de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
16-03-2010
GODSES: begin april 2010
GODSES: meer dan een aanrader, over oorlog, Oarelbeke, geruchten, anti-helden?
1
t/m 3 en 8 t/m 10 april om 20u15 in de Scala, Pluimstraat 7,
Kortrijk tickets 3 res. 056/220 400 info@uniederzorgelozen.be
Opeengehoopte verhalen, feiten,
geruchten en halve waarheden... In een poging ze te ontrafelen gaat
Geert Six in zijn door de tijd soms vertekende herinnering op zoek naar
die figuren en gebeurtenissen die hun handtekening hebben geplaatst op
zijn kinderlijk vel. Vertelsels uit de getraumatiseerde geest van zijn
Nonkel Arthur, uit de mond van zijn hardvochtige Pépé André en vooral,
van die markante Meester Vergote in het vierde studiejaar. Over de
geheimzinnige dood van zijn grootvader, Léopold Six, die helemaal niet
als verzetsheld zou zijn gesneuveld tijdens de oorlog. Over het
schimmenspel in het Harelbeke van WO II en de jaren daarna. Over het
dramatische verraad van Martha van de Koolmarchands. Over de
glimlachende stilte
Eric
De Volder (Toneelgroep Ceremonia) schreef de tekst van Godses op basis
van de persoonlijke verhalen die Geert hem vertelde. Samen zetten ze die
nu om in een universele vertelling. Het is een manier van werken die de
Unie ook in haar andere voorstellingen hanteert.
! in Gent en Kortrijk
speelt Godses op locate. Warme kledij wordt warm aanbevolen !
Aan het piket, op café, voor de cinema, op de trein
Nick Dobbelaere
Ingezonden door redactie op do,
04/03/2010 - 10:34
Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die al meer dan
honderd kaartjes van de Miljonairstaks Fanclub hebben opgehaald. Een
ervan is Piet Depauw uit Kortrijk.
Piet Depauw is 43 jaar en metaalarbeider. Vanaf het moment
dat hij ging werken, sloot hij zich aan bij de metaalcentrale van het
ABVV. Een evidente keuze, vond Piet. Je eerst syndikeren, zei mijn
vader, de rest volgt later wel.
lees verder op: http://www.miljonairstaks.be/nieuws/aan-het-piket-op-cafe-voor-de-cinema-op-de-trein
FRANKRIJK: CONTEMPLATIEVE KLOOSTERS VREZEN CONCURRENTIE VOOR
HOSTIEPRODUCTIE
BRUSSEL (KerkNet/LaCroix) De Franse krant La
Croix brengt deze week een merkwaardig bericht: hosties van Franse
contemplatieve kloosters hebben steeds vaker met concurrentie te kampen.
Momenteel worden in 36 Franse kloosters hosties gemaakt. Samen
produceren ze 140 miljoen hosties per jaar. De hostieproductie blijft
voor deze contemplatieve kloosters, in het bijzonder van de karmel, een
belangrijke bron van inkomsten. Onlangs brak paniek uit, nadat het
populaire Franse bedevaartsoord Lourdes........
In Het Nieuwsblad van 20 januari stond, een artikel over de Echte Spaghetti Bolognese. In de eerste zin reeds werd vermeld dat de Bolognese saus nooit werd opgediend met spaghetti, maar wel met tagliatelle, met een precieze breedte van 8 (acht) mm, niet meer, niet minder, zelfs geen haarbreedte verschil, laat staan een banddikte, teneinde de saus optimaal te kunnen absorberen ; zet dan toch niet zon stomme kop boven je artikel ! Gegeven werd het recept zoals het in 1982 vastgelegd werd door de Academia Italiana della Cucina
Ragú Bolognese
600 g mager rundergehakt 400 g mager varkensgehakt 200 g pancettaspek 100 g gehakte ui 100 g gesneden wortel 100 g gesneden selder 1 kg tomaten uit blik 300 ml droge witte wijn 500 ml melk 3 laurierblaadjes zout en zwarte peper naar smaak runderbouillon, indien nodig
Bak het spek in een grote sauspan op een laag vuurtje tot de vetrand weggesmolten is. Voeg de uien toe en roer tot de ui glazig wordt. Voeg de wortel, selder en laurier toe en laat stoven tot de groenten zacht worden. Zet het vuur hoog en voeg het gehakt toe, dat je al op smaak gebracht hebt met zout en peper. Roer tot het gehakt doorbakken is. Voeg de wijn toe en laat het op het hoge vuur koken tot het vocht verdampt is. Plet de tomaten in een keukenrobot en giet het bij in de pan. Laat de saus voor twee uur op een laag vuurtje sudderen. Als het er wat droog begint uit te zien, voeg dan wat runderbouillon toe. Voeg beetje bij beetje de melk toe, al roerend, en laat dan nog een uurtje sudderen op een laag vuur. Einde citaat.
De Academia Italiano della Cucina, gehuisvest via Napo Torriani 31, Milano, werd op 29 juli 1953 opgericht in Milaan, in het restaurant van Hotel Diana door Orio Vergani. Doelstelling : het bewaren van de Italiaanse eetcultuur en het doorgeven ervan aan de toekomstige generaties. De Academia werkt wereldwijd en geeft een tijdschrift uit Civiltá della Tavola. Uiteraard werd niet alleen de eerbiedwaardige kookkunstacademie op het internet opgezocht, maar ook wilden we wel eens weten of het recept in Het Nieuwsblad wel het juiste was. Vastgesteld werd dat diverse websites, die zich allen beroepen op het recept van de Academia uit 1982, elkaar flagrant tegenspreken. Ofwel kennen ze niets van koken, ofwel kennen ze geen Italiaans. Een derde mogelijkheid is dat iedereen het recept aangepast heeft aan de eigen keuken, zoals wel meer gebeurt in kookboeken en dergelijke. We geven dus het recept voor wat het waard is, met de vermelding dat het, op olijfolie, tomatenpuree en oregano na, gelijk is aan het recept in Culinaria Italia.
Twee gratis nieuwssites zien deze week het
levenslicht. De oprichters geven online tegengas voor 'het failliet van
de journalistiek'. 'Het net bulkt van de mogelijkheden, maar niemand
gebruikt ze.'
Tijdens het
verlof van 2009 was Frank Mulleman, samen met zijn vriendin
Hilde Lamon, in Indonesie. Van Jakarta naar Borobudur, Bali,
Lombok en het minder bezochte Flores. Het is een
diavoorstelling/reisverslag over natuur, cultuur,
Komodo-varanen, vulkanen en zwaveldragers. Deze mensen
verdienen 0.6 (ja, 60 eurocent) om 100 kilo zwavel enkele
uren te dragen!
We bezochten ook enkele weeshuizen van Marie-Jeanne Colson.
Een dappere vrouw met Harelbeekse roots. Een artikel kan je
vinden op:
http://www.indymedia.be/nl/node/34623
Laat de boter goed heet worden en bak daarin de plakjes worst snel bruin. Voeg de uien en de augurken toe. Laat even meebakken. Giet er eerst het water bij en dan de azijn. Doe kruidnagel, laurier, peper en zout in de pan. Breng aan de kook. Voeg aardappelen en witte kool toe, breng weer aan de kook, zet het vuur lager en laat de husselpot 30 minuten koken. Proef af op smaak en voer eventueel zout en peper toe. Geef er grof boerenbrood besmeerd met mosterd bij.
Op Zaterdag 27 februari 2010 treedt de groep Douce Ambiance op in het Textielhuis te Kortrijk en dit ten voordele van de Commissie internationale solidariteit. Douce Ambiance brengt op een meesterlijke wijze liedjes van Edith Piaf tot Django Reinhardt. Zeker niet te missen.
Organisatie : Linx + Ledegem, Achturencultuur, Mayday Mayday, Commissie internationale solidariteit, Vorming en actie.
De energiefactuur weegt voor veel mensen loodzwaar. Door samen energie
aan te kopen, door samen op zoek te gaan naar de goedkoopste
leverancier, kunt u een mooie besparing doen. Een korting die algauw tot
in de honderden euro's kan oplopen...
Van leverancier veranderen (en besparen) zonder zorgen. Hoe werkt
het?
1. Schrijf je VRIJBLIJVEND in voor onze groepsaankoop
2. Op 28 februari sluiten we de inschrijvingen af en wordt de laagste
prijs (voor gas en elektriciteit) bepaald via een veiling (i.s.m. het
internetbedrijf iChoosr).
3. Iedere deelnemer krijgt het aanbod van de winnende leverancier. Pas
dan bepaalt u of u daadwerkelijk wil overstappen. Indien u het aanbod
ondertekent, wordt alles verder afgehandeld door de nieuwe leverancier.
Vrijdag 05.02.2010 om 20.00 - Mozaïek
Overleiestraat 15a te 8500 Kortrijk
HAÏTI 12.12
we zijn nog druk aan het organiseren,
telefoneren.... Reiscafé Antipode, samen met vele partners, bokst een programma
in mekaar tvv. de slachtoffers van de aardbeving van Haïti.
inkom 10 ( 2 voor de kinderen)en 20 % van de
baropbrengst naar 12.12.
Iedereen koopt bij Aldi en Lidl. Maar waar kopen Aldi en
Lidl zelf in en in welke omstandigheden gebeurt de productie? De Schone Kleren
Campagne stelt vragen bij de aankoop- en arbeidspraktijken van Aldi en Lidl.
Op woensdag 10 en donderdag 11 februari voeren 6
organisaties (ABVV, ACV, BBTK, LBC, Wereldsolidariteit, FOS-Socialistische
Solidariteit) van de Schone Kleren Campagne op verschillende plaatsen actie bij
Aldi en Lidl om meer inspanning en transparantie te vragen m.b.t. hun aankoop-
en arbeidspraktijken.
Aldi en
Lidl
Zowel Aldi als Lidl hebben een gedragscode ondertekend waarin
ze zich engageren voor goede arbeidsomstandigheden bij het maken van hun
producten. Over de concrete inspanningen die ze hiervoor doen, is zeer weinig
bekend. Maar uit onderzoek in China, Bangladesh en Indonesië gebleken dat de
arbeidsomstandigheden bij de productie van hun kleding veel te wensen
overlaat.
De Schone Kleren Campagne vraagt dat Aldi en Lidl, net als
modeketens en sportmerken, het recht op organisatie respecteren, een leefbaar
loon betalen, respectvolle aankooppraktijken hanteren en meer informatie
verstrekken.
Bijkomende
informatie en bereikbaarheid voor/tijdens de actie : Erik Van Deursen 0475/45 47
27 Franky Roels 0478/87 01 93.
1 grote appel, geschild, minus klokhuis, fijngehakt
4 tomaten, gepeld, fijngehakt
Fruit de uien in de boter tot ze goud kleuren. Schep de uien met een schuimspaan uit de pan houd ze apart. Bak het kerriepoeder al roerend in de overgebleven boter tot die bruin kleurt, net zoals je een roux maakt. Doe de uien weer in de pan en voeg appel en tomaten toe. Bak alles al roerend tot je een homogene massa, enigszins gladde massa hebt. Wie wil kan de saus uiterst fijn pureren in een keukenrobot. Roer de losgeklopte eieren door deze saus en laat ze al roerend stollen. Laat ze niet te lang op het vuur want dan worden ze taai. Breng de roereieren ter tafel samen met gekookte rijst of noedels, capellini of spaghetti
De spekblokjes in boter bakken en toevoegen aan de gekonfijte ui.Room, melk en eieren door de gekonfijte ui roeren.Kruiden met zout, peper en muskaatnoot.De taartbodem vullen met dit mengsel.De taart ongeveer 20 minuten bakken in een oven van 160 °C.
Recepten van chef J.Y. Crenn van restaurant Le Temps de Vivre, Place Lacase Duthiers 19, Roscoff.
Eerst en vooral de allerbeste wensen voor 2010 voor u en uw familie.
Wat hebben we u met achturencultuur zoal aan te bieden?
- dinsdag 05.01: 19.30 in de Budaskoop: film-première Michael Moore 'Capitalism a love story'. inschrijven is de boodschap - zaterdag 16.01: de sympatiekste receptie van 2010, Abvv en Sp.a nodigen leden en sympatisanten uit voor een drankje, lekkere hapjes en een steengoed orkest.... toespraken van Ingrid Lieten (vice-minister president), Eddy van Lancker (ABVV federaal), Erirk van Deeursen (ABVV Wvl) en Philippe de Coene (vlaams parlement). vanaf 19.00 in het Textielhuis Kortrijk. Reserveren op 0497.534 877. -zaterdag 27.02: optreden Douce Ambiance om 19.30 in het Textielhuis te Kortrijk. Douce Ambiance brengt Franse liedjes van Becaud tot Brel via Edith Piaf.... inkom 5 in voorverkoop en 7 aan de deur.
Verder nog op het programma: juni/juli 2010 bezoek aan Liverpool en de tentoonstelling Picasso, sept 2010: voor de kweetnie-hoeveelste keer naar de Fête de l'Huma en natuurlijk nog andere aanbiedingen.