Kook de aardappels gaar, pureer ze, roer het losgeklopte ei erdoor tot een gladde puree. Gebruik zonodig een scheutje melk. Laat de puree wat afkoelen
Bak het gehakt rul en bruin in de hete olie. Voeg ui en knoflook toe en laat die 10 minuten mee fruiten. Roer op tijd en stond. Doe fijngeprakt ei, gehakte olijven en rozijnen toe. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met een beetje komijn, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk een ovenvaste schaal met olijfolie. Doe de helft van de puree in de schaal. Leg daarop de vulling en druk ze goed aan. Bedek van met de rest van de puree en strijk de bovenkant glad. Sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met sesamzaad of amandelschilfers en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten warm worden en goudbruin kleuren.
Misschien is onze Herman binnen enkele uren de eerste Europese president, tijdens het opmaken van deze tekst is onze Herman dan reeds verkozen en blijkbaar nog tijdens de apero.
Voor sommige kranten is het blijkbaar komkommertijd en tijd om met modder te gooien, zelfs tot over het kanaal...
The Sun geeft tien redenen om België te verafschuwen
BRUSSEL -
Niet de verkiezing van een Europese president, maar wel de eer van het land is vanavond de inzet in Brussel. Zo lijkt het althans voor enkele kranten. Na de giftige commentaren van de Britse media op de mogelijke aanstelling van Herman Van Rompuy, publiceerde de Brussels krant La Capitale tien redenen om niet van de Engelsen te houden. De tabloid The Sun counterde.
'Houdt u van de Engelsen?', vroeg La Capitale zich af. De Brusselse krant gaf op zijn website een handvol redenen waarom we ze niet graag kunnen zien: ze zijn navelstaarders, ze weigeren een andere taal dan het Engels te leren, ze doen altijd alles anders (zoals links rijden), ze koken slechter dan wie dan ook, ze drinken lauw bier, het zijn dronkaards, het regent er altijd, de taloids publiceren enkel bloot en sensatie, ze hebben de Rode Duivels (onterecht) uit het WK 1990 gehouden en hun hooligans waren verantwoordelijk voor het Heizeldrama in 1985.
De Britse tabloid The Sun likkebaardde bij een dergelijke frontale aanval. Want als er een ding is dat ze over België kwijt willen, dan is het aankaarten waarom ons land niets voorstelt. Het blad had meteen tien redenen klaar:
1. Manneken Pis: de bekendste toeristische attractie in België is een bronzen beeldje van een jongen die plast...
2. Charleroi: de stad werd verkozen tot lelijkste stad ter wereld.
3. Er is maar één beroemde Belg: de Muscles from Brussels, Jean-Claud Van Damme, een slechte acteur.
4. Het EU-hoofdkwartier: Brussel huisvest de EU, die al heel wat belachelijke beslissingen genomen heeft.
5. Spruitjes: en de Belgen durven beweren dat wíj slecht eten hebben.
6. Stella Artois: de Belgen zijn erin geslaagd om het enige goede in hun land te verbroddelen, door het alcoholpercentage van Stella Artois terug te brengen van 5,2 % naar 5 %.
7. Ze zijn een grap: zelfs de saaie Fransen lachen met hun saaie buren.
8. Belgisch Congo: de harteloze koning Leopold II maakte slaven van de Congolezen.
9. Rechte wegen: ze hebben nauwelijks bochten in hun saaie wegen. En alsof dat niet erg genoeg is, rijden ze ook nog eens rechts (aan de verkeerde kant dus).
10. Muskusratten: deze beesten worden opgegeten door Belgen. Nog een hoogstandje van de Belgische keuken.
The Sun schrijft onderaan zijn lijstje dat het wel van harte hoopt dat Herman Van Rompuy verkozen wordt. Zijn naam houdt heel wat woordspelingen in petto.
La Capitale somde ook nog tien redenen op waarom we wél van de Britten moeten houden. Maar The Sun had daar geen boodschap aan.
Geen cricket meer
Op de fora van de sites en op blogs elders op het net gaat de discussie voort. 'Jullie willen niets met België te maken hebben?' Geen probleem, blogt Kevin. 'We houden op met de export van bier als Stella Artois en Duvel; we trekken jullie recht in om frieten te maken; ook wafels en onze chocolade mogen jullie vergeten; als jullie naar hier komen, moeten jullie Nederlands, Frans of Duits spreken; speel niet langer saxofoon; hou op met cricket (dat uit een recente studie van Belgische origine blijkt te zijn); en het is nog maar de vraag of jullie ooit nog aan diamanten zullen geraken.'
zondag kan je genieten van een reismarkt 'antipode goes asia'. gedreven reizigers geven andere reizigers reistips...en dit voor een pistolet en een soep!
vanaf 13.45 tit 17.00 in de mozaiek te kortrijk - overleie.
maandmenu november: Kalkoenblokjes met verse kaas.
Kalkoenblokjes met Verse Kaas
Voor 4 personen
600 g kalkoenfilet, in blokjes van 2 cm
2 eetlepels olijfolie
250 g Parijse champignons, in plakjes
1 courgette in blokjes van 2 cm
16 kleine gekookte aardappelen
400 g tomaten, gepeld, in stukjes
tijm
zout en peper
1-2 teentjes look, geperst
15 cl room
150 g verse kaas met look en kruiden
Braad in een stoofpan de kalkoenblokjes aan in de hete olijfolie. Doe daarbij de champignons, courgette, aardappeltjes en tomaten. Bestrooi met rijm, zout en peper. Voeg de geperste look toe. Zet het deksel op de pan en laat alles 20 minuten stoven op een zacht vuur. Roer er de room en de verse kaas door. Bind indien nodig met wat maïszetmeel.
De Orveytwandelroute start in de Stationsstraat te Moen, aan het voormalige station Moen-Heestert. Via de oude spoorweg, nu een verrassend natuurgebied, komen we bij het kanaal Bossuit-Kortrijk. Hier bevond zich vroeger een ondergrondse tunnel voor de scheepvaart, de souterrain genoemd. Aan de andere kant van het kanaal ontdekken we het Orveytbos, ontstaan door de verbredingswerken aan het kanaal, en het lieflijke en beschermde Sint-Pietersbrugje. Verschillende tegelpaden brengen ons naar het startpunt terug.
Deze wandeling, 7 km, leidt je langs mooie oude treinbermen...
Wie van Kortrijk komt, hoeft geen benzine te verspillen tot in Moen. Plaats je auto in Zwevegem-Knokke (aan de sigarenfabriek) en volg dan de oude spoorweg, fietspad, richting Moen (of Zuid) en zo kom je ook op de 'oude treinberm' beheerd door vzw Natuurpunt.
Je kan natuurlijk er ook heen met de bus 'Avelgem-Kortrijk'. Zie www.delijn.be .
Een tip, ga eens een goed biertje drinken bij Lucresse, 'de geitenboer' bij de St Pietersbrug.