OP DE ZUIDERHELLING
We vertrekken op het gemeenteplein. In het midden staat een fontein.
Ze werd geschonken door het echtpaar Limburg-Stirum de Thiennes de Rumbeke. In 1906 vierde dit grafelijk echtpaar zijn gouden huwelijksjubileum en zij schonken dit mooie monument aan de gemeente. Bovenop staat een ijzeren Madonna, patrones van de parochie. Op de zuil zijn de wapenschilden van de families van de schenkers aangebracht. Het water van deze fontein komt van buiten het dorp: de Dreefstraat. Het systeem werd aangebracht door Henri Veiller en zijn vader Jef Veiller, beter gekend als Vlek.
Achter de fontein staat de vrijheidsboom.
Aan de andere kant van de straat heeft men het monument ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de beide oorlogen. Het werd opgericht in 1947. De rechtopstaande leeuw (uit het wapenschild van de gemeente) werd reeds enkele malen gestolen.
We steken voorzichtig de N253 over en beklimmen de trappen van de kerk.

Zo bereiken we de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dit is een mooie gotische kerk uit de XIIIde eeuw. Ingeplant op een heuvel te midden van een ommuurd kerkhof. Ze is de vervanging van een Romaans gebouw. De laatste restauratie dateert van 1999.
Via de Sint-Rochusstraat lopen we langs de ommuurde pastorie. Dit gebouw dateert uit 1664 (zie zuidwestelijke gevel bovenaan). Het bijgebouw (rechts) dateert uit 1737.
We stappen verder langs de straat tot aan de Sint-Rochuskapel. Rochus is een beetje de tweede patroon van onze parochie. Op 16 augustus (tweede kermisdag) ging er steeds een processie uit. Ter zijner ere werd de kapel op de hoek van de Solheide- en de Limburg-Stirumlaan gebouwd. Het is een bak- en zandstenen barokgebouwtje. Gebouwd onder 4 lindebomen. Rechthoekig en afgesloten met een veelzijdige koorsluiting.
Op de voorgevel staat: 1727 en het wordt reeds vermeld op de kaart van E. Everaert uit 1756.
Er was een restauratie in de 19de eeuw, bij het begin van de 20ste eeuw en in 1999. Het was dringend nodig (de stutten {gietijzer} van de luifel waren door). De 3-jaarlijkse Rochusommegang trekt opnieuw door de straten op zondag 9 augustus 2009.
We wandelen de Minetstraat in en lopen langs de hoeve van Chappeur.
Deze hoeve werd gebouwd in 1911. Het was een dubbelwoonst en dus betrokken door twee gezinnen.
De familie Jef Taymans (senior) had nog een huurceel van 18 jaar in de boerderij gelegen op de plaats waar nu Theo van David woont. In 1929 komt dan deze familie naar hier, nadat de nodige veranderingen aangebracht werden. Modest Taymans neemt samen met Rose de boerderij over in 1948 en Jef Taymans (junior) gaat hier van start in 1971. Intussen is men reeds aan de vierde generatie want zoon Hans heeft het bedrijf nu in handen.
Waar eertijds de boerderij echt aan veeteelt deed: koeien en varkens, bewerkt men nu ongeveer 62 ha land: suikerbieten, aardappelen, witloof, maïs en granen.
De SintRitakapel werd gebouwd in 1966 door de familie Minet als herinnering aan de te vroeg overleden zoon Jacques .
We blijven links de Minetstraat volgen en komen zo op de weg naar Duisburg.
Na het laatste huis rechts nemen we het wegje door de velden en gaan langs de boomgaard van Hans Taymans. Hij plantte 2200 bomen. Voornamelijk Jonagold.
Wanneer we het einde van de veldweg bereiken, nemen we rechts en blijven deze richting aanhouden.
We lopen nu over het plateau van de zuiderhelling van de IJsevallei. We wandelen voorbij een gerestaureerd geel huis. Kijk daar eens hoe men de oude varkensstallen opgeknapt heeft.
We bereiken het kruispunt met de Korenarenstraat (links) en de Vranksberg (rechts) die we afdalen.
Het is een mooie holle weg. Aan de kruising met de Jan Van der Vorstlaan staat een kapelletje. Deze kapel werd in 1916 gebouwd en toegewijd aan O.-L.-Vrouw van Lourdes. We dalen verder en komen zo aan de grote weg. Rechts staat nog een kapel. Deze van Sint Anna. Ze werd gebouwd in 1826. Maar grondig gerestaureerd door de parochie van Loonbeek in 1984.
We steken voorzichtig de N253 over en gaan over de IJsebrug waar we onmiddellijk rechts nemen en de IJse stroomopwaarts volgen.

Deze bijrivier van de Dijle ontspringt nabij de Middenhut te Sint-Genesius-Rode. Ze wordt echt een snelstromende rivier vanaf de Eendenpootvijver te Groenendaal. Op haar loop bevonden zich vijf watermolens : Hoeilaart, Overijse, Huldenberg, Loonbeek en Neerijse. Na Neerijse vloeit de IJse verder naar Korbeek-Dijle om daar uit te monden in de Dijle.
We kruisen de Klein Waverstraat (Waver komt van: moerasgrond begroeit met kreupelhout en stamt uit het Keltisch). Het was de NZ-verbinding tussen de IJsevallei en Waver. Hier stond ook het monument ter ere van Charlepoing.
We wandelen verder langs de IJse en kruisen Smeysberg. Een reeds sinds eeuwen gekende site. Ooit stond er het kasteel van de heren van Smeysberg.

We blijven verder het IJseweggetje volgen en komen zo aan de Kronkel, de sporthal van de gemeente Huldenberg. Ze werd ontworpen door architect-zanger Jef Van UYTSEL, inwoner van onze gemeente. Deze sporthal werd gebouwd in begin de jaren 1990. Ze kreeg haar naam van de kronkels die de IJSE maakt.
We steken tweemaal de IJse over en komen op het gemeenteplein.
Aan onze linkerzijde staat het gemeentehuis
Dit werd vakkundig gerestaureerd. Ook nu was Jef Van Uytsel de architect Het gebouw dateert uit 1867. De gemeenteschool stond er naast. Ze werd in begin van 1990 afgebroken om het gemeentehuis uit te breiden.
Zo zijn we terug op het dorpsplein aangekomen.
norbert mosselmans
fotos jp van binnebeek
|