Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
22-07-2008
Nieuw magazine
Nieuw magazine voor cruisereizen
Cruisen zit in de lift, het aantal Belgen dat een cruisevakantie boekt, stijgt spectaculair. In de betere dagbladwinkel ligt nu het eerste nummer van Cruise & Style, een luxueus tijdschrift en ook een jaarboek, dat al het nieuws op het gebied van de meest uiteenlopende vaarvakanties bundelt. Aandacht gaat bijvoorbeeld uit naar de nieuwe Queen Victoria, een expeditiecruise naar Antarctica of een riviercruise op de Nijl. Liefhebbers krijgen in Cruise & Style een overzicht van het uitgebreide aanbod van alle rederijen. Prijs: 4,95 euro.
Als het gaat over het vergaren van een fortuin zijn er veel ongeschreven regels die je in de goede richting moeten duwen. Maar als het van multimiljonair Robert Shemin - Hotnews' best friend - afhangt, kan je die regels maar beter helemaal overboord gooien. Hij is de auteur van How Come That Idiots Rich and Im Not? en geeft meteen zeven regels die we maar best kunnen breken.
1. Maak geen fouten
Wie bang is om fouten te maken, doet helemaal niets. Wie alleen uit angst geen aandelen wil kopen of zich niet durft te wagen aan vastgoed, ziet heel wat kansen aan zijn neus voorbijgaan. En de kans dat je in het begin fouten maakt, is natuurlijk groot. Maar als je begint met kleine bedragen zal een misstap je niet meteen zuur opbreken.
2. Vraag geen hulp
Het is niet omdat je hulp vraagt, dat je dom bent. Integendeel, rijk worden is een teamsport, aldus Shemin. Of het nu gaat om het uitpikken van de meest winstgevende aandelen of een zoektocht naar de beste hypotheek, wie alles op eigen houtje probeert, zal vaak verkeerde beslissingen nemen. Eigenlijk moet je zowel het lef hebben om iets te ondernemen als de moed om hulp te vragen.
3. Volg je raadgevers blindelings
Hulp vragen is één ding, hulp vragen aan iemand die het goed met je voorheeft, is iets helemaal anders. Vraag aan je raadgevers hoe ze worden betaald, raadt Shemin aan. Financieel adviseurs zijn soms geneigd je producten aan te smeren die in de eerste plaats hen heel wat geld kunnen opleveren. Laat je daarom omringen door mensen die je kan vertrouwen en blijf steevast kritische vragen stellen.
4. Investeer niet in onbekend terrein
In de virtuele wereld van Second Life kan je grond kopen en verkopen en daar veel geld aan verdienen. Echt conventioneel is het natuurlijk niet en het is makkelijk om dat af te doen als nonsens. Maar wie de moeite neemt om zich daarin te verdiepen, ontdekt dat die virtuele wereld heel wat lucratieve mogelijkheden biedt. Sta dus open voor ongewone initiatieven en verdiep je in onbekend terrein.
5. Ga op zoek naar het perfecte moment
Als de beurzen en de vastgoedmarkt wat slechter presteren, dan mag je je daar niet door laten afschrikken, vindt Shemin. Niemand weet hoe de markt op korte termijn zal evolueren en voor wie een langetermijnvisie hanteert van 10 tot 20 jaar, is dat ook niet belangrijk. Een goede investering moet in de eerste plaats betrouwbaar zijn en potentieel hebben. Timing is van een ondergeschikt belang.
6.Steek je niet in de schulden
Hoe hard je ook werkt, je geld zal veel meer opbrengen als je het in de juiste investeringen stopt. Sommige leningen zijn volgens Shemin juist een hefboom die je tot het volgende niveau kunnen tillen. Maar dan heb je natuurlijk wel nood aan genoeg discipline om die lening maandelijks ook terug af te betalen.
7.Heb een plan
Een plan uitwerken en daar helemaal niet van afwijken, is geen goed idee. Je moet vooral flexibel zijn en je aanpassen aan nieuwe situaties en kansen. Je zult heel vaak interessante kansen op je weg vinden. Maar als je enkel oog hebt voor je eigen plan zal je heel wat winstgevende mogelijkheden aan je voorbij laten gaan.
Wetenschappers hebben een schedel en schouderbeen onderzocht van een vis met vier poten die 370 miljoen jaar geleden zou hebben geleefd. Het onderzoek zou wetenschappers helpen om de evolutie van vissen naar hogere gewervelden te begrijpen. Hotnews vertelt er u iets meer over.
Groot Het dier had een groot kaakbeen met tanden, zijn kop leek op die van een krokodil en het was even groot als een krokodil. Zijn primitieve vinnen doen vermoeden dat de vis zijn prooien in ondiep water ging zoeken, zo stellen de wetenschappers, een team van internationale paleontologen onder leiding van de Zweed Per Ahlberg (Universiteit van Uppsala).
Tussenstap Het fossiel toont ook aan dat de eerste amfibieën in het Devonium (tussen 410 en 360 miljoen jaar geleden) niet noodzakelijk lineair zijn geëvolueerd, zoals werd gedacht, maar zich hebben gediversifieerd in verschillende evolutionaire takken, zo menen de wetenschappers. "Het is verleidelijk de Ventastega te zien als een duidelijke tussenstap in de evolutie", klinkt het. Toch manen de onderzoekers aan tot voorzichtigheid.
Letland Het fossiel werd ontdekt in het westen van Letland, waar destijds een semi-tropisch klimaat heerste. Eerder werden al fossielen van deze soort gevonden, maar geen enkele was zo volledig als deze. De ontdekking van de Ventastega komt twee jaar na de ontdekking van de Tiktaalik roseae, een soort die ook al werd omschreven als de 'missing link' tussen vissen en viervoeters. Voor de wetenschappers van dit nieuwe onderzoek vult de Ventastega curonica de morfologische leemte tussen de Tiktaalik en de eerste viervoeter, de Acanthostega.
Tussen 2006 en 2008 is de waterprijs met meer dan 30 procent gestegen. Een Vlaams gezin betaalt gemiddeld 292 euro per jaar. Hoog tijd dus om je waterverbruik fors terug te dringen. Hotnews bezorgt je enkele gouden tips.
Een gemiddeld Vlaams gezin zag zijn waterfactuur de afgelopen twee jaar fors de hoogte in gaan. In sommige gemeenten loopt de prijsstijging zelfs op tot 69 procent. Dat berekende de SERV, de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen.
Oorzaak van de stijging is niet de prijs van het drinkwater, want die bleef overal ongeveer gelijk, maar wel de verhoging van de bijdragen voor de afvoer en de zuivering van afvalwater. Dat die twee zo gestegen zijn, komt onder meer door Europese regelgeving die de gemeenten verplicht te investeren in riolering.
Tips
Nu de kostprijs van water de spuigaten uitloopt, heb je er alle belang bij je waterverbruik terug te dringen. Je kan natuurlijk wachten op de wasmachine die draait op slechts één kopje water, maar in afwachting kunnen ook de volgende tips helpen.
1. Herstel een lekkende kraan zo vlug mogelijk. Een verlies van 5 druppels per minuut betekent op jaarbasis 1 kubieke meter water. Om lekken op te sporen kan je de meterstand opnemen voor het slapengaan en de volgende ochtend weer bekijken (op voorwaarde dat je s nachts geen water hebt verbruikt). Vergelijk de twee waarden. Het verschil is de hoeveelheid water die is gelekt.
2. Neem vaker een douche in plaats van een bad. De douchekop vervangen door een spaarkop levert nog eens een extra besparing op.
3. Je kunt ook de duur van het douchen inkorten. Zon 2 minuten minder lang douchen (in plaats van de gemiddelde 8,5 minuten) bespaart 11 kubieke meter water of 26 euro op een jaar tijd.
4. Een thermostatische kraan bespaart zon 30 procent omdat je geen water laat wegstromen terwijl je de temperatuur van het water regelt.
5. Vervang de waterspoeling van je toilet door een spaarsysteem waarmee je de spoeling kan onderbreken. Je kan ook een gevulde fles in je stortbak plaatsen waardoor er minder water wordt doorgespoeld.
6. Gebruik zo veel mogelijk regenwater. Regenwater is heel vaak een goed alternatief voor leidingwater. Je kan het gebruiken om de toiletten te spoelen, de auto te wassen, het besproeien van de tuin of het reinigen van de stoep.
7. Gebruik vaat- en afwasmachines alleen als ze vol zijn.
8. Gebruik afgekoeld kookwater van bijvoorbeeld groenten of aardappelen om planten water te geven. Je kan hetzelfde doen met water dat je anders laat lopen om warm water te hebben.
9. Gebruik bij het tandenpoetsen een bekertje water en laat de kraan niet nodeloos lopen.
10. Monteer een doorstroombegrenzer op je kranen. Daardoor verbruiken ze 40 procent minder water. Een doorstroombegrenzer zorgt er voor dat er per minuut minder water uit de kraan komt, terwijl de waterdruk gelijk blijft.
Zelf had Hotnews haar niet in het lijstje opgenomen, maar we volgen natuurlijk graag het advies van onze surfers op en stellen hier op speciaal verzoek (J)Elena Vesnina voor. Een opvallende verschijning is de 21-jarige Russische vast en zeker, ook al heeft ze nog geen WTA-titels op haar naam staan en verloor ze op deze Wimbledon in de tweede ronde van haar Russische landgenote Rodina in twee sets. Maar wie in enkele jaren meer dan 800.000 dollar bij elkaar tennist, kan geen meeloper zijn.
Op haar persoonlijke website lezen we dat Vesnina ook onze 'girl-next-door' zou kunnen zijn. Ze hoort graag James Blunt en Elton John, gaat graag naar de bioscoop, waar Brad Pitt, Colin Farell, Al Pacino en Will Smith haar favoriete acteurs zijn en Troya, Kill Bill en How to lose a guy in 10 days haar favoriete films. Al neigt een Mercedes of Audi A8 als favoriete wagen wel meer naar elitaire trekjes. Wie Vesnina wil versieren, doet dat best met een boeketje rozen en een doos pralines. Of u ook verkleed als leeuw (haar favoriete dier) wil gaan, kiest u zelf maar.
Hier is ze dan: Maria Kirilenko, speciaal op vraag van twee superfans uit Westende en Sint-Pieters-Leeuw. Van ons tot dusver enige bezoek aan Roland Garros twee jaar geleden onthouden we -naast de spannende vijfsetter van Olivier Rochus tegen de Spanjaard Martin en de indrukwekkende opwarming van Nadal- vooral de hectiek rond Maria Kirilenko, toen de Russische babe het trainingsveld verliet. Met tientallen opdringerige fans rond haar, kon Kirilenko pas na een resem foto's en een rist handtekeningen de kleedkamers opzoeken.
Out in eerste ronde De toen 19-jarige Kirilenko was een hype, die nu wat gaan liggen is. Net als in 2006 geleden kampeert ze nu nog altijd rond de twintigste plaats. De voorbije twee jaar presteerde ze erg wisselvallig, al won ze recent in Barcelona wel haar vierde WTA-titel. Maar Wimbledon ligt de ranke Russische niet en ook dit jaar sneuvelde ze al in de eerste ronde. Tegen haar Russische landgenote Duschevina werd het twee keer 6-3. Op haar vijftiende was Kirilenko nochtans de 'next big thing', en niet alleen omwille van haar looks. Ze won toen als junior de US Open.
Dubbelgeweld Kirilenko houdt ook wel van het dubbel, waar ze graag de juiste partner uitkiest. Oordeelt u zelf maar: Kirilenko dubbelde al met Sharapova, Dulko, Hingis, Ivanovic en nu met Pennetta. Dat leidde al tot vier WTA-titels, waaronder de laatste vorige maand in Estoril.
Rond de Aarde cirkelen zoveel satellieten dat wanneer je vanuit de ruimte een foto zou nemen, het lijkt alsof onze planeet is omgeven door een zwerm muggen. Dat is alvast de indruk die je krijgt bij het bekijken van computer gesimuleerde foto's die het European Space Agency (ESA) gisteren publicerde.
De foto's tonen meer dan 12.000 gekende objecten die rond de Aarde cirkelen. Het merendeel van hen, zo'n 11.500, vliegen op een hoogte van 800 tot 1.500 kilometer en zijn satellieten van commerciële, militaire of wetenschappelijke aard. Op die hoogte kunnen brokstukken tientallen jaren rondzwerven vooraleer ze opbranden in de atmosfeer.
Verder weg, op een hoogte van ongeveer 35.786 kilometer, zijn er nog 1.147 objecten die rond de Aarde cirkelen. Het gaat voornamelijk om telecommunicatiesatellieten.
De Oekraïense Al(y)ona Bondarenko lijkt op het eerste gezicht weggelopen op de set van Matroesjka's, maar is wel degelijk het nummer 19 van de wereld en 28ste reekshoofd op deze Wimbledon, waarin ze maandag de Britse Melanie South na drie sets klopte. Samen met haar zus Kateryna blinkt de 23-jarige Alona vooral uit in het dubbelspel. Eerder dit seizoen wonnen de Bondarenko-sisters nog de Australian Open.
Bondarenko werd het tennis thuis met de paplepel ingegeven. Haar beide ouders zijn tenniscoach en ook haar tweede zus, Valeria, is een professionele tennisster. Papa Bondarenko sleurde Alona al op haar vijfde mee naar de tennisclub, haar moeder is nu haar vaste coach. Met Luxemburg 2006 heeft ze één WTA-titel op de naam staan, terwijl ze vorig jaar finale speelde in Warschau en Zürich. Alona is ook woordvoerster van het sportmerk K-Swiss.
Geld : Koopkracht (3) : Overleven na koopkrachtverlies
Hoe koopkrachtverlies overleven?
Het leven is de afgelopen maanden nog maar eens fors duurder geworden. Een verhoging van 10 procent lijkt voor de meeste handelaars de normaalste zaak van de wereld. Spaarzaam zijn, is de boodschap. Maar dat is niet altijd makkelijk. Enkele Hotnews tips.
Of het leven duurder of goedkoper is geworden, kan je afleiden uit de prijsevolutie van 10 basisproducten als brood, aardappelen, biefstuk, gsms, een biertje, tanken met de auto De prijs van die basisproducten ging het afgelopen jaar met 6,6 procent de hoogte in. Slechts drie producten zijn goedkoper geworden: aardappelen, gsm-gesprekken en biefstuk. De rest stijgt.
Hoog tijd dus om de buikriem aan te halen. Waar moet je beginnen?
Analyseer je uitgaven
Wat heb je de voorbije zes maanden uitgegeven? En vooral: van welke uitgaven heb je spijt? Vergeet daarbij geen rekening te houden met minieme uitgaven die op het moment zelf verwaarloosbaar lijken. Want als je dagelijks bijvoorbeeld op je werk voor nog geen euro langsgaat bij de snoepautomaat, is dat op langere termijn een aanzienlijke uitgave.
Stel een budget op
Neem aan het begin van de maand de tijd om je uitgaven voor de komende maand op te lijsten. En belangrijker: zet dat ook op papier. Zo heb je een waterdicht plan waar je best zo weinig mogelijk of beter helemaal niet van afwijkt. Op die manier wordt het je snel duidelijk welke uitgaven echt nodig zijn en of er nog ruimte is voor bijkomende uitgaven.
Winkel goedkoop
Kies je momenten om te winkelen zorgvuldig uit. Tijdens de soldenperiodes kan je heel wat besparen op bijvoorbeeld kledij. Tenzij het echt niet anders kan, kan je je aankoop beter uitstellen tot de koopjesperiode. Het is trouwens ook geen schande om langs te gaan bij supermarkten die een stuk goedkoper zijn. Zo kan je op je levensmiddelen heel wat besparen zonder per se minder te moeten kopen.
Niets mis met tweedehands
Bij tweedehands denken de meeste mensen aan gebruikte kledij. Maar ook een grote uitgave als een auto kan je tweedehands kopen. Dat kan een serieuze besparing opleveren. Een auto van twee jaar oud kan je vaak al kopen voor de helft van de prijs.
Betaal cash
Niets is zo makkelijk als je bankkaart bovenhalen. Maar je beseft pas echt goed wat je uitgeeft als je cash betaalt. Dat doet ook meer pijn aan je portemonnee waardoor je vanzelf minder geneigd bent uit te geven.
Vergelijk
Wat je ook koopt, ga op zoek naar de beste prijzen en vergelijk de prijzen van verschillende producenten of aanbieders. Dat geldt voor zowat alles: je autoverzekering, je energieverbruik, gsm-operator, supermarkten, Voor heel wat producten en diensten bestaan er websites die voor jou de verschillende tarieven en prijzen op een rijtje zetten. Een interessante website is Vergelijk.be. Die website vergelijkt uiteenlopende producten zoals huishoudelijke toestellen, computers, autos, cameras, reizen of tarieven voor aardgas en elektriciteit.
Eerst opzij zetten, dan uitgeven
Je kan aan het begin van de maand maar beter meteen een deel van je budget opzij zetten voor later. Zo dwing je jezelf spaarzaam om te springen met het beschikbare budget. Bovendien kan je zo onvoorziene kosten nog opvangen.
Websites die geld opleveren
Het internet bevat een schat aan tips om geld te besparen.
Het lijkt wel of alles duurder wordt. Besparen is de boodschap. Maar hoe doe je dat? Verschillende websites rollen de rode loper uit.
Bezuinigen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kan je het best doen? En wat zeker niet? Boodschap is om tips te vinden. Goede tips. En wie even rondsurft op het internet wordt overstelpt met letterlijk duizenden tips en websites die de waarheid in pacht hebben. Eenvoudigweg googelen op besparen levert niet minder dan 2,3 miljoen zoekresultaten op. Hoog tijd dus om enkele interessante websites op een rijtje te zetten.
Energie
In tijden van steeds duurdere energie en een geliberaliseerde energiemarkt heb je er alle belang bij de tarieven en formules van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. De website van de Vlaamse energieregulator geeft een mooi overzicht. Het commerciële Aanbieders.be doet net hetzelfde, maar geeft de mogelijkheid om meteen van leverancier over te schakelen.
En als je op zoek bent naar heel concrete tips om je energiefactuur in te dijken, kan je terecht bij Energiesparen.be. Daar kan je meteen berekenen hoe lang het duurt vooraleer een energiebesparende investering zichzelf terugverdient.
Auto
Voor vele gezinnen is de auto een flinke hap uit het budget. Een niet al te dure auto vinden, is één zaak. Een zuinige wagen kopen een andere. Op de website van koepelorganisatie Febiac kan je nagaan welke autos weinig verbruiken. Je kan er zoeken op merk en model. Bij Ecoscore.be kan je ook zien hoe goed of slecht een wagen scoort in vergelijking met andere (vergelijkbare) wagens.
Je kan ook heel eenvoudig zoeken naar het goedkoopste tankstation in je buurt. Dat doe je via Voordeligtanken.be.
Huis-, tuin- en keukentips
Wie wil, kan via allerlei kleine ingrepen in huis geld besparen. Zo is afwassen met een vatwasser stukken voordelig dan afwassen met de hand. En ook voorverpakte groenten en fruit vermijden, levert een aardige besparing op.
Helaas voor Dominika Cibulkova eindigde haar eerste Wimbledon ooit al in de eerste ronde, waarin ze verloor van de Chinese Jie Zheng: 6-4, 6-3. Nochtans was ze reekshoofd, ook al was dat pas het dertigste. In Londen viel ze maandag vooral op met de opvallende rode slip die ze onder haar maagdelijk wit kleedje droeg.
Haar beste grandslamresultaat boekte ze in de voorbije Roland Garros, waar ze er in de derde ronde uitging tegen de latere halve finaliste Jelena Jankovic. De 19-jarige Cibulkova speelde in april nog WTA-finale in Amelia Island. Daar klopte ze Chakvetadze, Azarenka en Mauresmo, om tenslotte het onderspit te delven tegen Sharapova.
Wat Hotnews vooral leuk vindt aan Cibulkova, is dat ze zich ooit helemaal naakt liet insmeren met een modderachtige substantie, terwijl er nog onze fotograaf in de kamer was. En onze fotograaf bloosde toen ze naar hem keek.
Totaal vernieuwde BMW museum verwacht 400.000 bezoekers
Na meer dan twee jaar verbouwen opende BMW op 21 juni haar totaal vernieuwde museum, pal naast de gebouwen van de hoofdzetel in München. Er worden jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers verwacht.
Binnenin speelt de architectuur met thema's van de buitenwereld: huizen, straten, pleinen en bruggen. De oude 'Museum Bowl" die in 1973 door de Weense architect Karl Schwanzer werd ontworpen, is behouden, maar er kwam ongeveer 4.000 vierkante meter expositieruimte extra bij.
Daarmee is het museum ongeveer vervijfvoudigd, tot 5.000 vierkante meter. Hoewel dit nog steeds minder dan een derde is van wat Mercedes-Benz in Stuttgart neerpootte, toch een indrukwekkende schaalvergroting.
Straten, pleinen, huizen en bruggen Bedoeling is in de 'oude' Bowl de tijdelijke tentoonstellingen te huizen, die met de regelmaat van de klok zullen vernieuwd worden. De permenente tentoonstelling is gehuisvest in het nieuw toegevoegde blok van 4.000 vierkante meter.
Architect-professor Uwe R Brückner voegde aan het oorspronkelijk idee van pleinen en straten de 'huizen en bruggen' toe. De loopbruggen verbinden als geasfalteerde straten 25 verschillende expositieruimtes die onderverdeeld zijn in 7 thematische blokken of 'huizen'. Zo zijn er huizen voor Design, Technology, Model Series, Company History, Motorsport, History ot the Motorcycle en het 'merk' BMW. 1,7 miljoen LED's Elk huis in onderverdeeld in 'kamers'. Zo vindt je in het Technology huis kamers voor motoren, lichtgewicht technologie en aërodynamica. De gevels van de 'huizen' rond het centrale 'BMW Square' zijn bekleed met meer dan 700 vierkante meter of 1,7 miljoen LED's (light emitting diodes) die afwisselende accenten kunnen leggen met licht en beelden.
Een andere spectaculaire nieuwe 'feature' is een 120 lange en 6 meter hoge projectiewand in de Bowl, waarop 360? rondom panoramische beelden geprojecteerd worden.
En oh ja, er zijn ook auto's en moto's te zien in het BMW Museum! Bij het overzicht van zowat alle modellen uit 90 jaar BMW geschiedenis zijn de blikvangers ondermeer de Isetta, de BMW 2002, de R32 motorfiets, de BMW 507 en de H2R recordwagen die het wereld snelheidsrecord op waterstof scherp zette.
Koopkracht. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat doe je er aan? Het antwoord is veel belangrijker dan de discussies die er afgelopen weken rezen over dalende koopkracht en stijgende prijzen. Een gemiddeld gezin geeft dit jaar 600 euro meer uit aan benzine, diesel en huisbrandolie dan vorig jaar, omdat de olieprijs fors is gestegen. En toch bljjkt dat de koopkracht van een doorsneegezin met bijna 400 euro groeit dankzij de stijging van het aantal jobs en de toename van de reële lonen. Tijd dus voor Hotnews om in te grijpen met 50 koopkrachttips en een link naar M24, de internetkrant van HLN.
Kort portret van atleet Tom Compernolle, die maandag, 17 juni op 32-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk overleed.
Naam: Compernolle Voornaam: Tom Geboortedatum: 13 november 1975 Geboorteplaats: Brugge Woonplaats: Torhout Beroep: militair Lengte: 1m72 Gewicht: 57 kg Club: AS Rieme Sport: 1.500 m, 3.000 m, 5.000m, 10.000 m, veldlopen Palmares: Belgisch kampioen beloften 5.000 meter in 1996 Belgisch kampioen 5.000 meter in 2001, 2002 en 2004 Belgisch kampioen veldlopen in in 2004 Winnaar CrossCup in 2000 Olympische Spelen 2004: 14e in reeks 2 van de 5.000 meter WK 5.000 m: 16e in zijn reeks in 2001 EK 5.000 m: 13e in 2002, 10e in 2006 WK veldlopen: 65e in 2001 (korte cross), 86e in 2003, 31e in 2004 EK veldlopen: 44e in 1999, 29e in 2000, 38e in 2002, 15e in 2003, 57e in 2005
Vrolijke kleurtjes en grafische prints bij Banana Moon.
Bruin en groen zijn vaak gebruikte basiskleuren.
Badpakken met glamour van weleer bij Jackpot.
Broekjes en topjes zijn apart verkrijgbaar bij Hünkemoller.
Kylie lanceerde bij H&M haar eerste collectie met glanzende materialen.
Triangelbikini's doen veel goeds voor kleine cups.
De zomer is nog wel niet van de partij ; de soldenverkoop is nog niet eens ingegaan maar toch betekent dit niet dat de bikini slecht scoort, Integendeel. Sprankelende, frisse kleuren met heel wat retroprints en triangelbikinis zijn de trends in de nieuwste zwem- en strandkleding.
Groen Groen lijkt de favoriete kleur in de strandgarderobe. Appeltjesgroen en olijfgroen ogen zeer trendy , maar ook groene prints doen het dit seizoen bijzonder goed. Wist je dat olijfgroen je bruine huid nog bruiner doet lijken? Vrolijke, heldere kleuren zijn eigen aan de zomer en worden volop gedragen aan het strand. Felle tinten en expressieve kleuren als koraalrood, kanariegeel en tropisch oranje vallen op. Chocoladebruin en wit kan je als basis gebruiken voor motieven in frisse kleuren als citroengroen en frambozenrood, kakigroen, paars of turkoois blauw.
Nostalgische sfeer Niet alleen kleuren, maar ook tropische motieven en retro Hawaïaanse prints, versierd met bloemen, fijne borduursels en leuke strikjes kunnen opnieuw. De badmode verwijst hiermee naar de fifties en sixties. Exotische en grafische motiefjes, zwart-wit, navy strepen en ook wildedierenprints zijn terug van weggeweest. Voorts lijkt de blingbling trend ook in de badmode door te stoten. Veel glanzende materialen in goud, zilver en gekleurde metallic werden gespot. Bedenk dat donkere kleuren en kleine prints ervoor zorgen dat je optisch kleiner en slanker oogt. Glanzende materialen en ook wit geven meer volume en maken je zwaarder dan je in werkelijkheid bent. Wil je meer beenlengte? Kies dan een hoger opgesneden broekje. Lengtestrepen en zichtbare coupenaden maken het lichaam optisch langer. Heb je een stevige boezem, laat topjes met horizontale strepen dan links liggen. Triangel De triangelbikini is een absolute must voor de zomer en doet veel goeds voor een kleine cupmaat. De beugelbikini geeft meer vorm en steun aan grotere cups. Slipjes hebben wisselende vormen en zijn zowel met hoge als lage taille te verkrijgen. Geen zin in een weinig verhullende bikini? Neem dan een badpak. Dit seizoen ogen ze zeer gekleed en supervrouwelijk. De tankini zit tussen de twee in en heeft een topje dat de buik deels bedekt. Bikinibroekjes variëren van heupmodel tot hipster en zelfs boxertjes. Heel vaak zijn top en broekje apart verkrijgbaar.
Het belooft dus. Nu nog wachten op "a long hot summer"...
De atmosfeer van de reuzenplaneet Jupiter heeft de laatste maanden drastische wijzigingen ondergaan, zo heeft het Space Telescope Science Institute in Baltimore aan de hand van waarnemingen door de Hubble Ruimtetelescoop (HST) bekendgemaakt.
De HST heeft die veranderingen met een nooit geziene precisie waargenomen van eind maart tot begin juni. Zo kwamen er snelle veranderingen in wolkenformaties in het Evenaarsgebied.
In de turbulente atmosfeer van Jupiter stuwen stormen gigantische wolkenformaties aan een snelheid van meerdere honderden kilometer per uur rondom de gasgigant. Dicht bij elkaar liggen er stroken waarin gasmassa's uit lagere lagen van de atmosfeer naar boven schieten, en donkere banden waarin gas naar beneden wordt gezogen.
Op de foto's van de Hubble is te zien hoe heldere zones zich met die die donkere banden hebben vermengd en omgekeerd. Dergelijke veranderingen zijn vroeger ook al met telescopen vanop Aarde waargenomen, maar nooit zo gedetailleerd als met de Hubble. De foto's kunnen astronomen helpen de oorzaken voor die drastische veranderingen aan te wijzen.
De een vindt het gênant, de ander juist lollig. Maar wie stevig afdingt, bespaart een hoop geld. Zeker in deze economisch mindere tijd. Maar hoe ding je succesvol af? Tien tips: ook voor wie wel wil, maar niet durft af te dingen. Wees brutaal en ding af: laat je niet intimideren door verkopers. Hotnews leert je afdingen...
Wees niet te bijdehand
Onthoud dat de verkoper je de korting moet gunnen, als het om dure aankopen gaat zoals een auto. Blijf dus aardig en laat aan hem het initiatief. Vraag om korting, maar noem geen percentages of bedragen. Zeg het wel als de korting tegenvalt.
Acteer
Doe net alsof je niet geïnteresseerd bent. Laat merken dat je bij het uitblijven van een korting naar een andere winkel gaat. Goede trucjes zijn: - de verkoper lang bezig houden en laten zien dat je twijfelt. - "Ik wil het zo graag, maar ik kan het niet betalen." Voer samen met je partner een toneelstukje op: de ander wil het graag kopen maar jij vindt het te duur. Je partner zegt tegen de verkoper: "Luister, ik heb al de hele dag gewinkeld, kan je niet wat van de prijs afhalen?"
Geef argumenten
Verkopers zijn gevoelig voor argumenten als: - "Ik verlos je van een oud model dat toch maar in de weg staat." - "Ik koop drie dingen tegelijk, dan gaat er toch wel wat af?"
Praat met de eigenaar
Zorg ervoor dat je praat met degene die de beslissingen kan nemen. Ga dus liever naar zelfstandige middenstanders dan naar een keten.
Wees discreet
Vraag nooit om kortingen waar andere klanten bij staan. Dan krijg je het zeker niet. Winkeliers willen niet dat alle klanten het idee krijgen dat er wat van de prijs af kan.
Koop het niet
Loop weg als het afdingen niet lukt. Probeer het bij een andere winkel. Ervaring leert dat afdingen vaker lukt dan je denkt.
Vraag iets extra
Vaak krijg je makkelijker gratis accessoires dan korting. Wie een keuken koopt, kan vragen of de handvaten van de kastjes er gratis bij kunnen. Of wat dacht je van een extra lens bij een dure camera.
Betaal contant
Laat een credit card zien bij de kassa en vraag of het wat oplevert om contant of met Bancontact te betalen. Dat kost de winkelier minder en wil hem wel eens verleiden tot het geven van korting.
Kies het moment
Vlak voor sluitingstijd, aan het einde van de maand en aan het einde van het jaar zijn winkeliers en verkopers gevoeliger voor afdingen. Ze willen hun omzet nog even verhogen, om zo toch nog een bonus te verdienen. Ze zijn gretiger om te scoren.
Vraag iemand die het wel kan
Als je echt niet kunt afdingen en alle verkopers je keihard uitlachen: zoek hulp. Laat het iemand doen die het wel kan en die er plezier in heeft om een fikse korting te krijgen.
De 420 miljoen dollar kostende Phoenix Mars Lander van de NASA is enkele dagen terug klaarblijkelijk succesvol geland op de Rode Planeet, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Op 26 mei om 01.53 uur Belgische tijd precies kwam, met een kwartier vertraging omwille van de te overbruggen afstand, de melding dat de onbemande sonde geland is op de noordelijke pool van onze buurplaneet. Meteen barstte een feestje los in het vluchtleidingscentrum, het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in het Californische Pasadena. En reden tot feesten hadden ze ...
Perfect
In de stoutste dromen kon het nooit zo perfect zijn verlopen zoals deze expeditie tot nu toe is verlopen, beaamde projectmanager Barry Goldstein. Hij was in shock van contentement. Alle verwachte signalen werden doorgestuud. Dit was compleet. Hét van hét.
De sonde en de NASA kregen in de laatste fase van de vlucht voor de communicatie een handje toegestoken door de sondes Mars Odyssey en Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA, alsmede de Mars Express van de Europese zusterorganisatie ESA. Op de planeet rijden ook nog altijd de robotjeeps Spirit en Opportunity rond. Die dingskes weten blijkbaar van geen ophouden.
Een minuut na de landing werd de radio afgezet om energie te sparen. De volgende cruciale fase na de delicate afdaling en afremming in de Martiaanse atmosfeer was het uitklappen van het ronde zonnepaneel. Dit diende twintig minuten na landing te gebeuren om het opgewaaide stof eerst te laten zakken en de energiebron niet te vervuilen. Omstreeks 02.30 uur Belgische tijd was nog geen bevestiging dat het uitklappen was gelukt.
Leven
Op de noordelijke pool van Mars, die nooit eerder bezoek kreeg van Planeet Aarde en waar bevroren water is, moet de Phoenix in het bijzonder op zoek gaan naar sporen van (al of niet vroeger) leven. Dit gebeurt onder meer met een robotarm annex schopje om een meter diep te graven. Het wordt daarbij ook de eerste keer dat de mens met water op een andere planeet zal omgaan.
De Phoenix werd op 4 augustus 2007 met een Delta-II draagraket van op Cape Canaveral gelanceerd. Met de Phoenix erbij zijn internationaal slechts 6 op 12 landingen op de planeet gelukt.
Phoenix toont al meteen eerste beelden van Mars
Deze geanimeerde simulatie toont de Phoenix op Mars. De beelden die volgen werden vannacht, kort na de landing gemaakt.
De Phoenix Mars Lander heeft na een reis van 680 miljoen kilometer en een succesvolle landing de eerste beelden van de Rode Planeet doorgezonden. Het is voor het eerst dat we een zicht krijgen op de noordelijke regio van de Mars.
Het is de bedoeling dat de Phoenix met een robotarm gaten in de ondergrond van de planeet gaat graven, op zoek naar sporen van water en eventueel leven.
Onder het oppervlak van Mars ligt een ouder, verweerder gezicht van de planeet begraven. Dat tonen de resultaten van de MARSIS-radar van de Europese sonde Mars Express, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.
Onder het oppervlakte MARSIS is de eerste radar die onder het oppervlak van een planeet kan kijken. De observaties duiden er sterk op dat zeer oude inslagkraters, met een diameter van 130 tot 170 km, onder de gladde, lage vlaktes van het noordelijk halfrond van Mars begraven liggen. De techniek maakt gebruik van echo's van radiogolven die onder het oppervlak doordringen.
Naast het vinden van tot nu toe onbekende inslagkraters is ook bevestigd dat enkele subtiele, ruwweg ronde, topografische depressies in het laagland te maken hebben met inslagen.
Begrijpen Aarde Onderzoek naar hoe Mars zich heeft ontwikkeld, helpt bij het begrijpen van de vroege Aarde, beklemtoont ESA. Sommige tekenen van de krachten die een paar miljard jaar geleden aan het werk waren zijn op Aarde moeilijker te ontdekken omdat veel ervan zijn vernietigd door tektonische activiteit en erosie.
De nieuwe ontdekkingen brengen planeetwetenschappers ook dichter bij het begrijpen van een van de hardnekkigste mysteries over de geologische evolutie en geschiedenis van Mars.
Noordelijk en zuidelijk halfrond In tegenstelling tot op Aarde is er op Mars een treffend verschil tussen de noordelijke en zuidelijke halfronden. Vrijwel het volledige zuidelijke halfrond bestaat uit ruw hoogland met veel kraters, terwijl het grootste deel van het noordelijke halfrond gladder en lager is.
Aangezien de inslagen waardoor kraters worden veroorzaakt overal op een planeet kunnen voorkomen, worden de gebieden met minder kraters over het algemeen gezien als jongere oppervlakken waar geologische processen de littekens van de inslagen hebben uitgewist.
Oude korst Het oppervlak van de noordelijke vlakten van Mars is jong en glad, bedekt met grote hoeveelheden vulkanische lava en sediment. De nieuwe gegevens van MARSIS geven aan dat de onderliggende korst zeer oud is, met name uit het Vroege Noachian tijdvak.
Dat tijdvak duurde van het ontstaan van de planeet tot ongeveer 4 miljard jaar geleden. Tijdens het Vroege Noachian ontstonden in het hele zonnestelsel zeer veel inslagkraters.
Vroeg De resultaten geven aan dat de korst van de noordelijke laaglanden net zo oud is als de oudste blootgestelde zuidelijke hooglanden, die ook zijn gedateerd op het Noachian tijdvak, en dat de tweedeling tussen de noordelijke en zuidelijke hemisferen waarschijnlijk heel vroeg in de geschiedenis van Mars is ontstaan.
Leven op Mars
Recent zou er nog vloeibaar water op Mars zijn geweest
Op sommige plaatsen op Mars lijkt er tijdens de laatste zeven jaar nog water te hebben gevloeid, zo heeft de NASA zopas op een persconferentie bekendgemaakt.
Duizenden ravijntjes De sonde Mars Global Surveyor, die sinds 1997 rond de Rode Planeet wentelt, heeft foto's genomen van duizenden ravijntjes op hellingen of op de wanden van kraters. Twee van die sleuven lijken te zijn ontstaan tijdens de missie van de succesrijke sonde, waarvan de laatste weken echter niets meer is vernomen.
De plaats waar ze zijn ontstaan, hun morfologie en hun kleur laten al jaren vermoeden dat het gaat om vloeiend water. Sommige van die opnames kunnen slaan op gleuven die er al miljoenen jaren zijn. Maar in ieder geval zijn twee van die sleuven opgemerkt in 2005 op plaatsen waar er zelfs in 1999 nog niets was. Er zijn meer bepaald afzettingen van materiaal waargenomen. Dit wijst erop dat er nog recent water heeft gevloeid op onze buurplaneet, aldus de vorsers.
"Deze observaties geven het sterkste bewijs tot nog toe dat er af en toe nog water vloeit op het oppervlak van Mars", zei wetenschappelijk leider van het Marsprogramma van de NASA, Michal Meyer.
Warm en vochtig Indien het om vloeibaar water gaat, wat als een voorwaarde voor vroeger of nog bestaand leven geldt, blijft de vraag open van waar dat water komt. Het is al duidelijk geworden dat Mars ooit warm en vochtig is geweest, en dat er nu op de barkoude planeet nog waterijs aanwezig lijkt te zijn.
Marsjeep maakte eerder al panoramische foto van krater
De Amerikaanse Marsjeep Opportunity heeft de Victoriakrater op de Rode Planeet bereikt en heeft een adembenemende panoramische foto doorgestuurd, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Na een reis van 21 maanden bereikte de onbemande jeep de Victoriakrater die ongeveer vijf keer groter is dan een stadion. Op een panoramische foto is aan de overzijde een rand van 79 meter hoogte te zien, met tussen het zand vrijliggende rotsen. Heel duidelijk te zien is ook hoe wind op de zandige kraterbodem een golfachtig patroon heeft getekend.
Net als zijn tweelingbroer Spirit is de Opportunity in januari 2004 op onze buurplaneet geland. Beide robots hebben de kennis over de Rode Planeet gevoelig opgedreven en zijn aan een zoveelste verlenging van hun aanvankelijk voor drie maanden geplande missie toe.
Mars Orbiter stuurde vorig jaar al opwindende beelden naar Planet Earth
De eerder in een baan rond de Rode Planeet gekomen Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft eerste, spectaculaire, testbeelden doorgestuurd. De MRO is de technologisch meest geavanceerde Marsverkenner ooit.
Opwindende foto's Drie camera's maakten een reeks zeer scherpe foto's die volgens de NASA "opwindend" zijn en die een "aanlokkelijke voorbode" vormen van de beelden die de onbemande sonde gaat maken wanneer zij in november aan haar eigenlijke wetenschappelijke missie begint. Op de website is www.nasa.gov/mission_pages/MRO/main is zo een haarscherpe foto van het Marsoppervlak te zien.
Landingsplaatsen zoeken In de komende maanden gaat de onbemande MRO van de atmosferische wrijving van Mars gebruik maken om verder af te remmen, om in een bijna cirkelvormige en operationele baan terecht te komen. Hoofddoelstelling van de 720 miljoen dollar kostende missie is, naast het gebruikelijke Marsonderzoek, het zoeken naar geschikte landingsplaatsen voor robots en mensen. Er is geen landing voorzien.
Superscherpe camera De sonde beschikt over de scherpste camera die de NASA ooit de ruimte heeft ingestuurd. Hij moet vanop iets meer dan 310 km hoogte, merkelijk lager dan de drie sondes die nu rond Mars cirkelen, objecten ter grootte van een schrijftafel duidelijk kunnen opmerken. De twee andere camera's staan ten dienste van meteorologie.
Gesteenten op Mars zijn niet gevormd door water
De vorm die bepaalde rotsen of gesteente op Mars hebben aangenomen en waarvan werd gedacht dat die door de aanwezigheid van water is te verklaren, heeft een andere oorzaak, zo staat vermeld in het wetenschappelijke vakblad Nature. De vorsers gewagen van vulkanische activiteit en de inslag van meteorieten.
Geen water op Mars In een eerste artikel schrijven de Amerikanen Thomas McCollom en Brian Hynek van de Universiteit van Colorado dat afzettingen op gesteente in de vlakte Meridani Planum gevormd kunnen zijn geweest door vulkanische as. Mogelijk kwamen er later nog wijzigingen door de inwerking van een kleine hoeveelheid water en zwaveldioxide.
Het veranderen van uitzicht van de rotsen had niet de aanwezigheid van vloeibaar water over een langere periode nodig, en ook geen klimaat dat fel afwijkt van het huidige op Mars, aldus McCollom. Het is dus de vraag of de omstandigheden er wel waren om leven te laten ontstaan.
Vraagtekens achter mogelijk leven In een tweede artikel meent een team rond Paul Knauth van de Arizona State University dat de inslag van een meteoriet hetzelfde type sedimentaire lagen heeft kunnen veroorzaken als werd opgemerkt door de robotjeep Opportunity. De structuren zijn volgens Knauth niet te verklaren door de aanwezigheid van een meer of een oceaan. Ook deze vorser zet vraagtekens achter mogelijke vormen van leven op Mars.
Veel meer water op Mars dan gedacht
De Europese ruimtesonde Mars Express heeft nieuw bewijs gevonden dat water eens overvloedig stroomde op de planeet Mars. Maar ook nu nog bevinden zich vlak onder het oppervlak grote hoeveelheden kostbaar ijs - een voorwaarde voor leven op de buurplaneet van aarde.
Onder de bodem van de noordpool komt veel ijs voor, afgezet in dunne laagjes. Het gaat om ,,bijna puur, koud waterijs", nauwelijks vervuild door stof. Onder deze ijslagen ligt veel zand, dat mogelijk ook ijs bevat, meldden wetenschappers woensdag op een persconferentie bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA.
De deskundigen kregen de gegevens van de grote radararm aan boord van Mars Express. Het Europese apparaat vloog in juni en juli drie maal over de noordpool en keek met de radar tot een kilometer onder het marsoppervlak. Met een ander instrument, de Omega, vonden onderzoekers op grote schaal kleilaagjes. De kleisoort, phyllosilicaten genoemd, wordt gevormd als vulkanisch gesteente lange tijd in water wordt gedompeld.
Zij concluderen dat Mars tot circa 3,5 miljard jaar geleden was bedekt met oceanen. In die tijd was Mars nog maar jong, vermoeden wetenschappers. De planeet zou net als aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan.
Vorig jaar kwam vast te staan dat er op Mars water voorkomt. Het bewijs is echter nog niet volledig en vooral geleverd door foto's van het marsoppervlak - genomen door robots en satellieten. Die laten vooral een wanhopig droge en stoffige planeet zien.
De aanwezigheid van water op Mars is onder meer belangrijk voor Amerikaanse ruimtevaartplannen. Washington wil over circa 20 jaar de eerste mens naar de Rode Planeet sturen. Een toekomstige basis zou water uit de grond kunnen halen, in plaats van het helemaal mee te nemen van aarde.
Het is nog steeds een grote vraag hoe het water van Mars is verdwenen. Een van de theorieën stelt dat planeet circa 3,5 miljard jaar geleden zijn magnetisch veld kwijtraakte. Dat beschermde de planeet eerder tegen schadelijke zonnewind: een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen zwerft. Maar hoe dat veld verdween is een tweede onopgeloste vraag.
Wie jaarlijks minder dan 10.000 kilometer met de wagen rijdt en daarbij vooral korte afstanden doet, kiest best niet voor een dieselmotor. Wie weinig rijdt met een dieselwagen, riskeert namelijk extra onderhoudskosten. Daardoor verdwijnt onder meer het voordeel van de tot-nu-toe nog iets lagere dieselprijs aan de pomp. Dat berekende de automobilistenorganisatie VAB voor Hotnews.
Lage dieselprijs België is een land van verstokte dieselrijders. Uit cijfers blijkt dat in de prijscategorie tot 14.500 euro de helft van de automobilisten kiest voor een diesel. In de categorie tot 23.000 euro loopt dat op tot acht op de tien. Automobilisten lijken een diesel vaak te verkiezen boven een benzinewagen door de lagere dieselprijs aan de pomp. Maar wie jaarlijks minder dan 10.000 km rijdt en vooral korte stukken aflegt, doet er volgens VAB beter aan geen diesel te kopen.
Korte afstanden Dieselmotoren zijn minder geschikt voor het eenzijdig afleggen van korte afstanden. Door met een diesel vooral korte ritten te maken, gebruikt men de motor eigenlijk verkeerd en slijten bepaalde onderdelen (roetfilter, batterij, turbo, gloeikaarsen, EGR-klep en uitlaat) sneller dan normaal. VAB spreekt daarbij van een verhoogde "risicokost", zeg maar de onverwachte kosten als gevolg van een bepaald verplaatsingspatroon.
Risicokost VAB geeft enkele voorbeelden: wie op een jaar 10.000 kilometer rijdt met een Opel Corsa 1.4 benzine heeft een gebruikskost van 0,46 euro per kilometer. Kiest men echter voor de 1.3 CDTi diesel, dan komt men uit op een gebruikskost van 0,51 euro per kilometer. Die hogere gebruikskost is volgens VAB toe te schrijven aan de gestegen risicokost. Daardoor betaalt de dieselgebruiker in dit geval een meerprijs van 5,1 eurocent per kilometer tegenover de benzinerijder. Rijdt men met dezelfde wagens echter 20.000 kilometer, dan valt die risicokost weg en wordt het weer wel voordeliger om te kiezen voor een diesel. In dat geval zou de dieselgebruiker een voordeel van 1 eurocent per kilometer hebben tegenover de benzinerijder.
15.000 kilometer per jaar Uit cijfers en onderzoek blijkt dat de Belg gemiddeld zo'n 15.000 kilometer per jaar rijdt en dat veel mensen voldoen aan het profiel van "korteafstandsrijders". Een voorbeeld: voor wie in het stadsgewest Gent woont en jaarlijks minder dan 10.000 kilometer rijdt, zijn acht op de tien autoverplaatsingen korter dan 10 kilometer. Wie voldoet aan dat profiel en toch kiest voor een diesel, moet volgens VAB dus rekening houden met "niet te onderschatten bijkomende onderhoudskosten".
Wilt U een beperkte som investeren in vastgoed om een graantje mee te pikken van de waardestijging van gebouwen en intussen ook een stukje huurgeld op te strijken, dan is een vastgoedcertificaat misschien wel iets voor U. De voorbije periode was evenwel maar goed om zo snel mogelijk te vergeten, maar dat wil niet zeggen dat er hier en daar geen koopjes te doen zijn. Kijk evenwel goed uit, ga selectief te werk en doe dit met limietkoersen.
Vastgoedcertificaten worden verhandeld op de tweede markt van de Brusselse beurs. Met zo'n effect wordt U eigenaar van een stukje vastgoed. Dat kan gaan om een kantoorgebouw, een winkelcentrum of een logistiek complex. Als certificaathouder hebt U elk jaar recht op een deel van de huuropbrengsten. Die worden uitgekeerd onder vorm van coupons, na aftrek van beheerskosten en lasten, weliswaar. Bij de uitkering wordt ook automatisch een roerende voorheffing van 15% ingehouden. En als het pand wordt verkocht, deelt U ook in de opbrengst van de verkoop. Een vastgoedcertificaat biedt dus enkele mooie voordelen. Met een huurcontract bent U immers zeker van een stabiele inkomstenstroom, die bovendien aangepast wordt aan de index.
Een ander voordeel is dat U reeds met een beperkt bedrag kan inversteren in vastgoed, en zo kan profiteren van de stijging van de prijzen voor onroerend goed. Het is bovendien een relatief veilige belegging : het vastgoed waarop het certificaat betrekking heeft, geldt immers als waarborg voor de investeerders. Maar staar U daar niet blind op, want er is ook een keerzijde aan de medaille. Vastgoedcertificaten slaan, in tegenstelling tot vastgoedbevaks, doorgaans slechts op één gebouw. Asl een huurder of één van de huurders het pand verlaat of failliet gaat, kan dat grote problemen opleveren en het certificaat in waarde doen dalen. Dan vallen de huurinkomsten of een deel daarvan immers weg. Vandaar dat het bij de keuze voor dergelijk certificaat erg belangrijk is te kijken naar de huursituatie van een gebouw. Is er veel leegstand ? Wanneer lopen huurcontracten af ? Is de buurt waar het gebouw gelegen is commerciëel interessant ?
Beperkte liquiditeit
Nadeel van een vastgoedcertificaat is de beperkte levensduur. Doorgaans worden de effecten tussen hun 15de en 20ste levensjaar vereffend. Het gebouw wordt dan verkocht en de opbrengst verdeeld onder de certificaathouders. Die opbrengst kan evenwel lelijk tegenvallen. Weet ook dat de handel in vastgoedcertificaten niet erg frequent is en de koersen dus eigenaardige bokkensprongen kunnen maken. Maar wie geduld heeft, selectief te werk gaat en limietkoersen instelt, kan hier en daar nog een zaakje doen. Beleg evenwel nooit in één certificaat, maar in meerdere. Et weet ook dat aan certificaten die een hogere coupon bieden, vaak ook een hoger risico verbonden is.
Tot slot : de koers van vastgoedcertificaten is dagelijks terug te vinden in de kranten.