Laat je gezond verstand spreken en bespaar een pak geld ...
BESPARINGEN

Hotnews ging op onderzoek om de recurrente kosten te dempen. Overloop vlug even onderstaande tips en je uitgaven zullen heel wat goedkoper uitvallen. Zowel in huis als in de wagen. |

IN HUIS
- Isoleer de verwarmingsleidingen in de niet-verwarmde lokalen. Isolatiefolie vind je in elke doe-het-zelf-zaak, het kost bijna niets en het is zeer makkelijk te palaatsen. Besparing : ruim 3%.
- Plaats achter de radiatoren een reflecterende folie. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen. In de garage of de berging volstaan zelfs enkele laagjes zilverpapier. Alweer ruim 3% op zak.
- Zet de verwarming op nachtstand voor u naar bed gaat - bij voorkeur een uurtje vooraf. Woningen ouder dan 15 jaar kan u 's nachts bet op 15 graden warm houden, recentere woningen kunnen tot 13 graden zakken. Nog eens 6% winst.
- Let op dat je de verwarming 's nachts ook niet te koud zet: wat je dan bespaart, blaas je in geen tijd weer weg door het hele huis opnieuw te moeten opwarmen.
- Bestaat de vloer van de living uit tegels? Zorg voor een tapijt: het geeft een comfortabel warm gevoel, zonder dat je de temperatuur hoger moet zetten. Een tapijt zorgt bovendien voor minder vocht in huis.
- Laat tijdig, liefst nog voor het helemaal donker is, de rolluiken omlaag en trek de gordijnen dicht: die dubbele isolatie levert een enorme winst op. Alweer goed voor 3%.
- De gemiddelde temperatuur in huis bedraagt 20 graden. Zet de thermometer eens een graadje lager voor u gaat koken: de warmde uit de keuken compenseert die besparing.
- Sluit 's nachts alle binnendeuren. Zo voorkom je dat de koudste kamer de warmte elders wegzuigt.
- Gaat u langer dan vier dagen van huis? Doof dan de waakvlam van de centrale verwarming. Een minimumbesparing ja, maar het levert wel weer winst op.
- Denk er toch even over na om een verwarmingsketel met hoog rendement aan te schaffen. Zulke ketels leveren tot 200 euro per jaar meer voordeel op dan een gewone ketel. De oude ketel vervangen is dan na vijf tot tien jaar terugverdiend.

IN DE WAGEN
- Schakel tijdig over naar een hogere versnelling: bij een toerental van meer dan 2.500 toeren per minuut bij benzinemotoren en meer dan 2.000 toeren per minuut bij diesels, trekt de motor uw benzinetank leeg. Wie lange afstanden te gaan heeft, doet er best aan tijdig te vertrekken: zo hou je het toerental laag en kan je de verwarming thuis vroeger op waakstand zetten.
- Zet uw motor af wanneer u meer dan twee minuten moet wachten, aan spoorwegovergangen of in de file bijvoorbeeld.
- Controleer regelmatig de bandenspanning: te platte banden zorgen voor een breder raakvlak, waardoor de motor harder moet presteren om dezelfde afstand af te leggen.
- Verwijder de skibox, het fiets- of bagagerek, leg de zwaarste stukken het meest naar voren en bewaar het evenwicht van uw wagen.
- Tank steeds de benzine met het laagste octaangehalte dat toegelaten is voor je wagen. Het is een fabel dat duurdere benzine voor een extra boost voor je wagen zorgt.
- Gooi je benzinetank niet propvol. Elk bijgepompt druppeltje is weggegooid geld. Vul je benzinetank enkel to wanneer de pomp afslaat, al de rest loopt gewoon weg eenmaal je de oude in beweging zet. Bovendien krimpt benzine bij koude en zet uit bij warmte. Wie pas getankt heeft, vertrekt met koude brandstof die al rijdend zal uitzetten door de warmte, waardoor de geforceerde extra tankdruppeltjes toch weer weglopen. Je bereikt al gauw een winst tussen 5 en 8%.
- Sluit je benzinedop goed. Volgens stationuitbaters wordt een derde van de benzinetanks slecht afgesloten: dan is de stop schuin gedraaid of wacht de bestuurder niet tot de dop 'geklikt' heeft. In beide gevallen ontsnapt benzine door verdamping.
- Parkeer op schaduwplekken, ook in de winter. Des te meer warme op het koetswerk, des te sneller benzine verdampt.
- Maak er een gewoonte vn je wagen in de garage te parkeren. Een garage houdt de auto warm in de winter, waardoor benzinerijders minder lang hun (al dan niet automatische) benzineverslindende 'choke' moeten gebruiken.
- Gebruik de juiste olie. Wat weinig bestuurders weten, is dat het benzineverbruik mee bepaald wordt door het type olie. Gebruik dus enkel de olie zoals beschreven in de handleiding, een handigheidje dat je tot 6% minder verbruik kan opleveren.
|