weekoverzicht alle artikels van 14/04 tot en met 20/04
Weekoverzicht van 14/04 tot en met 20/04 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
In grote delen van Zeeland bepalen dijken het beeld. Tijdens weekendje Vlissingen de dorpenroute gedaan (65km).
Vrijwel alle dorpen die deze route aandoet, zijn op een kreekrug ontstaan. ook de wegen volgen voor een deel de kreekruggen, maar voorbij Meliskerke en tussen Serooskerke en Grijpskerke doorkruist u poelgronden. Aan het hoogteverschil zijn ze nauwelijks te herkennen, wel aan het grondgebruik, want in de poelgronden overheersen de weilanden.
Start vanaf het hotel Piccard waar we logeerden www.piccard.nl richting Dishoek voorbij Koudekerke ziet u restanten van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitse bezetter. Walcheren was een belangrijke schakel in de linie, want vanaf de west- en zuidrand controleerden de Duitsers de Westerschelde en de haven van Antwerpen. Na de oorlog zijn veel bunkers opgeruimd, maar tussen Valkenisse en Vlissingen bleef een aantal bewaard.
Na Meliskerke fiets u door lager gelegen poelgronden. In het vlakke landschap zijn vliedbergen opvallende elementen. Deze verhogingen in het landschap dateren uit de 12de en 13de eeuw en hadden vroeger vooral een strategische functie. De plaatselijke machthebber, doorgaans een rijke boer, kon vanaf de eenvoudige verdedigbare behuizing op de top de wijde vlakke omtrek zien.
Oostkapelle was vroeger een klein agrarisch dorp, waar boeren pachters waren van de heren van de buitenverblijven, die ook grondeigenaar waren. Nu is het dorp uitgebouwd tot badplaats, maar bij de kerk is het oorspronkelijke ringdorp bewaard gebleven. Aan de kerk valt de vreemde verhouding op tussen de grote gotische toren en het kleine eenbeukige schip. Ooit was het schip veel groter, maar na verwoesting in 1572 door de troepen van Willem van Oranje werd het op veel kleinere schaal weer opgebouwd met stenen afkomstig van de verwoeste kerk.
Biggekerke is een ringdorp, net als Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle Serooskerke Gapinge en Grijpskerke. Deze dorpen ontstonden op een kreekrug bij een kruising van wegen. Bij de splitsing verrees een kerk en door de aanleg van een weggetje achterom kwam de ring tot stand. Aan de toevoerwegen naar de ring liggen boerderijen. De kerkjes zijn een blik waard. Vaak zijn ze al oud (de meeste Walcherse dorpen zijn van de 12de eeuw). Zo ook het kerkje van Biggekerke, waarvan de toren en het koor van omstreeks 1400 dateren.
U passert de oudste Zeeuwse badplaats Domburg en de daaraan grenzende smalle bosstrook van de Manteling met bijhorende buitenverblijven en kastelen (waaroder Westhove). Voorbij Serooskerke doorkruist de route de lager gelegen poelgronden, die rond de dorpen Gapinge, Sint Laurens, Grijpskerke en het gehucht Poppendamme liggen. Aan het grondgebruik zijn ze gemakkelijk te herkennen: Grasland is dominant.
De keuze van een rugzak is al even belangrijk en persoonlijk als die van de schoenen. Een slechte keuze kan je immers spierpijn bezorgen of uit evenwicht brengen. Een slecht aangebrachte riem kan je schouder bezeren en lichte tot erge hinder veroorzaken. Om maar te zeggen dat je je best niet zomaar de eerste de beste rugzak aanschaft. Tips trekking: gebruiksaanwijzing voor de rugzak.
Toegegeven, het is niet makkelijk in het ruime aanbod met zo'n prijsverschillen bovendien, duidelijkheid te scheppen. Daarom moet je voor je begint te zoeken en te schiften, de antwoorden op enkele vragen hebben. Deze bv : wil je wel of geen zijzakken? Die zijn best handig bij het trekken want dan hoef je niet telkens de zak van de rug te hijsen als je iets wil nemen. Klimmers vinden zijzakken dan maar niks. Ze verkiezen een smalle zak die niet aan de rotsen kan blijven hangen (geldt trouwens ook in de bossen). Verder mag de rugzak je armbewegingen niet be-lemmeren.
Tips: zijzakken in netjes voor flessen, binnenvakjes met rits om makkelijker spullen op te bergen en in de buikriem een zakje voor gsm of gps en een voor sleutels of zakmes.
Steun materiaal en accessoires. Een goede rugzak moet ideaal uitgerust zijn met een buikriem, en als het even kan ook met een borstriem. Zo zal de zak beter blijven hangen, de schouders minder 'snijden' en je niet uit evenwicht brengen. Controleer ook of alle stukken goed zijn opgevuld. Ga voor een rugzak die goed aan het lijf zit en in een technisch materiaal dat voldoende 'ademt'.
Tip: koop meteen ook een waterdichte hoes voor de zak. De meeste rugzakken kunnen natuurlijk best wat regen verdragen, zeker wanneer je hem regelmatig behandelt. Toch zal constante, harde regen na een tijdje zelfs in goede zakken door de naden heen insijpelen.
Nog een detail: zoek naar hechtpunten om je stokken aan te hangen, of een houweel, musketons of beker. Of overweeg ook de aanschaf van een camelbag, een waterdichte plastic zak ingewerkt in de structuur die je met water kan vullen.
Heel handig omdat je dan voortdurend kan drinken zonder te stoppen, dankzij het 'slangetje. Dat moet je dan wel regelmatig schoonmaken. Tussen twee trekkings door kan je dat perfect doen met zilverionen.
Pak de lightversie! Je moet natuurlijk even nagaan welk volume je wenst en nodig hebt. Je mag immers niet te groot of te klein kopen. Voor trekkings van een dag of minder volstaat uiteraard een zak van 25 liter. Trek je er langere tijd op uit of de spullen van de hele familie draagt, dan is een zak van 45 liter een betere keuze. Klaar om te vertrekken? Denk goed na over wat je wil meenemen.
Tip: Maak een lijst en leg alles klaar. Zo kan je alles wegen. Het gewicht van een rugzak mag niet hoger zijn dan 1/3 van je lichaamsgewicht. Je stopt best de zwaarste dingen achterin en dichtbij je rug. Anorak en windbreakers zijn licht en die stop je best bovenaan in de zak, ook al omdat je ze dan snel vindt.
Slim is ook fruit en brillen bovenaan te stoppen. Als de rugzak geen binnenvakken heeft, stop je kledij dan in aparte plastic zakken.
Niks vergeten? Prima, dan kan je met het allerbelangrijkste beginnen: de tocht zelf!
Klaar voor de week van de goeidag? Van 5 tot 10 mei hoeft niemand zich in te houden.
"De comeback van de goeidag" Je wordt er goed gezind van. Wie het krijgt trouwens ook. Het helpt om het ijs te breken: ongeacht de plaats. Het is nooit te klein of te groot. Dat je er anderen mee besmet, is niet eens een nadeel. Peuters kunnen het al, maar oudere kinderen leren het vaak af. En er was een tijd dat iedereen het deed: Goededag zeggen.
Psychiatrie luidt noodklok over chronische patiënten
De systematische afbouw van ziekenhuisbedden voor chronische psychiatrische patiënten maakt dat die patiënten steeds vaker op straat terechtkomen. De sector luidt de noodklok. Aan de vooravond van de publieksdag Anders Gewoon, die de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg op vrijdag organiseert, vraagt Dirk De Wachter, diensthoofd gezinstherapie aan het Universitair Centrum KU Leuven, aandacht voor de groep chronische patiënten die in de vergeetputten van de maatschappij terecht dreigt te komen. Oorzaak van die ontwikkeling is een gebrekkige financiering.
De afbouw van de chronische psychiatrische bedden hoeft volgens De Wachter op zichzelf geen slechte zaak te zijn, maar de alternatieven worden onvoldoende gefinancierd en te weinig gecoördineerd. "Voor een relatief kleine groep blijft een chronisch ziekenhuisbed de enige oplossing, maar het overgrote deel van de patiënten kan onder bepaalde voorwaarden functioneren in de maatschappij. Structuren zoals begeleid wonen, psychiatrische thuiszorg, arbeidsrehabilitatie en dagactiviteitencentra helpen daarbij, alleen loopt de uitbouw ervan veel trager dan de afbouw van de chronische bedden."
De Wachter vreest dat de situatie in de Verenigde Staten, waar veel daklozen in feite chronische psychiatrische patiënten zijn die nergens meer terechtkunnen, overwaait naar onze contreien. (belga/adv)
Brandade van witvis en aardappeltjes met salie en chorizo-olie
Receptje: lekker van bij ons (voor 4 personen)
Ingrediënten 6 middelgrote bloemige aardappelen, 50 g boter, 300 g kabeljauwfilets (heek, stokvis, makreel, ...) 2 el salie gesnipperd,100 g chorizo in dunne plakken
Bereiding Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Verdeel de vis in kleine stukken en bak hem gaar in wat gesmolten boter op een laag vuurtje. Pureer de aardappeltjes, de vis met de boter en meng alles onder elkaar. Voeg de salie, de kruiden en peper en zout toe. Bak de chorizo tot het vet vrijkomt.
Serveer de brandade met een beetje chorizo-vet en de chorizo. Tip: In dit recept kan je al je visrestjes kwijt.
Zoektocht met de krant naar het gezelligste cafeetje, (8) In de Maraille zijn sportievelingen thuis.
Outrijve- "Ik wil dat de mensen die hier binnenkomen, gezellig genieten", zegt Mieke Pannecoucke, die vijf jaar geleden met het fiets-,wandel- en praatcafé De Maraille een droom kon verwezenlijken. Naar De Maraille moet je een klein beetje zoeken. Het cafeetje ligt op de grens van de dorpjes Moen (Zwevegem) en Outrijve (Avelgem), heel landelijk en bovendien verscholen, een beetje van de weg af. Die weg is de Maraillestraat. De naam zou "woning met een stuk land" betekenen.
Fietsnetwerk: Vroeger was Maraille een gewoon gesloten huis. Mieke Pannecoucke uit Deerlijk, kinderverzorgster van opvoeding, was deeltijds actief in de horica. Een eigen gezellig cafeetje spookte al een tijdje in haar hoofd en toen dit huis te koop stond, wist ze dat dit het was. Uiteindelijk behoort ook dit tot de verzorgende sector. .. " zegt Mieke. De Maraille is, zeker in de zomer, een ideale pleisterplaats voor wande-laars en fietsers, ook voor motortoeristen. Het ligt langs de Scheld- Leie-route en een- knooppunt van het West-Vlaamse fietsnetwerk is vlakbij. "Wij verwelkomen veel sportievelingen. Ik heb gratis wandelkaarten voor 7 tot 21 km hier in de buurt", zegt Mieke die zelf erg sportief is en nog gevolleybald heeft.
Artistiek bloed: Als De Maraille sfeervol ingericht is, is dat ook het werk van Mieke, die academie gevolgd heeft. Ze schildert maar haar specialiteit is glas in lood. Haar kleurrijke wand verlichting, lampkapjes en kaarshouders vallen dan ook meteen op. Het interieur combineert perfect oud en nieuw. De huiselijke sfeer van het vroegere woonhuis - met de speksteenkachel voor koudere dagen is ook gebleven.
Dat ondervond onlangs ook Saartje Vandendriessche. Het filmpje van Vlaanderen Vakantieland is te zien op de heel verzorgde website, dankzij medevennoot Henk Verwee uit Helkijn. Een van de absolute troeven in het seizoen is het gezellige, deels overdekte tuinterras in de boomgaard achter het café. Wat verder is ook een. petanquebaan aangelegd. Dat hier heel wat streekbieren op de kaart staan, hoeft niet te verwonderen, ook enkele minder bekende Waalse, zoals - een Moinette, een Quintine of een Cuvée des Trolls.
Op het krijtbord zie je welke (streek)gerechtjes verkrijgbaar zijn. Dat gaat van gewone snacks tot brochettes, beenhesp of scampi' s. Voor sportievelingen zijn er ook gezonde boterhammen. Af en toe is er een muziek(folk) optreden en elk jaar organiseert De Maraille zelfs een wieler-wedstrijd. Die vond dit jaar plaats op 29 maart.
Waar kan je de Maraille vinden? Maraillestraat 16, Outrijve Uitbater: Mieke Pannecoucke. Soort café: fiets-, wandel- en praatcafé. Opmerkelijk: landelijke ligging; warm interieur; tuinterras. Eten: van taart en pannenkoek tot beenhesp of scampi' s. Prijs van een pintje : 1,70 euro. Open: mei-oktober vanaf 14 uur, zondag vanaf 12 uur, dinsdag gesloten (mei-juni, sept.-okt. ook woensdag gesloten - wintermaanden enkel vrijdag-zaterdag vanaf 16 uur en zondag vanaf 12 uur). Website : www.maraille.be. Cafeetjes 1,2,3,4,5,6,7,
"De natuur om je heen terug leren kennen" Wie in het donker nog het bos in durft en dan plotseling de kreten van de bosuil hoort, spoedt zich meestal als de wiedeweerga weer het bos uit. Vooral tijdens de paartijd kunnen bosuilen heel luidruchtig zijn en allerlei angstaanjagende kreten laten horen. Nochtans zien ze er heel lief uit. Met hun zachte, ronde kop met twee grote karbonkels erin.
Bosuilen worden ook gepest.
Bosuilen houden vooral van wat oudere bossen met oude loofbomen. Daarin vinden ze het makkelijkst een hol om in te broeden. Overdag rust de bosuil uit. Dicht tegen een stam of in een holte van een boom, zodat je hem bijna niet ziet zitten, Dat rusten bij uilen heet ook roesten. Maar af en toe wordt een bosuil gepest door kleine vogels die hem krijsend proberen te verjagen. Het lijkt wel alsof ze hem uitschelden. Bosuilen zijn namelijk niet geliefd bij kleine vogels. Als zij zitten te slapen, plukt de bosuil ze 's nachts soms gewoon van de takken. Je zou je buur voor minder uitschelden en proberen te verjagen.
Bosuilen hebben trouwens een erg gevarieerd menu, Van muizen en andere kleine zoogdieren over vogels en padden tot slakken en insecten. Zelfs zijn soortgenoten de steenuil en de kerkuil durft de bosuil wel eens aan te vallen. Op die manier probeert hij voedselconcurrenten uit de weg te ruimen. Ook kauwen, gaaien en eksters schrikken de bosuil niet af.
De bosuil is vooral bekend door zijn typische oehoe-geluid. Het is vaak gebruikt in films. Maar hij roept meer dan alleen maar 'oehoe'. Soms krijst en jankt hij. En het verschil tussen het roepen van een mannetje en een vrouwtje. Dan moet je 's avonds maar eens een bos in de buurt in trekken en luisteren ...
Bosuilen horen als de beste, Ze hoeven hun prooi niet eens te zien. Ze horen hun eten aankomen ... Soms slaan ze boven bomen of struiken met veel lawaai met hun vleugels. Op die manier proberen ze slapende vogels te doen opvliegen. Een gemeen plannetje ... Een mannetje en een vrouwtje kiezen elkaar voor het leven. Alleen als een van de twee sterft, zoekt de andere een nieuwe partner.
De jongen verlaten al heel vroeg het nest en blijven nog een poos op de takken in de buurt rondhangen om gevoederd te worden, Ze worden dan ook wel 'takkelingen' genoemd. Zodra ma en pa vinden dat ze oud genoeg zijn om alleen hun plan te trekken, worden ze verjaagd. Dan moeten ze op zoek gaan naar een eigen territorium. Als ze er niet meteen een vinden, lijden ze grote honger. De sterfte onder de jonge bosuilen is dan ook groot.
Zaterdagmorgen werd ik nogal chagrijnig wakker, niet wetende waar dit gevoel vandaan kwam. Halverwege de ochtend schiet het me ineens te binnen. Het werd veroorzaakt door een droom. In mijn slaap leefde ik in een andere tijd. Niet in de prehistorie of de verre toekomst, maar in augustus 2008. Verschietachtig zal je denken, en dat was het inderdaad. Ik droomde dat ik ineens besefte dat het al augustus was en de zomer dus al weer bijna voorbij. Ik ben enorm geschrokken. Waar was ik al die tijd geweest? En waarom had ik nog niet genoten van het mooie weer?
Was het al wel mooi weer geweest, of was ik weer belazerd met een Belgische zomer in regen en wind? Had ik niet opgelet en de wereld gewoon aan me voorbij laten trekken? En waar waren mijn zomeroutfits eigenlijk? Geen jurkje of mijn Italiaanse slippers te ontdekken. Ik droeg gewoon lange mouwen en boots. Niks blote schouders of blote benen. Wat een ellende. Op internet vind ik een website die droomuitleg geeft. Je moet er zoeken op trefwoord. Ik toets het woord 'herfst' in en krijg het antwoord: 'Als je droomt over de herfst duidt dit erop dat iets tot een einde zal komen en er iets nieuws zal beginnen.' Aha. Iets nieuws dus. Zie je nou wel. Daar heb ik behoefte aan! Een nieuwe uitdaging, nieuwe kIeren, nieuwe muziek, maar vooral een nieuw jaargetijde. Want stel je voor dat je al het bovenstaande gewoon hebt, maar niet ziet?
Wat heb je er dan aan? Dan word je op een zaterdagochtend in augustus wakker met het besef dat je de lente hebt gemist. De lente van het jaar, maar misschien ook wel de lente van je leven. Dan toets je op het droomwoordenboek op internet een heel andere trefwoord in. 'Onweer' bijvoorbeeld, met het resultaat: 'De droomuitleg van een naderend onweer is niet gunstig. Het voorspelt ziekte, tegenvallende (zakelijke) resultaten en verlies van vrienden, waar je een triest gevoel aan overhoudt.
Nee, dan kun je beter dromen over een blikopener: 'Als je een blik-opener ziet in je droom, duidt dit op je bereidheid om nieuwe ideeën en concepten te omarmen. Het kan een symbolische geruststelling zijn dat je heel goed in staat bent om dingen zelf te doen. Of over een xylofoon: 'Als je droomt over een xylofoon, voorspelt dit dat je grootste ambities werkelijkheid zullen worden, met eer en erkenning. Dat is toch meteen een stuk positiever, nietwaar?
De zaterdagochtend was inmiddels bijna voorbij, Ik keek naar buiten. Het is nog koud, maar de stand van de zon kondigt toch een mooie dag aan. Dat wordt genieten! Daar kan geen blikopener of xylofoon tegenop.
Een aantal mannen kleden zich om in de kleedkamer van de golfclub Een mobiele telefoon gaat af en een van hen begint een gesprek. Iedereen in de kleedkamer luistert natuurlijk mee.
MAN: "Hallo" VROUW: "Schat, ik ben het. Ben je op de club?" MAN: "Ja" VROUW: "Ik ben aan het winkelen en ik heb een onwijs mooi leren jasje gezien. Het kost maar 1000 euro. Mag ik het kopen?"
MAN: "Natuurlijk, ... als je het mooi vindt moet je het kopen." VROUW: "Ik ben ook nog even langs de Mercedes garage gegaan. Ik heb de nieuwe 2007 modellen gezien. Er was er eentje zo mooi." MAN: "Hoeveel kost ie?" VROUW: " 80.000 euro"
MAN: "OK, maar voor die prijs wil ik wel alle accessoires erbij krijgen." VROUW: "Geweldig! Oh, ja nog een ding . het huis dat we vorig jaar zo graag wilden kopen, staat weer te koop. Ze vragen 950.000 euro."
MAN: "Nou, breng maar een bod uit. Bied maar 900.000 euro." VROUW: "OK. Ik zie je later vanavond. Ik hou van je!" MAN: "Doei, ik hou ook van jou."
De man hangt op ... De andere mannen in de kleedkamer kijken vol verbazing naar hem.
In Groot-Brittannië is de kwaliteitskrant The Guardian er van overtuigd: kokosnoot is hét fruit van 2008. En dan vooral om de kokosolie, die uit het vruchtvlees kan geperst worden. Geen cholesterol, het versnelt de stofwisseling en het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook voor schimmels zou kokosolie zijn nut bewijzen. Beweringen waar brandhout van wordt gemaakt op de gezondheidssite gezondheid.be.
Verzadigd vetzuur Kokosolie bevat immers laurinezuur, een verzadigd vetzuur, en dat heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte en doet dus het risico op hart- en vaatziekten én tromboses toenemen. Laurinezuur heeft zowel een invloed op het goede als het slechte cholesterolgehalte, maar het eindresultaat blijft negatief.
Energiewaarde Ook de bewering dat kokosolie de stofwisseling zou bevorderen omdat de verzadigde vetzuren 'maar' een middellange keten zijn, die sneller kunnen verbrand worden, is onzin, zo argumenteert gezondheid.be. "Zelfs als middellange ketens sneller verbrand worden, is er nog steeds hun energiewaarde." Het aantal calorieën dat je opgegeten hebt telt, niet 'hoe snel' het eten wordt verbrand.
Geen bewijs Evenmin is er wetenschappelijk onderzoek voor handen dat bewijst dat kokos je helpt vitaminen en mineralen opnemen, maag- en darmklachten zou doen verdwijnen, een positief effect heeft op schimmels of de schildklier stimuleert.
Moraal van het verhaal? Kokosolie bevat te veel verzadigde vetzuren om thuis te horen in een gezond dieet.
Dakloze vindt bouwplannen voor nieuw WTC in vuilnisbak
Een dakloze in New York heeft vertrouwelijke bouwplannen van de Freedom Tower opgevist uit een openbare vuilnisbak. De plannen bevatten tekeningen van het imposante gebouw dat op de plaats van de neergestorte torens van het World Trade Center opgetrokken wordt. De autoriteiten spreken van "een ongelofelijke veiligheidsfout". E-bay of al-Qaeda Dakloze Mike Fleming speelde de plannen met het label 'secure document-confidential' door aan de krant The New York Post. Hij had de schematische tekeningen van de Freedom Tower gevonden in een vuilnisbak nabij Ground Zero en vreesde dat de plannen in de verkeerde handen zouden vallen. "Ik ben een eerlijke jongen, maar ze hadden ook op e-Bay of bij al-Qaeda kunnen belanden", vertelde de 28-jarige Fleming.
Nuttig voor terroristen Experts bevestigden aan The Post dat de informatie zeer nuttig zou kunnen zijn voor terroristen die een aanslag op het gebouw plannen. The Port Authority (PA), de eigenaar van de site, stelt echter dat de tekeningen onvolledig en bijzonder niet gedetailleerd waren. Ze zouden beschikbaar zijn voor iedereen die een contract wil binnenhalen.
Ontslagen De PA opende nietemin onmiddellijk een intern onderzoek. Wie verantwoordelijk is voor het kwijtspelen van de plannen, riskeert volgens woordvoerder Steve Coleman op staande voet ontslagen te worden. "We tolereren geen domheid", zei hij. De bouw van de Freedom Tower, een 541 hoge wolkenkrabber die op de plaats moet komen van de WTC-torens, is in april 2006 van start gegaan. Tegen 2012 zouden de werkzaamheden afgerond moeten worden. (afp/adv)
Ingrediënten 200 g Nazareth, 200 g zachte abdijkaas (bv. Passendale of Père Joseph), 200 g pittige kaas (bv. Wynendale of Herve), 3 dl tarwebier, een scheutje appeljenever, 1 teentje look, 1 el zetmeel noot-muskaat, peper en zout, 1 pak broodstengels, 160 g gedroogde ham in flinterdunne plakjes
Bereiding Strijk een zware pan in met een teentje look. Doe er 2,5 dl bier bij en houd de rest bij voor later. Warm het bier op en snijd intussen alle kazen in stukjes. Doe ongeveer een derde van de kaas in het warme bier. Vocht en vet zijn vijanden in de keuken. Het geheel gaat onvermijdelijk schiften. Dit kan je voorkomen door het zetmeel in het resterende bier op te lossen en dit door de kaas in de pan te roeren.
Het zetmeel zorgt voor een eerste binding. Dan kan je de rest van de kaas toevoegen en langzaam laten smelten. Als je de fondue te snel verhit, krijg je een echt rubberachtig resultaat. Breng de fondue op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een scheutje appeljenever.Wikkel telkens een half plakje gedroogde ham rond een broodstengel en gebruik deze om in de kaas te soppen. Recept: Geert Van Der Bruggen Tip: Voor kaasfondue gebruik je 150 gram kaas per persoon. In dit recept zorgt de Nazarethkaas met zijn goede smelteigenschap voor de basis van de fondue. Een zachte roomkaas geeft het wat diepte. Als je liever geen pittige kaas toevoegt, gebruik dan 300 gram van elk. Voor 600 gram kaas heb je steeds 3 dl vocht nodig.
Iedereen weet het best: Groenten en fruit zorgen voor noodzakelijke aanvoer van vitaminen. Maar wist je dat thee- en vooral de groene- je lichaam ook voorziet van de nodige antioxidanten die het lichaam bescherming bieden.
Het fenomeen thee wint de jongste jaren aan belangstelling. Men leert dit fascinerend product steeds beter kennen in steeds meer smaken en aroma's en men ontdekt ook waarvoor thee goed kan zijn. En naast de traditionele zwarte of donkere thee ontdekte men ook de groene of half-gefermenteerde thee. en natuurlijk ook de vele planten voor thee-infusies.
Therapeutisch en calorievrij Theeliefhebbers zijn het er roerend over eens: thee is een ideale gezondheidsdrank. Die mening werd intussen gestaafd door weten¬schappelijk onderzoek. Zo blijkt dat groene thee hoog scoort voor zijn therapeutische eigenschappen. Thee kalmeert en hydrateert. Thee bevat geen calorieën maar wel veel antioxidanten. Groene thee is goed voor de gezondheid zeker bij hart- en bloedvatenziekten en sommige kankers. Groene thee past ook prima in gewichtscontroleprogramma's - zoals gezegd is thee calorievrij - maar dat geldt natuurlijk enkel als je 'm zonder suiker drinkt!
Leve de cathechine Theeblaadjes bevatten honderden stoffen waaronder tal van eiwitten, koolhydraten en meer dan 500 stoffen die vooral voor de aroma's zorgen. De polyfenolen met in het bijzonder de cathechine zijn nog een groep stoffen die we in onze kopjes thee vinden. Dat is een toptroef van de groene thee want het is niet alleen in aanzienlijke mate aanwezig (meer dan in de meeste groenten en fruit] maar is vooral een' natuurlijke bron van antioxidanten. Een voorbeeldje: twee koppen groene thee bevatten evenveel antioxidanten als 7 glazen vers sinaasappelsap. De kracht van cathechine om vrije radicalen te bestrijden zou zelfs 4 maal hoger liggen dan bij vitamine C en E. Verder zou het ook de opstapeling van vetten in de stoffen beperken met gunstige effecten op je lichaamsgewicht en je ... vorm!
Drie koppen per dag Opgelet: wil je het beste uit cathechine halen (en tegelijk een lekkere drank bekomen) moet je de thee 3 à 4 minuten in heet maar niet kokend water laten inwerken. De ideale hoeveelheid is drie koppen per dag. niet meer' Met een kop of bol groene thee 's ochtends en nog twee in de loop van de dag. haal je 50 % van wat je nodig hebt aan water! Moet je soms oppassen met groene thee? Enkel als je zou lijden aan anemie (= bloedarmoede): de flavonoïden in groene thee zouden immers de opname van ijzer kunnen beperken. En omdat (groene] thee ook cafeïne en theïne bevat kan het soms aan de basis liggen van slapeloosheid. Drink dus niet teveel thee. zeker net niet voor het slapen gaan. En ten slotte nog deze tip: sta je 's ochtends op met enkele kringen onder de ogen leg dan een afgekoeld zakje groene thee op je oogleden om de kringen te verjagen!
De mazelen laat ze niet bij jou opkomen. Vaccineren biedt nog altijd de beste preventie tegen infectieziekten. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere gaf gisteren het startschot voor de jaarlijks terugkerende Europese vaccinatieweek die van 21 tot 27 april 2008 loopt. Dit is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie waaraan de Vlaamse overheid meewerkt. De gemeenschappelijke slogan van de campagne luidt dit jaar: 'Voorkom Bescherm Vaccineer'. Met de slogan 'De mazelen, laat ze niet bij jou optreden' kiest Vlaanderen er dit jaar voor om te werken rond het thema mazelen. De campagne richt zich tot de doelgroep 14- tot 18-jarigen.
Mazelen zijn geen onschuldige kinderziekte. De ziekte kan ernstig verlopen en zware complicaties meebrengen. De Wereldgezondheidsorganisatie wil tegen 2010 de mazelen elimineren in de Europese regio. Mazelen zijn nog niet verdwenen, in de provincie Antwerpen werden sinds augustus 2007 al meer dan honderd gevallen van mazelen geregistreerd.
Jongeren krijgen best twee basisinentingen tegen mazelen, bof en rubella (combinatievaccin) voor ze achttien jaar zijn. Normaal krijgen ze deze vaccinatie op de leeftijd van twaalf maanden en in het vijfde leerjaar. Als dat niet is gebeurd of als ze het niet meer weten, kunnen ze best naar hun huisarts gaan voor een inhaalvaccinatie.
Om deze reden zijn de vaccinatoren Kind en Gezin, CLB's, huisartsen en kinderartsen een tweede doelgroep in de campagne. Minister Vanackere wil hen stimuleren om meer gebruik te maken van Vaccinnet. Met behulp van Vaccinnet kan elke vaccinator online rechtstreeks vaccins bestellen. Hij kan toegediende vaccinaties registreren en nakijken. De vaccinatiegegevens van Kind en Gezin en de CLB's worden nu al systematisch in Vaccinnet ingebracht. Uit de vaccinatiegraadstudie van 2005 bleek dat jongeren vaak geen vaccinatiedocumenten hebben of dat de registratie van de toegediende vaccins onvolledig is. Hoe meer vaccinatoren Vaccinnet gebruiken, hoe vollediger de gegevens in de toekomst zullen zijn. Uit een analyse van de resultaten in 2007 blijkt dat het systeem een dankbaar werkinstrument geworden is voor de vaccinatoren.