Bron : Persbriefing College van 22 oktober 2010
Het college van burgemeester en schepenen keurde vandaag de ontwerpbegroting 2011 goed met financiële meerjarenplanning tot 2015.
In de gewone begroting wordt voor de courante uitgaven een bedrag geraamd van 1 164 792 900 euro.
De inkomsten worden voor het jaar 2011 geraamd op 1 179 051 800 euro of 14 258 900 euro meer dan de uitgaven voor hetzelfde jaar. Er is met andere woorden een positief resultaat eigen dienstjaar.
Het algemeen begrotingsresultaat, dit is met inbegrip van de positieve begrotingsresultaten van vorige jaren, bedraagt 391 294 739 euro, en dit zonder de gewone reservefondsen die 32 miljoen euro bedragen.
Op basis van voorzichtige ramingen, zowel voor inkomsten als voor uitgaven, blijft er in 2015 nog een positief algemeen begrotingsresultaat van 181 839 972 euro.
In deze voorzichtige begrotingsraming wordt er bovendien van uitgegaan dat alle kredieten voor 100% uitgegeven zullen worden, wat onmogelijk is. Bovendien werd er sinds 2008 een monitoring- of opvolgingssysteem ingevoerd waarbij de uitgaven permanent opgevolgd worden en onder controle gehouden, zodat met zekerheid een positief rekeningresultaat gehaald wordt aan het einde van het begrotingsjaar.
Dit resultaat wordt dan telkens overgedragen naar volgend jaar, zodat ook na 2015 het begrotingsevenwicht behouden blijft.
De buitengewone begroting bevat de investeringsbegroting 2011 die 194 671 000 euro bedraagt. Dit investeringsprogramma wordt gefinancierd met 74,44 miljoen euro eigen middelen, 77,36 miljoen euro leningen en 42,87 miljoen euro subsidies of externe financiering.
Op de buitengewone begroting zijn eveneens een aantal reserves aangelegd voor in totaal 141 347 681 euro, namelijk:
- 17 800 109 euro voor investeringen (vooral afkomstig van uitzonderlijk dividend Telenet);
- 705 500 euro voor gebouwen;
- 3 500 000 euro voor EFRO - IPZ;
- 3 825 400 euro voor projecten Federaal Grootstedenbeleid;
- 115 516 672 euro voor pensioenen.
Bestuursakkoord en meerjarenplannen als leidraad voor begroting
Het bestuursakkoord en de meerjarenplannen vormen de leidraad voor de huidige bestuursperiode. Op basis van de meerjarenplannen stelde de stad dan ook haar begroting voor 2011 op.
Voor de huidige bestuursperiode vormt het bestuursakkoord de basis. In uitvoering van het gemeentedecreet werd het bestuursakkoord vertaald in een meerjarenplanning. De stad wendt de middelen die ze ter beschikking heeft aan om de doelstellingen die ze vooropstelt te realiseren. De klemtonen worden financieel vertaald, eerst in deze meerjarenplanning en later in de opeenvolgende begrotingen.
In het bestuursakkoord 2007-2012 legde de stad Antwerpen een aantal prioriteiten vast. In 2011 wil de stad verder werken aan de realisatie hiervan:
- kwalitatieve ruimtelijke ordening en stedenbouw;
- een propere stad;
- meer geld voor de districten via de indexatie van de dotaties;
- bijkomende middelen voor kinderdagverblijven en rust- en verzorgingstehuizen;
- een inhaalbeweging voor schoolgebouwen;
- investeringen in sportinfrastructuur;
- wijkgerichte politie en betere onthaalruimte in de politiekantoren.
Deze prioriteiten vormen ook de kern van het meerjarenplan. 2011 is bovendien een belangrijk jaar voor de Antwerpse jeugd, want de stad is dan dé Europese Jongerenhoofdstad
Een stad om in te wonen
Kwalitatieve ruimtelijke ordening en stedenbouw - Projecten
De Cadixwijk wordt vanaf 2011 verder heropgewaardeerd. Parallel worden de aanpalende straten aangelegd. Speciale aandacht gaat naar de herontwikkeling van de douanesite met de integratie van een groen Cadixplein. Eind 2011 zitten deze plannen in het uitvoeringstraject.
De heraanleg van de Londen-Amsterdamstraat en omgeving tot een groene tramboulevard wordt verdergezet en op de historische kop van de Montevideowijk met de Red Star Line worden ‘De Shop' en de Montevideomagazijnen gerenoveerd.
In het voorjaar van 2011 wordt het voorontwerp voor de uitvoering en de heraanleg van het eerste deelproject Sint-Andries en Zuid opgeleverd. In het najaar kiest de stad een private partner voor de ondergrondse parking. Nadien kunnen het definitieve ontwerp en het uitvoeringsontwerp opgemaakt worden.
- Omgeving Centraal Station
In 2011 wordt het ontwerp voor de De Keyserlei afgerond en de uitvoering ervan opgestart. Het ontwerp is van de Spanjaard Manuel de Solà-Morales.
- Grote strategische projecten
De renovatie van de WDT-loods in Park Spoor Noord wordt opgeleverd, de gefaseerde bouw van nieuwe woningen in de wijk Regatta (Linkeroever) met de uitvoering van een nieuw wijkpark worden voorbereid in 2011. De eerste deelprojecten van het Masterplan Luchtbal (Antwerpen) worden concreet. Vandaag worden het centrale speelplein en het nieuwe jeugd- en sportcentrum verder uitgewerkt. Na een eerste participatie over de mogelijke invullingen van het speelpark, loopt er een open oproep voor een ontwerper voor het project.
Op basis van het goedgekeurde Masterplan Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg (Deurne), worden twee deelprojecten aanbesteed in 2011: de volkstuincluster Silsburg en de inrichting van het speelbos. In Merksem wordt een masterplan opgeleverd voor het groenproject Laaglandpark. De groenprojecten Drakenhof (Deurne), Neerland (Wilrijk) en De Polder (Berendrecht) worden in 2011 opgeleverd.
Openbaar domein
In 2011 investeert de stad in de heraanleg van verschillende straten: de Suikerrui/ Gildekamersstraat (Antwerpen), Meirbrug (Antwerpen), Bredabaan (Merksem), Generaal Lemanstraat (Berchem), Beatrijslaan (Antwerpen Linkeroever), Groot Hagelkruis (Ekeren), Kapelsesteenweg (Ekeren) en Turnhoutsebaan (Deurne).
In het kader van het STOP-principe wordt in 2011 onder meer 20 kilometer fietspad aangepakt, worden ontbrekende schakels in het fietsroutenetwerk weggewerkt en wordt ingezet op het wegwerken van zwarte punten en het realiseren van verkeerbegeleidende maatregelen in zones 30.
Alle projecten voor heraanleg van het openbaar domein zullen begeleid worden door middel van de mobiliteitsbalans in het kader van de Staten-Generaal Verkeersveiligheid.
Wonen
Omdat de prijzen op de private huurmarkt blijven stijgen, wil de stad het aantal woningen van de sociale verhuurkantoren uitbreiden. Het doel is om in 2011 een toename met 50 woningen te realiseren.
Via de stedelijke vastgoedmaatschappij AG VESPA, gaat de stad verder met leegstaande en verwaarloosde panden te renoveren of door nieuwbouw te vervangen. In 2011 komen er een 50-tal eenheden bij, verdeeld over 13 locaties.
Om de kwaliteit van het patrimonium te verbeteren, zet de stad het sanerings- en renovatiecontract verder. De voorziene premie bedraagt 50% van de totale kostprijs van de uitgevoerde werken met een maximum van 9000 euro per gerenoveerde woning. Na Kronenburg, Conforta en Ten Eeckhove in Deurne-Noord, wil de stad in 2011 onderzoeken of ze het renovatiecontract ook in andere gebieden kan inzetten.
Mobiliteit
Met de middelen uit het Parkeerfonds wordt een systeem van publieke huurfietsen uitgebouwd. Verder wordt er met die middelen ook een stadsrandparking bij het VIIe Olympiadekruispunt aangelegd en geëxploiteerd. Het parkeergeleidingssysteem dat het parkeerzoekverkeer in de stad tot een minimum moet herleiden, wordt vernieuwd.
In 2011 starten de werken aan de buurtparking ondergronds en de heraanleg bovengronds van het Frans Van Hombeeckplein in Berchem, om in deze buurt het aantal bewonersparkeerplaatsen te verhogen.
Het kwaliteitslabel voor parkings dat in 2010 werd voorbereid en ontwikkeld, wordt in 2011 gelanceerd.
In samenspraak met de districten worden, in functie van de afbakening van de zones 30 in woonkernen, de wijkcirculatieplannen verder opgemaakt.
De stad wil een kwaliteitslabel voor de taxisector invoeren voor een betere dienstverlening én een imagoverhogend effect voor de taxi als onderdeel van het gemeenschappelijk vervoer.
In 2011 wordt gestart met de aanpassing van de verkeerssignalisatie voor een betere doorstroming met het openbaar vervoer.
Leefmilieu
In 2011 wil de stad zich verder ontwikkelen als duurzame stad. Een overkoepelende visietekst en een plan van aanpak op korte en lange termijn worden opgemaakt om duurzaamheid als rode draad in het stedelijke beleid in te bedden.
Het klimaatplan, dat in 2010 werd voorbereid, gaat vanaf 2011 in uitvoering. Hetzelfde geldt voor het geïntegreerde actieplan luchtkwaliteit en geluidhinder.
De stad ondersteunt de Antwerpenaar in 2011 met advies en financiële instrumenten om ecologisch te bouwen, wonen en leven. Inwoners kunnen hiervoor terecht in het vernieuwde EcoHuis en bij de woonkantoren of ze kunnen deelnemen aan projecten op straat- en wijkniveau. Het autonoom gemeentebedrijf Energiebesparingsfonds verstrekt leningen aan inwoners voor energiebesparende investeringen. Scholen, jeugdhuizen en -verenigingen worden in het jaar van ‘Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad' extra ondersteund in energie- en milieuzorg.
De stad neemt haar voorbeeldrol op met het actieplan duurzame overheidsopdrachten en een pakket energiebesparende investeringen in stadsgebouwen.
Een stad om in te werken en te leren
Werk
De samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, het OCMW en de VDAB wordt verder uitgevoerd en bijgestuurd. De stad zal binnen deze overeenkomst de drempels naar werk verder wegwerken: de fietsschool wordt uitgebouwd, het aantal plaatsen in de occasionele kinderopvang wordt uitgebreid tot 200 en samen met het OCMW breidt de stad de werking van de Digipunten uit.
Het sociaal economiebedrijf Werkhaven Antwerpen bouwt zijn activiteiten verder uit met opdrachten uit de stedelijke bedrijfseenheden en het OCMW. In samenwerking met Werkhaven, wil de stad nieuwe acties opzetten om de hoge jeugdwerkloosheid aan te pakken.
Economie
In uitvoering van het brownfieldconvenant werken stedelijke en Vlaamse partners aan de sanering en ontwikkeling van een watergebonden, innovatief en eco-effectief bedrijventerrein op de Investeringszone Petroleum Zuid. Begin 2011 wordt een brede communicatie opgezet rond het Masterplan Petroleum Zuid dat eind 2010 wordt opgeleverd. Het Masterplan legt de basis voor de ontwikkeling van het terrein.
Begin 2011 worden de verlaten en verwaarloosde gebouwen van International Oil opgeruimd en wordt er een sloopvergunning ingediend op basis van een globale visie archeologisch erfgoed op de site.
Onder regie van Waterwegen en Zeekanaal wordt een private partner gezocht om een overslagfaciliteit uit te baten, aansluitend bij een stadsregionaal watergebonden distributiecentrum op Petroleum Zuid.
- Creatieve en kenniseconomie
De creatieve sectoren in Antwerpen worden in kaart gebracht en bevraagd over de noden. De stad ondersteunt originele concepten met een economische meerwaarde die Antwerpen als creatieve en innovatieve biotoop (inter)nationaal in de kijker plaatsen.
- Samenwerking aan betere handelskernen
In 2011 worden de resultaten van de Antwerpse Meting van de Commerciële kernen 2010 gevaloriseerd om het detailhandels- en horecabeleid te verfijnen en actualiseren. Samen met de handelaars wordt er op basis van het Masterplan gewerkt aan een strategische visie voor Deurne. Ook voor de horecakernen Historisch Centrum en het Eilandje worden strategische visies opgesteld. De projectleider horeca maakt deel uit van de taskforce die de eigenaars / handelaars begeleidt waarvan de gesloten horecaconstructie naar aanleiding van een heraanleg moet verdwijnen.
De Gouden Glimlach, de verkiezing van de beste Antwerpse buurtwinkel, wordt wegens succes opnieuw georganiseerd. De stad zet ook communicatieacties op om zich bovenlokaal te promoten als culinaire en winkelstad.
Onderwijs
Het algemeen onderwijsbeleid ondersteunt het lokaal onderwijsplatform (LOP) bij de communicatie en technische werking van het centraal aanmeldingsregister (CAR). Dit onlinesysteem moet ervoor zorgen dat er geen wachtrijen meer voorkomen aan de schoolpoorten tijdens de inschrijvingen in het Antwerpse basisonderwijs. De stad speelt een actieve rol bij de creatie van de randvoorwaarden bij capaciteitsuitbreiding. Algemeen onderwijsbeleid regisseert de opmaak van een netoverschrijdend masterplan.
Het Masterplan schoolgebouwen van het stedelijk onderwijs gaat in 2011 effectief van start. Het Masterplan schoolgebouwen 2010-2020/25 biedt de stad een gestructureerd antwoord op het capaciteitstekort in het kleuter- en lager onderwijs, de noodzakelijke herclustering van het secundair, volwassenen- en buitengewoon onderwijs op thematische campussen. De eerste dossiers worden in 2011 uitgerold en geïmplementeerd. Zo zal het Winterthur-gebouw aan de Grote Steenweg in Berchem aangepast worden in functie van volwassenenonderwijs waardoor er ruimte vrijkomt in de nieuwe basisschool in de Durletstraat. Voor de welzijnscampus Deurne Lakborslei wordt een architect aangesteld. De omvorming van de Desguinlei 33 tot een secundair schoolgebouw vormt de eerste steen in een dominodossier dat uiteindelijk leidt tot de oprichting van een kinder- en jongerencampus in de Haringrodewijk.
In het kader van studentenstad, wordt in 2011 samen met de onderwijsinstellingen, de sociale voorzieningen en stadsdiensten een kotenbeleid en kwaliteitslabel uitgewerkt. Dat moet resulteren in een gemeenschappelijke databank met alle studentenhuisvesting in Antwerpen.
Jeugd
In 2011 is Antwerpen dé Jongerenhoofdstad van Europa. Het jaar start met een spectaculair festivalweekend begin maart. In november wordt het jaar feestelijk afgesloten met een groots evenement. Tussendoor bruist de stad van projecten en evenementen voor en door kinderen en jongeren. Deze titel biedt de kans om het draagvlak van het jeugdbeleid te versterken en een Europese inslag mee te geven.
De realisatie van de jeugdculturele zone komt in een stroomversnelling. Voor de werking ervan sluit de stad een samenwerkingsovereenkomst af met Scheld'apen. Enerzijds starten de verbouwingswerken aan het voormalige stadsmagazijn in de Ankerrui, anderzijds opent het binnenfort in Fort 8 (Hoboken) de deuren.
In Park Spoor Noord opent het nieuw lokaal jeugdcentrum in het vroegere opleidingsgebouw van de NMBS.
In functie van kinderopvang gaan in 2011 verschillende projecten in bouwfase. Kinderopvang Brabbel, waarvan de werken gestart zijn op 3 juni 2010, wordt eind 2011 opgeleverd. Voor IGLO Linkeroever, Tweemontstraat Deurne en Speelpleinstraat (Merksem) starten de werken in de loop van 2011.
Personeelsbeleid
De doelstellingen van de beleidsnota zijn ambitieus. Een vooruitstrevend personeelsbeleid moet dit helpen waarmaken. Gezien de budgettaire orthodoxie, is een uitbreiding van het personeelsbestand uitgesloten. Integendeel, personeelsmanagement moet een efficiëntere personeelsinzet realiseren. In 2011 wordt ingezet op de personeelsevaluatie, de loopbaanmogelijkheden, het verminderen van ziekteverzuim en klantvriendelijke selecties op maat van de huidige arbeidsmarkt. Personeelsleden zullen worden ingezet waar hun capaciteiten optimaal tot uiting komen en dus de doelstellingen van de stad het best dienen. Tegelijkertijd streven alle stedelijke diensten naar een optimalisatie van hun werkprocessen zonder in te binden op het gewenste niveau van dienstverlening.
Een bruisende stad
Cultuur
In mei 2011 opent het Museum aan de Stroom (MAS) met een weekend vol evenementen en feestgedruis in en rondom het nieuwe museum. Antwerpen Open zet haar schouders onder de organisatie van een onvergetelijk openingsweekend. Daarna loopt de openingstentoonstelling ‘Een verhaal van het beeld' in het MAS.
In het najaar van 2011 is Antwerpen gaststad voor het driedaagse congres van het Eurocities Culture Forum dat in het teken zal staan van Antwerpen Jongerenhoofdstad. Het heeft onder andere ook erfgoed als thema, naar aanleiding van de opening van het MAS (Museum aan de Stroom) in 2011.
In 2011 investeert de stad in culturele en/of ontmoetingsinfrastructuur op niveau van wijken of doelgroepen. In Ekeren en Zandvliet zal deze investering zichtbaar zijn met de start van de bouw van nieuwe cultuurcentra. Er wordt ook een eenvormig verhuurreglement voor stedelijke cultuurcentra, ontmoetingscentra en bibliotheken uitgewerkt.
Om onder meer de cultuurparticipatie te verhogen, zal de A-kaart een belangrijk instrument worden. Het uittekenen van een vrijwilligersbeleid wordt een prioriteit in 2011. De stad grijpt het internationale ‘jaar van de vrijwilliger' aan om samen met alle partners een inspanning te leveren in het kader van een goed uitgewerkt vrijwilligersbeleid.
Verder worden in 2011 volgende expo's georganiseerd in samenwerking met het KMSKA, M HKA en Musea en Erfgoed Antwerpen: solotentoonstelling met de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer en Museums of XXI Century in het KMSKA.
Het Kasteel Middelheim wordt heringericht. Tegen de zomer van 2011 zal de museumbezoeker er een onthaalbalie, een museumwinkel én een café vinden.
Tien pilootprojecten onderzoeken hoe basis- en secundaire scholen, het deeltijds kunstonderwijs én culturele instellingen op lange termijn kunnen samenwerken om de participatie van kinderen en jongeren aan cultuur binnen de schooltijd te verhogen.
Vanaf 1 maart 2011 is er een vernieuwde projectsubsidie voor kunsteducatieve projecten die de samenwerking tussen het onderwijs en de culturele sector tot doel hebben. Bijzondere aandacht gaat naar het stimuleren van een diverse cultuurparticipatie.
Sport
In 2011 worden na de velden in Merksem en Berchem nog twee kunstgrasvelden voor voetbal aangelegd: één in Antwerpen (Wilrijkse Plein) en één in Deurne (Bosuil). Voor korfbal worden op een vierde, nog nader te bepalen locatie, ook nieuwe kunstgrasvelden gerealiseerd.
In samenwerking met de Sint-Lutgardisschool wordt aan de Begijnenstraat een nieuwe multifunctionele sporthal gebouwd.
In de Parkloods van Park Spoor Noord gaat de nieuwe buurtsporthal open en op het Antwerpse Kiel start de bouw van de geplande buurtsporthal Zuidrand.
De definitieve planning voor de realisatie van het gemeenschappelijke voetbalstadion op Petroleum-zuid wordt afgerond.
Ook in 2011 wordt een attractief aanbod van sportactiviteiten (stratenlopen, wielerkoersen, zaalsporten in de Lotto Arena, 't Stad Sport, badmintonfestival,...) uitgewerkt.
In het kader van de Europese jongerenhoofdstad, organiseert de stad Antwerpen een ‘urban youth' sportevenement.
In 2011 wordt een uitgebreid actieplan ‘sport en onderwijs stad Antwerpen 2011 - 2013' geïmplementeerd.
Toerisme Er wordt een marketingactieplan 2011 opgemaakt en het project city card wordt aangeboden aan de professionele reisindustrie.
Actieve stad/toerisme en congres werkt verder op de nichemarkt van het jongerentoerisme, onder meer naar aanleiding van Antwerpen Jongerenhoofdstad in 2011.
In samenwerking met de vzw Werk en Economie (WNE) wordt een shoppingcampagne opgezet.
De internationale communicatie rond evenementen in de stad (2011-2012) wordt opgevoerd door een doorgedreven samenwerking met organisatoren van internationaal georiënteerde evenementen, onder meer voor het MAS en de Red Star Line.
Om het toeristische en culturele aanbod verder ruimtelijk te ontsluiten wordt fase 2 van de voetgangersbewegwijzering uitgevoerd.
De promotie van Antwerpen als cruisebestemming en de exploitatie van de cruiseterminal bij een cruise-aanloop wordt verdergezet.
Marketing en Communicatie
In 2011 worden onder meer profilerende campagnes uitgewerkt rond wonen, stadsontwikkeling en infrastructuur (MAS, Scheldekaaien,...). De campagne rond propere straten krijgt een activerend luik om de burgers op te roepen zelf bij te dragen aan een propere stad. Er wordt ook een brede campagne gelanceerd om de dienstverlening van de Lokale Politie Antwerpen beter bekend te maken.
Het magazine De Nieuwe Antwerpenaar krijgt een equivalent op atv, en met de A-kaart wil de stad het gebruik van haar culturele, sportieve en recreatieve aanbod stimuleren en beter bekend maken. Bovendien wordt de stadswinkel volledig vernieuwd in 2011. Zowel inwoners als bezoekers van de stad zullen er een ruim en vernieuwd aanbod aan producten vinden.
Een veilige en propere stad
Veiligheid
De stad blijft buurtgericht én persoonsgericht werken.
Met buurtregie maakt de stad opnieuw werk van stadsbrede overlast- en leefbaarheidsacties en ook de ‘Buurt aan de Beurt'-acties staan voor 2011 op het programma.
In de persoonsgerichte aanpak zijn jongeren die overlast veroorzaken, daders en slachtoffers van intrafamiliaal geweld en verslaafde veelplegers de belangrijkste doelgroepen. Maatwerk wordt geleverd doordat alle partners relevante informatie met elkaar delen en hun activiteiten op elkaar afstemmen.
Met behulp van bovenlokale fondsen en stedelijke middelen en in samenwerking met derdenpartijen worden specifieke projecten verdergezet, zoals Back on Track, Terug op Pad, groepstherapieën in het kader van intrafamiliaal geweld, ZAPP, Traject 2, U-turn, het werkvloerproject, gezinscoaches... .Deze projecten hanteren elk een specifieke aanpak waarbij een intensieve werking centraal staat via vorming, begeleiding, re-integratie en therapie.
Politie
De politie wil zo dicht mogelijk bij de bevolking staan. Vandaag is de vernieuwde wijkwerking al van kracht in de afdelingen West, City, Zuid en Centrum. Dat werpt zijn vruchten af: de politie wordt er meer aangesproken en bewoners zien meer blauw op straat. Vanaf 2011 komen ook de andere afdelingen versneld aan bod: Noord (Merksem, Ekeren, Berendrecht) en Oost (Deurne, Berchem).
Er gaat een tweede informatieronde van start waarbij aan de bewoners van alle woningen in Antwerpen een individueel aanbod voor technopreventief advies wordt aangeboden.
In 2011 wordt het interventiepersoneel uitgerust met nieuwe digitale hulpmiddelen om het werk efficiënter uit te voeren. Om de snelheid van de interventiepatrouilles in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo te optimaliseren, wordt vanaf 2011 een protocol met politiezone Noord (Kapellen-Stabroek) operationeel zodat de aanrijtijden zullen dalen.
De politie wil haar dienstverlening in de kantoren zo klantvriendelijk en laagdrempelig mogelijk maken. In 2011 zullen daarom de politiekantoren in de Sint-Bernardsesteenweg, Junostraat, Antwerpsebaan en Lakborslei een complete make-over krijgen volgens een ontwerp van het Antwerpse bureau B-architecten. Doel is in elk politiekantoor dezelfde, hoogwaardige dienstverlening aanbieden aan burgers. Daarom krijgt elke onthaalmedewerker een opleiding op maat. Zo worden hun vaardigheden om professioneel om te gaan met klanten verder aangescherpt. Aan het onthaal van de politiekantoren werken ook burgermedewerkers. Zij krijgen een speciaal ontworpen kledinglijn. Zo zijn ze beter herkenbaar voor klanten en ontstaat er meer uniformiteit, letterlijk en figuurlijk.
In 2011 zal gewerkt worden aan de oprichting van een gloednieuw hoofdkantoor voor Wilrijk en nieuwe bijkantoren in de Statiestraat in Berchem, op het Kristus Koningsplein in Ekeren, op de Kioskplaats in Hoboken en op het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Zegelstraat in Borgerhout. Ook de klantendienst van de politie verhuist in 2011 naar een zichtbare locatie in het stadscentrum en krijgt een plekje in de Kasteelpleinstraat. De afdeling verkeer zal samen met het Vlaams Verkeerscentrum verhuizen naar het Kievitplein. Hierdoor kunnen deze twee diensten nauwer samenwerken met het oog op een efficiënter beheer van de mobiliteit in en rond Antwerpen.
Voor 2011 wordt gestreefd naar een personeelskader van 2241 operationele en 470 administratieve medewerkers. Er zullen opnieuw - in nauw overleg met de federale politie - belangrijke inspanningen geleverd worden om het begrote personeelskader effectief in te vullen: een eigen wervingscampagne (‘de politie van Antwerpen, begin er maar eens aan'), kledij, opleiding en loonkost voor een totaalbudget van ongeveer 1 000 000 euro.
Er komen opnieuw opleidingen voor de sociale promotie van agenten en inspecteurs. Onder meer op die manier wil de politie haar modern en dynamisch HR-beleid verder uitbouwen. Daarnaast worden initiatieven uitgewerkt met het oog op de uitbouw van een retentiebeleid en wordt samen met de stad en het OCMW geïnvesteerd in een beheerssysteem dat het personeelsmanagement in al zijn facetten zal ondersteunen.
Brandweer
De verbouwing van de nieuwe post Centraal (Sint-Jacobsmarkt) start begin 2011. Het einde van de bouwwerken en de verhuis zijn eind 2012 gepland. De bouw van de nieuwe post in Berendrecht start medio 2011 en zal begin 2013 klaar zijn.
Het geïnformatiseerde waarschuwingssysteem wordt integraal operationeel in 2011.
Het brandweerinformatiecentrum (BIC) startte op in de tweede helft van 2010 en zal in de tweede helft van 2011 volledig operationeel worden.
In de zomer van 2010 maakte de federale regering nog middelen vrij om de brandweerhervorming te ondersteunen. Indien er in 2011 opnieuw middelen vrijkomen, zal de brandweer ze aanwenden voor de verdere uitbouw van het korps tot een efficiënte en klantgerichte organisatie.
Propere straten
In 2011 zet de stad vooral de eerder opgestarte acties verder en stuurt ze ze bij waar nodig. Dit jaar neemt de stad een geautomatiseerde routeplanner in gebruik, die moet toelaten om huisvuilwagens zo efficiënt mogelijk in te zetten en te beheren. Er wordt ook geïnvesteerd in minstens twaalf nieuwe sorteerstraten en het nieuwe containerpark Neerland (Wilrijk) wordt gerealiseerd.
In overleg met de districten wordt de sneeuw- en ijzelbestrijding geoptimaliseerd zodat de mobiliteit en veiligheid voor alle weggebruikers zo goed mogelijk gegarandeerd is.
Er is voorzien in extra investeringen voor het groenonderhoud van Park Spoor Noord.
Een stad voor en door iedereen
Sociale Zaken
Het sociaal beleid van het OCMW wordt weergegeven in een afzonderlijke beleidsnota.
In 2011 wordt het Mamma'care-project in de wijk 2060 afgerond. Het doel van dit pilootproject is om de participatie aan de borstkankerscreening in wijken met een laag screeningscijfer te verhogen.
Druggebruikers worden in 2011 naar het Antwerpse zorgaanbod toegeleid via straathoekwerk, extramurale zorg door Free Clinic en het project Onthaal Dakloze Druggebruikers (ODD-project). Ook het pilootproject ‘Vroeginterventie', dat zich richt naar jongeren, wordt verdergezet.
De stad blijft in 2011 investeren in de ondersteuning van lokale intermediairen (gezondheidswerkers, verenigingen,...) via financiële (op basis van subsidiereglementen) en materiële middelen.
Met het oog op een lokaal preventief gezondheidsbeleid wordt de samenwerking met de vzw Logo Antwerpen in 2011 onverminderd voortgezet.
In 2011 wordt een update van de jeugdmonitor uitgevoerd. Het onderzoek over registratie in de hulpverlening wordt verdergezet. De drugmonitor wordt uitgebreid met een kwantitatief luik. Het programma van ADIC (Antwerps Drug Interventie Centrum) over opvang van ouders gaat in 2011 van start.
Het OCMW ontwikkelt een plan van aanpak ter preventie van uithuiszetting op de private markt.
Via het Zorgbedrijf wordt ook in 2011 maximaal ingezet op het voorzien van thuisondersteunende diensten en een behoeftegestuurd aanbod van dienstencentra, rust- en verzorgingstehuizen. Omdat ouderen doorgaans zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, breidt de stad het aantal serviceflats uit. In 2011 starten de werken voor 139 serviceflats in het InterGenerationeel project LinkerOever (IGLO) en 180 in Deurne-centrum, site Kerkeveld.
De werking van het netwerk ontmoetingsruimte wordt verdergezet in Borgerhout, Berchem, Deurne, Ekeren en in de volgende wijken van het district Antwerpen: Dam-Eilandje-Luchtbal-Schoonbroek en Stuivenberg. Het netwerk wordt uitgerold in Hoboken en in de andere wijken van het district Antwerpen.
Loketten
In 2011 werken de stad en het OCMW verder aan de uitrol van kwaliteitsnormen voor de lokettendienstverlening en aan de uitbouw van hun dienstverleningsnetwerk (verhuis stadskantoor Kiel, renovatie stadskantoor Paleis in samenwerking met de Lokale Politie, masterplan Borgerhout,...).
De uitwerking van een uniforme en hedendaagse inrichting in de districtshuizen en stadskantoren wordt opgestart.
Diversiteit
Om de participatie van inburgeraars te bevorderen, worden in 2011 inburgeringscoaches ingezet. Zij brengen inburgeraars en Antwerpenaars samen en gaan via Stadsklap het gesprek aan over de waarden, normen en het dagelijkse leven in de stad.
Omdat scholen en buurtgroepen vaak interesse tonen voor een rondleiding in een moskeegebouw en ook moskeeën aangaven hun deuren te willen openzetten voor de buurt, wordt in 2011 het project ‘Welkom in de moskee' verder uitgebreid met 25 nieuwe gidsen.
Ook in 2011 worden er initiatieven genomen om de toegankelijkheid van het openbaar domein te maximaliseren, met specifieke aandacht voor de toegankelijkheid tijdens evenementen.
Atlas Publiekswerking opent in maart 2011 een tentoonstelling over het intergenerationeel samenleven in de stad. De tentoonstelling gaat gepaard met verschillende randactiviteiten voor en door de Antwerpenaar.
Van 18 maart tot en met 21 maart 2011 organiseert Samen Leven in samenwerking met Meldpunt Discriminatie Antwerpen de week van de diversiteit. Op 21 maart ligt de focus op racisme en discriminatie.
Met de ‘Ambassadeurs van gelijke kansen 2011' wordt aan de tweede generatie jongeren van Turkse en Marokkaanse oorsprong een traject aangeboden waarmee zij andere jongeren kunnen sensibiliseren en motiveren op vlak van onderwijs en tewerkstelling.
De stad ondersteunt actief het allochtone middenveld via haar servicepunt vrijwilligers. Verenigingen kunnen rekenen op advies en begeleiding inzake wetgeving en dagelijkse werking.
Dierenwelzijn
In 2011 zet de stad haar geïntegreerd beleid inzake dierenwelzijn voort. Zo onderzoekt ze de mogelijkheid om in een dierenambulance te voorzien op het Antwerpse grondgebied. De stad zal bovendien het welzijn van dieren die zich op het openbaar domein bevinden of betrokken worden bij markten of evenementen, streng blijven controleren.
Samenlevingsopbouw
2011 is de tiende verjaardag van het internationale jaar van de vrijwilliger. In dit kader zet de stad, samen met het middenveld, uiteenlopende initiatieven op om vrijwilligers te danken en meer mensen naar het vrijwilligerswerk toe te leiden. In maart 2011 vindt opnieuw ‘Ik vrijwillig' plaats, een groot evenement rond vrijwilligerswerk.
Opsinjoren zet in 2011 zijn veertiende werkjaar in. Buurtorganisaties, die zich in en voor hun wijk inzetten met plaatselijke vrijwilligers, kunnen ondersteuning krijgen via het reglement voor lokale vrijwilligersprogramma's. Straatgroepen kunnen een aanvraag indienen voor financiële en/of logistieke ondersteuning voor straatfeesten, cultuurstraten, ecostraten en winterfeesten. Ook de poetsacties blijven lopen, en de buurtcontracten worden verder gestimuleerd. Specifiek voor leerlingen blijft Opsinjoren de Goeieburenpassen hanteren. Ook de speelstraten blijven behouden.
Ontwikkelingssamenwerking
Het budget voor de subsidies wordt opgetrokken met tien procent en Antwerpen blijft zich profileren als FairTradeGemeente. In 2011 wordt een bijkomend fairtradeproduct aangekocht.
Het beleidsdomein ontwikkelingssamenwerking wordt gerealiseerd in samenwerking met de Antwerpse universiteit en hogescholen (AUHA), met de koepel van de Noord-Zuidbeweging 11.11.11 en met het Tropisch Instituut (ITG), het provinciebestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).
Verantwoordelijke: college van burgemeester en schepenen
Perscontact: Dirk Delechambre, tel. 0475 63 65 65, dirk.delechambre@stad.antwerpen.be
29-10-2010 om 00:00
geschreven door Chil 
|