Archeologen ontdekken menselijk fossiel dat de geschiedenis van de moderne mens kan herschrijven
Archeologen ontdekken menselijk fossiel dat de geschiedenis van de moderne mens kan herschrijven
Wetenschappers hebben in een grot in Israël een fossiel van het kaakbeen van een mens teruggevonden. Volgens de archeologen zijn de resten tussen 177.000 en de 194.000 jaar oud. Dat maakte het onderzoeksteam van Israel Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv donderdag bekend in het wetenschappelijk magazine Science. Als die datering klopt, dan kan de opmerkelijke vondst de geschiedenis herschrijven.
In een ingestorte grot in het Karmelgebergte bij Haifa in Israël is een bovenkaak gevonden met zes intacte tanden en één gebroken snijtand. Het bot lag tussen duizenden dierenbeenderen van gazelles en damherten. Bij de bovenkaak waren ook enkele stenen werktuigen te vinden, die geassocieerd worden met de Tabun-D-cultuur. Verder zijn er ook resten van planten teruggevonden, die zo in de lengte waren gestructureerd dat de archeologen vermoeden dat het een soort grasmatras was, het oudste bed ter wereld.
De Misliya-grot in het Karmelgebergte.
Foto: AFP
Maar het meest opmerkelijke was de datering van de vondst. De kaak uit de Misliya-grot was afkomstig van een jongvolwassene, die leefde tussen 194.000 en 177.000 jaar geleden. Als dat klopt, wil dat zeggen dat er al veel eerder dan oorspronkelijk gedacht homo sapiens in andere continenten te vinden waren.
Expansie uit Afrika
Vorige opgravingen overtuigden archeologen ervan dat de eerste moderne mens zon 200.000 jaar geleden in Ethiopië rondliep. De zogenaamde Omo-fossielen waren daar het bewijs van. Lange tijd zouden de primaten zich voornamelijk binnen Afrika verplaatsen, pas tussen 120.000 en 90.000 jaar geleden zouden ze voor het eerst voet zetten in het Midden-Oosten. Deze nieuwe vondst suggereert echter dat de tijdlijn ongeveer 75.000 jaar moet opschuiven: de homo sapiens was veel vroeger te vinden in Israël zo bewijst deze bovenkaak.
De andere continenten zouden pas 70.000 jaar geleden aan de beurt komen. Die theorie is nog niet weerlegd.
Gelijkenissen met de moderne mens
In het academisch magazine Science schreef het onderzoeksteam de details over hun vondst neer. Volgens de wetenschappers zijn er enkele opvallende gelijkenissen met de anatomie van de huidige mensen. De oeroude bovenkaak heeft vormelijk meer gelijkenissen met die van ons dan met Neanderthalers, zegt professor Jean-Jacques Hublin van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Duitsland.
Dat wil niet zeggen dat de primaat DNA doorgaf aan de huidige populatie. Het zou immers goed mogelijk zijn dat het kaakbeen deel was van een hiervoor onbekende populatie van homo sapiens, die vertrokken zijn uit Afrika en later uitgestorven zijn, aldus Hublin.
Hertekening van geschiedenis
Wat me zelf zo verbaasde, is dat onze ontdekking helemaal past in het plaatje dat er recent aan het opkomen is: de evolutie en verspreiding van de homo sapiens gebeurde anders dan we hiervoor dachten, zegt Julia Galway-Witham van het Natuurhistorisch Museum van Londen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de expansietheorie hertekend moet worden.