Stad investeert wel in nieuwbouwprojecten, maar ...

zaterdag 23 oktober 2010
Bron : Nieuwsblad
Auteur: Jozef Leysen
foto : © Nicole Verstrepen
ANTWERPEN - De stad Antwerpen laat prachtige stukken historisch erfgoed zomaar verkommeren. Ze biedt ze te koop of te huur aan. Maar omdat er geen investeerders gevonden worden, takelen de kasteeltjes als het Runcvoorthof in Merksem of het Hof ter Beke in Wilrijk verder af. En de stad zelf wil niets doen. Het is te duur, geeft schepen Ludo Van Campenhout toe.
Overal in de stad staan prachtige grote huizen of kleine kasteeltjes. Maar het lijkt erop dat de stad die allemaal een voor een van de hand doet en dat de vastgoeddochter van de stad, AG Vespa, eerder bezig is met het bouwen van kleine woningen in de binnenstad, dan met de historische kasteeltjes.
Aan de Terbekehofdreef in Wilrijk ligt het oude Hof ter Beke te verkommeren. Een vleugel van het prachtige kasteeltje is al naar beneden gekomen, ramen zijn kapot, er zitten gaten in het dak. De buren klagen over ratten, krakers en wilde drugsfeesten.
Sinds 2004 heeft Vespa dat kasteel in erfpacht gegeven. Maar het vastgoedbedrijf moet toegeven dat die pachter het kasteel heeft laten verloederen. ‘We hebben hem herhaaldelijk in gebreke gesteld', zegt verantwoordelijk schepen Ludo Van Campenhout (onafhankelijke). Maar volgens de schepen moet de pachter het kasteel onderhouden.
Geen nut voor de stad
Het Runcvoorthof in Merksem zit in hetzelfde schuitje. Daarvoor zoekt de stad al jaren een koper, maar er zou zich nog niemand hebben aangemeld. En ondertussen is het gebouw helemaal verkommerd en zit het nog altijd vol asbest. Dat was trouwens de reden waarom het kasteel in 2005 gesloten werd.
Andere voorbeelden zijn de Oude Pastorie in Ekeren en het Meerlenhof in Hoboken. Dat laatste kasteeltje was jarenlang bedreigd door een projectontwikkelaar die er tientallen flats wou zetten. Sinds augustus zoekt AG Vespa een koper. Die moet zich wel aan strikte voorwaarden houden. Zo moet het park rond het kasteel publieke ruimte blijven. ‘Dan is toch iedereen content', zegt Van Campenhout.
Toch geeft de schepen toe dat het erg duur is om die kastelen op te knappen. ‘Dat kost erg veel geld. Dat is niet commercieel terug te verdienen.' Daarom is er zo weinig interesse voor die kasteeltjes en de stad kan zelf niets met die kasteeltjes doen, zegt Van Campenhout. ‘Wat moeten we doen? Er een crèche in zetten?'
‘Trouwens', zegt Van Campenhout, ‘we doen wel veel voor de kasteeltjes. Het Gravenhof in Hoboken blijft bewaard. En het Cockerillhof hebben we een functie gegeven.'
|