Laat het haardvuur lekker knapperen en het gure weer buiten maar losbarsten. De gezellige tijd van het grote genieten is aangebroken! naar aanleiding van de week van de smaak de bakkunstjes van mijn ma heel lang geleden "Bak ze maar bruin "
Effen koekebrood - Rozijnenbrood
Benodigheden: een halve kilo bloem. 30 gr. gist, 50 gr. suiker, 2 eieren plus ongeveer een vierde liter melk,een weinig zout, een weinig kaneel, 75 gr.natuurboter. Bewerking: Leg de bloem in een kringetje aan de buitenkant het zout, eieren suiker en kaneel. Verwarm de melk (lauw) en lost er de gist in op. Giet deze in het midden van de bloem en meng er de bloem onder. Daarna alles er door, werken en kneden wanneer het bijna klaar is de boter bijkneden en bewerken tot een glad en homogeen deeg. Voor rozijnen brood: er nu de rozijnen bijmengen. Vervolgens'geeft men twee rijstijden met een tussenpauze van 15 minuten. Daarna opbollen en ingevette vormen plaatsen door prikken met naald. Na de rijs lichtjes afstrijken met ei en afbakken gedurende 30 tal minuten in een oven van 200 graden.
"Vandaag nog van dit lekkers" bruinbrood
Benodigdheden: een halve kilo ongebuild meel, ongeveer 4dl. lauwe melk, 15gr gist, 10gr zout. Bewerking: Maak een deeg zoals in het receptje hierboven beschreven is. Neem een ingevette bakblik, leg het deeg erin, laat 15min. narijzen en bak het af. Strijk even voor het brood uit de oven wordt gehaald, met een kwastje borsteltje) met water over de korst om deze glanzend te maken. Indien tegelijkertijd twee broden in de oven worden gebakken de baktijd 10 min. verlengen. Anders is de baktijd 30min. op 200 graden
|