de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
01-05-2010
maandmenu mei 2010: Ossenstaart in rode wijn potjie
Ossenstaart
in rode wijn potjie
Voor 6 personen
1,5 kg
ossenstaart, in stukken
bloem, plantaardige olie
2 grote uien, fijngehakt
2 grote wortelen, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 grote knolraap, fijngehakt
1 kruidentuiltje (laurierblad, tijm, oregano)
geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
400 g
tomaten uit blik, in blokjes gesneden (vocht bewaren)
375 ml vleesbouillon
250 ml droge witte wijn
zout, zwarte peper uit de molen
20 kleine uien, gepeld
Bestrooi de ossenstaart met bloem.Schud overtollige bloem af.Verhit de olie in een grote potjie.Braad het vlees aan tot het rondom bruin is.Doe dit eventueel in porties en zorg ervoor
dat alle vlees weer in de pan is voor je verder gaat.Doe ui, wortel, selderij, knolraap, kruidentuiltje,
citroenrasp, citroensap, en de stukjes tomaat met hun vocht bij het vlees.Giet de bouillon en de wijn erbij.Kruid met zout en peper.Verminder het vuur wanneer alles kookt en
rust 2u30 uit terwijl het boeltje zachtjes suddert, deksel op de pan.Roer af en toe.
Doe dan de uitjes in
de pan en laat ze 10-15 minuten meegaren.Verwijder het kruidentuiltje.Schep vervolgens het bovendrijvende vet af, proef af op smaak en kruid
zonodig bij.Dien op en geef er gekookte
aardappeltjes of rijst bij.
Dit is een Zuid-Afrikaanse gerecht.Voor het kruidentuiltje kunnen zowel verse
als gedroogde kruiden gebruikt worden.Normaal wordt een kruidentuiltje samengebonden met keukentouw.Wie leep is laat een mooi einde touw over aan
het tuiltje, en bind dat vast aan een oor of een steel van de pan : dat is
handig om het tuiltje te verwijderen.Een andere truc is de kruiden te stoppen in een thee-ei.Knoop ook in dit geval een stukje touw aan
het thee-ei en doe net als bij het kruidentuiltje : het haakje wordt behoorlijk
heet.
Alle kleine uitjes passen bij dit gerecht.Meestal zijn in de handel Mulhouse ajuintjes
te vinden.Gebruik geen zilveruitjes uit
de diepvries, want die zijn al in het zuur gelegd geweest.
Een potjie is,
maar dat wist je al, is een pan.Elke
pan, eventueel met dikke bodem, waarin gestoofd kan worden is geschikt.