Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
04-10-2009
Weetjes : Botox en puistjes
Weetjes
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Botox bestrijdt puistjes
Botox bestrijdt niet alleen rimpels, uit recent onderzoek blijkt dat een injectie van deze stof ook acne bevecht. Het maakt namelijk je poriën wijder en stopt de productie van talg.
Talg Acne ontstaat wanneer de huid te veel talg vrijmaakt in de poriën. Bacteriën voeden zich hiermee waardoor er een ontsteking ontstaat en dit veroorzaakt een puistje. Een plastische chirurg ontdekte na onderzoek dat als je botox direct in de huid spuit, je poriën wijder worden en je huid stopt talg te produceren. Zo hebben de bacteriën plots geen voeding meer en kunnen ze geen puisten veroorzaken. De plastische chirurg behandelde al meer dan 100 patiënten op deze manier. Toch is de chirurg voorzichtig, slechts een beperkt aantal mensen komen in aanmerking voor de behandeling en past het alleen toe bij mensen ouder dan 20 jaar. Hun hormoonniveau is stabiel en voor hen is botox de enige oplossing.
Risico op verlamming Dermatologen waarschuwen evenwel voor de gevaren van deze nieuwe techniek. "Botox kan inderdaad lichtjes de productie van talg verminderen. Maar dan moet het in de wangen gespoten worden, waar ook de spieren zich bevinden. Als deze verlamd raken, iets wat botox ook doet, lijkt het net alsof je een beroerte hebt gehad." Volgens enkelen is het beter je huid te verzorgen met anti-acne producten of speciale medicatie te nemen. "Je zal met deze veiligere middelen evenveel resultaat bereiken als met deze nieuwe drastische en gevaarlijke behandeling."
Buxus sempervirens Elegantissima: blaadjes met witte randen.
Bijna elke Vlaming heeft in zijn tuin minstens één buxus. Of het nu als haagplant, solitair, snoeivorm of potplant is. Met buxus haal je prachtige effecten, met een minimum aan onderhoud.
Trage groeier Heden ten dage bestaan er wel meer dan 160 verschillende geregistreerde buxussen, maar in onze tuinen vind je vooral cultivars van Buxus sempervirens en B. microphylla. Buxus heeft de naam traag te groeien, hoewel een palm in volle grond wel 15 cm per jaar haalt. Als je een buxus nooit snoeit, kan hij tot een struikvormige boom van 6 meter hoog uitgroeien. Er zijn zelfs buxusbomen bekend met een stamomtrek van meer dan één meter! Het is ook een lang levende struik, die makkelijk honderden jaren oud kan worden.
Buxus sempervirens is inheems. Het keiharde, witte hout werd gebruikt voor fijn houtsnijwerk zoals schaakstukken, mesheften, deurknoppen, rozenkransen en de opstaande kam van violen. De volkse naam 'palm' is overigens misleidend. Buxus heeft niets met palm te maken, maar diende wel als vervanging voor de echte palmtakken waarmee Jezus in Jeruzalem verwelkomd zou zijn.
Sierhagen Hagen van buxus brengen structuur in de tuin en vormen rustpunten tussen de weelderige lentekleuren van de parterres. Voor lage sierhaagjes langs een border, een pad of de moestuin is de compacte, traag groeiende Buxus sempervirens 'Suffruticosa' ideaal. Voor een hogere haag wordt meestal de gewone soort of 'Rotundifolia' gebruikt, met rondere blaadjes, zoals de Latijnse naam het zelf zegt. Die groeit ook wat sneller. Een buxushaag hoeft overigens niet altijd strak te zijn. Je kan hem ook in een meer losse vorm houden, of als plantenwolk. Bekende tuinarchitecten zoals Piet Oudolf en Jacques Wirtz zijn dol op dergelijke organische snoeivormen. Ze omhagen hun ontwerpen met immense wolken van onregelmatig gesnoeide buxussen, taxussen of andere groenblijvende struiken.
Maar ook op een klein lapje grond, bijvoorbeeld als rand tegen het huis of als onderbreking in de border, kan je al heel leuk experimenteren met wolkenpartijen. Buxus microphylla 'Rococo', met slanke blaadjes en sterk bossige groei, leent zich uitstekend voor dergelijke onregelmatige, bolvormige heggen. Wil je het zelf proberen, laat de planten dan de eerste jaren vrij groeien, alvorens er vorm in te brengen. Zo heb je sneller resultaat.
Dol op kalk Buxus is een ijzersterke plant, die tegen een stootje kan en weinig gevoelig is voor ziektes of insecten. Wil je je planten altijd in topvorm houden, dan geef je ze best geregeld wat kalk. Daarmee houden ze het zowel in volle zon als in schaduw perfect uit. Overigens toont de plant ook zelf wanneer ze kalk te kort heeft: de groei valt stil en de randen van de blaadjes worden bleek tot bijna wit. Buxus in container kan je het jaar rond planten. Verplanten doe je best tussen november en begin april. Laat de grond de weken erna niet uitdrogen.
Buxus snoei je in de maanden zonder 'r', van mei tot augustus, dus. Begin september mag ook nog. Doe je het veel vroeger of later, dan kunnen de jonge, slappe scheuten bevriezen. Snoei uitsluitend op bewolkte dagen: te veel zon kan de bladeren verbranden en lelijk bruin kleuren. Hoe vaker je je buxus snoeit, hoe compacter de haagjes en hoe mooier de snoeivormen worden. Ga minstens twee keer per jaar met de schaar langs. Vaak komt er bij het snoeien een typische buxusgeur vrij. Geef na het snoeien een extra portie organische meststof, zeker aan buxus in pot.
Wie al dat groen wat saai vindt, kan een bonte buxus proberen, zoals Elegantissima, met witte randen, of de geel gepanacheerde Aurea Pendula of Aureovariegata en de uitstekende Latifolia Maculata. In een border komen ze mooi tot hun recht.
Topiarus achterna De hype rond snoeivormen is wat geluwd, maar laat zijn sporen in onze tuinen na. Wie heeft er niet een buxusbol in pot, een taxuskegel in het gazon, of een of andere dierenvorm op het terras? De kunst van het snoeien of topiary is eeuwenoud. Wil je een complexe vorm, begin dan met een kleine plant die je geregeld bijknipt. Het gaat makkelijker als je de vorm in ijzerdraad voorbuigt of een kant-en-klaar geraamte koopt. Een scherpe schaar is onontbeerlijk voor een mooi resultaat. In de handel vind je speciale buxusscharen die lijken op schapenscharen. Ze zijn erg scherp, waardoor je rafelige bladranden vermijdt. Je kunt je plant ook bijknippen met een scherpe keukenschaar of met de punt van je heggenschaar. Kies de schaar die jij zelf het handigst vindt. De enige voorwaarde is dat ze scherp is.
Energierepen of koffie zijn eigenlijk slechte energieleveranciers. Maar gelukkig zijn er andere dingen die wel je energiepeil hoog houden. Of je nu futloos bent door stress, je dieet of slaapprobleme, Hotnews bezorgt je hieronder enkele voedingstips op maat voor een ganse dag energie.
Vermoeidheid door stress Voel je je futloos door stress, moet je koolhydraten eten. Dit verhoogt het serotonineniveau in je bloed, wat de hersenen kalmeert. Daarnaast kun je ook wat pure chocolade eten. Dankzij bestanddelen als cafeïne en theobromine, geeft dit een milde boost aan je humeur en je energiepeil. Ook hydrateren is belangrijk om energiek en gefocust te blijven. Drink veel water, vermijd droge snacks als zoute chips, kies voor iets dat veel water bevat. Dingen die opzwellen tijdens koken, zoals pasta, zijn een goede keuze.
Recent onderzoek toont aan dat de combinatie van cafeïne en het aminozuur L-theanine, die zitten beide in thee, mentale vermoeidheid verminderde en alertheid, reactietijd en het geheugen verbeterde. Zwarte thee kan je ook helpen beter te bekomen van stress, omdat dit het stresshormoon cortisol in je bloed verlaagt.
Futloos door dieet Calorieën zijn letterlijk eenheden van energie. Als je er dus niet genoeg van opneemt, voel je je futloos. De uitdaging is dus genoeg op te nemen zodat je je niet moe voelt, maar dat je toch nog afvalt.
Het beste wat je kunt doen is frequenter eten, kies voor kleine maaltijden en meerdere snacks. Zorg ervoor dat je toch om de 3 à 4 uur iets eet, dat geeft je energie en stilt je hongergevoel door je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Vezelrijk voedsel vertraagt de vertering, houd je energiepeil stabiel en geeft je een voldaan gevoel zodat je minder eet. Kies voor dingen als uien, bananen en volkorensnacks.
Het helpt ook meer water en andere suikervrije dranken te drinken. Als je gedehydrateert bent, kan je metabolisme vertragen. Lightdranken zijn geen goede optie, kunstmatige zoetstoffen brengen je hersenen in de war, waardoor je meer gaat eten.
Vermoeidheid door slaaptekort Als je moe bent, ben je hongeriger dan anders, slaaptekort verstoort namelijk de hormonen die signaleren wanneer je eten nodig hebt. Door de juiste dingen te eten, kun je je energiepeil opdrijven en toch een voldaan gevoel hebben.
Bepaalde vitamines en mineralen beïnvloeden je slaapkwaliteit. Als je genoeg vitamine B6 en B12, calcium, ijzer en magnesium opneemt, werkt dat een gezond slaappatroon in de hand. Daarbij is B12 erg belangrijk, omdat we als we ouder worden, we dit steeds minder goed opnemen. Je vindt deze vitamine in kalkoen en melk. Maar je kunt het ook als supplement nemen. Het kan ook helpen om voor het slapengaan een klein kommetje havermout of een volkorencracker te eten, deze helpen je namelijk in slaap te vallen.
Je drinkt ook beter kleine porties cafeïne, dit maakt je wakkerder, alerter en langer geconcentreerd dan wanneer je één grote kop koffie drinkt. Drink voor je werk een kleine kop koffie, neem er dan nog eentje tijdens de lunch, gevolgd door een laatste in de namiddag. Als je slaapproblemen hebt, vermijd je best cafeïne na de middag.
Relaties, daar moet je aan werken. Iedereen weet het, maar toch denkt de meerderheid stiekem dat de beste relaties 'vanzelf' goed gaan, en dat er iets fout is als er toch aan gewerkt moet worden. Daar zijn mannen en vrouwen het over eens, al verschilt hun interpretatie wel lichtjes, zo weet Hotnews.
Gedachten lezen "Mannen willen niet aan relaties werken, 'omdat ze al hele dagen door werken'; voor vrouwen geldt dat 'het minder echt is, als een man aan hun verjaardag moet herinnerd worden. Wie echt om hen geeft, moet hun gedachten kunnen lezen', schijnen ze te denken." Niet dus. Het uitvechten met je partner en doen wat nodig is gezien de omstandigheden, dát is belangrijk.
Spontaan = scheiding Hotnews is er van overtuigd dat we nieuwe relatieregels nodig hebben omdat de relatie-eisen drastisch zijn veranderd."Onze ouders gingen nog akkoord met een vriendschappelijk huwelijk, maar in de 21ste eeuw wordt ook nog passie verwacht. Op dit moment hebben mannen en vrouwen nog niet de vaardigheden om dat soort relaties te onderhouden.
"Zeker als alles 'spontaan' moet gebeuren, zal het 'spontane' verloop ertoe leiden dat de helft van de relaties op de klippen loopt, en dat de andere twee ongelukkig zijn in hun huwelijk", luidt het harde oordeel van verschillende therapeuten.
Meer drama Onze partner is meestal iemand waarin we kwaliteiten herkennen die die van ons aanvullen, of toch ten minste een gezond tegengewicht bieden. "De bedoeling hiervan is iemand te worden die we altijd al wilden zijn. Het probleem is echter dat ze vaak de drama veroorzaken die je net probeerde te vermijden.
"Resultaat? Mensen raken teleurgesteld en kiezen een 'verliesstrategie' waarbij ze hun partner vaak kwetsen. Dat kan gaan van gelijkhebberij, het controleren van de partner, ongebreidelde zelf-expressie tot terugtrekking."
Winnen Fout natuurlijk. "Wat je moet leren, is jezelf onder controle houden als je uitgedaagd wordt. Dat is een keuze, net als door het lint gaan een keuze is." Daartoe definieerde Hotnews vijf winstrategieën.
1) Vecht voor wat je wil - maar vraag je eerst wel af wat je écht wil
2) Zaag en klaag¿ op een constructieve manier. Dus niet over wat je niet krijgt, maar over wat je graag zou willen. "Elke klacht is een verborgen wens. Sla het klagen over en ga naar de wens, dat werkt veel beter."
3) Leer luisteren. Echt luisteren, ook naar wat de ander nét niet zegt. Toon ook je waardering voor wat de ander doet.
4) Minder controle. "Kwaadheid komt voort uit de poging iets of iemand te controleren, maar die iets of iemand werkt niet echt mee. De enige manier om minder boos te zijn, is minder controle te willen uitoefenen."
5) Waardeer wat je hebt, in plaats van te focussen op wat je niet hebt. Ook dit vraagt werk: je moet actief terug denken aan 'gouden tijden' en mooie herinneringen, én proberen dat te evenaren.
Vrouwen blijken mannen niet altijd te kennen
Vrouwen weten niet wat mannen willen, ook al denken ze nog zo graag van wel. De vrouwen slaan de bal behoorlijk mis in wat mannen van een vrouw verwachten, zo ontdekte Brits onderzoek.
Geen sport, wel shoppen Een kwart van de vrouwen dacht dat mannen graag een vrouw wilden die iets van sport kende, maar dat is slechts bij 10 procent het geval. Vier op de tien vrouwen denkt dat hun man niet wil luisteren naar vragen als 'Is mijn kont niet te dik in deze rok?', maar nog geen kwart van de mannen ergert zich echt aan die vraag.
En terwijl drie op vier vrouwen denkt dan hun mannen niet mee wil gaan shoppen, wil vier op tien mannen dat écht niet. De meerderheid wil het dus wél!
Mannen vinden het niet zo erg dat hun vriendin niks van sport kent.
To do or not to do? Ook wat het huishouden betreft gaapt een grote kloof: 84 procent van de mannen vindt dat zowel man als vrouw hun deel van het huishouden moet doen. Vrouwen denken echter dat 65 procent van de mannen denkt dat het huishouden een vrouwenzaak is.
Is het dan werkelijk zo dat mannen wel willen helpen, maar vrouwen het hen gewoon niet vragen? Of dat vrouwen de taken uit handen nemen 'omdat ze het toch beter en sneller kunnen? In dat geval: zou het niet gemakkelijker zijn dames, om goede afspraken te maken en je man gewoon te vertrouwen? Denk aan de extra tijd die jullie kunnen gebruiken om te shoppen bijvoorbeeld!
Daarom luisteren mannen niet!
Vrouwenstemmen zijn te complex voor de meeste mannen. Dat komt omdat een man zijn hele brein moet aanspreken om een vrouwelijke stem te kunnen ontcijferen. Voor een mannelijke stem is dat niet nodig: een hersenkwabje volstaat, zo weten onderzoekers. De ontcijfering van een vrouwenstem is vermoeiender zodat een man deze liever negeert
Brein afsluiten Het mannelijke brein is erin geslaagd om zichzelf naar believen af te sluiten voor hoge, snerpende en schelle geluiden. Ze begrepen er toch al maar de helft van, dus voor hun gevoel missen ze weinig.
Volgens een onderzoeksteam houden mannen daarom ook van hese vrouwenstemmen. Ze denken dat ze die sexy vinden, maar in werkelijkheid lijken schorre stemmen op mannelijke stemmen, wat voor mannen aangenamer is.
Te moeilijk De stembanden van een vrouw zijn anders gevormd dan die van een man, waardoor haar stem niet alleen melodieuzer klinkt, maar ook meer toonhoogtes bestrijkt. Een aantal van die subtiele toonverschillen gaan echter volledig aan het mannenbrein voorbij.
Liever zwijgen De mannelijke voorkeur voor zwijgen komt niet alleen uit irritatie, ook uit 'biologische gewoonte'. Toen mannen nog gingen jagen om vlees op de plank te brengen, moesten ze immers urenlang op de loer kunnen liggen. Praten zou de mogelijke prooien kunnen afschrikken.
Hoe goed communiceer jij?
Mensen denken vaak - compleet ten onrechte - dat communiceren vanzelf gaat. Zonder het door te hebben communiceren mensen vaak op zo'n manier dat allerhande relatieproblemen ontstaan. Communicatie is als een tweezijdige medaille: er is het ontvangen van een boodschap (=luisteren wat de ander te zeggen heeft) en het zenden van een boodschap (uitdrukken wat je wilt, wenst, denkt, voelt). Een evenwicht tussen deze twee bij beide partijen is cruciaal.
Een goede zender durft gevoelens met de partner delen, brengt kritiek tactisch en zoekt oplossingen voor problemen. Ben je echter geneigd kritiek eruit te flappen of juist op te potten en heb moeite om jezelf bloot te geven of wil je altijd je gelijk behalen, dan ben je niet zo'n goede zender. Een goede luisteraar leeft zich in in de ander, probeert hem/haar te begrijpen en respecteert zijn/haar standpunt. Een minder goede luisteraar wil vooral de eigen mening naar voren brengen en hoort niet wat de ander zegt.
Goede luisteraar en goede prater? Een uitstekende combinatie. De boodschap komt namelijk perfect aan. Niks aan veranderen!
Goede prater en slechte luisteraar? Hoe tactisch of uitgebreid de boodschap ook wordt gebracht, de kans is groot dat deze toch niet goed overkomt. De communicatie wordt namelijk vertekend doordat de luisteraar niet hoort wat de ander feitelijk zegt maar zich laat sturen door zijn/haar eigen interpretaties.
Slechte prater en goede luisteraar? De boodschap wordt weinig tactisch of helemaal niet gebracht. Doordat de ander zo goed luistert, voelt hij/zij zich gelukkig niet meteen aangevallen of gekwetst. Toch is het maar de vraag of de boodschap juist overkomt. Hoe goed de ander ook luistert, gedachten lezen kan niemand.
Slechte prater en slechte luisteraar? Dan is (aangenaam) communiceren bijna onmogelijk. Of er wordt simpelweg niet gepraat, of partners proberen hun gelijk te halen en raken verstrikt in vervelende ruzies waarbij de oplossing verder weg lijkt dan ooit.
ZO LEER JE BETER COMMUNICEREN...
Jezelf effectief uitdrukken doe je zo:
1. Benoem gedrag Waar heb je precies moeite mee? Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind het jammer dat je vandaag niet hebt afgewassen'. Gooi het niet op eigenschappen ('je bent ook zo'n sloddervos'), die zijn onveranderbaar. Benoem je gedrag, dan weet de ander bovendien precies wat je bedoelt. Anders denkt hij/zij misschien dat het gaat om zijn/haar rondslingerende sokken.
2. Generaliseer niet Zeg niet: 'Jij vergeet ook altijd de vuilnis buiten te zetten', zelfs als dat waar is. Zeg liever: 'Je bent gisteren vergeten de vuilnis buiten te zetten'. Er valt dan niet over te discussiëren. Je partner komt anders op de proppen met die ene keer dat hij/zij wel de vuilnis buiten zette en voor je het weet zit je in een welles-nietes ruzie.
3. Benoem je gevoel Vertel hoe je je voelt naar aanleiding van het gedrag van je partner. Bijvoorbeeld: 'Dat je te laat bent voor het eten geeft me het gevoel dat je me niet belangrijk vindt'. Je partner voelt zich dan minder snel aangevallen dan als je boos zegt: 'Ben je alweer te laat?'
Effectief luisteren doe je zo:
1. Vat samen Houd simpelweg je mond tot je partner is uitgepraat, ook al ben je het niet met hem eens. Probeer vervolgens samen te vatten wat hij bedoelt: 'Dus je bedoelt dat je ...'. Vraag verduidelijking als je het verhaal niet meer volgt.
2. Verplaats je in de ander Heeft je partner iets gedaan wat jij niet snel zou doen of heeft hij/zij een andere mening, veroordeel dat dan niet maar probeer je in hem/haar in te leven. Hoe moet die situatie voor je partner hebben aangevoeld? Hoe zou hij/zij tot die mening zijn gekomen?
3. Gebruik lichaamstaal Om je partner beter te begrijpen kan het helpen om ook op zijn/haar lichaamstaal te letten. Wat zegt hij/zij daarmee? Zegt hij/zij bijvoorbeeld met woorden dat hij/zij zich oke voelt, maar ziet zijn/haar lichaam er gestresst uit? Bedenk dat lichaamstaal de waarheid spreekt.
Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is woest en overweldigend
Eén brok natuur
Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland regeert de natuur en is de mens nog een buitenstaander: dertig bergtoppen die met gemak 3.000 meter halen, gletsjers die tot aan de boorden van de oceaan glijden, woeste rivieren die wemelen van de forellen, fjorden waar je walvissen en zeehonden kan spotten en ongerepte stranden die je enkel moet delen met zeeleeuwen en pinguins. Wie maar niet genoeg krijgt van al dat natuurschoon, beleeft hier de reis van zijn leven. Hotnews gaat je met dit item doen kwijlen... want onze medewerker heeft net een prachtreis achter de rug. Zijn belevenissen zijn zo prachtig verwoord dat de hoofdredactie er niets meer kon aan toevoegen.
Bomen groeien bijna horizontaal, vogels geven de indruk achteruit te vliegen Beste startplaats voor onze droomreis van vandaag is per camper : Christchurch, de grootste en leukste stad van het zuiden. En omdat we er toch landen en onze motorhome oppikken, kunnen we er net zo goed eens rondneuzen. Hier stroomt de Avon door prachtige parken en langs statige gebouwen dwars door de oude binnenstad. Een aftandse rammelende tram rijdt langs de voornaamste bezienswaardigheden. Cathedral Square is het mooiste plein en Regent Street de leukste straat. Maar pal achter de laatste huizenrij begint al de natuur en het avontuur. We rijden door de Canterbury Plains, een weidse vlakte waar duizenden schapen grazen, op weg naar het binnenland. Naarmate we de Nieuw-Zeelandse Alpen naderen, wordt het landschap ontoegankelijker. Plots staan we voor Lake Tekapo met zijn turkoos-blauw gekleurd water, met aan de oever de Church of the Good Shepherd. Het lijkt wel alsof we zelf deel uitmaken van een levensechte ansichtkaart, zo mooi is het hier. Een paar honderd bochten verder ligt een brede vallei voor ons, de poort tot het Mount Cook National Park. Besneeuwde pieken domineren de horizon. Mount Cook, 3.764 meter hoog, priemt er bovenuit. Het landschap is magistraal, nauwelijks met woorden te omschrijven. Met stapschoenen en een rugzak doordringen in de wonderlijke wereld van sneeuw en ijs of met een helikopter over het bergmassief vliegen en landen op de gletsjer: dat moet de ultieme droom zijn. Queenstown is de avonturenstad van Nieuw-Zeeland en misschien wel van de hele wereld. Hier zijn buitensporters thuis en dat zal je geweten hebben als je er neerstrijkt. Zowat elke shop in de stad probeert je adrenalinepeil aan te wakkeren. De ene wil ons met een razendsnelle jetboat over een woeste rivier lokken, een andere wil ons laten bungeejumpen vanaf een brug, terwijl een derde ons op pad wil sturen met een mountainbike. Queenstown laat je niet koud of je nu al of niet uit het sportieve hout gesneden bent.
Goudmijnstad Op een steenworp van Queenstown ligt Arrowtown, het schilderachtigste en best bewaard gebleven goudmijnstadje van het eiland. Eind 19de eeuw woonden er 7.000 mensen, onder wie een groep Chinezen. De schamele hutjes van toen lokken samen met de opgesmukte hoofdstraat duizenden bezoekers die zich komen vergapen aan de rijkdom van weleer. Dan is het een pak rustiger op weg naar Fiordland. Dat kan ook niet anders, want de bevolkingsdichtheid van dit stukje Nieuw-Zeeland blijft steken bij 5 inwoners per vierkante kilometer. De enige tegenliggers zijn wolken die met een razende vaart door de lucht noordwaarts scheuren, beangstigend bijna. Maori, de oorspronkelijke bewoners, noemen hun land Aotearoa, het land van deq lange witte wolk. Erg toepasselijk, want een wolkeloze hemel kon je hier zelden tegen. En er valt zelfs wat nattigheid uit. In de buurt van de fjorden valt er zomaar eventjes 7 meter regen per jaar. Maar de dag dat wij er waren, bleef het gelukkig droog.
Wegen vol ratten In Anau schittert de zon en dat is leuk meegenomen, want de route naar de Milford Sound is de mooiste van het hele land. Onderweg rijden we bijna ononderbroken over een reusachtige bontjas. Het zijn de resten van platgereden possums, een soort buidelratten, die bij valavond massaal op straat verschijnen. Geen enkele Nieuw-Zeelander die hierm maalt. Possums zijn hier een echte plaag. Ze vreten akkers kaal en berokkenen enorm veel schade aan de natuur en ze zijn verzot op de eieren van de kiwi, de kleine weerloze loopvogel en hetsymbool van Nieuw-Zeeland. 'No better possum than a dead possum', luidt het motto van de natuurbeschermers. We slingeren door een woeste vallei, bedekt met beemdgrassen. De asfaltstrook volgt stroomopwaarts het grillige verloop van een bergrivier. Overal donderen er watervallen langs de rotsen naar beneden. En dan rijden we plotseling naast de oevers van Nieuw-Zeelands grootste fjord. We gaan aan boord van een van de talrijke cruisebootjes die de fjord afvaren. Pal voor ons verschijnt Mitre Peak, een homp rots van 1.700 meter hoog in de vorm van een mijter. Grijzig gekleurd op een zonnige dag, maar dreigend zwart als het stormt en regent en er metershoge golven op stuk slaan. De Milford Soundfjord kent meer dan 200 regendagen per jaar en hierdoor zijn de bovenste vier meter van het oceaanwater zoet. Op een platte rots ligt een dozijn zeehonden te luieren. We varen tot op enkele meters van de dieren. Camera's zoemen, fotoapparaten klikken, maar geen enkele zeehond doet de moeite om ook maar even zijn kop op te richten.
Weg naar Antarctica We trekken naar Bluff, het meest zuidelijk gelegen stadje an het land. Op het uiteinde van een uitgerafelde klif staat een wegwijzer naar Antarctica te wiebelen in de nooit aflatende wind die steevast vanaf de Zuidpool blaast. Bomen groeien bijna horizontaal, vogels geven de indruk achteruit te vliegen. Het kwik houdt het bij 15 graden voor bekeken, zelfs in volle zomer. De Catlins, zo heet deze onherbergzame streek. Tot kort liep er alleen maar een gravelweg doorheen. Maar de natuur is er overweldigend. Dichte bossen deinen uit tot op met zwerfhout bezaaide stranden. Klaterende bergriviertjes waarin forellen voor het grijpen liggen, monden uit in een beschutte baai waar een kolonie pinguins woont. Op een verlaten strand stoten we op twee zeeleeuwen. Het koppel doet een dutje in het warme zand. We naderen tot op enkele meters, schieten een foto en maken ons uit de voeten. Een mannetjeszeeleeuw weegt ruim 500 kg en ze zijn erg snel op de korte sprint.
Smeltende gletsjers Op weg door het binnenland van Central Otago verbleekt het groen en gaat over in alle tinten van bruin. Dit gebied, in de schaduw van de Nieuw-Zeelandse Alpen, kent warme, droge zomers en dat heeft zo ijn gevolgen. Het landschap is er dor en schraal. Tussen de plooien van het gebergte komen we piepkleine dorpen tegen waar alleen boeren weten te overleven. Niets valt er hier te beleven, behalve dan het leven zelf, dat hard en meedogenloos is.
Het contrast met de Westkust is groot. Subtropische plantengroei overwoekert de bergflanken. Rivieren, gezwollen van het smeltwater, donderen naar beneden en sleuren alles mee op hun weg. Het westen van Nieuw-Zeeland is nat en kil. Er is nauwelijks bewoning. Naar hier kom je om de gletsjers te bewonderen. Fox glacier en zijn buur Frans-Jozef Glacier, zijn uniek. Beide laten hun ijsmassa in een gekartelde tong neerdalen tot bijna op zeeniveau. Het leuke is dat je geen doorgewinterde bergbeklimmer hoeft te zijn om het gletsjerijs aan te raken. Vanaf de parking lopen we in een halfuurtje naar de rand van het ijsveld. De gletsjer is er net zoals zijn Europese soortgenoten slecht aan toe. Hij ziet grauw en grijs en elk jaar kruipt hij enkele tientallen meters hogerop. Wetenschappers verwachten dat ook hier niets meer van te zien zal zijn binnen 50 jaar.
De mooiste stranden Op weg naar Abel Tasman National Park trekt het kronkelende asfalt voorbij diepgroene heuvelruggen waarop duizenden schapen grazen. Abel Tasman heeft de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland. Het goudgele zand van de pittoreske baaitjes en de kalme kustwateren maken van het park een uitgelezen plaats voor watersporten. Zeekajakken isr zeer populair. Maar een streepje varen met een watertaxi is de uitgelezen manier om de kustlijn af te speuren naar nog meer natuurschoon.
De laatste etappe brengt ons naar Kaikoura, de walvishoofdstad van het zuidelijk halfrond. Nergens ter wereld kan je walvissen zo kortbij spotten. De excursie kost een kleine 70 dollar en de boot vertrekt er bijna op je verzoek. Op nauwelijks 30 meter zie je donkere schaduwen net onder het wateroppervlak. We houden onze adem in. Plots komt een groep vna drie walvissen boven water. Ze spartelen wat rond, duiken onder en komen weer boven. De show duurt tien minuten. Dan houden ze het voor bekeken. Wij blijven sprakeloos achter.
Praktisch
Hoe erheen : Brussel-Christchurch met Quantas, dagelijks via Londen, Singapore, Auckland. Vliegduur : 26 uur. Reken op 1.200 tot 1.600 euro voor een retourticket. Trek ten minste drie tot vier weken uit voor je reis.
Beste periode: Hun zomer (onze winter) van november tot maart. Hou rekening met koude of regen.
Vervoer: Overnachten de eerste nacht in een hotel, zodat je nade lange vliegreis uitgerust aan je avontuur kan beginnen. In Christchurch kan je een motorhome huren. De gorotste verhuurmaatschappijen zijn : Maui (www.maui-rentals.com) Of in het Nederlands: www.kampeer-huurauto.co.nz Reken op zo'n 90 NZ-dollar per dag. Omgerekend is dat 45 euro. Een internationaal rijbewijs is verplicht. Men rijdt er links en er bestaat een afwijkende regel: als je links af wilt slaan en er komt een auto uit de tegenoverstelde richting die rechts af wil slaan, dan heeft deze laatste voorrang. Wegen zijn vaak smal en bochtig, een ritje van 250 km neemt al gauw een halve dag in belsag.
Verblijf: Reis je niet per camper, dan kan je overal terecht in b&bs, boerderijen of wildernislodges, zoals Matakauri Lodge (Queenstown), Lake Tekapo Moto & Motor Camp of White Morph Motor Inn (Kaikoura)
Eten en drinken: Lunchen kan al voor 6 tot 10 euro. Fish & chips is er veel beter dan de Engelse.
Georganiseerd: Georgeniseerd reizen is natuurlijk veiliger. Aussi Tous is de specialist op Oceanië. www.aussitours.be
Tijdsverschil is er +10 uur.
Documenten: Internationale reispas.
Lezen: Lonely Planet Nieuw-Zeeland is de meest praktische reisgids.
Nu de zomer definitief gedaan is en de temperatuur zakt, kiezen we vaak voor calorierijke herfstgerechten als we gezellig binnen zitten. Zeker met de feestdagen in het verschiet let je nu beter wat op, want het zal er niet op beteren. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je nog bijna alles eten wat je wil. Je vindt hieronder een lijstje met de slechtste dingen voor je lijn en Hotnews geeft je er bovendien enkele tips bij om ze slanker te maken. Haal de kookpotten maar boven ...
Soepen Roomsoep is een gerecht waarmee je het lekker warm krijgt op koude dagen winter, maar je moet er mee opletten. Groentesoep is heel voedzaam, maar als je er te veel room of kaas aan toevoegt, worden ze een caloriebom. Zorg er daarom voor dat je enkel soep maakt op basis van groenten of bouillon en dat je rijst of noedels aan je soep toevoegt. Serveer altijd met volkorenbrood.
Saus Tijdens koude dagen is het nogal verleidelijk om groenten als witloof of bloemkool in een kaas- of roomsaus te serveren. Maar dat verviervoudigt het aantal calorieën, daarom is het beter als je deze groenten grilt, stoomt of even in de oven roostert.
Pasta Pasta met kaassaus is voor vele vrouwen comfort food: eten dat je troost biedt tijdens koude dagen. Zo'n maaltijd bevat al snel 320 calorieën. Als je er dan nog eens vlees aan toevoegt, wordt het nog erger. Gebruik daarom altijd light kaas en magere melk bij dit gerecht en voeg wat groenten toe om het voedzamer te maken.
Taart met koffie Niets zo heerlijk als een lekker stukje taart en koffie om de tijd op een koude zondagnamiddag te verdrijven. Maar iedereen weet natuurlijk dat zoete desserts niet goed voor je lijn zijn. Maak daarom zelf je taart of cake en probeer zoveel mogelijk slanke ingrediënten en fruit te gebruiken.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Nadenken maakt dikker
Een goede reden om meteen het werk neer te leggen: wie te veel nadenkt, wordt dikker. Tot die conclusie komen wetenschappers na onderzoek Stress 'Zware denkers' nemen meer voedsel in. De stress, ontstaan door diep en lang na te denken, doet ons grijpen naar extra calorieën. Dat blijkt uit een onderzoek onder studenten.
Deze werden ingedeeld in drie groepen. De ene groep diende te relaxen, een tweede werd gevraagd te lezen en een samenvatting neer te pennen. De laatste groep kreeg een loodzware opdracht waarbij een aantal zware computertests werden afgenomen.
Studenten die ontspanden, aten gevoelig minder in vergelijking met de andere groepen. De laatste categorie nam zelfs 203 meer calorieën op.
Glucose Na bloeddrukmetingen werd vastgesteld dat na zware intellectuele arbeid, er grotere schommelingen zijn in glucose- en insulinewaarden. Dit gecombineerd met het feit dat er minder fysieke inspanningen plaatsvinden bij intellectuele activiteiten, doen het gewicht toenemen.
Nepal is een land van contrasten. In het noorden ligt het imposante hooggebergte van de Himalaya, in het zuiden, nabij de grens met India, een subtropisch landschap van rijstvelden, riviervlakten en wouden met onder andere het Nationale Park Royal Chitwan. Olifanten vormen er het ideale vervoermiddel voor een veilige verkenning van dit indrukwekkende park waar zich neushoorns, luipaarden en tijgers schuilhouden in het hoge gras en waar de krokodillen lui op de oever van de Rapti en zijn zijrivieren liggen.
Een tocht op de rug van de olifant blijft een hele belevenis. Deze kolossen boezemen echter de meeste wilde dieren angst in en geen tijger zal het wagen ze aan te vallen. De zwarte neushoorn is weliswaar minder te vertrouwen, maar boven op een olifant loop je geen gevaar. Ideaal moment voor de tocht is bij ochtend of avondschemering.
In België leeft bijna een kwart van de 65-plussers onder de armoedegrens. Maar mag je als gepensioneerde eigenlijk nog werken? En vooral: hoeveel mag je verdienen bovenop je pensioen. In ons land leeft 23% van de 65-plussers onder de armoedegrens. Ter vergelijking: in Nederland is dat amper 6%. Veel gepensioneerden zijn dan ook op zoek naar een extra inkomen voor hun pensioen. Maar waar moet je dan op letten?
Zelfstandig
Tijdens je pensioen mag je bijverdienen, maar je moet wel rekening houden met grensbedragen. Die verschillen naargelang de activiteit die je na je pensioen uitoefent. Het maakt een verschil uit of je zelfstandig werkt of niet. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met je leeftijd (ouder of jonger dan 65 jaar) en je kinderlast. Eenvoudig gesteld is kinderlast voor de pensioenregeling een kind waarvoor je kinderbijslag ontvangt.
Ga je aan de slag als zelfstandige, helper van een zelfstandige of als helpende echtgenoot, dan worden je jaarlijkse nettoberoepsinkomsten getoetst aan de volgende grensbedragen:
5.937,26 euro voor wie jonger is dan 65 jaar zonder kinderlast
8.905,89 euro voor wie jonger is dan 65 jaar met kinderlast
17.149,19 euro voor wie ouder is dan 65 jaar zonder kinderlast
20.859,98 euro voor wie ouder is dan 65 jaar met kinderlast
of niet zelfstandig?
Werk je na je pensioen met het statuut van werknemer in de private of openbare sector, dan zijn de brutoberoepsinkomsten van belang. Dat zijn je inkomsten voor inhoudingen van sociale zekerheid en inkomstenbelasting. Ze omvatten ook voordelen in natura (met uitsluiting van de maaltijdcheques), vakantiegeld en eindejaarspremies. Bij mandaten, ambten of posten gaat het om alle bruto-inkomsten. Dat zijn onder meer vergoedingen, presentiegeld, premies, commissies, gratificaties, voor aftrek van zociale zekerheid en belastingen. Hiervoor gelden de volgende grensbedragen:
7.421,57 euro voor wie jonger is dan 65 jaar zonder kinderlast
11.132,37 euro voor wie jonger is dan 65 jaar met kinderlast
21.436,5 euro voor wie ouder is dan 65 jaar zonder kinderlast
26.075 euro voor wie ouder is dan 65 jaar met kinderlast
Sancties
De grenzen van de toegelaten arbeid worden in principe per kalenderjaar bekeken. Geniet je een rustpensioen en verdien je meer dan de grensbedragen, dan word je daarvoor gesanctioneerd. De sanctie hangt af van de mate van overschrijding.
Overschrijd je het toegelaten bedrag met 15 procent of meer, dan wordt de betaling van je pensioen voor dat kalenderjaar volledig geschorst. Je krijgt met andere woorden een heel jaar geen pensioen, ook al heb je maar een stuk van het jaar bijverdiend. Ook de ten onrechte ontvangen pensioenbedragen moet je dan terugbetalen.
Als je beroepsinkomsten voor het kalenderjaar het toegelaten bedrag met minder dan 15 procent overschrijden, dan wordt voor dat jaar de betaling van je pensioen met een percentage verminderd. Dat percentage is gelijk aan het percentage waarmee de beroepsinkomsten het toegelaten bedrag overschrijden. Overschrijd je het toegelaten bedrag met 11 procent, dan zal de betaling van je pensioen voor dat jaar met 11 procent worden verminderd.
Houten tuinmeubelen zijn een waardig alternatief geworden voor de gemakkelijk te onderhouden, regenbestendige plastic tafel en stoelen. Maar mits enkele gulden regels zijn houten tuinmeubelen net zo duurzaam. Let wel bij de aankoop van je houtenmeubelen dat ze het FSC-keurmerk dragen, zodat je zeker weet dat het hout uit goed beheerde bossen komt.
1. Voordat je je tuinmeubelen gaat behandelen, zorg dat ze goed gereinigd zijn met een houtreiniger.
2. Hardhouten meubelen moet je zeker 2 tot 3 keer per seizoen met olie behandelen. Vooral vlak voor de winter is een grondige oliebeurt een goed idee.
3. Teak heeft al een goede oliebasis, dus een oliebehandeling is niet echt nodig. Maar het kan zijn dat na verloop van tijd de kleur van het teak wit uitslaat. Vind je dat niet mooi, dan kun je je tuinmeubelen dezelfde behandeling geven als hardhout, maar het nadeel is dat je ze dan elke keer een oliebehandeling moet geven.
4. Als het eenmaal winter is, zorg dan dat je de tuinmeubelen nooit in een warme ruimte worden geplaatst. Een garage of carport is de perfecte opslagplaats aangezien het daar droog is en er genoeg ventilatie aanwezig is.
5. Bewaar ze nooit onder plastic. Optrekkend vocht kan onder het plastic blijven hangen en het hout aantasten.
Hotnews blijft op dreef. Een gevarieerde schotel van de interessante onderwerpen. Vakantie hoort daar bij. Zó ook Frankrijk. Her en der doorkruisend op zoek naar mooie plekjes, al dan niet met Vlaamse trekjes. "La Douce France" - nu twee-wekelijks op deze site.
Franche-Comté
Blauw? 80 meren en duizenden vijvers. Geel? Ontelbare soorten kaas. Wit? De bergen in de winter. Groen? Overal en alles. De Franche-Comté is het best bewaarde toeristische geheim van Frankrijk. Het bovendien ligt het niet verder dan 600 km van Brussel.
Port Titi De naam lijkt uit een sprookje te komen. Toch bestaat Port Titi echt. Het is een onooglijk gehucht van dertig paalwoningen aan het meer van Saint-Point. Titi was de bijnaam van een visser die hier vaak kwam hengelen, en zo kreeg het plekje meteen zijn naam. Alles rond dit grote meer ademt de belle époque uit. De charmante hotels, de restaurantjes, de villa's. In de winter is het meer een reusachtige ijspiste, in de zomer nodigt het uit om te varen of een flinke wandeling te maken.
Absint Het dorpje Malbuisson is een gezellig plekje aan het meer om de Jura te verkennen. Bezoek het slot van Joux, een indrukwekkend adelaarsnest dat ontelbare keren is versterkt, gevangenis werd en decor voor de film Les Misérables. Pontarlier is een pittig bergstadje op meer dan 800 meter hoogte, op de weg naar Zwitserland. Nestlé maakt hier Nesquick. Lang was Pontarlier de hoofdstad van de absint. Een felgroene, zeer sterke likeur, De Groene Fee, die in 1915 verboden werd, omdat ze de gebruikers gek zou maken. Nogal wat artiesten zaten aan de fles. Sinds een jaar of tien mag absint weer worden gestookt. Iets minder sterk. Van de meer dan derdit distilleerderijen blijven er nu nog twee over. Je krijgt er ter plaatse uitleg en kan je proeven. Een voorsmaakje om in het hartje van de Jura naar Arbois te rijden en er de wijn te proeven. Fijne rijke rode wijnen, delicate witte en fruitige rosé die bijna rood is.
Koninklijk zout Besançon is een van de aangenaamste kleine steden van Frankrijk. Als universiteitsstad is het er ook erg levendig. Uit zo'n 150 landen komen hier jonge mensen studeren. Shoppers vinden hun gading in de Grande-Rue, één van de eerste winkelwandelstraten van Frankrijk. Heel wat panden hebben mooie buitentrappen die dienden vroeger om ruimte te sparen. Als je de stad bezoekt, moet je zeker een kijkje nemen op een paar binnenplaatsen. Allesoverheersend is de reusachtige citadel. De burcht heeft eeen museum dat herinnert aan het verzet tegen het nazisme. En ook een mooie zoo met een kolonie lemuren, een soort halfapen. De soort is bedreigd, maar kweekt uitzonderlijk goed hier. Bovenal heb je van op de citadel een prachtig uitzicht. De Doubs omarmt de stad en maakt van Besançon een schiereiland. Opvallend zijn de mooie daken bedekt met kleurrijke geverniste tegels. Een halfuurtje rijden van Besançon ligt Arc-et-Senans met de majestueuse Saline Royale. Een zoutziederij, een fabriek waar zout geproduceerd werd. De site staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het was de droom van de verlichte architect Claude Nicolas Ledoux hier een futuristische stad te bouwen met de zoutfabriek als centrum. In 1775! De plek is bijzonder indrukwekkend en een van de niet te missen attracties van de streek.
Praktisch
Hoe erheen Brussel-Besançon via Luxemburg ca 600km
Beste periode Alle seizoenen. Een paradijs voor langlaufers in de winter Het nabijgelegen Mouthe is het koudste dorp van Frankrijk
Geheime tip In Belfort: Epicerie Perello. Een prachtige kruidenierszaak. Bloem in grote witte zakken, wel 30 soorten koffie, honderd soorten thee, heerlijk fruit. In Arbois: Chocolaterie Hirsinger. Edouard, chocolatier de père en fils, maarkt kunstwerkjes van pralines. Onder de arcaden is er een klein terras waar je al het lekkers kan proeven.
Jicht is een aandoening die wordt gekenmerkt door plotselinge, steeds terugkerende aanvallen van zeer pijnlijke artritis. Het is een acute ontsteking van gewrichten.
Jicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal ontwikkelt jicht zich bij mannen op middelbare leeftijd en bij vrouwen na de menopauze.
Bij jongere mensen komt jicht nauwelijks voor, maar de aandoening is wel vaak erger bij personen die het krijgen voordat ze dertig zijn.
Jicht komt vaak in bepaalde families voor.
Wat?
Jicht onstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. In het lichaam worden voortdurend nieuwe cellen opgebouwd. Tijdens dit proces ontstaan eiwitten (purines), die afbrokkelen tot een zuur dat via de urine wordt afgevoerd (urinezuur). Bij een verhoogde productie en/of vertraagde afvoer stapelt dit urinezuur zich op in het bloed. Hierdoor kunnen in de gewrichten urinezuurkristallen ontstaan, die een jichtaanval veroorzaken.
Symptomen
In een eerste fase manifesteert jicht zich door acute gewrichtsontstekingen. Ze komen vooral voor aan de grote teen, maar kunnen ook toeslaan in de middenvoet, enkel, knie of pols. Het gewricht wordt rood, pijnlijk, gezwollen en warm. Soms heeft men ook lichte koorts.
De aandoening treedt op in aanvallen. De ontstekingen ontstaan op korte tijd, zijn na 12 à 24 uur op hun hoogtepunt en verdwijnen meestal spontaan na een tot drie weken.
Eenmaal men een jichtaanval heeft gehad, is de kans op herhaling groot. Vaak zal het aantal aanvallen zelfs geleidelijk toenemen. Naarmate dit gebeurt, duren ze langer en verhoogt de kans dat ze meerdere gewrichten aantasten.
Er is sprake van chronische jicht als er meer dan drie aanvallen per jaar optreden. Er ontstaan jichtknobbels (vooral aan vingers, tenen en oorschelpen) en de gewrichten en nieren kunnen worden aangetast. Deze kunnen zelfs onherstelbare schade oplopen indien men de aandoening niet behandelt.
Risicofactoren
Jicht treft vooral mannen boven de veertig.
Slaat de aandoening toe bij vrouwen - wat minder vaak gebeurt - is dit pas na de menopauze.
Ten gevolge van aangeboren afwijkingen in de stofwisseling, komt jicht ook heel uitzonderlijk voor bij kinderen en jongeren.
Jicht is meestal erfelijk bepaald.
Andere risicofactoren zijn zwaarlijvigheid, suikerziekte, verhoogde bloeddruk, een gestoorde nierfunctie, leukemie en diverse stofwisselingsziekten.
Omstandigheden kunnen een acute stijging van het urinezuurgehalte teweegbrengen, met een jichtaanval tot gevolg. Dit is bijvoorbeeld het geval na een zware inspanning, een heelkundige ingreep, chemotherapie of een overvloedige maaltijd, in stress-situaties of bij het gebruik van te veel alcohol.
Ook purinerijke voeding (bv. orgaanvlees, ansjovis, sardienen) en bepaalde geneesmiddelen (bv. plaspillen) kunnen de hoeveelheid urinezuur verhogen.
Misverstanden over het onstaan van jicht
Jicht onstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Dit zuur is afkomstig van specifieke eiwitten (purines) die voor 90% door het lichaam zelf worden aangemaakt en slechts voor 10% via de voeding worden aangevoerd. Er bestaan hardnekkige misverstanden over jicht.
Jicht is het gevolg van een liederlijk leven. De typische symptomen van jicht werden al in de oudheid beschreven. Eeuwenlang werd deze reumatische aandoening gassocieerd met alcohol en cpopieuze maatlijden. Vandaag weet men beter. Alcohol en rijkelijke maaltijden kunnen het urinezuurgehalte weliswaar tijdelijk verhogen en een jichtaanval uitlokken, maar liggen niet aan de basis van de aandoening zelf.
Jicht is het gevolg van zure voeding. Het hoge urinzezuurgehalte in het bloed wordt niet veroorzaakt door zure voeding. Tomaten, yoghurt en andere zure eetwaren werken jicht hoegenaamd niet in de hand.
Jichtpatiënten hebben zuur bloed. Deze bewering is volledig uit de lucht gegrepen.
Behandeling
Jicht is niet te genezen, maar wel perfect onder controle te houden. Doorgaans is hiervoor zelfs geen streng dieet vereist. Meestal volstaan de dagelijkse inname van een geneesmiddel en het volgen van gezonde voedingsregels om jichtaanvallen te voorkomen.
Aanval
Bij een jichtaanval is het belangrijk het ontstoken gewricht voldoende rust te gunnen. Leg een been iets hoger of laat een arm rusten in een draagdoek of mitella. Koel het gewricht met een natte doek of ijs gewikkeld in een handdoek.
Ontstekingsremmers (bv. op basis van ibuprofen) kunnen de acute pijn verlichten en doen de ontsteking afnemen. Gebruik deze geneesmiddelen evenwel niet langer dan een week zonder doktersadvies. En lees vooraf steeds aandachtig de bijsluiter.
Zodra de klachten verminderen, is het aangewezen regelmatig te bewegen. Dat voorkomt stijfheid en zorgt voor een betere doorbloeding.
Geneesmiddelen
Geneesmiddelen kunnen de aanvallen voorkomen.
Bij chronische jicht (meer dan drie aanvallen per jaar) is een behandeling met geneesmiddelen om de aanvallen te voorkomen noodzakelijk. Zoniet riskeert men een onherstelbare beschadiging van nieren en gewrichten. De geneesmiddelen moeten dagelijks en levenslang worden ingenomen. Om eventuele nevenwerkingen (bv. huiduitslag) te vermijden, zal de arts eerst starten met een zeer lage dosis en deze geleidelijk verhogen.
Meld het gebruik van plastabletten (diuretica) steeds aan uw arts. Diuretica kunnen het urinezuurgehalte verhogen. Het is raadzaam mogelijke alternatieven te overwegen.
Voeding
Door de doeltreffende medicatie en omdat de voeding slechts een kleine hoeveelheid purines aanbrengt, moeten jichtpatiënten zelden een streng purinevrij dieet volgen. Meestal volstaan gezonde voedingsgewoonten en het beperken van purinerijke en vette maaltijden.
Aanbevolen voeding:
fruit en groenten (behalve linzen, gedroogde boontjes, erwtjes, paddestoelen, bloemkool en asperges);
aardappelen, brood, deegwaren, granen;
zuivelproducten;
water (twee tot drie liter per dag).
Te beperken voeding:
vlees (vooral wild en orgaanvlees zoals hart, niertjes, hersenen, zwezerik, lever);
vis (vooral ansjovis, sardienen, haring, makreel, mosselen, spiering en viskuit);
zoete snoepjes en tussendoortjes (vooral op basis van fructose);
alcohol (maximum één glas per dag).
Jichtpatiënten met overgewicht doen er goed aan om de overtollige kilo's weg te werken. Dit moet evenwel steeds onder begeleiding van een diëtist gebeuren. Want onbezonnen afslanken kan leiden tot een verhoogde productie van urinezuur, met een jichtaanval als gevolg.
Een alarmerende enquête die Hotnews afgelopen voerde. Ruim vier op de tien Vlaamse gezinnen met kinderen gaan op weekdagen gebukt onder stress. Vooral vrouwen en eenoudergezinnen staan onder hoogspanning. De stress bij ouders is bovendien besmettelijk. Maar niet alleen de ouders, ook de kinderen leven onder voortdurende stress. Hotnews dacht even na en zocht naar het rustgevende gevoel. Wat kan je doen om de stress binnen je gezin gevoelig te verminderen. De stressconsult van Hotnews verzamelde zijn beste tips. Alle 10 op een rijtje.
Voorzie elke avond één uur 'Quality Time". Je kan dat alleen maar ook met de kids. Zo scherm je jezelf af van je eigen stress en behoed je je kroost ervoor . handig: samen met je kinderen een deel van het huishouden doen, is ook "quality time".
Betrek vrienden en familie bij het gezinsleven. Veel ouders verhogen hun stress door zich integraal op hun eigen gezin te focussen.
Doe ook op weekdagen niet altijd alles samen. Het is belangrijk dat moeder en vader andere hobby's beoefeneen, zodat ze ieder op hun eigen manier van hun stress af geraken.
Tel tot tien wanneer je geneigtd bent om over narigheid op je werk te beginnen. Besluit bij de tiende tel om daarvan af te zien. En herbegin weer niet.
Volg een vast ochtend- en avondritueel. Maak je knderen 's ochtends op een rustige manier wakker vlak nadat jij bent opgestaan. Ga je niet eerst in stilte klaarmaken, geef hen evenveel tijd om aan de dag te beginnen. Vermijd prikkels als tv en computer na het opstaan en ruim een halfuur voor het slapengaan.
Maak werk van een rigide dagindeling. Zet je huidige dagschema op papier en bekijk waar je wat tijd kunt herverdelen. Een vast, geordend stramien lijkt saai, maar geeft rust en voldoening.
Besteed meer aandacht aan primaire zaken als eten en slapen. Gezonde verse voeding en een stabiel slaappatroon verminderen stress en maken je terug weerbaar.
Hou contact met de school vna je kinderen. Als je weet wat ze er doen en hoe ze zich er gedragen, sta je thuis niet makkelijk voor verrassingen die sowieso extra stress met zich meebrengen
Leer bij conflicten binnen je gezin over mekaars gedrag te praten. Doe dat zeker in plaats van over mekaars persson te roddelen. Zeggen aan je kind/partner dat je graag hebt dat hij de handdoeken na gebruik aan het rekje hangt, is iets heel anders dan zeggen dat hij een sloddervos is.
Laat je kinderen vaker gerust. Geef je kinderen tijd om te spelen in plaats van hen en jezelf te belasten met te veel naschoolse activiteiten.
Stretchen zou nergens goed voor zijn en zou zelfs kwetsuren kunnen veroorzaken
Stretchen vóór en ná het sporten levert eigenlijk niks op. Het voorkomt geen spierpijn achterafen het beschermt ook niet tegen blessures. En als je "koud" stretcht, loop je zelfs een risico op scheurtjes. Dat beamen toch volmondige Vlaamse experts en zelfs de grootste sportfanatiekelingen.
Je ziet ze dagelijks: joggers met één been op de schutting, of die uit alle macht een boom lijken omver te willen duwen. Dat gek zijn, dat noemt men stretchen, en het is al sinds jaar en dag onlosmakelijk met sportbeoefening verbonden. Het zou een wondermiddel zijn tegen stramheid achteraf, en doordat het je spieren uitrekt en versoepelt, zou het je ook behoeden voor kwetsuren.
Blijkt nu dat dit 'flauwekul' is. Het helpt niets voor die dingen en bij ongeoefende sporters kan het zelfs kwaad. En inderdaad, wat de vermindering van spierpijn betreft, bestaat er zelfs grote wetenschappelijke eensgezindheid: het kan gewoon niet! Je goed opwarmen en mooi gedoseerd sporten: dat is het enige dat helpt.
Voet verstuiken Qua blessurepreventie bestaan er wel nog believers - al worden ze schaars. Iemand met een lenigheidsonevenwicht - met één been dat leniger is dan het andere - kan door het 'zwakkere' been te stretchen wellicht het risico op kwetsuren ietwat verkleinen. Maar hoe ontstaan de meeste kwetsuren? Door - in dit koude of druilige herfstig weer - op een kastanje te trappen en je voet te verstuiken? Dat ga je echt niet kunnen verhinderen door vijf minuten één been horizontaal op een hek te leggen. Het is een bizar bijgeloof. Je zal nooit leniger worden door jezelf een paar minuten lang wat uit te rekken. Je kan je conditie niet verbeteren als die er nooit geweest is en zeker niet door een rondje rond je huis te loop en neer te huppelen. Stretchen zonder opwarmen. Doe dat niet! Het helpt je geen meter extra vooruit. Sporters die echter een volledig stretchingsprogramma volgen: weken- of maandenlange zeer gerichte en goed begeleide oefeningen doen, die kunnen hooguit wat resultaat boeken in hun sportprestaties.
Braziliaans Stretchen moet ergens in de jaren '80 ontstaan zijn, temidden de fitnesshype en het Jane Fonda-denken. Herinner je je nog die Brazilianen. Zij waren de aanstokers die er in die periode mee begonnen op een WK match. En meteen was de hele wereld er mee weg en het is er met geen stokken meer uit te krijgen. Toen het nog niet bestond, hadden we zeker niet meer of minder spierscheuren dan nu.
Warm je dus gewoon wat op: zet je spiergroepen in beweging, zodat die niet dubbel slaan bij de eerste 'echte actie'. Door wat aan je tenen zitten trekken, zal je heus niet beter doen voetballen. Even de grasmat aantikken, een kruisteken maken en een weesgegroetje werkt gegarandeerd even goed.
TunesiëDit Noord-Afrikaanse land, het kleinste van de Maghreblanden, ligt aan de zuidkust van de Middellandse Zee, op amper 160 km van Sicilië, tussen Algerije en Libië. Tunesië heeft zich de jongste decennia ontwikkeld tot een van de meest populaire en goedkope zonnebestemmingen in Afrika. In minder dan 3 uur vliegen beland je er in een andere wereld. Met een bijzonder gastvrije bevolking, heerlijke zandstranden, aloude steden - zoals de resten van het vermaarde Carthago - en een rijke cultuur. Tunesië biedt heel wat afwisseling, met veel groen in het noorden, bergketens in het centrum en de Saharawoestijn in het zuiden.
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Cap Bon Dit schiereiland ten noorden van Tunesië was vroeger verbonden met Sicilië en Zuid-Italië en lijkt dan ook meer Zuid-Europees dan Noord-Afrikaans. De prachtige landschappen met wijnranken, citrusbomen en groene velden, geeft het de bijnaam de 'Tuin van Tunesië' te zijn.
Hammamet Een van de bekendste badplaatsen in Noord-Tunesië met schitterende zandstranden en exotische bloemenpracht. De aangename medina met witgekalkte huisjes met blauwe luiken, en overdekte soeks, is omringd door hoge 15de eeuwse muren. Binnen de muren ontdek je het museum Dar Hammamet (in een 12de-eeuws Arabisch huis, met o.a. prachtige bruidsgewaden uit diverse regio's in het land). Ook de kasbah, het fort aan de vissershaven, is een belangrijke bezienswaardigheid.
Nabeul Een paar kilometer ten noorden van Hammamet. Vooral bekend voor zijn veelkleurige keramische gebruiksvoorwerpen in hoogwaardige Cap Bon-klei, een mooi souvenir.
Mahdia Pittoreske, typisch Tunesische badstad, zowat 50 km ten zuiden van Monastir, bekend om de mooie zandstranden. Er is nog maar weinig projectontwikkeling en het is dus redelijk ongerept gebleven. Vanaf het fort Skifa Kahla geniet je van een schitterend uitzicht op het stadje. De soeks, de wekelijkse markt, is de moeite waard. Het is hier rustig en een uitstekende plaats om te overwinteren.
El Djem Ligt tussen Sousse en Sfax (na Tunis de grootste stad van het land) en bezit een indrukwekkend Romeins amfitheater/colosseum uit de eerste eeuw, het grootste buiten het Europese vasteland. Nu vinden er 's zomers steevast klassieke muziekconcerten plaats met tal van Europese gastorkesten.
Monastir Dit is de geboortestad van de eerste president van het land, Bourguiba, die er in een groot, wat pompeus mausoleum (met gouden koepel) begraven ligt. Het provinciestadje met 30.000 inwoners, even ten zuiden van Sousse, profiteerde hiervan en groeide uit tot een belangrijke badplaats. Door het vele toerisme is het iets toegankelijker dan andere Tunesische steden, maar is het ook wat van zijn charmes verloren. Je kan er het Museum voor Islamitische kunst en een interessant klederdrachtmuseum bezoeken.
Port El Kantaoui Dit Andalusisch ogend vakantiedorp ligt ongeveer 10 km kilometer ten noorden van Sousse, rond een jachthaven. Het is modern en kleurrijk en je vindt er veel bloemen. Dankzij het massatoerisme beschikt Port El Kantaoui over prima toeristische faciliteiten, maar het échte Tunesië zal je er niet leren kennen.
Sousse Deze havenstad en, op Tunis en Sfax na, grootste stad van het land (125.000 inwoners), biedt een bonte mengeling van strandvakantie en een levendig stadscentrum. In de oude ommuurde medina vind je de belangrijkste blikvangers zoals de Grote Moskee en de Ribat, een toren met wenteltrappen en een spectaculaire panoramisch uitzicht. Hier strekken zich ook de soeks uit, een wirwar van smalle steegjes met ontelbare winkeltjes (vooral tapijthandelaars, juweliers en andere ambachtslui. Nog binnen deze aloude muren de Kasbah, die nu het Museum voor archeologie huisvest (beelden, aardewerk, glas uit de Oudheid, prachtige mozaïeken enz.)
Sfax en de Kerkennah eilanden Sfax is de tweede grootste stad van Tunesië met veel industrie, maar in het oude stadsgedeelte kan je nog het echte Tunesië beleven, ver weg van het massatoerisme. Je kan er enkele uurtjes aangenaam doorbrengen, b.v. onderweg naar de Kerkennah eilanden. De fijne witte zandstranden, de helderblauwe zee, en de palmbomen langs het strand, maken van deze eilanden de ideale relaxbestemming. Je kan er windsurfen, waterskiën, fietsen, of lekker niksen.
Kairouan Geliefde bestemming voor een excursie (vooral vanuit Sousse en Monastir). Heilige stad (80.000 inwoners) en de op drie na belangrijkste islamstad in de wereld (na Mekka, Medina en Jeruzalem). De Grote Moskee is een pronkstuk van Arabische architectuur met een enorme toegangspoort en een groot binnenplein. Het Islamitisch museum (in het voormalige paleis van president Bourguiba) bevat o.a. unieke gravures, een waardevolle muntenverzameling en fraai keramiek. Kairouan is hét tapijtencentrum van het land.
Andere bezienswaardigheden die de moeite lonen verder het binnenland in te trekken, zijn Le Kef, spectaculaire gelegen in de heuvels met een indrukwekkende kasbah; Dougga en Haïdra, belangrijke Romeinse sites; en de tafelberg van Jugurtha.
Tozeur Tozeur is een welvarende stad, en was ooit, net als de bergoases, één van de Romeinse buitenposten en rustpunten voor de karavanen die uit de sub-Sahara kwamen om te handelen met de kuststeden van de Mediterranée, tegenwoordig is het befaamd vanwege de statige palmen en haar wereldberoemde dadels - Deglet Nour 'vingers van licht'..
Djerba Djerba is een wondermooi en altijd zonnig eiland, met het vasteland verbonden door een oude Romeinse heirbaan. Ontelbare bronnen zorgen er voor heel wat groen: palmbomen, olijfbomen, fruitbomen,... Het vlakke eiland ziet eruit als een lappendeken bezaaid met witgekoepelde huisjes en boerderijen. De meeste hotels, steeds in de stijl van het eiland, liggen rechtstreeks aan goudgele, zachthellende stranden en vervolledigen het decor van een zorgeloze vakantie
Tunis Tunis is een wereld op zich: prachtige gebouwen getuigen van een roemrijk verleden, geheimzinnige schatten rusten in de koele hallen van de musea en galerieën, luide stemmen vullen de steegjes van de medina, oude gebruiken vermengen zich met de levensstijl van de moderne tijd. Nergens in Tunesië botsen de tegenstellingen zo hard tegen elkaar aan als in Tunis. De hartklop van het moderne leven voelt men op de prachtige Avenue Habib Bourghiba. Barokke gebouwen, het witte Nationale Theater in Art Nouveau-stijl, de Franse kathedraal van 1882, al deze constructies vermengen zich met moderne futuristische bouwwerken.
Het mooiste gedeelte van de flaneer-boulevard strekt zich uit van de Place d'Afrique tot aan de Porte de France, de toegangspoort tot de medina, het oude stadsdeel van Tunis. De medina schenkt de bezoeker een veelvoud aan indrukken. Deze bezoeker dient er dan ook zijn tijd voor te nemen om dit stadsdeel terdege te bezoeken. Ze is de grootste en, samen met die van Kairouan, de best bewaarde medina van het land. De medina van Tunis werd in de 9e en 10e eeuw gesticht en in de 13e eeuw volledig omgebouwd. In de 17e en 18e eeuw, tijdens de Turkse overheersing, werden er nieuwe gebouwen opgetrokken. Zoals in elke medina vindt men ook hier verschillende Souks, elk ambacht heeft zijn eigen straatje. De verkoopsstandjes dateren nog uit de middeleeuwen. Traditioneel behoorde elk stadsdeel van de medina aan een stam of een etnische minderheid, zoals Joden of Europeanen. Vandaag beschikt elk deel over zijn eigen moskee, eigen winkels, eigen hammam, eigen waterbron, en een eigen café en gemeenschappelijke oven.
ONTSPANNING
Stranden Aan de kust ontdek je tal van mooie zandstranden in Skanes (ten noorden van Monastir), Port El Kantaoui en Sousse (een eind buiten het stadscentrum). Mahdia, Hammamet en de Kerkennah eilanden zijn een waar paradijs voor zonnekloppers.
Shoppen Het is uiteraard heerlijk wandelen in de soeks. Je vindt er zowat alle mogelijke waren, al kunnen de verkopers er nogal opdringerig zijn. Als je van plan bent iets te kopen is de algemene regel: afdingen, minstens 30 % of meer. Nog een tip: de meest waardevolle zaken vind je in een soek steeds dichtbij de grote moskee, dit is een regel die reeds stamt uit de Middeleeuwen. Sousse staat vooral bekend om zijn oude juwelen die je er kan kopen, in Kairouan vind je schitterende tapijten tegen interessante prijzen (als je tenminste afdingt, vaak een hele ceremonie want vooraleer de koop wordt gesloten drink je als gast steevast muntthee met de verkoper, je kan de tapijten ook probleemloos naar je thuisadres laten toesturen) en in Nabeul vind je de mooiste keramiek. En natuurlijk vind je op deze kleurrijke markten overal de heerlijkste specerijen tegen een prikje. De lokale markten zijn in Sousse op zondag, in Kairouan op maandag en in Nabeul op vrijdag.
Sport In zowat alle hotels kan je je inschrijven voor zeil- en surfcursussen. In Port el Kantaoui is er een duikschool en je kan er ook paardrijden (of - typisch - tochtjes maken met een kameel). Verspreid over het hele land zijn er inmiddels een tiental golfterreinen. In Hammamet zijn er twee golfterreinen met 18 holes, in Port el Kantaoui is er een golfterrein met 27 holes. Ook in Monastir kan je golfen. In bijna alle vakantieplaatsen zijn er tal van tennisterreinen.
ETEN EN DRINKEN
In de hotels wacht er je doorgaans een groot buffet, met allerlei gerechten uit de internationale (en de Franse) keuken afgewisseld met enkele meer typische - wat aangepaste - gerechten uit de lokale Tunesische keuken, zoals 'couscous', het nationale gerecht op basis van griesmeel, doorgaans bereid met lamsvlees of soms met verse vis en verse groenten. Vlees en vis zijn meestal de hoofdbestanddelen van een maaltijd in Tunesië. Vis geniet de voorkeur op vlees. De lange Tunesische kustlijn staat garant voor verse aanvoer. Gegrilde zeetong, zeewolf of brasem smaken er heerlijk. Het meest geliefde vlees is lam. 'Chorba' is een soep op basis van groenten, tomaten en lams- of kippebouillon. Een geliefd Tunesisch voorgerecht, dat je zeker eens moet uitproberen, is 'brik à l'oeuf', een bladerdeeg gevuld met tonijn (soms gehakt) en een ei. Andere favorieten zijn 'lablabi' (een typisch Tunesische soep van kikkererwten), 'mechouia' (salade van gegrilde aubergine, tomaat, courgette, en ui), 'kamounia' (stoofvlees met ui, komijn en kruiden) en 'tajine' (een omelet in de oven met aardappelen, kaas en vlees). In vele gerechten wordt de pikante rode-pepersaus 'harissa' gebruikt, maar je kan deze ook als dipsausje eten bij het aperitief. Typisch Tunesische maaltijden vind je in herbergen en in eettentjes. Meestal staat daar slechts één gerecht op het menu en gebeurt de bediening enkel in het Arabisch. De nagerechten zijn - zoals vaker in Arabische landen - mierzoet. Als afsluiter is er muntthee of een Turkse (lees: straffe) koffie. Aan te bevelen typische kaassoorten: 'carré de Mateur' en 'fleur des champs'. Tunesië beschikt over uitstekende tafelwijnen, zowel witte (Cristal b.v.) voor bij vis, als rode (de zware - lekkere Magon en de lichtere Pinot). Rosé vind je hier ook vaker zoals de Château Mornag. Thibarine is een plaatselijk, lekker likeurtje. En er is ook sterkere brandewijn van vijgen, de 'boukha'. Bierliefhebbers moeten beslist het lokale biertje Celtia proberen.
KINDVRIENDELIJKE ACTIVITEITEN
Strandvermaak staat hier centraal. Kinderen vinden het wellicht ook leuk een tochtje met een dromedaris of een kameel te maken en ze kunnen zich natuurlijk amuseren in het hotel (doorgaans vinden ze er een apart kinderzwembad en worden er ook speciaal voor hen activiteiten georganiseerd).
FEESTDAGEN EN EVENEMENTEN
Tunesiërs houden van feesten, naast de talrijke religieuze feesten (volgens de islamkalender) valt er wel altijd ergens een feest te beleven. Vermaard is het internationaal festival in het amfitheater in Carthago (van half juli tot half augustus). In de zomermaanden is er ook het internationaal festival in Hammamet (met dans, muziek, folklore).
PRAKTISCHE INFO
Taal: Arabisch, maar de spreektaal is een dialect van het 'Arabe litéraire'. Veel Tunesiërs spreken nog vlot Frans, op toeristische plaatsen en hotels kan je ook terecht met Duits en (in mindere mate) met Engels.
Munt: De munt is de Tunesische dinar, verdeeld in 1000 millimes. Geld wisselen kan in banken en de meeste hotels. Hotels, grotere restaurants en winkels aanvaarden doorgaans kredietkaarten.
Telefoneren: Je kan met de GSM bellen vanuit en naar Tunesië (info en tarieven bij je provider).
http://www.tourismtunisia.com/ - de officiële site van de nationale dienst voor toerisme, boordevol toeristische info (in het Engels).
http://www.ontdektunesie.nl/ - de officiële site van het Tunesisch verkeersbureau in Amsterdam (Nederlandstalig)
Woestijn vol verrassingen
Een tip voor de liefhebber van winterzon en een beetje opwinding: gebruik het schiereiland Djerba met zijn luxehotels eens als springplank voor een avontuurlijke tocht per 4 x 4 door het hinterland. De Tunesische woestijn biedt grotwoningen, zoutmeren, dromedarissen, luchtspiegelingen, oases en Star Wars-achtige landschappen. De leegte van Zuid-Tunesië is wel heel gevarieerd.
Het beeld van een dromedaris in de woestijn bij zonsondergang oogt niet bijster origineel. Tenzij je zelf de sensatie beleeft van de zon die langzaam achter een hoge zandduin verdwijnt.
Ten zuiden bevindt zich de Grand Erg Oriental, het Tunesische begin van de Sahara. Honderden kilometers zachtglooiende duinen liggen voor je. In de verte blinken de lichtjes van de oasestad Douz, ook wel de 'Poort tot de Sahara' genoemd. En die poort zwaait steeds meer open sinds de komst van het toerisme. De inwoners van de palmenoase trachten nu een centje bij te verdienen door toeristen per dromedaris een eindje de woestijn in te nemen. De hoogpotige viervoeter, Jean-Claude, blijkt een uitzondering op die regel. Met kalme tred brengt hij je naar de zandduin. Het goudgele zand kleurt koper. Van het ene moment op het andere verdwijnt de zon achter de einder en laat je in volstrekte duisternis achter. Terwijl een wolk van sterren boven je begint te schitteren, steekt een zacht briesje op. Djerba en zijn drukke vakantiehotels lijken plots lichtjaren weg.
Bijenkorven Maar schijn bedriegt. De afstand tussen Djerba en Douz bedraagt slechts 220 km en kan makkelijk in één dag overbrugd worden. Deze morgen nog stond een ronkende 4 X 4 op ons te wachten aan het hotel in Djerba. Op het programma: een tocht door het overgangsgebied van kust naar Sahara met als troeven de okerkleurige berglandschappen met holwoningen en versterkte berberdorpen.
Als je een tiental uren later over de Romeinse brug rijdt die het eiland Djerba met het vasteland verbindt, is dat avontuurlijk gevoel er plots. Weg zijn de all inclusive vakantieparadijzen. Hier begint het echte Tunesië. De eerste tientallen kilometer passeer je nog uitgestrekte olijfgaarden. Daarna wordt het landschap kaler en krijg je een met canyons doorsneden woestenij, waar alleen dorre struiken overleven. Dit vaalgele maanlandschap is het woongebied van de berbers, die zich hier eeuwenlang wisten te handhaven tegen de Arabieren. Bij het stadje Medenine kan je mits een omweg naar het 600 jaar oude Ksar Metameur.
Je volgt de nieuwe weg MC 104 die ons over de Monts des Ksours brengt. Deze strook asfalt door de stenige woestenij verkort de afstand naar Douz aanzienlijk. Je trekt door Toujane, een stoffig dorp rond een kloof. Van op afstand zijn de lemen huizen nauwelijks van de zandsteen te onderscheiden. Ons favoriete dorp is Tamezret, dat blijkbaar nog niet op het circuit van de toerbussen ligt. De lemen huizen zijn in concentrische cirkels uit de bergtop gehouwen. Daartussen liggen trappen die het dorp aan elkaar puzzelen. Veel van de huizen zijn verlaten. Kinderen of een oud vrouwtje verdwijnen schichtig in een binnenhof. Boven kom je aan een witte marabout, een heiligdom dat het hele dorp en de vallei domineert. Het uitzicht over het kale, maar prachtige landschap is schitterend.
< Dadelplukker
Ondergrondse Berbers Een eindje verderop, in Matmata, zijn toeristen wél graag gezien. In dit dorp met zijn fameuze troglodietwoningen gingen de berbers ondergronds. Op het eerste gezicht lijkt Matmata wel op een maanlandschap met kraters. Bij nader inzien blijken die kraters grotwoningen te zijn, die in de heuvels werden uitgehakt. De grotwoningen zijn gegroepeerd rond patio's, soms tien meters diep. Rond dit binnenplein, waar men kookt en woont, liggen vier of vijf kamers. De enige toegang tot het binnenplein is een smalle tunnel, die in tijden van onlusten gemakkelijk te verdedigen was. In de kamers is het heerlijk koel. Airco avant la lettre!
Je wordt meegetroond naar de andere kant van Matmata. Of van de Middeleeuwen naar 2006. Je baant je een weg tussen autocars en souvenirstalletjes naar het ondergrondse hotel Sidi Driss. Sinds cineast George Lucas daar een kamer op de binnenplaats uitkoos als woning van Luke Skywalker, is dit familiepension uitgegroeid tot een soort bedevaartsoord voor Star Wars-adepten. Dagelijks struinen tientallen bezoekers door de kamers en de binnenplaats van Hotel Sidi Driss in de hoop er Star Wars-personages te ontmoeten.
Dromedarissen in de woestijn >>>
Verzengend zout Op een tocht naar het westen, rijdt je nu al kilometers over de Chott el Jerid, een immens zoutmeer dat schittert in de ochtendzon. Het grootste deel van het jaar herbergt deze vlakte van zengend zout meer fata morgana's dan water. Je ziet vooral van alles dat er niet is, zoals een kudde dieren, water en palmbomen. Deze luchtspiegelingen zijn een staaltje van optisch bedrog en leiden zelfs een fototoestel om de tuin. Je zet koers naar de Algerijnse grens.
Het contrast is groot eens je in Tozeur arriveert. Een oude man klautert in geen tijd naar de top van een palm. Het oogsten van de dadels gebeurt hier nog zoals honderden jaren geleden. Hier staan duizenden dadelpalmen, maar de streek levert ook exotisch fruit en talloze soorten groenten. Dat dankt de regio aan een wiskundige uit de 13de eeuw die een ingenieus watersysteem bedacht dat maximaal gebruik maakt van ondergrondse bronnen. Die irrigatiekanaaltjes worden nog steeds gebruikt.
Onlangs maakte de Nasa bekend dat er "grote hoeveelheden water" gevonden zijn op de maan. De ontdekking gebeurde door Chandrayaan-1, de eerste Indiase maanmissie, die uitgerust was met Nasa's Moon Mineralogy Mapper (M3). Daarmee is de droom van een permanente basis op de maan ineens stappen dichterbij gekomen.
Er is meer: niet alleen zit de maan blijkbaar met een flinke waterreserve, Nasa zegt ook bewijs te hebben gevonden dat er nog steeds water gevormd wordt. Daar zorgt de zon vreemd genoeg voor.
"Sensationeel" Bewijs van water vinden op de maan was één van de hoofddoelen van Chandrayaan-1, maar toch is iedereen verrast. Carle Pieters, planetair geoloog van Brown University en coördinator van het M3-project, zal later vandaag de vondst toelichten op een door Nasa georganiseerde persconferentie. Collega's spreken van een "sensationele ontdekking die de agenda van de ruimtevaart een nieuwe richting zal geven".
Omstreden De vondst is ook een fameuze opsteker voor het omstreden ruimteprogramma van India. Dat India naar de maan ging werd door velen afgedaan als een prestigeproject in een recente Aziatische ruimterace. Want ook de Chinezen hebben ambities in de ruimte. Moest een land, dat weliswaar een explosieve economische groeit kent maar met nog zoveel armoede heeft af te rekenen als India hier wel geld insteken?
Essentieel Water is essentieel voor het opzetten van een kolonie op de maan. Het dient immers niet alleen om te drinken. Er zou ook zuurstof uitgehaald kunnen worden om te ademen en zelfs in de vorm van waterstof als brandstof kunnen dienen.
M3 magic Tot nu veronderstelden wetenschappers wel dat er ijs in de kraters aan de polen van de maan zou kunnen zitten, maar er was geen hard bewijs voor. Met de M3, een 'imaging spectrometer', is dat dus gelukt. De M3 detecteert electromagnetische straling van verschillende mineralen in het maanoppervlak. Dat water zit bovendien dicht aan de oppervlakte, want de M3 kan niet dieper dan een paar millimeter 'kijken'.
Chandrayaan-1 werd vorig jaar in oktober in een baan om de maan gebracht. Vorige maand moest de missie vroeger dan voorzien afgebroken worden, maar de M3 aan boord had zijn werk toen al gedaan.
LRO & LCROSS In juni lanceerden de Amerikanen ook al twee onbemande missies om water op de maan te vinden. De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) registreerde temperaturen van -238 graden celsius in de poolkraters op de maan en ontdekte dat er waterstof is - een sterke indicator voor de aanwezigheid van water. De Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) gaat op 9 oktober een sonde in een poolkrater 'schieten'. Wetenschappers hopen dat daardoor ijs tevoorschijn komt dat ze dan nader kunnen onderzoeken. George Bush: 2013 De vorige Amerikaanse president Bush maakte op 17 december 2005 tijdens een persconferentie in het hoofdgebouw van de NASA grootse plannen bekend voor een permanent bewoonde maanbasis. Bush zei uiterlijk in 2013 een bemand ruimtestation te willen hebben. Als het ISS af is, zouden de eerste mensen naar de Maan moeten gaan om er een station te bouwen. Amerika is niet de enige die last heeft van "maankoorts": Japan wil voor 2016 een sterrenkijker op de schaduwzijde van de Maan hebben staan.
Hoe water op de maan wordt gevormd Toen 40 jaar geleden de eerste maanstenen meekwamen met de Apollo-astronauten, werden daarin ook sporen van water gevonden, maar dat werd onmogelijk geacht en Nasa verklaarde het door te stellen dat de stenen jammer genoeg 'besmet' waren toen ze al terug op aarde waren.
Slechte dozen Niemand lag daar wakker van omdat zuurstof-isotopen op de maan nu eenmaal niet te onderscheiden vallen van die op aarde en het bijgevolg toen onmogelijk was om verschillen te zien tussen zogezegd maanwater en ons water. De meest aannemelijke theorie werd bewaarheid: de dozen waarin de maanstenen bewaard werden deugden niet. Twee soorten water Nu, veertig jaar later, ziet het plaatje er ineens anders uit. Er zijn volgens de wetenschappers mogelijk twee 'soorten' water op de maan. Een eerste komt van maan zelf, zeggen ze. Het is er altijd geweest of werd 'binnengesmokkeld' door kometen die het aan boord hadden en insloegen op de maan.
Zonwater Een tweede soort, en de interessantste omdat dit water nog altijd gevormd wordt, zou vreemd genoeg van de zon komen. Dat werkt zo: het maanoppervlak bestaat uit solide steen ('bedrock') en regoliet. Regoliet is de laag los, vaak verweerd materiaal aan het oppervlakte van een planeet. Het kan bestaan uit brokken gesteente, puin, mineralen en allerlei ander los materiaal. Regoliet ligt bovenop vast, geconsolideerd materiaal, dat bedrock genoemd wordt. Die twee bestaan voor 45 procent uit zuurstof (gebonden aan voornamelijk silicaten).
Bombardement De zon bombardeert via de zonnewind (een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen van het oppervlak van de ster) die steen en regoliet voortdurend met protonen (in casu subatomaire waterstofdeeltje met een positieve elektrische lading). Die positief geladen waterstofdeeltjes slaan in op de maan aan eenderde de snelheid van het licht, en da's genoeg om de zuurstofverbinding in steen en regoliet te 'ontmantelen'. De 'losgeslagen' zuurstofdeeltjes en de waterstofdeeltjes in de zonnewind zouden water vormen op de maan.
Noorderlicht Misschien vraagt u zich af waarom dat niet het geval is op aarde. Bij ons beschermd het magnetisch veld ons van de zonnewind-deeltjes. Ze stuiten op de zogenaamde Van Allen-gordels. Bij hevige activiteit van de zon kunnen de deeltjes in de buurt van de polen toch de Aarde bereiken: dan zie je het fameuze noorderlicht of aurora borealis.
Nu ook bevroren water gevonden in kraters op Mars
De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft bevroren water ontdekt op de Rode Planeet. Het gaat om helder ijs, dat werd ontdekt op vijf plaatsen waar recente kraters zijn ontstaan na de inslag van meteorieten. Op een van de vijf plaatsen gaat het heel zeker om waterijs, meldt de NASA op gezag van een publicatie in Science.
Plaats De vondst suggereert dat er zich halfweg tussen de noordelijke pool en de evenaar van Mars waterijs in de bodem zit, op een lagere lengtegraad dan was gedacht op basis van het klimaat van de planeet. "Dit ijs is een overbijfsel van een meer vochtig klimaat, misschien nog maar van enkele duizenden jaren geleden", zegt Shane Byrne van de Universiteit van Arizona.
Verdamping In de dagen na de eerste observaties werden de betrokken plaatsen donkerder. Het vrijgekomen ijs is immers beginnen verdampen in de atmosfeer. Had de in september 1975 gelande Amerikaanse Vikingsonde enkele centimeters dieper gegraven, dan had de robot misschien toen al op ijs kunnen stoten, zegt de NASA nog.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews.
Appelsap goed voor je brein
Twee glaasje appelsap per dag doen wonderen met je brein. Zo zou het sap ideaal zijn om de ziekte van Alzheimer tegen te houden. Dit blijkt uit een onderzoek met muizen. Beter presteren Onderzoekers stelden vast dat muizen die het sap dronken, beter hun weg vonden in een doolhof. Ook hun prestaties leken beter bij proeven die de oudere dieren anders te zwaar vielen.
Eiwitremmer De vorsers opperden al langer dat het appelsap de hersenen optimaal laten functioneren. Nieuw is het gegeven dat het ook de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. Dat komt appelsap de productie afremt van het eiwitfragment beta amyloïde, dat veel wordt aangetroffen in de hersenen van Alzheimer-patiënten.
Een huis verbruikt vaak overdreven veel energie: slechte isolatie, huishoudtoestellen die massaal energie opslorpen. Maar als we ons aan een paar kleine regeltjes houden, kunnen we ons energieverbruik al drastisch omlaag halen. Hotnews bezorgt jullie hieronder enkele tips.
1. Draai de kraan niet helemaal open We verbruiken in onze woning heel veel water. Nochtans kunnen we er op eenvoudige manieren voor zorgen dat we niet te veel water verspillen. Als u uw handen wast of tijdens de afwas een bord afspoelt, is het niet nodig om de kraan helemaal open te draaien. Met een straal die de dikte van een potlood heeft, kunnen we die klus zonder problemen klaren. Vergeet niet dat wij water in overvloed hebben, maar dat sommige landen enorme droogtes moeten doorstaan.
2. Trek de stekker uit toestellen met een klok Het is logisch dat we elektronische toestellen uitzetten voor we het huis verlaten, maar veel mensen beseffen niet dat die toestellen vaak energie uit de muur blijven zuigen, zelfs als ze uit staan. Denk maar aan dat kleine lampje dat blijft branden als u uw televisie of radio heeft uitgezet. Of een klokje dat nutteloos blijft verder tikken. Als we bij die toestellen de stekker uittrekken, kunnen we tot 40 procent van onze verspilde energie besparen.
3. Gun uw computer ook wat rust Van alle toestellen die we dagelijks gebruiken, is onze computer zonder de twijfel de hardste werker. Zelfs als we overdag even niet achter ons computerscherm zitten, hebben we de neiging om onze computer aan te laten staan. In die gevallen kan u uw toestel best even in slaapstand zetten. En als u 's avonds gaat slapen, mag u zeker niet vergeten om ook uw computer die verdiende rust te gunnen. Zet hem daarom 's nachts gewoon uit. U bespaart er niet alleen energie mee, uw computer zal ook veel langer meegaan.
4. Witte was is even schoon met koud water Het is niet altijd nodig om bij witte was warm water te gebruiken. Soms volstaat koud water om uw was terug wit en schoon te krijgen. En het maakt een groot verschil op de energierekening.
5. Steek droge handdoeken in de droogkast Droge handdoeken zorgen ervoor dat uw kleren veel minder lang in de droogkast moeten.
6. Repareer een lekkend toilet Als we de vraag zouden stellen welk toestel in huis het meest verbruikt, dan zou de wasmachine of de droogkast ongetwijfeld het meest populaire antwoord zijn. Maar eigenlijk is die titel weggelegd voor het toilet. Als we elke dag een paar keer minder zouden doorspoelen, zouden we al enorm veel kunnen besparen. Een ander probleem is een lekkend toilet. Vaak weten we niet wanneer ons toilet lekt. Om dat te testen, kan u kleurstoffen of oploskoffie in het waterreservoir van uw toilet gieten. Na dertig minuten kan u vaststellen of de kleurstoffen in uw toilet gelekt zijn.
7. Vervang gloeilampen door spaarlampen Spaarlampen geven evenveel licht als een gewone gloeilamp, maar ze gaan tot tien keer langer mee. Ze verbruiken ook veel minder energie dan een gloeilamp. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor uw elektriciteitsrekening.
8. Neem een korte douche in plaats van een bad Een bad is soms heel ontspannend, maar er is heel wat water nodig om een badkuip te vullen. Zeker tijdens werkdagen is het daarom beter om een korte douche te nemen. Als u het douchen beperkt tot ongeveer vijf minuten, verbruikt u veel minder water dan in bad. Misschien klinken vijf minuten nogal ambitieus, maar u kan tijd winnen door de douche dicht te draaien terwijl u zich inzeept. En vijf minuten is nog altijd lang genoeg om uw zangtalent onder de douche te etaleren.
9. Probeer van uw overbodige post af te raken Wekelijks krijgen we een hoop post die we liefst zo snel mogelijk in de vuilbak willen gooien. En dan gaat het niet over de rekeningen, maar om allerlei folders en reclameboodschappen die we amper bekijken. Jaarlijks moeten honderd miljoenen bomen voor deze nutteloze post sneuvelen. U kan op uw brievenbus alvast een sticker kleven om die post niet langer te ontvangen. Als u bij een bedrijf een bestelling plaatst, kan u ook best vragen om uw adres niet aan derden door te spelen. En zelfs in uw rekeningen kan u snoeien. Sommige rekeningen zijn immers ook online verkrijgbaar en hoeven dus niet op papier verzonden te worden.
De meeste mannen zijn van het principe dat je alles moet kunnen zeggen. Als vrouwen geprikkeld reageren op een uitspraak, moeten ze 'niet alles zo persoonlijk nemen' en krijgen ze te horen 'dat er toch ook wel eens gelachen mag worden'? Maar mannen zijn zelf niet altijd kampioen in relativeren, zo blijkt uit de opsomming van de tien dingen die je beter niét aan een man zegt.
1) "Zoooo schattig!" Mannen zijn mannen, en die vinden niks schattig. Wij willen niets horen, zien, ruiken of voelen dat schattig is, en we willen het zeker niet zijn. Of welke koene redder is nood werd ooit 'schattig' genoemd? Nee, daar beginnen we niet aan.
2) "Schatje, we moeten praten" Oei, oei, oei... dat voorspelt niet veel goeds. De meesten springen in vluchtmodus als ze deze vier woorden horen. Dit gesprek willen we niet voeren, niet horen, niet ondergaan. Wil je een delicaat onderwerp aansnijden, pak het dan zodanig aan dat je man zich comfortabel voelt. Veel meer kans op slagen.
3) "Het is maar een spel!" Néén, het is niét 'zomaar een spel'. Sport is een van de belangrijkste componenten in ons leven, en daar kan je niets aan doen. Het beïnvloedt zelfs ons humeur. Ook al snap je er niets van, je zou blij moeten zijn dat we gepassioneerd zijn over iets.
4) "Wat is er?" "Niets" Okee, dan hébben we eens door dat er iets scheelt, is je antwoord 'niets'. Dat is belachelijk, want we hebben het al door. Maar we kunnen wel geen gedachten lezen, dus zég dan toch gewoon wat er scheelt.
5) "Ik klink als mijn moeder" Whaaaaah! Nog een goede reden om te beginnen weglopen. Dat je ooit op je moeder zou kunnen gaan lijken, is zeer beangstigend. We hopen dat het niet klopt. Alstublieft. We willen jou, niet je moeder. Doe je best!
6) "Kunnen we niet gewoon vrienden zijn?" Nee, dat gaat niet. Of je bent onze vriendinnetje, of je moet verdwijnen uit ons leven. Liever korte pijn, dan aan het lijntje gehouden worden. Voor ons is 'Kunnen we niet gewoon vrienden zijn' codetaal voor 'er is nog hoop, als je maar lang genoeg volhoudt'.
7) "Lengte is niet belangrijk" Zelfs al is het waar, voor ons is de lengte mégabelangrijk. En voor jou ook, geef maar toe. Wij weten het, dus lieg niet.
8) "Wat heb jij aan?" Euh? Kleren? Die proper zijn, of toevallig op de juiste plaats op het juiste moment lagen. Op voorhand nadenken over wat we gaan aantrekken, doen wij gewoon niet. Wij roeien met de riemen die we hebben, en dat mislukt maakt af en toe? toch? 9) "Is ze mooi?" Als het zelfs jou is opgevallen, is ze waarschijnlijk mooi ja. Maar dat wil niet zeggen dat ze mooier is dan jou. En zelfs al is ze mooier dan jou, dan nog zien we jou het liefst. Meestal. Echt waar. 10) "Wat staat het best?" Weten wij veel? Dus, wat doet 90 procent van de mannen: ze proberen datgene er uit te pikken dat jij ook het leukst vindt. Ons maakt het weinig uit, wij zien je liever zonder kleren.
Tien mannengeheimen die elke vrouw moet kennen
Eerder brachten we een artikel over de dingen die een man moet weten over zijn vrouw. Maar de mannen gaan niet vrijuit: ook zij hebben zo hun eigen kleine geheimpjes. En omdat relatiedeskundigen het er over eens zijn dat ze verwarring kunnen stichten omdat vrouwlief toch weet dat je liegt (en vervolgens begint te twijfelen aan al de rest), geven wij de tien mannengeheimpjes mee.
1) Seks Ja, mannen zien overal mooie vrouwen lopen waar tegen ze geen 'nee' zouden willen/durven zeggen. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet van je houdt. "Ik wil er niks mee doen, echt niet. Maar ik moet gewoon kijken. Het is al een radar die signalen oppikt en die je niet af kunt zetten," bekent een man.
2) Sporten Ja, ze gaan lopen/golfen/vissen om eens uit het huis te zijn. Ook al willen ze na een kwartier eigenlijk al terug zijn, het idee weg te kunnen, is erg aantrekkelijk. Want zelfs al gaan ze uiteindelijk een langdurige verbintenis aan (met jou!), het 'ik ben een vrije man'-ideaal blijft ergens in hun hoofd rondslingeren.
3) Geld Mannen vinden het niet leuk als hun vrouw meer geld verdient. Macho? Ouderwets? Geld verdienen heeft hen gewoon het gevoel belangrijk te zijn. Vrouwen kunnen bijna al de rest zelf, waar zijn ze anders nog goed voor, als ze het geld niet meer binnenbrengen??
4) Klusjes Stiekem vinden mannen die klusjes in huis wel leuk, ook al lopen ze een eind af te zagen voor ze er werkelijk aan beginnen. De reden is ongeveer dezelfde als die bij geheim nummer drie: het gevoel belangrijk te zijn. "Zonder ons zou het probleempje misschien nooit gefixt raken," verklaarde een man. We laten ze leven in die waan...
5) Moederen Niets zo onsexy als een moederende vrouw voor de meeste mannen - vooral als het gedrag verder gaat dan de kinderen en ook de man betrekt. Reden? Dan lijk je te veel op je moeder - of erger nog: die van hém.
6) Liefde Jaar na jaar gaan groeit hun liefde voor jou. Niet dat ze je nu niet graag zien, maar met de jaren komt de wijsheid - en gaan de mannen hun echtgenotes voor meer dan alleen de seks of haar lichaam appreciëren. Plots worden ook scherpe geesten, een gevoel voor humor of een excellente kookkunst 'ontdekt' én geapprecieerd.
7) Praten Nee, ze begrijpen niet écht waarover je praat en dat zullen ze nooit weten. Niet omdat ze niet echt geïnteresseerd zijn in gesprekken over jullie relatie maar omdat ze nu ja, afgeleid raken. Door een voetbaluitslag of een vrouw in minirok bijvoorbeeld.
8) De auto Voor de meeste mannen is hun auto hun, nu ja, statussymbool. Als jij er in rijdt, zijn ze doodsbenauwd dat er iets zou kunnen gebeuren met hun schatje. De auto dus, niet jou.
9) Jong "Mannen, het zijn net kleine kinderen", hoor je wel eens. En dat vinden ze niet eens erg. Stiekem willen ze eigenlijk terug twintig, jong, vitaal en viriel zijn. De meeste dromen zijn bedrog jongens!
10) Toegeven Elke vrouw kan dit getuigen. Er bestaat geen betere manier dan een man aan je te binden als je hem net op het juiste moment vrijheid geeft. Voor een surfvakantie met zijn vrienden (en zonder jou) bijvoorbeeld. Ze zullen je eeuwig dankbaar zijn. "Ik besefte dat ik met mijn vrouw wilde trouwen op zo'n vakantie. Het duurde wel nog drie jaar eer ik zover was dat ik het durfde vragen, maar intussen zijn we wel getrouwd en gelukkig!"
Je eet (relatief) gezond, je beweegt en je drinkt liters water. En toch zal je buik altijd een welving vertonen, je billen zijn net wat ronder, je kont past niet in een maatje 38. Te mager mag niet, maar de opmerkingen gaan toch altijd over jouw rondingen terwijl je dat ene taartje eet omdat het je verjaardag is. Je weet wel dat je er niet naar moet luisteren, maar subtiele opmerkingen over truien die je slanker doen lijken komen toch hard aan. Voor al deze vrouwen, hebben wij een positieve boodschap: 'big girl, you are beautiful'. Met dank aan zanger Koen Wouters die met zijn aanstekelijke liedje "Het zit van binnen", de mooie boodschap naar jullie toebrengt. Waarom? Om in jullie zelf te geloven. Om terug die zelfzekerheid uit te stralen. En kan het niet van de ene op de andere dag, so what. Hotnews helpt jullie wel op weg.
1) Benadruk wat je hebt Denk niet 'wat heb ik een dikke buik', maar wel 'ik heb leuke grote borsten' of 'mijn benen zijn mooi gespierd'. Door je positieve kanten te zien, ga je vanzelf positiever over jezelf denken. Moet je daarom je negatieve kanten negeren? Neen. Maar probeer er aan te werken, en verwacht geen mirakels. 2) Volg de mode Niet dat je slaafs alle voorschriften moet volgen, maar af en toe een nieuw stuk aan je garderobe toevoegen is geen overbodige luxe. Probeer daarbij te denken aan de combinatiemogelijkheden, maar ga niet altijd voor de veilige keuze. Durf eens wat anders, kies voor een kleurtje en een trendy stuk. Zo is het gemakkelijk om je te voelen zweven in je kleren.
3) Draag een hakje Het lijkt vreemd, maar een hakje kan wonderen doen! Om de eenvoudige reden dat het de manier waarop je loopt verandert: de rug is rechter, het bekken wat gekanteld en je lijkt groter. 4) Lach Een cliché, maar glimlachen doe je niet alleen voor jezelf. Ook anderen worden er blijer van, waardoor ze op hun beurt weer glimlachen naar jou sturen, waar jij blijer van wordt. En wie blij en vrolijk is, die straalt. Wie straalt, krijgt positieve aandacht¿ en van positieve aandacht, stijgt je zelfvertrouwen. Of wat een glimlach teweeg kan brengen.
5) Kom uit je kot! Zowel letterlijk als figuurlijk. Het is niet omdat je een maatje meer hebt, dat je alles verhullende kledij moet dragen (of dat je niets verhullende kledij moet dragen). Draag dat rokje of jurkje en ga niet (altijd) voor de broek-met-hemd-variant. Ga naar die theatervoorstelling, die lezing of die cursus, en doe wat je wil. Kom naar buiten en toon jezelf!
Jezelf tonen, en er fier op zijn, is niet altijd gemakkelijk. Hoe meer je uit je schulp komt, hoe meer je ook blootstaat aan opmerkingen. Vaak positieve, maar soms ook negatieve. Dat is niet te vermijden. Hoe ga je er mee om? Aanvaard dat je ze niet leuk vind, huil uit bij een vriendin, post alle boosheid op een blog. Natuurlijk mag je aanbellen bij Hotnews of kan je je mening kwijt via het gastenboek. Maar blijf er niet bij stilstaan. De volgende dag probeer je het achter je te laten, en lach je het leven weer tegemoet. De mensen moeten je maar nemen zoals je bent. En daar mogen ze best hun eigen mening over hebben. Maar het is hun mening, en het is maar één mening.