EKEREN -
Bij de heraanleg van het Kristus-Koningplein zijn archeologische sporen gevonden. De archeologische dienst van de stad botste er dinsdag op tijdens een controle van de werken.
De sporen die we vonden zijn te herleiden tot twee tijdperken, zegt archeoloog Jef Vansweevelt. Allereerst zijn er resten teruggevonden die dateren uit de IJzertijd, dat is de periode van 800 voor Christus tot ongeveer het begin van onze jaartelling. Waarschijnlijk gaat het om overblijfselen van een klein gebouwtje, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen.
Daarnaast hebben de archeologen ook restanten gevonden van een boerderij uit de zeventiende eeuw. Het zou gaan om een boerderijtje dat de naam De Zwaan droeg. Dat weten we op basis van informatie van de Ekerse heemkundekring, zegt Vansweevelt. Bij het graven van een sleuf om nieuwe bomen aan te planten, kwamen drie muurtjes bloot te liggen.
Het is niet de eerste keer dat er historische overblijfselen worden gevonden op het Kristus-Koningplein. In 2011 werden tijdens bouwwerken enkele potscherven en een lemmet van een mes uit de twaalfde eeuw voor Christus opgegraven. Volgens Vansweevelt is het plein dan ook van grote archeologische waarde. De vondsten vertellen ons niet enkel meer over historisch Ekeren, maar ook over de periode lang voor er sprake was van het dorp.