Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal District Ekeren Kopie Districtscollege
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; de heer Dirk Platteau, districtssecretaris, Verontschuldigd :
Zitting van dinsdag 12 oktober 2010
Ekeren A-Punt
3 Patrimonium. Oude pastorie Ekeren Donk. Bestemming. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 4296) Het districtscollege wenst informatie over de bestemming van de oude pastorie.
Agendapunt, college, gewone zitting, 30/04/2010, jaarnummer 5292 Auteur: Nicole Nijs
Motivering
Feiten en context
In het verleden hebben districtscollege en districtsraad meermaals geijverd voor het behoud van de oude pastorie van Ekeren-Donk. Voorstellen om het gebouw ten behoeve van de jeugdbeweging te renoveren of om het Vredegerecht van het 11de kanton (Ekeren) te huisvesten in het gebouw, na grondige renovatie, bleven zonder resultaat.
Ten gevolge van een jarenlange verwaarlozing en een gebrek aan investeringen in dit eigen patrimonium van de stad zagen zowel de stedelijke jeugdateliers als de Chiro zich genoodzaakt het pand te verlaten. Voor de jeugdateliers werd door het district eeen oplossing gevonden te Sint- Mariaburg. Chiro Donk kreeg intussen een terrein in concessie, gelegen aan park Hof de Bist op de voormalige site van de Ekerse groendienst. De lokalen die zich op dit terrein bevinden zijn eveneens in slechte staat en moeten afgebroken en vervangen worden.
Na de verhuis van de jeugdateliers en de verplichte ontruiming door Chiro Donk staat de voormalige pastorie aan de Prinshoeveweg leeg en dreigt dit een kankerplek te worden in de buurt. Zienderogen gaat de staat waarin de pastorie en de ruime tuin zich bevinden achteruit.
Het gebouw werd opgenomen in de lijsten van het niet financieel patrimonium van de stad.
De stad overweegt nu de voormalige pastorie van Ekeren Donk te verkopen, er werd aan de dienst patrimonium gevraagd een dossier op te starten. In afwachting van een eventuele verkoop zal het gebouw op vraag van het districtscollege beveiligd worden tegen vandalisme en inbraak.
Wat we vanuit het district niet weten is of de stad ook de intentie heeft om toe te laten dat het pand wordt gesloopt. Wat er in geval van sloop in de plaats zou komen is eveneens onduidelijk.
In elk geval heeft de Ekerse districtsraad zich reeds op 4 september 2006 uitgesproken tegen het ontwikkelen van een inbreidingszone voor wonen in de tuin van de pastorie en dit naar aanleiding van de opmaak van het BPA Kapelsesteenweg. Dit BPA werd door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld op 18 december 2006. In dit BPA werd de inbreidingszone voor wonen langs de Oude Pastorie geschrapt.
De oude pastorie van Ekeren staat nog steeds opgelijst in de inventaris van het waardevol niet beschermd erfgoed en werd opgenomen in de door de Vlaamse overheid op 20 september 2010 vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.
Opname in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed betekent voor elk van de erfgoedobjecten dat zij een vorm van vrijwaring voor de toekomst genieten. Deze vrijwaring verschilt echter sterk van een bescherming als monument. Voor beschermde monumenten gelden immers alle juridische bepalingen uit het monumentendecreet.
Wanneer men een gebouw uit de vastgestelde lijst wil afbreken, heeft men een stedenbouwkundige vergunning nodig. De stad kan de sloopvergunning alleen uitreiken, nadat zij advies heeft gevraagd over de erfgoedwaarden van het gebouw.
Voor het districtscollege en voor vele inwoners van de betrokken wijk is het nog steeds belangrijk dat een waardevol historisch gebouw zoals deze pastorij uit 1890 in neo-Vlaamse renaissancestijl behouden blijft en gerenoveerd wordt door de stad of een toekomstige eigenaar.
Het districtscollege wil de stad eveneens herinneren aan de verplichting tot het huisvesten van het Vredegerecht 11de Kanton Ekeren waarbij in 2008 tot een voorlopige oplossing werd gekomen door het in huur nemen van Noorderlaan 115. Dat het hier slechts om een tijdelijke oplossing kon gaan die niet echt voldoet aan de normen voor een kwaliteitsvol vredegerecht, blijkt uit diverse opmerkingen die vanuit justitie werden geformuleerd. Het gaat o.a. over de slechte bereikbaarheid van het gebouw, gebrek aan parkeermogelijkheid en het weggestopt zitten waarbij men concludeert dat de locatie aan de Noorderlaan slechts als een noodoplossing aanzien kan worden en dit voor een zo kort mogelijke termijn.
Het ministerie legt een strikt programma van eisen op voor de huisvesting van een vrederecht. Een van de voorwaarden is dat men minstens over een netto oppervlakte van 331,2 m² moet beschikken. In de pastoriij van Ekeren Donk beschikt men over 348 m². Het districtscollege van Ekeren blijft het nog steeds een haalbare piste vinden om de pastorie te herbestemmen als vredegerecht.
Besluit Artikel 1
Het districtscollege verzoekt het stadsbestuur om op korte termijn duidelijkheid te verschaffen omtrent de plannen die het stadsbestuur heeft met de site en het gebouw van de oude Pastorie van Ekeren Donk aan de Prinshoeveweg
Artikel 2
Het districtscollege adviseert het stad sbestuur om voor de pastorie, welke opgenomen is in de op 20 september 2010 vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed,onder geen enkel beding een sloopvergunning af te leveren bij of na eventuele verkoop van het gebouw. Dit omwille van de lokale historische-en erfgoedwaarde.
Artikel 3
Adviseert het districtscollege de stad om de onderhandelingen met FOD justitie terug op te starten om de pastorie te renoveren en te herbestemmen als locatie voor het vredegerecht van het 11de kanton.
Artikel 4
In geval van verkoop verzoekt het districtscollege het college om minstens een deel van de opbrengst die gerealiseerd wordt terug te laten vloeien naar het district onder de vorm van een extra impulssubsidie voor de nieuw te bouwen lokaken voor Chiro Ekeren Donk. Op die manier kan het district en de stad uit dit pand nog een maatschappelijke meerwaarde realiseren die opnieuw ten goede komt aan de wijk Ekeren-Donk.
|