Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
Belga
Nationaal Museum van Irak gaat na 12 jaar weer open
za 28/02/2015 - 14:45 Sara Van Poucke
Het Nationaal Museum van Irak is vandaag officieel heropend. Het museum in de hoofdstad Bagdad was twaalf jaar lang dicht nadat er hevig was gevochten en vooral geplunderd tijdens de oorlog van 2003. De heropening komt niet toevallig zo kort na de verwoestingen van eeuwenoud erfgoed in Mosul. "Ze is een reactie op de criminele daden van IS."
Het museum in de Iraakse hoofdstad Bagdad herbergt een van de belangrijkste archeologische collecties ter wereld. Tijdens de Irak-oorlog van 2003 kreeg het museum het zwaar te verduren.
Hoewel sommige stukken al voor de oorlog in veiligheid waren gebracht, werden grote delen van de immense collectie geplunderd na de val van Saddam Hoessein. Sommige plunderingen waren professioneel georganiseerd.
Jaren later doken artefacten op in Europa en de VS, in Jordanië en zelfs op eBay. Intussen is bijna een derde van de 15.000 gestolen kunststukken opgespoord en teruggegeven. Vanaf vandaag zijn ze opnieuw tentoongesteld in het Nationaal Museum.
Verwoestingen Mosul hebben heropening versneld
De heropening is een statement na de verwoestingen van eeuwenoud erfgoed door IS in Mosul nauwelijks een paar dagen geleden. Het moment is maandenlang voorbereid en al verschillende keren weer uitgesteld, maar de gebeurtenissen in Mosul hebben de heropening nu versneld.
"Het museum moet open en toegankelijk zijn voor iedereen", zegt de Iraakse minister voor Toerisme en Antiquiteiten Qaïs Hussein Rachid. "We willen het vanaf vandaag openen als reactie op de daden van de criminelen van IS."
Belga
Het bedreigde erfgoed van Irak (en de wereld)
Het Nationaal Museum van Irak, het voormalige Mesopotamië, is in 1926 gesticht door de Britse reizigster en schrijfster Gertrude Bell. Het herbergt een van de rijkste archeologische collecties ter wereld.
De laatste decennia heeft het museum, net als zoveel andere archeologische musea en vindplaatsen in de regio, het zwaar te verduren gehad. In 1991 werd het gesloten tijdens de Golfoorlog uit angst voor Amerikaanse luchtaanvallen.
Het werd heropend op de verjaardag van de toenmalige president Saddam Hoessein in april 2000. Amper drie jaar later werd het in de chaos na de val van Saddam zwaar geplunderd en ging het daarna voor twaalf jaar dicht.
Het erfgoed van Irak blijft bedreigd. De terreurbeweging Islamitische Staat verwoest niet alleen de pre-islamitische artefacten, maar verkoopt ze ook op de zwarte markt.
Belga
Belga
Belga
Belga
27-02-2015
Onderzoekers vinden bewijzen voor graan in VK 8.000 jaar geleden
Onderzoekers vinden bewijzen voor graan in VK 8.000 jaar geleden
De onderwatersite werd in 1999 ontdekt (foto: The Maritime Trust/Roland Brookes).
vr 27/02/2015 - 17:58Luc De RoyBritse onderzoekers hebben in Groot-Brittannië DNA van graan gevonden van 8.000 jaar oud. Dat wijst erop dat het graan verhandeld of geruild werd, want graan werd pas zo'n 2.000 jaar later voor het eerst gekweekt in Groot-Brittannië. Dat wil dan weer zeggen dat er in die periode een gesofisticeerd netwerk van culturele verbindingen doorheen Europa bestaan moet hebben.
Een team onder leiding van Robin Allaby, een plantengeneticus van de Britse University of Warwick, was op zoek naar het vroegste bewijs voor gedomesticeerde planten in Groot-Brittannië, en besloot te gaan kijken op de onderwatersite Bouldnor Cliff, zo'n 250 meter uit de kust van het gehucht Bouldnor in het noordwesten van het eiland Wight.
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Bouldnor Cliff ligt nu zo'n 11 meter onder de zeespiegel, en het werd ontdekt in 1999 toen, zoals de Maritime Archeology Trust het op zijn website zegt, "een kreeft gezien werd die bewerkte vuurstenen uit de steentijd uit zijn hol aan het gooien was". Sindsdien hebben archeologen onafgebroken onderzoek uitgevoerd op de site, die duidelijk bewoond werd door jagers-verzamelaars, en die mogelijk gebruikt werd om houten boten te bouwen.
Het team van Allaby boorde vier kernen uit het sediment en onderzocht die zowel met radiokoolstofdatering als met een analyse voor oud DNA.
"Geen eiland"
De planten en het hout in de stalen werden gedateerd tussen 8.020 en 7.980 jaar geleden. Niet lang daarna werd de site overspoeld door het rijzende zeewater op het einde van de laatste ijstijd.
Belga
Eenkoorn, een oude graansoort.
Het DNA-onderzoek leverde de onderzoekers een verrassing op: in een duidelijk omlijnde plaats, meters onder het water, vonden ze een flinke hoeveelheid DNA van eenkoorn, een van de eerste soorten graan dat gedomesticeerd werd. Het DNA was waarschijnlijk afkomstig van meel, gemalen graan, en de onderzoekers denken dat het niet ter plaatse gekweekt werd, aangezien er geen stuifmeel gevonden werd, wat waarschijnlijk zou zijn als het graan ter plaatse heel zijn levenscyclus, inclusief bloei, zou doorgemaakt hebben.
Volgens doctor Allaby waren de inwoners van Groot-Brittannië 8.000 jaar geleden jagers-verzamelaars, terwijl de landbouw zich toen vanuit het Midden-Oosten over Europa aan het verspreiden was. "Hoewel het algemeen was in het neolitische Zuid-Europa, wordt eenkoorn nergens in Groot-Brittannië gevonden tot 2.000 jaar na de stalen van Bouldnor Cliff."
"Om het mogelijk te maken dat eenkoorn deze site bereikt heeft, moeten er contacten geweest zijn tussen de mesolithische Britten en de neolithische boeren, ver weg in Europa", zo zei hij.
De Britse eilanden waren voor het rijzen van de zeespiegel na het einde van de ijstijd, verbonden met het vasteland van Europa door een aantal landbruggen, en die zullen het contact aanzienlijk vergemakkelijkt hebben. "Mesolitisch Groot-Brittannië was in die zin helemaal geen eiland, maar cultureel en mogelijk ook fysiek verbonden met Europa", zo zei Allaby.
"Landbouw nog niet zo ver"
Landbouw vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten zo'n 10.500 jaar geleden, en verspreidde zich vandaar via twee verschillende routes in Europa. De meeste archeologen gaan ervan uit dat zo'n 8.000 jaar geleden de landbouw nog niet verder westelijk was geraakt dan de Balkan en het huidige Hongarije.
Belga
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Allaby en zijn team stellen voor om aan te nemen dat de landbouw het westen van Frankrijk vroeger bereikt heeft dan werd aangenomen, namelijk rond zo'n 7.600 jaar geleden, en dan zou er slechts een kloof van 400 jaar overblijven om te overbruggen.
Niet iedereen is het daar mee eens. Peter Rowley-Conwy, een archeoloog aan de Britse Durham University, zegt dat de auteurs van de studie de chronologie van de verspreiding van de landbouw onrecht aandoen. Hij wijst erop dat "duizenden van rechtstreeks gedateerde graan-korrels" een dergelijke vroege datering van landbouw in het westen van Europa tegenspreken. "Eén DNA-studie is eenvoudigweg niet voldoende om dit allemaal omver te werpen."
Belga
(Foto: The Maritime Trust/Roland Brookes)
Een andere mogelijkheid, zegt Allaby, is dat de nomadische jagers-verzamelaars uit het zuiden van Groot-Brittannië veel verder in het Europese vasteland getrokken zijn dan gedacht werd. Daar kunnen ze dan graan of graanproducten opgepikt hebben bij de boeren uit het oosten, en ze mee teruggebracht hebben naar de Britse eilanden. Ook suggereert hij dat de conventionele methode van het dateren van de verspreiding van de landbouw aan de hand van duidelijk zichtbare graankorrels, misschien oudere stalen niet opmerkt.
Paleogeneticus Eske Willerslev van de universiteit van Kopenhagen, en de uitvinder van de methode om DNA te vinden in sedimenten zelfs nadat de planten waarin het oorspronkelijk zat, volledig vergaan zijn, is het daarmee eens. Los DNA uit sedimenten zal de vroegst opspoorbare bewijzen verschaffen voor landbouw, omdat graankorrels minder kans hebben om bewaard te blijven, zegt hij.
Dorian Fuller, een paleobotanist aan het University College London, zegt dat de nieuwe vondst niet noodzakelijk betekent dat de datering van de verspreiding van de landbouw ingrijpend gewijzigd moet worden. Volgens hem kunnen pioniers onder de landbouwers en de jagers-verzamelaars voorbij de grens van de landbouw actief geweest zijn, terwijl de landbouw zich westwaarts verspreidde. En zoals zeldzame kruiden uit het oosten vandaag gezien worden als waardevolle producten, zo kan het graan van Bouldnor Cliff een symbolische betekenis gehad hebben, en gezien zijn als "zeldzaam, exotisch en waardevol, in plaats van al iets dat alle dagen gegeten werd.
Bekijk volgend klimatogram van Abu Simbel. Trek er je conclusies uit. Klimaatcijfers De onderstaande cijfers zijn op basis van
geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Abu Simbel:
gemiddelde maximum temperatuur (°C)
gemiddelde minimum temperatuur
(°C)
gemiddeld aantal uren zon per
dag
gemiddeld aantal dagen neerslag per
maand
gemiddeld aantal mm neerslag per maand
gemiddelde zee temperatuur
(°C)
januari
23
9
10
0
n.v.t.
februari
26
10
10
0
n.v.t.
maart
30
14
10
0
n.v.t.
april
36
19
10
0
n.v.t.
mei
40
23
11
0
n.v.t.
juni
41
25
11
0
n.v.t.
juli
41
25
11
0
n.v.t.
augustus
40
25
11
0
n.v.t.
september
39
24
11
0
n.v.t.
oktober
36
21
10
0
n.v.t.
november
29
15
10
0
n.v.t.
december
25
11
10
0
n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200
mm
Wetenschappers gingen er tot nu toe van uit dat de menselijke taal 100.000 tot 50.000 jaar geleden is ontstaan. Volgens onderzoekers van het Max-Planck-Instituut voor psycholinguïstiek in Nijmegen duiden de meeste wetenschappelijke studies er echter op dat de laatste gemeenschappelijke voorvader van de neanderthaler en de moderne mens al kon praten.
Dat zou betekenen dat de menselijke taal 1,8 miljoen tot 1 miljoen jaar geleden is ontstaan, en dat de huidige talen nog elementen van het neanderthaals bevatten.
In het erfelijk materiaal van de moderne mens zitten genen die van de neanderthalers en een andere mensachtige, de homo denisova, afkomstig zijn. Ook duiden overeenkomsten in het maken van werktuigen op een culturele uitwisseling. Volgens Dan Dediu en Stephen C. Levinson van het instituut zouden daarbij ook woorden in elkaars taal kunnen zijn terechtgekomen.
Oudste boomklimmers en tunnelgravers onder de zoogdieren ontdekt
Oudste boomklimmers en tunnelgravers onder de zoogdieren ontdekt
zo 15/02/2015 - 10:33 Luc De Roy In China zijn twee nieuwe soorten van kleine zoogdiertjes ontdekt uit het jura-tijdperk, de glorietijd van de dinosauriërs. Het gaat om een diertje met grote klauwen dat in bomen leefde, en een diertje met poten als schoppen dat tunnels groef. Hoewel de dieren in kwestie geen directe voorouders van de huidige zoogdieren zijn, zeggen onderzoekers dat de vondst aantoont dat de vroege zoogdieren weliswaar klein waren, maar wel zeer divers.
Opera "Akhnaten", over opkomst en val van farao Akhnaten (Echnaton).
Wanneer Farao Amenhotep IV in 1375 vóór Christus de Egyptische troon bestijgt, noemt hij zichzelf Akhnaten, schaft het veelgodendom af en installeert een monotheïstische cultus rond de zonnegod Aten. Een nieuwe hoofdstad verrijst en ook in de politiek, de kunst en de taal laat Akhnaten een nieuwe wind waaien. Maar de farao, zijn echtgenote Nefertiti en hun familie vervreemden steeds meer van de reële noden van de bevolking. Na zeventien jaar wordt de farao door de volksmassa ten val gebracht en de vroegere, starre machtsstructuren worden in ere hersteld. Over die farao schreef een Amerikaanse componist een opera die nu wordt opgevoerd door Opera Vlaanderen.
Onderzoekers van de Engelse universiteit van Oxford hebben een lijst opgesteld van de twaalf meest waarschijnlijke bedreigingen voor de mensheid. Een aantal van die rampen zijn controleerbaar door de mens, andere niet.
vr 13/02/2015 - 12:48 Luc De Roy In de Peloponnos hebben Griekse archeologen een opmerkelijke vondst gedaan: het graf van een koppel dat elkaar omarmt. Het graf dateert van 3.800 V.C. en is daarmee een van de oudste ooit gevonden.
Het koppel werd gevonden in een grot in Diros, in het zuiden van het Peloponnesos-schiereiland, en uit een C14-datering is gebleken dat ze leefden rond 3.800 v.C. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur "zijn dubbele begrafenissen waarbij de lichamen elkaar omarmen erg zeldzaam, en die van Diros is een van de oudste ter wereld, als het al niet de oudste is".
Uit DNA-testen is gebleken dat het om een jonge man en een jonge vrouw ging, die "lepeltje lepeltje" naast elkaar begraven liggen.
Bij de opgravingen op de site, die vorig jaar beëindigd zijn, is ook het graf van een kind ontdekt, en het graf van een foetus. Daarnaast is er ook een knekelveld gevonden van zo'n vier meter lang, met een vloer van keien, waar de resten van tientallen mensen lagen. Volgens de archeologen gaat het om een unieke vondst voor de periode in kwestie.
"We zijn er zeker van dat de plaats gedurende duizenden jaren gebruikt is om er doden bij te zetten", zo zei het ministerie nog.
De mens heeft pas scheve tanden gekregen toen hij zo'n 12.000 jaar geleden aan landbouw begon te doen. Voorheen gaf de natuur hem een mooi gelijnd gebit mee. Dat beweren onderzoekers op basis van de analyse van prehistorische schedels.