Als laatste van de kerstmenu van Sergio herman serveer ik het dessert. Ananas met gouden rijstpap en een kokossoepje.
Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 20 minuten
Nodig: Voor de rijstpap: 45 g risottorijst 22,5 cl melk 50 g room 35 g suiker 1/8 vanillepeul Voor de kokossoep: 60 g suiker 1 blikje kokosmelk sap van 1 limoen 1/2 ananas, in blokjes gesneden 20 kleine meringues jonge basilicumscheutjes bladgoud (in de patisseriespeciaalzaak)
Doen: Rijstpap: kook alle ingrediënten heel zachtjes tot een smeuïge pap. Kokossoep: los de suiker op in de kokosmelk en verfris de soep met wat limoensap. Snijd de meringues in gelijke cirkeltjes. Werk het bord af met de ananas, meringues en jonge basilicumscheutjes en leg eventueel wat bladgoud op de rijstpap.
Tip: om het gerecht nog frisser te maken, kan je er eventueel nog een bolletje limoen- of citroensorbet aan toevoegen.
België best voor kinderen, Spanje voor gepensioneerden
De expats zouden België de beste plek ter wereld vinden om kinderen groot te brengen. En de Europeanen vinden Spanje het best land om naartoe te trekken na de pensionering. Dat blijkt uit twee onderzoeken, één van de internationale verzekeringsadviseur AON Hewitt en één van de internationale bank HSBC.
België zou de beste plek ter wereld zijn om kinderen groot te brengen. Dat lijkt uit een enquête bij expats, verricht in opdracht van HSBC, meldt de website ExpatForum.com.
HSBC liet 4.100 mensen in 100 landen ondervragen die voor hun werk of om andere redenen tijdelijk in het buitenland wonen. Uit het onderzoek blijkt dat een universeel erkend onderwijssysteem belangrijk is voor expats met kinderen.
Expats in Hongkong, Singapore en Qatar zeggen het vaakst dat de veiligheid van hun kroost erop vooruit is gegaan sinds ze in deze landen verblijven. Maar België ligt op kop als het over het opvoeden van kinderen gaat. Ons land scoort met name goed op het vlak van kinderopvang en onderwijsniveau.
De helft van de expats in België zegt dat hun kosten om kinderen groot te brengen, lager liggen dan in hun thuisland, terwijl 68 procent vindt dat de kwaliteit van de kinderopvang en -verzorging in ons land beter is.
Ouderen
Drie op de tien Belgen zijn zinnens na hun loopbaan naar het buitenland te trekken, blijkt uit een onderzoek van AON Hewitt. Het ondervroeg daarover 7.500 Europeanen uit 10 landen, waaronder 800 Belgen.
Het Europees gemiddelde is iets lager: 25 procent.
De Britten, Duitsers en Ieren willen het liefst naar het buitenland: meer dan 50 procent. De Spanjaarden willen het minst graag weg (13 procent). Dat laatste lijkt logisch want Spanje is de populairste bestemming bij degenen die weg willen. Bij de Belgen komt Spanje op de tweede plaats, na Frankrijk.
Goedkope vliegreizen en internet zorgen dat men niet meer is afgesneden van de familie als men elders naartoe trekt, zegt Ida Verleyen van AON Hewit.
Hoeveel er ook effectief naar het buitenland trekken, is niet bekend.
Wel bekend is dat dit extra vergrijzing meebrengt voor landen als Spanje die al een vergrijzingsprobleem hebben.
Dat laatste speelt in eigen land ook. West-Vlaanderen in het algemeen en de kuststreek in het bijzonder vergrijzen sneller dan de andere streken omdat veel mensen van middelbare leeftijd (50+) naar de kust migreren om daar later de oude dag door te brengen. (belga Guy Tegenbos)
Opnieuw een schok: de populaire Bent Van Looy (34) moet na drie afleveringen naar huis. Hij deed net als Annelies Rutten: hij stopte in het finalespel te snel en liet zich inmaken door Eva Brems.
Foutje. Ik weet hoe dat spelletje werkt en tóch stop ik te vroeg omdat ik naar trefwoorden rond het 8 thema renaissance zit te zoeken. Stom, maar dat is het spel. Het leven gaat door.
Het is natuurlijk de titel van Allerslimste Mens ter Wereld waarvoor de kandidaten deze winter strijden. En zowat iedereen die meedoet, is een klasbak als het op quizzen aankomt. Dat hebben ze op Rik Torfs na allemaal wel bewezen de afgelopen jaren. Maar dat Bent Van Looy, zanger van Das Pop en notoir lid van de fashion police, al na drie deelnames strandt, is een teleurstelling.
En het is zijn eigen fout. Hij begon nochtans sterk. Erik Van Looy had nog maar de helft van zijn vraag uitgesproken, maar de termen Robbie Robertson en begeleidingsband van Bob Dylan waren voldoende voor Bent Van Looy om te weten dat het antwoord The Band was. Zelfs na de puzzelronde stond hij nog aan de leiding. Bij de fotoronde ging hij een eerste keer de mist in: hij wist maar twee van de tien Israëlische politici te herkennen. In de finale liet hij het tactisch afweten. (vdr, tdl nieuwsblad).
Onderzoekers geloven dat 2 of meer glazen rode bietensap helpen om langer en actiever te leven. Ook inspanningen zijn langer vol te houden doordat het sap de bloedvaten verwijdt.
Een team van de universiteit van Exeter gaf proefpersonen normaal bietensap te drinken of gewoon sap, vrij van nitraten. Elke keer dat het nitraatrijke sap werd gebruikt, werd een duidelijke verbetering in de prestaties vastgesteld. Dit was er niet met het gefilterde sap. Bloedvaten Volgens de onderzoekers kan bietensap de hoeveelheid zuurstof, nodig om intensieve oefeningen uit te voeren, daadwerkelijk verminderen. De oorzaak ligt in het actieve nitraat-ingrediënt. Bietensap verwijdt de bloedvaten en vermindert de hoeveelheid zuurstof die nodig is voor de spieren tijdens de activiteit. Actiever leven Naarmate mensen ouder worden kan de hoeveelheid zuurstof, nodig tijdens bepaalde oefeningen, dramatisch dalen. Door dagelijks 500 ml bietensap te drinken, kan die hoeveelheid stijgen. Hierdoor kunnen ouderen langer een actiever leven leiden. (lvl)
Hollywood-ster Michael Douglas vocht ertegen; voetballegende Raymond Goethals en kindervriend 'Nonkel' Bob Davidse gingen eraan ten gronde; president George Bush ontsnapte eraan doordat in zijn dikke darm poliepen werden ontdekt en ook weggenomen: carcinoom in de dikke darm ofte darmkanker. (W.J. Duckaert)
Jaarlijks worden in België zo'n 7000 nieuwe gevallen van darm kanker geregistreerd. Bijna de helft daarvan sterft uiteindelijk aan die kanker. Darmkanker is inderdaad na long- en borst- kanker de meest voorkomende en de meest dodelijke gezwelziekte. Ongelooflijk maar waar: Darm-kanker is in veruit de meeste gevallen te vermijden. Er is een voorstadium dat kan worden opgespoord en geëlimineerd. En dan heeft men 9 op 10 kansen dat er geen kanker optreedt.
Foute voeding Darmkanker is meestal de rekening die men betaalt voor decennia lange voeding met overmatig gebruik van rood vlees runds en varkenl en vleeswaren en ongezond vet, bij een tekort aan voedingsvezels - in o.m. volkoren-producten en groenten - en een tekort aan antioxidanten in groenten en fruit. Vaak is er blijkbaar erfelijke aanleg, maar die kan ook te maken hebben met eenzelfde soort voedingsgewoonten. Een gezonde volwaardige voeding is de beste preventie. Bijzonder gunstig zijn Omega 3-vetzuren zoals in zeevis en lijn vlaszaad-]olie, evenals ongeraffineerde olijf- en raap koollzaadolie, echte ongezoete yoghurt en kefir, broccoli, peulvruchten, tomatensaus, paprika, bananen, sojaproducten, zuurkool, citrusvruchten als men de witte pel onder de schil mee opeet, groene thee en volkoren producten.
Tijdig opsporen is mogelijk Darmkanker en zijn voorstadium - poliepen - kunnen worden opgespoord via de zgn. Fecale Occulte Bloedtest, die onzichtbare bloedsporen in de stoelgang opspoort en met de coloscopie, waarbij een flexiebele slang met cameraatje via de aars in de dikke darm wordt ingevoerd en de binnenkant van de darm op tv-scherm wordt bekeken. Worden daarbij poliepen ontdekt, dan worden die meteen weggenomen. Onderzoek van de stoelgang - dat door elke huisdokter kan worden voor-geschreven - is aanbevolen omstreeks de leeftijd van 50 jaar; coloscopie - in het ziekenhuis - rond de 70 jaar, maar vroeger als er bloedarmoede optreedt, een veranderde stoelgang patroon, vals gevoel steeds te moeten en/of gewichtsverlies.
Komt darmkanker in de naaste familie herhaaldelijk voor, dan is coloscopie rond de vijftig aangewezen. (natuurlijk gezond genieten)
Blijven diëten tijdens de feestdagen: zo doe je dat
Het lijkt een onmogelijke opgave, maar blijven diëten tijdens de feestdagen is mogelijk zonder jezelf op te sluiten in een kamertje met enkel wortels. Is het gemakkelijk? Neen, natuurlijk niet. Omdat de verleiding groot is, maar ook omdat familie en vrienden je gaan proberen overtuigen 'dat één keertje toch geen kwaad kan'.
Wil je blijven diëten tijdens de feestdagen dan heb je twee dingen nodig: vastberadenheid en gevoel voor realisme. Minder wegen na de feestperiode dan ervoor is fantastisch, maar een ex aequo kan ook al een prestatie zijn. Deze aandachtspunten helpen je om bij de les te blijven.
1) De uitdaging
Weet waarom je het doet en wat je wil bereiken. Blijf daarbij realistisch: je zal niet evenveel of méér afvallen dan in een normale week, maar afhankelijk van de inspanning die je wenst te leveren, kan je nog een beetje afvallen al is je gewicht op peil houden of ernaar streven om zo weinig mogelijk bij te komen wellicht realistischer. Vermijd in elk geval dat je snel gedesillusioneerd raakt, het opgeeft en vervolgens zonder mate gaat eten en drinken.
2) Schrijf het neer
Schrijf neer wat je wil bereiken en waarom, op die manier kan je jezelf er vaak aan herinneren. Ook kan je noteren wat je eet, zo kan je ook zien waar het fout gaat (te veel kroketten, te weinig groenten). Door het op te schrijven, ga je ook sneller op de rem staan, wat ervoor zorgt dat de schade binnen de perken blijft. Tot slot is het geen slecht idee ook je gewicht dagelijks te volgen. Normaal wordt dit afgeraden tijdens een dieet omdat gewicht sowieso een beetje schommelt, maar in deze periode is het niet slecht als 'reality check'. 3) Bondgenoot
Zoek een bondgenoot, die ofwel hetzelfde doet of die je met raad, daad en logische argumenten kan bijstaan in deze moeilijke periode. Iemand die mag zagen, die je mag tegenhouden en dus liefst ook iemand die vaak bij je is en waar je naar luistert. Wie zichzelf niet vertrouwt, kan altijd twee (of meer) bondgenoten aanduiden. Bel, sms of mail deze persoon in moeilijke tijden of bij twijfel. Ook samen je gedrag van een feest bespreken, kan helpen.
4) Moeilijk
Weet wanneer en waarom je meer gaat eten, en bedenk een manier om er mee om te gaan.
Eet je meer bij emotionele problemen, neem dan een gezonde snack mee voor als het kerstfeest uit de hand loopt.
Ga je snacken uit verveling of onzekerheid, hou dan altijd een glas spuitwater in je hand en moedig jezelf aan te praten tegen mensen die je niet kent.
Zijn het de snedige opmerkingen van je (schoon)moeder of die ongetrouwde tante? Verzin dan een passend antwoord, en ga bij iemand anders zitten.
Staat er geen maat meer op als je te veel hebt gedronken? Overweeg dan om de alcohol te schrappen uit de feestroutine. Het zal even wennen zijn, maar je kan ook plezier hebben zonder alcohol. 5) Waarschuwingssignalen
Luister naar je lichaam en negeer de waarschuwingssignalen niet. Als je genoeg hebt, heb je genoeg en laat je de rest liggen. Vind je dat moeilijk? Probeer dan een schaal te gebruiken waarop je aangeeft hoe 'vol' je bent. 0 betekent 'erge honger', 10 staat voor 'zo vol dat je er ziek van wordt'. Bepaal na elke maaltijd het cijfer, en leer herkennen wanneer je genoeg hebt en wanneer je blijft eten om emotionele redenen.
Ook belangrijk: dit is een vaststelling, geen reden om jezelf te straffen. Stel het vast, zeg tegen jezelf dat het niet terug mag gebeuren en ga gewoon door. Als je jezelf straft, loop je veel meer risico op herval.
6) Wees eerlijk met jezelf
Jezelf beliegen heeft geen enkele zin. Uitvluchten, excuses of verrechtvaardigingen voor dat stuk taart, die snoepbui of die fles wijn, brengen je op lange termijn niet verder. Wees eerlijk met jezelf, en stel jezelf de vraag: 'heb ik honger?' en 'wil ik het echt?'.
Maak jezelf ook niet wijs dat je 'na het weekend' extra zal sporten of niet zal snoepen de volgende dag. Want meestal is dat toch niet zo, waarop je dubbel hebt gezondigd.
Iedereen struikelt wel eens, begaat een zonde of bezwijkt voor de verleiding. Aanvaard het, en sta het jezelf toe. Strenger proberen zijn de dagen erna, heeft ook weer het omgekeerde effect. Een zonde kan je niet altijd vermijden, belangrijker is hoe snel je daarna weer op het juiste pad terecht komt. Laat één slippertje geen toelating zijn om het hele dieet overboord te kieperen!
Een goed plan en steun kan je hierbij wel gebruiken. Want je lichaam en geest reageren (te) positief op dat extra eten, waardoor het extra moeilijk is om de dag erna weer 'braaf' te zijn.
7) Stress
Stress is een belangrijke factor in emotioneel eten. Stress vermijden, door bijvoorbeeld je kerstcadeautjes flink op voorhand te plannen, op tijd te stoppen met werken of hulp te vragen als jij het feest moet organiseren, is dus belangrijk!
8) Blijf sporten
Las tussen de feesten door zoveel mogelijk 'normale' dagen in, waarin je gezond eet en beweegt. Valt een feest samen met je normale sportuurtje, prik dan op voorhand een andere datum zodat je motivatie niet verwatert. Door te blijven bewegen, verbrand je alvast wat extra calorieën, vooral als je het voor het ontbijt doet. (edp)
Gilbert en Clijsters opnieuw sportman/vrouw van het jaar
Philippe Gilbert en Kim Clijsters volgen zichzelf op als sportman en sportvrouw van het jaar. Voor Clijsters is het al de zevende keer dat ze de prijs won. Luca Brecel is de belofte van het jaar en de mannen op de 4x100 meter werden ook al net als in 2009 ploeg van het jaar.
Philippe Gilbert was ook dit jaar de beste Belgische wielrenner en andermaal werd hij ook tot sportman van het jaar verkozen. Gilbert blonk uit in de klassiekers en won onder meer de Amster Gold Race en de Ronde van Lombardije. Toch had Gilbert niet veel overschot en eindigde Kevin Borlée aardig in de buurt van de wielrenner. Gilbert werd door de sportjournalisten 102 keer tot sportman van het jaar verkozen, Borlée kaapt 81 keer de eerste plaats weg.
Gilbert sprak een woordje van dank uit voor zijn ploeg Omega Pharma-Lotto. " jaar naartoe.?
Sportvrouw: Kim Clijsters Ook bij de vrouwen was de winnaar dit jaar geen verrassing. Kim Clijsters werd al voor de zevende keer verkozen tot sportvrouw van het jaar. Ze haalde het met ruime voorsprong op Svetlana Bolshakova. De zwangere Ann Wauters moest vrede nemen met de derde plaats.
In 2010 heeft Clijsters haar overwinning zonder twijfel te danken aan haar prestaties op de US Open en op de Masters. De US Open won Clijsters al voor de derde keer en ze is er de voorbije twee jaar ongeslagen. Clijsters bedankte de hele ploeg waarmee ze de wereld rondreist. "Ik wil iedereen danken na een mooi jaar en hopelijk mag ik volgend jaar nog eens terugkomen", zei Clijsters. Dat zou dan voor nummer acht zijn...
Belofte: Luca Brecel Luca Brecel werd verkozen tot de belofte van het jaar. In de snookerwereld is de jonge Belg nu al een sensatie, terwijl hij pas volgend jaar oud genoeg is om aan de tour deel te nemen. Op 15-jarige leeftijd nam hij echter al regelmatig de keu op tegen de beste spelers ter wereld. Ronnie O'Sullivan, een legende in het snooker, zei zelfs dat Brecel de geknipte persoon is om de zeven wereldtitels van Stephen Hendry te overtreffen.
Naar aanleiding van zijn prijs mocht Brecel het op de Vlaamse televisie even opnemen tegen Dennis Taylor, nog een voormalige wereldkampioen. In een spelletje 'speed snooker' was Brecel sterker dan Taylor, die met zijn bekende gigantische bril op het toneel verscheen. Tegenwoordig is Taylor commentator bij de BBC en hij vertelde nog dat hij hoopt om erbij te zijn als Brecel als eerste Belg wereldkampioen snooker wordt.
Sportploeg: 4x100 meter mannen Net als vorig jaar kaapte de mannenploeg op de 4x100 meter de hoofdprijs bij de sportploeg van het jaar weg. Dit jaar waren de broers Borlée en co goed voor brons op het EK en zilver op het WK indoor. Voor de afscheidnemende Cédric Van Branteghem was het meteen ook de laatste keer dat hij de prijs kon winnen. "Ik feliciteer mijn teammaats, maar ook coach Jacques Borlée. Hij is de ziel van het team."
Sven Decaesstecker Sven Decaesstecker werd in de bloemetjes gezet als paralympisch atleet van het Jaar. De 25-jarige zwemmer uit Torhout veroverde op de wereldkampioenschappen zwemmen in Eindhoven brons op de 200 meter wisselslag. Bovendien deed hij dat in een Europees record. (gb)
Op zaterdag 18 december 2010 organiseerden wij in Kuurne opnieuw de Ezels-Kerstmarkt, dit voor de 22ste keer. Deze happening groeide uit, door de jaren heen, tot een echte ontmoetingsplaats van heel wat Kuurnenaren en van een groot aantal Kuurnse verenigingen.
David van Bakkerij Tompoes verzorgde een demonstratie ijssculpturen. De Kerstman en de weergoden zorgden voor de nodige sfeer.
We bedanken alle personen die zich hebben ingezet voor het welslagen van dit gebeuren, de logistiek steun van het gemeentebestuur en de vele verenigingen en handelaars die er hun kraampje innamen. (Rudi Maes. Braderiecomité Kuurne)
Met de kerst- en nieuwjaarsgerechten van onze sterrenchef Sergio Herman kan je je gasten tijdens de feestdagen culinair verwennen.
Zijn kerstmenu is een combinatie van seizoensproducten uit eigen streek, zachtjes gedoseerd met oosterse smaakmakers. Voor oudejaar creëerde hij originele cocktails en hapjes die je gemakkelijk zelf naar je hand kunt zetten. (Blad Magazine nieuwsblad Marc Declercq, Tony Le Duc en Koen Bauters)
Later meer over oudejaarsavond eerst wil ik het hebben over het kerstmenu.
Als eerste serveer jullie de hapjes: 1/ Cappuccino van aardpeer en groene thee met langoustine.
2/ Oester met komkommer, algen en granité van citroen
Op Citytrip naar Nederland tijdens de kerstvakantie
De kerstvakantie is een perfecte periode voor een citytrip. Wil je rond de Kerst even het land uit, maar toch liever niet al te ver weg, dan heeft Nederland genoeg leuke steden om te bezoeken. (Op de foto het kerstdorp in Amsterdam)
Nederland is een uitstekende bestemming voor een gezellig weekendje weg. Lekker dichtbij, maar toch ook weer helemaal anders.
Mijn voorkeur gaat naar Vlissingen met verblijf in het Piccardhotel.
Op deze site beschrijven wij in het kort vijf leuke Nederlandse steden die je vanaf Brussel binnen een reistijd van ca. 2 uur kunt bereiken.
Evi Hanssen keert terug in 'De maandagshow' na geboorte Mac
Er is twintig kilo af en dus keert Evi Hanssen (32) twee maanden na de geboorte van haar zoon Mac terug naar 'De maandagshow'. 'Het wordt drukker dan ooit'. (Tom de Leur)
Helemaal werkloos was Evi Hanssen sinds de geboorte van Mac op 5 oktober niet. 'Ik heb nog afleveringen van Expeditie Robinson ingesproken én de finale gepresenteerd. Ik had die twee maanden met de baby echt nodig, maar ik wil meer zijn dan alleen moeder.'
Ook zoon Scout - bijna twee - is blij met de terugkeer van zijn mama in De maandagshow op VTM. 'Hij roept altijd mama als hij het begindeuntje van het programma hoort. In plaats van zijn mama zag hij een mooie blonde stoot in haar plaats: An Lemmens. Dan kijkt hij me vragend aan. Hij spreekt de oké uit het deuntje ook al uit als oowkeej, trouwens.'
Een roze wolk
Met de kleine Mac gaat alles naar wens. 'Hij is heel makkelijk, heel rustig, slaapt bijna volledig door. De kinderen zijn nu groot genoeg om 's avonds alleen bij de papa te blijven. Ik keer graag terug naar het werk, maar met de kinderen is het natuurlijk wel een hele organisatie. Als kind van gescheiden ouders heb ik één voordeel: er zijn extra grootouders om de kinderen op te vangen. Ik zou Mac perfect kunnen meenemen naar de studio van De maandagshow, maar Scout zou niet te houden zijn. Hij gaat rond halfnegen, negen uur slapen. Als ik na De maandagshow meteen naar huis rijd, kan ik hem nog een verhaaltje voorlezen en met hem in slaap vallen. Ik klaag niet: ik kan elke ochtend in alle rust met de kinderen doorbrengen.'
Evi heeft niet het gevoel dat ze tijdens haar zwangerschapsverlof historische momenten uit de showbizz heeft gemist. 'Dat is typisch voor de roze wolk van kersverse mama's, denk ik. Eigenlijk heb ik te weinig genoten van het nietsdoen. Ik heb geen twee maanden in mijn jogging rondgelopen en tv gekeken. Eerlijk: de Vlaamse showbizz kon me echt gestolen worden. Als mama heb ik wél de tijd gehad om de boekskes te lezen. Altijd handig als je De maandagshow presenteert.'
Druk, druk, druk
Vanaf 2011 zal Evi blijven afwisselen met An Lemmens en Bram Van Deputte op de presentatiestoel. 'Omdat ik aan andere VTM-programma's blijf meewerken. Het wordt drukker dan ooit, rond de zomer zal ik wellicht even moeten gaan zitten om uit te blazen. Toch heb ik er enorm veel zin in. Ik heb nu twee kleine jongens, ik ben blij. Een derde kind? Zeg nooit nooit, maar het is nu wel even goed geweest. Het is best zwaar, zo twee kinderen op relatief korte tijd. Ik moet nog vijf kilo afvallen. Er was 25 kilo bijgekomen; veel meer dan twintig kilo in twee maanden tijd kun je niet verliezen. Niet dat ze mij bij VTM verplicht hebben af te vallen. Ik denk dat de meeste vrouwen die kilo's zo snel mogelijk kwijt willen. Bij mij gaat dat sowieso vrij vlot, al moet ik er wel iets voor doen. Ik wil gewoon zo snel mogelijk terug in mijn oude kleren kunnen.' (nieuwsblad)
Je bloed kookt, je kan niet meer helder denken en voor je het weet sta je te schreeuwen en verwijten naar de ander te slingeren. Ruzie maken en je emoties uiten is dan wel (letterlijk) gezond, soms escaleert een discussie op een ongezonde manier. Zo kan je dat (proberen) vermijden.
1) Ruimte
Sta jezelf (en de ander) een korte pauze toe als je voelt dat het op het punt staat te escaleren. Het moment waarop je jezelf iets totaal belachelijk hoort zeggen, is meestal een goed moment. Ga vijf minuutjes naar een andere kamer om letterlijk afstand te nemen, elkaar ademruimte te geven en de druk van de ketel te nemen. Let wel: dit is niet hetzelfde als met slaande deuren vertrekken of letterlijk weglopen van de discussie. Doe het rustig, en communiceer er ook duidelijk over naar de ander.
2) De kalmte bewaren
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar niettemin onmisbaar: probeer de kalmte te bewaren. Eén stemverheffing leidt algauw tot een schreeuwwedstrijd, één irrationele opmerking kan een uitbarsting teweeg brengen. Voel je dat je de pedalen verliest? Pas dan tip nummer één toe: ademruimte, een rustpauze. Bedenk tijdens die pauze wat je eigenlijk wil zeggen, en op welke manier je het best gehoord zal worden.
3) Rationele, logische opbouw
Probeer je argumentatie zo rationeel en logisch op te bouwen. De verleiding is groot om emoties de bovenhand te laten nemen, maar emoties zijn heel persoonlijk en je loopt een enorm risico om je gesprekspartner af te stoten. Omgekeerd: als iemand heel emotioneel (en irrationeel) reageert, blijf dan kalm en bedenk dat het 'maar' een mening is, ook al is het de mening van iemand die erg belangrijk is voor jou. Blijf kalm terwijl je logisch uiteenzet waarom je niet akkoord gaat. 4) Luister
Een onderschat onderdeel in de problematiek: luisteren. Soms is het niet nodig om te reageren en is het voldoende om de ander te laten razen. Een paar simpele vragen of een goede conclusie op het eind van de rit: meer wordt er dan niet verwacht. Als jullie echt in een discussie verwikkeld zijn, luister dan naar wat er gezegd wordt en vraag naar eventuele verborgen betekenissen. Interpreteer niet zomaar op jouw manier wat je dénkt te horen.
5) Adem in, adem uit
Vermijd zuchten, maar het wil niet zeggen dat je niet af en toe flink diep mag in- en uitademen.
6) Verschillen
Over sommige zaken kan je blijven discussiëren. Als het geen impact heeft op je leven of je relatie, is het geen slecht idee om te berusten in dat verschil in meningen en wereldbeeld. Sommigen houden nu eenmaal niet van wortels en anderen niet van koriander, sommigen willen alleen naar zonnige oorden, anderen willen niet liever dan rondtrekken.
7) Trap niet in de valkuil
Bewust of onbewust komt er in een ruzie of discussie vaak een moment waarbij de ander aas uitgooit. Het is meestal iets dat jou persoonlijk erg raakt of waar je erg mee begaan bent, waardoor het extra moeilijk is om niét toe te happen. Toch is dat het slimste dat je kan doen, want anders escaleert het zeker.
Deze tips betekenen niet dat je een discussie of ruzie uit de weg moet gaan. Integendeel, je moet opkomen voor jezelf, je mening en de mensen om wie je geeft. Maar door dit op een gecontroleerde manier te doen, bereik je veel meer. (edp)
Wanneer ik nu tegen mijn vriendin Lisa over meer kinderen begin, is ze niet gelukkig.â
Kersverse papa Jan Smit stond een poosje geleden in de Lotto Arena.
Door de fans werden er heel wat cadeautjes gekocht voor de populairste zanger van Nederland. Papa zijn is een fantastisch gevoel.Na de geboorte Emma overviel er mij iets dat ik nooit eerder heb gekend.
Mijn dochtertje Emma geeft me ongelooflijk veel positieve inspiratie. Dus wie weet volgt er wel een mooi liedje aan haar opgedragen. Maar ik ga tijdens interviews niet te veel details geven over haar. Toch geef ik grif toe dat ik alles doe wat een vader hoort te doen, inclusief flesjes geven en luiers verschonen. Ach, laat ons gewoon genieten van dit mooie prille leven.
Wanneer ik nu tegen mijn vriendin over nog meer kinderen begin, wordt ze niet gelukkig. Als het ons gegund is in de toekomst, zeg ik zeker geen neen tegen nog meer leuke drukte in huis. (zangtalent)
In 2005 plaatste journalist Ludwig Verduyn in Menzo de zanger Helmut Lotti op de vierde plaats van rijkste BVs. Lotti woog op dat moment volgens Verduyn 7,2 miljoen euro. Hoeveel zou het vandaag zijn? Lees er meer over hier