Het Vlaams oriëntatiewereldje raakt er stilaan ook van overtuigd dat fysieke training niet enkel pure looptraining op paden of door bossen inhoudt. Dat kwam de redchterhand van de Finse ploeg Jukka ons op het teambuildingsweekend ook nog eens uitleggen aan de hand van loop-, sprong- en krachtoefeningen voor de oriënteur. Nu, het is fijn al de theorietjes te kennen, maar de uitvoering van die oefeningen laat dikwijls te wensen over. Velen krijgen de lezing, en daar blijft het bij. Als sportonderrichter heb ik het voordeel dat ik een fantastische infrastructuur ter beschikking heb, met sporthal, fitnesszaal, halters, ... en dat ik dat alles tijdens de uren kan toepassen. tja, dat zijn de keuzes des levens hé, een ingenieur heeft deze voordelen niet, maar die heeft er gegarandeerd andere waar ik geen aanspraak op kan maken In combinatie met mijn eigen overtuiging om eender welke conditie om te zetten naar een efficiënte loopbeweging, zonder kilometers te trekken, maar door looptechniek/loopcoördinatie te trainen, kwam ik tot een leuke, alternatieve training in zaal. De Ardeense sneeuw liet namelijk geen intervaltraining in de buitenlucht toe, dus moest het binnen gebeuren. Het werd een circuit dat als interval werd opgevat. Het circuit bestond uit, achtereenvolgens:
- 20m powerwalks, met halter 10kg - 20m buig-strek-sprongen - 30m snel over 10 dwarse banken lopen/springen - 2x 40 skippings op een dikke valmat met 10m joggen ertussen - opnieuw 30m snel over de10 dwarse banken lopen/springen
Dit geheel heb ik een 6-tal malen uitgevoerd, met telkens 1'30 rust. Voordien had ik een opwarming gedaan met 25' loopoefeningen (intensief)
Dat het een intensieve spiertraining was hebben mijn hamstrings en bilspieren nadien nog wel laten weten
Het was een fijne, warme wintertraining.
02-12-2010 om 20:33
geschreven door Bart Delobel 
|