Energie van gisteren op zoek naar energie voor morgen
Zeeuwse molens in beeld tijdens een fiets of wandeltocht wachten op bezoek!
Doe een stap over de grens, maak je bekend als toerist en het gesprek gaat erover: molens! In dit mooie Zeeuwse landschap staan nog zo'n 75 schitterende exemplaren. We zijn er aan gewend en we vinden ze zo gewoon. Maar eigenlijk zijn ze heel bijzonder. Luister naar het indrukwekkende gekraak, gesteun en gemompel van eeuwenoude spillen, wielen en spanten. Geniet van de soepele gang van het houten gangwerk. Kijk naar het spel van licht en schaduw van het gevlucht.
Veel van de molens zijn op zaterdag te bezichtigen (en ook als de wieken draaien). Molens zijn veel te speciaal om er niet zuinig op te zijn. Ze hebben veel betekend in de ontwikkeling van Nederland en zijn een toeristische attractie van de eerste orde. Ze 'leven' van de wind en staan daarom van oudsher op plaatsen waar vrije windvang gegarandeerd is. Het zijn vertrouwde bakens in het landschap. Dit mooie Zeeuwse land zonder molens, dat is gewoon ondenkbaar.
Gewiekste taal De stand van de wieken wordt al eeuwenlang gebruikt als communicatiemiddel
Recht voor de borst is korte ruststand. Wiekstand in t kruus is de ruststand voor langere duur. Bij de vreugdestand wordt de aankomende wiek vlak voor het laagste punt opgevangen en vastgezet In het aankomende zit de vreugde, de verwachting. Bij rouw wordt de gaande wiek die het vergankelijke en de droefheid uitdrukt, vlak na het laagste punt vastgezet.
De vos is een dier met streken. Zo wordt de vos afgeschilderd in verhalen. Denk maar aan Reynaert de Vos. Hij is slim en sluw en toch sympathiek.
Vossen jagen alleen, maar leven in groepjes van een zestal dieren, Het groepje wordt geleid door een rekel (mannetje) en een moervos (vrouwtje) die de baas spelen, Er is maar één volwassen mannetje, De andere moer-vossen in de groep zijn helpers en helpen met de opvoeding van de jongen van het dominante vrouwtje, Zodra de mannelijke jongen volwassen zijn, worden ze uit de groep verjaagd en moeten ze zelf een nieuwe groep vormen.
Vossen doden soms meer prooien dan ze nodig hebben. Daardoor worden ze wel eens gehaat door mensen met kippen. In kippenhokken kunnen vossen een echte ravage aanrichten, Voedselresten worden begraven en later weer opgezocht. De vos heeft een heel goed geheugen.
Vossen praten met elkaar door middel van geluiden en lichaamstaal, Houdt een vos zijn oren naar achteren en de bek lichtjes open met opge-trokken lippen, dan wil hij zeggen dat hij zich onderwerpt. Meestal kwispelt hij dan ook wat sullig met zijn staart.
De vos heeft de gewoonte om alles te merken met geursporen, Hij heeft daarvoor verschillende klieren: de viooltjesklier op de staart, klieren in de mondhoeken en tussen de zoolkussens op z'n poten, Die klieren verspreiden een geur die eigen is aan elk dier. Als hij een prooi heeft gedood, dan wrijft hij erlangs met z'n mondhoeken: deze is van mij! In het donker gebruikt de vos zijn gehoor om de exacte plaats van een prooi te bepalen, Hij draait zijn kop heen en weer en richt zijn oren als antennes, Dan spant hij zijn lichaam op en springt pardoes op de prooi.
Wist je dat de vos... hard kan rennen? Tot 60 kilometer per uur, Maar meestal houdt hij het bij 6 tot 13 kilometer per uur, dagelijks ongeveer een halve kilo vlees moet eten om te overleven? wel 45 verschillende geluiden kan voortbrengen om te 'praten' met soortgenoten? soms een hol deelt met een konijn of een das? het territorium van een vos 100 tot 500 ha groot is al naargelang het voedsel dat hij vindt? vooral dichtbij heel scherp ziet? Dingen die verder van hem af zijn, ziet de vos niet zo duidelijk. een piepende muis kan horen vanop 100 meter afstand?
EK voetbal brengt 2008 naaktlopers samen in stadion
Spencer Tunick, bekend voor zijn groepsfoto's van naakte mensen, maakt van het EK van deze zomer in Zwitserland en Oostenrijk gebruik om met nieuw werk op de proppen te komen. De eco-fotograaf zal op 11 mei het Ernst Happel-stadion in Wenen, waar ook de EK-finale wordt gespeeld, met 2008 naakte mensen kleuren. Welke pose de deelnemers moeten aannemen, maakt Tunick pas bekend vlak voor de shoot.
Record van Mexico De 2008 deelnemers werden in een mum van tijd gevonden. Met dank aan de Oostenrijkse spoorwegen, die gratis transport aanbieden aan de 2008 vrijwilligers als ze zich naar Wenen begeven op 11 mei. "Het wordt super", weet Katharina Murschetz, die als medewerkster van de Weense kunsthallen mee in de organisatie zit. "Maar we gaan zeker het record van Tunick in Mexico niet breken." Vorig jaar fotografeerde de Amerikaan maar liefst 18.000 naakte mensen op het Zocatoplein in het centrum van Mexico City.
Karlsplatz De deelnemers moeten zich tevreden stellen met een print van de foto. Die foto's zullen voor en tijdens het EK publiekelijk tentoongesteld worden op de centraal gelegen Karlsplatz in Wenen. odbs
Vandaag vrijdag start in België het aspergeseizoen. Dat kwam dit jaar iets later dan vorig jaar op gang door het slechtere weer. Verkopers verwachten een goed seizoen, want de verkoop doet het de laatste jaren goed.
Populair De asperge is terug populair, de Belgen kopen meer asperges dan 10 jaar geleden. Bijna 19% van de huishoudens kocht vorig jaar verse asperges, dat was in 1996 nog 13%. Ook de aanvoer van asperges op de Belgische veilingen is in de laatste 7 jaar met 50% gestegen. Ondanks de gestegen aanvoer en de gestegen vraag van de consument, is de prijs van asperges de laatste jaren slechts met 2 à 3% gestegen.
Limburg Het grootste deel van de apserges wordt in de provincie Limburg en in de provincie Antwerpen verbouwd. Vrijdag wordt het nieuwe aspergeseizoen feestelijk ingezet. Ondanks de koudere nachten zullen er al voldoende asperges zijn om de Limburgse gouverneur Steve Stevaert de kans te geven ervan te eten. Na het steken, sorteren en bereiden zullen de telers hun gouverneur ook uitroepen tot 'ambassadeur van Limburgse asperges'. Het seizoen sluit af op Sint-Jan op 24 juni.
Buitenland Niet alle asperges op de Belgische markt worden in ons land geteeld. De meeste buitenlandse asperges zijn Nederlands. "Heel vroeg en later op het seizoen worden er ook asperges uit Zuid-Amerika ingevoerd", Philippe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), donderdag. Uit Spanje komt er 600.000 kilogram asperges. belga/ep
Vorig jaar kocht 23% van de Vlamingen minstens één keer voedingsproducten rechtstreeks van de hoeve. De gemiddelde hoevekoper besteedde 212,30 euro, verdeeld over acht verschillende aankopen.
Favoriet De aardappel is het favoriete hoeveproduct, zo'n 10% van de Belgische gezinnen kocht er vorig jaar minstens één keer. Verder in het rijtje volgen fruit (7 %), groenten (6 %), eieren (5 %) en tot slot vlees, gevogelte en zuivel (3 %). In 2007 werden meer fruit, groenten en vers vlees verkocht op de hoeve dan het jaar voordien.
Welgesteld
Hoevekopers zijn vooral welgestelde gepensioneerden en welgestelde gezinnen met kinderen. Vooral in deze laatste groep is een sterke groei waarneembaar, aldus VLAM. Bijna 3 op de 10 (28,6%) Vlamingen kennen het label "Erkend Verkooppunt Hoeveproducten".
Hoeveproducten doen het goed, de totale omzet steeg met bijna 2%. Bijna driekwart van de Belgische hoeveomzet komt uit Vlaanderen. In Wallonië gaat de hoeveverkoop in dalende lijn, aldus het onderzoek. belga/ep
"Zoethout (Glycyrrhiza)" Waarom deden ze vroeger klissap bij de vlierbessensiroop? Van sap, dat ze uit de zoethoutwortel halen, maken ze drop of klissap. Je herinnert je het misschien nog. De kinderen deden vroeger een stukje drop of gedroogde zoethoutwortel in een fles en goten er water over. En schudden maar. Zo maakten ze hun eigen limonade. Zoethout (drop) is vijftig keer zoeter dan sucrose. Het was in die tijd niet alleen lekker maar ook gezond. Zoethout bevordert de spiergroei.
Deze drop deden ze vroeger ook bij vlierbessensiroop. En dat was nog niet zo dom. Zoethout bevat stoffen die ontstekingen weren. Het is ook een krachtig slijmverdunnend middel en daarom goed tegen verkoudheid en griep.
Wat is zoethout precies is en waarvoor kan je het allemaal gebruiken? De stokken zoethout die we in de winkel kopen zijn stukjes gedroogde wortels van deze planten. Zoethout is voor van alles goed. En dat wisten onze voorouders 2500 jaar geleden al. Ze gebruikten deze plant tegen allerlei kwaaltjes. In farmacopeeën kom je het nog altijd tegen als medicijn, als je last hebt van maagzweren. In China gebruiken ze zoethout om hun lichaam te ontgiften. Dappere zielen gebruiken zouthout als ze willen stoppen met roken.
Drop is de basis voor laxeermiddelen. Het heeft een zachte werking op constipatie. Vroeger staken ze een stukje zoethout in jenever of wodka en lieten dat enkele weken trekken. Na de maaltijd dronken ze dan een borreltje. Dat was nog eens een manier om je gezond te houden. Tip: Als je last hebt van hoge bloeddruk, gebruik dan best geen zoethout, want deze wortel houdt waarschijnlijk het vocht vast. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, kijk je best ook even uit.
Vooral uit hout van de populier. Eerst wordt de boomstam verdeeld in blokken hout. Uit één stam kunnen vier tot acht blokken worden gehaald. Vroeger werden klompen zo goed als volledig met de hand gemaakt. Uit zon blok hout werd eerst een ruwe klompenvorm gekapt. Daarna sneed de klompenmaker er kleine stukjes hout af om de verschillende delen van de klomp te vormen: de hak, de bovenkant, de neus.
Vervolgens werden er gaten in de klomp geboord en werd er een soort gang naar de top van de klomp gemaakt. Zodat er een voet in kon. Om de klomp mooi vlak te krijgen, werd ten slotte een scherp mesje gebruikt. Als een paar klompen klaar was, werden de klompen met een touwtje aan elkaar gebonden, zodat maat 36 niet bij maat 40 geraakte... De klompenmaker had drie tot vier uur nodig om een paar klompen te maken.
Sinds 1950 worden klompen met machines gemaakt. De stam van de boom wordt nog steeds in blokken gezaagd. Daarna wordt de blok op een machine gelegd die kan beitelen, schaven en snijden. Op een andere machine zit een voorbeeld van een klomp. Die machine volgt de omtrek van de klomp en vertelt op die manier aan de andere machine hoe de klomp moet worden gemaakt.
Die machine volgt dus het patroon van de afgewerkte klomp op de andere machine. De klompenmaker werkt dan hier en daar de klomp nog wat bij. Er zijn ook grote klompenfabrieken, waar de machines groter en beter zijn. Tien werknemers kunnen er 20.000 paar klompen per maand maken...
Ze werden vooral vroeger veel gebruikt. Vandaag worden in Nederland nog heel wat klompen gedragen. En gemaakt. Veel van de klompen die vandaag nog worden gemaakt, dienen voor de toeristen. Ze worden in winkeltjes te koop aangeboden, geschilderd in allerlei kleuren en versierd met tekeningen.
Vanaf vandaag 17 april tot 19 oktober viert Brussel het vijftigjarige jubileum van Expo 58 met verschillende festiviteiten. De liefhebbers kunnen het prestigieuze evenement in verschillende vormen en maten herbeleven.
Tentoonstellingen, architectuur, film, muziek, rommelmarkten, dansfestiviteiten, het mag allemaal niet ontbreken tijdens de viering van de vijftigste verjaardag van het evenement.
Vuurwerk Op 17 april 2008 om 22.15 uur wordt er ter gelegenheid van de opening van de festiviteiten een vuurwerk afgeschoten vanaf de bollen van het Atomium. Die dag opent ook Art Brussels in de Tentoonstellingspaleizen van de Heizel.
Tentoonstelling Van april tot oktober kan iedereen die de Expo '58 nog eens wil herbeleven terecht in het Atomium. Het Archief van de Stad Brussel en het Algemeen Rijksarchief organiseren een overzichtstentoonstelling. Daar kunnen de bezoekers voorwerpen, foto's en filmpjes bewonderen.
Viewmaster Op de Heizelvlakte krijgen de bezoekers een herbeleving van de Expo. Met behulp van een viewmaster, een MP3-speler en een plannetje gaan de bezoekers op zoek naar de overblijfselen van de Expo. Het Atomium en het Amerikaanse theater zijn immers niet de enige restanten. Tijdens de queeste horen de deelnemers herinneringen weerklinken van wie de Expo bezocht of er werkte. Met een viewmasterklik krijg je een beeld van hoe het er 50 jaar geleden uitzag.
Film Het jubileumfeest van de Expo biedt voor ieder wat wils. Zo kunnen de filmliefhebbers hun hart ophalen tijdens de festiviteiten. Het eerste en derde weekend van september worden, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Filmarchief, filmvertoningen in de openlucht georganiseerd. Verschillende filmgenres komen er aan bod, van Amerikaanse komedies tot Franse klassiekers. Allemaal hebben ze iets te maken met de Expo 58 en de jaren 50 in het algemeen.
Dans Op zaterdag 18 oktober wordt de vooravond van de afsluitende festiviteiten al feestend ingezet. Zo worden er 3 dansavonden georganiseerd. De locaties worden gekenmerkt door de typische bouwstijl van de jaren 50. Eén van de evenementen staat zelfs volledig in het teken van de jaren 1950. belga/bdr
Het einde van het koude weer is in zicht. Dat meldt weerman Eddy De Mey. Komend weekend positioneert zich een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa, waardoor er zachte lucht naar ons toe stroomt.
Zoals het er nu naar uitziet halen we komende zondag voor het eerst 20 graden in het binnenland. April is tot nu toe te koud geweest. De gemiddelde temperatuur ligt met 7,2 graden bijna 2 graden onder het normale niveau. Vorig jaar haalden we gemiddeld 14,3 graden, goed voor de warmste april ooit.
Het goede weer van de komende dagen is een opsteker voor de landbouw. Vannacht wordt in grote delen van het land nog vorst verwacht, maar vrijdag is het definitief afgelopen met de nachtelijke vrieskou. belga/gb
De zeespiegel stijgt volgens onderzoek wereldwijd duidelijk sneller dan verwacht en brengt vooral in de ontwikkelingslanden miljoenen mensen in gevaar. Internationale hydrologen achten vooral de onverwacht dramatische stijging van de snel smeltende gletsjers daarvoor verantwoordelijk, wat ze op de jaarvergadering van de Europese Geowetenschappelijke Unie deze week in Wenen benadrukten. Indien hun berekeningen uitkomen, dan is tegen het jaar 2100 ongeveer 90 procent van het dichtbevolkte land Bangladesh overstroomd.
Driemaal hoger Terwijl de zeespiegel in de afgelopen tweeduizend jaar slechts rond de 20 centimeter steeg, zou hij alleen al deze eeuw 80 tot 150 centimeter groeien, zei de in Groot-Brittannië werkende hydrologe Svetlana Jevrejeva. Deze toename ligt ongeveer driemaal hoger dan de officiële berekeningen tot nog toe van het IPCC-klimaatpanel. Het Intergovernmental Panel on Climate Change verwachtte een stijging van 18 tot 59 centimeter. "Onder de wetenschappers worden de schattingen van het IPCC als conservatief beschouwd", meent Simon Holgate van het Proudman Oceanographic Laboratory in Liverpool.
Opwarming aarde Volgens berekeningen van de in Wenen rapporterende wetenschappers stromen door de versnelde opwarming van de aarde steeds meer watermassa's van de smeltende ijsvlaktes van Groenland, Antarctica en de wereldwijd sneller smeltende gletsjers in de oceanen. Daarbovenop stijgt de zeespiegel door de uitzetting van het water veroorzaakt door de opwarming van de zeeën, zei Steve Nerem van de universiteit van Colorado.
Inmiddels gaan de wetenschappers er vanuit dat bijvoorbeeld het hele ijsschild over Groenland reeds in de komende 1.000 jaar en niet pas over 8.000 jaar zal gesmolten zijn. Snelstromend smeltwater "smeert" tegelijkertijd de bodem en werkt daarmee de verdwijning van gletsjers in de hand.
Stijging versnelt "We hebben in de afgelopen 15 jaar reeds een stijging van rond de 3,5 millimeter per jaar geregistreerd", meent Steve Nerem. Het is evenwel aan te nemen dat de stijging versnelt. Wat de uitwerking van de dramatische stijging van de zeespiegel in detail zal veroorzaken, kunnen de deskundigen nog niet voorspellen. Vooral de armste en dichtstbevolkte landen zullen bijzonder getroffen worden. Zo zal de Volksrepubliek China ongeveer 72 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen. afp/adv
Ingrediënten 4 grote makreelfilets zonder vel, ½ knolselder, 1 kleine ui, 1 wortel, 150 g erwtjes, 9 dl groentebouillon, 25 g boter, 1 eetlepel honing, 1 mespuntje kurkuma, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel zure room, sap van ½ citroen, extra virgine olijfolie, grof zeezout
Bereiding Verwijder eventuele graten en hak het makreelvlees grof. Marineer in olijfolie en citroensap, kruid met zeezout. Zet koel opzij.
Schil de knolselder en snijd in zeer kleine blokjes. Warm in een pan 5 dl bouillon met honing, kurkuma en azijn. Voeg de knolselder toe en laat droog inkoken. Laat afkoelen en werk af met een eetlepel zure room. Kruid met zout.
Snijd de ui en stoof glazig. Blus met 4 dl bouillon en kook hierin de erwtjes gaar. Giet af en verfris de erwtjes kort onder koud water. Mix tot een homogene massa, zeef en werk af met zout en boter.
Rasp de wortel fijn. Schik de knolselderpickles op een bord, leg hierop de makreeltartaar. Garneer met wat erwtjespuree en fijne wortelsliertjes.
Het Veerse Meer is het kleinste van de "grote wateren" van Zeeland. (De Wolfert & Mary kelder).
Het is het eerste water dat werd afgesloten als onderdeel van de Deltawerken. Oorspronkelijk was de bedoeling dat het Veerse Meer zoet zou worden, maar na het besluit om de Oosterschelde open te houden was dat van de baan. Tegenwoordig is het zoutgehalte van het Veerse Meer bijna even hoog als dat van de Oosterschelde.
Veere beslaat een groot deel van de Walcherse kust en het platteland en heeft een kustlijn van 34 km waarvan 28 km strandwal en duinen en 6 km zeedijk. Het hart van het gebied is overwegend agrarisch. De kustgebieden bestaan voornamelijk uit bossen, duinen en strand.
Ter Veere kreeg eind 13de eeuw stadsrechten, werd in 1358 omwald en was in de 15de en 16de eeuw een bloeiende handelsstad. Haar rijkdom heeft Veere voornamelijk te danken aan het huwelijk in 1444 van Wolfert van Borssele, een van de Heren van Veere, met de Schotse prinses Mary Stuart. De fraaie 16e eeuwse 'Schotse Huizen' aan de Kaai waren de opslagplaatsen en kantoren van de wolhandelaren.
De Wolfert & Mary kelder. De kelder dateert van omstreeks 1500 en is genoemd naar Wolfert VI (± 1430- 1447) en zijn vrouw Mary Stuart (± 1432- 1465). Wolfert VI was de laatste heer van Veere (1474- 1487) uit het geslacht van Borsele, Admiraal ter zee (1474- 1487) en standhouder van Holland en Zeeland (1477- 1480). Dankzij zijn huwelijk (1444) met de Schotse koningsdochter Mary Stuart kon de Schotse stapel van Brugge naar Veere worden verplaatst.
Schotse producten waren schaapsvellen, wol, allerlei soorten textiel, huiden, steenkolen, lood en zalm. Tijdens het bestuur van Wolfert VI zijn het stadshuis op de markt (1474) en de grote kerk (± 1476) gebouwd en groeide de stad uit tot de Europoort van het habsburgse huis.
De natuur heeft je nodig. Grondstoffen zoals olie, gas en elektriciteit worden steeds schaarser en duurder. Het hoge verbruik van deze producten is ook de oorzaak van het alsmaar warmer worden van onze aardbol.
We merken nu reeds de grote klimaatproblemen over de hele wereld. Daarom zullen we samen moeten werken om zuiniger met onze aarde en onze natuur om te springen. Op de 'Dag van de Aarde' nodigen Natuurpunt en je gemeentebestuur je graag uit om je kennis over energiebesparing en de productie van groene stroom aan te scherpen.
Dankzij het unieke concept van klimaatfietstochten in eigen regio maak je kennis met de voordelen van zonneboilers en -panelen, speksteen- en pelletkachels, optimale isolatietechnieken en zelfs passiefhuizen. je krijgt ook de kans om kennis te maken met schitterende praktijkvoorbeelden en getuigenissen van buurtbewoners over de initiatieven die zij reeds namen. Spring op je fiets en grijp je kans!
Fietszoektocht, thema: klimaat. In Kuurne wordt dubbel en dik gevierd. Ook de campagne "Met Belgerinkel naar de Winkel" wordt er immers op 20 april op gang getrokken. Naast de fiets-tocht met belgerinkel in een feestelijk kleedje, trekt de gemeente er bovendien een ceremonieel plunje aan voor de ondertekening van een lokaal Kyotoprotocol. Vanaf 13u kan men deelnemen (vrij inschrijven tot l5uur) aan een fietszoektocht rond het thema klimaat. Tot l8 uur zorgt de Fietsende Fanfare van Ichtegem voor de muzikale noot op het Marktplein.
Zoektocht met de krant naar het gezelligste cafeetje, (7) Het witte paard. Oostvleteren- Zalig onthaasten in het witte paard op een boogscheut van de drukke kustweg Ieper- Veurne overvalt je haast eindeloze rust op het dorpspleintje van Oostvleteren. Dat gevoel wordt nog intenser als je het witte paard binnenstapt.
Je kan het café niet mislopen: een statig pand dat als echt dorps café de plaatse beheerst. "Het is net de charme van het gebouw die ons meteen bekoorde toen we hier passeerden", vertelt uitbater en oud-renner Benny Godderis. "Ook al stond het pand toen al enkele jaren leeg, we zagen dadelijk dat dit onze droom was en dat we hier voor de rest van ons leven café wilden houden".
Toen Benny en zijn vrouw Marie-Paule Debruyne drie jaar geleden hun intrek namen in Het Witte Paard, hadden ze er al zo'n tien jaar café-ervaring opzitten in Oostnieuwkerke : eerst in Het Avond-broodje, daarna in De Reisduif. "We bouwden er een uitstekende band op met onze klanten en het was niet evident om dat zomaar achter te laten.' Maar de Westhoek trok ons aan en het heeft ons niet gespeten".
Ontstressen en genieten Met allerhande spulletjes uit de tijd van toen gezellige warmte creëren in het interieur, het is een hobby van Marie-Paule, die in Het Witte Paard echt wel haar ding kon doen. "Het authentieke dorps-café, de bruine kroeg waar je op je gemak kan ontspannen bij een streekbiertje, een hapje, een leuke babbel, daar gaan we voor. Al vinden we het minstens even belangrijk dat wat we de mensen aanbieden, verzorgd en áf is, met de nodige inkleding. We nemen ook rustig onze tijd om de mensen té bedienen ; je kan in je zaak toch geen rust creeren als je zelf voortdurend heen. en weer holt?"
Het café bevat heel wat gezellige hoekjes, zowel beneden als boven rond de centrale balustrade, en straks komt daar ook nog een gezellige binnentuin met terras bij. Opmerkelijk: alhoewel de zaak geen restaurant is, mag er toch niet gerookt worden. "Een bewuste keuze", zegt Benny. "We zijn allebei geen rokers en we hebben toch de indruk dat heel wat mensen naar hier komen precies om uit de rokers walm te blijven". Het Witte Paard trekt uiteraard ook heel wat -Westhoektoeristen aan. "Vooral wandelaars en fietsers (voelen zich hier thuis", weet Benny, die vroeger als renner heel goed presteerde. "Ja, ooit won ik nog de Internatie in Reningelst, voor Johan Museeuw nota bene !" Ook nu' nog bekoort de koers hem nog wel, maar hier in het café naar de koers komen kijken hoort er niet bij : geen tv hier in, de zaak, we houden het bij een rustige radio op de achtergrond.
Het Witte Paard kan je vinden: Oostvleterendorp 1, Oostvleteren Uitbaters: Benny Godderis en ' Marie-Paule Debruyne. Soort café : eethuis en bruine kroeg. Opmerkelijk: de grote zorg die tot in de details, is besteed aan het gezellige en rustgevende interieur. Specialiteit: huisbier -'antistressbier'. Eten : de betere snacks .. Prijs van een pintje : 1,30 euro. Openingsuren: vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen: vanaf 11 uur. Vanaf april ook op donderdag, en in juli' en augustus elke dag behálve op woensdag.
Bij allergische klachten die ontstaan door stuifmeel of pollen spreken we van hooikoorts. Dat loop je niet zomaar op. Erfelijke aanleg en de aanraking met stuifmeelkorrels spelen een rol. In de bloeiperiode van grassen, bomen en onkruid en bij winderig weer hangen pollen meer dan anders in de lucht.
Tijdens de bloei blaast de wind het stuifmeel van zaadplanten in de lucht. Die stuifmeelkorrels adem je in. Hooikoorts-patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor pollen. Zij reageren extreem als ze met stuifmeel in aanraking komen. De klachten treden op wanneer juist die planten bloeien waarvoor ze allergisch zijn.
Misleidende benaming De belangrijkste symptomen van hooikoorts zijn een jeukende of kriebelende neus en neuskeelholte, niezen, een verstopte neus, tranende ogen en soms een lichte benauwdheid. De benaming hooikoorts is eerder misleidend, want de allergie heeft niets met hooi te maken en meestal is er geen koorts. De vlag die de lading beter dekt is pollinose, de officiële medische term voor de aandoening. Als je vermoedt dat je aan pollinose lijdt, laat je dit best door een arts vaststellen. Hij kan dan de juiste medicijnen en een injectiekuur aanraden die de klachten onderdrukken of verminderen. Het helpt ook om het contact met het allergene stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.
Pollen vermijden, hoe doe je dat? De klachten duiken op in de bloeitijd van de planten waarvoor je allergisch bent. Zo bloeit de populier bijvoorbeeld in maart en april. De berk in april en mei. De grassen van mei tot en met augustus. Op zonnige, winderige dagen stijgt de pollenconcentratie in de lucht en nemen de klachten toe. Bij regenachtig weer daalt de aanwezigheid van pollen en verminderen de klachten. Mensen met hooikoorts hebben veel aan weerberichten, ze kunnen hun activiteiten en medicatie hierop afstemmen. Ongunstig weer? Binnen heb je minder last van pollen dan buiten. En bij een uitstapje naar zee of de stad ondervind je er in principe minder last van dan in de groene, open natuur.
Up-to-date berichtgeving Nuttige tips krijg je ook bij de Allergie-Infolijn. Bel je naar het nummer 0900 100 73, dan bekom je up-to-date informatie over de allergie-verwekkende stuifmeelkorrels en schimmelsporen in de lucht. De webstek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bericht dagelijks over mogelijke allergieproblemen. Verder vind je er een stuifmeelkalender, informatie over allergieverwekkende planten en hun bloeiperiode. Een opsomming van die planten vind je hiernaast. Info: www.airallergy.be. Isabel Geenens