Het rapport van het Amerikaanse leger over de "gevaarlijkste dam ter wereld" is onlangs bekendgemaakt. Volgens experten kan de dam "op elk ogenblik instorten".

Als dat gebeurt, zou een muur van twintig meter water doorheen de grootstad Mosul, 40 kilometer stroomafwaarts, donderen. Daar wonen nu nog 700.000 mensen. Meer nog: een gigantische hoeveelheid water zou honderden kilometer zuidwaarts doorheen de vallei van de rivier de Tigris donderen tot aan de hoofdstad Bagdad.
Volgens het rapport van het VS-leger zouden er daarbij een half miljoen doden kunnen vallen en miljoenen andere Irakezen verplaatst worden. Probleem is ook dat die vruchtbare vallei van de Tigris niet zomaar ontruimd kan worden omdat al die mensen niet in de woestijn of steppe kunnen overleven. De instabiele Mosul Dam zou een groter gevaar voor Irak zijn dan de terreurgroep IS die het noorden van het land in zijn greep heeft.
Komen aanpassingen op tijd?
De "Saddam Dam" zoals hij eerder heet, werd begin de jaren 80 gebouwd ten noorden van Mosul, de tweede stad van Irak. Al snel bleek dat de ondergrond in het gebied erg instabiel was en er grote grotten waren op de plaats waar de 113 meter hoge dam gebouwd werd. Bezwaren van ingenieurs werden echter door het regime weggewuifd.
Als snel bleek de dam weg te zakken, wat voortdurend verhinderd moest worden door er betonmortel onder in de holtes te spuiten. Als dat niet gebeurt, dreigt de dam gewoon in de grond te zakken en te breken. Dat is uiteraard een lapmiddel en daarom werd stroomafwaarts begonnen met de bouw van de nieuwe Badush Dam die de Mosul Dam op termijn zou moeten vervangen.
Dat werk is echter stopgezet door oorlogen en financiële problemen. Die nieuwe dam zou twee miljard dollar kosten en de Iraakse regering lijkt niet echt overtuigd over de noodzaak. In 2014 werd de dam kort bezet door IS, maar daarna is die groep verdreven. Door de strijd is het echter erg moeilijk om de door het water leeggespoelde holtes onder de dam op te vullen.