Terwijl er geïnvesteerd wordt in nieuwe tramlijnen, snoeit De Lijn vanaf 1 september in het aanbod in de stad. Een aantal buslijnen worden geschrapt of ingekort zonder dat er een volwaardig alternatief is. Tegen dit willekeur-beleid heeft Groen vandaag actie gevoerd op vijf van de getroffen lijnen. Lijsttrekker van Borgerhout Marij Preneel (Groen): Terwijl vele grote wereldsteden volop inzetten op beter openbaar vervoer, zet De Lijn bij ons het mes erin. Nochtans is openbaar vervoer het antwoord op de toenemende files, fijn stof en CO2.
De laatste tijd werden de Antwerpenaren overstelpt met hoera-berichten over nieuwe trams in Antwerpen. Tramlijn 10 is doorgetrokken naar Wijnegem, tramlijn 15 rijdt sinds vorige week helemaal naar Boechout. En in 2014 komen er 20 nieuwe lagevloertrams. Groen is heel blij met de keuze van De Lijn voor een sterkere vertramming van Antwerpen. Maar terwijl er geïnvesteerd wordt in nieuwe tramlijnen, snoeit De Lijn vanaf 1 september in het aanbod in de stad.
Lijsttrekker in district Borgerhout Marij Preneel: Een aantal buslijnen worden geschrapt of ingekort zonder dat er een volwaardig alternatief is. Wie voortaan moet overstappen, krijgt geen enkele garantie dat de wachttijd beperkt wordt. Integendeel. Want ook het aantal trams in de spitsuren wordt beperkt tot één tram om de 8 minuten. In de daluren rijdt er slechts één tram om de tien minuten. Op de drukke lijnen 11 en 6 worden vanaf 1 september enkel nog de oude trams (PCCs) ingezet. Die zijn moeilijk toegankelijk voor senioren en ouders met buggys, en hebben een veel beperktere capaciteit dan de nieuwe hermelijnen. Met bussen en trams die nu al overvol zitten, zijn de besparingen geen goede zaak.
Om het snoeien in het aanbod aan te klagen, heeft Groen-Antwerpen dinsdag 28 augustus op vijf getroffen lijnen actie gevoerd. In Borgerhout zijn actievoerders de tram opgestapt met bloemen en planten onder het motto: Als De Lijn u niet langer naar het Te Boelaarpark brengt, dan brengt Groen het park naar u. Maar ook op heel wat andere lijnen in Antwerpen en haar districten zullen de besparingen te voelen zijn. Bus 28, die reizigers nu nog van de Rooseveltplaats naar het Jan Palfijnziekenhuis brengt, verdwijnt. Voor de bewoners van het RVT De Brem in Merksem betekent het dat er niet langer een bus stopt voor het rusthuis. Buslijn 650 (Putte-Kappellen-Antwerpen) die door Ekeren gaat, wordt vanaf 1 september beperkt tot Luchtbal. Heel wat kinderen en jongeren die in Antwerpen naar school gaan, zullen nu vroeger moeten opstaan omdat de overstap aan Luchtbal tijd zal kosten, betreurt Preneel.
Terwijl vele grote wereldsteden volop inzetten op beter openbaar vervoer, zet De Lijn in Antwerpen het mes erin. Nochtans is openbaar vervoer het antwoord op de toenemende files, fijn stof en CO2. Groen wil juist meer, comfortabeler en sneller openbaar vervoer. Groen wil dat reizigers tegen 2020 nooit langer dan vijf minuten op een tram hoeven te wachten of tien minuten op een bus in de stad. De doorstroming van het openbaar vervoer één van de grote pijnpunten in Antwerpen- moet veel sneller worden geregeld: tegen 2014 moeten alle trams vlot kunnen doorrijden en voorrang krijgen aan de kruispunten, aldus Marij Preneel die voor Groen Antwerpen mee het mobiliteitsluik van het programma heeft uitgewerkt.
28-08-2012 om 18:42
geschreven door Chil 
|