Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
21-03-2009
Citytrip : Leuke stadsbezoeken : Dobar tek bij Zagreb
Leuke stadsbezoeken
Citytrip : Dobar tek in historisch Zabreb
Hotnews geniet tussendoor van korte vakanties. Citytrips naar her en der. Niet ver. Altijd klaar voor een vluggertje. Na een special item rond citytrips, presenteert Hotnews nu speciaal voor jou 'Leuke Stadsbezoeken'
Dobar tek. Smakelijk. Kroatië is zo veelzijdig dat men haast zou vergeten dat er naast het werelderfgoed in Dubrovnik nog andere zaken te zien zijn. Neem nu Zagreb, hoofdstad van een land dat alles heeft: geschiedenis, kunst en een heerlijke sterke keuken. Idelaal voor een city trip. Neem uw tijd en geniet een paar dagen in deze historische metropoolstad, rijk aan kunstschatten en smakelijke restoran's en konoba's.
Het hart van Zagreb is verdeeld in drie stadscompartimenten; de Middeleeuwse bovenstad, het historische meer dan 900 jaar oude gedeelte en de nieuwe benedenstad. Het leven in Zagreb (ruim 1 miljoen inwoners) is iets duurder dan op het platteland. Hotels en resaturants hanteren dan wel cityprijzen, maar de sfeer blijft gemoedelijk en gezellig. Daaarenboven Zagreb heeft zoveel te bieden dat men er gerust een drietal dagen mag uittrekken.
Niet te missen zijn alvast de kathedraal, de Strossmayer promenade, het barokke Nationaal Theater met imposante gevel in keizerlijk geel, het kerkhof an Mirogoy, de Markovkerk, het sprookjeskasteel Trakoscan, het Maksimir Park en natuurlijk het Ban Josip Jelacic Plein. Voeg daarbij een rist musea en je verblijf in Zagreb kan niet meer stuk.
Op slechts een kwartiertje van Zagreb ligt Samobor, pittoresk stadje van een goeie 15.000 inwoners dat gedurende het weekend het toevluchtsoord is voor de hoofdstedelingen. Een TO DO. Alvast: dobar tek, smakelijk.
Alvleesklier-kanker / Galgangkanker (adenocarcinoom caput pancreas / distaal cholangiocarcinoom)
1. Inleiding
In ons land wordt per jaar bij ongeveer 1300 mensen alvleesklierkanker vastgesteld, vooral bij mensen boven de 40 jaar. In de alvleesklier komen diverse soorten cellen voor waaruit verschillende typen alvleesklierkanker kunnen ontstaan. De meest voorkomende vorm van pancreas-kanker is deze van de klierbuisjes, ook wel eens adenocarcinoom genoemd.
Alvleesklierkanker kan in het gehele orgaan ontstaan. In de kop van de alvleesklier komt de tumor vaker voor dan in de rest van de alvleesklier; men spreekt van de pancreaskopcarcinoom.
In en rond de kop van de alvleesklier kunnen tumoren ontstaan die niet afkomstig zijn van het alfvleesklierweefsel zelf.
Zo'n tumor kan bijvoorbeeld zijn ontstaan in het weefsel van de papil van Vater, van de twaalfvingerige darm of van het onderste deel van de galwegen. De naamgevin van deze tumoren is dan afhankelijk van het soort weefsel waaruit de tumor oorspronkelijk is ontstaan.
2. Wijze van groei
Een tumor in of rond de kop van de alvleesklier geeft - door verstopping van de galwegen - eerder klachten dan een tumor die verderop in de alvleesklier is gelegen. Vanwege deze klachten, met name geelzucht, wordt de tumor eerder ontdekt dan andere alvleeskliertumoren. Daardoor wordt de kans op genezing groter.
Indien een tumor van de alvleesklier in grootte toeneemt, kan deze door de wand van de alvleesklier heen groeien. Doorgroei in aangrenzende organen en weefsels is dan mogelijk, met name in de twaalfvingerige darm, in zenuwen, in de rug en in de buikholte.
Rondom de alvleesklier bevindt zich een uitgebreid systeem van lymfklieren. Naarmate een tumor verder doorgroeit, is de kans groter dat er cellen losraken. Deze cellen kunnen via het lymfvocht in de lymfklieren terechtkomen en daar uitgroeien tot tumoren. Dit zijn dus uitzaaiingen van alvleesklierkanker in de lymfklieren. Bij verspreiding via het bloed kunnen er uitzaaiingen ontstaan in andere organen, bijvoorbeeld in de lever.
3. Oorzaken
Waarschijnlijk is er niet één factor, maar zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van alvleesklierkanker. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van kanker vaker voorkomt bij mensen die:
- roken; - lijden aan een chronische ontsteking van de alvleesklier, dikwijls veroorzaakt door langdurig en overmatig alcoholgebruik.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij het ontstaan van alvleesklierkanker. Een tekort aan vezels zou de kans op alvleesklierkanker vergroten. Het eten van groenten zou de kans daarop doen verkleinen.
Onderzoek naar het risico van overmatig alcoholgebruik op zich heeft nog geen eensluidende conclusie opgeleverd. Recente studies tonen daarentegen wél aan dat het drinken van koffie geen verhoogd risico op alvleesklierkanker geeft.
Alvleesklierkanker is niet erfelijk en evenals andere vormen van kanker niet besmettelijk.
4. Symptomen en klachten
Een tumor in de alvleesklier is vaak al geruime tijd aanwezig voordat de patiënt hiervan iets merkt. De klachten bij alvleesklierkanker ontstaan in het algemeen pas wanneer de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan. De aard van de klachten is dan ook afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor in de alvleesklier en van storingen in andere organen die door de tumor zijn aangetast.
Vaak voorkomende klachten bij patiënten met alvleesklierkanker zijn een zeurende pijn boven of midden in de buik, een algemeen gevoel van malaise, een verstoord ontlastingspatroon en gewichtsverlies.
Bij patiënten met een tumor in de kop van de alvleesklier zijn de eerste klachten meestal gewichtsverlies en geelzucht. Een tumor in de kop van de alvleesklier kan namelijk de galgang die door de kop loopt, afsluiten.
Ten gevolge van een afsluiting van de galgang ontstaat een ophoping van galvloeistof in de galwegen, galblaas en lever. Doordat ook de lever niet meer goed functioneert treden klachten op als vermoeidheid en lusteloosheid. Als de galvloeistof de twaalfvingerige darm niet meer kan inlopen, raakt de vertering van het voedsel - met name van vetten - verstoord. Normaal kleurt de galvloeistof in de darm de ontlasting bruin. Verstopping van de galwegen leidt tot een dunne, licht gekleurde ontlasting.
Een deel van de galkleurstof dat zich ophoopt in de lever wordt opgenomen in het bloed. Een gedeelte daarvan komt via de nieren, die het bloed filteren, terecht in de urine. Daardoor wordt de urine donker van kleur.
Het grootste deel van de galkleurstof hoopt zich op in het bloed en komt terecht in weefsels als de huid en het oogwit. Dit kan zich uiten in een gelige, grauwe huid en gelig oogwit (geelzucht). Tevens kan hierbij jeuk over het gehele lichaam voorkomen.
Bovengenoemde klachten kunnen ook optreden bij andere aandoeningen dan alvleesklierkanker. Wanneer de klachten echter enkele weken aanhouden - met name de verschijnselen van geelzucht - is het verstandig de huisarts te raadplegen.
5. Onderzoek
Als u met een of meer van de genoemde klachten naar de huisarts gaat, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Aanvullend kan de huisarts ander onderzoek laten verrichten, bijvoorbeeld bloedonderzoek. Indien uw huisarts het vermoeden heeft dat er sprakeúkan zijn van alvleesklierkanker, zal u worden verwezen naar een specialist, meestal een internist, een gastro-enteroloog of een chirurg. De specialist zal het lichamelijk onderzoek herhalen en aanvullend uitgebreid onderzoek laten verrichten zoals: - echografie; - punctie tijdens echografisch onderzoek; - ERCP-onderzoek; - CT-scan; - doppler-echografie; - angiografie; - laparoscopie.
Echografie Wanneer men vermoedt dat de klachten het gevolg zijn van alvleesklierkanker, wordt een echografie van de bovenbuik gemaakt. Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. De weerkaatsing (echo) van deze golven is zichtbaar op een beeldscherm.
Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een bank. Om de geluidsgolven zo goed mogelijk te kunnen opvangen, wordt er een gelei op de buikhuid aangebracht. De arts beweegt een apparaat, vergelijkbaar met een microfoon, over de buik. Met dit onderzoek verkrijgt de arts een beeld van de plaats, de grootte en uitbreiding van een eventuele afwijking in de alvleesklier, galwegen en/of lever. De afbeeldingen op het beeldscherm kunnen op fotos worden vastgelegd. Echografie is een eenvoudig, weinig belastend onderzoek voor de patiënt.
Punctie Als er tijdens de echografie een afwijking wordt gezien, kan de arts op die plaats - met behulp van het beeldscherm - een naald inbrengen. Van tevoren wordt de huid plaatselijk verdoofd. De (afwijkende) cellen die via de naald worden opgezogen, worden in het laboratorium nader onderzocht.
ERCP-onderzoek ERCP wil zeggen endoscopische retrograde cholangio-pancreatiocografie. Met dit onderzoek krijgt de arts een beeld van de galwegen en de alvleesklier, zonder dat een operatie nodig is. Ook op deze wijze kan de arts een indruk krijgen van de mogelijkheid van de aanwezigheid van alvleesklierkanker. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een röntgenapparaat en een endoscoop, een buigzame stang. De endoscoop wordt via de mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm tot aan de papil geschoven. Aan de endoscoop is een kijkertje bevestigd. Via de endoscoop krijgt de arts een beeld van de wand van de genoemde organen.
In de endoscoop bevindt zich een anaal waardoor instrumenten kunnen worden geschoven. ýaarmee kan de arts stukjes (tumor)weefsel wegnemen. De stukjes weefsel worden op een laboratorium onderzocht door een patholoog. Het onderzoek is niet pijnlijk maar wordt in het algemeen door patiënten als onplezierig ervaren. Meestal krijgt de patiënt voor en eventueel ook tijdens het onderzoek medicijnen toegediend die hem wat slaperig en minder gespannen maken.
CT-scan Een computertomograaf is een apparaat waarmee dwarsdoorsnede-fotos van het lichaam worden gemaakt. Hierbij wordt gelijktijdig gebruik gemaakt van röntgenstraling en een computer. Het apparaat heeft een opening waar de patiënt, liggend op een beweegbare tafel, doorheen wordt geschoven. Terwijl de tafel telkens een stukje doorschuift, wordt er gelijktijdig een serie fotos gemaakt. Voor het maken van goede fotos is een contrastvloeistof nodig en moeten de darmen leeg zijn. De patiënt moet dan ook twee dagen voor het onderzoek laxeermiddelen gebruiken.
De contrastvloeistof, een kleur- en smaakloze vloeistof, moet op de dag voor het onderzoek begint en op de dag zelf worden gedronken. Soms wordt ook nog tijdens het onderzoek contrastvloeistof toegediend.
Doppler-echografie De doppler-echografie is een onderzoek waarmee informatie over de bloedvaten kan worden verkregen. In dit onderzoek zijn twee technieken gecombineerd, namelijk doppler en echografisch onderzoek. Beide maken gebruik van geluidsgolven die op een beeldscherm zichtbaar zijn.
Met echografie kan een bloedvat rondom de alvleesklier zichtbaar worden gemaakt, waarna met de doppler-methode de stroomsnelheid van het bloed in het betreffende bloedvat wordt bepaald. Veranderingen in de stroomsnelheid van het bloed kunnen wijzen op een afwijking in het bloedvat, veroorzaakt door groei van een tumor.
Angiografie Als de voorgaande onderzoeken onvoldoende informatie hebben opgeleverd, is soms een angiografie nodig. Bij dit onderzoek worden, met behulp van contrastvloeistof, röntgenfotos van de bloedvaten in en rondom de alvleesklier gemaakt. Om de contrastvloeistof in het bloed te brengen, wordt een klein sneetje in de huid van de lies gemaakt, waarna de slagader wordt aangeprikt. Vervolgens wordt in deze ader een dun slangetje opgeschoven tot in de buurt van de alvleesklier. Als het slangetje zich op de juiste plaats bevindt, kan de contrastvloeistof worden ingespoten. Gelijktijdig worden er diverse fotos gemaakt.
Laparoscopie Tegenwoordig wordt als laatste onderzoek dikwijls een kijkoperatie van de buikholte (laparoscopie) verricht. Dit gebeurt onder narcose. Ter plaatse van de navel en in de onderbuik worden kleine sneetjes gemaakt. Via deze sneetjes kan een kijkbuis in de buikholte worden gebracht. Met dit onderzoek kunnen eventuele kleine uitzaaiingen worden vastgesteld. De omvang van de tumor kan zo vastgeseld worden.
6. Behandeling
De meest toegepaste behandelmethoden bij alvleesklierkanker zijn: - plaatsen van een endoprothese; - operatie; - bestraling (radiotherapie).
In geval van alvleesklierkanker wordt chemotherapie zelden toegepast. Radiotherapie dient vooral voor het bestrijden van pijn die veroorzaakt wordt door de tumor.
Doel van de behandeling Wanneer een bepaalde behandeling is gericht op het genezen van een patiënt, wordt dat een curatieve behandeling genoemd. Bij een behandeling die is bedoeld om de ziekte te remmen en/of de klachten te verminderen, spreekt men van een palliatieve behandeling. Aan patiënten met alvleesklierkanker in het middengedeelte of de staart van de pancreas wordt bijna altijd een palliatieve behandeling voorgesteld.
Van de patiënten met alvleesklierkanker door een tumor in de kop van de pancreas of met een peri-ampulaire tumor zal een klein deel in aanmerking komen voor een curatieve behandeling.
Palliatieve behandeling Bij patiënten met alvleesklierkanker komt de palliatieve behandeling het meeste voor. Dit komt doordat bij meer dan tweederde van de patiënten bij vaststelling van de ziekte, deze al zover is gevorderd, dat genezing niet meer mogelijk is.
Welke palliatieve behandeling een patiënt krijgt is afhankelijk van de aard van zijn klachten. Enkele klachten kunnen zijn: - geelzucht; - verstopping van de dunne darm; - pijn; - gewichtsverlies; - verminderde eetlust.
Geelzucht In geval van geelzucht kan de belemmering van de galafvoer op verschillende manieren worden opgeheven. Indien de verstopping zich ter hoogte van de galgang bevindt, kan de specialist via de endoscoop een buisje - een endoprothese - in de galgang plaatsen.
Het buisje zorgt ervoor dat de galgang openblijft en niet wordt dichtgedrukt door de tumor. Meestal kan het aanbrengen van het buisje gelijktijdig met het ERCP-onderzoek plaatsvinden. Als dit buisje goed functioneert, zal de geelzucht en de eventuele jeu¿ verdwijnen. Wanneer het buisje verstopt raakt, treedt er meestal weer geelzucht op. Dit kan gepaard gaan met koorts. De patiënt dient dan direct contact op te nemen met de behandelend arts.
Verstopping van de dunne darm Een enkele keer komt het voor dat een tumor de twaalfvingerige darm heeft aangetast. Het voedsel in de maag kan dan niet verder. Er ontstaat een verstopping. De patiënt heeft een pijnlijk en opgeblazen gevoel in de buik, soms gepaard gaande met misselijkheid. De verstopping is met een operatie te verhelpen.
Pijn Alvleesklierkanker kan pijn veroorzaken. Bij de ene patiënt meer dan bij de andere. Ook speelt de mate waarin de ziekte zich heeft uitgebreid een belangrijke rol. Indien er pijn optreedt, aarzel dan niet om dit te bespreken met uw arts. Deze zal nagaan wat de oorzaak van de pijn kan zijn.
Het kan zijn dat de tumor op een zenuw drukt. Bestraling van de tumor kan dan verlichting geven. Pijnstillers kunnen nodig zijn. Deze geven het beste resultaat als u ze inneemt volgens de voorschriften van de arts. Wanneer er pijn in de botten optreedt, ýan dit het gevolg zijn van een uitzaaiing in het bot. Ook dan zal een patiënt vaak een bestraling worden geadviseerd. Soms blijft iemand ondanks een behandeling pijn houden. Een speciale pijnbehandeling, zoals het blokkeren van zenuwen of het inbrengen van pijnstillende medicijnen in het ruggenmerg kan dan in veel gevallen alsnog uitkomst bieden.
Gewichtsverlies Patiënten met alvleesklierkanker kunnen een aantal problemen met eten hebben. De problemen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen maar ook sterk wisselen in de tijd. De vertering van het voedsel kan veranderen en soms zal de passage van de voeding verslechteren. Uw voeding zal steeds moeten worden aangepast aan de klachten. Het is verstandig om de problemen te bespreken met de behandelend arts en een diëtist. Wanneer u op eigen houtje een dieet begint, bestaat het risico dat u niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om uw gewicht en conditie op peil te houden. Dat is vooral het geval als u vanwege uw ziekte moeite heeft met eten en de vertering van het voedsel gestoord is. Dit laatste kan juist bij mensen met alvleesklierkanker een rol spelen. Een ernstig probleem kan worden veroorzaakt door het herhaald optreden van diarree. Deze diarree ontstaat als gevolg van een tekort aan alvleesklierenzymen.
Curatieve behandeling Hoewel meer patiënten in eerste instantie in aanmerking komen voor een operatie, ondergaat uiteindelijk minder dan éénderde van alle patiënten met alvleesklierkanker een curatieve behandeling. Deze behandeling bestaat namelijk uit een grote operatie en is voor de patiënt een zware ingreep. Het komt dan ook voor dat artsen tijdens de operatie tot de conclusie moeten komen, dat een dergelijke operatie toch niet mogelijk is. De patiënt zal dan een palliatieve behandeling krijgen.
Een curatieve operatie vindt meestal plaats bij patiënten met een tumor van de papil van Vater. De operatie verloopt als volgt. De chirurg verwijdert het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit, samen met de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de galwegen. Soms wordt ook een deel van de maag verwijderd. De lymfklieren rondom de alvleesklier worden eveneens verwijderd. De alvleesklier, de galwegen en eventueel het resterende deel van de maag worden weer verbonden met de dunne darm.
Tegenwoordig kan in veel gevallen de maag worden gespaard. De maagsluitspier (pylorus) wordt dan op de dunne darm aangesloten. Voordeel van deze operatietechniek is dat de patiënten naderhand een betere voedselvertering hebben en minder last van diarree hebben.
In 2020 zal de hele planeet toegang hebben tot het internet, maar met technoterroristen, virtuele verslaafden en minder en minder privésfeer. Dit is een beeld van het internet van de toekomst dat deskundigen onlangs hebben geschetst.
Een meerderheid (58 procent) van de experts deelt de mening dat tegen 2020 groepen "refuzniks" ten opzichte van de technologie gaan opduiken. Sommigen zullen hun toevlucht tot terrorisme zoeken om het functioneren van het internet te verstoren. Toch is 35 procent van de ondervraagden het niet met deze zienswijze eens, terwijl zeven procent geen opinie heeft.
Twee hamvragen Als teken van onzekerheid omtrent nieuwe technologieën zijn de door Pew en de Elon University ondervraagde experts verdeeld over twee hamvragen: zal in 2020 het internet in alle uithoeken van de wereld beschikbaar zijn of zal de wereld van de informatie er een zijn met twee snelheden? En zal dit een betere wereld uitbouwen of het tegendeel?
Een meerderheid van 56 procent denkt dat het internet zich overal zal verspreiden, terwijl 43 procent daar sceptisch over denkt. Maar 49 tegen 46 procent meent dat de balans van deze transparantie omtrent het privéleven van de mensen globaal negatief zal zijn, in het bijzonder wegens het binnendringen in dat leven.
Virtuele verslaafden Wel positief volgens 52 procent is dat elk individu een kans zal hebben. Nationale grenzen zullen vervagen ten voordelen van stad-staten of diverse interessegemeenschappen. Ook denkt 56 procent dat de virtuele realiteit de productiviteit zal opdrijven, maar tegelijkertijd ook nieuwe vormen van afhankelijkheid zal scheppen, verslaafden aan de virtuele wereld.
Van de deskundigen denkt 56 procent niet dat het Engels zodanig gaat domineren dat het andere talen gaat smoren. Een meerderheid denkt ook niet dat er volledig geautomatiseerde sectoren zullen ontstaan waar de mens alle controle heeft verloren.
Nieuwe verzekering gewaarborgd wonen vanaf 1 april
De Vlaamse overheid start op 1 april 2009 opnieuw met een gratis verzekering gewaarborgd wonen via verzekeraar Ethias. Die verzekering voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
In de nieuwe formule valt het inkomensplafond weg en wordt tegelijk een activeringsluik ingebouwd. Minister van Wonen Marino Keulen rekent op zo'n 7.500 polissen per jaar. Aangescherpte voorwaarden De vorige verzekering gewaarborgd wonen liep in de zomer van 2008 af. Omdat verzekeraar Ethias 9 miljoen euro vroeg voor een nieuw contract - dubbel zoveel als de Vlaamse regering had begroot - viel de verzekering stil. Na een nieuwe aanbesteding sleepte Ethias, de enige verzekeraar die een offerte indiende, alsnog het contract in de wacht, maar dan voor 6,5 miljoen euro per jaar. Die lagere prijs heeft vooral te maken met een reeks aangescherpte voorwaarden waardoor minder mensen in aanmerking zullen komen voor een tussenkomst.
De nieuwe verzekering gewaarborgd wonen is gratis en geldt voor alle bouwers, kopers en verbouwers die onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt worden. De tegemoetkoming loopt gedurende maximaal 3 jaar en bedraagt maximaal 500 euro per maand. Dat maximumbedrag zakt zelfs tot 300 euro in het derde jaar. Die maatregelen zijn volgens minister Keulen bedoeld om het mogelijke "hangmateffect" van de verzekering te ontmoedigen. Inkomensgrens valt weg Bovendien wordt er een activeringsluik aan de nieuwe formule gekoppeld. Zo voorziet de VDAB al na twee maanden met een aparte trajectbegeleiding om de werkloze opnieuw aan een job te helpen. Nieuw is ook dat de inkomensgrens wegvalt. Ook hogere inkomens (35.000 euro voor alleenstaanden, 50.000 euro voor een koppel) kunnen voortaan gebruik maken van de verzekering, op voorwaarde dat hun nieuwe woning voldoet aan bepaalde energienormen (E70). De verzekering is ook deels retroactief.
Zo mag de eerste kapitaalsopname van de lening dateren van 1 april 2008. Aanvragen voor de nieuwe formule kunnen ingediend worden vanaf 1 april 2009. Inmiddels is nog meer informatie terug te vinden zijn op de website www.verzekeringgewaarborgdwonen.be 7.500 polissen per jaar Minister Keulen rekent op zo'n 7.500 polissen per jaar. In de vorige formule ging het om 4.200 polissen per jaar. Het beperkte succes van de vorige formule had volgens minister Keulen onder meer te maken met het feit dat de banken niet altijd even happig waren om de verzekering van 'concurrent' Ethias aan te bieden. "Door het feit dat wij nu die administratie gaan doen, valt die concurrentie een deel weg", meent minister Keulen. Hij benadrukt ook dat de verzekering een belangrijk instrument is in economisch onzekere tijden en ook perfect past binnen het overheidsbeleid dat eigendomsverwerving stimuleert. Een uitbreiding van de verzekering gewaarborgd wonen naar de huurmarkt, iets waar de sp.a op aandringt, komt er niet. Volgens minister Keulen is die uitbreiding niet alleen "onbetaalbaar", maar ook in de praktijk bijna niet te realiseren gezien de "mobiliteit" op de huurmarkt.
Voornemens mogen ook best leuk zijn. Bijvoorbeeld deze voor in bed. Trendstyle publiceerde er vijf die we je niet willen onthouden. Voor nog meer passie en energie tussen de lakens.
1. Minder hoofdpijn Moe en hoofpijn, wie kent het niet? Smoesje of niet, laat het zover niet komen. Bekijk je liefdesleven positiever. Dat kan door overdag minder stress te voelen en minder hooi op je vork te nemen. Maak het 's avonds gezellig en zoek naar manieren om meer zin te krijgen.
2. Meer tijd voor seks Seks vraagt tijd. Omdat we tegenwoordig geen tijd meer hebben, willen we vlug inslapen om 's ochtends vol energie je agenda af te werken. Ben jij zo iemand die alles wil inplannen, doe dat dan ook met seks. Dan weet je dat je eraan toe komt. Maak opnieuw afspraakjes met je liefste en maak tijd om te verleiden.
3. Meer variatie Seks mag geen routine zijn. Variatie is zo belangrijk, zeker als je een vaste partner hebt. Probeer nieuwe dingen, experimenteer en gebruik je fantasie. Seks kan na vele jaren nog superspannend zijn.
4. Eigen genot Denk wat vaker aan jezelf, zeker tussen de lakens. Vrouwen neigen teveel aandacht aan hem te besteden. Je eigen genot mag je niet vergeten. Concentreer je op wat je zelf leuk vindt, ontdek opnieuw je erotische plekjes.
5. Herontdek Toen je elkaar pas kende, babbelde je honderduit over je gevoelens, verlangens en aantrekkingspunten. Waarom zou je dat niet opnieuw doen? Vertel waarom je op elkaar bent gevallen en wat je zo aantrok? Wat is mooi en lief aan hem en waarom zou je daarbij niet vertellen over je intiemste geheimen en fantasieën. Tracht ook zijn wensen en verlangens te achterhalen.
Flashing back in time ....Do you remember this sexy babe ?
Lovely Samantha Fox
Samantha Karen Fox
Geboren te Londen op 15 april 1966. Brits (naakt-)model en zangeres.
Op 16-jarige leeftijd werd ze tweede bij een topless-verkiezing georganiseerd door The Sunday People. Al snel was zij het bekende "page three"-meisje in The Sun. Nadien verscheen ze regelmatig met naaktfoto's in mannenbladen.
Halverwege de jaren '80 begon ze aan een zangcarrière. Ze scoorde enkele hits en bracht een aantal albums uit. In 1994 bekeerde ze zich tot het christendom, alhoewel .... Ze speelde op christelijke muziekfestivals, maar bleef ook doorgaan met topless poseren. In 2003 gaf Samantha Fox in haar autobiografie toe dat ze lesbisch was en een relatie had met haar vrouwelijke manager. So what...
Vandaag, 17 maart wordt in Ierland de nationale feestdag gevierd: St-Patricks Day. Het is een unieke gelegenheid om dan naar Ierland te reizen, niet alleen om te feesten maar ook om kennis te maken met de geschiedenis, de tradities, de muziek, de folklore en alles wat dit schitterende land tot een unieke reisbestemming maakt, tenminste als het weer meevalt.
St-Patricks Day wordt niet alleen op het groene eiland gevierd maar overal in de wereld, op plaatsen met grote Ierse kolonies, mensen die in tijden van armoede en hongersnood hun heimat hebben verlaten. Dat is ondermeer het geval in New York en in Sydney waar zeer veel Ieren wonen die de tradities van hun land in stand houden.
Het leven van St-Patrick is een boeiend verhaal, verweven met vertelsels en legenden. Hij werd in het jaar 431, door de paus van Rome, uitgezonden om Ierland te christianiseren. Van St-Patrick wordt ondermeer verteld dat hij de slangen van het eiland zou verdreven hebben, waarmee wellicht de heidenen of Druiden worden bedoeld, aangezien er in Ierland geen slangen voorkwamen. De man stierf in 460 en over zijn begraafplaats is er onduidelijkheid en discussie. Het is ofwel het Ierse Saul, Downpatrick, ofwel het Engelse Glanstonbury. In ieder geval stierf hij op 17 maart en bijgevolg is het op die datum St-Patricks Day. Tot in de kleinste dorpen van Ierland wordt het nationale feest gevierd. In de hoofdstad Dublin is er het St-Patricks Day Festival van 13 tot 17 maart 2008, een ideale gelegenheid voor een citytrip Dublin.
Hoogtepunt van het vijfdaagse festijn is de Festival Parade die op de nationale feestdag door de straten trekt. Er worden zoals ieder jaar honderdduizenden bezoekers verwacht om te genieten van de muziekbands, de straatartiesten, de dansers, van de kinderanimatie, het familie karnaval, de schattenjacht en het nachtspektakel. Het is de grootste party van Ierland die langzaam groeit naar een onvergetelijke climax op 17 maart. De parade is een kleurrijke optocht met duizenden figuranten uit binnen- en buitenland die ondermeer Ierse legenden en oude mythes in scène brengen. Dergelijke parades trekken ook door andere steden van Ierland. In Cork bijvoorbeeld waar het festival van 15 tot 17 maart wordt georganiseerd of in Galway waar internationale dans- en muziekgroepen worden verwacht. Alle feesten hebben hetzelfde gemeen: het gaat er overal super gezellig aan toe, de bezoekers gaan niet alleen kijken naar het feest maar maken er zelf deel van uit.
17 maart is over de ganse wereld een Ierse feestdag maar niemand viert het zoals de Ieren dat thuis doen. De bezoeker wacht een onvergetelijke ervaring, een feest dat geworteld zit in de rijkste cultuur en in een boeiend verleden, dat plaatsgrijpt in het moderne Ierland, anno 2008.
Aristocraten, dichters en kunstenaars die het Comomeer in Noord-Italië ooit bezochten, spraken uitsluitend in superlatieven over de schoonheid ervan. En nog altijd is het kleinste, maar meest romantische, van de drie grote Noord-Italiaanse meren (de andere twee zijn Garda en Maggiore) het favoriete speelterrein van beroemdheden à la George Clooney. In het hoogseizoen krijgen zij het gezelschap van duizenden buitenlandse toeristen, plus een vast cliënteel aan Milanezen, die op hete zomerdagen verkoeling zoeken op en rond de boulevards aan het meer.
Ingesloten door verrassend hoge bergen met eeuwige sneeuw, straalt het Como-meer tegelijk geborgenheid en mysterie uit. Verraderlijke winden kunnen plots opsteken vanuit de Alpen, waardoor het hier altijd een paar graden frisser is dan in de Povlakte. Maar in de herfst en winter hangt hier vaak een dikke mist in flarden boven het rimpelloze donkergroene water. Niet voor niets heten zoveel herbergen hier 'Vapore' (nevel). Pal aan het water in het centrum van Cernobbio ligt de Piazza Risorgimento. Hier komt de lokale jetset samen in Harry's Bar, een geliefde stek voor al wat Amerikaans en beroemd is. Pietro Sacchi, sinds 32 jaar de eigenaar van Harry's Bar, vertelt met verve hoe John F. Kennedy hier tot een jaar voor zijn dood vaste gast aan tafel was en ook Liza Minelli en Sly Stone behoorden ooit tot zijn cliënteel.
De oevers van het Lago di Como zijn bezaaid met luxueuze buitenverblijven, villa's en hotels. Het mooiste hotel in Cernobbio is Villa d'Este. Hier woont dat deel van de jetset dat (even) niet over een huis aan het meer beschikt. Wie hier wil logeren moet diep in de buidel tasten. De kamerprijzen zijn zeer pittig, tussen de 500 en 2.000 euro per nacht. Maar je slaapt dan misschien wel in het bed waarin ook Silvio Berlusconi, Elton John, Elisabeth Taylor, Josephine Baker, Evita Peron, Douglas Fairbanks, Madonna of modeontwerper Gianni Versace - toen zijn eigen Villa Fontanelle nog in de steigers stond - ooit lagen. Het hotel ligt middenin een mooi aangelegde parktuin - met uitzicht op het in het meer drijvende zwembad! - waar je als niet-resident van gebruik mag maken indien je ook iets te eten of drinken bestelt. Een San Pellegrino kost er een slordige 7 euro.
Villa George Clooney Moltrasio kent weinig bezienswaardigheden, behalve Villa Fontanelle, het optrekje van Donatella Versace. Maar wie wil spelevaren op het meer kan hier een houten motorsloep huren aan de pier. Het voordeel van zo'n privé-bootje is dat je er tot zeer dicht bij de voorname paleisvilla's kan varen, of het anker kan uitgooien pal voor Villa L'Oleandra, het oudroze huis waar filmster George Clooney sinds enkele jaren resideert. Voor celebrity spotters is dit de grootste trekpleister van het dorpje Laglio. Vanaf de pier ernaast heb je - samen met een resem geduldige paparazzi - een prachtig zicht op huize Clooney en over het meer.
Exorcisme Vlak voor Sala Comacina ligt het enige eilandje dat het Comomeer rijk is. In de Middeleeuwen werd Isola Comacina door man en muis verlaten, nadat een bisschop het eiland vervloekte vanwege van de vele slachtoffers die er vielen tijdens de oorlog tussen Como en Milaan. Om die reden voeren de eigenaars van de enige 'locanda' (herberg) op het eiland nog altijd een duiveluitdrijving in de vorm van een vuurceremonie op voor de gasten die er komen eten. Na de Eerste Wereldoorlog schonk de toenmalige eigenaar Isola Comacina aan Koning Albert I van België, als teken van vriendschap. Die gaf het in 1920 terug aan de Italiaanse staat.
Olijfolie Vanini Een kleine gedenkplaat in een van de steile straten van Mezzegra herinnert nog aan het feit dat Benito Mussolini hier door de partizanen werd gelyncht. In Lenno stoppen we om een paar flesjes lokale olijfolie 'extra vergine' van de familie Vanini in te slaan. In hun oliefabriek worden de olijven al sinds 1850 met een stenen molen koud geperst. Olijfbomen werden rond de meren in Lombardije geplant door de Griekse slaven van de toenmalige Romeinse landeigenaren.
Vanuit het drukke Menaggio kan je drie kanten op. Linksaf de bergen in, naar het meer van Lugano, rechtdoor naar Gravedona of met de veerboot naar Bellagio. Wij kiezen het laatste, rijden een stukje terug naar Cadenabbia en verlaten de Via Regina om met de autoferry het meer over te steken.
Parel Bellagio De oostelijke oever is veel rustiger en groener dan de westkant, omdat de steile walkant daar bebouwing quasi onmogelijk maakt. Op de dorpjes aan deze zijde van het meer schijnt de late avondzon en dat maakt ze natuurlijk geschikt voor een diner 'al fresco' aan de waterkant. Of voor een late middagwandeling in de Engelse tuin van Villa Melzi. De schitterende neoclassisistische villa ligt aan de oevers van de echte parel van het meer: Bellagio. Dit stadje ligt op de tip van de landtong, strategisch omarmd door het meer en geplakt tegen een heuvel. Het stadje heeft romantische trapstraatjes en pleintjes geplaveid met kinderkopjes.
Gnocchifeesten Nesso staat bekend om zijn klaterende waterval, het best zichtbaar vanaf een bootje. Dan zie je ook de vele 'darsenas', de speciale boothuizen waarin de villa-eigenaars hun jachten parkeren. Iets verder, in Pognana Lario, wordt elk jaar in augustus feest gevierd ter ere van de Italiaanse aardappeldeegspecialiteit 'gnocchi'.
Torno en Blevio zijn dan weer schilderachtige bergdorpjes met huizen die voor een decor van een Italiaanse film uit de jaren vijftig lijken gemaakt. Dit is het smalste deel van het meer en vanaf de kade kijk je recht op Moltrasio, slechts 3 km ver. Het lijkt of je de afstand zou kunnen zwemmen, maar het water is diep en verraderlijk. De schippers van Como weten hoe onvoorspelbaar Lario is. Plotse windvlagen kunnen golven van meer dan een meter hoog voortstuwen.
Mooie plekjes : Grensgevallen - Doornik - St Amand (4)
Grensgevallen: Buitenlandse trips vlakbij een binnenlandse trekpleister
Amper een voet over de grens en je lijkt wel in een andere wereld terecht te komen. Alleen zijn die plaatsjes veel minder bekend dan hun Belgischetegenhangers. Toch loont het de moeite om even te hoppen naar Frankrijk, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg of Duitsland.
Negen buitenlandse trips vlakbij een binnenlandse trekpleister.
Vanaf nu bij Hotnews. Hierbij trekpleister 4 : van Doornik naar St Amand Elke 2 weken een nieuwe ... Niet te missen dus ...
Als je in Doornik bent...
Wie een beetje gevoel voor cultuur in de vingertoppen heeft, zal in Doornik zeker zijn gading vinden. De stad die met Aarlen en Tongeren wedijvert om de titel van oudste van België, telt niet minder dan twaalf kerken en kapellen in zijn centrum, naast een heleboel musea over uiteenlopende onderwerpen. Een dagje Doornik zonder een bezoek aan het oudste belfort van België, zou zonde zijn. In restaurant Le Grand Jacques staat Jacques Brel centraal.
... ga dan eens naar Saint-Amand-Les-Eaux
Blikvanger in het enige thermale oord van Noord-Frankrijk is de Tour Abbatiale. Het is een overblijfsel van een voormalige abdij, waar nu een museum met beeldhouw-en schilderkunst is ondergebracht. In deze grensplaats werd ook het Maison du Parc opgericht, een samenwerking van 48 gemeenten die zich inzetten om het erfgoed van de streek te behouden. Je kan een abdijenroute volgen, het mijnlandschap ontdekken of het domeinbos van Bonsecour-Condé verkennen. Saint-Amand ligt aan een groot bos met ontelbare bronnen. De Romeinen ontdekten de weldaden van het water en het themalisme is nog steeds een trekpleister.