Lopers en sponsors gezocht... Knack Ladies Run: Sinksen.
Oproep:
lopers & sponsors gezocht!
Net
zoals de vorige jaren zijn we ook dit jaar weer van plan om in Kortrijk op
Sinksenmaandag mee te lopen met de Knack Ladies Run (dames) en Kortrijk loopt
(heren). Bedoeling is dat we ons andermaal laten sponsoren om een steentje bij
te dragen aan de werken van Geneeskunde voor de Derde Wereld (www.g3w.be).
Sponsors
Wie
zichzelf niet als loper ziet, kan één (of meerdere) van onze lopers
sponsoren voor hun prestatie. Ondergetekenden zullen alvast hun beste
beentje voorzetten om de finish te halen, dus als je ons wilt steunen, graag.
Stuur ons wel een mailtje dan a.u.b., zodat we toch weten voor wie we
lopen
Giften
vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar (hiervoor
ontvang je een fiscaal attest),
elke euro is echter welkom!
Storten kan op
rekeningnummer
001 1951388
18
met
mededeling sinksenloop + naam van de loper
Geneeskunde voor de Derde Wereld
vzw
Haachtsesteenweg 53 - 1210
Brussel
Lopers
Uiteraard
zijn we ook nog op zoek naar lopers die 5 of 11 km willen lopen. Geen
nood, je hebt nog ruim de tijd om te trainen J,
wij moeten ook nog starten!
Iedereen is welkom,
zowel de doorwinterde joggers als beginnelingen, alsook de doorwinterde
beginners!
2)als dit gebeurd is,
mailen naar:emmy.nuytten@telenet.bezodat wij een G3W T-shirt kunnen
voorzien voor jou. Vergeet niet je maat te
vermelden!
3)Je ontvangt dan van ons
wat praktische informatie en een sponsorlijst, om de namen van je
sponsors op te vermelden, zodat we deze mensen kunnen bedanken
achteraf.
4)De sponsortocht
kan beginnen! (Laat je hierdoor niet afschrikken, elke gift is
welkom!)
5)Afspraak om 10 u aan de
inkom van Sportcampus Lange Munte in
Kortrijk, daar krijg
je van ons je T-shirt.Om 11 uur wordt
daar de start gegeven voor de heren
en om 11 uur 30 voor de dames). De
finish van de 5 km ligt vanaf dit jaar op de Grote Markt van Kortrijk, te midden
van de Sinksenfeesten, de
sportievelingen van de 11 km lopen terug naar de Lange Munte.
Vergeet je sponsorlijst
niet mee te brengen die dag J
Wat krijg je ervoor in
de plaats?
In de eerste plaats een
leuke en gezonde voormiddag. Maar onze vereniging zorgt ook voor een droogje en
natuurlijk ook het glas van de vriendschap op het einde van de loop, om je te
bedanken voor je inspanningen.
maandmenu mei 2010: Ossenstaart in rode wijn potjie
Ossenstaart
in rode wijn potjie
Voor 6 personen
1,5 kg
ossenstaart, in stukken
bloem, plantaardige olie
2 grote uien, fijngehakt
2 grote wortelen, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 grote knolraap, fijngehakt
1 kruidentuiltje (laurierblad, tijm, oregano)
geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
400 g
tomaten uit blik, in blokjes gesneden (vocht bewaren)
375 ml vleesbouillon
250 ml droge witte wijn
zout, zwarte peper uit de molen
20 kleine uien, gepeld
Bestrooi de ossenstaart met bloem.Schud overtollige bloem af.Verhit de olie in een grote potjie.Braad het vlees aan tot het rondom bruin is.Doe dit eventueel in porties en zorg ervoor
dat alle vlees weer in de pan is voor je verder gaat.Doe ui, wortel, selderij, knolraap, kruidentuiltje,
citroenrasp, citroensap, en de stukjes tomaat met hun vocht bij het vlees.Giet de bouillon en de wijn erbij.Kruid met zout en peper.Verminder het vuur wanneer alles kookt en
rust 2u30 uit terwijl het boeltje zachtjes suddert, deksel op de pan.Roer af en toe.
Doe dan de uitjes in
de pan en laat ze 10-15 minuten meegaren.Verwijder het kruidentuiltje.Schep vervolgens het bovendrijvende vet af, proef af op smaak en kruid
zonodig bij.Dien op en geef er gekookte
aardappeltjes of rijst bij.
Dit is een Zuid-Afrikaanse gerecht.Voor het kruidentuiltje kunnen zowel verse
als gedroogde kruiden gebruikt worden.Normaal wordt een kruidentuiltje samengebonden met keukentouw.Wie leep is laat een mooi einde touw over aan
het tuiltje, en bind dat vast aan een oor of een steel van de pan : dat is
handig om het tuiltje te verwijderen.Een andere truc is de kruiden te stoppen in een thee-ei.Knoop ook in dit geval een stukje touw aan
het thee-ei en doe net als bij het kruidentuiltje : het haakje wordt behoorlijk
heet.
Alle kleine uitjes passen bij dit gerecht.Meestal zijn in de handel Mulhouse ajuintjes
te vinden.Gebruik geen zilveruitjes uit
de diepvries, want die zijn al in het zuur gelegd geweest.
Een potjie is,
maar dat wist je al, is een pan.Elke
pan, eventueel met dikke bodem, waarin gestoofd kan worden is geschikt.
film: 01.05.2010: Vechten voor onze rechten - eenheidswet 60/61
Achturencultuur presenteert:
Vechten voor onze rechten
Vertoning van film over de staking van de eeuw in 60-61
Zaterdag 1 mei 10 Museum Kortrijk 1302 - Begijnhofpark Vertoning om 11u30 en 14u45
Moest hij nog op deze wereld vertoeven, we hadden hem zeker uitgenodigd op de ontmoeting met Paul Meyer en René Vautier. Frans Buyens is zowat de Vlaamse evenknie van deze militante cineasten. Deze kunstminnende autodidact afkomstig uit de arbeidersklasse, schrijver en filmmaker, politiek criticaster en poëtische vrijdenker, overleed in 1994, haast anoniem, maar zijn levensgezellin en medewerkster Lydia Chagoll doet er alles aan om zijn erfenis levend te houden. Zo werd hun gerestaureerd werk integraal op DVD uitgegeven. "Vechten voor onze rechten" is de eerste film van Frans Buyens, die meteen heel wat stof deed opwaaien: op het festival van Antwerpen werd de film geweerd, maar in Venetië en Berlijn oogstte hij verschillende onderscheidingen. De algemene staking gedurende de winter '60-'61 tegen de zogenaamde 'Eenheidswet' (een reeks van maatregelen die België een nieuwe economische impuls moest geven) van de regering Eyskens, legde het hele land lam. Het filmmateriaal, een subjectieve keuze van beelden uit het verloop van de staking, werd vergaard bij buitenlandse TV-stations en internationale persagentschappen. Buyens' commentaar in direct stijl is gebaseerd op krantenknipsels, toespraken, pamfletten waarvan hij zijn eigen persoonlijke relaas maakt, een virulent antikapitalistisch document dat de arbeidersstrijd een hart onder de riem steekt.
Kroniek van de stakingsgolf die België overspoelde in de winter 1960-61. Die zogenaamde staking van de eeuw was gericht tegen de Eenheidswet van de rooms-blauwe regering Eyskens. Wat oorspronkelijk een kortfilm had moeten worden, groeide uit tot een sterke compilatiefilm die internationale waardering oogstte.
In eigen land zorgde hij voor controverse: de Walen en de communisten vonden dat hun rol te weinig uit de verf kwam. Partijen en vakbonden wilden zelfs dat regisseur Buyens zijn film herzag.
Paul-Henri Spaak boycotte de vertoning van de film in het buitenland. Toen Vechten voor onze rechten uiteindelijk in première ging in de zaal van de dierentuin zong het publiek na afloop spontaan de Internationale.
Meer info: Frank Mulleman achturencultuur@hotmail.com 0486/67 44 54
Maandmenu april 2010: Poulet aux quarante gousses dâail
Poulet aux quarante gousses dail
Kip met veertig teentjes look Voor 5-6 personen
1 braadkip van 1,5 kg zout 2 takjes verse tijm 2 takjes rozemarijn 2 takjes salie 2 malse selderijstengels met blad 2 takjes peterselie 40 teentjes verse, jonge knoflook, ongepeld 3 eetlepels olijfolie vers gemalen peper geroosterde sneden boerenbrood
Bestrooi de kip aan binnen- en buitenkant met zout. Stop 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 takje salie, 1 takjes selderij, de peterselie en 4 van de knoflookteentjes in de kip. Doe de rest van de kruiden in een ovenschaal met deksel. Giet er de olie over, strooi zout en peper en leg de teentjes look erbij. Wentel de kip door de olie, zodat ze rondom ermee bedekt is en zet het deksel op de ovenschaal. Zet de schaal in een oven van 200 °C en laat de kip 1u45 bakken.
Doe de gare kip over op een dienschaal en schik er de teentjes look rond. Doe de saus over in een sauskom. Breng alles ter tafel met de pas geroosterde en goed hete sneden boerenbrood. De eters pletten de knoflook tot het velletje openspringt en smeren een snee brood in met de heerlijke, geurige knoflookpuree.
Dit recept is een klassieker uit de Provence. Drink dus gerust een glaasje pastis terwijl de kip in de oven verblijft.
Einde van de maandmenu: Iets meer als broodbeleg...
Broodbeleg
Het wil wel eens vervelend worden wanneer men niet meer weet waarmee men de boterham eens lekker kan verrassen.De vraag is dan hoe we het eenvoudige plakje salami of het simpele sneetje jonge kaas kunnen vervangen of misschien wel gastronomisch verrijken.Het is een eeuwige vraag die balanceert op het dunne koordje van de zeurende monotonie en de geblaseerde saaiheid.Niemand ontsnapt eraan ; zowel in de supermarkt als in de delicatessenwinkel is de keuze zeer beperkt.Het aanbod van, nemen we als voorbeeld ham, is reusachtig, maar uiteindelijk tappen ze allemaal uit hetzelfde vaatje, de uitschieters niet te na genomen ; laten we vooral de jambon dArdenne en de Serranoham niet beledigen.Het Beleg van Oostende begon op 4 juli 1601 en duurde drie jaar en drie maanden (1172 dagen), maar dat beleg past niet tussen twee sneetjes brood, noch bij een pistoletje of een sandwich.Gelukkig weet achturencultuur raad.
Boterham met banaanZorg voor enkele mooie, zachte en rijpe bananen.Pel ze en snijd ze in plakjes.Leg de plakjes banaan aaneensluitend op een beboterde snee brood.Dek af met een beboterde snee brood.Snijd de boterhammen in tweeën of in vieren.
Boterham met gestoofde peerGebruik dobbel flippen als je die vindt of anders conferenceperen of dergelijke harde peren.Haal met een appelboor de klokhuizen uit de peren.Snijd de ongeschilde peren in dunne plakjes.Stoof de plakjes peer in boter tot ze zacht zijn.Leg plakjes peer op een beboterde snee brood.Strooi er wat kristalsuiker over.Leg er een passende beboterde snee brood op.Snijd de boterhammen in tweeën of in vieren.
Sneetjes brood met gebakken spek op Laarse wijzeBak niet te dunne sneetjes spek in wat boter tot ze gewenste knapperigheid hebben.Leg een snee brood op een houten plankje.Leg daarop een snee spek, met of zonder het zwoerd, naar keuze.Snijd een reepje van 2 à 2,5 cm af van het belegde brood, vouw dubbel, dop de vouw in het spekvet en eet.Doe zoverder tot de honger gestild is.Ga dan naar de dokter om het cholesterolgehalte te laten controleren.