Cultuur vernietigen om geschiedenis te herschrijven
Cultuur vernietigen om geschiedenis te herschrijven
AP
vr 27/02/2015 - 22:09 Jos De Greef De verwoestingen door de terreurgroep IS van meer dan 2.500 jaar oude Assyrische beelden in het museum van de Iraakse stad Mosul hebben wereldwijd verontwaardiging opgewekt. Toch zijn dat soort (anti-)culturele revoluties helaas geen uitzondering.
In een schokkende video was te zien hoe aanhangers van IS met hamers beelden in het museum stuksloegen. Aan de overkant van de rivier de Tigris -net buiten Mosul- vernielden anderen met een drilboor een groot beeld van een gevleugelde leeuw in de ruïnes van de oude Assyrische hoofdstad Niniveh. Die leeuw had de val en verwoesting van de stad door Meden en Babyloniërs in 612 voor Christus doorstaan, maar niet de komst van IS.
AP
De video is schokkend, want de Assyrische cultuur was tussen 2.500 en 605 voor Christus één van de meest toonaangevende van de Semitische wereld, waarvan de Arabische cultuur de belangrijkste erfgenaam is. Niet voor niets heet de studie van de oude culturen van het Nabije Oosten assyriologie.
Dat alles maakt geen indruk op de extremisten van IS in hun haat tegen alles volgens hen heidendom is. Zo heeft IS zich in de door hen bezette gebieden in Irak ook gekeerd tegen heiligdommen en archeologische overblijfselen van minderheden zoals de jezidi's, sabeïsche mandeëers (foto), maar ook christenen en vooral ook sjiieten.
Opvallend is dat IS ook moslimheiligdommen verwoest, niet enkel sjiitische cultusplaatsen, maar ook de eigen soennitische. Het gaat dan vooral om moskeeën, mausolea van bekende soefi-mystici en zelfs de tombe van de bijbelse profeet Jonas.
"Er is geen God behalve God..."
In de video over de Assyrische kunst legt IS ook uit dat die kunstschatten vernield moeten worden omdat ze volgens de groep gebruikt werden voor "shirk" of "afgodenaanbidding". Dat is een grote zonde voor moslimfundamentalisten en een inbreuk op het concept "tawhid" of de eenheid van God. Dat betekent dat er naast Allah niets of niemand anders aanbeden of vereerd mag worden, monotheïsme "pur sang" dus. De geloofsbelijdenis -één van de vijf zuilen van de islam- bevat overigens de woorden "er is geen god behalve Allah".
AP
Dat geldt voor alle strekkingen binnen de islam, maar komt het hevigst tot uiting binnen de soennitische rechtsscholen en dan vooral binnen het hanbalisme, de kleinste soennitische rechtsschool, maar diegene die wel de basis vormt van veel jihadistische strekkingen. Die culmineert ook in het wahhabisme, de versie van de islam die de staatsgodsdienst is in Saudi-Arabië en van daaruit met oliegeld verspreid wordt.
Historisch zijn er bij de verspreiding van de islam steeds heiligdommen van andere religies verwoest. Dat ging dan om zoroastristische gebedsplaatsen tot tempels van hindoes, boeddhisten en jainisten in India. Omstreeks 1200 werd zo de grote boeddhistische universiteit van Nalanda in India verwoest door Turkse plunderaars. Die is intussen weer opgebouwd, maar ook in Pakistan en Afghanistan en langs een deel van de Zijderoute werden bij de opkomst van de islam heiligdommen van andere religies vernield.
Begin 2001 werden de monumentale Boeddha-beelden nabij Bamyan (foto) in Afghanistan opgeblazen door de radicale taliban, die ook nog "heidense" kunst in het museum van Kaboel vernielden. Begin 2013 werden zelfs islamitische heiligdommen en eeuwenoude bibliotheken in Timboektoe in Mali tijdens de kortstondige bezetting van de stad vernield door moslimextremisten.
Nu zijn die bewuste verwoesting van andermans cultuur niet beperkt tot de islam. Zo zou de beroemde bibliotheek van Alexandrië in Egypte verwoest zijn door christelijke monniken die wetenschappelijke en filosofische kennis overbodig achtten. Als egyptoloog erger ik mij aan de mooie Oud-Egyptische beelden en reliëfs die moedwillig beschadigd zijn door de vroege christenen. Monotheïsme gaat vaak ook samen met "één enkele waarheid", die andere waarheden schijnbaar overbodig maakt.
AP
De opgang van het vroege christendom in Europa ging meestal gepaard met de verwoesting van heidense -zowel Griekse, Romeinse als Germaanse- cultusplaatsen die dan vaak door de kerk werden overgenomen. Veel kerken staan op de ruïnes van oude tempels.
De boekverbrandingen van de Inquisitie en meer recent door de nazi's moesten "ongewenste ideeën" en "entartete Kunst" ver van de goegemeente houden.Met de "culturele revolutie" in China (1965-1975) wou de communistische dictator Mao Zedong 5.000 jaar van Chinese tradities uitvagen en vervangen door zijn maoïstische ideaal van de "arbeider-boer-soldaat". Meer sluipend en verborgen zijn de verwoestingen die China heeft aangericht in Tibet in een poging om de lokale cultuur te verzwakken en te "siniseren". Op dit ogenblik wordt de oude Oeigoer-Turkse stadswijk van Kashgar in westelijk Xinjiang afgebroken en vervangen door betonnen blokken, waardoor dat stadsdeel het uitzicht van gelijk welke Chinese stad krijgt. Hier is de islam dan het slachtoffer van moedwillige verwoesting.
Op dezelfde manier wil IS in het Midden-Oosten nu niet enkel de niet-islamitische minderheden uit de geschiedenis wegvagen of hun identiteit ontnemen, maar ook die van andere moslims zoals de sjiieten en zelfs soennitische geloofsgenoten tot enkel de "ene waarheid" van IS overblijft en alle andere visies op de islam uit het geheugen verwijderd worden. Of de meerderheid van de ndere moslims dat gaat laten gebeuren, is echter de vraag.
Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
Belga
Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
za 28/02/2015 - 14:45 Sara Van Poucke
Het Nationaal Museum van Irak is vandaag officieel heropend. Het museum in de hoofdstad Bagdad was twaalf jaar lang dicht nadat er hevig was gevochten en vooral geplunderd tijdens de oorlog van 2003. De heropening komt niet toevallig zo kort na de verwoestingen van eeuwenoud erfgoed in Mosul. "Ze is een reactie op de criminele daden van IS."
Het museum in de Iraakse hoofdstad Bagdad herbergt een van de belangrijkste archeologische collecties ter wereld. Tijdens de Irak-oorlog van 2003 kreeg het museum het zwaar te verduren.
Hoewel sommige stukken al voor de oorlog in veiligheid waren gebracht, werden grote delen van de immense collectie geplunderd na de val van Saddam Hoessein. Sommige plunderingen waren professioneel georganiseerd.
Jaren later doken artefacten op in Europa en de VS, in Jordanië en zelfs op eBay. Intussen is bijna een derde van de 15.000 gestolen kunststukken opgespoord en teruggegeven. Vanaf vandaag zijn ze opnieuw tentoongesteld in het Nationaal Museum.
Verwoestingen Mosul hebben heropening versneld
De heropening is een statement na de verwoestingen van eeuwenoud erfgoed door IS in Mosul nauwelijks een paar dagen geleden. Het moment is maandenlang voorbereid en al verschillende keren weer uitgesteld, maar de gebeurtenissen in Mosul hebben de heropening nu versneld.
"Het museum moet open en toegankelijk zijn voor iedereen", zegt de Iraakse minister voor Toerisme en Antiquiteiten Qaïs Hussein Rachid. "We willen het vanaf vandaag openen als reactie op de daden van de criminelen van IS."
Belga
Het bedreigde erfgoed van Irak (en de wereld)
Het Nationaal Museum van Irak, het voormalige Mesopotamië, is in 1926 gesticht door de Britse reizigster en schrijfster Gertrude Bell. Het herbergt een van de rijkste archeologische collecties ter wereld.
De laatste decennia heeft het museum, net als zoveel andere archeologische musea en vindplaatsen in de regio, het zwaar te verduren gehad. In 1991 werd het gesloten tijdens de Golfoorlog uit angst voor Amerikaanse luchtaanvallen.
Het werd heropend op de verjaardag van de toenmalige president Saddam Hoessein in april 2000. Amper drie jaar later werd het in de chaos na de val van Saddam zwaar geplunderd en ging het daarna voor twaalf jaar dicht.
Het erfgoed van Irak blijft bedreigd. De terreurbeweging Islamitische Staat verwoest niet alleen de pre-islamitische artefacten, maar verkoopt ze ook op de zwarte markt.
Belga
Belga
Belga
Belga
27-02-2015
Onderzoekers vinden bewijzen voor graan in VK 8.000 jaar geleden
Onderzoekers vinden bewijzen voor graan in VK 8.000 jaar geleden
De onderwatersite werd in 1999 ontdekt (foto: The Maritime Trust/Roland Brookes).
vr 27/02/2015 - 17:58Luc De RoyBritse onderzoekers hebben in Groot-Brittannië DNA van graan gevonden van 8.000 jaar oud. Dat wijst erop dat het graan verhandeld of geruild werd, want graan werd pas zo'n 2.000 jaar later voor het eerst gekweekt in Groot-Brittannië. Dat wil dan weer zeggen dat er in die periode een gesofisticeerd netwerk van culturele verbindingen doorheen Europa bestaan moet hebben.
Een team onder leiding van Robin Allaby, een plantengeneticus van de Britse University of Warwick, was op zoek naar het vroegste bewijs voor gedomesticeerde planten in Groot-Brittannië, en besloot te gaan kijken op de onderwatersite Bouldnor Cliff, zo'n 250 meter uit de kust van het gehucht Bouldnor in het noordwesten van het eiland Wight.
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Bouldnor Cliff ligt nu zo'n 11 meter onder de zeespiegel, en het werd ontdekt in 1999 toen, zoals de Maritime Archeology Trust het op zijn website zegt, "een kreeft gezien werd die bewerkte vuurstenen uit de steentijd uit zijn hol aan het gooien was". Sindsdien hebben archeologen onafgebroken onderzoek uitgevoerd op de site, die duidelijk bewoond werd door jagers-verzamelaars, en die mogelijk gebruikt werd om houten boten te bouwen.
Het team van Allaby boorde vier kernen uit het sediment en onderzocht die zowel met radiokoolstofdatering als met een analyse voor oud DNA.
"Geen eiland"
De planten en het hout in de stalen werden gedateerd tussen 8.020 en 7.980 jaar geleden. Niet lang daarna werd de site overspoeld door het rijzende zeewater op het einde van de laatste ijstijd.
Belga
Eenkoorn, een oude graansoort.
Het DNA-onderzoek leverde de onderzoekers een verrassing op: in een duidelijk omlijnde plaats, meters onder het water, vonden ze een flinke hoeveelheid DNA van eenkoorn, een van de eerste soorten graan dat gedomesticeerd werd. Het DNA was waarschijnlijk afkomstig van meel, gemalen graan, en de onderzoekers denken dat het niet ter plaatse gekweekt werd, aangezien er geen stuifmeel gevonden werd, wat waarschijnlijk zou zijn als het graan ter plaatse heel zijn levenscyclus, inclusief bloei, zou doorgemaakt hebben.
Volgens doctor Allaby waren de inwoners van Groot-Brittannië 8.000 jaar geleden jagers-verzamelaars, terwijl de landbouw zich toen vanuit het Midden-Oosten over Europa aan het verspreiden was. "Hoewel het algemeen was in het neolitische Zuid-Europa, wordt eenkoorn nergens in Groot-Brittannië gevonden tot 2.000 jaar na de stalen van Bouldnor Cliff."
"Om het mogelijk te maken dat eenkoorn deze site bereikt heeft, moeten er contacten geweest zijn tussen de mesolithische Britten en de neolithische boeren, ver weg in Europa", zo zei hij.
De Britse eilanden waren voor het rijzen van de zeespiegel na het einde van de ijstijd, verbonden met het vasteland van Europa door een aantal landbruggen, en die zullen het contact aanzienlijk vergemakkelijkt hebben. "Mesolitisch Groot-Brittannië was in die zin helemaal geen eiland, maar cultureel en mogelijk ook fysiek verbonden met Europa", zo zei Allaby.
"Landbouw nog niet zo ver"
Landbouw vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten zo'n 10.500 jaar geleden, en verspreidde zich vandaar via twee verschillende routes in Europa. De meeste archeologen gaan ervan uit dat zo'n 8.000 jaar geleden de landbouw nog niet verder westelijk was geraakt dan de Balkan en het huidige Hongarije.
Belga
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Allaby en zijn team stellen voor om aan te nemen dat de landbouw het westen van Frankrijk vroeger bereikt heeft dan werd aangenomen, namelijk rond zo'n 7.600 jaar geleden, en dan zou er slechts een kloof van 400 jaar overblijven om te overbruggen.
Niet iedereen is het daar mee eens. Peter Rowley-Conwy, een archeoloog aan de Britse Durham University, zegt dat de auteurs van de studie de chronologie van de verspreiding van de landbouw onrecht aandoen. Hij wijst erop dat "duizenden van rechtstreeks gedateerde graan-korrels" een dergelijke vroege datering van landbouw in het westen van Europa tegenspreken. "Eén DNA-studie is eenvoudigweg niet voldoende om dit allemaal omver te werpen."
Belga
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Een andere mogelijkheid, zegt Allaby, is dat de nomadische jagers-verzamelaars uit het zuiden van Groot-Brittannië veel verder in het Europese vasteland getrokken zijn dan gedacht werd. Daar kunnen ze dan graan of graanproducten opgepikt hebben bij de boeren uit het oosten, en ze mee teruggebracht hebben naar de Britse eilanden. Ook suggereert hij dat de conventionele methode van het dateren van de verspreiding van de landbouw aan de hand van duidelijk zichtbare graankorrels, misschien oudere stalen niet opmerkt.
Paleogeneticus Eske Willerslev van de universiteit van Kopenhagen, en de uitvinder van de methode om DNA te vinden in sedimenten zelfs nadat de planten waarin het oorspronkelijk zat, volledig vergaan zijn, is het daarmee eens. Los DNA uit sedimenten zal de vroegst opspoorbare bewijzen verschaffen voor landbouw, omdat graankorrels minder kans hebben om bewaard te blijven, zegt hij.
Dorian Fuller, een paleobotanist aan het University College London, zegt dat de nieuwe vondst niet noodzakelijk betekent dat de datering van de verspreiding van de landbouw ingrijpend gewijzigd moet worden. Volgens hem kunnen pioniers onder de landbouwers en de jagers-verzamelaars voorbij de grens van de landbouw actief geweest zijn, terwijl de landbouw zich westwaarts verspreidde. En zoals zeldzame kruiden uit het oosten vandaag gezien worden als waardevolle producten, zo kan het graan van Bouldnor Cliff een symbolische betekenis gehad hebben, en gezien zijn als "zeldzaam, exotisch en waardevol, in plaats van al iets dat alle dagen gegeten werd.
Bekijk volgend klimatogram van Abu Simbel. Trek er je conclusies uit. Klimaatcijfers De onderstaande cijfers zijn op basis van
geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Abu Simbel:
gemiddelde maximum temperatuur (°C)
gemiddelde minimum temperatuur
(°C)
gemiddeld aantal uren zon per
dag
gemiddeld aantal dagen neerslag per
maand
gemiddeld aantal mm neerslag per maand
gemiddelde zee temperatuur
(°C)
januari
23
9
10
0
n.v.t.
februari
26
10
10
0
n.v.t.
maart
30
14
10
0
n.v.t.
april
36
19
10
0
n.v.t.
mei
40
23
11
0
n.v.t.
juni
41
25
11
0
n.v.t.
juli
41
25
11
0
n.v.t.
augustus
40
25
11
0
n.v.t.
september
39
24
11
0
n.v.t.
oktober
36
21
10
0
n.v.t.
november
29
15
10
0
n.v.t.
december
25
11
10
0
n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200
mm