Jieha - het is zover! Een nieuw evenement dat vele kinderharten sneller zal doen slaan is geboren. Tijdens de herfstvakantie kan het jonge volkje zich uitleven op het grootste en leukste indoor springkastelendorp. Nog nooit stonden zoveel springkastelen onder één dak, Het Kortrijkse Xpo gebouw wordt tot de nok gevuld met springkastelen. Op Jump maak je kennis met het allerbeste opblaasbare structuren wat op de markt van te vinden is. Glijbanen, klimtorens, hindernissenparcours, multiplays, ballenbaden alles kan zolang het maar met lucht gevuld is. "Jump" uit je schoenen en huppel van luchtkasteel naar luchtkasteel . Op Jump staan attracties in allerlei maten, kleuren, vormen en voor alle leeftijden. Of je nu prille peuter of energierijke tiener bent, het maakt niet uit op Jump vind je beslist je goesting. Omdat iedereen zich op een veilige manier zou kunnen uitleven creëren ze leeftijdseilanden. Per eiland worden de attracties geplaatst die specifiek voor die leeftijdsgroep bedoeld zijn. Ook papas en mamas zullen mee genieten van een Jump-dagje. Ze kunnen de kinderen gadeslaan van op een terrasje of zelf actief deelnemen. Speciaal voor hen staat er op Jump onder meer een rodeo-stier en een boxring. Het feest kan niet op! Naast een schitterend aanbod springkastelen kan je tussendoor even rillen en beven in het Halloween-decor.