Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen;
mevrouw Karin Nauwelaerts districtssecretaris,
Zitting van dinsdag 24 januari 2012
bureaubesluit: 261 van dinsdag 24 januari 2012
Ekeren A-Punt
15 Veltwijckpark - vellen van achttien bomen. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 261)
In het Veltwijckpark dienen er achttien bomen te worden geveld.
Agendapunt, gemeenteraad, gewone zitting, 20/03/2000, jaarnummer 619
Auteur: Tania Verdonck
Motivering
Voorgeschiedenis
Op 19 maart 2003 (jaarnummer 2628) nam het college kennis van de formele goedkeuring door het ministerie van de Vlaamse gemeenschap van 30 januari 2003 over het beheerplan van het beschermde landschap "buitenpark Veltwijckkasteel".
Feiten en context
Het bedrijf stads- en buurtonderhoud deelt mee dat in het Veltwijckpark, op percelen 6, 10, 14, 15, 16, 17 en 18 van het beheerplan, er achttien bomen van eerste grootte dienen te worden geveld.
Deze worden vervangen door achttien nieuwe bomen van eerste grootte.
Het college van burgemeester en schepenen dient nog in te stemmen met het vellen van de bomen en hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen aan de Vlaamse overheid, R-O Antwerpen, ruimtelijke ordening, gebouw Anna Bijns, Lange Kievitstraat 111 - 113, bus 52, 2018 Antwerpen.
Het stedelijk wijkoverleg van het district dient de buurtbewoners en de parkbezoekers op de hoogte te brengen van de geplande ingreep, nadat de Vlaamse overheid de stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Op 16 maart 2000 besliste het college (jaarnummer 3984) besliste het college over de bevoegdheidsverdeling tussen college en district met betrekking tot het onderhoud en herstel van straat- en verkeersgroen.
Op 13 november 2000 (jaarnummer 2261) ging de gemeenteraad akkoord met de basislijst van lokale en bovenlokale straten en parken.
De bevoegdheidsverdeling en de basislijst van lokale en bovenlokale straten en parken werd sindsdien meermaal bijgesteld en aangepast. De gecoördineerde regelgeving decentralisatie is opgenomen in het "Handboek Binnengemeentelijke decentralisatie".
Gemeentedecreet
Het college is conform artikel 57 van het gemeentedecreet bevoegd voor het beheer van het openbaar domein. Het Veltwijckpark is een lokaal park. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Bescherming als landschap
Bij regentsbesluit van 18 november 1949 werd het kasteel "Veltwijck" gerangschikt als monument en het omliggend park als landschap (datum Belgisch staatsblad 2 april 1949).
Bij ministerieel besluit van 1 juli 1992 werd de omgeving van het kasteel "Veltwijck" uitgebreid als bescherming tot landschap (datum Belgisch staatsblad 9 oktober 1992).
Besluit van de Vlaamse regering van 17 november 1993 tot bepaling van de algemene voorschriften inzake instandhouding van monumenten, stads- en dorpsgezichten, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 23 juni 2006 en 5 juni 2009 (Belgisch staatsblad van 10 maart 1994, 22 augustus 2006 en 18 september 2009).
Hoofdstuk III. Voorschriften betreffende bodemgesteldheid en vegetatie
Artikel 4. De volgende werken en werkzaamheden aan beschermde monumenten zijn verboden behoudens schriftelijke vergunning van de Vlaamse regering of haar gemachtigde:
1° het uitvoeren van om het even welke ingreep op bomen en vegetatiecomplexen evenals op de betrokken wortelzones, zoals onder meer snoeien, ontwateren of grondverdichten;
Het decreet van 16 april 1996 houdende de bescherming van landschappen, inzonderheid de artikelen 14 en 15, hierna genoemd het decreet;
Het besluit van de Vlaamse regering van 3 juni 1997 houdende algemene beschermingsvoorschriften, advies- en toestemmingsprocedure, instelling van een register en vaststelling van een herkenningsteken voor beschermde landschappen, gewijzigd besluit van 4 april 2003 (Belgisch staatsblad 1 oktober 1997 en 20 juni 2003):
Artikel 11: onverminderd de toepassing van artikel 3 is verboden betreffende specifieke landschapselementen en hoogstamboomgaarden:
1° het vellen, ontwortelen of beschadigen van bomen en heesters; onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien of knotten zijn toegestaan mits ze oordeelkundig worden uitgevoerd;
3° het verwijderen of beschadigen van holle wegen taluds, steilranden, graften, houtkanten, houtwallen, hagen, dreven, bomenrijen, solitaire bomen, dijken, aarden wallen en poelen;
Artikel 12: onverminderd de toepassing van artikel 3 is verboden betreffende tuinen en parken:
1° het wijzigen, van het uitzicht, de aard, de stijl en het gebruik, ondermeer door het wijzigen, verwijderen of toevoegen van waterlopen en grachten, vijvers en waterbekkens, wegen en paden, laanbeplantingen, boomgroepen en solitaire bomen, heestergroepen en solitaire struiken, perken en borders, hagen, afsluitingen, paviljoenen en ijskelders, muren en trappen, bruggen, schuttingen, loofgangen en pergola's, priëlen en hekken, tuin- en parkornamentiek en tuin- en parkmeubilair;
5° het inkorten of wegnemen van gesteltakken of hoofdwortels, onderhoudswerken zoals snoeien of knotten zijn toegelaten, mits het oordeelkundig gebeurt; het normale onderhoud van hakhoutbestanden is toegelaten;
Artikel 14: voor de toepassing van artikel 14 § 3 van het decreet worden de adviesaanvragen ingediend bij de cel monumenten en landschappen. De gevolmachtigde brengt binnen de dertig dagen, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de aanvraag, zijn advies uit.
Stedenbouwkundige vergunningen
Artikel 4.2.1 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat er een stedenbouwkundige vergunning vereist is voor het vellen van bomen die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek hebben van 1 meter en die geen deel uitmaken van begroeide oppervlakten, zoals vermeld in het bosdecreet van 13 juni 1990.
Argumentatie
Het betreft volgende te vellen bomen van eerste grootte:
- Eén Fagus sylvatica (groene beuk - stamomtrek 257 cm) op perceel 15 van het beheerplan (in de buurt van de rozentuin): De boom is aangetast door de grote tondelzwam. Tondelzwam veroorzaakt intensieve witrot (bij witrot wordt in het hout lignine afgebroken - lignine en cellulose zijn de hoofdbestanddelen van hout).
- Eén Fagus sylvatica ‘Atropunicea' (bruine beuk - stamomtrek 320 cm) op perceel 18 van het beheerplan (aan de rechterzijde van het kasteel): De boom zijn stamvoet is aangetast door reuzenzwam. De specifieke eigenschap van reuzenzwam is het aantasten van het secundaire wortelgestel bij bomen waardoor deze op korte termijn hun stabiliteit verliezen.
- Eén Fagus sylvatica ‘Atropunicea" (bruine beuk - stamomtrek 285 cm) op perceel 17 van het beheerplan (naast de wandelweg ter hoogte van de sluis): Deze boom zijn stamvoet is eveneens aangetast door reuzenzwam.
- Eén Quercus robur (zomereik - stamomtrek 260 cm) op perceel 18 van het beheerplan (in de buurt van het standbeeld "Diana"): De boom zijn stamvoet is aangetast door de platte tonderzwam. Deze zwam veroorzaakt eveneens intensieve witrot.
- Eén Fagus sylvatica "Atropunicea" (bruine beuk - stamomtrek 370 cm) op perceel 16 van het beheerplan (in de buurt van het standbeeld "Diana"): De boom zijn stamvoet is aangetast door reuzenzwam.
- Eén Fagus sylvatica "Atropunicea" (bruine beuk - stamomtrek 280 cm) op perceel 16 van het beheerplan. De boom zijn stamvoet is aangetast door reuzenzwam.
- Eén Acer platanoides (Noorse esdoorn - stamomtrek 153 cm) op het perceel 10 van het beheerplan. Omdat deze boom vlak naast een beuk staat die aangetast is door reuzenzwam is het aangewezen hem ook te vellen.
- Twee Fagus sylvatica ‘ Atropunicea" (bruine beuk - stamomtrek 225 cm en 280 cm) op perceel 10 van het beheerplan (aan de rand van de vijver aan de linkerkant van het kasteel): De bomen hun stamvoet is aangetast door de reuzenzwam. Afgelopen seizoen zijn er grote spillen uitgebroken uit deze bomen.
- Vier Fagus sylvatica ‘ Atropunicea" (bruine beuk - stamomtrek 370 cm, 340 cm, 323 cm en 321 cm) op perceel 6 van het beheerplan (in de dreef die begint vanaf de Lindelei): De bomen zijn aangetast door de grote tondelzwam en honingzwam. Honingzwam is een agressieve paddenstoel die via de wortels ook het gezonde kernhout van een boom kan aantasten.
- Eén Quercus robur (zomereik - stamomtrek 302 cm) op perceel 14 van het beheerplan (aan de inkomdreef van het park): De boom is om onverklaarbare redenen afgestorven.
- Eén Quercus robur (zomereik - stamomtrek 200 cm) op perceel zes van het beheerplan (naast de beukendreef): De boom is om onverklaarbare redenen afgestorven.
- Drie Acer platanoides (Noorse esdoorn - stamomtrekken 91 cm, 100 cm en 121 cm) op perceel 6 van het beheerplan: De bomen zijn schuin gegroeid in de kruinen van bomen die behouden blijven.
Samenvatting:
De meeste van de te vellen bomen werden aangetast door agressieve zwammen. Hierdoor komt de stabiliteit van de bomen in gevaar. Bij volledig bladerdek kunnen ze bij stormweer omvallen. Er zal perceel per perceel bekeken worden hoe ingrijpend de ingreep is voor de resterende bomen.
Er zullen achttien nieuwe bomen (plantmaat stamomtrek 18/20 cm) herplant worden van eerste grootte:
- drie Quercus robur (zomereik)
- vijf Fagus sylvatica (groene beuk
- zes Fagus sylvatica ‘Atropunicea' (bruine beuk)
- vier Quercus petraea (wintereik)
Conform de Vlaamse codex ruimtelijke ordening is het vellen van deze boom vergunningsplichtig. Het college keurt het vellen van bomen op het openbaar domein goed en vraagt een stedenbouwkundige vergunning aan de Vlaamse overheid, ruimtelijke ordening (R-O) Antwerpen, gebouw Anna Bijns, Lange Kievitstraat 111 - 113, bus 52, 2018 Antwerpen, voor het vellen van bomen met een stamomtrek boven de meter.
Financiële gevolgen
De kosten van de vervanging zullen, met bestelbon, tijdens het lopende dienstjaar van de heraanplant worden verrekend binnen het raamcontract. Bijgevolg zijn er voor de stad momenteel geen financiële gevolgen.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege beslist goed te keuren dat achttien bovenvernoemde bomen van eerste grootte worden geveld op verschillende percelen in het Veltwijckpark, mits er achttien nieuwe bomen (plantmaat stamomtrek 18/20 cm) van eerste grootte worden heraangeplant (drie zomereiken, vijf groene beuken, zes bruine beuken en vier wintereiken).
Artikel 2
Het districtscollege verzoekt het college van burgemeester en schepenen om in te stemmen met het vellen van deze bomen en hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen aan de Vlaamse overheid, R-O Antwerpen, ruimtelijke ordening, gebouw Anna Bijns, Lange Kievitstraat 111 - 113, bus 52, 2018 Antwerpen.
Artikel 3
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst Taak
SB/GB district Ekeren op de hoogte brengen als de
EK - SL/WO/SWO de buurtbewoners en de parkbezoekers inlichten over de geplande ingreep, nadat de Vlaamse overheid de stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd
Artikel 4
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
31-01-2012 om 13:08
geschreven door Chil 
|