De legendarische sfinx naast de piramide in Gizeh is mogelijk niet de enige in zijn soort. Bouwvakkers zijn tijdens de aanleg van een snelweg in de stad Luxor immers op een stenen constructie gestoten van een tweede sfinx, melden Egyptische autoriteiten.
In het Oude Egypte bouwde men sfinxen als wachters voor belangrijke gebouwen, omdat de afbeelding ervan vijanden angst zou aan jagen. Een sfinx werd ook vereenzelvigd met de valkengod Horus, de farao en de zon zelf.
Ook deze recent ontdekte sfinx zou als wachter hebben dienst gedaan, aangezien de constructie ontdekt is op iets minder dan tien kilometer van de beroemde Vallei der Koningen. Het beeld is bovendien gevonden tussen de twee belangrijke tempelcomplexen van Luxor en Karnak aan de Nijl. Eerder waren daar al resten van mogelijke sfinxen gevonden, maar die waren steeds kleiner en zwaar gehavend.
Archeologen willen deze mysterieuze grote constructie eerst dateren en onderzoeken, vooraleer ze verdere uitspraken of uitgravingen doen. Als blijkt dat de sfinx inderdaad uit de periode van de vallei dateert, dan spreken we over een sfinx uit 2.500 voor Christus. Wanneer het gelijktijdig met de tempels is gebouwd, dan spreken we van 1.400 voor Christus. Dat maakt het bouwwerk maar liefst 3.400 à 4.500 jaar oud.
Toeristen mogen de site al bezoeken, maar de constructie is voorlopig dus nog niet uit de grond gehaald. Dat kan nog niet, omdat de omgeving dat voorlopig niet toelaat, reageert Mohamed Abel Aziz van het Egyptisch ministerie van Oudheden. Volgens de archeologen is de kans groter dat de sfinx zo in de best mogelijke staat blijft. Voolopig zijn de werken aan het Al-Kabbash wegenproject wel even stilgelegd, zodat we voldoende tijd hebben om beslissingen te nemen over de sfinx.
