Wat is nieuw in 2009?
Een nieuw jaar betekent ook een nieuw begin, ook voor je persoonlijke financiën. Een overzicht van wat je moet weten voor je portemonnee in 2009. met het nieuwe jaar liggen er ook heel wat veranderingen in het verschiet. Wat brengt 2009 voor jouw geld? |
Een computer voor iedereen
Vanaf 1 januari 2009 wordt de bestaande, fiscaal vriendelijke pcprivé- formule versoepeld. Daarbij betaalt de werkgever een gedeelte van de aankoopprijs van een pc met eventueel randapparatuur voor privégebruik van zijn werknemer. Ook een internetaansluiting en -abonnement behoren tot de mogelijkheden. Werkgevers zijn niet langer verplicht een georganiseerd plan op te stellen.
Ben je werknemer, dan moet je geen belastingen betalen op een niet-geïndexeerd bedrag van 550 euro. Voor inkomstenjaar 2009, aanslagjaar 2010 zal het geïndexeerde bedrag ongeveer 760 euro bedragen. De vroegere beperking tot 60 procent van de aankoopprijs valt weg. Toch is het gunstregime er niet voor iedereen. Enkel werknemers met een belastbare brutobezoldiging van 21.600 euro (geïndexeerd ongeveer 30.000 euro) kunnen dat belastingvoordeel genieten.

Goedkoper naar het werk
Ontvangt je van je werkgever een vergoeding voor uw woon-werkverkeer dat je aflegt met de wagen of de motor, dan is een gedeelte daarvan vrijgesteld van belastingen. De vrijstelling wordt verdubbeld voor je inkomsten van 2009 (aanslagjaar 2010) tot een niet-geïndexeerd bedrag van 250 euro. Na indexering zal het bedrag uitkomen op ongeveer 340 euro.

Overstappen naar andere bank makkelijker
Vanaf november 2009 mag de overstap naar een andere, binnenlandse bank maximaal 2 weken duren. De nieuwe financiële instelling zal contact opnemen met de oude bank. Die krijgt 7 dagen de tijd om alle informatie door te spelen aan de nieuwe bank. Die laatste krijgt op haar beurt ook 7 dagen om alle betalingen van de nieuwe rekening te regelen. De overstap zal in regel gratis zijn. Toch wijst consumentenorganisatie BEUC erop dat het moeilijk zal blijven als je naast een bankrekening ook nog andere producten, zoals een hypothecair krediet, bij dezelfde instelling hebt.
Woonbonus minder strikt
Het fiscale regime van de woonbonus wordt versoepeld. Dat is de aftrek enige eigen woning die de kredietnemer zelf betrekt. Een van de voorwaarden was dat je de woning uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het leningsjaar betrekt. Was dat niet het geval, dan verloor je het fiscale voordeel definitief voor de hele looptijd van de lening. Die sanctie wordt nu versoepeld.
Voortaan verlies je de fiscale aftrek na twee jaar enkel voor de jaren dat je de woning op 31 december niet betrekt. Als je de woning uiteindelijk bewoont, kan je de woonbonus opnieuw genieten. Voorwaarde is wel dat je de woning betrekt zodra dat mogelijk is, bijvoorbeeld na aanslepende bouwperikelen.
Ook de manier waarop de aftrekbare bedragen worden aangerekend bij gehuwden of wettelijk samenwonenden wordt versoepeld. Als slechts één partner recht heeft op de woonbonus, kan hij zijn deel van de leningsuitgaven helemaal aftrekken. Tot nu werd dat bedrag beperkt tot 85 procent. Hebben beide partners recht op de woonbonus, dan kunnen ze de aftrekbare bedragen onderling verdelen. De 85/15-verhouding, die de verdeling vandaag nog beperkt, wordt opgeheven. Je mag maximaal 2.650 euro (2.720 euro met 3 kinderen ten laste) inbrengen (aanslagjaar 2009). Dat principe blijft.

Hogere aftrek voor beveiliging
Het bedrag aan uitgaven ter preventie van brand of inbraak waarvoor je een fiscaal voordeel krijgt, wordt opgetrokken. Je mag in 2009 voor een niet-geïndexeerd bedrag van 500 euro (inclusief btw) uitgaven per woning doen. Het exacte geïndexeerde bedrag zal rond 700 euro liggen. De belastingvermindering bedraagt 50 procent van de effectief betaalde uitgaven. Je recupereert die via de belastingaangifte die u in 2010 indient.
Goedkopere hypotheek
Wie een hypothecaire lening aangaat voor de aankoop van een eerste woning of bouwgrond kan tot 1.000 euro besparen. Zo wordt een bijkomende vrijstelling toegekend op de registratierechten verschuldigd op de aankoop van een woning of grond bovenop de bestaande vrijstelling van de eerste schijf van 15.000 euro.
Er zijn wel enkele voorwaarden. Het moet gaan om een woning of bouwgrond gelegen in het Vlaams Gewest. Je moet het volledig en in volle eigendom aankopen. Je moet binnen de 2 jaar in de woning of het appartement gaan wonen of 5 jaar na de aankoop van een bouwgrond. Op het moment dat de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) wordt gesloten, mag geen enkele koper volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Dat bijkomend abattement wordt enkel toegekend als het gekoppeld is aan een hypothecaire inschrijving op het aangekochte onroerend goed. De belastbare basis wordt verminderd met 10.000 euro als er 10 procent registratierechten betaald moeten worden op de aankoop en met 20.000 euro bij 5 procent.

Betalen in Europa wordt makkelijker
Bedoeling is dat je op termijn overal in Europa je betalingen in euro kunt doen zoals je dat doet in eigen land. Vanaf 1 november 2009 zal het mogelijk zijn om een Europese domiciliëring te gebruiken. Met dat middel geef je de toelating om automatisch geld van je rekening op te nemen om facturen van leveranciers (elektriciteit of telefoon) te vereffenen. Tot nu toe kan dat enkel voor betalingen binnen de landsgrenzen.
Premie voor dakisolatie
Vanaf 1 januari 2009 krijg je in Vlaanderen een premie van 500 euro voor dakisolatie. Voor lagere inkomens is er een verhoogde premie tot 1.000 euro. Die premie komt er bovenop de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen en de premies van netbeheerders, de gewesten, de provincie en de gemeenten. De premie is er ook voor doe-het-zelvers. Het speelt geen rol of je eigenaar of huurder bent. Voor de nieuwe premie moet je geen afzonderlijke aanvraag indienen. De netbeheerder geeft je gegevens door aan het gewest.