Het bankgeheim in België
De fiscus kijkt mee
In sommige landen geldt nog steeds het absolute bankgeheim. Laat ons alvast duidelijk zijn: in België bestaat zo'n sluitend bankgeheim niet. Meer en meer verdwijnt de discretie rond uw vermogen, en de fiscus beschikt hier over diverse mogelijkheden om zicht te krijgen op uw vermogen, zowel bij leven als bij overlijden. Een overzicht.

|
Vroeger was sparen eenvoudig. Opa en oma belegden hun zuurverdiende centen in een kasbon of een obligatie. Deze stukken werden gedrukt en in de hand afgeleverd. Alles werd veilig opgeborgen in de kluis van de bank of de spaarkas. Op regelmatige tijdstippen knipte men de coupon . Geld kon men ruiken en zien. Hoe hoger de stapel in de kluis, hoe rijker de burger. Sinds 1 januari worden geen nieuwe effecten aan toonder, zoals kasbons, meer gedrukt. Alles moet via een effectenrekening worden aangekocht. Alle oude stukken dienen op termijn ook op die rekening te worden gezet. Dit betekent dat de transparantie omtrent wat u bezit enorm toeneemt. De bankier weet op elk moment welke centen of effecten op welke rekening staan. Met deze maatregelen heeft de overheid een dubbel doel voor ogen . Enerzijds wil ze komen tot een betere inning van bv de successierechten, anderzijds wil ze de Belgische vermogens in kaart brengen. Zodra die door de overheid zijn gekend, kunnen ze immers vlotter belast worden. Of het wegvallen van de discretie een voorbode is van een algemene vermogensbelasting (een taks op al uw bezittingen, zowel geld als vastgoed) valt voorlopig nog af te wachten.
Nieuwsgierige fiscus De bankier weet dus perfect wat er allemaal op uw rekening(en) staat, maar wat met de fiscus ? Die wil maar wat graag toegang tot uw bankrekenng om eventuele onregelmatigheden op de sporen en na te gaan of je niet te weinig belastingen betaalt. In normale omstandigheden kan de fiscus uiteraard uw bankkantoor niet binnenstappen om inlichtingen in te winnen over uw tegoeden. Maar er zijn enkele belangrijke uitzonderingen op die regel. Zo is bij een overlijden de bank verplicht alle rekeningen te blokkeren en de fiscus te informeren over de stand van de rekeningen. Ook de rekening van de langstlevende echtegno(o)t(e) wordt geblokkeerd. Bovendien moet de bank de eventuele brankkast verzegelen, zodat defiscus aanwezig kan zijn als die wordt geopend. De fiscus mag ook alle noodzakelijke vragen stellen aan de bank om de juiste successierechten te kunnen bepalen. Alleen voor vragen over transacties van meer dan drie jaar geleden moet de fiscus een specifieke procedure volgen. In het kader van een bezwaarschrift - u bent het niet eens met uw aanslag in de personenbelasting - geldt het bankgeheim helemaal niet. De fiscus kan dan alle inlichtingen vorderen die nuttig zijn voor het onderzoek van het bezwaarschrift. Wie ook niet gehouden is aan het bankgeheim, zijn fiscale ambtenaren die zich bezighouden met de inning van de personenbeslasting. Zij mogen aan de financiële instellingen alle gewenste informatie vragen om de vermogenssituatie van hun "klanten" in kaart te brengen. Tenslotte zien ook zelfstandigen zich genoodzaakt om inzage aan de fiscus te geven in de uittreksels van (minstens gedeeltelijk) voor het beroep gebruikte bankrekeningen.

Wat met cash geld ?
Oudere mensen beschikken nog vaak over grote sommen cash geld. Veelal heeft dit te maken met een zeker wantrouwen ten opzichte van de banken of beleggingen in het algemeen. Dat geld is discreet op voorwaarde dat het geen enkele bankrekening is gepasseerd. Het aankopen van dingen (auto's, meubelen, huizen) met baar geld is echter zeer moeilijk geworden als gevolg van de antiwitwaswetgeving. Zo mag de aankoop van een goed ter waarde van 15.000 euro of meer niet in contanten worden vereffend. In veel winkels weigert men trouwens biljetten van 500 euro.
Wist u dat...
Er in Europa nog steeds diverse landen zijn met een stevig bankgeheim? De meest bekende zijn uiteraard Luxemburg en Zwitserland. En Belg kan in het kader van het vrije verkeer van kapitaal perfect legaal in het buitenland sparen of beleggen. Zorg er uiteraard wel voor dat u steeds de Belgische wet naleeft.
Ook de paus kan genieten van een grote discretie rond zijn vermogen ? Vaticaanstad is een van de ministaatjes waar een bankgeheim geldt. Andere dwergstaten zoals Liechtenstein of Andorra opteren eveneens voor een grote mate van anonimiteit.
Er geen bankgeheim bestaat ten opzicht van de VS ? Vorig jaar werd in België een wet gestemd die de Amerikaanse fiscus toelaat via een bepaalde procedure inlichtingen in te winnen bij Belgische banken. De wet zegt uitdrukkelijk dat de banken zich dan niet achter het bankgeheim kunnen verschuilen.
Wat er nog rest van het fiscale bankgeheim wellicht vóór 2011 zal verdwijnen ? | |