Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
Mobiele telefoons rinkelen nu al op de Everest, de Galápagoseilanden en in de valleien van Yosemite National Park in de VS. Er lijkt geen ontkomen aan de bereikbaarheid van de moderne mens, temeer daar heel wat verre locaties ook steeds meer beschikken over internetfaciliteiten.
Op dit moment kan 80 procent van de mensheid beschikken over één of ander vorm van gsm-dekking. Tegen 2010 zal dat gestegen zijn tot 90 procent.
Om op vakantie aan het belgerinkel te ontkomen en écht van de wereld te zijn moet je tegenwoordig al heel erg op zoek gaan naar afgelegen plaatsen. Maar dat ze er nog zijn bewijst onderstaand lijstje met logeerplekjes waar niets of niemand je via je blackberrie kan bereiken.
Three Camel Lodge
Al zijn er twee gsm-operatoren die delen van Mongolië bestrijken, toch blijft het land grotendeels verstoken van mobiel telefoonverkeer, en dat geldt ook voor de Three Camel Lodge in het Gurvansaikhan National Park. Draadloos internet is er al evenmin.
De lodge dient als basiskamp voor de exploratie van de heuvels van de Gobi-Altai Mountains en de nabije zandduinen. Je verblijft er in de traditionele vilten tenten van de Mongolen, de yoerts.
Ook de Ultima Thule Lodge in de Alaskan Wrangell Mountains, is buiten gsm-bereik. Gasten spenderen hier hun tijd door het aanschouwen van het noorderlicht, het exploreren van gletsjers en het bekijken van de wildernis vanuit een klein vliegtuigje. Bij het aflopen van de dag kan je relaxen in een houtgestookte sauna.
Dit is een luxueus spa-hotel gerund door een Britse maatschappij. Je verblijft er op een geïsoleerd stukje strand in het Souss-Massa Nationaal Park, een uur rijden van de haven van Agadir, in Marokko. De kamers zijn er gedecoreerd in de traditionele Marokkaanse stijl en je krijgt er uitzicht op de oceaan bij, maar je moet het wel stellen zonder internet, telefoon of televisie.
Het aanbod voor een week logement omvat alle maaltijden, voedingsconsultaties, yoga, massage en sport en ook een trip naar het nabije vogelreservaat. Vanuit een zwembad kan je er over zee uitkijken.
Dit privé-wildpark in Zuid-Afrika maakt deel uit van de Small Luxury Hotels of the World. Je slaapt er in zes luxueuze tenten, allen met eigen badkamer, openluchtdouches en een zwembad dat uitkijkt over de Timbavati River in het Kruger Nationaal Park. Er is telefoon noch internet.
De gasten kunnen kiezen tussen massages en dagelijkse trips in het wildpark om naar vogels en wild te kijken. Je dineert ook in de bush. Voor een nog luxueuzere ervaring is er een suite gebouwd in een afgelegen deel van het kamp, met eigen zwembad en een zonnedek dat uitziet over een drinkplaats voor het wild en een privé-tuin.
Geen telefoon, geen internet en geen elektriciteit, dat kan je verwachten tijdens een verblijf in Playon de Mismaloya Nature Reserve in Mexico. Er zijn 30 ''palafitos'' of bungalows, die gebouwd zijn op een stuk strand van 60 km lang. Het ligt temidden van één van de grootste schildpaddenreservaten van Mexico.
's Nachts wordt het resort verlicht met kaarsen. Er is een zwembad en een koudwaterjacuzzi en je kan er paardrijden, vissen en zeilen. Rondleidingen tot bij de schildpadden zijn ook mogelijk. De kamers hebben een privé-terras met badkamer en een buitendouche, de suites hebben daar bovenop nog een hangmat en een privé-tuin. Eentje heeft zelfs een panoramische toren.
Mille Etoiles Gasten in dot kampement van 14 tenten verblijven in Mongoolse yoerts. Het ligt in een bos boven de kloof van de Ardeche in Frankrijk. Labastide de Virac, een klein dorp met een kasteel uit de 15dee eeuw ligt vlakbij. Hier heb je wel gsm-ontvangst, maar er is geen internet. In de tenten wordt de elektriciteit geleverd door zonne-energie. De yoerts hebben een hangmat en een eigen zonnedek. De douches zijn gemeenschappelijk en er is een restaurant op het domein.
Hier logeer je in een luxueus eco-resort op een kleine Bahama-eilandje van South Andros. Televisie en internet zijn er niet. Er is wel gsm-receptie, maar de eigenaar moedigt zijn gasten aan om de gsm niet te gebruiken, zeker niet buiten de kamers.
Er zijn 11 bungalows beschikbaar, die gebouwd zijn in de traditionele Caraïbische stijl. Sommigen hebben een privé-strand met hangmatten en een openluchtdouche. De hotelconciërges zijn getrainde biologen en de gasten kunnen met hen op stap om het locale wild te gaan bespieden. Kajakken en zeilen kan ook.
In de Phobjika-vallei in Boethan ligt dit resort met 8 luxueuze suites. De hotelmanager moet 6 kilometer rijden om haar e-mails te checken. De vallei is bewoond door yakherders en schaapherders en is is geen elektriciteit. Het hotel heeft wel een generator.
De gemeenschappelijke eetzaal overziet de bergen en er zijn massage- en yogakamers voor de gasten. In Gangtey is er een nog bewoond 16de-eeuws klooster. De vallei zelf maakt deel uit van het nationaal park van de ''Zwarte Bergen''. In de winter komen hier vanuit Tibet zwartnekzwanen overwinteren.
Hoeveel kost een ritje naar de supermarkt in euro's?
Autofabrikanten blijven sleutelen aan het verbruik van hun motoren. In die mate zelfs dat benzinewagens deze dagen bijna even zuinig zijn dan dieselauto's. Maar hoeveel kost een ritje met de auto nu eigenlijk? Hotnews rekende het voor u uit.
De Belg is sinds jaren een verstokte dieselrijder. De hogere aankoopprijs nemen we er graag bij, wetende dat het verbruik een stuk lager ligt. Maar voor de meeste autoconstructeurs zijn benzinewagens hun 'core business'. Niet moeilijk dus dat ze de laatste jaren veel research stopten in het zuiniger laten werken van benzinemotoren. Met resultaat, want de nieuwste motoren verbruiken amper nog meer dan hun dieselcollega's.
Wat kost het?
Ondanks de hoge brandstofprijzen blijft autorijden dus relatief goedkoop. Wie kiest voor een van de zuinigste benzinemotoren betaalt aan de huidige prijzen iets meer dan 7,7 cent per kilometer. Dat is berekend aan de officiële benzineprijs, zonder de korting die heel wat stations je geven.
Anders uitgedrukt: voor 1 euro aan brandstof bol je net geen 13 kilometer. Een ritje naar de supermarkt 3 kilometer verderop kost zuinige benzinerijders op die manier 46 eurocent (heen-en-terug).
Bereken het zelf
Wil je weten hoe ver jij kan rijden voor 1, 2, 3 of 4 euro? Probeer het uit op onze interactieve kaart. Vul gewoon je vertrekplaats in en corrigeer indien nodig het verbruik en de brandstofprijs die we al voor je invulden. Met het vinkje 'heen-en-terug' bepaal je of er ook rekening moet gehouden worden met de terugrit
.
Diesel amper zuiniger
Op vraag van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) testten twintig automobilisten onlangs benzine- en dieselwagens met evenwaardige motoren. De vraag was om een parcours van 225 kilometer af te leggen en daarbij rekening te houden met de principes van eco-driving. Dat is een rijstijl die volgens de VAB niet alleen efficiënt, zuinig en milieuvriendelijker is maar ook de veiligheid en verkeersdoorstroming bevordert.
De twee zuinigste benzinemotoren uit de test bleken de 1.2-liters van de Suzuki Splash en de Opel Agila. Het verbruik daarvan lag op 5 liter per 100 kilometer. De 1.4-litermotor van de Volkswagens Golf, Golf Plus, Jetta en EOS verbruikte 5,7 liter. Een vergelijkbare dieselmotor bleek bij Volkwagen amper 0,2 liter per 100 kilometer zuiniger te zijn.
Je ziet dat auto's van BMW en Volkswagen uitgerust zijn met een direct injectiesysteem, Dat wordt al jaren gebruikt voor diesels en het is dat wat die zoveel zuiniger en krachtiger maakt. Door die techniek ook toe te passen op benzinewagens, krijg je dat die amper meer verbruiken dan diesels.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews.
Fruit schillen is ongezonder
Schrik voor pesticiden? Schil dan je fruit niet. De resten bestrijdingsmiddel bevinden zich immers niet (enkel) op de schil en die schil bevat cruciale vezels, vitaminen en mineralen.
Beperkt risico Het is waar dat restjes bestrijdingsmiddelen op en in het fruit blijven, maar het risico voor de gezondheid is tot een minimum beperkt. De invloed van de pesticiden reikt verder dan de schil, dus het fruit schillen is geen oplossing. Vooral niet omdat de schil zelf ook veel voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat.
Uitzondering Zo bevat de schil van een appel tot 6 keer meer polyfenolen en antioxidanten dan het vruchtvlees. Ook flavonoïden zijn meer aanwezig op de schil (2 tot 3 keer) dan in het vlees. Door te schillen, gaat dus veel van de goede invloed van het fruit verloren. Wil je toch vruchten zonder schil, opteer dan voor een dunschiller.
Er is één uitzondering op die regel: op reis in zuiderse landen is het beter de vruchten te schillen, omwille van hygiënische redenen. Bij ons volstaat het de vruchten af te spoelen met lauw water.
Beter fruit, dan geen Het is immers geen oplossing om fruit dan maar links te laten liggen. De site is formeel: geen fruit eten is ongezonder dan de restanten bestrijdingsmiddel opnemen. Wie de inname van dergelijke stoffen tot een minimum wil beperken, kiest het best voor biologisch fruit.
Rotte plekken kan je wegsnijden, maar beschimmeld fruit gooi je best weg. Dat komt omdat schimmel zich kan verspreid hebben zonder dat het (al) zichtbaar is.
Ook ingesmeerd in de zon gaan liggen, is gevaarlijk
Misschien horen zonnekloppers die het liefst de hele dag op het strand liggen bruin te bakken het liever niet, maar om huidkanker te voorkomen kan je beter de zon mijden dan je insmeren met zonnecrème. Insmeren helpt tegen verbranden, niet om alle vormen van huidkanker te voorkomen. Zo weinig mogelijk in de zon zitten en het dragen van zonwerende kleding en een hoed, is te verkiezen boven het gebruik van zonnecrème.
Melanomen Hotnews liet enkele studies naar zonbescherming met elkaar vergelijken. Onze man geeft toe dat het advies om helemaal niet te zonnen in de huidige zonminnende maatschappij moeilijk te verkopen is, maar hij waarschuwt ervoor zonnecrème te misbruiken om lang in de zon te zitten zonder te verbranden. Uit de studie blijkt dat zonnecrème wel beschermt tegen acute huidbeschadiging door UV-straling en bepaalde vormen van huidkanker. Maar tegen melanomen, de gevaarlijkste en dodelijkste vorm van huidkanker, beschermt zonnecrème de huid waarschijnlijk niet.
Wollen trui Kleding houdt een groot deel van de schadelijke straling tegen, hoewel het wel afhangt van het soort stof dat je draagt: dikke wollen kleding en jeansstof houden de straling beter tegen dan een dun katoenen t-shirt. Een wollen trui van zijn kant is natuurlijk dan weer weinig draagbaar in de zomer, waardoor tussen 12 en 15 uur de schaduw opzoeken een goed alternatief blijft.
Zelfs t-shirt beschermt niet tegen de zon
Mensen die denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke zonnestralen door het dragen van een T-shirtje komen bedrogen uit.
Alleen stevige en donkere kleding beschermt de huid tegen uv A- en uv B-licht. De beste bescherming biedt onder meer denim en dikke wol. Luchtige kleding van katoen of linnen, die bovendien licht van kleur is, biedt meestal slechts matige bescherming, te vergelijken met een zonnecrème factor 10, zo weet Hotnews
De wetenschappers realiseren zich dat de meeste mensen de zomermaanden niet in dikke broeken en truien zullen doorbrengen. Zij geven daarom ook advies over het gebruik van zonnecrèmes. Neem een hoge beschermingsfactor, breng de crème ongeveer een half uur tevoren aan en wees zeker niet zuinig met de hoeveelheid die je op je huid smeert. Bovendien is crème die watervast is duidelijk te verkiezen boven de andere varianten. Maar zonnecrèmes zijn de laatste optie, aldus de onderzoekers.
Het prikkelbare darm-syndroom (PDS) is een zeer vaak voorkomende aandoening, die op alle leeftijden kan optreden. De belangrijkste symptomen ervan zijn constipatie, diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Vaak blijkt dat de darmen overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsproducten, en wat werkt voor de ene persoon, werkt daarom niet voor de andere. Het is een kwestie van 'experimenteren' en uitzoeken welke aanpak een verschil maakt. Hotnews zocht uit wat wel en wat beter niet gegeten wordt ...
Diarreegevoelig Mensen die diarree hebben, moeten hun groenten- en fruuitconsumptie in het oog houden. Voor sommige personen met gevoelige darmen kunnen 5 porties per dag al leiden tot diarree. Let er ook op dat je niet te veel van één bepaalde fruitsoort eet (bv. te veel sinaasappelen). Dit wil niet zeggen dat je een allergie of intolerantie voor die fruitsoort hebt, maar dat je darmen gevoelig zijn voor onevenwichten.
Rauwkost Soms reageert ons lichaam gewoon anders op dingen in verschillende fasen van ons leven. Misschien kon je vroeger goed tegen rauwkost en is dat nu niet meer zo. Probeer dan groenten en fruit eerder gekookt of gestoofd te eten.
Volle granen Mensen met gevoelige darmen hebben last met het verteren van volle granen. Het is misschien nodig om een tijdje over te schakelen op wit brood en witte rijst.
Constipatie Als je last hebt van constipatie, moet je meer vezels innemen, maar ook suiker en bewaarmiddelen kunnen de spijsvertering ernstig verstoren. Eet zoveel mogelijk volle granen, volkorenbrood en veel verse groenten en fruit.
Water Niets zo belangrijk als water. Drink minstens 2 liter water per dag, in regelmatige slokjes verspreid over de hele dag.
Andere graansoorten Experimenteer met verschillende graansoorten. Vooral hever en spelt kunnen wonderen doen. Spelt behoort tot dezelfde familie als tarwe, maar is voor veel mensen gemakkelijker te verteren. Haver en spelt hebben een lager glutengehalte dan tarwe.
Natuurvoeding Bij sommigen helpt dan weer aloë vera-sap. Uit een aantal studies is gebleken dat het de symptomen van PDS kan verlichten. Je kan het kopen in natuurvoedingswinkels. Drink 20 ml drie keer per dag.
Probiotisch Ook een dagelijks probiotisch drankje kan het verschil maken. De goede bacteriën kunnen de schadelijke - die een rol kunnen spelen bij darmproblemen - bestrijden. Yakult is bv zo'n drankje.
Thee Traditioneel wordt bij PDS muntthee aangeraden. Maak echter slappe muntthee (bij voorkeur van verse muntblaadjes) want als de thee te sterk is, activeert hij de productie van verteringszuren, en dat maakt de darmen nog prikkelbaarder.
1 of 5 heeft buikkrampen
Tien tot zesenveertig procent van de wereldbevolking heeft last van buikkrampen, een pijnlijke maar nochtans makkelijk te behandelen aandoening. Dat blijkt uit één van de meest grootschalige onderzoeken naar buikkrampen. Meer dan 9.000 mensen uit 9 landen, waaronder België (waar doet dit land ook niet aan mee ...) werden ondervraagd en opgevolgd. Het cijfer is opmerkelijk, want het ligt veel hoger dan algemeen werd aangenomen.
Buikkrampen worden doorgaans onderschat als ziekte, hoewel ze een sterke socio-economische impact kunnen hebben. Tweederden van de patiënten kiest bijvoorbeeld nooit voor een behandeling. Wie dat wel doet, kiest in 38% van de gevallen niet voor medische begeleiding door een arts, maar beperkt zich tot pijnstillers die de oorzaak van de krampen niet eens wegnemen. Gemiddeld heeft een kwart van de ondervraagde mensen af te rekenen met buikkrampen. De cijfers verschillen onderling van 10 procent (in Japan) tot 46 procent (in Mexico). In België zegt 19 procent van de ondervraagden regelmatig buikkrampen te hebben.
Meer vrouwen Vrouwen hebben procentueel vaker last van krampen dan mannen, een algemene trend die in alle landen terugkeert. Toch bestaan er tussen de landen onderling sterke verschillen volgens de leeftijsgroep. In Japan, Brazilië, Argentinië, Duitsland en de VS is de verdeling gelijkmatig. In Italië en het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal patiënten toe met de leeftijd. In België en Mexico daarentegen neemt het aantal af met de leeftijd. De frequentie waarmee buikkrampen voorkomen verschilt onderling sterk. De VS kennen het grootste aantal frequente buikkramplijders. Italië heeft er dan weer het minste last van. België zit er ergens tussenin. Uit de studie komt verder naar voor dat buikkrampen in de meeste gevallen vergezeld gaan van buikpijn en tal van klachten over spijsvertering. De grote meerderheid van patiënten koopt een geneesmiddel zonder voorschrift.
Wat is er van aan? Volgens de Belgische deelnemers aan de studie, staan buikkrampen echter totaal los van andere spijsverteringsstoringen. Buikkrampen vinden hun oorsprong in stress of als gevolg van een ongezonde levenwijze en hebben op zich dus geen enkele link met de spijsvertering.
De komkommertijd is zo stilaan weer aangebroken. De term heeft betrekking op de periode in de zomermaanden waarin er minder nieuws is en nieuwtjes uit de kleinste hoekjes worden geschraapt en kleine gebeurtenissen paginabreed worden uitgemeten. Maar waar de uitdrukking komkommertijd precies vandaan komt is niet precies duidelijk. Het begrip heeft wel alles met de groente te maken.
Komkommers Alhoewel er geen uitputtend onderzoek diende verricht te worden, weet Hotnews dat de aanduiding 'komkommertijd' stamt uit de jaren twintig. Veel kinderen gingen in de zomer komkommers plukken bij tuinders. De groenten werden daardoor synoniem voor vakantie, een periode waarin verder weinig viel te doen.
De internet-encyclopedie Wikipedia meldt dat zomers grote hoeveelheden komkommers werden aangevoerd door het zonnige weer. Daardoor daalde de prijs dramatisch en bij gebrek aan ander nieuws schreven dagbladen daarom maar over komkommerprijzen. Ook verscheen de tuinder die de grootste komkommer had gekweekt met een foto op de voorpagina's van de kranten.
Zon Verder kunnen we geen verklaring geven over deze jaarlijks terugkerende en door velen als dieptepunt beoordeelde periode in het vak maar een komkommerkweker uit onze contreien heeft een net iets andere verklaring. Hij stelt dat zonnig weer goed is voor de groente, terwijl mensen dan tot weinig te bewegen zijn. Of met andere woorden : een slappe periode waarin buiten de groei van komkommers weinig gebeurt.
De tijd dat kurkvloeren in principe bruin moesten zijn en er vaak nogal goedkoop en banaal uitzagen, ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn er verschillende formaten van tegels, zowel om te kleven als om in mekaar te klikken en het gamma telt oneindig veel kleuren, texturen en dessins. Het gebruik van dit isolerende, onderhoudsvriendelijke en gezonde materiaal is dan ook meer dan ooit trendy. Bovendien vormt ermee werken in vochtige ruimtes niet langer een probleem en ook wie op zoek is naar een originele muurbekleding, kan altijd teruggrijpen op kurk.
De kurkeik groeit in Portugal en aan de Middellandse Zee. Bomen van 25 jaar oud worden ontschorst en die kurk wordt dan verwerkt. Om de negen jaar kan men terug oogsten. Het is dus een natuurvriendelijk proces, want er sneuvelen geen bomen. Je kunt het aanbod op vlak van kurkvloeren niet meer vergelijken met dat van pakweg dertig jaar geleden. Dit vernieuwde natuurproduct biedt verrassend veel decoratieve mogelijkheden en de kwaliteit is merkelijk verbeterd. Zo kun je er nu ook zonder problemen badkamers mee inrichten. De voordelen van dit ecologisch materiaal zijn en blijven niet min. Kurk is antistatisch en trekt bijgevolg geen stof aan. Af en toe stofzuigen en dweilen, meer moet je niet doen. Het voelt steeds warm en zacht aan en is dus erg kindvriendelijk. Zowel thermisch als akoestisch is eht een prima isolator. En verder is kurk vderlicht, stootvast en duurzaam.
Toepassingen bij de vleet Kurk laat zich gemakkelijk zelf installeren. Er zijn de klassieke tegels die je moet verlijmen en je hebt ook het nieuwe kliksysteem. Op elke bestaande vloer kun je werken met het kliksysteem. Waar er kans is op optrekkend vocht, kun je best een plastic scherm als ondergrond gebruiken. Voor ruimten die iets minder intensief worden gebruiks, zoals slaapkamers, kom je toe met klikkurk. Bij dit product is dan de beschermende vernislaag iets dunner. Je kan het vergelijken met klikparket. De tegels klikken in mekaar, zonder lijm. Laat in de hoeken van de kamer de puzzel passen door met een decoupeerzaag de tegels op maat te brengen. Onder de plinten heb je wel uitzetvoegen nodig.
Voor te kleven kurktegels heb je een ondergrond nodig die voldoet aan 3 eisen: licht poreus, egaal en bljvend droog. Dat betekent geen geglazuurde tegels of gepolierd beton, wegens te glad. Maar je kunt uiteraard eerst de tegels uitbreken of een nieuwe ondervloer creëren. Met klikkurk kun je wel meteen aan de slag. Pure chape is te korrelig voor het kleefprocedé en moet je altijd eerst egaliseren. Opstijgend vocht is nefast, dan zal de lijm loskomen. Zorg dus voor een hermetische buffer en gebruik tegels die in mekaar klikken. Bij het kliksysteem ben je klaar eens de tegels liggen.
Tegenwoordig staat het eveneens hip en trendy om ook muren met kurk te bekleden. Voor dat gebruik zijn de tegels niet 4 maar 3 mm dik. Elke egale wand komt in aanmerking: gewoon plaasterwerk of pleisterplaten. We kunnen ook op wantegels werken, maar die bezetten we dan eerst. heel wat mensen steken zelf graag de handen uit de mouwen, maar we merkentoch ook een tendens om ze te laten plaatsen door vakmensen.
Kurk, alle kleuren en vormen, alle maten en lichtgewichten. Kurk, een moderne natuurtint en je ruimte kan weer een tijdlang mee.
Steeds meer toeristen ontdekken het mysterieuze China. Tegen 2020 zal het de populairste reisbestemming ter wereld zijn. Hoofdstad Peking alleen al heeft alles om de westerse toerist te betoveren: keizerlijke pracht en praal, authentieke volkswijken, hemelse tempels en een legendarische muur. Hier ben je gerust een weekje zoet. De gastheer voor de vorige Olympische Spelen spreekt tot de verbeelding, en is een ontdekkingsreis voor alle zintuigen. Sinds kort vliegt Hainan Airlines rechtstreeks vanuit Brussel naar Peking.
Poort van de Hemelse Vrede
Peking ontwikkelt zich razendsnel tot moderne metropool. Tussen de bouwkranen, wolkenkrabbers, nieuwbouwwijken en razend druk verkeer vind je nog altijd tempels en oude volkswijken. Pas als je bent doorgedrongen tot de kern van Peking ontdek je het Chinese karakter van deze gigantische stad. De Verboden Stad is het vertrekpunt van elk bezoek aan Peking. Duizenden toeristen verdringen zich elke dag voor de Poort van de Hemelse Vrede, waarop een immens portret prijkt van de voormalige leider Mao Zedong. Onder zijn wakende oog lopen ze naar het symbolische hart van China.
Vijfhonderd jaar lang was de stad het exclusieve terrein van de keizers. Gewone stervelingen mochten niet eens in de buurt van de muren komen. Sinds twintig jaar is het dé trekpleister van de Chinese hoofdstad. Elke dag verbazen (vooral Chinese) toeristen zich over de prachtige tuinen en paleizen, met poëtische namen zoals het Paleis van het Vredige Lange Leven of de Eeuwige Harmonie. Er wordt verteld dat het keizerlijke complex 9.999 kamers telt, het ultieme geluksgetal. De Chinezen laten niets aan het toeval over als ze hun geluk kunnen afdwingen. Op de prachtig versierde daken van de tempels prijken draken die de kwade geesten moeten verjagen.
Tien An Menplein
De elegantie van de Verboden Stad staat in schril contrast met het koude en strakke ontwerp van het aangrenzende Tien An Menplein. Een gevoel van nietigheid bekruipt je op het grootste plein ter wereld, dat omzoomd is door communistische gebouwen uit de jaren vijftig, zoals het parlement en het nationale museum. Midden op het plein staat het mausoleum van Mao, en elke dag staan er lange rijen te wachten om het gebalsemde lichaam van de communistische leider te groeten.
Het leven in de steegjes
Maar Peking is niet alleen de stad van keizers en leiders. Het is vooral de stad van de gewone Chinezen. En de beste plaats om een stukje op te snuiven van het authentieke China, is in de hutongs, de kleine steegjes. Ver weg van de wolkenkrabbers en vijfvaksbanen waan je je bijna in een dorpje op het platteland. Dazhalan Jie, bijvoorbeeld, begint als een drukke winkelstraat met schreeuwerige lichtreclames, restaurants en winkeltjes die uitpuilen van de prullaria en de namaakhorloges. Maar hoe langer we de straat volgen, hoe smaller en volkser ze wordt. Hier komen we ogen en oren te kort bij het bekijken van het dagelijks leven. Het gerinkel van fietsbellen en het gekakel van kippen vermengt zich met de geur van kruidige pannenkoekjes en inktvis op een stokje.
Rochelen verboden
Af en toe wordt het vredige tafereel verstoord door een langgerekt keelgeschraap dat eindigt in een luide rochel. Best schrikken voor een westerse toerist, maar voor de Chinezen is het doodnormaal. Of was het doodnormaal, want in de aanloop naar de Olympische Spelen heeft de regering een aantal wetten uitgevaardigd om het gedrag van de bevolking wat bij te schaven. Daarom staat er nu een boete van 20 euro op keelgeschraap. Maar in de volkswijken zijn die nieuwe regels duidelijk nog niet doorgedrongen. Hier heeft de gewone man het voor het zeggen. Hoe lang de hutongs nog zullen bestaan, is de vraag. Want alles wat oud is, gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor hoogbouw.
Keizerlijke pracht en praal en natuurlijk de muur
< Beihai park
Wie de drukte wil ontvluchten, trekt naar een van de talloze parken die verspreid liggen over de stad. In het Beihaipark dobberen gezinnen en groepjes vrienden in motorbootjes op het meer, genietend van de zon en de stilte. Maar ook het Tian Tanpark is een oase van rust. Hier komen de mannen bij elkaar voor een potje Chinees dammen of beoefenen vroege vogels tai chi, een sierlijke vorm van kungfu met trage bewegingen.
Maar het park is vooral beroemd door de schitterende Tempel van de Hemel. Voor de keizer was dit het belangrijkste tempelcomplex van Peking, en elk jaar trok hij naar de Gebedszaal voor de Overvloedige Oogst om de goden gunstig te stemmen. Draken en feniksen sieren dit ronde altaar waar hemel en aarde elkaar ontmoeten. Een beetje verder ligt de echomuur. Wie aan de ene kant van deze ronde muur iets fluistert, wordt 150 meter verder moeiteloos verstaan. Ingenieus, maar moeilijk te testen op een drukke dag.
Rust voor de keizer
Aan de andere kant van de stad ligt de kleurrijke Lamatempel. In dit Tibetaanse klooster prikkelt de geur van brandende wierookstokjes onze neus en lopen de monniken in gedachten verzonken tussen de bezoekers. De Chinezen komen hier om een voorspoedig leven te vragen bij een van de talloze boeddhabeelden. Het meest indrukwekkende beeld is gehouwen uit een massief blok sandelhout en zeventien meter hoog. Niets is te veel om Boeddha te eren.
Tijdens de warme maanden trokken de keizers naar hun Zomerpaleis, op 10 kilometer van het stadscentrum. Nu kan je hier uren rondwandelen, zoals de Tuin van Deugd en Harmonie, waar theatergezelschappen het beste van zichzelf gaven. De paleizen en paviljoenen liggen rondom drie grote meren. Maar het mooiste moment om het Zomerpaleis te bezoeken, is bij zonsondergang. En als even later de maan weerspiegelt onder de Brug van de Zeventien Bogen, krijgt de plek iets magisch.
We sluiten af met een bezoek aan de opera. In het prachtige houten theater kun je elke avond naar een voorstelling waarin de literatuur en geschiedenis tot leven komen met zang, acrobatie en mime. De dansers zijn uitgedost in kleurrijke kostuums en versierde maskers. Het is een interessant visueel spektakel, al klinkt de muziek soms wat vreemd voor onze westerse oren.
De Muur
Een bezoek aan Peking is niet volledig zonder een trip naar de Grote Muur, beter bekend als de Chinese Muur. Het bekendste bouwwerk ter wereld was ooit meer dan 6.700 kilometer lang en verbond de Gobiwoestijn met de zee. China is de muur, en de muur is China. Hij wordt zelfs afgebeeld op het visum terwijl de muur, ironisch genoeg, tweeduizend jaar geleden werd gebruikt om indringers tegen te houden. En hoewel het bouwwerk bijna zeven hoog en acht meter breed was (er konden paarden en karren over rijden), blijven er tegenwoordig nog maar een paar stukken over. Zo'n zeventig kilometer ten noordwesten van Peking ligt het meest bekende, dus ook meest toeristische stuk nabij Badaling. Hier slingert de gerestaureerde muur zich in twee richtingen over de groene heuvels en wandelen we met hier en daar een flinke klim, van de ene uitkijktoren naar de andere. Koop achteraf in de souvenirshop een T-shirt met 'I've climbed the Great Wall'. Want de legendarische muur is voor velen - ook letterlijk - het hoogtepunt van een reis door China.
PRAKTISCH
Beste periode Vanaf april gemiddelde temperatuur van 25 graden. 's Zomers heet en vochtig.
Eten en drinken Het bekendste gerecht is pekingeend. De gelakte eend wordt geroosterd in de oven en opgediend met pannenkoekjes, een sesambroodje, groene uien en een zoete saus. Beroemdste eendrestaurant is Qianmen Quanjude Rost Duck met foto's van Bush, Arafat, Castro en Pele die hier eend aten. Sanlitum is de uitgaansstraat met kroegen en eethuisjes, 's avonds livemuziek. Shenglinfu Taiwan Food Restaurant in zijstraatje Sanlitun, waar de bazin Engels spreekt. Je kan gezond en spotgoedkoop eten aan de stalletjes op straat, zoals de zijstraatjes van de Wangfujing. Probeer eens geroosterde sprinkhaan. In Peking staat geen hond op het menu!
Winkelen Hongqiaomarkt (dagelijks) en de Panjiayuan (antiek en kitsch op weekendmarkt). Wangfujing is de Nieuwstraat van Peking. Documenten Internationaal paspoort + visum aan te vragen bij de Chinese ambassade in Brussel, tel. 02/663 30 10 of via de reisagent/touroperator.
Tijdsverschil + 6 uur in de zomer, in de winter + 7 uur.
Nuttig Op de meeste openbare toiletten is geen toiletpapier voorzien, dus neem steeds een rolletje mee.
Geld 10 yuan = 1 euro. Kredietkaarten worden aanvaard in duurdere hotels en restaurants.
Gezondheid Geen inentingen verplicht. Vaccinaties tegen tetanus, polio en hepatitis A zijn aanbevolen.
Veiligheid China is een veilig land om in te reizen. Wel goed opletten in het chaotische verkeer.
Sea, sex and sun. The beach, the cocktails. Zonovergoten stranden. Snorkelen. Les "boules de Berlin". Mono- of andere kini's. Schelpjes zoeken. Pootje baaien. Of gewoon genieten van al het moois. Want of je nu een zonneklopper bent of niet, met een strand in de buurt, krijg je pas het echte vakantiegevoel. Maar elk strand ziet er anders uit, het ene is al wat paradijselijker of kindvriendelijker dan het andere. Hotnews ging op zoek naar mooie stranden waar het, in combinatie met andere bezienswaardigheden, heerlijk vertoeven is. Misschien wél de meest geschikte vakantie op maat. Geniet van deze 10-delige serie. 10 weken lang. Elke donderdag. En kies het strand dat het best bij jou past.
Cadiz, de oudste stad van Europa
Stadsstrand in Cadiz, Spanje Weinig landen hebben zoveel stadsstranden als Spanje. Barcelona, Valencia, San Sebastian, Málaga. Eentje dat minder in de belangstelling staat, is dat van Cadiz, aan de Costa de la Luz, in het diepste zuiden. Hier kan je bij helder weer tot in Tanger en het dorre Marokkaanse landschap kijken. Cadiz is de oudste stad van Europa. De kathedraal is een van de grootste van Spanje en de kade, met zijn goed onderhouden tuinen, lijkt verduiveld goed op Havana. Een 'Cubaanse' scène uit de James Bondfilm Goldeneye werd hier zelfs opgenomen. Van het strand naar de oude stad, met zijn smalle steegjes, is maar een kort wandelingetje. Het kleine en charmante La Caleta grenst vlak aan het historische centrum, met op de achtergrond de vuurtoren die op een dunne landtong in zee staat. Mooier maar wat buiten Cadiz is Playa de la Victoria. Als de Atlantische Oceaan kalm is, kan je lekker pootjebaden in het altijd frisse water. Er zijn strandbars en lijnbussen naar de oude stad.
Playa de la Victoria
Bay of Cadiz
Zie ook > Reisinfo : Costa de la Luz Je kan dit item invoeren via de linkerkolom onder "Zoeken in blog".
Hangend boven wc plassen zorgt voor blaasontsteking
Mensen die vies zijn van een wc-bril en daarom erboven hangend plassen of personen die boven een urinoir hun kleine behoefte doen, lopen een grotere kans op een blaasontsteking. Hotnews bekeek het probleem van dichterbij.
Cijfers Het onderzoek wijst uit dat bijna 80 procent van de vrouwen wel eens boven de wc-bril hangt om contact met de bril te vermijden. Bij de mannen ligt dat percentage op 40. De helft van de vrouwen en 40 procent van de mannen probeert sowieso niet buitenshuis naar het toilet te gaan. Ze drinken bijvoorbeeld minder of houden hun plas op.
Risico's Volgens Hotnews is dat ook niet zonder risico's: ook hiervan kunnen mensen blaasontsteking krijgen. Bovendien kunnen darmen en nieren extra worden belast. Door het ophouden van de plas zouden afvalstoffen zelfs via de darmen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.
Mensen mijden vooral contact met de wc-bril op parkeerplaatsen langs de snelweg (81 procent), bij benzinestations (80 procent), in de trein (75 procent), bij openbare toiletten in het stadscentrum of in winkels.
Alternatieven Een groep ondervraagden kiest voor een alternatief voor de wc-bril: ze gaan wildplassen op straat of in de berm. Hotnews wijst erop dat ook die keuze risico's met zich meebrengt: een boete van ongeveer 75 euro.
De redactie van Hotnews concludeert dat de angst voor vieze wc-brillen eigenlijk relatief is. De duwstang van een winkelwagentje is volgens het blad over het algemeen veel meer verontreinigd met bacteriën, maar daar kan je natuurlijk niet tegenaan plassen hé.
Niks mooier dan de liefde, maar eenvoudig is ze niet altijd. Wie van iemand houdt, wil het liefst zoveel mogelijk tijd met die persoon doorbrengen. Maar wat als je ook echt 24 uur op 24 samen bent? Wordt het dan niet van het goede teveel? Of wat als je elkaar enkel tijdens het weekend of soms maanden niet kan zien?
Hotnews doet z'n zegje...
Samen slapen maakt mannen dommer
Mannen die het bed delen met een partner, presteren slechter op cognitieve tests dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat samen slapen nefast is voor de slaapkwaliteit van mannen. Ze slapen minder vast waardoor ze verstandelijk ook minder goed presteren.
Vrouwen beter Professor Gerhard Klösch van de unief in Wenen voerde een onderzoek naar de slaapkwaliteit van ongehuwde en kinderloze koppels. De twintigers sliepen tien nachten samen en tien nachten alleen. Hun slaappatroon werd gecontroleerd met monitoren en vragenlijsten. Ze moesten ook elke ochtend simpele denktesten afleggen. Mannen beweerden dat ze beter sliepen in het bijzijn van hun partner, maar uit de testen bleek het tegendeel. Vrouwen scoorden dan weer beter als ze de nacht doorgebracht hadden in het bijzijn van hun partner.
Onnatuurlijk De vaststelling verbaast professor-slaapexpert Neil Stanley niet. "Eigenlijk is dit logisch. Historisch gezien is het eigenlijk onnatuurlijk om samen te slapen. Het is een artificieel gebeuren. Bovendien is het bed delen sowieso al niet bevoordelijk voor de slaapkwaliteit. Iemand wordt er altijd het slachtoffer van. Denk maar eens aan de geluiden die sommige bedpartners kunnen maken of aan de heroïsche gevechten voor een stukje deken", besluit de wetenschapper aan de unief van Surrey.
Samen lijden is het geheim van een gelukkige relatie
Het geheim van een gelukkige relatie is aanvaarden dat ellendige periodes gewoon onvermijdbaar zijn, zeggen wetenschappers. Het omgaan met die problemen is beter dan wanhopig streven naar perfectie. Begrip en communicatie zijn sleutelwoorden voor een goede relatie.
Perfectie onrealistisch Onderzoekers van de Californië State University, de unief van Fresno en Virginia Tech komen tot het besluit dat een relatie zonder lijden mogelijk is als beide partners maar de nodig inspanningen leveren. Ook de hulp van professionals is niet altijd zaligmakend.
"Het is een mythe te geloven dat met de hulp van professionals een perfecte relatie mogelijk is. Relaties zonder moeilijke momenten bestaan gewoon niet", beweren de onderzoekers. Een bestaan leiden zonder pijn of lijden is onrealistisch en ook in relaties onhaalbaar. Meer nog, het streven ernaar kan relaties kapot maken.
Ontdekkingstocht Jan Parken van de Vereniging voor Familietherapie treedt de Amerikaanse onderzoekers bij. "De wetenschappers hebben gelijk. Het streven naar het nirvana binnen een relatie kan er net voor zorgen dat de relatie op de klippen loopt." Volgens Parker is het belangrijk dat koppels zelf ontdekken wat voor hen een gelukkige relatie is.
Niet altijd gelukkig Het is belangrijk om weten dat geen enkel individu altijd gelukkig is en dat ook geldt voor een relatie. Ook in een relatie zijn er altijd mindere momenten. Begrip is het sleutelwoord. Als koppels voor elkaar begrip opbrengen, dan komen ze samen ook moeilijke momenten doorkomen.
Communicatie belangrijk Volgens psychologe Nadine Field bestaat de perfecte relatie niet. Meer nog, het constante streven naar het ultieme geluk kan uitmonden in een bittere ontgoocheling. Net die ontgoocheling kan ertoe leiden dat mensen alleen nog gaan focussen op de negatieve aspecten van hun relatie, wat dan weer leidt tot nog meer ontgoocheling. "Communicatie is het belangrijkste binnen een relatie en niet het streven naar onhaalbare perfectie", aldus Field.
Boeddhisme De Amerikaanse wetenschappers zien ook heil in het boeddhisme. De principes van die filosofie kunnen familietherapeuten aanwenden om hun patiënten te leren omgaan met vormen van lijden die kunnen voorkomen in relaties zoals misbruik, scheiding, afwijzing en verlies, meldt de BBC.
Seks + Babbel = Geluk
Mensen die de tijd nemen om, over de haag heen, een goed gesprek te hebben met de buren, die goede seks hebben (met dezelfde partner) en zich zorgen maken over met uitsterven bedreigde diersoorten, zitten doorgaans beter in hun vel dan andere stervelingen. Dat las de Sunday Times in een rapport van premier Blairs 'ministerie voor Geluk'.
Opvrolijken De officiële naam van die nieuwe organisatie luidt 'Whitehall Wellbeing Working Group', de leden zijn hoge ambtenaren en de opdracht die Tony Blair hen meegaf, is na te gaan hoe de overheid haar burgers kan opvrolijken. En het eerste rapport van deze commissie, dat werd uitgebracht onder toezicht van het ministerie voor Leefmilieu, is het resultaat van diepgaand, wereldwijd onderzoek naar factoren die mensen een geluksgevoel geven.
Tuinieren Daaruit blijkt dat activiteiten als tuinieren, bidden en wandelen mensen een tevreden gevoel geven, en dat hun glimlach nog breder wordt wanneer ze tussen het grasmaaien door een babbel hebben met de buren en genieten van seks met hun partner. Ook goede nachtrust en een 'normale' lichaamsbouw en gewicht dragen bij tot een lekker gevoel.
Het weer Negatieve invloeden zijn dan weer slechte klimatologische omstandigheden (lichte regen kan er wel mee door). En het feit dat succes in het leven pas echt gelukkig stemt als het wordt gecontrasteerd met anderen die minder geslaagd zijn, is evenmin onverdeeld positief te noemen.
Erg interessant allemaal, maar zelfs de leider van het onderzoek, economieprofessor Paul Dolan, geeft toe dat het omvormen van zijn conclusies tot concrete beleidsmaatregelen heel wat moeilijker en gevoeliger ligt. "Zo blijkt uit ons onderzoek onder meer dat getrouwde mensen doorgaans gelukkiger zijn dan alleenstaanden. Wat moet de politiek daarmee doen? Trouwen actief aanmoedigen?", vraagt hij zich af. "Past dat binnen het politieke speelveld, of gaat het hier om individuele verantwoordelijkheid?"
Vrouwen kunnen meer activiteiten tegelijk doen dan mannen. Die stelling verkondigen we al langer en is eindelijk bewezen. Hotnews bekeek de enquête die een telefoongigant onlangs voerde in een heleboel Europese landen met 5.000 deelnemers. Uit de eerste resultaten was al snel duidelijk dat dames heuse multitaskers zijn. Zelfs de jongens geven dat zonder schroom toe.
Maatschappij Multitasking, ofwel meerdere activiteiten tegelijk verrichten, is typisch iets van nu. We zijn drukker dan ooit en proberen onze tijd optimaal te verdelen tussen werk, gezin en sociale contacten. 60% van zowel de mannelijke als vrouwelijke respondenten geeft toe dat dames daar beter in zijn. Slechts 6% van de vrouwen was van mening dat mannen beter zijn in het gelijktijdig uitvoeren van verschillende taken. Van de meer dan 5000 respondenten beschouwt 79% zich als multitasker.
Mobiele hulp De telefoonprovider deed deze enquête natuurlijk niet voor niets en de hoofdlijn was dan ook of je mobiele telefoon een belangrijk onderdeel is om te kunnen multitasken. De overgrote meerderheid (80%) gaf aan dat ze dankzij hun mobiele telefoon hun werk en privéleven beter in balans kunnen brengen. 63% denkt dat ze zonder hun mobieltje minder productief zouden zijn en maar liefst 74% vindt dat ze dankzij hun mobieltje beter kunnen multitasken.
Activiteiten Hoewel heel wat respondenten meldden dat ze ook andere dingen kunnen tijdens het telefoneren, gaf 48% aan dat het gesprek daarbij centraal stond. Wat die secundaire bezigheid dan wel mocht zijn? Koploper in het antwoord: 'in bed liggen'.
Toch pretenderen de onderzoekers dat mobiele telefoons de productiviteit verhogen. 62% van de respondenten doet twee of drie andere dingen terwijl ze een gesprek voeren op hun mobieltje, bijvoorbeeld websurfen of boodschappen doen. 75% gaf aan dat ze tijdens het bellen eten maken en 50% combineert een gesprek met het aanbrengen van make-up.
Vergissing Of deze multitaskers er altijd het hoofd bij kan houden, is een ander gegeven. Zo heeft 56 procent van alle vrouwen ongewild al eens een romantisch of controversieel SMS-bericht naar de verkeerde persoon gestuurd.
Today s world : De gevaarlijkste landen ter wereld
De gevaarlijkste landen ter wereld
Wie er nog aan denkt om vakantieplannen te smeden dit jaar, wordt toch verzocht eerst en vooral onderstaande lijst raadplegen om na te gaan waar hij net niét naartoe moet. Ziehier de meest onveilige landen van de wereld, althans volgens Hotnews.
Somalië Risico's: extreme hoge veiligheids- en reisrisico's.
Er is geen centrale overhead in Somalië. Het land bestaat uit clangebieden en de clans liggen vaak stevig met elkaar overhoop. De federale overheid in de hoofdstad Mogadishu heeft recent een stuk van het land weer in handen gekregen na een strijd tegen de Unie van Islamitische Rechtbanken, maar voor meer veiligheid zorgt dat niet. Buitenlanders worden vaak aangevallen en gegijzeld.
Somalië
Irak Risico's: Extreem hoge veiligheids- en reisrisico's. Zware terrorismerisico's.
Geen enkele regio in Irak is veilig voor buitenlanders, zelfs niet de versterkte en beveiligde 'Groene Zone' in het hart van de stad, waar de Amerikanen de plak zwaaien. De Amerikaanse aanwezigheid heeft ook de opstand niet getemd in de rest van het land. Grootste risicogebieden liggen in het centrum van Irak, een zone die zich uitstrekt van Tikrit in het noorden tot Hillah in het zuiden. Criminele bendes en het internationale terroristengild zijn actief in heel Irak en vallen dagelijks burgers aan.
Irak
Afghanistan Risico's: Extreem hoge veiligheids- en reisrisico's. Zwaar risico op terrorisme.
Reizigers in Afghanistan moeten rekening houden met kidnapping en moord, zeker onder de as Herat-Kaboel. Maar ook in de rest van het land is het de afgelopen maanden in toenemende mate onveiliger geworden. De taliban en leden van Al-Qaida infiltreren het hele land en aanvallen met bomauto's -vroeger onbekend in Afghanistan- komen meer en meer voor, ook in Kaboel. Grote delen van het land zijn nog steeds bezaaid met mijnen en onontplofte munitie.
Afghanistan
Democratische Republiek Congo Risico': Hoog veiligheids- en reisrisico in het noordoorsten van het land, in gebieden die aan Oeganda, Rwanda en Burundi grenzen.
De burgeroorlog mag dan officieel gedaan zijn en er mogen ordentelijk verlopen presidentiële verkiezingen zijn gehouden in Congo, de nasleep van de inval van de Rwandezen zorgt aan de oostgrenzen, in Noord-Katanga en in het Ituri-district, Noord- en Zuid-Kivu nog altijd voor militaire confrontaties tussen het Congolese leger en rebellengroepen. De VN-troepen observeren de toestand, maar zijn niet in staat om de constante stroom aan plunderingen, verkrachtingen, moorden, brandschattingen en kidnappingen te verhinderen. Ook in de steden blijft de criminaliteit hoog.
Congo
Ivoorkust Risico's: Hoog veiligheids- en reisrisico. Extreem hoge veiligheids- en reisrisico's in het rebellengebied in het noorden en nabij de westgrens van Ivoorkust.
Alhoewel de opstand van 2002 in 2003 officieel is geëindigd, blijven grote stukken van Ivoorkust in handen van de rebellen. Sporadisch wordt er in Abidjan, de grootste stad van het land, gevochten. Gewelddadige criminaliteit, carjackings en gewapende overvallen.
Ivoorkust
Pakistan Risico's: Hoog veiligheids- en terrorismerisico, extreem hoog veiligheidsrisico in de stammengebieden die aan Afghanistan grenzen.
Plaatselijke groepen van extreme islamisten, vaak met links naar Al-Qaida, vormen een ernstig risico voor buitenlandse bedrijven en hun medewerkers. Autobommen, aanvallen met granaten en zelfmoordaanslagen worden gericht aan Westerse doelen, lokale politici en religieuze minderheden. Hierbij zijn al bij herhaling burgers omgekomen. Gevaar dreigt vooral in de stammengebieden die de grens met Afghanistan vormen en, in mindere mate, in Karachi en Islamabad.
Pakistan
Burundi Risico's: Hoog veiligheids- en reisrisico. Extreem veiligheidsrisico in de provincies Chitoke, Bubanza en Bujumbura.
Omwille van de povere veiligheids blijven maar weinig buitenlanders in Burundi.De burgeroorlog die in 1993 begon is officieel voorbij sinds 2006, maar de spanning blijft. Rebellengroepen zijn nog altijd in staat om de hoofdstad Bujumbura aan te vallen.
Burundi
Sri Lanka Risico's: Extreem veiligheids- en reisrisico en hoog terrorismerisico in de door de Tamils gecontroleerde gebieden in het noorden en het oosten van het land.
Gemiddeld reisrisico in de rest van het land. Buitenlanders zijn niet direct een doelwit in de strijd, maar het risico om het slachtoffer te worden van 'collataral damage' stijgt in het noorden en noordoosten van het land.
Sri Lanka
Haïti Risico's: Hoog veiligheids- en reisrisico.
In Haïti bestaat er geen effectief politiekorps. Het gevaar op kidnappingen wordt er door de overheid 'chronisch en groeiend' genoemd. Sinds de verkiezingen van februari 2006 is er wat meer politieke stabiliteit en voor relatieve rust wordt ook gezorgd door de 8.000 VN-troepen. Maar het geweld blijft aanhouden, zeker in de sloppenwijken van Cité Soleil, in de hoofdstad Port-au-Prince. Overal zijn vuurwapens verspreid, er is geen deugdelijke rechtspraak en de oeverloze corruptie doen de veiligheid van het land ook al geen goed.
Haïti
Tsjaad Risico's: Hoog risico in bepaalde regio's, zoals de grensgebieden met Darfoer, in Soedan.
In Tsjaad zijn er regelmatig confrontaties tussen het regeringsleger en rebellen. In het oosten zijn er etnisch geïnspireerde gevechten, op de plaatsen waar het land grenst aan Darfoer (Soedan). Criminaliteit op de hoofdwegen neemt toe in het hele land Amerikanen worden lastig gevallen bij check points.
Tsjaad - Strijd tegen rebellen
Libanon Risico's:Hoog risico in ten minste één regio.
De vijandelijkheden met Israël hielden in augustus 200 op, maar de politieke spanningen in Libanon blijven voelbaar. De gewapende Hezbollah behoudt een flinke vinger in de pap in heel wat regio's. Andere extremistische groepen zijn actief in Tripoli, Sido en de Palestijnse vluchtelingenkampen. In het zuiden moet je uitkijken voor mijnen en onontplofte munitie.
Libanon - Reality
Liberia Risico: Hoog risico in ten minste één regio.
In de zomer va 2003 eindigde de 14 jaar oude burgeroorlog in Liberia met een vredesakkoord en het verdrijven van Charles Taylor, de voormalige president. Maar nog altijd blijven er 15.000 vredeshandhavers van de VN in Liberia. Criminaliteit is momenteel het hoofdprobleem in het land. Moord, verkrachting en diefstal zijn schering en inslag.
Liberia Soedan Risico: Extreem hoog veiligheids en reisrisico in Darfoer.
Darfoer blijft het meest onveilige gebied van het land., zowal voor buitenlanders als lokale bewoners. Er is blijvend geweld tussen door regeringsleger gesteunde Arabische milities en lokale rebellengroepen. Maar ook in het zuiden van het land zijn er gevechten tussen lokale milities. Sporadische terroristische aanvallen tegen Amerikaanse doelen. Kidnappingen komen vaak voor.
Pesten, agressie, geweld en wapens horen niet thuis op een school. Toch liegen de cijfers er niet om. Zo neemt acht procent van de leerlingen een wapen mee naar school, wordt op veertig procent van de scholen ernstig gepest zelfs met fysiek geweld en heeft 53 procent van de leraren tijdens het werk te maken met agressie en geweld. Alarmerend dus.
Naar schatting gaan meer dan 350.000 kinderen in Nederland en Vlaanderen dagelijks gebukt onder ernstige pesterijen. Op scholen, op straat, in de speeltuin, verenigingen. Eigenlijk overal waar kinderen elkaar ontmoeten bestaat de kans dat er gepest wordt. Afwijkend gedrag of uiterlijk alleen is zelden de aanleiding tot het pesten. Meestal worden de kwetsbare kinderen - die zich niet effectief verdedigen en hulpeloos reageren - het slachtoffer van pesterijen. Ongeacht hun uiterlijk of kleding. Ze zijn sociaal onhandig en reageren uit faalangst of verlegenheid verkeerd. Het slachtoffer reageert middels afsluiting en terugtrekking.
Pestgedrag komt vaak voort uit eigen onzekerheid. Een pestkop wil vaak eigen onmacht en zwakheid verbloemen. Door te pesten proberen ze een hogere plaats in de groep te krijgen. Of ze pesten om te voorkomen dat ze zelf gepest worden.
Vlaamse scholieren zijn grootste pesters van Europa
Vlaamse scholieren zijn de grootste pesters in Europa. Jongeren tussen 12 en 18 jaar worden gepest om afwijkende uiterlijke kenmerken zoals gewicht en grootte. Dat blijkt uit een onderzoek van een gereputeerde Britse overheidsinstelling, waarvan het verslag héél toevallig op de Hotnews-redactie is terechtgekomen. Opvallend is dat scholieren met een andere huidskleur in Vlaanderen veel minder gepest worden dan elders in Europa.
350 Vlamingen Deze overheidsdienst nam enquêtes af in 47 middelbare scholen, verspreid over zeven Europese landen: België, Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Portugal. Voor ons land werden alleen Vlaamse scholen onder de loep genomen. In totaal werden 3.500 scholieren ondervraagd, in Vlaanderen legden de Britse onderzoekers 350 leerlingen op de rooster.
Uiterlijke kenmerken Voor 55 procent van de jongeren tussen 12 en 18 zijn uiterlijke kenmerken zoals grootte en gewicht de voornaamste reden waarom leeftijdgenoten op school uitgelachen en gepest worden. Dat is het hoogste cijfer van alle onderzochte landen. Ook kleding is voor Vlaamse scholieren opvallend vaker dan elders een motivatie om medeleerlingen het leven zuur te maken. Jongeren met een handicap worden op Vlaamse scholen dan weer veel minder geviseerd dan in andere Europese landen.
Huidskleur Vlaamse scholieren tonen zich ook toleranter voor jongeren met een andere huidskleur. Bijna een derde van alle ondervraagde Europese scholieren bestempelt huidskleur als de belangrijkste reden om slachtoffer te worden van pesterijen. In Vlaanderen is dat bij 22 procent van de leerlingen het geval.
Allochtonen Van de allochtone leerlingen die zelf aan het onderzoek deelnamen, werd 20 procent de afgelopen drie maanden gepest. De onderzoekers stelden vast dat het in Vlaanderen vooral de nieuwkomers zijn die zich uitgesloten voelen op school. De migranten van de tweede generatie hebben naar eigen zeggen minder last van pestgedrag.
Wat kun je als ouder doen als je kind een pester is?
1. Stel grenzen Maak je kind duidelijk dat je pesten absoluut afkeurt. Spits je afkeuring toe op het gedrag van je kind, niet op hem/haar als persoon. Zeg bijvoorbeeld: 'Je mag andere kinderen absoluut niet aan hun haar trekken of slaan', niet: 'Je bent een rotkind of pestkop.' Kleineer je je kind, dan werkt dat alleen maar averechts. Neem contact op met de ouders van het gepeste kind en met de leerkracht en spreek af dat je samen iets aan het pesten zal doen.
2. Geef voorlichting Een kind weet vaak niet goed waarom het pest, anders dan bijvoorbeeld: 'Dan moet hij/zij maar niet zo stom doen.' Maak je kind daarom bewust van zijn gedrag en de emotionele gevolgen ervan voor het slachtoffer. Kijk bijvoorbeeld samen naar een video over pesten.
3. Help je kind het anders te doen Stimuleer je kind om zijn gedrag aan te passen, dat werkt beter dan het te straffen voor wat het verkeerd doet. Beloon je kind met iets leuks als je merkt dat hij/zij een paar dagen niet heeft gepest. Het kan zijn dat je kind wel anders met andere kinderen wil omgaan, maar niet zo goed weet hoe dat moet. In dat geval kan het helpen om je kind een sociale-vaardigheidstraining te laten volgen.
4. Steek de hand in eigen boezem Doe jij iets wat je kind het gevoel geeft dat het oké is om te pesten? Doe jij iets waardoor je kind de behoefte heeft om te pesten? Een combinatie van het geven van liefde en aandacht en het stellen van duidelijke grenzen is de beste manier om pestgedrag tegen te gaan. Kom je er niet uit, zoek dan hulp bij een psycholoog. In dat geval heb je namelijk een opvoedingsprobleem.
Top-8 van manieren om te pesten
1. Belachelijk maken: 23% 2. Slaan of schoppen: 16% 3. Kritiek op kleding: 15% 4. Stelen: 15% 5. Spotten met uiterlijk: 13% 6. Lastigvallen: 13% 7. Bedreigen: 8% 8. Dwingen dingen te geven: 4%
Wat is nu belangrijk om pesten te voorkomen en op te lossen:
Het is belangrijk dat pesten door alle betrokkenen als een ernstig probleem wordt beschouwd. Dus door leerkrachten, ouders en kinderen (zowel gepeste kinderen als de pesters zelf).
De school heeft een preventieve taak in het voorkomen van pesten. Dit kan onder meer door het behandelen/bespreekbaar maken van het onderwerp met de leerlingen en duidelijke regels vast te stellen.
Als pesten dan toch nog voorkomt, moeten leerkrachten dat tijdig signaleren.
Maar ook duidelijke stelling nemen.
Steekt het pesten toch weer de kop op, moet de school beschikken over een directe aanpak.
Indien de school of leraar weigert het probleem aan te pakken of gebeurt dit op een onjuiste manier en/of zonder resultaat, is het mogelijk een vertrouwenspersoon in te schakelen. Deze dient de klacht in bij de klachtencommissie waarop het probleem wordt onderzocht en een deskundige wordt geraadpleegd. Het bevoegd gezag zal vervolgens adviseren.
Specifieke tips voor ouders:
Zorg ervoor dat de kinderen thuis vrijuit kunnen praten over wat ze op school hebben meegemaakt. Ook nare dingen dus.
Als uw kinderen vertellen over andere kinderen die worden gepest, neem dan contact met school en/of ouders op.
Let op gedragsveranderingen: stil, teruggetrokken, ontwijkend gedrag als wordt gevraagd naar school.
Kijk hoe het beleid van school is. Leerkrachten zouden regelmatig in de klas gesprekken over pesten moeten voeren, regels opstellen en leerlingen individueel benaderen zowel de slachtoffers als de pesters.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Zo raak je een vlieg
We hebben er allemaal al mee te maken gehad: er zoemt een irritante vlieg door de kamer net als je aan het eten bent en alle pogingen om de indringer onschadelijk te maken met een opgerolde krant of een ander slagwapen mislukken omdat de vlieg ons te vlug af is. Hoe dat komt, en hoe we vaker zegevierend uit zo'n duel kunnen komen, heeft Hotnews voor jullie opgezocht.
Niet rechtstreeks De oplossing ligt erin om met de vliegenklapper, de krant of welk wapen ook, niet rechtstreeks op de vlieg te mikken, zo hebben wij ontdekt. De vlieg weet dan immers precies hoe hij de komende klap kan ontwijken. In plaats daarvan mik je op een plaats net voor de plek waar de vlieg zich bevindt, waardoor je anticipeert op wat hij gaat doen als hij de klap ziet of voelt aankomen. Hihi.
Zorgvuldig geplande vluchtroute We onderzochten en gebruikten hiervoor een zeer snelle hoge resolutie technologie om vast te leggen hoe een vlieg beweegt om een dreigende klap te ontwijken. Daaruit bleek dat zo'n ongewenste bezoeker in plaats van gewoon weg te vliegen als er een voorwerp hun richting op komt, razendsnel zijn toevlucht neemt tot een zorgvuldig geplande vluchtroute.
Snelle reactie Daartoe wordt eerst de positie van het lichaam aangepast om snel in de gewenste richting te kunnen springen. Als de klap van achter komt, zal de vlieg zijn middelste poten een beetje naar voren zetten en met zijn lijf achterover leunen, om vanuit die ideale positie op de vlucht te kunnen slaan. Komt het gevaar van opzij, dan houdt de vlieg zijn poten stil en leunt hij naar de tegenovergestelde kant voor een "laterale ontsnapping". En dat alles gebeurt in een tiende van een seconde, wat verklaart waarom onze klap meestal te laat komt.
Ingewikkelde lichamelijke voorbereidingen In elk geval waren we al verbaasd om te ontdekken dat een vlieg ruim voordat hij vlucht voor een klap, al een hele reeks tamelijk ingewikkelde lichamelijke voorbereidingen treft. Dit illustreert hoe snel een vliegenbrein de informatie kan verwerken die nodig is voor de gewenste motorische reactie. Dat wil ook zeggen dat de vlieg visuele informatie van de ogen, die het gevaar zien, in een nanoseconde kan overbrengen naar de poten die bepalen welke houding nodig is voor een vlucht.
Hotnews geeft zijn bevindingen door aan een groep 'hoogbegaafde vorsers" om na te gaan hoe de hersenen van een vlieg al die beslissingen en berekeningen maken, om zo een beeld te krijgen van de neurofysiologie van het insect. Wij houden je op de hoogte. En in afwachting ... mep er maar op los.