Bib-actie roept op tot actie. Vijf jaar na ons ontstaan als actiegroep voor het behoud van de bibliotheek in de wijk zijn onze actiepunten nog steeds actueel. Wij hebben maandag tot onze spijt moeten vaststellen dat Schepen Heylen een collegebesluit van 5 jaar oud, dat onder veel druk en overleg was ingetrokken (dachten wij), zonder overleg ter uitvoering terug op de agenda heeft geplaatst.
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat een rechtvaardig aanbod van bibliotheken in de Antwerpse wijken nodig zijn. Zo kan men pas jonge gezinnen kansen geven om op een leuke manier de Nederlandse taal, cultuur te leren via strips, boeken. Toch zijn het vooral de districten in de rand die hun bib zien verdwijnen. Net waar die stadsvlucht wordt tegengehouden. Een wijkbib is daar een troef in die de stad nooit heeft willen uitspelen.
Het stadsbestuur sluit vanaf volgend jaar zeven bibliotheken. Het gaat om Zurenborg (Wolfstraat), Isabella (Isabellalei) en Felix (Oude Leeuwenrui) in het district Antwerpen, Morckhoven (Joseph Deckerslaan) en Zwarte Arend (Schotensesteenweg) in Deurne, Mariaburg (Van de Weyngaertplein, Ekeren) en Hedera (De Koninckstraat, Berchem). De getroffen wijkbibliotheken sluiten op 1 juli 2011, Felix sluit eerstdaags.
De bib-actie is zeer ontgoocheld!
Hoe wil je nog veel bezoekers lokken met beperkte openingsuren? Enkel op woensdag (10-18 uur) en donderdagnamiddag (14-18 uur) zijn deze filialen nog open. Daarbij zijn deze filialen op Zwarte Arend na zeer degelijke tot in drie gevallen zeer moderne bibliotheek gebouwen van vlak voor de stadsfusie. In totaal blijven na deze operatie slechts 18 filialen over op het grondgebied van de stad. Vijf jaar geleden waren er nog 30. Vele scholen, jongeren, senioren kunnen nu niet meer in hun buurt terecht. De alternatieven op maat stellen uit ondervinding niet veel voor. Scholen die één van de twee bibbussen willen bemachtigen klagen dat ze deze slechts vier keer per jaar langs hun school zien passeren. De bib aan huis draait op vrijwilligers en is enkel beschikbaar voor minder mobiele mensen. De bibpunten in de kinderkribbes en dienstencentra beperken zich tot leeshoeken die geen buurtbib kunnen vervangen. Blijkbaar wil de stad met de ongenadige sluitingen het vorige week op radio 1 (Peeters & Pichal) 1x gratis ontlenen compenseren. Bizar dat een beleid zo impulsief kan kantelen omwille van besparingen. De bib-actie gaat terug de baan op! Via onze contacten gaan we het beleid hierover aanpakken waar het pijn doet, om zo veel mogelijk bibliotheken open te houden. Het lokaal aanbod heeft nooit een ernstige kans gehad. Een bib in de wijk die stedelijk aanbod bundelt, die overleg pleegt met lokale actoren zoals scholen, senioren, jongeren, gezinnen, aanbod op maat voorziet en inspeelt op vragen tot scholing en culturele activiteiten, hebben we nog nooit bij de stad opgemerkt. Wat in de randgemeenten kan, die dikwijls in tegenstelling tot wat de Schepen beweerde toch grotere bibliotheken hebben dan de randdistricten, moet ook in een stad kunnen. Zeker in een stad die zich in tegenstelling tot andere steden zoals Gent (die meer lokaal aanbod per inwoner heeft) toch boekenstad durft te noemen.
Luc Van Berlo, woordvoerder bib-actie, maar ook bezorgde vader, leraar, buurtbewoner en raadslid, commissievoorzitter te Ekeren. www.lucvanberlo.be 0484 61 78 19 www.bib-actie.tk voor petitielijst
|