De laatste tijd wordt mij wel eens gevraagd : “Waarom heeft SLP niet het door de meerderheid goedgekeurde besluit rond de bibliotheek meegestemd? Als het beslist is in de meerderheid, dan moet je meestemmen want zo is het afgesproken.”
En dan is men verwondert dat ik niet akkoord ga om ons raadslid Luc Van Berlo “ter orde” te roepen.
Dan wordt de dreiging uitgesproken dat het zo niet verder kan, dat er geen duidelijkheid is omtrent SLP, dat wij niet meedoen volgens het bestuursakkoord…
Kortom een luis in de pels.
Die men wil verwijderen…
Waarom wil ik niet ja knikken?
- Duidelijkheid over SLP is er : doen of SLP niets meer is getuigt van een grote dosis struisvogel-denken;
Gezien de nek van sommigen in hun houding tov SLP is dit niet verwonderlijk dat ze denken als struisvogels…
De partijraad van de Vlaams Progressieven heeft gestemd om in kartel verder te gaan met SP.A doch niet op te gaan in SP.A. Nadat dit besluit werd genomen heeft SP.A het kartel opgezegd naar de volgende verkiezing toe.
Hiermee ging SPa in tegen haar eigen principes. Deze principes mbt tot het kartel werden perfect verwoord door Steve Stevaert in een gesprek met Jan de Zutter in het voorjaar 2004.
“Wanneer fuseert het kartel SP.A-Spirit?
We fuseren niet. Daar is geen sprake van. Spiritisten zijn geen socialisten. En dat is maar goed ook. Het uitgangspunt is dat de socialistische partij zoals ze nu bestaat geen toekomst heeft als ze zich niet voortdurend vernieuwt en als ze niet samenwerkt met anderen.
(bron : blz 103 uit het boek “Socialisme is gratis” van Steve Stevaert en uitleenbaar in de bibliotheek van Ekeren)
Spirit werd Vlaams Progressieven olv Betina. Na een rel rond “onverantwoorde uitgaven” bij de VRT, trad zij terug. Op het daarop volgend verkiezingscongres, besloot Bert om in een groter geheel op te gaan, Geert niet.
SLP werd geboren. De Ekerse afdeling besloot Geert te volgen en niet onze projectontwikkelaar.
SLP Antwerpen, alsook de districten hebben dan laten weten dat zij zullen blijven samenwerken met SP.A en het bestuursakkoord zullen naleven (zonder onze eigenheid te verliezen).
- Wij volgen het bestuursakkoord;
Ik heb de teksten overgenomen uit het bestuursakkoord (schuin). Zeg nu zelf wie het bestuursakkoord volgt.
SD 3 Zoveel mogelijk mensen moeten kunnen deelnemen aan cultuur en feestelijkheden.
Cultuur en feestelijkheden versterken het sociale weefsel van de samenleving. De politiek moet niet bepalen wat voor de mensen goed is, maar moet de mensen de kans bieden zowel actief als passief deel te nemen. Het beleid moet in dat opzicht stimulerend werken, zoeken naar hiaten in het aanbod en deze helpen aanvullen.
Het integrale cultuurbeleid van Ekeren hanteert een breed cultuurbegrip. Het lokale cultuurbeleid van Ekeren moet relevant zijn voor alle inwoners van het district. Het is gericht op een breed en gevarieerd aanbod en op participatiekansen voor alle bevolkingsgroepen. Het omvat de culturele bedrijvigheid van al onze burgers.
Voor SLP was het afbouwen van de openingsuren van de bib van Mariaburg een hiaat in het cultureel aanbod en verzwakt het sociaal weefsel van de wijk.
Voor andere partijen blijkbaar niet…
Actie 1.2.2. Ekeren zal er bij het stadsbestuur op aandringen om over elke stedelijke beslissing, zowel van college als gemeenteraad, die rechtstreeks of onrechtstreeks gevolgen heeft voor de Ekerse bevolking geraadpleegd te worden met voldoende tijd om een degelijk advies te geven.
Wij werden bijna volledig de mond gesnoerd betreffende de wijkbib. Vanuit Antwerpen werd
druk uitgeoefend om over de wijkbib geen negatief advies uit te brengen. Dit gaat rechtstreeks
in tegen het bestuursakkoord. Hieraan wil SLP niet meedoen.
Het doekje voor het bloeden, een proefperiode van 6 maanden op zaterdagnamiddag, is voor
ons ontoereikend.
Respect voor de inwoners van Ekeren start bij een goede communicatie. De informatieverstrekking vanuit het bestuur naar de bevolking en inspraak van de inwoners van Ekeren bij het gevoerde beleid zijn bijzonder belangrijk. De burger komt vooral met het district in contact via de ambtenaren van het district en de in het district aanwezige diensten. Daarom willen we ook waken over een efficiënte en klantvriendelijke dienstverlening. Verder kiezen we voor een verdere uitbouw van het contact tussen inwoners en bestuur. Dit laatste via inspraak, overleg en ontmoetingsmomenten.
Inspraak beperkt zich dikwijls tot een toonmoment waarop de mening van iedereen wordt gevraagd, zonder dat er rekening mee wordt gehouden. Geen terugkoppeling van wat met de vragen en betrachtingen van de inwoners wordt gedaan, geen verder overleg met de bevolking voor een definitief advies wordt gegeven, na een eerste inspraakmoment.
Dit is voor ons geen inspraak: wanneer voorstellen niet worden gebruikt moet men zeggen waarom en hoe wel. We moeten de mogelijkheid hebben om terug voorstellen te kunnen doen, niet enkel horen of lezen wat er is beslist.
Op het gebied van inspraak streven wij naar een 'stijlbreuk'. Wij wensen een beleid te voeren voor de burger, niet tégen de burger, en wensen een oplossingsgerichte houding aan te nemen. In het kader van een permanente dialoog met de bewoners blijft het wijkoverleg hét kanaal voor georganiseerde contacten tussen het bestuur en de bewoners.
Toen in de districtsraad gepraat werd over het stedenbouwkundig attest van de Rozentuin en de bewoners van alle leeftijden op een ludieke wijze hun bezorgdheid kwamen tonen, werd de politie opgetrommeld.
Een echte stijlbreuk…
Actie 1.5.1. De Ekerse adviesraden hebben een belangrijke rol binnen het district. Zij vormen de eerste partners van het bestuur voor advisering en terugkoppeling. Jaarlijks zal een Staten-Generaal van de adviesraden worden georganiseerd. We leggen in een afsprakennota de communicatie tussen raden en bestuur vast, onder andere voor wat betreft de terugkoppeling rond adviezen.
Actie 1.5.2. Telkens wanneer er belangrijke werken of ingrepen in een wijk, buurt of straat worden gepland, organiseren we wijk-, buurt- of straatgebonden hoorzittingen en infovergaderingen.
Actie 1.5.3. Gelet op hun belangrijke rol in de samenleving, zien wij de verenigingen, de wijkorganisaties en de bewonersgroepen als de eerste aanspreekpunten voor het district in de wijk. We bepalen wel vooraf de criteria en regels waaraan deze moeten beantwoorden om erkend te worden.
Wijk- of buurtoverleg en bewonersinspraak zijn speerpunten voor SLP. Voor andere partijen is dit geen prioriteit. Waar blijven de criteria en regels voor wijkorganisaties en bewonersgroepen?
Actie 3.6.1. We behouden de wijkbibliotheek in Mariaburg en voeren onderhandelingen met Brasschaat voor het beter bedienen van de wijk Donk vanuit de wijkbibliotheek Vriesdonk.
Het behoud van de wijkbibliotheek houd in dat deze een serieus aanbod moet hebben en open moet zijn op het moment dat mensen kunnen aanwezig zijn.
Door de afschaffing van de zaterdagopening, zullen bewoners alternatieven zoeken. Het bezoekersaantal neemt af.
Wij vroegen een proefperiode van minimaal 1 à 2 jaar, een beter aanbod en leesbevorderende activiteiten (bvb. Voorleesmomenten) zodat de mensen terug kennis kunnen maken met de wijkbib als een echte bibliotheek. Dan pas kan men evalueren.
- Wij worden niet betrokken in de besluitvorming;
Gezien wij niet betrokken worden in de discussies vooraleer adviezen worden opgesteld, zie ik niet in waarom wij ze MOETEN goedkeuren.
Wij worden vooraf niet gevraagd om onze mening en/of opmerkingen te formuleren.
Zelfs niet toen er nog geen “onduidelijkheid” bestond over SLP.
Een meerderheid steunen is niet hetzelfde als Ja-knikken. Telkens SP.A vraagt of wij ook mogen aanwezig zijn, ketsen de andere partijen dit af met als dooddoener : 1 per fractie ipv partij.
Indien er wat meer overleg zou zijn, kunnen kemels als de parkeerstudie vermeden worden. 5 weten meer dan 4.
- Wij stemmen niet mee als de “afgesproken” beslissing slecht is voor Ekeren;
Ik word er op gewezen dat je soms tegen je principes iets moet goedkeuren. Je kan niet altijd je betrachtingen realiseren.
Hier ben ik in zoverre mee akkoord indien wij mee worden betrokken in de besluitvoering en onze opmerkingen hebben kunnen argumenteren. Dat je niet alles kan realiseren is juist, maar je moet wel kunnen mee denken en onderhandelen.
Ten tweede, als een beslissing ingaat tegen dat waar jij voor staat, dan ga je niet mee. Je moet eerlijk blijven tegenover je kiezers en jezelf…
- Wij kunnen niet akkoord gaan als het goed te keuren advies slecht is voor alle inwoners van Groot-Antwerpen;
Wat betreft de bibliotheken. Dit is een akkoord dat slecht is voor iedereen in Antwerpen.
In totaliteit zijn er minder openingsuren. (daar wat bij, daar wat af maar in totaal meer af dan bij)
Sommige wijken en district hebben nu een minimale dienstverlening en helemaal niet aangepast aan de noden (bvb Bezali, in Deurne gesloten op marktdag, Mariaburg tijdens knutselatelier gesloten,…)
Het betreft wel degelijk een kostenbesparing. Om de tegenvallende cijfers van het Permeke project op te vijzelen wil men daar langer open blijven. Hiervoor moet personeel dat elders tewerk werd gesteld deze langere openingstijden opvangen.
Kijk, indien je een dienst afbouwt, dan loopt het bezoekersaantal nog terug waardoor bij een volgende besparingsronde kan gezegd worden: “der komt niemand meer, we sluiten”. Dat zal nu niet zijn, maar wel over een jaar of twee.
Afbouwen = uitdoofscenario.
18-02-2009 om 00:00
geschreven door Chil 
Tags:slp ekeren,sociaal liberale partij,slp,luc van berlo,guido staes
|