Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
20-10-2009
Hotnews Babe (202) - Zout en Peper
Hotnews Babe - Een vleugje zout en goed gepeperd !
In het akkoord over de begroting 2010-2011 werd onder meer besloten de btw voor de horeca te verlagen. Weliswaar niet tot 6 procent zoals voorgesteld werd, maar tot 12 procent. Waarom dalen de horecaprijzen toch niet?
Nadat België en Frankrijk in maart dit jaar groen licht gekregen hadden van hun Europese partners, kondigden beide landen een btw-verlaging aan voor bepaalde economische sectoren, waaronder de horeca. Dan restte nog de vraag welk tarief precies toegepast zou worden en vanaf wanneer.
Begin deze maand kregen we uitsluitsel over het tarief. Het kernkabinet keurde een reeks maatregelen goed die uw koopkracht weinig of niet zullen aantasten. De belangrijkste maatregel was wellicht die van de btw-verlaging tot 12 procent voor restaurants.
Weer gezond worden
Wat gaan de Belgische restauranthouders doen met die extra zuurstof? De sector moet weer financieel gezond worden, dat weten we nu stilaan wel. Als het btw-tarief vermindert, kunnen de restauranthouders hun financiën weer vlot trekken. Ze zullen ook in zekere mate de werkgelegenheid en de investeringen kunnen verhogen. Door de steeds zwaardere controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft de sector inderdaad vers geld nodig om zich uit te rusten.
Wordt uw restaurantbezoek goedkoper?
Betekent dat ook dat de klant van die btw-verlaging zal kunnen genieten? Zal u minder moeten betalen als u uit eten gaat?
Jammer genoeg niet Hotnews verwacht hoedanook geen prijsdalingen in de horeca als gevolg van de verlaging van de btw. Laat ons duidelijk zijn. De prijzen in de horeca zullen niet dalen. De sector was bereid engagementen op zich te nemen bij een daling tot 6 procent. Helaas werd voor slechts 12 procent gekozen. De btw-daling zal gebruikt worden voor de creatie van jobs en investeringen, want blijkt dat de sector bereid is 18.000 jobs te creëren.
De Minister van Financiën preciseert dat hij de evolutie van de werkgelegenheid in de sector om de drie maanden wil controleren. "Als blijkt dat tegen eind volgend jaar de helft van de beloofde jobs is gecreëerd, kunnen we van een succes spreken en de btw verder verlagen naar 6 procent, aldus de minister.
Als die eerste daling van 6 procent nieuw personeel stimuleert, zal de volgende verlaging van 12 naar 6 procent misschien de prijzen op de kaart beïnvloeden. Hoop doet leven... Intussen laat de Hotnews-redactie het niet aan hun hartje komen. Smakelijk.
Katherine Heigl meest begeerlijke vrouw ter wereld
De Amerikaanse actrice Katherine Heigl (29) is enige tijd geleden verkozen tot meest begeerlijke vrouw ter wereld. Meer dan 5 miljoen mensen brachten dit jaar hun stem uit op de website van het online mannenblad Askmen.com.
Heigl, vooral bekend van haar rollen in televisieseries 'Grey's Anatomy' en 'Roswell' en films als 'Knocked Up' en '27 Dresses', is als een komeet naar boven geschoten. Vorig jaar eindigde ze nog 39ste. En toegegeven: het is een mooie meid.
Allessandra Ambrosio
Kate Beckinsale
Eva Mendes
Jessica Alba
Alessandra Ambrosio en Kate Beckinsale Het Braziliaanse model Alessandra Ambrosio (27), één van de 'angels' van het lingeriemerk Victoria's Secret, strandde op de tweede plaats. Kate Beckinsale (34), die haar opwachting maakte in films als 'Pearl Harbor', 'Van Helsing' en 'The Aviator', moet tevreden zijn met een bronzen plak. Alhoewel, ook Beckinsale zit in een stijgende lijn, na haar verliezende plaats in 2008.
Niet enkel schoonheid De bezoekers van askmen.com moeten de dames niet alleen beoordelen op sexappeal en schoonheid. Ze moeten ook andere karakteristieken die zij in hun droomvrouwen zouden appreciëren, in overweging nemen. Zaken als intelligentie en humor, maar ook charisma en ambitie.
Beyoncé en Jessica Alba zijn passé Zangeres-actrice Beyoncé Knowles, vorig jaar nog 'numero uno', laat deze keer fel van haar pluimen en dondert naar de 20de plaats. Ook de ster van actrice Jessica Alba is stukje bij beetje aan het tanen: in 2007 en 2008 nog meest begeerlijke vrouw, en nu bijna uit de top 25 gekieperd. Maken de top-10 vol: actrice Eva Mendes, en na Jessica Alba (5) achtereenvolgens actrice Scarlett Johansson, actrice Jessica Biel, popster Rihanna, fotomodel Marissa Miller en fotomodel Adriana Lima.
Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het is een aandoening die bestaat uit het verdwijnen van de kalk uit het bot en de achteruitgang van het botweefsel zelf. Daardoor wordt het bot zwakker en zullen eerder breuken optreden. Op onderstaande foto ziet u links normaal, gezond bot. Rechts op de foto ziet u door osteoporose aangetast bot.
Enkele feiten uit de Verenigde Staten:
Een op de twee vrouwen en een op de acht mannen zal een osteoporotische breuk krijgen
Osteoporose is verantwoordelijk voor 1,5 miljoen breuken per jaar, waarvan 300.000 gebroken heupen, 700.000 gebroken wervels en 250.000 polsbreuken
Kosten van osteoporose en de breuken worden geschat op 35 miljard gulden per jaar
80.000 mannen zullen hun heup breken, van wie er 25.000 binnen het eerste jaar zullen overlijden aan de gevolgen
Wat is bot
Bot is een weefsel in ons lichaam. Bot is opgebouwd uit een framewerk van bindweefsel (collageen) waarin calciumfosfaat is afgezet. Hierdoor verkrijgt het aan de ene kant zijn sterkte, blijft het echter ook soepel en buigzaam.
Alhoewel dat niet zo lijkt heeft bot een heel actieve stofwisseling. Continu wordt oud bot afgebroken (resorptie) en wordt nieuw bot aangemaakt. In de groei is de opbouw natuurlijk sneller dan de afbraak, en hebben we rond het 30e jaar onze maximale botmassa bereikt (peak bone mass). Daarna treedt een heel langzame afbraak op doordat de opbouw de afbraak niet meer bijhoudt. Vooral bij vrouwen na de overgang zien we vaak een versnelling in het verlies aan botmassa. Osteoporose kan dus optreden door een te snelle afbraak of een te trage opbouw, een verstoorde balans.
Risicofactoren
Niet te beïnvloeden risicofactoren
Geslacht: vrouwen hebben een grotere risico door de hormoon veranderingen in en na de overgang
Leefijd: hoe ouder des te meer risico
Lichaamsbouw: kleine, slanke vrouwen hebben meer risico
Ras: blanke en aziatische vrouwen hebben een grotere risico
Familiair: er is een genetische component die zowel bij mannen als vrouwen het risico bepaalt
Wel te beïnvloeden risicofactoren
Roken: behalve alle andere negatieve effecten geeft ook roken een verhoogd risico door een slechtere calciumopname uit de voeding en verlaagde hormoonspiegels bij vrouwen
Dieet: een continu lage intake van Calcium en Vit. D geeft een slechtere kalkafzetting
Medicijnen: vooral bekend is het gebruik van cortison / prednison zoals bij longpatienten en het gebruik van enkele epilepsie medicijnen
Excessief alcoholgebruik
Een weinig actieve levensstijl of langdurige bedrust
Hormonaal: wegvallen van vrouwelijke hormonen na de overgang en bij mannen te lage waarden van het mannelijk hormoon testosteron
Let op uw voeding
Zorg voor een gezonde voeding die rijk is aan calcium (kalk). Calcium is het belangrijkste mineraal voor de opbouw van sterke en gezonde botten. Maar liefst 99% van al het calcium in ons lichaam zit in onze botten. Calcium is ook belangrijk voor het functioneren van het hart, de spieren en andere belangrijke organen.
Naarmate u ouder wordt, neemt uw lichaam minder goed calcium op. Een calciumrijke voeding is daarom belangrijk. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is:
19-50 jaar: 1000 mg
51-70 jaar: 1100 mg
70+ jaar : 1200 mg
Uit uw dagelijkse voeding zonder zuivel haalt u gemiddeld 250 mg calcium. Dit kunt u aanvullen met bijvoorbeeld een combinatie van een glas melk, een glas karnemelk, een plak kaas en een schaaltje yoghurt. U kunt in overleg met uw arts ook kiezen voor een calciumsupplement.
Let op: sommige voedingsproducten gaan de opname van calcium tegen. Cafeïnehoudende dranken als bijvoorbeeld koffie en thee onttrekken calcium aan de botten.
Zelf uitrekenen hoeveel calcium u binnenkrijgt met uw dagelijkse voeding? Klik op uw leeftijdscategorie:
De opname van calcium wordt bevorderd door vitamine D. Uw lichaam maakt vitamine D aan met behulp van zonlicht. Het is dus verstandig om regelmatig in de buitenlucht te bewegen, het liefst minstens 20 tot 30 minuten per dag.
Ook kunt u in overleg met uw arts een eventueel tekort aanvullen met vitamine-D- tabletten. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een donkere huid. Zonlicht dringt moeilijker door in een donkere huid, waardoor minder vitamine D wordt aangemaakt.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Door te bewegen worden uw botten sterker. Beweging stimuleert namelijk de aanmaak van botweefsel. Ga bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, dansen of tennissen. Ook tuinieren, traplopen of licht huishoudelijk werk verrichten zijn goede vormen van beweging. Probeer in ieder geval per dag minstens een halfuur te bewegen. U lichaam blijft dan soepel en krachtig en uw evenwichts- en coördinatievermogen blijven op peil. Zo verkleint u de kans op valpartijen en botbreuken. Heeft u onlangs een botbreuk gehad? Overleg dan eerst met de huisarts over de lichaamsbeweging die het beste bij u past.
Beperk het risico op vallen
Vooral als u moeilijk ter been bent, is het belangrijk vallen te voorkomen:
Laat uw ogen regelmatig controleren en uw bril eventueel corrigeren.
Overweeg dan de aanschaf van een wandelstok of rollator.
Vermijd zo mogelijk geneesmiddelen waarvan u slaperig of duizelig wordt (in overleg met uw huisarts).
Matig alcohol gebruik.
Leg tapijten in uw woning vast of haal ze desnoods weg.
Hou de ruimtes in uw woning vrij waar u veel loopt en vermijd uitstekende voorwerpen.
Pas de hoogte van uw meubels aan. Denk aan uw bed, stoel en toilet.
Zorg voor goede verlichting in uw woning en let erop dat de lichtschakelaars gemakkelijk bereikbaar zijn (zeker als u 's nachts vaak uit bed moet).
Plaats handgrepen dicht bij het toilet en installeer zo nodig een badbankje in de badkuip.
Blijf binnen als het buiten glad is.
Draag schoenen met antislipzolen.
Behandeling met medicijnen
Osteoporose is goed te behandelen. Uw huisarts kan verschillende geneesmiddelen voorschrijven. De meest voorgeschreven medicijnen voor preventie en behandeling zijn zogeheten bisfosfonaten. Deze medicijnen remmen een verder verlies van het bot af en kunnen zelfs leiden tot een toename van de botdichtheid (met name in de wervels). Hierdoor worden uw botten sterker en kunnen ze beter tegen een stootje, zodat het risico op een botbreuk vermindert.
U kunt niet voelen dat uw botten sterker worden door het innemen van medicijnen, maar wees gerust: de meeste behandelingen hebben al op korte termijn een positief effect op de botten, zodat ze weer tegen een stootje kunnen. Het is wel belangrijk dat u de medicijnen trouw volgens voorschrift blijft innemen om een verlaagd risico op botbreuken te behouden.
Hoe herken ik osteoporose?
Osteoporose is een 'stille aandoening'. U kunt niet voelen dat uw botten zwakker worden. Vaak wordt het pas duidelijk als u een bot breekt. Er zijn wel verschijnselen die op osteoporose kunnen wijzen, zoals lage rugpijn en kleiner worden. Het kleiner worden wordt veroorzaakt door inzakkende rugwervels. Daardoor wordt uw rug krommer, met als gevolg dat u 'inkrimpt'. Belangrijke organen als longen, blaas en darmen komen zo in het gedrang. Dit kan leiden tot problemen met ademhalen, incontinentie en evenwichtsproblemen.
Wat zijn de risicofactoren?
Het is moeilijk om aan te geven wie osteoporose krijgt en wie niet. Toch zijn er bepaalde risicofactoren aan te wijzen die een belangrijke rol kunnen spelen bij het krijgen van osteoporose. Het grootste risico lopen vrouwen na de menopauze (overgang).
Boven de 55 jaar krijgt 1 op de 4 vrouwen osteoporose. Van vrouwen rond de 70 jaar, heeft bijna de helft van vrouwen osteoporose. Na de overgang worden namelijk nauwelijks nog vrouwelijke geslachtshormonen aangemaakt (oestrogenen). Deze spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van bot. Het verlies van de botdichtheid kan de eerste jaren na de overgang heel snel gaan, tot wel 6% verlies per jaar.
Andere risicofactoren zijn onder te verdelen in persoonlijke factoren, factoren die te maken hebben met de levensstijl en factoren die verband houden met ziekte of medicijngebruik.
Persoonlijk
Levensstijl
Ziekte en medicijngebruik
Vrouw zijn, met name van het blanke en Aziatische ras
Weinig lichaamsbeweging
Gebruik van ontstekingsremmers (corticosteroïden)
Menopauze voor het 45e levensjaar
Onvoldoende inname van calcium (kalk)
Verhoogde (bij)schildklierwerking
Slank en tenger postuur
Weinig zon (tekort aan vitamine D)
Maag- en darmziekten
Erfelijkheid (een botbreuk bij een eerstegraads familielid)
Overmatig gebruik van alcohol (meer dan 3 glazen per dag)
Nier- en leverziekten
Leeftijd (50+)
Te veel koffie (meer dan 7 koppen per dag)
Anorexia nervosa
Eerdere botbreuk na het 50e levensjaar
Roken
Reuma
Zelftest
Wilt u weten hoe groot het risico is dat u osteoporose hebt of krijgt? Vul deze zelftest van de Osteoporose Stichting in. Neem in geval van twijfel altijd contact op met uw huisarts.
Gewapend met dikke jas en wollen muts trotseren we elke vrieskou. Heb je het ook zo koud en kan je maar moeilijk op temperatuur komen? Volg de raad van Hotnews en met deze handige warmteoppeppers is die klus zo geklaard.
Kruiden Om warm te krijgen, kan je op de natuur rekenen. Kruiden werken genezend, maar stimuleren ook vaak de doorbloeding. Gember, ceder, kamfer, munt, eucalyptus, arnica, calendula, kaneel, den en geranium kunnen in kompressen op het lichaam worden gelegd. Een scheutje aromatische olie in een warm bad doen evengoed wonderen. Een kopje kruidenthee drinken is misschien nog de beste instant oppepper. Denk aan kaneel, munt venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, kruidnagels, verse gember, peterselie of basilicum. Tijgerbalsem Al gehoord van de tijgerbalsemtruc? In het goedje zit kamfer en eucalyptus. Smeer eerst een laagje amandel-, sesam- of olijfolie, daarna breng je kleine beetjes tijgerbalsem aan. Zo ben je zeker dat de huid niet geïrriteerd raakt. Een warme badjas aan en de winteravond kan niet meer stuk.
Masseren Even handig en bij momenten uiterst opwindend, is een warme massage. Goed voor de bloedcirculatie en het wegwerken van blokkades. De onderkant van de rug, aan de navel en de nieren want daar zitten een paar acupressuurpunten die het warmtebehoud bevorderen. Warm enkele druppels sesam- arnica- of massageolie op met wat gember. De warme olie dringt snel in en geeft nog meer warmte. Ook de kleintjes genieten van zoveel opwarming. Warm bad Een bezoek aan de sauna is uiteraard een goede remedie, maar dan moet je vaak nog naar buiten. Een warm bad zet ook al de bloedvaten open, stimuleert de doorbloeding, maakt de spieren soepel en voert gifstoffen af. De ideale temperatuur is 37 tot 38 graden, twintig minuutjes is ruim voldoende. Geen tijd om in het badwater te duiken? Een voetbadje werkt ook, etherische oliën zijn daarbij onmisbaar. Nadien kan je ze verwennen met een voetencrème.
Hotnews neemt jullie tijdens de komende maanden maar liefst 3 keer mee naar het Hoge Noorden. Naar Finland. Vandaag het eerste item. Op 19 november krijgen jullie het 2de luik.
Breng eens een bezoek aan het adembenemende mooie Finland
Finland
Saariselka
Otaniemi
Turku Rauma Savonlinna Jyväskylä Kemi Houten kerk van Kerimäki Lahti Centrum van Tampere Rovaniemi Lemmenjoki
FINLAND
Finland is een in oppervlakte erg groot land. Het strekt zich uit over ruim 338.000 km² en telt 'slechts' een slordige 5 miljoen inwoners. Het 'land van de duizend meren', is in feite een land van meer dan 187.000 meren !
Het is een land dat na een eerste kennismaking beslist tot je verbeelding zal blijven spreken, vooral dankzij de immens mooie natuur die ervoor zorgt dat men dit land wel eens vaker vergelijkt met het onmetelijke Canada. Toch moet je hier geen hoge bergen verwachten, de hoogste verhevenheid is de Haltiotunturi en zijn top reikt 'slechts' 1324 m hoog. Elke regio heeft dan ook zijn eigen karakter en net dat bekoort vele reizigers. Finland is een land dat - eens je het ontdekt, en er valt heel wat te ontdekken ! - fascineert en waar je graag terugkeert om er méér van te proeven!
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Helsinki Kennismaken met de Finse hoofdstad kun je op de fiche van Helsinki.
Saariselka Ca. 30 km ten zuiden van Ivalo, de meest noordelijk gelegen luchthaven van Lapland ligt het kleine dorpje Saariselka. Deze wintersportplaats staat bekend als een van de meest traditionele wintersportbestemmingen van Noord-Lapland. De schitterende streek rondom Ivalo en Saariselka leent zich uitstekend voor het maken van huskysafari's.
Otaniemi Het is een stad die ontworpen werd door de modernistische architect Alvar Aalto. Ze spreekt dan ook vooral tot de verbeelding van architectuurliefhebbers. Vooral de campus van de universiteit wordt algemeen erkend als een absoluut meesterwerk van de bouwkunst van Aalto. Het congrescentrum Dipoli zal zeker ook tot de verbeelding spreken, het is geen werk van Aalto, wel van zijn collega én vriend Pietilä. En je moet zeker ook de Kapel van Otaniemi (gebouwd in 1967) bezoeken, ze ligt een beetje verscholen buiten het centrum.
Turku Turku is de oude hoofdstad van Finland. Hier speelt het leven zich vooral af op het levendige marktplein, waar op zomerse dagen tot diep in de namiddag steeds een gezellige drukte heerst. De kathedraal, de zetel van de aartsbisschop van de lutheraanse kerk, is het waarteken van de stad. Ze dateert uit de 13de eeuw. Interessant interieur (graven, glas-in-lood ramen). Interessant kerkmuseum (met o.a. misgewaden en middeleeuwse houten beelden). Nabij de kerk staat het standbeeld van Agricola. Hij vertaalde in de 16de eeuw het Nieuwe Testament in het Fins en publiceerde zijn werk in 1548. Meteen het eerste in het Fins gedrukte boekwerk. Ook de Aland-eiland, een grote eilandengroep tussen de Finse en de Zweedse kust, bieden een wondermooi natuurlandschap.
Rauma De op twee na oudste stad van het land. Van de Drievuldigheidskerk zie je nog enkel de ruïnes, ze werd in de 17de eeuw zwaar geteisterd door een brand. In het oude centrum ontdek je meer dan 600 oude houten huizen. Indrukwekkend. Aan die schat dankt de stad haar opname op de prestigieuze lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Het stadje verwierf ook faam dankzij het kantklossen, op zomerse dagen zijn er tal van demonstraties. Net als het stadhuis is het Marela-huis opmerkelijk. Het geeft een goed beeld van een vissersfamilie rond de eeuwwisseling van de 19de met de 20ste eeuw. In het 18de-eeuwse Pinnala huis ontdek je nu een internationaal gerenommeerd kunstmuseum. Er zijn vooral (wisselende) tentoonstellingen van hedendaagse kunst.
Savonlinna Stad in de grenszone tussen oost en west. Ze was in het verleden herhaaldelijk het slachtoffer van belegeringen. Grote blikvanger is de burcht Olavinlinna, opgericht door de Zweden in 1475 maar veroverd door de Russen (de troepen van de tsaar) halfweg de 18de eeuw, die ze verder versterkten. Ze werd door de Finnen gerestaureerd. In haar schaduw ontwikkelde het stadje zich, dat zwaar te lijden kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kun je er nog rondwandelen in het centrum in enkele pittoreske, gezellige steegjes.
Aland eilanden Meest westelijke deel van Finland, wel 6500 kleinere eilanden van meer dan 1400 km² oppervlakte in een gebied dat zich over 10.000 km² uitstrekt! De zes grootste zijn onderling verbonden met bruggen en wegen. Fraai, afwisselend landschap met zowel bossen als zandstranden, rijke fauna en flora en vooral het meeste zonneschijn in heel Finland. Je ontdekt er tal van herinneringen aan lang vervlogen tijden: ruïnes van burchten en oude stenen kerkjes. De Aland eilanden hebben hun eigen vlag.
Jyväskylä Stad van ca. 70.000 inwoners, cultureel centrum van Midden-Finland. Ze dankt haar modern uitzicht aan de vermaarde architect Alvar Aalto, hij heeft hier trouwens een museum (zelf gebouwd). Interessant zijn het Midden-Fins museum en het allereerste gebouw dat Aalto ontwierp (een vakbondsgebouw). De omgeving geldt als geliefde vakantiestreek.
Kemi Noord-Finse stad aan de Kemijoki-rivier (ca. 30.000 inwoners). Interessant zijn het stadhuis (panoramaplatform), het openluchtmuseum, kunstmuseum. Je kunt hier in de winter ook leuke uitstappen maken met een ijsbreker. Hier kan je 's winters een bezoek brengen aan het Lumilinna Snow Castle. Een geheel in ijs en sneeuw opgetrokken kasteel, met sculpturen, restaurants en speelplaats. Je kunt hier zelfs overnachten. Een aanrader om te bezoeken.
Kerimäki Dorp in hartje woud- en waterlandschap van Saimaa (tussen Savonlinna en Punkaharju), bekend door de grootste houten kerk van de wereld, uit 1845. Ze is 45 m lang en 42 m breed en reikt 27 m hoog. De kerk biedt ruim 3.000 mensen plaats.
Lahti Jonge stad (ca. 100.000 inwoners), vooral bekend dankzij het skispringen (er zijn 5 schansen!) en een skimuseum. De Ristin Kirkko (de kruiskerk) is een ontwerp van Aalto.
Tampere Grotere stad (170.000 inwoners). Omgeven door tal van meren en uitgestrekte parken en middenin de waterval Tammerkoski. Diverse interessante musea zoals het kunstmuseum Sara-Hildén, het poppenmuseum, het ijshockeymuseum. Moderne architectuur: de Kaleva-kerk uit 1966 en de bibliotheek. Interessant zijn ook de orthodoxe kerk en de Jugendstil kathedraal (uit 1907).
Oulu Stad met bijna 130.000 inwoners (2004) aan de monding van de rivier Oulujoki aan de Botnische Golf. Het Finse telecommunicatieconcern Nokia heeft eind 20e eeuw grote onderzoeks- en productiefaciliteiten in Oulu gevestigd.
Rovaniemi Handelscentrum van de provincie Lapland (30.000 inwoners), verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, heropgebouwd volgens plannen van Aalto. Slechts enkele kilometers ten zuiden van de poolcirkel, veel wintersportmogelijkheden, geliefde (winterse) vakantieplaats; interessant kunst- en bosmuseum.
Nationaal park Lemmenjoki Grootste beschermd natuurgebied van het land (2.855 km²), hier ontdek je het echte Lapland, ver van de vaak betreden paden. Je staat er zeker oog in oog met rendieren (rij dus voorzichtig!). Het park kreeg de naam van een 80 km lange typische Lapse rivier. Je ontdekt hier venen, meren en bergen; het is een van de nog ongerepte wildernissen van ons continent. Bijzonder rijke fauna met poolvossen, adelaars, wolven, bruine beren en - aan Finse zijde - (het park loopt door tot in Noorwegen!) nog zo'n 9.000 rendieren.
ONTSPANNING
Shoppen Topper onder de souvenirs is ongetwijfeld het typische textiel van Marimekko b.v. en verder keramiek, glaswerk en juwelen van Lapponia. Leder- en pelswaren genieten eveneens een stevige reputatie. In tal van grote warenhuizen vind je ook kwalitatief degelijke producten; de meeste gespecialiseerde handelszaken voor kwaliteitssouvenirs vind je in het centrum van Helsinki; in andere steden is het aanbod beperkter.
Sport Ook hier is het aanbod vrij ruim. Wandelen, hengelen, kanovaren en skiën zijn de klassieke sporten in Finland. Voor vakantiegangers wenken in de zomer nog andere mogelijkheden, zoals waterski, duiken, golf, jacht, boogschieten en in de winter tochtjes maken met de snowmobil of snowscooter.
ETEN EN DRINKEN
Over de Finse keuken is bij ons over het algemeen weinig bekend. Je zult dan ook in zekere zin aangenaam verrast zijn als je met enige nieuwsgierigheid naar het land reist. De Finse keuken onderging immers diverse invloeden, vooral Russische en Zweedse, maar ook ten dele West-Europese.
Het ontbijt (tussen 6.30 en 10 u.) bestaat in hotels uit een buffet met brood, worst, ham, vis, kaas, confituur en cornflakes. 's Middags volgt doorgaans een lichtere, eenvoudige maaltijd, tussen 11 en 13 u. met koud buffet of belegde broodjes. Je kunt natuurlijk in restaurants terecht, maar het is er doorgaans zelfbediening. Veel Finnen eten 's middags ook aan eettentjes op de markt (je vindt er vaak regionale specialiteiten). Anderzijds behoort ook een 'grilli' tot de mogelijkheden - een fastfoodvariant met hamburgers, frietjes en hotdogs. Hoofdmaal is het warme avondeten dat echter reeds vroeg gegeten wordt, privé vaak vanaf 16 u., in restaurants vanaf 17 u. In de latere avond volgt dan nog een avondmaal met warme en koude snacks of gebak. Erg populair zijn in het hele land de pizzeria's - de Italiaanse invloed laat zich hier dus ook duidelijk merken. Ze zijn doorgaans erg verfijnd en vaker aangepast aan de lokale gewoonten. In grote steden vind je natuurlijk een ruim - en vaak hoogstaand - culinair aanbod. Als drank zijn biertjes erg populair (maar niet goedkoop!). Bij de sterke dranken is (uiteraard) wodka erg geliefd. De Koskenkorva (38°C) wordt door kenners bestempeld als de beste in het land, maar is weinig bekend buiten de Finse landsgrenzen. Er is ook een wijnproductie, niet uit druiven wel uit bessen. Ook cider is populair en proef ook eens de Finse schuimwijn Kavaljeeri. Het is overigens vaker de gewoonte bij een maaltijd gewoon een glas melk te bestellen. Weet ook dat nergens ter wereld zoveel koffie wordt gedronken als in de Scandinavische landen.
KINDVRIENDELIJKE ACTIVITEITEN
Nabij Turku vind je in het havendorpje Naantali het land van de Moomins. De Moomins zijn de figuurtjes van een populaire kinderboeken- en kindertelevisieserie in Finland. Het verhaal over een klein eiland, een rode vuurtoren, een klein meisje en meerdere Moomins wordt hier helemaal als in het boek uitgebeeld. Op dit eiland, dat met het land verbonden is met een brug, kunnen kinderen er in de zomer hun helden uit de boeken ontmoeten, terwijl ze hier vele spelletjes kunnen spelen op de plekken uit het boek. Ook in Rovaniemi zijn kinderen zeer welkom: dit is immers de plaats waar de kerstman woont en werkt. Santa Claus Village, pal op de noordpoolcirkel, is dan ook de leukste plaats ter wereld, waar mister Kerstman himself te bezoeken is.
Lumilinna Snow Castle >
> Santa Claus Village
FEESTDAGEN EN EVENEMENTEN
Vooral tal van muziekfestivals. Belangrijk zijn o.a. het operafestival in Savonlinna (juni en juli); de internationale orgelweek in Lahti (augustus), het muziekfestival van Turku (augustus) en de feestweken in Helsinki (augustus en september) met opera, kamermuziek, dans, jazz, rock, tentoonstellingen enz. Belangrijk is ook Juhannus - het Midzomerfeest op 21 juni.
PRAKTISCHE INFO
Taal Het Fins, een erg moeilijke taal die behoort tot de groep van Fins-Oegrische talen; in die zin is het Fins verwant met het Hongaars en het Estlands maar hier eindigt verder elke vergelijking (Hongaren en Finnen begrijpen elkaar eigenlijk niet); verder is Zweeds de tweede officiële (ambtelijke) taal. Veel Finnen spreken ook Duits en jongeren Engels.
Tijdsverschil In Finland is het één uur later dan bij ons. Toeristische Informatie: Fins Verkeersbureau voor de Benelux tel. 02/711.98.29
NUTTIGE LINKS
www.finland-tourism.com - uitstekende website in het Engels (met onderdelen in het Duits en het Frans en een informatieluik in het Nederlands) van de Nationale Finse Dienst voor Toerisme. Zelfs de Finse sauna (een must als je naar Finland reist) komt hier aan bod. www.travel.fi/int - website in het Engels met heel wat informatie (ook cultureel) over Finland.
Gezondheid : Van melktandjes tot juiste mondhygiëne
GEZOND GEBIT
Misschien herinneren we ons al lang niet meer wanneer nu precies die melktandjes gaan uitvallen bij onze kleine kapoen, laat staan hoe en wanneer zich het definitief gebit installeert. Hotnews' gezondheidsadvies voor jonge ouders tot grootouders met een eerste kleinkind. En een opfrissertje voor een juiste mondhygiëne, want dit is de basis van een goede gezondheid.
Wanneer komen de tandjes?
Overzicht van het gemiddeld tijdstip van het doorkomen van de tanden
Bovenste tanden
Onderste tanden
Melktanden
Middelste snijtanden
13 maanden
6-10 maanden
Buitenste snijtanden
8-13 maanden
10-16 maanden
Hoektanden
16-23 maanden
16-23 maanden
Eerste kiezen (maaltanden)
13-19 maanden
13-19 maanden
Tweede kiezen (maaltanden)
25-33 maanden
23-31 maanden
Definitief gebit
Middelste snijtanden
7-8 jaar
6-7 jaar
Buitenste snijtanden
8-9 jaar
7-8 jaar
Hoektanden
11-12 jaar
9-10 jaar
Eerste voorkiezen
10-11 jaar
10-12 jaar
Tweede voorkiezen
10-12 jaar
11-12 jaar
Eerste kiezen (maaltanden)
6-7 jaar
6-7 jaar
Tweede kiezen (maaltanden)
12-13 jaar
11-13 jaar
Derde kiezen (maaltanden)
17-21 jaar
17-21 jaar
Een vertraging in het doorkomen van de tanden mag tot 12 maanden duren. Als het kind verder gezond is heeft dat geen enkele betekenis. Een vertraagd doorkomen van tanden op één plaats komt vaak door locale factoren zoals plaatsgebrek in de tandboog of tandinfectie. Soms is een tand op een abnormale plaats aangelegd en komt dus ook elders te voorschijn dan verwacht. Het betreft meestal de derde maaltanden, de tweede voorkiezen en de hoektanden, wellicht omdat die het laatst doorkomen.
Onderhouden van het kindergebit
Ook voor kinderen. geldt: voor het behoud van tanden en kiezen is het belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot een keer of zeven.
Zuigflescariës Veel peuters mogen een groot deel van de dag langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of vruchtensap. Dit is slecht voor hun melkgebit. Door het langdurige sabbelen hebben de suikers in het drinken meer kans cariës te veroorzaken. De kans op zuiglflescariës is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap ineens opdrinken. Als ouder kunt u dit stimuleren door uw kind zo vroeg mogelijk te wennen aan het drinken uit een beker. Met een maand of negen kunt u daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbeker. Wist u dat u vanaf het doorbreken van het eerste tandje het gebit van uw kind kan beschermen door te poetsen met een speciale peutertandpasta met fluoride
Sealen Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven die moeilijk met de borstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen eerder gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan als het ware nog 'uitharden'. Als de tandarts de groeven in de kiezen van uw kind diep vindt, zal hij u adviseren om deze te sealen om gaatjes te voorkomen. Sealen is het aanbrengen van een laagje lak van kunststof. De tandarts legt van tevoren uit hoe dat is zijn werk gaat. De behandeling doet geen pijn. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven.
Het poetsen
Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. En een fluoridetandpasta. Maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen. Laat het hele gebit zowel aan de wangkant als aan de tongkant de revue passeren. Een goede poetsbeurt duurt een minuut of vijf. De tanden en kiezen worden schoon en de fluoride heeft tijd om zijn beschermende werk (tegen gaatjes) te doen. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.
Tandpasta Met weinig tandpasta op de borstel poetst u makkelijker dan met heel veel, omdat het dan minder schuimt. Gebruik een bolletje fluoride-tandpasta ter grootte van een erwt, en doe dit op een droge borstel. Neem de tijd voor het tandenpoetsen (tijdsindicatie: vijf minuten). Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen.
Onderhouden van het gebit bij volwassenen
Dankzij de goede mondverzorging van de laatste decennia zijn er steeds meer oudere mensen die nog geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen hebben. Ook dan blijft het van belang om die goede mondverzorging vol te houden en nog regelmatig naar de tandarts te gaan.
Het gebit op leeftijd Soms is het moeilijk tanden gezond te houden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat in de loop der jaren de samenstelling en de hoeveelheid speeksel verandert, of dat uw eetgewoontes veranderen. Of dat het, om wat voor reden dan ook, steeds moeilijker wordt uw gebit goed schoon te houden.
Tandvleesproblemen Als u gebtt niet goed schoon blijft kunnen klachten optreden zoals ontstoken tandvlees of wortelcariës (dit zijn gaatjes aan de tandwortel). Gaatjes voorkomt u door goed op uw voeding letten (weinig tussendoortjes en kleverige producten vermijden) en tweemaal daags te poetsen met fluoridetandpasta. Tandvleesproblemen voorkomt u door, naast tweemaal daags te poetsen, de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon houden. Bijvoorbeeld tweemaal daags te stoken of te]ragen. Flossen is voor het oudere gebit vaak geen oplossing als de ruimten tussen de tanden en kiezen te groot is.
Droge mond Ook een droge mond kan voor veel problemen zorgen. Medicijngebruik kan de speekselafgifte beïnvloeden, maar ook te weinig drinken kan een oorzaak zijn. Door onvoldoende speeksel vormt zich sneller dan normaal tandplak. Zorg ervoor om in elk geval voldoende te drinken. U heeft ongeveer een liter vocht per dag nodig. Suikerhoudende (fris)dranken kunt u beter niet te vaak drinken omdat deze sneller gaatjes veroorzaken. U kunt de afgifte van speeksel stimuleren door voedsel te eten waar goed op moet worden gekauwd, bijvoorbeeld wortels of suikervrije kauwgum. Het eten van fruit of komkommer versterkt de afgifte van speeksel. Dit komt omdat dit voedsel licht zuur is.
Preventie en controle
Voorkomen is beter dan genezen. Veel gebitsproblemen kunt u voorkomen door goed te letten op wat u eet, tweemaal daags uw tanden te poetsen en jaarlijks minstens één keer voor controle naar de tandarts te gaan.
Eten en drinken Voor uw gebit is het het beste als u het aantal eetmomenten op een dag beperkt tot zeven. Bijvoorbeeld door te kiezen voor drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Als u dagelijks op zeven of minder momenten iets eet of drinkt, dan heeft het gebit voldoende gelegenheid zich tussentijds te herstellen. Het aantal keren dat u iets eet of drinkt is belangrijker dan wat en hoeveel u per keer eet. Een hele reep chocolade als tussendoortje is geen enkel probleem, zolang u die in één keer opeet.
Naar de tandarts Als u jaarlijks minstens één keer voor controle naar de tandarts gaat, dan is de kans groot dat mogelijke problemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. De tandarts kan dan goed inspelen op veranderingen. Is een beginnend gaatje van de vorige controle vanzelf hersteld? Hoe staat het met de conditie van uw tandvlees? Heeft u goed geflosst? Als er een probleem is of dreigt te ontstaan, dan nodigt de tandarts u uit voor een behandeling.
Goede gezondheid begint dus bij juiste mondhygiëne
80% van bevolking heeft tandvleesproblemen...
Tandvleesontsteking wordt wel eens een sluipende vijand genoemd, omdat de symptomen ervan soms nauwelijks zichtbaar zijn. Toch kunnen slecht verzorgde tandvleesproblemen tot ernstige aandoeningen leiden, van slecht adem tot uitvallende tanden, en zelfs tot echte ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen.
Tandvleesontsteking kan vele oorzaken hebben, maar de belangrijkste is een slechte mondhygiëne. Grondig poetsen en dagelijks flossen is de beste manier om problemen te vermijden.
Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door een opstapeling van schadelijke bacteriën in en rond de tanden. Die bacteriën komen in contact met voedselresten en zuren in de mond en vormen tandplak. Als tandplak langer dan twee of drie dagen op de tanden blijft zitten, kan het harder worden en tandsteen vormen. De bacteriën die plak en tandsteen veroorzaken, lokken ook een reactie van het afweersysteem van het lichaam uit, waardoor je tandvlees rood en gevoelig wordt. Het kan beginenn zwellen en bloeden als je het aanraakt of poetst.
Gezond tandvlees vormt een soort barrière om bacteriën en infecties te verhinderen in de bloedbaan te komen. Beschadigd en ontstoken tandvlees trekt zich los van de tanden, en opent zo de weg voor allerlei bacteriën naar de bloedbaan.
Tandvleesontstekingen kunnen voorkomen rond één tand of rond verscheidene tanden, meestal tanden waar je niet goed bij kunt tijdens het poetsen of flossen: de kiezen, tanden die vlak naast een brug of een implantaat staan, of naast een slecht passend gebit.
Tandvleesproblemen - ook wel eens paradontologische problemen - komen veel voker voor dan tot voor kort werd aangenomen. Uit een recente studie blijkt dat de westerse bevolking tandvleesproblemen heeft.
Mondhygiëne
HARTAANDOENINGEN
Gingivitis, de lichtere vorm van tandvleesontsteking, ken je thuis nog zelf behandelen, maar de ernstigere vormen (parodontitis), waarbij het tandvlees wegtrekt van de tanden en er zakjes worden gevormd die een ideale broeihaard zijn voor bacteriën, moeten door specialisten worden angepakt. Na een tijd kan parodontitis leiden tot vernietiging van het tandvlees en het omliggende botweefsel, waardoor tanden los komen te staan en uitvallen of moeten worden verwijderd. En dat is nog het minst erge, want paradontologische problemen worden steeds vaker in verband gebracht met een verhoogd risico of hart- en vaataandoeningen, diabetes en een verhoogd risico op een premature baby of een baby met een te laag geboortegewicht.
Gelukkig kunnen tandvleesproblemen, zelfs ernstige, behandeld worden. Al naargelang het probleem en de ernst ervan zal de paradontoloog je een grondige wortelreiniging, een antibioticakuur, een curettage van het tandvlees, flap-chirurgie, een tandvlees-transplantatie, kaarksbeenstransplantatie of een ander behandeling voorstellen, maar het is uiteraard veel beter om het niet zo ver te laten komen.
Tandvleesproblemen hebben niet alleen een invloed op de algemene gezondheid, maar ook op de levensstijl en het algemeen welzijn: mensen met tandvleesproblemen hebben minder zelfvertrouwen; ze lachen minder vaak of helemaal nooit omdat ze geen mooi gebid hebben; ze eten minder gevarieerd omdat ze bijtproblemen hebben; ze vermijden sociale contacten.
SYMPTOMEN
Gezond tandvlees is mooi roze en past naadloos aan bij de tanden. Als je volgende zaken opmerkt, breng je best een bezoek aan je tandarts
Gezwollen - rood en of gevoelig tandvlees
Pijnlijk tandvlees
Bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen
Slechte adem, waarbij peotsen of mondwater niets helpt
Slechte smaak in de mond
Abcessen
Wegkwijnend tandvlees
Zakjes of open ruimte tussen je tanden
Losse tanden of scheefgegroeide tanden
PREVENTIE
De beste manier om tandvleesproblemen te voorkomen is een dagelijkse goede mondhygiëne
Minstens 2 keer poetsen per dag
Ontsmettend spoelen
Eet gezond en gevarieerd om je immuunsysteem te versterken
Vermijd zoete en kleverige voeding
Stop met roken
Breng twee maal per jaar een bezoek aan je tandarts
Oorzaken van problemen met tandvlees
Te veel tandplak
: de oorzaak hiervan is een slechte mondhygiëne. Tandplak moet dagelijks vewijderd worden dor tandenpoetsen en flossen. Niet alleen de voorkant van de tanden moet worden gepoetst: ook de achterkant en tussen de tanden poetesen is de boodschap!
Virale infecties of schimmels
: het herpes-simplex virus bv kan ernstige infecties veroorzaken. Dit gaat gewoonlijk na minder dan 2 weken vanzelf voorbij. Ook de candidaschimmel kan gingivitis veroorzaken. Daarbij komt er een soort film in de binnenkant van de mond te liggen en gaat het tandvlees bloeden als je je tanden poetst. Dit kan behandeld worden met een antischimmelmiddel. Ook slecht passende gebitten en scheef groeiende tanden kunnen leiden tot ontstekingen.
Hormonale schommelingen
: vrouwen die zwanger zijn, prementrueel zijn, de anticonceptiepil nemen of in de menopauze zitten, hebben een verhoogd risico op tandvleesontsteking en parodontale problemen. Hormonale schommelingen kunnen de bloedvaten in het tandvlees verwijden of leiden tot botdensiteitsverlies, zodat de kaakbeenderen die de tanden moeten onderstuenen verzwakken. Dit is ook de reden waarom oudere vrouwen vaker tanden verliezen dan oudere mannen.
Geneesmiddelen
: sommige geneesmiddelen (zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk en middelen om het hartritme te reguleren) kunnen het tandvleesweefsel doen uitzetten, waardoor het moeilijker is tandplak te verwijderen. Andere geneesmiddelen (zoals antidepressiva en antihistaminica) hebben als bijwerking een droge mond, waardoor bacteriën in de mond beter kunnen woekeren. Nog weer andere geneesmiddelen (zoals antiopvliegers) kunnen het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het minder goed zal kunnen vechten tegen de ontstekingen zelf.
Roken
: Tabak verzwakt het immuunsysteem, vermindert de hoeveelheid zuurstof in het tandvleesweefsle en maakt het gemakkelijker voor schadelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Diabetes
: gezwollen, rood en gevoelig tandvlees zijn symptomen van diabetes 1 en 2. Diabetespatiënten zijn over het algemeen ook vatbaarder voor allerlei infecties en herstellen minder snel.
Stress
: Stress maakt het veel moeilijker voor het immuunsysteem om alle sooren infecties te bestrijden. Ook het op mekaar klemmen van de tanden en tandenknarsen tijdens de slaap kan een bijkomende rol spelen.
Ongezonde voeding
: mensen met extreme voedingstekorten zetten het licht op groen voor tandvleesproblemen, met ontstoken en bloedend tandvlees.
Erfelijkheid
: jammer genoeg spelen ook erfelijke factoren een rol. 30% van de volwassenen krijgt te maken met paradontologische problemen hoe goed hun mondhygiëne ook is.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Koolhydraatarm dieet is slecht voor geheugen
Door brood, pasta en aardappelen uit je menu te schrappen, zal je wel afvallen, maar het is slecht voor je geheugen. Dat blijkt uit een recent onderzoek.
Verhongeren Diëters die pasta, brood en aardappelen vanwege de koolhydraten bannen, 'verhongeren' hun hersenen zodat deze niet meer optimaal werken. Voor het onderzoek moesten de vrouwelijke deelnemers tussen 22 en 55 jaar kiezen tussen een koolhydratenarm of een caloriearm, maar goed gebalanceerd dieet.
Slecht geheugen Vervolgens legden ze allemaal geheugentests af. De vrouwen op een koolhydratenarm dieet scoorden veel slechter, ook bleek dat hun reactievermogen trager was. Ze konden wel beter hun aandacht op korte termijn erbij houden. Dit effect is al merkbaar na slechts 1 week diëten. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de hersenen energie halen uit glucose, een stof die ons lichaam uit koolhydraten wint. Het lichaam kan glucose niet opslaan, dus dat betekent dat de hersencellen meteen minder energie krijgen.
Grote invloed Wanneer deze vrouwen terug koolhydraten eten, werken hun hersenen weer normaal. Deze resultaten bewijzen dat je eetgewoonten een directe invloed hebben op je hersenfuncties. Het onderzoek toont aan dat diëten meer dan alleen je gewicht beïnvloedt.
Last van stress of van pijn? Zit u in een dipje? Er bestaat een remedie tegen en nog een aangename ook: muziek. Want muziek verzacht niet alleen de zeden, zoals al in een oud gezegde werd vastgesteld. Luisteren naar wat een mens graag hoort is ook goed voor de gezondheid. Zowel fysiek als psychisch.
Dat muziek lichamelijke pijn kan verzachten, hebben onderzoekers al lang aangetoond. 'Audio analgesie' wordt dan ook steeds vaker toegepast. Zo blijkt uit een recent onderzoek waarbij klassieke muziek werd gespeeld dat chronische pijn daardoor met 21 procent afnam, terwijl een depressie er zelfs een kwart draaglijker door werd.
Valium Volgens het Hotnews-onderzoek voelden mensen die lijden aan arthritis en die elke dag 20 minuten naar hun favoriete nummers luisteren een aanzienlijk lager pijnniveau. Om het met gewone woorden te zeggen 'een half uur klassieke muziek heeft dezelfde uitwerking op mensen die chronische pijn hebben als 10 milligram Valium'. Ook zorgt het beluisteren van muziek voor een verlaging van de bloeddruk en een vertraging van de ademhaling.
Favoriete muziek Niet alleen de muziek van klassieke componisten is goed voor ons. Beethoven of de Beach Boys of zelfs Laura Lynn, zolang je het graag hoort is het goed. Ook voor de geestelijke gezondheid is muziek een weldaad, want alleen al zingen (of je dat nu goed kunt of niet) zorgt dat mensen met dementie zich beter gaan voelen. Wie stresserend werk heeft, kan eveneens baat hebben bij het beluisteren van lievelingsmuziek.
De organisatie 'Muziek in het ziekenhuis' is niet verbaasd over al die positieve bevindingen. "We weten al lang dat muziek een grote rol kan spelen bij het verlichten van pijn en stress. Tijdens de concerten die wij in ziekenhuizen organiseren, zien we hoe patiënten die na een beroerte verlamd zijn met hun vingers op de maat gingen meetikken. En toen een gitarist op de rand van het bed van een heel ziek meisje begon te spelen, waren de verpleegkundigen verbijsterd toen ze zagen hoe sterk haar hartslag daardoor vertraagde".
Emotionele kracht Hoewel artsen de neurologische effecten van muziek niet volledig kunnen verklaren, hebben sommige onderzoekers vastgesteld dat muziek de productie van endorfines, onze natuurlijke pijnbestrijders, doet toenemen. Over die fysieke en psychische effecten is geweten dat muziek een zeer sterke emotionele kracht heeft, want als je naar je lievelingsmuziek luistert, herleef je aangename ervaringen en dat kan de perceptie van pijn veranderen en stress verlichten. Zo blijkt dat mensen die voor en na een operatie naar muziek luisteren zich kalmer voelen dan anderen. Sterker nog, als na de ingreep de hand van de patiënt in ijskoud water wordt gehouden terwijl de muziek nog speelt, houdt die het langer vol dan wanneer dat zonder muzikale begeleiding zou gebeuren.
Maar niet alle positieve effecten die aan muziek worden toegeschreven, blijken te kloppen. Het 'Mozart-effect' bijvoorbeeld, waarbij werd beweerd dat ongeboren kinderen die negen maanden lang werden vergast op composities van Mozart, later intelligenter zouden worden is nooit wetenschappelijk bewezen.
Ruitenwissers maakten in 100 jaar een stille revolutie door
Ruitenwissers. We staan er nooit bij stil. Ze zijn nochtans een essentieel onderdeel van onze veiligheid in de wagen en hebben in meer dan 100 jaar sinds hun 'uitvinding" een hele 'revolutie" doorgemaakt. Danzij de vrouwen. Ja ja, je leest het goed. Zoals de Amerikaanse Mary Anderson, die de eerste mechanische ruitenwisser op punt stelde. En die andere vrouw, Charlotte Bridgwood, die de eerste automatische wisser uitvond. Alhoewel die flopte. Charlotte was evenwel blond, of heeft dit hier niets mee te maken ?
Door regen en wind
Het systeem dat Mary Anderson in november 1903 bedacht en liet patenteren, bestond uit een pivoterende arm waarop een rubberen blad zat bevestigd. De arm werd met spierkracht bediend door een hendel dicht bij het stuur. Een stevige ruk aan de hendel veegde de ruit kortstondig schoon. Dankzij de veer keerde de arm uit zichzelf terug in rustpositie. Twee jaar later trok Heinrich von Preussen, de broer van keizer Wilhelm II, met een vergelijkbaar systeem naar het Duitse patentambt. Hij probeerde zijn eveneens manuele ruitenwisser uit op zijn eigen Opel. Het was opnieuw een vrouw die als eerste de elektrische ruitenwisser bedacht. De "Storm Windshield Cleaner" die New Yorkse bedrijfsleidster Charlotte Bridgwood in 1917 liet patenteren, was een systeem met rollers die met een elektromotortje werden aangedreven. Helaas werd dit nooit een commercieel succes. In 1929 testte baron Rothschild als eerste in Europa een elektrisch systeem uit op een Bugatti 35B. Maar het zou tot na de oorlog duren vooraleer de elektrische ruitenwisser een standaard item werd. De CJ-2A, de eerste Jeep voor civiel gebruik kostte 1090 dollar, waarvoor hij één enkele automatische ruitenwisser bood. De vooruitgang die dit auto-onderdeel maakte doorheen zijn geschiedenis is daarna weinig spectaculair, maar ze werden wel steeds efficiënter. Met uitzondering van enkele pneumatische systemen, worden de wisserarmen sinds meer dan een halve eeuw door een enkele elektromotor aangedreven. Ze zijn met twee en bij vrachtwagens ook al eens met drie. De eenarmige wisser waarmee Mercedes-Benz experimenteerde is geen blijver gebleken. Voor het wisserblad geniet rubber nog steeds de voorkeur.
Bosch
In 1999 zette Bosch een grote stap met de AeroTwin-wisserbladen, die zonder het klassieke gewricht werken en ook niet langer een metalen drager gebruiken. Ze zijn geheel uit kunststof samengesteld. Het eendelige wisserblad biedt als grote voordeel dat het gelijkmatig aandrukt tegen de ruit en daardoor veel beter schoon maakt en tevens minder (lokale) puntslijtage zal vertonen. Door het ontbreken van metalen kaders en gewrichten, krijgen ijs en sneeuw tijdens de winter geen kans de ruitenwisser te blokkeren.
Elektronica helpt een handje Andere belangrijke evolutie bij de ruitenwisser is de elektronica. Eerst kregen we de intervalschakeling, dier er bij geringe regenval voor zorgt dat de wisserbladen niet onnodig over een te droge voorruit schrapen. De intervalregeling gebeurde eerst in stappen, later continu. Nog meer elektronica deed z'n intrede met de komst van de regensensor, die ziet wanneer er nat op de ruit valt en automatisch de wissersnelheid aanpast aan de hoeveelheid nattigheid. Maar de elektronica waakt ook voer de levensduur van de wissers. Zo worden op de Audi Q7 bijvoorbeeld de wisserbladen bij vrieskou een stukje omhoog gebracht, zodat ze op het verwarmde deel van de voorruit rusten en niet kunnen vastvriezen. Worden de wissers bij mooi weer langere tijd niet gebruikt, dan laat de elektronica ze regelmatig trillen om te voorkomen dat ze zouden vastkleven aan de voorruit.
Ruiten wissen is hard labeur
Ruitenwissers krijgen het hard te verduren, zeker in een land waar het behoorlijk wat regent, zoals bij ons. Na een halfjaar hebben ze er gemiddeld 125.000 wisbewegingen opzitten, wat overeenstemt met het vegen van ongeveer 13 voetbalvelden. Ze worden gepijnigd door stof, insecten, zure regen, chemicaliën van de sproeivloeistof en kleine beschadigingen in de voorruit, die de wisrubbers schreuren of aanvreten. Zelfs als ze werkloos neerliggen, worden ze gemarteld door zeepresten en uv-stralen, waardoor ze hun soepelheid verliezen. De tijd dat ze optimaal presteren is dan ook relatief kort: na een half jaar dringt vervanging zich op. In de praktijk blijken heel wat automobilisten hun ruitenwissers twee of zelfs meer jaren te negeren. Weet dat versleten ruitenwissers het zicht tot 30% kunnen verminderen! Piepende ruitenwissers wijzen erop dat ze aan het einde van hun Latijn zitten. Het geluid is het gevolg van verhard rubber, dat zich niet meer flexibel over het ruitoppervlak laat bewegen. En sommige wissers worden bovendien afgepeigerd door vogels die er de insecten willen afpikken.
Seks kan ook ecovriendelijk. De milieusite Treehugger.com heeft een heleboel voorstellen waarbij seks een groen kantje krijgt. Zo zijn er relatiesites voor veggie singles, ecodildo's, een pornosite 'Fuck for Forest' die de winst afstaat aan het behoud van bossen. Het hoeft niet zo drastisch, deze ecotips maken je seksleven zonder veel gedoe heel wat milieuvriendelijker.
1. Samen douchen Douchen verbruikt heel wat minder water dan een duik in het bad. Stukken duurzamer en veel erotischer, als je het ons vraagt. 2. Voorspel Wil je in de stemming komen, neem dan organische massage-olie, biodynamische rode wijn en fair trade chocolade.
3. Groene date Op zoek naar een date? Waarom geen groene jongen of een bomenknuffelaar? Zeker te vinden op boerenmarkten, de natuurwinkels, milieuverenigingen, shake- of sapwinkeltjes.
4. Duurzaam glijmiddel Elk verzorgingsproduct moet kwaliteit bieden, maar vooral voor plezierverhogende middeltjes ga je op zoek naar de organische versie zonder veel oliën en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
5. Minder condooms Hergebruiken lijkt ons geen optie, misschien minder gebruiken, die rubberen zakjes. Al zijn er, naar onze mening, geen groene alternatieven in het genre.
6. Biolingerie Bio kan sexy zijn. Denk niet aan de gebreide reuzeslipjes uit oma's tijdperk, eerder aan de strings uit organisch katoen, hemdjes met hennep zijde of zachte bamboe lakens.
Suiker maakt de huid ouder. Oorzaak is glycation. Volgens onderzoekers hechten suikers zich vast aan het collageen in de huid, waardoor deze minder elastisch en stugger wordt. Het verlies aan elasticiteit van de huid zou rimpels meer accentueren en de huid een ouder uitzicht geven.
Minder stevig Collageen houdt de huid jong. Naarmate men ouder wordt, raakt dit collageen minder flexibel. Eén van die oorzaken is suiker. Overtollige suikers hechten zich aan de vezels, die vervolgens aan elkaar plakken en daardoor stijf en breekbaar worden. De huid verliest hierdoor stevigheid en elasticiteit.
Serum Dr. Brandt heeft al langer de invloed van suiker op de huid begrepen. Hij ontwikkelde een anti-sugar serum, speciaal ontwikkeld om dit proces om te keren. Het belangrijkste ingrediënt is alistine. Deze antioxidant beschermt collageen en elastine tegen het glycation proces. De man kan intussen rekenen op een hele rits beroemdheden onder zijn clientèle en adviseert hen om het gebruik van suikers te beperken.
Witte suikers Sceptici geloven niet in de 'ban-de-suiker' rage en geloven dat het enkel gehaaide marketingpraatjes zijn. En toch schijnen steeds meer wetenschappers de kwalijke gevolgen van suiker te bekennen. Volgens hen zijn het vooral witte suiker en verschillende zoetstoffen in drankjes die de huid aantasten. Zij zorgen voor een piek in de bloedspiegel. Ook verdoken suikers in geraffineerde producten als witbrood, witte rijst en witte pasta zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Ochtend Deskundigen adviseren intussen om suiker vooral 's ochtends te nemen. Je lichaam kan deze dan makkelijker verbranden.
In dit item zoomt Hotnews dit keer in op Scandinavië, waarbij zowel het citytrip-aanbod wordt aangevinkt, als de vele mogelijkheden van toeristisch Lapland verkennen. Het seizoenaanbod in het Hoge Noorden vertaalt zich dan ook in een brede waaier vaan activiteiten, gaande van sneeuwscootersafari's over langlauftochten tot zelfs rendierensledetrips. Kortom met Hotnews voor elk wat wils.
Stockholm
Stockholm is volledig door water omringd, want gebouwd op 14 eilandjes, wat op zijn beurt garant staat voor een opeenvolging van kanalen, havengeulen en bruggen. stockholm wordt ook wel eens het Parijs van het Hoge Noorden genoemd. Die bijnaam heeft ze vooral te danken aan haar vele brede stadsboulvards, vol statige regeringsgebouwen en dure winkels. De vreemde stadsstructuur zorgt op zijn beurt voor een grootstad met dorpsmentaliteit, want iedere wijk of eiland straalt wel een andere sfeer uit.
Zo lijkt Sofo (gelegen op het eiland Södermalm) wel op het kleinere broertje van Soho, terwijl de oude binnenstad - de Gamlo Stan - haast volledig bestaat uit middeleeuwse straatjes. Maak van een bezoek aan Stockholm zekr gebruik om Djurgarden te bezoeken, ofte het voormalig koninklijk jachtterein dat nu omgevormd is tot een openluchtmuseum. Cultuuradepten zullen moeilijk weten te kiezen tussen één van de vele stadsmusea, waaronder het Museum voor Moderne Kunst met een roduit indrukweekende popart-collectie, uit het zeer uitgebreide aanbod.
Helsinki, de poort naar het Hoge Noorden
Helsinki, gelegen aan de Baltische Zee, is één van de meest groene hoofdsteden van Europa, want gesitueerd langsheen de waterkant, en dit met een overaanbod aan groene zones die haast naadloos de binnenstad omsluiten. De wintermaanden zijn ijzig koud; wat een verschil met de lange zomernachten, waarin de dagen van elkaar worden gescheiden door slechts enkele uren schermering. Dan ontwaakt de binnenstad uit een lange winterslaap, en wordt ze omgetoverd tot één immens terras, vol feesten, concerten en straatanimatie. De Esplanadi vormt het kloppend hart van Helsinki, een lange sierlijke stadsboudevards die het centrum met de havenkant verbindt. Aan historische trekpleisters geen gebrek, met de Stenen Kerk, een kerk die in granietrotsen is uitgehouwen en de Uspenskikathedraal als voornaamste toppers. Maar ook de vele eilanden rondom Helsinki zijn perfect geschikt voor een dagje uit. De Suomenlinna-eilandengroep - een 6-tal eilanden voor de kust van Helsinki - is zelfs als Unesco Werelderfgoed uitgeroepen.
Kopenhagen, de meest trendy stad
Het Deense Kopenhagen is sinds enkele jaren uitgegroeid tot het mekka van mode, design en gastronomie. Het historische centrum laat zich prettig bewandelen, maar ook voor fietsliefhebbers is Kopenhagen een waar paradijs. De Kleine Zeemeermin is misschien wel één van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld, terwijl de havensite Nyhavn garant staat voor gezellig borrelen of tafelen. Door lokalen wordt Nyhavn wel eens omschreven als de langste toog van Europa. De Stroget is dan weer de verzamelplaats voor de vele shoppingfanaten. Het populaire Tivoli park bestaat uit een gezeillige mix van kermisatttracties, eettentjes en gastronomische restaurants. Of misschien verkiest u een romantisch boottochtje? Enjoy!
Lapland, dat is pas genieten!
Belgen die in Scandinavië op zoek gaan naar winterpret, belanden bijna allemaal in Finland, met het alom gekende Lapland als voornaamste 'place to be'. Lapland strekt zich uit over het allernoordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Tijdens de wintermaanden komt de zon er niet meer op; in de zomermaanden gaat de zon er nooit onder. Lapland weet vooral natuur- en avonturenliefhebbers aan te trekken. Razend populair zijn de vele sneeuwscootersafari's die je toelaten om aan een hoge snelheid (tot 60 km/u) over hellingen en meren te glijden. Andere populaire bezigheden zijn o;a. ijsvissen, sneeuwschoenwandelen, rendierensledetochten en huskysledetochten. Of misschien ga je wel voor een overnachting in een echte iglo?
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
KAAS OP HEEL WAT PRODUCTEN IS GEWOON "NEP"
Pizza's, lasagne en cheeseburgers bevatten vaak nepkaas, zonder dat dit duidelijk op het etiket vermeld staat. De nepkaas bevat geen melk, maar goedkopere plantaardige olie.
Uit een steekproeven blijkt dat bv in cheeseburgers van fastfoodrestaurants dertig procent nepkaas zit en in de huismerklasagne van de diverse supermarktketens zelfs veertig procent. Ook diepvriespizza's worden besprengeld met nepkaas, zelfs tot zeventig procent. Olie en zetmeel Nepkaas bestaat uit olie en zetmeel en met wat geur- en smaakstoffen kan de substantie op elke kaassoort lijken. De kunstkaas wordt vaak vermengd met echte kaas. Daardoor zou niet te proeven zijn dat het om een nepproduct gaat. Op het etiket staat wel dat het product plantaardige olie bevat, dat sowieso in veel samengestelde producten als pizza's zit.
De kaas is niet schadelijk voor de gezondheid, maar volgens een van de makers in losse vorm zo smerig 'dat een proefpersoon er van over zijn nek ging'. Hij heeft echter vooral bezwaar tegen de misleidende etiketten. Etiketten Hotnews valt ook over de etiketten. Nepkaas maken kan, toepassen mag. Volgens 'Volksgezondheid' is het niet schadelijk, misschien zelfs wel iets gezonder dan gewone kaas. Maar een verkeerde indruk wekken over de samenstelling van een product is er over.
De mooiste wandeling ter wereld, zo noemen kenners de tocht langs het 53 km lange Milfordpad door de bekoorlijke fjorden van Nieuw-Zeeland. De vierdaagse tocht leidt je door een woest landschap op het Zuidereiland en biedt een rijke variatie met inheemse wildernis, regenwoud, gletsjerdalen, hoge bergen met onder andere de Mackinnonpas, wiebelende hangbruggen en donderende watervallen waaronder de indrukwekkende Sutherland Falls, met hun 540 meter hoogte de vijfde waterval ter wereld.
Voor debutanten is een wandeling met gids aanbevolen, die bieden je alvast de relatieve luxe van overnachtingen in herbergen en stevige maaltijden; avonturiers dragen zelf hun voedsel en koken in een van de hutten onderweg. Afsluiter is een onvergetelijke boottocht op de Milford Sound.