Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
GROENE GUIDO
EKEREN BOUWT AAN DE TOEKOMST : GROEN! WAAKT
26-03-2012
Opnieuw ramkraak bij juwelier
maandag 26 maart 2012, 03u00
Bron: Nieuwsblad
Auteur: (env)
EKEREN - Ramkrakers hebben in de nacht van zaterdag op zondag een slag proberen te slaan bij juwelier Claessens in de Steenstraat. Voorbijgangers sloegen alarm. De daders zijn daarop gevlucht.
Juwelier Corneel Claessens en zijn echtgenote Maria Coenen, die boven hun winkel wonen, zijn er niet goed van. 'Het is nog gebeurd in het winteruur, tussen half twee en twee uur. Mijn man lag te slapen. Ik kon de slaap niet vatten. Plots hoorde ik een hard geluid. Alsof er een ongeluk gebeurd was', vertelt Maria.
Even later hoorde ze gestommel beneden. 'Ik heb mijn man wakker gemaakt en heel bang zijn we naar beneden gegaan. Dankzij een koppel dat net voorbij kwam en alarm sloeg, zijn de ramkrakers gevlucht nog voor we beneden waren. Ze moeten met drie geweest zijn', vertelt de juweliersvrouw nog. Het is niet duidelijk of er buit gemaakt werd. 'Veel kunnen ze in elk geval niet mee hebben. We maken elke avond de etalagekasten leeg', zegt Coenen.
In januari werd nog geprobeerd een ruitje in te slaan bij juwelier Claessens, maar dat mislukte. Een week nadien werd wel een succesvolle ramkraak gepleegd op de Ekerse juwelier Appermont, wat verderop in het centrum. Bij juwelier Claessens werd vorig jaar ook al een raam ingegooid, maar werd geen buit gemaakt. In 1993 kregen Corneel en Maria bij een overval een pistool op zich gericht. Dankzij een getuige die de politie verwittigde, poetsten de overvallers destijds de plaat, zonder buit. Ze werden later wel opgepakt.
Om de stijgende haventrafiek te kunnen verwerken, plant Infrabel (de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen) een tweede oostelijke spoortoegang naar de haven van Antwerpen.
Op 10 februari 2012 verleende de stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest een bouwvergunning aan Infrabel voor de uitvoering van het project aanleg vertakking Oude Landen dat een onderdeel uitmaakt van de tweede oostelijke spoortoegang.
Feiten en context
Met het districtscollegebesluit van 2 maart 2012 (jaarnummer 983) vroeg het districtscollege aan het stedelijk college om beroep aan te tekenen tegen de bouwvergunning die op 10 februari 2012 werd verleend aan het Vlaams Gewest voor het project vertakking oude Landen. Ook de districten Ekeren (1 maart 2012, jaarnummer 985) en Deurne (5 maart 2012, jaarnummer 1199) verzochten hierom.
Op 16 maart 2012 beslist het stedelijk college om beroep aan te tekenen tegen hogervermelde bouwvergunning.
Juridische grond
Met het gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2000, jaarnummer 619, en bij collegebesluit van 16 maart 2000, jaarnummer 3984, werden de bevoegdheden van de districten bepaald. Met het collegebesluit van 9 oktober 2002, jaarnummer 11543, en het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002, jaarnummer 2307, werden een aantal bevoegdheden van de districtsbesturen verder verfijnd.
De districtsbesturen zijn bevoegd voor het adviseren over districtsaangelegenheden en lokaal openbaar domein.
Argumentatie
Door het verlenen van de bouwvergunning Oude Landen wordt er een voorafname gedaan op de verbinding die zal lopen op het Merksems grondgebied. Die kan door de bovengrondse aanleg van de spoorverbinding in Ekeren alleen maar bovengronds lopen in Merksem en pas ter hoogte van de Bredabaan ondergronds gaan.
Indien enkel de twee huidige tracés die voorliggen verder worden onderzocht, dan zal de spoorweg bijna volledig bovengronds over het grondgebied Merksem lopen met alle hinder van dien voor de leefkwaliteit van omwonenden in het algemeen en op het op korte afstand gelegen ziekenhuis Jan Palfijn en het rust(!)huis Den Brem.
Bovendien loopt het traject door het geplande Laaglandpark, dat deel uit maakt van het Noorderpark zoals opgenomen in het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (gemeenteraad van 18 september 2006, jaarnummer 1779). Het Laaglandpark vormt de zachte ruggengraat uit het structuurplan waardoor haar vrijwaring essentieel is voor de verbinding met de aansluitende groene gebieden rond Merksem. De uitbouw van deze grootschalige groenstructuur is opgenomen in het bestuursakkoord van de stad Antwerpen, met het oog op het creëren van een aantrekkelijke, aangename en leefbare stad voor bewoners, bezoekers en gebruikers. Ook het bestuursakkoord van het district Merksem voorziet in een verdere groene invulling van deze ruimte als zone voor zachte recreatie.
Los van de lopende beroepsprocedure is het dan ook aangewezen om tot een overleg te komen tussen alle belanghebbende partijen om samen constructief te zoeken naar een oplossing die geen voorafname is van de uit te voeren plan-Milieueffectenrapport.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege legt onderstaande brief ter goedkeuring voor aan de districtsraad om over te maken aan Infrabel en de Vlaamse overheid:
Aan de heer Luc Lallemand
Gedelegeerd bestuurder Infrabel en voorzitter van TUC
Marcel Broodthaersplein 2
1060 Brussel
Aan de heer Luc Goedertier
Gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar
Vlaams overheid departement RWO
Koning Albert II-laan 19-bus 10
1210 Brussel
Geachte heer,
De districtsraad, in zitting bijeen op 22 maart 2012, nam kennis van de bouwvergunning Oude Landen van 10 februari 2012.
Door het afleveren van een bouwvergunning voor deze bovengrondse verbinding is er een belangrijke voorafname op de verder te nemen beslissingen inzake de aanleg van het tweede goederenspoor over het grondgebied van Merksem, waarvoor momenteel trouwens nog een procedure loopt in het kader van de plan-MER betreffende het verder tracé van het goederenspoor.
Door deze bouwvergunning zal de verbinding op het Merksems grondgebied niet anders kunnen gerealiseerd worden dan op een bovengrondse wijze. Zowel de stad Antwerpen als de districten Merksem en Ekeren hebben in het verleden steeds hun afkeuring laten blijken over deze bovengrondse aanleg omdat dit een extra belasting zou betekenen qua geluidsoverlast en milieuhinder voor de omwonenden en daarenboven ingaat tegen de plannen van stad en district om in deze zone een park aan te leggen met zachte recreatie.
Daarom ook heeft de stad beslist om beroep aan te tekenen tegen deze bouwvergunning nadat de districten Merksem, Ekeren en Deurne zich eveneens hiertegen hadden uitgesproken. Wij gaan er tevens van uit dat ook vele individuele burgers en actiegroepen beroep zullen aantekenen tegen deze beslissing.
Daarmee begint nu de officiële procedure.
Wat ons als vertegenwoordigers van de Merksemse bevolking in deze zaak bijzonder stoort, is dat de Merksemnaar in deze procedure nooit gehoord werd en er met ons nooit enig overleg was voorafgaand aan deze beslissing. Wij menen dat bij beslissingen die zon grote invloed kunnen hebben op de leefomgeving van duizenden omwonenden, dit toch wel het minste is dat kan gebeuren.
Wij lanceren dan ook een oproep om, los van de lopende beroepsprocedure, tot een overleg te komen tussen alle belanghebbende partijen om samen constructief te zoeken naar een oplossing die geen voorafname is van de uit te voeren plan-MER.
Namens de voltallige en unanieme districtsraad,
Els Wittocx Gilbert Verstraelen
Districtssecretaris districtsvoorzitter
Artikel 2
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal District Deurne Kopie
Districtscollege
Samenstelling: de heer Frank Geudens, voorzitter; mevrouw Marleen De Backer, mevrouw Ariane Van Dooren, de heer Walter Verbruggen, mevrouw Wendy van Dorst, districtsschepenen; de heer Erwin Eestermans,
districtssecretaris
Openbare zitting van 5 maart 2012
Iedereen aanwezig.
Districtscollegebesluit: 1199 van maandag 5 maart 2012
Deurne A-Punt
7 Verzoek tot indienen beroep. Bouwvergunning Infrabel project aanleg
vertakking Oude Landen. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn
(Jaarnummer 1199)
Het districtscollege verzoekt de stad om beroep aan te tekenen tegen de door de gedelegeerd
stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest aan Infrabel afgeleverde bouwvergunning
Op 10 februari 2012 verleende de stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest een
bouwvergunning aan Infrabel voor de uitvoering van het project aanleg vertakking Oude
Landen.
In het kader van het openbaar onderzoek, dat liep van 31 mei tot 30 juli 2011, formuleerde de stad Antwerpen in zitting van 18 november 2011 een ongunstig advies (jaarnummer 15241).
Ook de districtsraad van Ekeren formuleerde in zitting van 30 juni 2011 (jaarnummer 757) een advies, waarbij aangedrongen wordt op en ondergrondse aanleg van de spoorwegkruising van de lijnen L27A en L16A.
Met besluit van 2 mei 2011 (jaarnummer 1732) formuleerde het districtscollege van Deurne,
samen met het district Merksem een aantal aandachtspunten in verband met het project verbreding Albertkanaal. Met besluit van 19 mei 2011 (jaarnummer 556) werd dit bevestigd door de districtsraad.
Belangrijk aandachtspunt daarin was ook de aanleg de A102: de plannen voor een
eventuele aansluiting aan de nog aan te leggen A102 zijn geen goed idee. Niet alleen zal er veel plaats verloren gaan door het aanleggen van een klaverblad om de nodige verbindingen te maken met de ondergrondse snelweg, het zou ook een bijkomende factor van overlast worden voor heel de omgeving. Het zwaar verkeer en het bestemmingsverkeer moeten afgeleid worden vanaf het rondpunt van Wommelgem over de Houtlaan en de Bisschoppenhoflaan. Enkel langs die zijde is dit verkeer het minst storend.
Feiten en context
Op 10 februari 2012 verleende de stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest een
bouwvergunning aan Infrabel voor de uitvoering van het project aanleg vertakking Oude
Landen.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2000, jaarnummer 619, en bij collegebesluit van 16 maart 2000, jaarnummer 3984, werden de bevoegdheden van de districten bepaald. Met het collegebesluit van 9 oktober 2002, jaarnummer 11543, en het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002, jaarnummer 2307, werden een aantal bevoegdheden van de districtsbesturen verder verfijnd.
De districtsbesturen zijn bevoegd voor het adviseren over districtsaangelegenheden en lokaal
openbaar domein.
Argumentatie
Indien het project vertakking Oude Landen wordt uitgevoerd volgens de door de
stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest afgeleverde bouwvergunning legt dit een zware hypotheek op het district Deurne.
Deurne pleit voor een A102 en een tweede spoorontsluiting, beiden in een strakke bundeling en vooral ondergronds.
De eerste stappen van de tweede spoorontsluiting in Ekeren zijn dus cruciaal. Dat in Ekeren
vandaag bovengronds wordt gestart is een hypotheek op een globale ondergrondse oplossing. Het district Deurne is dan ook bezorgd en afwijzend. Het districtscollege vraagt daarom aan het college van burgemeester en schepenen om in beroep te gaan tegen de bouwvergunning afgeleverd op 10 februari 2012.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege neemt kennis van aflevering van een bouwvergunning aan Infrabel voor het project vertakking Oude Landen .
Artikel 2
Het districtscollege stelt vast dat er niet werd ingegaan op het ongunstig advies van de stad
Antwerpen.
Artikel 3
Het districtscollege pleit voor een A102 en een tweede spoorontsluiting, beiden in een strakke
bundeling en vooral ondergronds.
De eerste stappen van de tweede spoorontsluiting in Ekeren zijn dus cruciaal. Dat in Ekeren
vandaag bovengronds wordt gestart is een hypotheek op een globale ondergrondse oplossing. Het district Deurne is dan ook bezorgd en afwijzend. Het districtscollege vraagt daarom aan het college van burgemeester en schepenen om in beroep te gaan tegen de bouwvergunning afgeleverd op 10 februari 2012.
Artikel 4
Het districtscollege verzoekt het college van burgemeester en schepenen het nodige te doen om beroep aan te tekenen tegen de bouwvergunning afgeleverd op 10 februari 2012, verleend door de stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest aan Infrabel voor de uitvoering van het project aanleg vertakking Oude Landen.
Artikel 5
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Naast de districten Deurne en Merksem en de Stad Antwerpen besloot het districtsbestuur van Ekeren toch maar ook een bezwaar te formuleren.
Op de vraag van Groen om voor de inwoners van Ekeren een informatieavond te organiseren omtrent het lopende plan MER, dat alle belanghebbenden toelaat om voorstellen te formuleren werd negatief geantwoord. Er werd gesteld dat er al in Deurne een infomarkt werd georganiseerd.
Samen met Groen Merksem hebben we dan maar zelf een infomoment georganiseerd hetwelk doorging op maandag 19/03/2012. Een hondertal mensen kwam hierop af.
Wij houden U verder op de hoogte.
Voor info kan U steeds contact opnemen met de mensen van Groen Ekeren die U zullen trachten te antwoorden op uw vragen. Verdere info volgt op onze website (groen Ekeren), deze blog en onze facebookpagina.
De aanleg van de 2e spoorwegtoegang Haven van Antwerpen met een ongelijkgrondse
spoorkruising van L16A met L27A zal een enorme impact hebben op Ekeren. Infrabel maakte dit
duidelijk tijdens de informatieavond over het project op 30 september 2010.
Het verhaal kent een lange voorgeschiedenis. Een korte historische schets.
18/06/2010 Voorlopig vaststellen door de Vlaamse Regering van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) 'Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen' in Ekeren
9/08 7/10/2010 Openbaar onderzoek GRUP
7/01/2011 Advies VLACORO (Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening) aan de Vlaamse regering over het GRUP
8/04/2011 Principiële goedkeuring door de Vlaamse regering van het besluit tot definitieve vaststelling van het GRUP 'Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen. Dit laat Infrabel het indienen van een bouwaanvraag toe voor de geplande aanleg van de
ongelijkgrondse spoorvertakking
5/05/2011 Advies van de Raad van State
27/05/2011 Besluit van de Vlaamse Regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren na advies van de Raad van State
27/05/2011 Indienen van bouwaanvraag door Infrabel
Met besluit van 13 mei 2011 (jaarnummer 2071) formuleerde het districtscollege van Merksem, samen met het district Deurne een aantal aandachtspunten in verband met het project verbreding Albertkanaal.
Met besluit van 26 mei 2011 (jaarnummer 604) werd dit bevestigd door de
districtsraad. Belangrijk aandachtspunt daarin was ook de aanleg van de A102: het district
Merksem is geen voorstander van de A102 en zeker niet van de inplanting van op- en afritten
tussen de haven en het rond punt van Wommelgem. Dit zou eerder verkeer op de lokale wegen aantrekken dan voorkomen.
De districtsraad van Ekeren formuleerde in zitting van 20 juni 2011(jaarnummer 757) een advies, waarbij aangedrongen wordt op een ondergrondse aanleg van de spoorwegkruising van de lijnen L27A en L16A. Tevens werden daarin een aantal andere bezorgdheden opgenomen.
In het kader van het openbaar onderzoek, dat liep van 31 mei tot 30 juli 2011, formuleerde de stad Antwerpen in zitting van 18 november 2011 een ongunstig advies (jaarnummer 15241).
Met besluit van 9 december 2011 (jaarnummer 16362) sloot het districtscollege van Merksem zich aan bij het door het college van burgemeester en schepenen geformuleerde advies op het planmilieueffectrapport over de Oosterweelverbinding, waarbij o.m. de aandachtspunten voor
Merksem zijn opgenomen.
Feiten en context
Op 10 februari 2012 verleende de stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest een
bouwvergunning aan Infrabel voor de uitvoering van het project aanleg vertakking Oude
Landen.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2000, jaarnummer 619, en bij collegebesluit van 16 maart 2000, jaarnummer 3984, werden de bevoegdheden van de districten bepaald. Met het collegebesluit van 9 oktober 2002, jaarnummer 11543, en het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002, jaarnummer 2307, werden een aantal bevoegdheden van de districtsbesturen verder verfijnd.
De districtsbesturen zijn bevoegd voor het adviseren over districtsaangelegenheden en lokaal
openbaar domein.
Argumentatie
Indien het project vertakking Oude Landen wordt uitgevoerd volgens de door de
stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest afgeleverde bouwvergunning legt dit een zware hypotheek op het district Ekeren. Het districtscollege wenst daarom het besluit van de districtsraad van Ekeren van 20 juni 2011 te herbevestigen en aan de stad Antwerpen te vragen om deze bezwaren mee op te nemen als er beroep wordt aangetekend tegen de bouwvergunning.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege neemt kennis van de aflevering van een bouwvergunning aan Infrabel voor het project vertakking Oude Landen .
Artikel 2
Het districtscollege stelt vast dat er niet werd ingegaan op het ongunstig advies van de stad
Antwerpen.
Artikel 3
Het districtscollege van Ekeren herbevestigt het besluit van de districtsraad over de ontwikkeling van de 2e spoorwegtoegang Haven van Antwerpen in Ekeren van 20 juni 2011, jaarnummer 757.
Artikel 4
Het districtscollege beslist om de herbevestiging van deze bezwaren en vragen over te maken aan de stad Antwerpen met de uitdrukkelijke vraag om deze mee op te nemen als er beroep wordt aangetekend tegen de aflevering van de bouwvergunning.
Artikel 5
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Bij de opmaak van het tracé voor de hogesnelheidstrein (HST) doorheen België was duidelijk dat dit voor een aantal gemeenten meer dan omvangrijke gevolgen zou hebben.De doortocht van de Hoge Snelheidslijn (HSL) zou stedenbouwkundig of landschappelijk een ingreep vereisen om het tracé en de breuk in het weefselaanvaardbaar te maken.
SST-fonds Daartoe besliste de regering om een SST-fonds op te richten met de verplichting om de doortocht in die gemeenten aan de hand van 'urbanistische maatregelen' te compenseren. Deze verplichtingen zijn opgenomen in de overeenkomst van 7 augustus 1991 tussen de NMBS en de Belgische Staat en in haar bijvoegsel nr.2 van 5 november 2001 en houden in dat de NMBS dient in te staan voor de uitvoering en de ten lastenneming van werken van urbanistische en/of landschappelijke aard (rubriek 4 artikel 4 van de genoemde overeenkomst).
Voor de stad Antwerpen is in het fonds ondermeer voor het district Ekeren een fonds voorzien van 7 800 000,00 BEF (prijsniveau januari 1991 ABEX415). Omgerekend naar het prijsniveau juli 2004 (ABEX 579) komt dit neer op een geactualiseerd bedrag van 10 882 000,00 BEF of 269 768,00 EUR.
Overeenkomst met NMBS
Voor de aanleg van het fietspad Laar sloot het districtsbestuur Ekeren een overeenkomst af met NMBS waarin de modaliteiten zijn uitgewerkt voor de aanleg en de financiering van het fietspad Laar.
De overeenkomst met NMBS bepaalt onder meer het volgende:
1 (artikel 2) de stad Antwerpen (district Ekeren) is bouwheer en opdrachtgever van de werken en neemt derhalve de taken op zich die hieraan normaliter verbonden zijn zoals het verwerven van de benodigde terreinen, het opstellen en indienen van de benodigde bouwaanvraag, de studie, de aanbesteding en de verdere opvolging van de werken;
2 (artikel 3) het totaalbedrag ten laste van NMBS wordt gelimiteerd tot maximaal forfaitair 269 768,00 EUR. Na de aanbesteding zal het werk toegewezen worden aan de laagste regelmatige inschrijver voor het bedrag A (exclusief btw). Indien het eindbedrag van de werken lager is dan het gelimiteerd bedrag zal het resterende saldobedrag integraal behouden blijven binnen het SST-fonds. De stad Antwerpen (district Ekeren) kan op eigen initiatief andere projectvoorstellen aan de NMBS ter goedkeuring voorleggen voor de verdere invulling van het resterende saldobedrag. De projectvoorstellen vallen onder deze overeenkomst. Er dienen geen aparte overeenkomsten afgesloten te worden;
3 (artikel 4) het overeengekomen aandeel van NMBS, en eventueel dit van het districtsbestuur, wordt door de aannemer rechtstreeks gefactureerd aan en betaald door de betrokken partij(en). Deze facturaties gebeuren naargelang de werken vorderen en na goedkeuring van de vorderingsstaten en de afrekening door de stad Antwerpen.
Feiten en context
Het districtscollege keurde op 20 april 2011 (jaarnummer 1533) het definitief ontwerp voor het aanleggen van een fietspad in het Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug en de Kluislaan) goed en gaf opdracht aan de bedrijfseenheid stadsontwikkeling om de aanbestedingsdocumenten op te maken. Bij de verdere uitwerking werd het waterhuishouden verder onderzocht en kwamen verschillende problemen aan het licht.
Juridische grond
Stedenbouwkundige vergunning
In uitvoering van artikel 4.7.1.§1 en artikel 4.7.26.§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden de stedenbouwkundige vergunningen, voor handelingen van algemeen belang of voor aanvragen ingediend door publiekrechtelijke of semipublieke rechtspersonen, afgeleverd door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar binnen de bijzondere procedure.
Riolering
Sinds 1 juli 2004 is de riolering een bevoegdheid van AWW.
De gemeenteraad keurde op 1 maart 2010 (jaarnummer 287) de samenwerkingsovereenkomst met AWW goed.
Regelgeving bevoegdheid
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet.
Argumentatie
Gelet op de huidige randvoorwaarden voor de aanleg van een fietspad op een districtsroute (ondermeer veiligheid, comfort en herkenbaarheid), dient een fietspad uitgevoerd te worden met een rode toplaag in asfalt en dient de constructie een hoge stabiliteit te garanderen in geval er een voertuig (auto, bus of zelfs vrachtwagen) het fietspad als rijbaan gebruikt. Om deze redenen werd ervoor gekozen om het fietspad boven een keerwand in de gracht te plaatsen. Het dubbelrichting fietspad sluit zo aan bij de andere fietsverbindingen (eerste stuk Laar en Kluislaan) en zorgt ervoor dat de fietser niet onnodig de rijweg moet oversteken.
Voor de aanleg van het fietspad in het Laar werd op 3 oktober 2011 een stedenbouwkundige vergunning ingediend bij Agentschap Ruimte en Erfgoed Antwerpen, Ruimtelijke Ordening. Het fietspad, uit te voeren in asfalt, staat hier ingetekend met een breedte van 2,50 m en heeft een schrikstrook van 0,48 m tussen rijbaan en fietspad. Aan de zijde van de gracht wordt een stalen hekwerk bevestigd. Het fietspad wordt verhoogd aangelegd (0,20 m) boven de rijbaan.
Omdat de fietspadconstructie op een keerwand in de gracht werd voorzien en gezien de voorgeschiedenis van wateroverlast in het Laar en omstreken heeft de bedrijfseenheid stadsontwikkeling in samenwerking met Rio-link de waterhuishouding tot in detail uitgewerkt.
Om een goede afwatering van de beek te verzekeren dient men een aftakking te voorzien naar de Wielseweg.
Tevens heeft men vastgesteld dat men in het Laar de waterleiding dient te vervangen omdat de bestaande leiding nog uit een asbestbuis bestaat.
Omdat men voor deze werken de bestaande weg gedeeltelijk moet opbreken heeft de bedrijfseenheid stadsontwikkeling het ontwerp verder uitgewerkt.
Met deze werken heeft het district de mogelijkheid om heel de straat aan te leggen en tegemoet te komen aan vragen van externe partners (de rioolbeheerder, drinkwatermaatschappij en De Lijn) alsook het fietspad uit te voeren conform de normen van het fietsvademecum.
Rioolbeheerder Rio-link wenst ook de huisaansluitingen te vervangen en een gescheiden stelsel aan te leggen in het Laar en de Wielseweg.
Met de 3 meter ruimte die beschikbaar is na de lange procedure van onteigening is er slechts één oplossing die kan voldoen aan het fietsvademecum, namelijk een dubbelrichting fietspad.
Het aangepaste ontwerp voorziet een profiel met een fietspadbreedte van 2,50m, een schrikstrook van 1,03m, een rijwegbreedte van 6,20m en een voetpad van 1,50m aan de onpare zijde.
Door het verbreden van de schrikstrook tussen het fietspad en de rijweg naar 1,03 m voldoet het fietspad aan de normen van het fietsvademecum (fietspad minstens 2,0 m breed, vrijliggend van de rijbaan met minstens 1,0 m brede schrikstrook) en kunnen bijkomende subsidies bekomen worden voor de aanleg van fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Er wordt ook aandacht geschonken aan het optimaal signaleren van de aanwezigheid van fietsers bij de in- en uitritten ter plaatse van de feestzalen en een verbeterde overgang van het fietspad naar de Kluislaan waar de bestaande fietssluis verwijderd zal worden. Het concept van een bredere rijweg met een voetpad aan de onpare zijde wordt doorgetrokken tot aan de Wielseweg.
Langs sommige percelen zal het voetpad niet of nauwelijks de ruimte hebben en komt de boordsteen van de rijweg tot tegen de perceelsgrens (haag).
Ook is het wenselijk dat men de nutsleidingen, die onder de rijbaan liggen, verplaatst en onder het voetpad legt zodat voor een eventueel herstel de rijweg niet moet opgebroken worden.
De bedrijfseenheid stadsontwikkeling adviseert het district om met de betrokkenen te onderhandelen over het onteigenen of afstand te doen van een strook grond, zodat in het Laar overal een voetpad met een breedte van 1,5m kan worden aangelegd, eventueel in een later stadium, en dat men de nutsleidingen onder het voetpad kan leggen.
Door het fietspad en de rijweg van elkaar te scheiden door een schrikstrook, door een duidelijk hoogteverschil tussen fietspad en rijweg, alsook door het verbreden van de rijweg en het aanleggen van een voetpad, aan de onpare zijde, zal de veiligheid voor de gebruikers verhogen.
Stedenbouwkundige vergunning
Voor de aanleg van het fietspad in het Laar werd op 3 oktober 2011 een stedenbouwkundige vergunning ingediend bij Agentschap Ruimte en Erfgoed Antwerpen, Ruimtelijke Ordening.
Bij uitbreiding van het project moet er eveneens een bouwaanvraag ingediend worden volgens de bijzondere procedure voor het verharden van onverharde oppervlakte.
Hiervoor zal een aanpassing van de goedgekeurde bouwaanvraag ingediend worden, met aanduiding van het vergunde fietspad. Als de vergunning van het fietspad verkregen is kunnen al voorbereidende werken ter plaatse starten (zoals ruimen van de gracht, rooien bomen).
SST-fonds
Het district heeft op 21 februari 2012 de mondelinge bevestiging gekregen van Infrabel dat het district de som van het SST Fonds, bestemd voor de aanleg van het fietspad Laar, mag gebruiken voor het vergoeden van andere zaken die met het project gerelateerd zijn, zoals de aanleg van een nieuw voetpad, het verbreden van de rijweg, studiekosten veiligheidscoördinatie.
Verder overleg is gepland tussen Infrabel en het district om deze afspraak te formaliseren.
Openbare verlichting
De huidige verlichting is in het jaar 2000 geplaatst en is niet aan vernieuwing toe.
De palen zijn hoog genoeg (8m) om de weg, inclusief fietspad, te verlichten.
Eventueel dienen er door de aanleg van het voetpad aan de onpare zijde enkele verlichtingspalen verplaatst te worden.
Conclusie
Niettegenstaande een gedeeltelijke ingebruikname van private grond noodzakelijk is en men een stedenbouwkundige vergunning dient aan te vragen, stelt de bedrijfseenheid stadsontwikkeling voor om de uitbereiding van het project goed te keuren zodat er een volledige veiligere weg voor de gebruikers kan aangelegd worden.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege keurt de uitbreiding van de werken in het Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug en de Kluislaan) en de Wielseweg goed.
Artikel 2
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst
Taak
districtssecretaris
de nodige kredieten te voorzien
stadsontwikkeling/ontwerp en uitvoering/ontwerpers
Groen stemt tegen omwille van de volgende belangrijke redenen:
- te weinig veilige fietsvoorzieningen
- pleintje van de Bierpruver mag geen parking worden
- het voorstel ter stemming stelt de aanleg weer uit: eerst wachten op de goedkeuring van de module 10 en een garantie voor bijkomende parkeerplaatsen is nutteloos.
- HERINRICHTING VAN EEN SCHOOLBUURT AAN OF IN DE NABIJHEID VAN EEN GEWESTWEG.
Inleiding
Met deze module verbinden de partijen (het gewest, de lokale overheid, de school, de VVM) zich tot een herinrichting van een schoolbuurt aan of in de nabijheid van een gewestweg
om de verkeersveiligheid voor de scholieren te verbeteren;
om hun verplaatsingen te voet, met de fiets, bus, tram, trein of carpool te bevorderen;
om een evenwicht na te streven tussen de verschillende categorieën verkeersdeelnemers.
Concreet betekent dat onder meer: snelheidsbeheersing, verbetering van de oversteekbaarheid, bescherming van de voetgangers en de fietsers, en veilige in- en uitstapmogelijkheden voor scholieren die met bus of tram komen of die met de auto worden gebracht. De herinrichting moet gerealiseerd worden zonder het parkeeraanbod te verruimen en mag geen ingrepen bevatten die in hoofdzaak het wegbeeld verfraaien of vooral de commerciële context verbeteren.
En nog een opmerkingske: In de Jozef De Weerdstraat wordt aan beide zijden geparkeerd...
Stad Antwerpen
District Ekeren Districtsraad
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad;
De heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Louis Van Gasse, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Cecilia Van den Sande, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Luc Van Berlo, Leopold Bruyninckx, mevrouw Elke Van Espen, de leden;
Mevrouw Karin Nauwelaerts, secretaris.
Iedereen aanwezig
Openbare zitting van 27 februari 2012
districtsraadsbesluit: 247 van maandag 27 februari 2012
afwijking principe pensioenfonds goedkeuring college 5 mei 2006 5472
aanvraag Stedenbouwkundig attest gunstig advies districtscollege 7 juli 2006 2231
stedenbouwkundig attest Nieuwbouw commerciële ruimtes en woonfunctie gunstig advies college 9 maart 2007 3031
opstarten procedure voor het uitvoeren van bouwwerken goedkeuring districtscollege 22 november 2007 3848
goedkeuring rapport betreffende het uitvoeren van bouwwerken en goedkeuring procedure goedkeuring districtscollege 13 maart 2008 884
mandatering Vlaamse Bouwmeester voor procedure open oproep met het oog op een onderhandelingsprocedure. Goedkeuring projectdefinitie goedkeuring districtsraad 26 mei 2008 696
verkoop onder voorwaarden. goedkeuring districtsraad 23 juni 2008 843 goedkeuring projectdefinitie goedkeuring districtsraad 22 september 2008 1029
samenstelling jury goedkeuring districtscollege 7 oktober 2008 3416
kennisname selectiebeslissing Open Oproep project 1615 goedkeuring districtscollege 12 november 2008 3855
bestek en overeenkomst met ontwerper goedkeuring districtscollege 12 november 2008 3873
winnaar OO1615 goedkeuring districtscollege 10 maart 2009 869
goedkeuring overeenkomst ontwerper goedkeuring districtscollege 20 augustus 2009 2744
toewijzing verkoop grond aan het Kristus-Koningplein goedkeuring college burgemeester en schepenen 22 januari 2010 649
opdracht procesbegeleiding en communicatie aan Adviesburo voor communicatie en planning bvba goedkeuring districtscollege 30 november 2010 4975
opdracht aan Land om een voorontwerp te maken en opdracht aan Adviesburo voor communicatie en planning bvba om een overzichtsnota te maken inclusief communicatieplan goedkeuring districtscollege 15 februari 2011 554
conceptnota en overzichtsnota met communicatieplan goedkeuring districtscollege goedkeuring districtsraad 10 mei 2011 23 mei 2011 1890 579
voorontwerp Goedkeuring districtscollege Goedkeuring districtsraad 7 juni 2011 20 juni 2011 2497 701
Het districtscollege van Ekeren keurde op 7 juni 2011 (jaarnummer: 2497) het voorontwerp voor de heraanleg van het Kristus-Koningplein goed en besliste om:
1 een infomoment te organiseren voor de bewoners;
2 advies in te winnen van de raadscommissie, de jeugd-, de scholen- en de seniorenraad.
De districtsraad keurde op 20 juni 2011 het voorontwerp goed.
Het definitief ontwerp werd een eerste keer voorgelegd aan de districtsraad in december 2011.
Dit punt werd verdaagd.
Feiten en context
Het studiebureau maakte een definitief ontwerp op en de bedrijfseenheid stadsontwikkeling legt dit ter goedkeuring voor.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
Stedenbouwkundige vergunning
Bijzondere procedure
In uitvoering van artikel 4.7.1.§1 en artikel 4.7.26.§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden de stedenbouwkundige vergunningen, voor handelingen van algemeen belang of voor aanvragen ingediend door publiekrechtelijke of semipublieke rechtspersonen, afgeleverd door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar binnen de bijzondere procedure.
Riolering
Sinds 1 juli 2004 is de riolering een bevoegdheid van AWW. De gemeenteraad keurde op 1 maart 2010 (jaarnummer 287) de samenwerkingsovereenkomst met AWW goed.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet vereist omdat de goedkeuring van een definitief ontwerp nog geen directe financiële gevolgen heeft.
Jeugdparagraaf
Op 10 december 1998 (jaarnummer 16999) keurde het college de uitvoering van de jeugdparagraaf goed. Dit betekent dat in de stedelijke procedure heraanleg openbaar domein het advies van de jeugdraad en de resultaten van een eventuele jeugdpeiling worden ingepast.
Op 7 november 2011 bracht de jeugdraad ongunstig advies uit: 3 het voorontwerp is zeer sober gebleven, er veranderde niet veel van het concept tot het voorontwerp. Er zijn geen aanpassingen gedaan om het plein op te vrolijken. De jeugdraad adviseert nadrukkelijk om het plein levendiger te maken, op te vrolijken en aantrekkelijker te maken. Dit kan door bijvoorbeeld banken te laten ontwerpen door kunstenaars, speeltoestellen te integreren, een schaakbord- of dambordjespatroon te voorzien op het plein, door te werken met gekleurde tegels;
Argumentatie:
Er werd bewust gekozen voor een sober concept waarbij centraal een glanzende pleinvloer met patroon komt. Dit element zal het plein speciaal maken. Het is niet de bedoeling om speeltoestellen te integreren. Deze worden in de buurt op andere plaatsen voorzien. Omdat er al een speciale pleinvloer met patroon aanwezig is, is het niet wenselijk om nog extra opvallende elementen zoals gekleurde vlakken of andere patronen te integreren. Dit zou afbreuk doen aan het ontwerp.
4 dat het een meerwaarde is voor het centrum van Ekeren indien het organiseren van kleine evenementen, ook na heraanleg, nog mogelijk is op het Kristus-Koningplein. Bijvoorbeeld: ganzenrijden;
Argumentatie:
Kleine evenementen blijven mogelijk op het plein, hiervoor worden ook evenementkasten voorzien. Ook voor het ganzenrijden worden ondergronds voorzieningen geplaatst om de galg te plaatsen.
5 meer groen te voorzien dan de vooropgestelde bomen, bijvoorbeeld bloembakken;
Argumentatie:
Het ontwerp kiest bewust voor enkele grote bomen met een groot groenvolume in de hoogte. Lage beplanting zou het plein opdelen en voor evenementen mogelijk een obstakel kunnen zijn.
6 na te gaan of de speciale tegels niet te glad zijn om over te fietsen of wandelen bij regenweer;
Argumentatie:
De speciale tegels worden gemaakt van graniet. De glanzende delen ervan worden gebrand, waardoor deze stroef zullen blijven.
5de inplanting van een aanplakbord of aanplakzuil op het plein;
Argumentatie:
Dit wordt bekeken.
7
dat er gaten voorzien worden om een vlaggenmast te installeren zodanig dat er geen gebruik meer gemaakt moet worden van de externe breugelbakken;
Argumentatie:
Er kunnen, indien het district dat wenst, voorzieningen gemaakt worden voor het plaatsen van vlaggenmasten. Dit wordt nader bekeken.
8 dat er ook banken in de schaduw voorzien worden;
Argumentatie:
Aan de noordoostzijde van het plein zijn banken voorzien onder de bomen.
9
een volledige verlichting van de fietsenstalling, bijvoorbeeld met grondverlichting;
Argumentatie:
De fietsenstallingen worden voldoende verlicht door de gevelarmaturen in combinatie met de pleinverlichting. Hiervoor werd reeds een lichtstudie uitgevoerd.
Seniorenparagraaf
Op 26 april 2004 ging de districtsraad principieel akkoord om de stedelijke procedure voor heraanleg van het openbaar domein, wat Ekeren betreft, te verfijnen en een seniorenparagraaf in te voeren, zonder dat deze procedure verzwaart.
Op 16 november 2011 bracht de seniorenraad gunstig advies uit, mits men het aantal parkeerplaatsen tracht te optimaliseren.
Infomoment bewoners
Op 28 september 2011 was er een infomoment voor de bewoners met volgende reacties/opmerkingen:
1 het dubbelrichtingsverkeer in de Jozef De Weerdtstraat staat ter discussie bij de bewoners. De verkeerssituatie moet worden bekeken;
Argumentatie:
Momenteel mag er maar aan één zijde geparkeerd worden in de Jozef De Weerdstraat. Het profiel is bijgevolg breed genoeg voor dubbelrichtingsverkeer. De rijrichtingen blijven dus behouden in het ontwerp.
2 nakijken of een afslagstrook in de Dorpstraat mogelijk is om het verkeer het plein te laten opdraaien;
Argumentatie:
Er werd een extra afslagstrook voorzien richting het plein komende vanuit de Dorpsstraat.
Argumentatie
De inspraakprocedure is voorbij. Naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen maakte het studiebureau een definitief ontwerp op en bracht ten opzichte van het voorontwerp volgende wijzigingen aan:
1 de parkeervakken die op het plein liggen zijn telkens per plaats apart aangeduid;
2 alle bochtstralen werden aangepast zodat de bereikbaarheid voor de brandweer gegarandeerd blijft;
3 er werden 2 gehandicaptenparkeerplaatsen ingericht;
4 het zebrapad ter hoogte van de school in de Alfons Jeurisstraat werd gesupprimeerd;
5 er werd een extra afslagstrook voorzien richting het plein komende vanuit de Dorpsstraat;
6 het zebrapad in de Dorpsstraat aan de noordzijde van plein werd gesupprimeerd.
Commissie openbaar domein
Op 14 november 2011 bracht de commissie openbaar domein gunstig advies uit met volgende opmerkingen:
Het kruispunt met de Dorpstraat moet veilig gemaakt worden. Door de aanleg van een afslagstrook ontstaat er een onveilige situatie. De bedrijfseenheid stadsontwikkeling stelt voor om het definitief ontwerp (22 november 2011) voor de heraanleg van het Kristus-Koningplein goed te keuren.
Stedenbouwkundige vergunning
Voor deze werken is een stedenbouwkundige vergunning vereist omdat het een volledige heraanleg betreft.
Timing
De actuele timing van het project ziet er als volgt uit.
TIMING KRISTUS-KONINGPLEIN EKEREN
VO VO op COD 6/06/2011
VO op DC 7/06/2011
VO op raadscomissie Ekeren 6/06/2011
VO op raadszitting 20/06/2011
Hoorronde loop van sept 2011
DO werkvergadering 1 DO eind sept 2011
werkvergadering 2 DO midden okt 2011
DO op COD begin nov 2011
DO op DC eind nov 2011
DO op districtsraad Ekeren eind februari 2012
BA Aangetekend schrijven start BA eind februari 2012
BA aanleveren half april 2012
BA op Stadscollege half mei 2012
BA naar RO eind mei 2012
BA aangekomen
BA openbaar onderzoek start eind juni 2012
BA eind openbaar onderzoek eind juli 2012
BA binnen (35 dagen voor werf) eind oktober 2012
AB
AB voorlopig aanleveren (55
werkdagen na aanleveren BA) half juli 2012
opmerkingen formuleren half augustus 2012
AB definitief aanleveren eind augustus 2012
AB op DC eind september 2012
AB publicatie half oktober 2012
Offertes binnen + aangetekend
schrijven eind november 2012
Rapport gunning eind december 2012
gunning op DC eind januari 2013
Start werken ten vroegste maart - april 2013
Besluit
De districtsraad keurt het volgende besluit goed met : 9 stemmen voor : Ronny Kruyniers, Koen Palinckx, Sabine Coene, Erik Bernard, Marc Elseviers, Steven De Schepper, Emelie Smits, Elke Van Espen en Freddy Wens,
3 stemmen tegen : Benoit Mores, Leopold Bruyninckx en Ilse De Schutter en
7 onthoudingen : Louis van Gasse, Cecilia Van den Sande, Luyckx Christel, Kurt Van Noten, Yolande Boudewijns, Freddy Geens en Luc Van Berlo.
Artikel 1
De districtsraad keurt het definitief ontwerp van het Kristus-Koningplein goed en engageert zich om alles in het werk te stellen om de door de administratie voorgelegde timing te versnellen met als uiteindelijk doel de volledige aanbesteding dit kalenderjaar te voltooien.
Artikel 2
Omwille van het akkoord dat het aantal parkeerplaatsen gelijk moet blijven ten opzichte van het huidige aantal parkeerplaatsen in de uitgebreide projectzone van het Kristus-Koningplein, geeft de districtsraad de volgende opdrachten aan het districtscollege:
1. Acht parkeerplaatsen te creëren aan het plein van het standbeeld de Bierpruver.
2. De effectieve start van de werken voor de heraanleg van het KK plein pas uit te voeren na goedkeuring van de koepelmodule, gevoerd in het kader van de Module 10 procedure voor de Kloosterstraat, in de gemeenteraad van Antwerpen. Dit om de +/- 15 bijkomende parkeerplaatsen, in het kader van het bereiken van het stand still principe, te garanderen.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Interpellatie van raadslid Ilse De Schutter. Cambio.
Lees vooral de vragen en dan de "antwoorden". Als U een antwoord op vraag 1 vindt, laat het mij dan dringend weten...
Stad Antwerpen
beraadslaging/proces verbaal District Ekeren Districtsraad
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad;
De heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Louis Van Gasse, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Cecilia Van den Sande, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Luc Van Berlo, Leopold Bruyninckx, mevrouw Elke Van Espen, de leden;
Mevrouw Karin Nauwelaerts, secretaris.
Iedereen aanwezig
Openbare zitting van 27 februari 2012
districtsraadsbesluit: 276 van maandag 27 februari 2012
Ekeren A-Punt
2 Interpellatie van raadslid Ilse De Schutter. Cambio. (Jaarnummer 276)
Auteur: Elsy De Backer
Motivering
Feiten en context
Op 20 februari 2012 diende raadslid Ilse de Schutter een interpellatie in.
Juridische grond
Volgens artikel 32 van het gemeentedecreet hebben de districtsraadsleden het recht om aan de burgemeester en aan het college mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Artikel 58 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen regelt de manier waarop een interpellatie kan ingediend worden.
Argumentatie
Raadslid Ilse De Schutter legt de hiernavolgende tekst als interpellatie voor aan de districtsraad:
Interpellatie : Cambio
Op 7 februari 2012 werd tijdens het districtscollege het advies rond Proefopstelling i.v.m. voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen op de openbare weg besproken. (A-punt jaargang 501).(B2012-00501)
Voorgeschiedenis:
Op 13 september werd door het directiecomité van het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen (Pakeerbedrijf) de installatie van 10 oplaadpalen voor elektrische voertuigen goedgekeurd.
Feiten en Context:
De verwachtingen zijn dat het aantal elektrische voertuigen zal stijgen tot 15% in 2020. De installatie van laadpalen is noodzakelijk om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. In dit kader wordt voorgesteld om een aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen te installeren.
Hierbij wordt in overleg met Cambio gezocht om oplaadpunten in te richten naast autodeelstaanplaatsen van Cambio, zodat ook hun wagens gebruik kunnen maken van deze faciliteiten.
Zo werd voor District Ekeren als locatie naar voor gedragen:
Frans Harrewijnlaan: op het dwarse parkeervak, rechts naast boom, ter hoogte van de kerk ( één plaats). Het districtscollege heeft als proefopstelling deze plaats niet goedgekeurd en adviseert om de piste van de parking van Delhaize opnieuw te onderzoeken, zoals eerder beslist i.v.m. parkeerplaatsen voor Cambio.
Hierbij heb ik de volgende vragen:
Waarom werd de plaats op de Frans Harrewijnlaan, welke een zeer centrale plek is en door menig potentieel Cambio gebruiker geapprecieerd worden zal, negatief geadviseerd? Als oplaadpunt voor elektrische voertuigen was de plaats aan de Frans Harrewijnlaan ook zeer centraal gelegen.
Hoe ver staat het nu met de piste van de Cambio-staanplaats aan de Delhaize?
De principebeslissing voor Autodelen, op vraag van Groen, werd reeds tijdens de districtsraad van 26 november 2007 genomen.(D2007-001838)
Graag hadden we vooruitgang in dit dossier.
Ilse De Schutter
Raadslid Groen
Besluit
Artikel 1
De districtsraad neemt kennis van de interpellatie van raadslid Ilse de Schutter over Cambio.
Artikel 2
De districtsraad neemt kennis van het antwoord van districtsschepen Koen Palinckx:
-
Er zijn vanuit het districtsbestuur initiatieven genomen t.a.v. Cambio, zonder resultaat.
-
Er was ook een vertragend element op stedelijk niveau m.b.t. een meningsverschil met Cambio over het al dan niet plaatsen van beugels. Voor 2012 zijn er in geen geval cambioplaatsen gepland in Ekeren.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad;
De heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Louis Van Gasse, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Cecilia Van den Sande, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Luc Van Berlo, Leopold Bruyninckx, mevrouw Elke Van Espen, de leden;
Mevrouw Karin Nauwelaerts, secretaris.
Iedereen aanwezig
Openbare zitting van 27 februari 2012
districtsraadsbesluit: 277 van maandag 27 februari 2012
Ekeren A-Punt
3 Interpellatie van raadslid Luc Van Berlo. Speeltuin Van De Weyngaertplein te Mariaburg. (Jaarnummer 277)
Auteur: Elsy De Backer
Motivering
Feiten en context
Op 22 februari 2012 diende raadslid Luc Van Berlo een interpellatie in.
Juridische grond
Volgens artikel 32 van het gemeentedecreet hebben de districtsraadsleden het recht om aan de burgemeester en aan het college mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Artikel 58 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen regelt de manier waarop een interpellatie kan ingediend worden
Argumentatie
Raadslid Luc van Berlo legt hierna volgende tekst als interpellatie voor:
Initiatiefrecht raadsleden. Interpellatie van raadslid Luc Van Berlo. Speeltuin Van De Weyngaertplein te Mariaburg
Motivering
SD 4. Jongeren moeten een plaats hebben in Ekeren
OD 4.1. Uitbouw van infrastructuur, ruimte voor activiteiten (opwaardering oude en investeren in nieuwe)
Actie 4.1.7. Het onderhoudsprogramma voor de speeltuinen, dat de vorige legislatuur is opgestart, dient behouden te blijven.
Feiten en context:
April 2010 werden de plannen voor een nieuwe speeltuin op het Van De Weyngaertplein voorgesteld. In oktober 2010 werden drie versleten speeltuigen preventief verwijderd op de speeltuin (dubbelschommel, wiebelpaardjes, klimtoren met schuifaf). Op de districtsraad van 28 maart 2011 vroeg ik de schepen Sabine Coene waarom het zo lang duurde eer de nieuwe speeltuigen zouden geplaatst worden. De schepen gaf aan dat de aannemers met hun offertes ver boven het begroot bedrag gestegen waren. Een nieuwe aangepaste uitschrijving was lopende, ook beloofde de schepen toen in najaar aan de werken te beginnen. Om tijdelijk tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de spelende kinderen heb ik via mijn vraag terug een schommel gevraagd.
Deze schommel uit de stadsreserve is toen enkele maanden later geplaatst, met de belofte om een nieuwe te bestellen voor later.
Bedenking:
Tijdens een informatieavond in april 2010 in de turnzaal van de VBSM hebben we vanuit het district grote verwachtingen geschept voor de heraanleg van de speeltuin op het Van de Weyngaertplein. Het waren plannen die heel wat verder gingen dan wat extra toestellen bijplaatsen en wat nieuw gras.
De deskundige van het tekenbureau van de stad Antwerpen, Jill Buytaert, lichtte toen toe dat het plein in leeftijdszones zal opgedeeld worden, afgescheiden door twee looplijnen. Langs die lijnen zouden betonnen zitmuren komen, rondom nieuwe hagen. Er worden dan afzonderlijke zones voor kinderen tot 6 jaar, kinderen tussen 6 en 12 jaar en voor 12-18-jarigen voorzien. De kinderen krijgen aangepaste speeltuigen, de jongeren een klimmuur, een lianenschommel en een schuilhok.
Ook het basketplein zou weer in goede staat gebracht worden. Kostprijs werd toen geschat op ruim 100.000 euro en streefdatum van de heraanleg was toen lente 2011.
In het Nieuw Kwartierkrantje van de wijkwerking stond te lezen:
Mooie plannen maar minder gelukkig bleken de petanqueliefhebbers die zullen moeten spelen op de looplijn in dolomiet, terwijl zij liever een echt afgebakend veldje zouden willen, zelfs twee om ook toernooien te kunnen organiseren.
Mijn vragen:
1) Hoe komt het dat men nu nog niet gestart is met de heraanleg van de speeltuin?
2) Hoelang zullen de kinderen nog op hun speeltuigen moeten wachten?
3) Wat gaat er nog gerealiseerd worden van de oorspronkelijke plannen?
a) Wat zal er geschrapt worden wegens te duur? Hopelijk wordt er niet bespaard op het aantal speeltuigen, maar wel op beton en haagaanleg. De kinderen vroegen enkele jaren terug vooral wat extra speeltuigen bij de 6 die er toen waren.
b) Komt men tegemoet aan de verzuchtingen van de petanquespelers die een afgebakend speelveld met start en eindbalk wensen?
Luc Van Berlo, onafhankelijk raadslid te Ekeren.
Besluit
Artikel 1
De districtsraad neemt kennis van de interpellatie van raadslid Luc Van Berlo over het speeltuin Van de Weyngaertplein te Mariaburg, Ekeren.
Artikel 2
De districtsraad neemt kennis van het antwoord van districtsschepen Sabine Coene :
-
Inderdaad heeft de heraanleg van het speelterrein een spijtige vertraging opgelopen.
-
Wat de kost betreft, werd o.m. beton geschrapt, ook enkele speeltuigen (bvb. schommel) maar die komen er later zeker via een ander budget.
-
Aan de verzuchtingen van de petanquespelers wordt tegemoet gekomen.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Weer een gemiste kans: district weigert aan Stad om extra personeel te vragen. Dit terwijl een knutselatelier in elke wijk een doelstelling was binnen het bestuursakkoord.
Stad Antwerpen
beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie
Districtsraad
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad;
De heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Louis Van Gasse, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Cecilia Van den Sande, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Luc Van Berlo, Leopold Bruyninckx, mevrouw Elke Van Espen, de leden;
Mevrouw Karin Nauwelaerts, secretaris.
Iedereen aanwezig
Openbare zitting van 27 februari 2012
districtsraadsbesluit: 278 van maandag 27 februari 2012
Ekeren A-Punt
4 Interpellatie van raadslid Luc Van Berlo. Openingsmomenten knutselatelier in Mariaburg. (Jaarnummer 278)
Auteur: Elsy De Backer
Motivering
Feiten en context
Op 22 februari 2012 diende raadslid Luc van Berlo een interpellatie in.
Juridische grond
Volgens artikel 32 van het gemeentedecreet hebben de districtsraadsleden het recht om aan de burgemeester en aan het college mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Artikel 58 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen regelt de manier waarop een interpellatie kan ingediend worden.
Argumentatie
Raadslid Luc Van Berlo legt de hiernavolgende tekst als interpellatie voor aan de districtsraad :
Initiatiefrecht raadsleden. Interpellatie van raadslid Luc Van Berlo.
Openingsmomenten knutselatelier in Mariaburg
Motivering
Het oude bibliotheekgebouw van Mariaburg aan het Van De Weyngaertplein heeft in haar
achterbouw een goed draaiend knutselatelier. In ons bestuursakkoord willen we i.v.m. het
jeugdaanbod in de wijk o.a. volgende punten verwezenlijken of te minste behouden:
SD 4. Jongeren moeten een plaats hebben in Ekeren.
Actie 3.7.2. Creatieve jeugdateliers in alle wijken.
Feiten en context
Deze achterbouw is enkele jaren terug volledig vernieuwd. Het succesvolle knutselatelier onder
leiding van Rina heeft zon 80 wekelijks terugkomende jonge kunstenaartjes in haar werking. De wachtlijsten zijn nog steeds zeer lang en iedereen die de kans krijgt om met haar samen te knutselen komt steeds trots met nieuwe creaties naar huis. Vele kinderen kijken er wekelijks dan ook naar uit om er te gaan knutselen. Groot is de teleurstelling dan ook als Rina er een week niet is. Enkele ouders spraken me aan over de toch soms wel lange perioden dat er niet geknutseld kan worden door Rinas afwezigheid.
Zo blijkt dat het knutsellokaal steeds een weekend extra, soms week, voor en na de schoolvakantieweken gesloten is. Zo was bijvoorbeeld het knutsellokaal op woensdag al vanaf 21 december tot 25 januari in vakantie.
Bij navraag bij Rina bleek dat aangezien ze er alleen voor staat en ze verplicht is haar wettelijke vakantie op te nemen, ze niet anders kan dan op die momenten extra weken te sluiten. Ook als Rina eens ziek wordt of omwille van familiale reden thuis moet blijven vallen de lessen weg. Ook nu vanaf vrijdag 17 februari 12 gaat het atelier voor de krokusvakantie, een week vooraf en na gesloten zijn. Spijtig want zo kan het zijn dat sommige knutselopdrachten soms weken moeten wachten op verdere afwerkingen, wat veel kinderen teleurstellend vinden.
Zeer spijtig want als in het onderwijs iemand door omstandigheden enkele weken niet les kan geven, wordt er steeds waar mogelijk naar vervanging gezocht. Op mijn vraag naar haar vakantieregeling, of deze ook niet zoals in het onderwijs tijdens de vakanties valt, bleek dat helemaal niet zo te zijn. Rina geeft immers ook zomercursussen voor de Grabbelpas, wordt met haar waardevolle ervaring ingeschakeld voor opleidingsdagen aan jonge Speltrappers- of Grabbelpas-monitors Wel knap dat zo haar kennis doorgegeven wordt aan de jongere generatie.
Ondertussen ook wel tragisch dat ze er nog steeds alleen voor staat. Ook naar de toekomst toe zou het goed zijn om verdere continuïteit te verzekeren dat men Rina met een extra opgeleide kracht kan ondersteunen. Zo kan deze persoon al enkele jaren meedraaien, de nodige knutselkennis vergaren, voordat Rina bijvoorbeeld op pensioen zal gaan.
Vandaar mijn vragen:
1. Waarom wordt er geen vervanging voorzien als Rina geen les kan geven?
2. Wil het district aan de stad de vraag stellen naar een extra opgeleide kracht die Rina kan bijstaan of (part-time) vervangen indien nodig?
3. Welke acties zijn er al ondernomen om extra opgeleid personeel aan de jeugdateliers te verbinden?
4. Kan het districtscollege zich vinden in de hierboven gevolgde redenering en bedenkingen en zo ja welke acties denkt het districtscollege te kunnen ondernemen en binnen welke termijn?
Luc Van Berlo, onafhankelijk raadslid te Ekeren.
Besluit
Artikel 1
De districtsraad neemt kennis van de interpellatie van raadslid Luc Van Berlo over het knutselatelier in Mariaburg.
Artikel 2
De districtsraad neemt kennis van het antwoord van districtsschepen Sabine Coene :
-
Een tweede professionele kracht voorzien is onmogelijk. Er wordt gestreefd naar het
inschakelen van vrijwilligers, maar we willen ook geen kwaliteitsverlies.
-
De werking van dit atelier is ook anders dan bijvoorbeeld een school waar als de lesgever
afwezig is wel in vervanging wordt voorzien.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
EKEREN - In de Weerstandersstraat is maandagnamiddag een veranda beschadigd geraakt door een brand. Opzettelijke brandstichting kan niet worden uitgesloten.
Rond 16.30 uur merkte een buurvrouw maandagnamiddag op dat aan de achterzijde van een woning in de Weerstandersstraat een brand was ontstaan onder de overkapping van een veranda.
De buurvrouw wilde de bewoners verwittigen, maar er was niemand thuis. Ondertussen werd ook de brandweer verwittigd.
Even later kwam een buurmeisje thuis. Samen met enkele buren kon ze het vuur blussen. Dat lukte voor dat de brandweer ter plaatse was. Niemand raakte gewond.
Het vuur was ontstaan onder een tafel. De houten vloer raakte geblakerd en de tafel smolt gedeeltelijk weg. Ook een plastic tuinstoel, een fiets en enkele konijnenhokken liepen brandschade op.
Medewerkers van het lab van de federale politie kwamen ter plaatse voor sporenonderzoek.
Publieke inspraak van 13 maart 2012 tot en met 30 april 2012 over het Plan-MER voor de Tweede Spoorontsluiting van de haven van Antwerpen en het Plan-MER voor de A13/E34 tussen de verkeerswisselaars
Om deze projecten te kunnen realiseren, is de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Ter voorbereiding van dat ruimtelijk uitvoeringsplan wordt een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt waarin de effecten van de geplande ontwikkeling op het leefmilieu onderzocht worden . Om dat plan-MER zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, worden de diverse opties in twee nota's voor publieke consultatie (NPC) voorgesteld.
U kunt de nota's voor publieke consultatie inkijken en uw opmerkingen erover geven van 13 maart tot en met 30 april 2012. De twee nota's bieden u een overzicht van de milieueffecten die verder kunnen worden bestudeerd in de plan-MER. Milieueffecten zijn onder meer effecten op de gezondheid en de veiligheid van de mens, effecten op de mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, en effecten op bodem, water, lucht, fauna, flora, landschap en geluid.
Vanuit uw kennis van de omgeving kunt u de milieueffecten aangeven die volgens u extra onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor mogelijke alternatieven.
U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure. De dienst Milieueffectrapportagebeheer zal bij haar beslissing over de aanpak van de plan-MER rekening houden met uw opmerkingen.
U kunt tot en met 30 april 2012 uw reacties bezorgen aan uw stads- of gemeentebestuur of aan de dienst Milieueffectrapportagebeheer via het onderstaande adres of e-mailadres. Uw inbreng wordt verwerkt in de richtlijnen die de dienst Milieueffectrapportagebeheer opstelt voor de uitvoering van het plan-MER. Die richtlijnen worden opwww.mervlaanderen.begepubliceerd. Een blanco inspraakformulier vindt uhier.
Voor meer informatie over de milieueffectrapportage kunt u bellen naar het gratis nummer 1700 of surfen naarwww.mervlaanderen.be.
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Dienst Milieueffectrapportagebeheer
Plan-MER voor de Tweede Spoorontsluiting van de haven van Antwerpen
Plan-MER voor de A13/E34 tussen de verkeerswisselaars "Antwerpen-Oost" en "Ranst"
EKEREN - Een
voetganger werd woensdagavond rond 21.20 uur aangereden op de Veltwijcklaan ter
hoogte van basisschool De Waterval, toen hij nog snel overstak om de bus te
halen. Hij raakte licht gewond.
In de Ferdinand Verbieststraat in Ekeren is een appartement helemaal uitgebrand. Er vielen twee lichtgewonden, het zou gaan om een vrouw en een kind. (ruwe beelden VRT - 10/03/12)
Coalitiepartner Open Vld heeft in de Ekerse districtsraad tegen het meerderheidsvoorstel gestemd om een heraanleg van het Kristus Koningplein te laten afhangen van een aantal onzekere parkeerplaatsen. Voor de Open Vld moeten de werken zo spoedig mogelijk starten en kan er van uitstel geen sprake meer zijn. De houding van de liberalen maakt de toekomstige politieke situatie in Ekeren bijzonder onduidelijk.
De Ekerse districtsraad moest zich uitspreken over een ontwerpbesluit waardoor de werken voor de heraanleg van het Kristus Koningplein in realiteit voor een lange periode worden uitgesteld. Immers de uitvoering van het plan, opgestart in 2005 en dat al sinds november 2011 klaar is, moet voor een deel van de meerderheid in de ijskast tot er duidelijkheid is dat alle parkeerplaatsen in het centrum zijn verzekerd. Volgens de Open Vld is dat minstens tot eind 2014 en dat is een brug te ver. ,,Het dossier is klaar om de aanbestedingsprocedure voor te bereiden en in september 2012 te gunnen. Doe het dan’’ zei de Open Vld en stemde, samen met Groen, tegen het collegevoorstel. Het voorstel werd, enkel dankzij een onthouding van de zeskoppige Vlaams Belang-fractie en een onthouding van een onafhankelijk raadslid toch goedgekeurd.
Verloren parkeerplaatsen Vooral de Ekerse middenstand heeft een belangrijke voet in het dossier. ,, Het bestuursakkoord voorziet dat de – door de heraanleg – op het plein verloren parkeerplaatsen in het centrum van Ekeren zouden worden gecompenseerd’’ zegt Rik Bossuyt voorzitter van het Ekers Winkelcentrum. De procedures waar de Ekerse meerderheid naar verwijst zullen nog lang zijn gezien de uitvoering van de eventuele parkings is gekoppeld aan de heraanleg van de schoolomgevingen, de zogenaamde module 10 opgesteld door het Vlaams Gewest. ,,De Dorpstraat en Kloosterstraat zijn gewestwegen en hoe die er na de herinrichting zullen uitzien is nog niet geweten. Het kan goed zijn dat daar parkeerplaatsen verdwijnen waardoor het aantal parkeerplaatsen in de totaliteit zal verminderen’’ aldus schepen Koen Palinckx.
Politieke onzekerheid De politieke situatie in Ekeren wordt steeds onduidelijker. Van de oorspronkelijke Open Vld-CD&V-SP.A-2070 Ekeren, coalitie schiet niet veel meer over. CD&V heeft zelfs geen districtsschepen meer. De vroegere CD&V schepen Koen Palinckx stapte over naar N-VA en districtsschepen Sabine Coene (2070 Ekeren) volgde zijn voorbeeld. Dat wil zeggen dat N-VA, die destijds niet deelnam aan de districtsraadsverkiezingen, nu twee districtsschepen telt. Bovendien is het onzeker hoe coalitiepartner Open Vld zich in de toekomst nog gaat gedragen.
Zowat 50 belangstellenden waren present in ’t Rood Dak aan de Kloosterstraat om op de infoavond van het district meer te vernemen over de plannen omtrent Module 10. Eigenlijk ging het nog niet meteen om concrete plannen om de schoolomgevingen op de as Dorpsstraat-Kloosterstraat veiliger te maken, eerder om concepten.
Klachten Om ingrepen mogelijk te maken moeten heel wat instanties tot een consensus komen : Vlaams Gewest (het gaat om gewestwegen), stad, lokaal bestuur, scholen, De Lijn, Verkeerspolitie en de dienst Mobiliteit dus eenvoudig wordt het niet. De voornaamste klachten gaan over snelheid van de voertuigen, hoge frequentie, slechte staat van voetpaden en onveilig fietsverkeer. Vandaar dat uitgegaan wordt van volgende parameters : snelheidsbeperking, oversteekbaarheid van de rijweg en bescherming van fietsers en voetgangers.
Remedies Mogelijke ingrepen zijn de aanleg van plateaus, versmalling van de rijbaan, asverlegging, paaltjes en uitstulpingen van voetpaden. Ook verbreding van de (heraangelegde) voetpaden, zeker aan de bushaltes, is een optie. Wegens de te smalle straatbreedte komen gescheiden fietspaden niet in aanmerking en wordt geopteerd voor gemengd verkeer wat meteen ook snelheidsremmend zal werken. Een oud zeer, zeker in het belang van de middenstand, kwam opnieuw ook aan bod, namelijk het (te) beperkt aantal parkeerplaatsen in de Kloosterstraat (die gedeeltelijk éénrichting zal worden van Moretuslei naar Dorpsstraat). Daar wordt gedacht aan twee parkeerstroken in het dubbelrichtingsgedeelte en één strook in het smallere eenrichtingsgedeelte.
Blarenstraat Voor deze smalle straat met schoolpoort wordt gedacht aan een situatie zoals in de heraangelegde NSB-straat, te weten een woonerfsite met één straatniveau en groeninplanting. Merkwaardige vaststelling : geen enkele aanwezige stelde de noodzaak van verschillende schooluitgangen in vraag en dat zou toch terecht geweest zijn want alle scholen in de Module 10-omgeving hebben twee of drie uitgangen wat wel leidt tot spreiding van de leerlingenmassa maar niet ten goede komt aan de overzichtelijkheid.
Vragen De aanwezigen lieten zich niet pramen om vragen te stellen. Vanuit de handelaars kwam de terechte vraag om een laad- en loszone te voorzien. Ook werd naar het nieuwe traject van de Lijnbussen gevraagd, eens het éénrichtingsverkeer zou ingevoerd worden. Momenteel lopen de onderhandelingen met De Lijn nog over drie trajecten met een voorkeur voor een traject door Driehoekstraat maar dan moet er een oplossing voor de wekelijkse markt gevonden worden. Uiteraard kwam ook de timing ter sprake. Er dient eerst een voorontwerp gemaakt te worden, nadien volgt een plan (met infomomenten) en daarna kan aan de uitvoering begonnen worden. Dan zijn we al gauw een eind in 2014 beland. Ten minste tot dan blijft het erg uitkijken voor voetgangers op de erbarmelijke voetpaden en voor fietsers op de racebaan. (jdh)
De wijk Rozemaai, gelegen in de stad Antwerpen en tegen de kern van Ekeren, wordt vernieuwd. Appartementsgebouwen, straten en groen worden de volgende jaren onder handen genomen. De plannen worden gespreid over meerdere jaren, uitgevoerd om de hinder beperkt te houden.
De wijk wordt grondig vernieuwd. De leefbaarheid van de wijk en een kwaliteitsvolle woonomgeving staan daarbij voorop. Woningen worden gerenoveerd, er komen nieuwe woningen en wegen bij en de wijk zal nog groener kleuren. Om al die plannen in goede banen te leiden, werd een masterplan opgesteld voor de wijk met een globale visie over de verdere ontwikkeling van de wijk.
De speerpunten van het masterplan Rozemaai
Nieuwe en vernieuwde woningen Verschillende appartementsgebouwen worden gerenoveerd. Daarnaast komen er ook nieuwe sociale huurwoningen, sociale en private koopwoningen. Een goede mix van sociale en privé-woningen is belangrijk om tot een dynamische woonwijk te komen. Nieuwe wegen Het stratenpatroon wordt hertekend. Er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Het openbaar vervoer wordt over enkele jaren versterkt met een tramlijn tussen Antwerpen en Ekeren, met haltes ter hoogte van Rozemaai.
Natuurherstel De Donkse beek wordt terug opengelegd. Die zal het regenwater uit de wijk opvangen. In de beekvallei komen er openbare gebouwen en ook volkstuintjes. Een goed beheer van het landschap zal de ecologische biodiversiteit bestendigen. Ook wordt de verbinding met het natuurgebied de Oude Landen versterkt.
Socio-culturele voorzieningen Met lokale en bovenlokale activiteiten en voorzieningen zal van de wijk een gezinsvriendelijke omgeving maken met oog voor de jeugd. Het nieuwe jeugd- en gemeenschapscentrum dat nu gebouwd wordt, kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Het ontwerp van dit masterplan gaat nu voor advies naar het district Antwerpen en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO).
Verkeerslicht Leugenberg - Klein Heiken moet er voor de derde keer aan geloven
AUTEUR:NICOLE VERSTREPEN
Bron : Nieuwsblad
EKEREN - Het verkeerslicht op het kruispunt van de Leugenberg en het Klein Heiken moest er zondagnamiddag sinds de openstelling van het kruispunt half december 2011 voor de derde keer aan geloven. Een lichtgrijze Mercedes reed er recht op. De inzittenden waren in lichte shock.
Half december werd het heraangelegde kruispunt terug opengesteld voor het verkeer. Sindsdien kwamen al drie wagens onzacht in aanrakening met het bewuste verkeerslicht.
De brandweer werd zondag rond 15.44 uur opgeroepen voor het ongeval. Op enkele minuten tijd kwamen er wel acht brandweervoertuigen aangereden en twee ambulances.
'De wetgeving verplicht ons nu eenmaal om in het kader van de Snelst Adequate Hulpverlening hier met twee korpsen ter plaatse te komen', stelt de Kapelse brandweercommandant Ivo Van Assche.
Het districtsbestuur is op zoek naar mensen die deel willen uitmaken van de 'focusgroep Kristus Koningplein' en de werkzaamheden aan het plein willen opvolgen.
Het bestuur mikt op afgevaardigden van verschillende doelgroepen en belanghebbenden. De bedoeling van de focusgroep is dat de leden ervan het verloop van de werken bespreken samen met de vertegenwoordigers van het district.
De leden krijgen alle informatie over het verloop van de werken en bij nieuwe ontwikkelingen worden ze snel op de hoogte gesteld. Anderzijds kan het districtsbestuur bij de focusgroep naar eventuele vragen, bezorgdheden of suggesties over de werkzaamheden peilen. Het overleg tussen beide partijen moet het district in de mogelijkheid stellen maatregelen te nemen om de hinder en overlast tot een minimum te beperken.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze minstens om de drie maanden samenkomen voor een avondvergadering.
Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot 22 maart via district.ekeren@stad.antwerpen.be of met een brief naar het districtshuis, Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren. Het districtscollege selecteert de kandidaten en zal daarbij proberen een correct evenwicht nastreven tussen de gebruikers, bewoners, leeftijds- en doelgroepen. Chil
Bomen in het Veltwijckpark : resolutie Groen in de districtsraad unaniem goedgekeurd
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter districtsraad;
De heren Koen Palinckx, Benoit Mores, mevrouw Sabine Coene, de districtsschepenen, de heer Freddy Geens, mevrouwen Yolande Boudewijns, Ilse De Schutter, de heren Freddy Wens, Louis Van Gasse, Erik Bernard, Kurt Van Noten, Marc Elseviers, mevrouwen Christel Luyckx, Cecilia Van den Sande, de heer Steven De Schepper, mevrouw Emelie Smits, de heren Luc Van Berlo, Leopold Bruyninckx, mevrouw Elke Van Espen, de leden;
Mevrouw Karin Nauwelaerts, secretaris.
Iedereen aanwezig
Openbare zitting van 27 februari 2012 districtsraadsbesluit: 274 van maandag 27 februari 2012
Ekeren A-Punt
1 Voorstel tot resolutie van raadslid Ilse De Schutter. Beheerplan Veltwijckpark. (Jaarnummer 274)
Auteur: Elsy De Backer
Motivering
Feiten en context : De resolutie van raadslid Ilse de Schutter werd ingediend op 20 februari 2012.
Juridische grond
Volgens artikel 32 van het gemeentedecreet hebben de districtsraadsleden het recht om aan de burgemeester en aan het college mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Artikel 58 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen regelt de manier waarop een resolutie kan ingediend worden.
Argumentatie
Raadslid Ilse De Schutter legt de hiernavolgende tekst als voorstel tot resolutie voor aan de
districtsraad :
Voorstel tot resolutie : Beheerplan Veltwijckpark
Bomen zijn een noodzaak voor onze eigen gezondheid. Bomen zijn belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit en werken beschermend tegen klimaatopwarming.
Op 19 maart 2003 (jaarnummer 2003) nam het college kennis van de formele goedkeuring door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 30 januari 2003 over het beheerplan van het beschermde landschap buitenpark Veltwijckkasteel.
Het Veltwijckpark is een lokaal park. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het bedrijf stad- en buurtonderhoud deelde mee dat in het Veltwijckpark, op percelen 6, 10, 14, 15, 16, 17 en 18 van het beheerplan, er achttien bomen dienen te worden geveld.
Met het bureaubesluit van 24 januari 2012 (jaarnummer 261) geeft het districtscollege de goedkeuring tot het vellen van deze achttien bomen en verzoekt het college van burgemeester en schepenen om in te stemmen met het vellen van deze bomen en hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen aan de Vlaamse Overheid, R-O Antwerpen.
Het beheerplan Veltwijckpark dateert van 2003. Uit het beheerplan van 2003 bleek helemaal niet dat de bomen die nu geveld moeten worden wegens witrot, reuzenzwam, tondelzwam zich in slechte conditie bevonden. Daarbij kan men een beheerplan dat bijna 10 jaar oud is uiteraard vandaag in vraag stellen. Willen we als goede huisvader het Veltwijckpark beheren dringt zich de noodzaak tot een nieuw beheerplan op. Daar het RUP Veltwijckpark vertraging opliep én daarenboven de procesnota Veltwijckpark de nood aan een nieuw beheersplan niet beklemtoont in de conceptnota, dringt de tijd om behoedzaam met de bomen in het Veltwijckpark om te gaan.
Onderdeel van de zorgplicht voor bomen in het district vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken.
Daarbij heb ik de volgende vragen :
Hoe vaak worden de periodieke controles op zichtbare gebreken van de bomen in het Veltwijckpark uitgevoerd? Wordt hier telkens verslag van gemaakt? Kunnen deze verslagen openbaar worden gemaakt voor de burgers? Op dit ogenblik is het beheerplan van het Veltwijckpark niet meer on-line beschikbaar voor de burgers. Op de website van district Ekeren staat te lezen dat het Veltwijckpark enkel nog een oud beheerplan heeft dat niet meer actueel is.
Het staat niet meer op de website omdat het aan de huidige inhoudelijke en vormelijke eisen niet meer beantwoordt.
Onze vraag is op welke wijze stad en buurtonderhoud op dit ogenblik tewerk gaat voor het beheer van het Veltwijckpark. Welke visie hanteren ze?
Verder hebben we de volgende vragen naar aanleiding van het kappen van de 18 bomen:
1. Waarom moeten de 3 Noorse Esdoorns op perceel 6 gekapt worden. Is het schuingroeien van bomen in kruinen van andere bomen afdoende reden om deze bomen te kappen? Vormen deze bomen een gevaar voor bezoekers van het park?
2. De 2 zomereiken (resp. op perceel 6 en perceel 14) zijn om onverklaarbare redenen afgestorven. Wordt hier verder uitgezocht wat de echte oorzaak zijn kan dat deze bomen afgestorven zijn?
3. De Noorse esdoorn ( perceel 10) is op dit ogenblik in goede conditie. Hij bevindt zich naast een beuk die aangetast is door reuzenzwam. Maar is het daarom aangewezen hem ook te vellen? De Noorse esdoorn is immers veel minder vatbaar voor de Reuzenzwam. Pas wanneer deze zich uitwendig manifesteert is een kap noodzakelijk.
4. In het beheerplan merken we voor perceel 16 dat er nergens melding gemaakt werd van beuken die in slechte conditie zouden zijn. 9 jaar later is hun stamvoet aangetast door de reuzenzwam.
5. Op perceel 17 van het beheerplan moet een bruine beuk gekapt omdat zijn stamvoet aangetast is door reuzenzwam. In 2003 werd voor dit perceel gesteld dat er nog voldoende ruimte aanwezig was voor het bijplanten van grootkruinige bomen. Hoeveel bomen werden er hier bijgeplant op dit ogenblik? Of worden enkel zieke bomen gekapt? Verder hebben we nog een vraag naar aanleiding van bureaubesluit 4001.
In 2002 hadden alle lindes op perceel 12( hoofdweg naar het kasteel) nog een goede gezondheidstoestand. Toch moeten we in 2011 vaststellen dat er een linde (met stamomtrek 140 cm) moest gekapt worden wegens inrottingen op zijn stam. (bureaubesluit 4001 dd 4 oktober 2011°) Welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat nog meer van de lindes uitvallen zullen? Systematische opvolging van deze bomen en verzorging van deze bomen is onontbeerlijk.
Het aspect van de aansprakelijkheid speelt hier een rol. Het district Ekeren moet als goede huisvader haar bomen kunnen beheren.
Voor straat, laan, en plein bomen heeft de stad Antwerpen een bomenplan opgesteld, waarmee we als goede huisvader in het district moeten toezien dat dit bomenplan ook daadwerkelijk gehanteerd worden zal als leidraad. Geen woorden, maar daden.
Maar het bomenbeleidsplan van de Stad Antwerpen richt zich niet tot de bomen die in de parken staan. De parken hebben een apart beheersplan. Nét het ontbreken van een actueel beheersplan voor het Veltwijckpark in Ekeren, maakt dat de bomen in het Veltwijckpark kwetsbaar zijn. Er is nood aan een actueel beheersplan. Dit beheersplan is een leidraad voor ons om samen met de dienst Stad en buurtonderhoud tot een harmonisch parkbeheer te komen. Enkel daardoor kunnen we het Veltwijckpark in Ekeren veilig stellen voor onze kinderen, kleinkinderen. Ook de komende generatie heeft het recht te genieten van de kracht die bomen uitstralen.
Hiervoor leggen we met Groen het volgende voorstel tot resolutie voor :
Artikel 1 : De districtsraad vraagt aan het districtscollege alle nodige stappen te zetten voor ofwel de opmaak van een nieuw beheerplan voor Veltwijckpark, ofwel de actualisatie van het bestaande beheerplan.
Artikel 2: De districtsraad vraagt aan het districtscollege om bij het aanplanten van nieuwe bomen indien mogelijk te kiezen voor inheemse fruit- of (eetbare) vruchtdragende bomen.
Ilse De Schutter
Raadslid Groen
Besluit
De districtsraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
Artikel 1
De districtsraad vraagt aan het districtscollege alle nodige stappen te zetten voor ofwel de opmaak van een nieuw beheerplan voor Veltwijckpark, ofwel de actualisatie van het bestaande beheerplan.
Artikel 2
De districtsraad vraagt aan het districtscollege om bij het aanplanten van nieuwe bomen indien mogelijk te kiezen voor inheemse fruit- of (eetbare) vruchtdragende bomen.
Artikel 3
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen
Samenstelling: de heer Gilbert Verstraelen, voorzitter;
de heren, Koen De Cock, Kris Janssens, Frank Baeyens, mevrouw Sonja De Meyer, districtsschepenen; de heer Philippe Elst, mevrouwen Sonia Van Gestel, Maria Vervoort, Yllona Van der Jonckheid, de heren Jozef Wouters, Hugo Defrenne, Jean-Marie De Kimpe, Leopold Clauwaert, Serge Schoeters, Constant Leys, mevrouw Maria Verschueren, de heer Jerry Teerlinck, mevrouwen Carina Staes, Germaine Dom, Helena Van Overbeke, Vanessa Mertes, Anna De Ridder, de heer Rudolf Van Velthoven, mevrouwen Peggy Van Campenhout, Germaine Delvaen, districtsraadsleden;
mevrouw Els Wittocx, secretaris
Openbare zitting van 16 februari 2012
Iedereen aanwezig behalve verontschuldigd:
Mevrouw Helena Van Overbeke
districtsraadsbesluit: 16 februari 2012
Merksem A-Punt
2 Mondelinge vraag Carine Staes. Nieuwe spoorontsluiting. (Jaarnummer 256)
Auteur: Carine Staes
Vraag
Op de info-markt in Deurne van zondag ll, georganiseerd door Infrabel, over het project van de
tweede spoortoegang voor de Antwerpse haven, heb ik tot mijn ontsteltenis kunnen vaststellen dat
dit project een zeer grote impact heeft op de leefomgeving van een groot deel van Merksem.
Volgens de plannen zou de nieuwe goederenspoorlijn op het grondgebied van Merksem slechts
aan de grens met Schoten onder de grond verdwijnen. De spoorlijn zou het hele groengebied aan
het Fort van Merksem bovengronds doorsnijden. Niet alleen verdwijnt er op die manier een gebied
dat bestemd is om te ontwikkelen als parkgebied. De goederenlijn zal ook veel geluidshinder in de
omliggende wijken en ver daarbuiten veroorzaken. Op het grondgebied Merksem is er immers
geen geboorde ondertunneling voorzien.
Merksem en Ekeren zijn het meest geschaad met de huidige voorstellen. Geen wonder dat net in
deze districten Infrabel geen info-momenten organiseert....
In de maand maart is er een openbaar onderzoek waarbij iedereen zijn voorstellen, opmerkingen,
suggesties kan indienen. Maar dan moeten de burgers eerst wel weten waarover het gaat.
Ik doe dan ook een zeer uitdrukkelijke oproep aan het districtsbestuur om haar inwoners te
informeren over het voorliggende plan én over de mogelijkheden om bijkomende suggesties te
doen over verder te onderzoeken alternatieven of milieu-effecten.
Ik vraag het districtsbestuur om actief deel te nemen aan het openbaar onderzoek door zelf
suggesties te doen, bijvoorbeeld :
− onderzoeken of een nieuwe spoorontsluiting van de haven écht noodzakelijk, zinvol en
financieel rendabel is
− de aanleg van een volledig geboorde tunnel onderzoeken
Artikel 1
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
BERENDRECHT - Steven Van Dieven en Frank Frederickx hebben zopas een partij opgericht met de naam Burgerbelangen. Die komt op bij de verkiezingen voor de districtsraad Berendrecht-Zandvliet-Lillo op 14oktober. Van Dieven, die tot voor een drietal jaar fractieleider was van het Vlaams Belang, zal de lijst trekken. Frederickx staat op de tweede plaats. Een programma en andere namen worden half maart bekendgemaakt. Volgens Van Dieven zijn er besprekingen met andere mensen om ook in Ekeren, Deurne en Merksem op te komen.
EKEREN - Na de sluiting van het asielcentrum kreeg de vzw KLINA, eigenaar van de gronden en gebouwen, een vergunning om de bijgebouwen van het kasteel Hof van Delft te slopen. Het kasteel zelf moest later geïntegreerd worden in de herbestemming van de site. Maar intussen staat het kasteel er verloederd bij.
'De poort staat open en iedereen kan zo door de kapotgeslagen ramen naar binnen. Ik vind het schandalig dat KLINA zich op zo'n schandalige wijze onttrekt aan de verplichtingen om dit erfgoed te bewaren als een goede huisvader. Deze situatie is niet in overeenstemming met de geest van de sloopvergunning', zegt districtsschepen van Cultuur Koen Palinckx (N-VA).
Palinckx bracht intussen het kabinet van Geert Bourgeois en Monumentenzorg op de hoogte van de situatie.
Dagelijks inbraken
'Er is ons gevraagd het kasteel te vrijwaren en dat is precies wat wij proberen te doen. Wij betreuren dat er dagelijks mensen in het gebouw binnenbreken. We hebben de politie al gevraagd om meer te controleren, maar die kan uiteraard niet permanent de wacht optrekken aan het gebouw', zegt Chris D'Espallier, lid van de raad van bestuur van KLINA.
'Het is het stadsbestuur dat erop moet toezien of het kasteel goed bewaard of niet', zegt Peter Duysrogge, woordvoerder van minister Geert Bourgeois.
Antwerpen in beroep tegen bovengrondse spoorontsluiting haven
03 mrt 2012 - bron: Express.be
Het Antwerpse stadsbestuur zal beroep aantekenen tegen de bouwvergunning die het Vlaams Gewest aan spoornetbeheerder Infrabel heeft togekend voor de aanleg van de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven. Dat heeft het Antwerpse college van burgemeester en schepenen beslist. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens benadrukt dat de stad absoluut vragende partij is voor de tweede spoorontsluiting, die noodzakelijk is voor de haven, maar al langer gevraagd te hebben om dat traject ondergronds aan te leggen. Patrick Janssens voegde er aan toe dat de stad ook zelf gesprekken zal aanknopen met Infrabel om de spoornetbeheerder aan te sporen om de plannen uit eigen beweging te wijzigen. Het stadsbestuur wordt in zijn verzet gesteund door de districten Merksem en Ekeren, die vrezen dat een bovengrondse spoorontsluiting de leefbaarheid op hun grondgebied zou bedreigen. (MH)
Bron : Nieuwsblad
ANTWERPEN/MERKSEM - Het stadsbestuur tekent beroep aan tegen de bouwvergunning die Infrabel gekregen heeft voor de realisatie van de spoorvertakking in het gebied Oude Landen in Ekeren. De stad stelt dat het technisch wel haalbaar is om de spoorvertakking ondergronds te leggen. In zijn advies had het stadsbestuur enkele maanden geleden gesteld dat de spoorvertakking bij voorkeur ondergronds moet worden aangelegd en indien dit technisch niet haalbaar was, dienden er geluidsschermen te worden aangebracht. Infrabel kreeg een vergunning waarin enkel opgelegd wordt dat er geluidsschermen moeten komen. Een ondergrondse spoorvertakking is technisch haalbaar. Het is misschien wel duurder, maar daar moeten dan maar de nodige middelen voor bij elkaar gebracht worden', stelt burgemeester Janssens (SP.A). Het beroep van de stad zal in goede aarde vallen bij de Merksemnaren die langs het traject van de spoorontsluiting wonen. Die hebben ondertussen een Facebookpagina opgericht om hun ongenoegen over de bouwvergunning te uiten. Ook het Merksemse districtsbestuur pleit voor een ondertunneling van de spoorvertakking. Groen Merksem (en Ekeren) organiseert op 19maart om 20uur een informatieavond rond dit thema. Die vindt plaats in Zaal Bart, Sint-Bartholomeusstraat 9.