In grote delen van Zeeland bepalen dijken het beeld. Tijdens weekendje Vlissingen de dorpenroute gedaan (65km).
Vrijwel alle dorpen die deze route aandoet, zijn op een kreekrug ontstaan. ook de wegen volgen voor een deel de kreekruggen, maar voorbij Meliskerke en tussen Serooskerke en Grijpskerke doorkruist u poelgronden. Aan het hoogteverschil zijn ze nauwelijks te herkennen, wel aan het grondgebruik, want in de poelgronden overheersen de weilanden.
Start vanaf het hotel Piccard waar we logeerden www.piccard.nl richting Dishoek voorbij Koudekerke ziet u restanten van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitse bezetter. Walcheren was een belangrijke schakel in de linie, want vanaf de west- en zuidrand controleerden de Duitsers de Westerschelde en de haven van Antwerpen. Na de oorlog zijn veel bunkers opgeruimd, maar tussen Valkenisse en Vlissingen bleef een aantal bewaard.
Na Meliskerke fiets u door lager gelegen poelgronden. In het vlakke landschap zijn vliedbergen opvallende elementen. Deze verhogingen in het landschap dateren uit de 12de en 13de eeuw en hadden vroeger vooral een strategische functie. De plaatselijke machthebber, doorgaans een rijke boer, kon vanaf de eenvoudige verdedigbare behuizing op de top de wijde vlakke omtrek zien.
Oostkapelle was vroeger een klein agrarisch dorp, waar boeren pachters waren van de heren van de buitenverblijven, die ook grondeigenaar waren. Nu is het dorp uitgebouwd tot badplaats, maar bij de kerk is het oorspronkelijke ringdorp bewaard gebleven. Aan de kerk valt de vreemde verhouding op tussen de grote gotische toren en het kleine eenbeukige schip. Ooit was het schip veel groter, maar na verwoesting in 1572 door de troepen van Willem van Oranje werd het op veel kleinere schaal weer opgebouwd met stenen afkomstig van de verwoeste kerk.
Biggekerke is een ringdorp, net als Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle Serooskerke Gapinge en Grijpskerke. Deze dorpen ontstonden op een kreekrug bij een kruising van wegen. Bij de splitsing verrees een kerk en door de aanleg van een weggetje achterom kwam de ring tot stand. Aan de toevoerwegen naar de ring liggen boerderijen. De kerkjes zijn een blik waard. Vaak zijn ze al oud (de meeste Walcherse dorpen zijn van de 12de eeuw). Zo ook het kerkje van Biggekerke, waarvan de toren en het koor van omstreeks 1400 dateren.
U passert de oudste Zeeuwse badplaats Domburg en de daaraan grenzende smalle bosstrook van de Manteling met bijhorende buitenverblijven en kastelen (waaroder Westhove). Voorbij Serooskerke doorkruist de route de lager gelegen poelgronden, die rond de dorpen Gapinge, Sint Laurens, Grijpskerke en het gehucht Poppendamme liggen. Aan het grondgebruik zijn ze gemakkelijk te herkennen: Grasland is dominant.
|