België zou de beste plek ter wereld zijn om kinderen groot te brengen. Dat lijkt uit een enquête bij expats, verricht in opdracht van HSBC, meldt de website ExpatForum.com.
HSBC liet 4.100 mensen in 100 landen ondervragen die voor hun werk of om andere redenen tijdelijk in het buitenland wonen. Uit het onderzoek blijkt dat een universeel erkend onderwijssysteem belangrijk is voor expats met kinderen.
Expats in Hongkong, Singapore en Qatar zeggen het vaakst dat de veiligheid van hun kroost erop vooruit is gegaan sinds ze in deze landen verblijven. Maar België ligt op kop als het over het opvoeden van kinderen gaat. Ons land scoort met name goed op het vlak van kinderopvang en onderwijsniveau.
De helft van de expats in België zegt dat hun kosten om kinderen groot te brengen, lager liggen dan in hun thuisland, terwijl 68 procent vindt dat de kwaliteit van de kinderopvang en -verzorging in ons land beter is.
Ouderen
Drie op de tien Belgen zijn zinnens na hun loopbaan naar het buitenland te trekken, blijkt uit een onderzoek van AON Hewitt. Het ondervroeg daarover 7.500 Europeanen uit 10 landen, waaronder 800 Belgen.
Het Europees gemiddelde is iets lager: 25 procent.
De Britten, Duitsers en Ieren willen het liefst naar het buitenland: meer dan 50 procent. De Spanjaarden willen het minst graag weg (13 procent). Dat laatste lijkt logisch want Spanje is de populairste bestemming bij degenen die weg willen. Bij de Belgen komt Spanje op de tweede plaats, na Frankrijk.
Goedkope vliegreizen en internet zorgen dat men niet meer is afgesneden van de familie als men elders naartoe trekt, zegt Ida Verleyen van AON Hewit.
Hoeveel er ook effectief naar het buitenland trekken, is niet bekend.
Wel bekend is dat dit extra vergrijzing meebrengt voor landen als Spanje die al een vergrijzingsprobleem hebben.
Dat laatste speelt in eigen land ook. West-Vlaanderen in het algemeen en de kuststreek in het bijzonder vergrijzen sneller dan de andere streken omdat veel mensen van middelbare leeftijd (50+) naar de kust migreren om daar later de oude dag door te brengen. (belga Guy Tegenbos)