1. Zoete aardappelwedges met courgettedip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1/3e zoete aardappel (150 g)
- ¼ courgette, groot (135 g)
- 1 eetlepel citroensap (12 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- 1 eetlepel tahin (sesampasta) (15 g)
- 2 eetlepels peterselie, vers (10 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
Zoete aardappelwedges:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel, schil en snij de zoete aardappel in partjes.
- Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de partjes erop.
- Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Courgettedip:
- Pel de courgette en snij in blokjes.
- Mix de courgette, citroensap, knoflook en de tahin tot een gladde mengeling.
- Werk af met peterselie, peper en zout.
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R931384/aardappel-met-dip + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (325g)
231 kcal
26,4 g
10,4 g
8,2 g
9,0 g
1,6 g
3,24 g
4,07 g
Per 100g
71 kcal
8,1g
3,2 g
2,5 g
2,8 g
0,5 g
1,0 g
1,25 g
En%
/
46
18
14
35
6
12,5
15,5
2. Croque Veggie
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 1 tomaat, klein (90 g)
- 1/5e aubergine, groot (60 g)
- Enkele blaadjes Rucola, vers (10g)
- 2 sneetjes volkorenbrood, klein, lang (40 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Spoel en snij de tomaten en de aubergine in fijne plakjes.
- Gril de aubergine.
- Leg de tomaten, de aubergines en de rucola op de ene kant van het brood en werk af met peper en zout.
- Leg de andere boterham erop en plats onder de grill of croque-machine.
Bron: https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (200g)
124 kcal
21,1 g
4,1 g
6,1 g
0,9 g
0,29 g
0,28 g
0,44 g
Per 100g
62kcal
10,6 g
2,1 g
3,1 g
0,5 g
0,15 g
0,14 g
0,22 g
En%
/
68
13
20
6,5
2
2
3
3. Pasta met broccolipesto
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 30 g volkorenpasta, ongekookt
- 3 roosjes broccoli, klein (36 g)
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas (10 g)
- 4 kerstomaten, vers (48 g)
- Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
- Kook de broccoliroosjes beetgaar in gezouten water. Giet af en vang het kookvocht op.
- Pureer de broccoli en voeg 2 tot 3 el kookvocht en de Parmezaan toe.
- Breng de broccolipesto op smaak met peper en zout.
- Giet de pesto over de pasta en voeg de kerstomaten toe.
Bron: https://koken.vtm.be/vers-talent-lekker-zuiders-met/recept/ans-pasta-met-broccolipesto-en-rucola + eigen inspiratie
Vegetarische tapas - deel 2
1. Aardappelchips
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 150 g aardappel, rauw, geschild
- ½ eetlepel olie, olijf (5g)
- Snuifje zout of paprikapoeder
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de aardappelen en dep ze droog.
- Snij de aardappelen met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
- Spoel de plakjes af in ijskoud water.
- Leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier en dep ze droog.
- Doe de plakjes in een kom en meng met de olie.
- Leg ze vervolgens naast elkaar in een ovenschaal met bakpapier.
- Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn.
Haal de chips uit de oven en bestrooi ze meteen met zout of paprikapoeder.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80419/zelfgemaakte-chips
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (155g)
132 kcal
18,2 g
2,2 g
2,8 g
5,2 g
0,8 g
3,75 g
0,54 g
Per 100g
85 kcal
11,7 g
1,4 g
1,8 g
3,4 g
0,5 g
2,42 g
0,34 g
En%
-
55
6,5
8,5
35,5
5,5
25,5
4
2. Falafelballetjes met yoghurtdip
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
- 50 g kikkererwten, gekookt
- ¼ ui, klein (15 g)
- ½ teentje knoflook, vers (3 g)
- Snuifje zout, komijnpoeder, chilipoeder
- 30 g Griekse yoghurt, volle
- ½ eetlepel sesamzaadjes, geroosterd, witte gepeld (6 g)
- 3 g gember, vers
Bereidingswijze:
Falafelballetjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de kikkererwten tot een fijne massa.
- Pel de ui en de knoflook, snij ze in fijne stukken en doe ze bij de fijngemalen kikkererwten.
- Kruid met een snuifje zout, komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
- Mix tenslotte de volledige massa.
- Rol de falafels tot bolletjes van ongeveer 2 tot 3 cm diameter en leg deze op een bord.
- Bak de falafels ongeveer 20 à 25 min in de oven.
Yoghurtdip:
- Schenk de Griekse yoghurt in een schaaltje.
- Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Meng alle ingrediënten in de yoghurt.
- Kruid de dip met een snuifje zout, chilipoeder en komijnpoeder.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/warm-eten/falafel-uit-de-oven-met-kruidige-groenten/ + eigen inspiratie
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107g)
138 kcal
9,5 g
2,0 g
6,6 g
7,4 g
2,4 g
2,11 g
2,15 g
Per 100g
129 kcal
8,9 g
1,9 g
6,2 g
6,9 g
2,2 g
1,97 g
2,01 g
En%
-
28
6
19
48
15,5
14
14
Studenten: Marlies Casselman, Valerie Van Raemdonck en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
15-12-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
14-12-2019
Boterham met gerookte zalm en kruidenkaas en dessert van banaan en hazelnoten
Aantal porties: 1 persoon
Bereidingswijze:
Besmeer 2 sneden brood met de kruidenkaas .
Verdeel daarbovenop de sneetjes gerookte zalm.
Snij de ijsbergsla in stukjes en de komkommer en tomaat in schijfjes.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
energie
Koolhydraten
Vezels
eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (485g)
609 kcal
79 g
13,2 g
30,6 g
16,3 g
3,9 g
8,2 g
3,2 g
Per 100 gram
125 kcal
16,3 g
2,7 g
6,3g
3,4 g
0,8 g
1,7
0,7 g
EN%
100 %
52%
4%
20%
24 %
6 %
12%
5%
Bron:
N aar eigen creatie.
Wout & Elke
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
14-12-2019, 10:13 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige pannenkoek met ricotta, zalm en spinazie en dessert van fruitschildpad met peperkoek
Aantal porties: 1
persoon
Ingrediënten:
Voor de pannenkoeken:
- 150ml halfvolle melk
- 50 gram volkorenbloem
- 1/2de stuk ei
- snuifje zout
- 20 gram spinazie
- 50 gram gerookte zalm
- 8 gram minarine
- 30 gram ricotta
- Snuifje peper
- Enkele druppels citroensap, vers
- Snuifje dille, vers
- 1 stuk peperkoek (23g)
Voor de fruitschildpad:
-
1 stuk kiwi (75g)
-
4 stuks druiven (24g)
-
4 hagelslagkorreltjes
Bereidingswijze:
Voor de
pannenkoeken (2 stuks):
- Meng de melk, bloem, ei en zout tot een
glad beslag.
- Kook de spinazie met een klein beetje
water op een laag vuurtje.
- Knijp het vocht uit de spinazie en voeg
toe aan het beslag.
- Snij de zalm in kleine stukjes en voeg
deze ook toe aan het beslag. Hou een kleine hoeveelheid over voor de afwerking
- Verhit de pan met de minarine.
- Schenk een portie van het beslag in de
pan. Let op dat je geen te dikke pannenkoeken bakt.
- Zodra de rand van de pannenkoek krokant
wordt, is hij klaar.
- Laat de pannenkoek afkoelen.
- Roer de ricotta los en kruid met peper,
citroensap en dille.
- Bestrijk de pannenkoek met de ricotta en
rol de pannenkoek op.
- Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en leg
deze in de lunchbox.
- Werk af met een stukje zalm en verse
dille.
Voor de fruitschildpad:
-
Schil de kiwi en snij deze in de breedte door.
-
Snij 2 druiven in 4 stukjes.
-
Gebruik deze kwart druifjes als poten van de
schildpad.
-
Gebruik de andere 2 druifjes als hoofd.
-
Duw de de hagelslagkorreltjes in de druifjes tot
ogen van de schildpad.
Voeg het stuk peperkoek toe aan de lunchbox
Bron:
http://www.budgetkoken.be/voorgerecht/pannenkoek-zalm-ricotta.php
https://www.pinterest.co.uk/pin/300122762646511571/
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Vezels
Eiwit
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (432 g)
546 kcal
62,3 g
7,9g
30,9 g
17,4g
6,7g
5,4g
3,9g
Per 100 g
126 kcal
14,4 g
1,8g
7,1 g
4,0 g
1,5g
1,2g
0,9g
En %
100 %
46 %
2,9 %
22 %
29%
11%
9%
9%
Wout & Elke
1.
Aardbeienmousse
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
80,0 g aardbeien, vers
-
1 kippenei,
eiwit, rauw (32,0g)
-
5,0 g citroen, vers (schil)
Bereidingswijze:
-
Spoel de aardbeien en snij de kroontjes ervan.
-
Snij de aardbeien in blokjes. Hou een paar
blokjes opzij voor de afwerking.
-
Voeg het eiwit toe en mix het geheel gedurende
2 minuten.
-
Leg onderaan in het glas de overige
aardbeiblokjes, doe de mousse erover en werk af met wat geraspte citroenschil.
Bron: https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/snelle-en-lekkere-aardbeienmousse
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (117 g)
71 kcal
4,3 g
3,8 g
1,1 g
4,8 g
3,5 g
1,2 g
1,64 g
0,58 g
Per 100g
61 kcal
3,7 g
3,2 g
0,9 g
4,1 g
3,0 g
1,0 g
1,4 g
0,5 g
En%
-
24
21
3
27
44
15
21
7,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glaasje met appel en gerookte ham
1.
Glaasje
met appel en gerookte ham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
12,0 g komkommer, vers
-
25,0 g appel, vers, zonder schil
-
¼ avocado, klein (30,0 g)
-
1 snede ham, rauw, gerookt (25,0 g)
-
1/3e limoen, sap (15,0 g)
-
Snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
-
Schil de komkommer, appel en avocado en snij
deze in fijne blokjes.
-
Doe eerste de avocado, dan de komkommer en
vervolgens de appel in het glaasje.
-
Snij de ham in reepjes en leg het op de appel.
-
Werk af met limoensap peper en zout.
Bron: https://www.karolaskitchen.be/hapjes/lepelhapje-van-avocado-appel-en-garnaal/
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (107 g)
118 kcal
4,0 g
3,9 g
1,9 g
7,0 g
7,6 g
1,3 g
5,02 g
0,74 g
Per 100g
110 kcal
3,7 g
3,6 g
1,8 g
6,5 g
7,1 g
1,2 g
4,7 g
0,7 g
En%
-
13,5
13
3
24
58
10
38
5,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
13-12-2019, 10:25 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboogboterham
1.
Regenboogboterham
Aantal personen: 1 persoon
Ingrediënten:
-
60,0 g kikkererwten, gekookt in blik
-
Snuifje currypoeder, peper en zout
-
½ eetlepel olijfolie (5,0 g)
-
20,0 g rode biet, gekookt
-
25,0 g platte kaas, mager, ongesuikerd
-
¼ courgette, vers (60,0 g)
-
10,0 g Ricotta, vers
-
4 kleine sneden boerenbrood, glutenvrij, Céréal Glutenfree & lactosefree
(60 g)
Bereidingswijze:
De gele humus:
-
Doe de kikkererwten in een blender en meng met
de olijfolie en de currypoeder. Kruid met peper en zout.
Roze bietjesspread:
-
Mix de stukjes gekookte rode biet en de platte
kaas in een blender. Kruid met peper en zout.
De courgettespread:
-
Spoel, schil en snij de courgette in blokjes.
-
Mix de courgette.
-
Voeg de Ricotta toe en kruid met peper en
zout.
-
Besmeer een sneetje brood met de courgettespread
en leg hierop een snede brood. Besmeer dit sneetje met de bietjesspread en leg
hierop een snede brood. Smeer tot slot
hierop de gele humus en eindig met een sneetje brood.
-
Snij de boterham diagonaal door.
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/79129/regenboogboterham-met-drie-lagen?fbclid=IwAR1BBB5HviJ7Ycu2rD-4CpjBJIsr4hE9UFSAspfcJn3MV-gS5TAqQgEJBug
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (240 g)
313 kcal
36,2 g
5,1 g
8,5 g
10,3 g
11,4 g
3,5 g
4,58 g
1,24 g
Per 100g
130 kcal
15,0 g
2,1 g
3,5 g
4,3 g
4,8g
1,5 g
1,9 g
0,5 g
En%
-
46
6,5
5,5
13
33
10
13
3,5
Studenten: Valerie Van Raemdonck, Marlies Casselman en Tine Roels
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
13-12-2019, 10:24 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
12-12-2019
High Tea - Amber & Torsten - Deel 3
Gezonde
fruittaartjes
Ingrediënten :
-
1/2 ontpitte medjoul Dadel (12 g)
-
1 eetlepel Glutenvrije bloem (Taranis, Orgran, Schar) (5 g)
- 2 walnoten (6 g)
-
2 eetlepels amandelpoeder (8 g)
1 eetlepel halfvolle melk (5 ml)
1 eetlepel Griekse yoghurt, natuur, mager (Boni Griekse
yoghurt) (20 g)
½ koffielepel citroenzeste (2 g)
2 aardbeien (30 g)
2 frambozen (8 g)
5 bosbessen (17 g)
Bereiding :
-
Mix de dadel, glutenvrije bloem, walnoten, amandelmeel en
halfvolle melk in een blender tot een vast en kneedbaar deeg.
-
Neem een kleine siliconen cupcake vorm.
-
Verspreid het deeg in de vorm zodat de gehele vorm bedekt is.
-
Zet gedurende 15-20min in de oven op 160°C.
-
Meng intussen de Griekse yoghurt met de citroenzeste.
-
Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
-
Vul de taartvorm met de Griekse yoghurt en werk af met het
fruit.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (113g)
178kcal
17,4g
12,6 g*
4,4 g
5,5 g
8,3 g
1,05 g
3,68 g
3,59 g
Per 100g
158kcal
15,4g
11,1 g*
3,9 g
4,9 g
7,3 g
0,93 g
3,26 g
3,18 g
En%
100
40
(28)
5
12
43
(5)
(19)
(18)
*Ook
hier gaat het over van nature aanwezige suikers niet over toegevoegde suikers,
de toegevoegde suikers zijn ook hier 0g.
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 2
Glutenvrije
pistolet
Ingrediënten :
-
40 ml lauw water
-
2 g droge gist
-
20 ml halfvolle melk
-
35 g glutenvrije bloem
-
Snuifje zout (1 g)
-
1 ei (50 g)
-
1 koffielepel sesamzaad (2 g)
-
¼ ui (15 g)
-
2 champignons (30 g)
-
Enkele blaadjes raketsla (5 g)
Bereiding :
1) Meng in een mengkom het
water, ¾ van de melk en gist. Laat 10 min. staan. Voeg de glutenvrije bloem,
een snuifje zout en een half ei toe. Doe de andere helft van het ei in een kom
2) Kneed het deeg ongeveer 5
min. met een keukenmachine op de hoogste stand tot het deeg soepel wordt.
3) Laat het deeg 45 tot 60 min. Afgedekt
rijzen op een warme, tochtvrije plek.
4) Verwarm de oven voor op 230
°C.
5) Kneed met vochtige handen 6
broodjes van het deeg. Bestrooi de bolletjes met het sesamzaad.
6) Bak ze in de oven gedurende
15 min.
7) Snijd de ui en champignons
zeer fijn.
8) Neem het overige half ei en
doe er 1 koffielepel halfvolle melk bij. Kluts het ei open en voeg er de
groenten aan toe. Doe het ei 30 seconden op hoge stand in de microgolf. Neem
het uit, roer, en herhaal nog eens.
9) Haal de pistoletjes uit de
oven en beleg deze met het roerei. Werk af met raketsla.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (170g)
234 kcal
33,7 g
1,7 g*
2 g
9,8 g
6,5 g
3,40 g
2,70 g
0,40 g
Per 100g
138 kcal
19,8 g
1 g*
1,2 g
5,8 g
3,8 g
2,0 g
1,58 g
0,24 g
En%
100
58
(0)
(0)
17
25
13
10
2
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea - Amber & Torsten - Deel 1
Quiche
met tomaat, paprika en ui
Ingrediënten :
-
¼ tomaat (20 g)
-
¼ paprika, groen (30 g)
-
¼ ui (15 g)
-
½ ei, rauw (25 g)
-
20 ml room, Alpro soya cuisine (20 g)
-
Peper
-
Zout
Bereiding :
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Was de tomaat en paprika en snijd in kleine stukjes.
-
Snipper de ui.
-
Plaats bakpapier in een kleine taartvorm.
-
Meng de room met het ei en wat peper en zout.
-
Doe de groenten in de vorm met bakpapier en overgiet deze met
het ei- en roommengsel.
-
Zet het geheel gedurende 20 min in de oven op 220°C.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (110g)
80 kcal
1,7 g
1,4g*
1,4 g
4,3 g
5,7 g
1,26 g
2,18 g
2,21 g
Per 100g
73 kcal
1,5 g
1,3g*
1,3 g
3,9 g
5,2 g
1,15g
1,98g
2,01g
En%
100
9
(7)
4
22
65
(14)
(25)
(26)
*Het
gaat hier over van nature aanwezige suikers, niet over toegevoegde. De
toegevoegde zijn 0g
Bronnen:
· Eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 16:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 3)
Recept 3: nagerecht
1.
Naam recept
Frambozenmousse
2.
Aantal porties
1 persoon (1portie)
3.
Ingrediënten:
1 gelatineblaadje (2g)
75 g frambozen, vers
1 koffielepel kristalsuiker (4,5g)
1 kippeneiwit (32g)
70 gram verse kaas, platte kaas, mager
4.
Bereidingswijze:
Laat
de gelatine weken in koud water
Spoel
de frambozen en mix ze tot een puree en voeg het suiker er aan toe
Klop
het eiwit tot sneeuw
Verwarm
de frambozenpuree en los er de uitgeknepen gelatine in op
Meng
de frambozenpuree met de verse kaas en zeef het geheel
Spatel
de eiwitsneeuw er onder
Doe
de bereiding in een glas of een coupe en laat het opstijven in de koelkast
Versier
eventueel met frambozen
1.
Voedingswaarde:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
183,5
107
11,2
0
0,07
0,00
0,00
12,6
5,6
11,9
Totaal per 100
gram
100
58,3
6,1
0
0,04
0,00
0,00
6,9
3,1
6,5
En%
100 En%
42En%
0En%
0,5 En%
-
-
47En%
11En%
44 En%
Het
enegieprocvan de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in
dit recept 100 En%.
2.
Bron: Website: http://sarahbraet.be/what-s-cooking/frambozenmousse
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-12-2019, 15:42 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 2)
Recept 2: hoofdgerecht
1.
Naam van het recept
Kip met kruidenpuree en spruiten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
150
g aardappelen, vers
100 g spruiten, vers
Snuifje
zout (voor in de kookpot met water)
1
kleine ui (55g)
1
klein glas water (150 ml)
½
kippenbouillon (6g)
1
kleine portie kipfilet, vers, diepvries (85g)
Snuifje
peper en zout
1
eetlepel olijfolie (12g)
1 laurierblad
30
ml melk, halfvol
½
eetlepel basilicum, gedroogd (6g)
½
eetlepel bladpeterselie, gedroogd (6g)
Snuifje
nootmuskaat
Snuifje
peper en zout
1,5
eetlepels maïzena (15g)
4.
Bereidingswijze
Schil
de aardappelen, was de spruiten en verwijder eventuele vuile blaadjes van de
spruitjes
Snij
de aardappelen in gelijke delen
Doe
de aardappelen in een pot met licht gezouten kokend water en laat de
aardappelen garen
Zet
een deksel op de pot en laat 25 minuten koken
Pel
de ajuin en snij deze fijn
Breng
water aan de kook en los de bouillon op
Kruid
de kip met peper en zout en snij ze in stukjes van 1,5 cm
Verhit
de olie in een stoofpot
Voeg
de kip bij de stoofpot toe en bak 4 minuten
Voeg
de ui bij en laat nog eens 4 minuten stoven op een zacht vuurtje
Voeg
de bouillon in de stoofpot samen met het laurierblad toe en laat 10 minuten
pruttelen
Breng
de spruiten aan de kook en laat ongeveer 12 minuten koken (controleer met een
vork of de spruiten zacht genoeg zijn)
Pureer
de aardappelen met de halfvolle melk
Meng
de puree met de gedroogde basilicum en de gedroogde peterselie en breng op
smaak met nootmuskaat, peper en zout
Giet
de spruiten af in een vergiet
Voeg
de maïzena op het laatste toe om de saus te binden
Zeef
de saus zodat je een egale consistentie verkrijgt
Serveer
de kip met de saus, de kruidenpuree en de spruiten
5.
Voedingswaarde
RECEPT 2:
Per portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
636,5
484
29,4
15,8
3,68
9,18
1,62
48,2
15,3
11,4
Totaal per 100
gram
100
76
4,6
2,5
0,6
1,4
0,3
7,6
2,4
1,8
En%
100 En%
24 En%
30 En%
7En%
17 En%
4En%
40En%
6En%
9En%
Het energieprocent van de eiwitten,
vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 100 En%.
6.
Bron: Website: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/17738/kip-met-kruidenpuree
+ eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
12-12-2019, 15:40 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gewijzigde consistentie Julie Wante (Deel 1)
Recept
1: alcoholvrije aperitief
1.
Naam van het recept:
Smoothie van bosvruchten
2.
Aantal porties:
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
50 gram bosvruchten mix, diepvries
½ appel, vers (70g)
35 gram frambozen, vers
50 gram platte kaas, mager
½ koffielepel Stevia (2,25g)
Enkele druppeltjes citroen
4.
Bereidingswijze:
Ontdooi
de bosvruchten in de kookpot, gebruik hierbij een bodempje water
Schil
de appel en snij de appel in gelijke delen
Doe
de bosvruchten, appel en frambozen in de blender en cutter zo goed mogelijk
zodat er geen brokjes meer te bespeuren zijn
Doe
de platte kaas samen in een mengkom met de Stevia en werk af met enkele
druppeltjes citroen
Doe
het mengsel van de platte kaas ook in de blender en cutter het geheel
Zeef
het gehele mengsel voor zo een egaal mogelijke smoothie
Serveer
in een glas
Tip:
je kan ook werken met 2 lagen
Per
portie
Hoeveelheid
En (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suikers (g)
Totaal per portie
209,25
106
4,5
0,4
0,10
0,00
0,00
18,9
5,6
16,5
Totaal per 100 gram
100
51
2,1
0,2
0,05
0,00
0,00
9,0
2,7
7,9
En%
100
En%
16,5 En%
3,5 En%
1
En%
-
-
70,5 En%
10,5 En%
62En%
5. Voedingswaarde :
Het energieprocent van de
eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 101En%.
6.
Bron :
Website: http://www.parkiskookatelier.be/parkis-gerechten/milkshakes-en-smoothies/smoothie-van-bosvruchten-met-muntblaadjes.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-12-2019, 15:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea Suzan Planckaert en Julie Wante (Vervolg)
1. Naam recept:
Pizza bonbons
2. Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3. Ingrediënten
-
¼ plakje glutenvrije bladerdeeg (Herta) (30g)
-
1 koffielepel tomatensaus, Passata (5g)
-
3 g geraspte kaas
-
¼ snede glutenvrije salami, Carrefour (1,5g)
-
Geklutst eitje
-
Snuifje Italiaanse kruiden
4. Bereidingswijze
Snij een plakje bladerdeeg in vieren en leg deze
stukjes in de muffinvorm
Prik een paar gaatjes op de bodem (Het
bladerdeeg zet uit tijdens het bakken en anders wordt alle vulling eruit
gedrukt)
Schep de tomatensaus in de gevormde bakjes
Vul de bakjes aan met geraspte kaas en glutenvrije
salami snippers.
Breng de puntjes naar elkaar toe en knijp deze
goed vast. Smeer de bovenkant in met het ei en strooi hier wat Italiaanse
kruiden over.
Bak de pizza bonbons in 5 minuten op 225 graden C gaar.
5. Voedingswaarde recept 3:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (42,50g )
112
2,2
4,0
1,03
0,02
0,06
15,3
0,9
0,7
Totaal per 100g
264
5,2
9,4
2,42
0,05
0,14
36,0
2,1
1,7
En%
100
8 En%
32 En%
8 En%
/
0,5 En%
55 En%
2 En%
3 En%
Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels zijn
samen 97 En%. Dit komt omdat we zelf de glutenvrije salami en glutenvrij bladerdeeg
hebben toegevoegd in Nubel. Onze bron kan onbetrouwbaar zijn en was beperkt in
gegevens (geen onderscheid in welke vetten). De hoeveelheid geklutst ei die
uiteindelijk over het baksel wordt gesmeerd is ook moeilijk in te schatten. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat het En% bij
dit gerecht geen 100 En% is.
6. Bron: website
http://www.laurasbakery.nl/pizza-bonbons/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 15:27 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea Suzan Planckaert en Julie Wante
1.
Naam recept:
Bananenbrood muffins met blauwe bessen
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
- Dadels,
zacht (6g)
- 1/5
banaan, vers (26g)
- 1/5
stuk ei
- Snuifje
kaneel
- Zelfrijzend
amandelmeel, glutenvrij van Koopmans (14g)
- Blauwe
bessen, vers (10g)
- Muffinbakvorm
met papiertjes
4.
Bereidingswijze
Verwarm
de oven op 180 graden C
Week
de dadels 15 min in heet water
Doe
de banaan, ei, kaneel en dadels in een keukenmachine en maal fijn
Schep
het zelfrijzend amandelmeel erdoor
Doe
de blauwe bessen in het beslag
Vul
de papieren muffinvormpjes met het mengsel tot net onder de rand
Bak
de bananenbrood muffins 25 minuten in de oven tot ze gaar en lichtbruin zijn
5.
Voedingswaarde recept 1:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (69g)
130
5,1
4,5
0,7
0,51
0,18
15,4
4,0
9,8
Totaal per 100 g
188
7,4
6,5
1,0
0,74
0,26
22,3
5,8
14,2
En%
100
16En%
31En%
5En%
3,5En%
1En%
47 En%
6 En%
30En%
Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels zijn
samen 100 En%.
6.
Bron: website: https://www.leukerecepten.nl/recepten/bananenbrood-muffins-met-blauwe-bessen/
1.
Naam recept:
Mini wraps met gegrilde groenten
2.
Aantal porties
1 persoon (1 portie)
3.
Ingrediënten
-
1/6 rode paprika, vers (31 g)
-
¼ stengel stoneleeks (10g)
-
1 koffielepel olijfolie (4,5g)
-
Groene aspergetips,vers (17g)
-
Snuifje zeezout
-
Snuifje zwarte peper
-
½ glutenvrije wrap, Schär (40g)
-
Veldsla,vers (12,5g)
-
1 eetlepel kruidige dressing (12g)
4.
Bereidingswijze
Snij de rode paprika in dunne reepjes en snij de
kromme uiteinden eraf
Snij de puntjes van de stoneleeks af en snij in
stukken van 8cm
Verhit de grillpan met de olijfolie
Bak de paprika, stoneleeks en groene aspergetips
mooi bruin (ca. 2minuten)
Keer ze af en toe om en zorg dat ze gaar
geroosterd zijn
Kruid met peper en zout
Maak uit de tortilla plakjes van ca. 10 cm
Vul de tortilla met de groenten en veldsla
Besprenkel met de dressing
Vouw de tortilla op en wikkel de onderkanten met
een stukje bakpapier of aluminiumfolie
5.
Voedingswaarde recept 2:
Per portie
Energie (kcal)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
KH (g)
Vezels (g)
Suiker (g)
Totaal per portie (169,5g)
216
4,1
9,6
1,7
4,94
1,10
25,3
2,1
3,4
Totaal per 100 g
127
2,4
5,7
1,0
2,91
0,65
14,9
1,2
2,0
En%
100
8 En%
40 En%
7 En%
21 En%
4,5En%
47 En%
2 En%
6 En%
Bron: website: https://www.leukerecepten.nl/gerechten/hapjes/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
12-12-2019, 15:26 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten
(let op! foto(s) is telkens de maaltijd voor 2 personen)
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(900g)
1014 kcal
125,2g
Aantal zonder groenten = 112,3g = 9 KhRW
11,6g
35,7g
39,4g
12,95g
15,32g
8,16g
Per 100g
113kcal
13,9g
1,3g
4,0g
4,4g
1,44g
1,70g
0,91g
En%
100
49
2
14
35
(11)
(14)
(7)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:48 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 3 + 4)
1.
Hartige taartjes met champignons
1 persoon
Ingrediënten
-
38 g bladerdeeg, voorverpakt => 1 KhRW -
1/2 eetlepel koolzaadolie (5 g) -
1/6 teentje knoflook (1 g) -
10 g ui -
25 g champignons, vers -
1/6 courgette, vers (50 g) -
1/6 rode paprika, vers (30 g) -
Zout -
Peper
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200°C
-
Snijd een stukje van het teentje knoflook en
snipper de ui
-
Snijd een paar champignons in kwarten, het
stuk courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika
in blokjes
-
Smeer een kleine quichevorm in met een beetje
olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem
-
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de
knoflook en de ui enkele minuten.
-
Voeg de champignons toe en bak al roerend
bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout
en peper naar smaak toe en haal van het vuur.
-
Verdeel het groenten mengsel over de taartjes
en druk aan.
-
Bak de taartjes +/- 15 minuten in de oven tot
het deeg mooi knapperig en gaar is.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (159g)
213 kcal
17,4g
2,2g
3,9g
13,6g
4,44g
5,65g
2,99g
Per 100g
134kcal
10,9g
1,4g
2,5g
8,6g
2,79g
3,55g
1,88g
En%
100
34
2
7
57
(19)
(25)
(13)
Bron:
·
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons
2. Kleine
hamburger met geitenkaas, rucola en radijs
1 persoon
Ingrediënten
- - Zachte
geitenkaas, rol (15 g) -
1 klein hamburgerbroodje, om af te bakken (30
g) => 1 KhRW (samen met honing) -
Rucola
(2 g) -
Radijs
(10 g) -
1
theelepel Honing (3g)
Bereiding
-
Snijd van de rol geitenkaas 1 snede van
ongeveer 1,5cm dik.
-
Snijd het ovenbroodje doormidden.
-
Leg de geitenkaas op de onderkant van het
broodje.
-
Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het broodje
af gedurende 3 à 5 minuten.
-
Snijd de radijs is plakjes
-
Beleg het broodje met geitenkaas met de
rucola, radijs en een theelepeltje honing.
-
Steek er een prikker door zodat het broodje
niet uiteenvalt.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (60g)
141kcal
17,0g
0,9g
5,5g
5,6g
2,99g
1,66g
0,81g
Per 100g
235kcal
28,3g
1,5g
9,2g
9,3g
4,98g
2,779
1,35g
En%
100
48
1
16
35
(19)
(11)
(1)
Bron :
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 5 + 6)
1.
Gewokte rijstnoedels met sojascheuten en
ei
1 persoon
Ingrediënten
½ ei (27 g)
Paprika (20 g)
Prei (10 g)
Ui (15 g)
Fijne rijstnoedels, droog gewogen (20 g) =>
1,5 KhRW
1 koffielepel sambal (5 g)
Bereiding
Breng water aan de kook en doe de rijstnoedels
in een ruime schaal.
Was ondertussen de prei en paprika. Snij
vervolgens de prei, paprika en een deeltje ui in kleine stukjes.
Schenk het kokend water over de noedels en
laat de noedels even weken.
Zet de wokpan alvast op de kookplaat en laat
deze goed voorwarmen
Laat de noedels nadien uitlekken in een ruime
zeef.
Wok de groenten in de pan.
Laat de wok op een heet vuur staan en maak met
een spatel een kuiltje in de gewokte ingrediënten. Schenk daarin wat geklutst
ei, en roer nadien voorzichtig. Zo verspreiden gestolde stukjes ei zich in de
wok.
Roer een koffielepel van de sambal doorheen de
bereiding en doe er tenslotte een portie van de noedels bij. Roer opnieuw en
serveer meteen.
Strooi wat fijne ringen ui over het gerechtje.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (97g)
128kcal
18,6g
1,8g
5,5g
3,2g
1,06g
1,39g
0,49g
Per 100g
124kcal
18,0g
1,7g
5,3g
3,1g
1,03g
1,35g
0,47g
En%
100
58
3
17
22
(7)
(10)
(4)
Bron:
· Eigen
creatie
2. Ovenfrietjes
met pikante tomatendipsaus
Ingrediënten
-
Aardappel met schil, rauw (220g) => 2,5
KhRW
-
Thijm, vers
-
Paprikakruiden
-
Peper
-
Zout
-
1 tomaat, vers (100 g)
-
¼ rode peper, vers (2 g)
-
Knoflook ½ teentje (3 g)
-
Ui (10 g)
-
Peterselietakje
-
Zout
-
Peper
Bereiding
-
Was de aardappel goed en snijd in frietjes.
-
Leg deze op een bakpapier en kruid met wat
thijm, paprikakruiden, peper en zout.
-
Bak ze gedurende 25 minuten op 220°C.
-
Schep regelmatig om.
-
Verwijder de pel van de tomaat en snijd de
tomaat in kleine stukken.
-
Snipper de rode peper, look en ui.
-
Stoof de ui, look, rode peper en tomaat in een
pan tot deze een zachte massa wordt.
-
Voeg eventueel wat water toe.
-
Mix het geheel in een blender tot een saus
verkregen wordt.
-
Kruid met peterselie en peper.
-
Serveer de frietjes met de saus.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(335g)
177 kcal
36,1g
3,6g
6,1g
0,7g
0,31g
0,02g
0,35g
Per 100g
53 kcal
10,8g
1,1g
1,8g
0,2g
0,1g
0,0g
0,1g
En%
100
82
1
14
3
(1)
(0)
(1)
Bron:
· Eigen
creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 1 + 2)
1. Bruschetta van tomaat
1 persoon
Ingrediënten:
- - 2 sneden (2/3cm dik) meergranen stokbrood (20
g) => 1KhRW -
½ tomaat, vers (75 g) -
1/4 mozzarella light (30 g) -
½ eetlepel pijnboompitten (7 g) -
½ eetlepel olijfolie (5 g) -
Peper -
Zout -
Basilicum, vers
Bereidingswijze:
1) 1) snijd 2 sneden van 2/3cm van het meergranen
stokbrood. 2)
snijd de halve tomaat in blokjes en doe ze in
een kom. 3)
snijd de mozzarella light in blokjes en doe ze
bij de tomaat. 4)
voeg vervolgens de pijnboompitten en olijfolie
toe. 5)
Meng alle. 6)
Kruid vervolgens met wat peper, zout en verse
basilicum. 7)
Beleg het stokbrood met het tomaatmengsel. 8)
Zet de bruschettas voor 5 minuten in de oven
op 180graden.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (137g)
187 kcal
11,6g
1,5g
7,5g
12,1g
2,44g
5,14g
3,03g
Per 100g
136 kcal
8,5g
1,1g
5,5g
8,8g
1,78g
3,75g
2,21g
En%
100
25
1
16
58
(12)
(25)
(15)
2. Mini
pizzatjes
1 persoon
Ingrediënten:
- -
30 g bruine tarwebloem => 2 KhRW -
Snuifje zout -
Snuifje droge gist -
75 cl water -
1 koffielepel olijfolie (2 g) -
20g paprika, vers => 0 KhRW -
20g courgette, vers -
20g mozzarella light -
2 eetlepels tomaten passata (20 g)
Bereidingswijze:
-
Meng
de bloem en een snuifje zout in een kom.
-
Maak
een kuiltje.
-
Los
de gist op in 75cl lauw water.
-
Doe
de gistoplossing en olie in het kuiltje.
-
Kneed
tot je een bol verkrijgt.
-
Laat
het deeg gedurende 30minuten rijzen onder een vochtige doek.
-
Snijd
intussen de paprika, courgette en mozzarella in kleine blokjes.
-
Rol
van het deeg 2 gelijke bolletjes.
-
Duw
de bollen plat tot 2 kleine pizzarondjes.
-
Bak
de het pizzadeeg gedurende 10 minuten op 220°C.
-
Beleg
vervolgens de voorgebakken bodems met tomaten passata, paprika, courgette en
mozzarella.
-
Bak
ze gedurende 10minuten op 220°C.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (112g)
168kcal
24,5g
1,6g
7,2g
4,2g
1,71g
1,46g
0,49g
Per 100g
150kcal
21,9g
1,4g
6,4g
3,9g
1,53g
1,30g
0,44g
En%
100
59
2
17
22
(9)
(8)
(2)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
11-12-2019, 13:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
10-12-2019
Havermout muffins met bosbessen Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Havermout
muffins met bosbessen
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten
2 eetlepels havervlokken, Damhert (18g)
4 koffielepels sojamelk (18ml)
½ kippenei, klein (25g)
¼ banaan, klein, rauw (32,5g)
½ eetlepel lijnzaad (3g)
¼ zakje bakpoeder (5g)
¼ eetlepel baking soda (4g)
1 snuifje kaneel
7 bosbessen (14g)
Bereidingswijze
· Verwarm
de oven voor op 180°C.
· Meng
alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een glad beslag.
· Meng
daarna de bosbessen door het beslag heen met een spatel en verdeel dit over de
muffinvormpjes.
· Bak de
muffin 25 à 30 minuten tot ze goudbruin zijn.
· Laat
de muffin afkoelen.
Bron
http://www.focusonfoodies.nl/gezond-snoepen-havermout-muffins-met-bosbessen/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie(120g)
143 kcal
14,9 g
1,5 g
7,0 g
5,3 g
1,3 g
1,6 g
1,3 g
4 g
Per 100 g
120
kcal
12,5
g
1,3 g
5,9 g
4,4 g
1,1 g
1,3 g
1,1 g
3,3 g
En%
100
42
4
20
33
8
10
8
5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 22:04 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bladerdeeg (glutenvrij) met ham en kaas Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Bladerdeeg
(glutenvrij) met ham en kaas
1
persoon/1 portie
Ingrediënten
5g zonnegedroogde tomaatjes
1 plakje glutenvrij bladerdeeg, rauw (40g) (Schär)
1 el roomkaas, vers (Philadelphia natuur light)
20g glutenvrije hamblokjes
1/4 kippenei, rauw
5g geraspte kaas
snuifje peper
snuifje zout
Bereidingswijze
·
Verwarm de oven voor op 200 °C.
·
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
·
Neem een plakje bladerdeeg en voeg in het midden
een eetlepel roomkaas toe en smeer dit uit.
·
Verdeel vervolgens de zongedroogde tomaatjes en
ham blokjes er overheen.
·
Vouw vervolgens alle punten naar binnen, met een
beetje speling tussen de randjes.
·
Klop de eidooier en besmeer de bovenkant van het
bladerdeeg ermee.
·
Strooi wat geraspte kaas er overheen.
·
Werk af met peper en zout en andere kruiden naar
keuze.
·
Bak het bladerdeeg pakketje af op ongeveer 200°C
gedurende 22 minuten tot deze gaar en goudbruin is.
Bron
https://www.leukerecepten.nl/recepten/bladerdeeg-hapjes-met-ham-en-kaas/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie (77g)
200 kcal
17,2 g
2,3 g
7,9 g
8,0 g
3,2 g
2,3g
1,6
g
0,8 g
Per 100 g
240
kcal
20,6
g
2,8 g
9,5 g
9,6 g
3,8 g
2,8 g
1,6 g
1,0 g
En%
100
45
4,5
16
36
14,5
10,5
7,0
3
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 22:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Hartige glutenvrije quiche Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Hartige
glutenvrije quiche
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
¼ kleine preistengel vers (25g)
¼ eetlepel koolzaadolie (2,5ml)
1 kleine kippenei, rauw (50g)
50ml halfvolle melk
1 snuifje peper
1 snuifje zout
1 snuifje nootmuskaat
15g gerookte zalm, vers
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor
op 180°C.
· Was en reinig de prei.
Snijd daarna de prei fijn en Stoof deze aan in koolzaadolie. Laat nadien de
prei afkoelen.
· Klop het ei los en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
· Snij de gerookte zalm
in reepjes.
· Bekleed een
taartvormpje met bakpapier en bekleed die met de prei en de zalm. Giet nadien
het eimengsel hierboven.
· Bak de mini-quiche ongeveer
30minuten in de oven op 180°C.
Bron
https://beautyfulskin1.wordpress.com/2018/04/22/quiche-met-prei-en-gerookte-zalm-zonder-deeg/
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Vdvz
Per portie(143g)
160 kcal
4,5 g
4,5 g
11,3 g
10,4 g
3,0 g
4,8 g
2,3 g
0,8 g
Per 100 g
112 kcal
3,2 g
3,2 g
7,9 g
7,3 g
2,1 g
3,3 g
1,6 g
0,6 g
En%
100
11
11
28
59
17
27
13
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
10-12-2019, 21:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
falafel met yoghurtdip Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Falafel met yoghurtdip
1persoon/ 1portie
Ingrediënten:
100g kikkererwten, blik
enkele blaadjes bladpeterselie, fijn gehakt
1 sjalot (20g)
snuifje komijnpoeder
snuifje chilipoeder
snuifje zout
1 el arachideolie (10ml)
45g Griekse volle yoghurt, ongesuikerd
10g sesamzaadjes
1 koffielepel gember, vers, geraspt (5g)
2 druppels citroensap, vers
Bereidingswijze:
· Laat de kikkererwten goed uitlekken, dep af met keukenpapier.
· Blend de kikkererwten samen met de fijngehakte bladpeterselie.
· Snipper een sjalotje en snij deze in stukjes.
· Meng de puree in een kom met de ui, komijnpoeder, chillipoeder en zout.
· Rol balletjes van 5cm groot.
· Bak de balletjes goudbruin in arachideolie.
· Doe de yoghurt in een mengkom.
· Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Strooi de
geroosterde zaadjes in de yoghurt.
· Schil het stukje gember en rasp het fijn.
· Voeg de fijn geraspte gember, snuifje komijnpoeder, knoflookpoeder en
een scheutje citroensap toe aan de yoghurt.
· Meng tot een homogeen geheel
· Serveer de yoghurtsaus bij de falafel
Bron
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/falafels-met-eenyoghurtdip
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie ( 190 g)
262 kcal
17,1 g
3,1 g
8,9 g
16 g
4,1 g
7,8 g
1,5 g
Per 100 g
138 kcal
9 g
1,6 g
4,7 g
8,4 g
2,2 g
4,1 g
0,8 g
En%
100
26,0
4,5
13,5
55,0
14,0
27,0
5,0
Kh RW
1,5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:49 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
tomaat gevuld met ei en broodkruim
Tomaat gevuld met ei en broodkruim
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten:
20g volkoren brood, oud
15g geraspte gruyère kaas
1/4 teentje knoflook (1g)
15g zonnebloempitten
1/4 eetlepel Provencaalse kruiden
1 kleine tomaat, vers (90g)
1 klein ei (50g)
1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
snuifje peper en zout
Bereidingswijze:
· Verwarm de oven voor op 180°C.
· Verkruimel het volkorenbrood, deze kan je verkruimelen met een mixer.
· Vermeng het broodkruim met de kaas, knoflook, Provençaalse kruiden,
olijfolie, peper en zout.
· Kneed het mengsel zodat de ingrediënten wat samenhangen.
· Snijd het hoedje van de tomaat en haal het vruchtvlees eruit.
· Breek boven de tomaat een ei en laat het ei in de tomaat glijden.
· Bedek het ei met een dikke laag van het broodmengsel. Zet het hoedje er
weer op.
· Bak de tomaten een halfuur in de oven op 180°C.
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R387374/gevulde-tomaten-met-ei
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie ( 197 g)
347 kcal
12,7 g
2,4 g
16,8 g
24,7 g
6,7 g
5,6 g
6,6 g
Per 100 g
176 kcal
6,4 g
1,2 g
8,5 g
12,5 g
3,4 g
2,8 g
3,4 g
En%
100
14,5
3,0
19,5
64,0
17,5
14,5
17,0
Kh RW
1
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
krokante groentenloempia's uit de oven Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
Krokante groenteloempias uit de oven
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
10g ongekookte fijne eiernoedels
2 kleine verse champignons, rauw (16g)
10g verse wortelen, rauw
10g verse prei, rauw
5g verse ui, rauw
1/4 koffielepel kerriepoeder (2g)
1 eetlepel gehakte verse korianderblaadjes (1g)
15g zonnebloempitten
snuifje zout en peper
1 vel filodeeg, rauw (30g)
1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
Bereidingswijze:
· Verwarm de oven voor op 220°C.
· Bereid de noedels zoals op de verpakking vermeld staat.
· Snijd de champignons, wortelen, prei en ui in hele kleine stukjes.
· Kook de stukjes wortel ongeveer 2 minuten in een kommetje met water.
· Kruid de champignons met kerriepoeder.
· Vermeng de noedels, champignons, wortelen, prei, de verse koriander en
een snuifje peper en zout.
· Neem een vel filovel en knip deze in twee. Bestrijk een halve filovel
lichtjes met olijfolie en leg er de andere helft bovenop.
· Snijd een rechthoek uit deze filovellen.
· Leg wat groentjes in het midden van het deeg, klap de zijkanten erover
en maak een strak rolletje.
· Bak de gemaakte loempia in de oven op 200°C gedurende circa 18 minuten.
Bron
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/loempias
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (90 g)
129 kcal
27,3 g
1,2 g
4,5 g
0,4 g
0,1 g
0,0 g
0,0 g
Per 100 g
143 kcal
30,3 g
1,3 g
5,0 g
0,4 g
0,1 g
0,0 g
0,0 g
En%
100
84,5
3,5
14,0
3,0
0,5
0,0
0,0
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
courgetterolletjes met aardappelcrème Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Courgetterolletjes met aardappelcrème
1 persoon/ 1 portie
Ingrediëntenlijst
1 aardappel,
grootte van een kippenei (50g)
¼ courgette,
klein (62g)
¼ kleine lente-ui
(15g)
¼ eetlepel room,
tot 15% vet (6ml)
1 snufje
peper
1snufje
paprikapoeder
1 snufje
chilipoeder
1 eetlepel
olijfolie (10ml)
Bereidingswijze
· Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten
gaar.
· Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken en de lente-ui in fijne
ringen.
· Stamp de aardappelblokjes. Meng met de room en lente-uiringen.
· Breng de aardappelcrème op smaak met peper, paprikapoeder en
chilipoeder.
· Bestrijk de courgette met het mengsel, rol op en steek vast met
cocktailprikkers.
· Bak de rolletjes ongeveer 5 minuten in de olie en serveer.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/courgetterolletjes-met-aardappelcreme
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (143g)
143kcal
7,6g
2,4g
2,1g
11,4g
2,2g
7,7g
0,9g
Per 100 g
100kcal
5,3g
1,7g
1,5g
8,0g
1,5g
5,4g
0,6g
En%
100
21
7
6
72
14
49
6
Kh RW
0,5
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
hartige taartjs met champignons Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
Hartige taartjes met champignons
1 persoon/ 1 portie
Ingrediënten
½ teentje knoflook (3g)
¼ ui (15g)
3 champignons, klein (24g)
¼ courgette, klein (62g)
¼ paprika, rood (46g)
¼ eetlepel olijfolie (2,5ml)
1/6 pak volkorenbladerdeeg (38g)
1 snuifje zout
1 snuifje peper
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor op 200°C.
· Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
· Snijd de champignons in kwarten, de courgette in plakjes en vervolgens
in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes.
· Smeer 6 kleine quichevormpjes in met een beetje olie. Bekleed ze met het
bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem.
· Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele
minuten.
· Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika
erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van
het vuur.
· Verdeel het groentemengsel over de taartjes en druk aan.
· Bak de taartjes ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg mooi
knapperig en gaar is.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (191g)
204kcal
19,1g
4,7g
4,4g
11,5g
4,4g
4,6g
1,8g
Per 100 g
107kcal
10g
2,5g
2,3g
6,0g
2,3g
2,4g
0,9g
En%
100
42,5
9,0
8,5
50,5
19,5
20,0
8,0
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Lunchbox met stoplichtboterham
Aantal porties: 1
persoon
Ingrediënten
½ wortel, middelgroot (50g)
¼ komkommer (21g)
6 kerstomaten (60g)
2 sneden volkoren brood, groot (70g)
1 mespunt minarine 25% (10g)
1 snede kaas, Gouda light (35g)
1 snede ham, gekookt (35g)
1 handje noten, ongezouten (25g)
1 mandarijn, middelgroot (60g)
Bereidingswijze
·
Spoel de groenten en
snij ze in fijne schijfjes.
·
Besmeer de ene
boterham met de minarine en leg er de kaas en ham op.
·
Leg vervolgens de
groenten in de juiste volgorde op het beleg; bovenaan de kerstomaten, in het
middel de wortels en onderaan de komkommerschijven.
·
Snij tenslotte drie
rondjes uit de andere boterham en leg deze op de belegde boterham.
·
Serveer in een
brooddoos en voeg de noten er los bij.
·
Teken een smiley op
de mandarijn en leg deze naast de boterham
Voedingswaarde lunchbox
Hoeveelheid
En
KH
Tot. suikers
Toegevoegde
suikers
Eiwitten
Vet
VV
EOV
MOV
Per
portie (366g)
558 kcal
45,8 g
15,2g
0,2 g
31,2g
25,7g
7,0g
3,63g
2,13g
Per 100g
153 kcal
12,5g
4,2 g
0,05 g
8,5g
7,0g
1,9g
1,0g
0,6g
En%
100
33
11
0
22
42
11
6
3,5
Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19853/stoplichtsandwich
Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Lunchbox met kleurrijke tortillaâs en een toverstafje
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
1 kippenei, rauw (50 g)
1/3e groene paprika, klein (60 g)
5 plakjes komkommer, klein (15 g)
70 g veldsla, vers
2 sneden kippenwit (40 g)
2 gekleurde tarwetortillas (50 g)
1 eetlepel ketchup (23 g)
1 eetlepel yoghurt, mager 0%, ongesuikerd
(25 g)
50 g bosbessen
1 kiwi, klein (55 g)
Smeerkaas, mager (30 g)
½ tomaat, klein, vers (45 g)
Extra: 2 satéstokken
Bereidingswijze
·
Zet een kookpot met
water op en laat koken.
·
Plaats het ei in het
kokend water voor ± 10 minuten.
·
Kuis de groenten en
verwijder eventueel de schil.
·
Snij de paprika en
een deel van de komkommer in fijne schijfjes.
·
Hou twee schijven
komkommer apart.
·
Leg het kippenwit op
de tortilla.
·
Meng de ketchup en
de yoghurt en smeer dit op het kippenwit.
·
Leg de paprika, de
veldsla en een deel van de komkommer op de tortilla.
·
Rol de tortilla op,
snij in 3 stuken en steek dit op een satéstokje.
·
Snij tot slot het
overige deel van de komkommer in reepjes.
Toverstaf
·
Spoel de bosbessen
en steek deze op een satéstokje.
·
Snij 1 dik schijfje
van de kiwi en maak hiervan een sterretje (m.b.v. vormpje).
·
Snij de overige kiwi
in blokjes en voeg deze toe aan het satéstokje.
Vogeltje
·
Pel het hardgekookt
ei en snij in twee gelijke helften.
·
Leg een schijfje
komkommer op de twee helften zodat deze als vleugels dienen.
·
Snij vervolgens twee
kleine driehoekjes uit de komkommer en gebruik deze als snavel.
·
Snij tot slot twee
kleine cirkeltjes uit de komkommer en gebruik deze als ogen.
·
Doe de tortilla, het
toverstafje, het vogeltje en het smeerkaasje in de brooddoos.
·
Werk af met de reepjes
komkommer en tomaatjes.
Voedingswaarde lunchbox
Hoeveelheid
En
KH
Totale suiker
Toegevoegde
suikers
Eiwitten
Vet
VV
EOV
MOV
Per
portie (513g)
481 kcal
52,8 g
19,1 g
5,8 g
27,7 g
14,4g
4,7 g
3,3 g
1,0 g
Per 100g
94 kcal
10,3 g
3,7 g
1,1 g
5,4 g
2,8 g
0,9 g
0,6 g
0,2 g
En%
100
44
16
4,8
23
27
9
6
2
Bron : https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1189765/kleurenwraps-op-een-stokje
+ eigen inspiratie
Studenten: Tine Roels,
Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
groentenkroketjes Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
Groentekroketjes
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
1/8 prei, klein (12,5g)
1/8 wortel, klein (5g)
1 broccoliroosje (12g)
1 champignon, klein (8g)
1/8 ui, rauw, klein (7,5g)
½ teentje knoflook (3g)
1 koffielepel Solo(7g)
1 eetlepel bloem (12g)
10ml groentebouillon, koud
1 snuifje zout
1 snuifje peper
¼ eidooier, middelgroot ei (4,5g)
1 eetlepel bloem, tarwe (12g)
½ eiwit, middelgroot kippenei (16g)
1 geroosterde volkoren boterham (10g)
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor op 180°C.
· Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.
· Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.
· Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.
· Voeg in één keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten
lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude
groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe goed.
· Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en
roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk
en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de
koelkast tot het geheel is afgekoeld.
· Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender
om broodkruimels te vormen.
· Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje
met de broodkruimels.
· Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de
bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog
een keer.
· Zet ze nog even in de koelkast.
· Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.
· Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ºC.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/groentekroketjes-met-kerriedip (hier hebben we paneermeel
vervangen door broodkruim)
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
Kh
Suiker
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (120g)
180kcal
27,2 g
3,4 g
7,0 g
4,3 g
1,1 g
1,3 g
1,6 g
Per 100 g
150kcal
22,7 g
2,8 g
5,8
g
3,6 g
0,9 g
1,1 g
1,3 g
En%
100
60,5
7,5
15,5
21,5
5,5
6,5
8
Kh RW
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
10-12-2019, 21:16 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
09-12-2019
Brooddriehoekjes met lekkere kleurenpret
Emma & Eline
Aantal porties
1 persoon
Ingrediënten
20 gram komkommer, vers
20 gram wortel, vers
5 kerstomaatjes, vers
6 witte druiven, vers
een klein handje hazelnoten (10g)
4 sneden volkorenbrood (140g)
1 mespunt margarine (5g, bijvoorbeeld
Becel Omega 3 smeermargarine)
1 snede halfvette kaas (20g,
bijvoorbeeld Gouda Boni light)
30 gram hummus, kant-en-klaar
Bereidingswijze
-
Snijd het stuk komkommer en de wortel in
smalle reepjes of schijfjes.
-
Snijd de kerstomaatjes doormidden.
-
Voeg de druiven en de hazelnoten toe aan de
lunchbox.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met de margarine, beleg met de snede kaas en leg er een tweede
snede bovenop. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je twee driehoeken
verkrijgt.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met hummus, leg een tweede snede erop en snijd de boterhammen
opnieuw diagonaal door.
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (320 g)
588 kcal
73,5 g
10,6 g
9,7 g
22,3 g
20,8 g
4,7 g
9,8 g
5,8 g
Per 100 g
184
23,0 g
3,3 g
3,0 g
7,0 g
6,5 g
1,5 g
3,1 g
1,8 g
En%
100
50
7
3
15
32
8
15
9
Bronnen: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Originele lunchbox boordevol groenten en een heerlijke muffin
Eline & Emma
Aantal porties
1 persoon
Ingrediënten
Muffins (voor 8 muffins)
1 grote
zoete aardappel (200 g), vers, ongekookt
1/2de
courgette (150 g), vers
1 eetlepel
koolzaadolie (10 g) en extra (5 g) om vorm in te vetten
3 eieren
1 tomaat
(150 g), rauw
50 g
fetakaas, vers
1
koffielepel tijm, droog
snuifje
peper en zout
Volkorenbrood
met plattekaas en gegrilde aubergine
1/2de
aubergine (100 g), vers
snuifje
peper en zout
1 eetlepel
koolzaadolie (10 g)
4 grote sneden
volkorenbrood (140 g)
30 g plattekaas,
halfvol
Fruitspiesjes
20 g meloen, vers
20 g ananas, vers
20 g kiwi, vers
20 g blauwe
druiven, vers
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de zoete aardappel en snijd
nadien in kleine blokjes.
- Snijd de courgette in kleine blokjes
zonder te schillen.
- Verhit de koolzaadolie in een pan en
bak hierin ca. 5 minuten de zoete aardappelblokjes en de courgetteblokjes.
- Klop de eieren los. Snijd de tomaat in
kleine blokjes en voeg toe aan het eiermengsel. Verbrokkel de fetakaas met je
handen en voeg toe aan het tomaat-eimengsel. Breng op smaak met de tijm, peper
en zout.
- Vet 8 vormpjes van een muffinvorm in
met wat olie. Verdeel het zoete aardappelmengsel over de 8 vormpjes. Verdeel
het tomaat-ei-feta-mengsel eveneens over de 8 vormpjes.
- Bak het geheel ca. 20-25 minuten in de
oven tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Laat ze afkoelen. Houd 1 muffin
aan de kant voor in de lunchbox en bewaar de rest in de frigo of vries ze in.
- Snijd de aubergine in dunne schijfjes
en kruid met peper en zout. Verhit de koolzaadolie in een pan en gril de
aubergineschijfjes ca. 10 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze nadien afkoelen.
- Besmeer 2 sneden volkorenbrood met plattekaas.
Leg er de gegrilde aubergineschijfjes bovenop. Leg daarbovenop een nieuwe snede
brood en snijd de boterhammen nu diagonaal door. Zo krijg je 4 driehoeken.
- Maak nu de fruitspiesjes. Snijd de
meloen, ananas en kiwi in kleine stukjes. Neem een stokje en prik er
afwisselend een stukje meloen, ananas, kiwi en een druif op. Leg de boterhammen
in de lunchbox met de muffin en de fruitspiesjes ernaast.
Voedingswaardetabel
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (449 g)
595 kcal
74,8 g
14,3 g
13,9 g
24,3 g
18,5 g
3,9 g
9,4 g
5,1 g
Per 100g
133 kcal
16,7 g
3,2 g
3,1 g
5,4 g
4,1 g
0,9 g
2,1 g
1,1 g
En%
100
51
7
5
16
28
6
14
8
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea deel 1
Emma & Eline
1 Miniquiches met zoete
aardappelkorst
Aantal porties
2 miniquiches (= 1 portie)
Ingrediënten
1 halve zoete aardappel, rauw (40 g)
1 halve eetlepel olijfolie (5 g)
1 halve ui, rauw (20 g)
1 handje spinazie, vers (30 g)
40 ml magere melk
1 ei, vers, rauw
1 eiwit, vers, rauw
Snuifje peper
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor
op 180°C.
-
Snijd de zoete
aardappel in zeer dunne schijfjes.
-
Neem een bakplaat en
bekleed de bakplaat met bakpapier.
-
Leg de schijfjes
zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met enkele druppels van de
olijfolie.
-
Bak de zoete
aardappelschijfjes in de oven gedurende 15 minuten.
-
Verhit de rest van
de olijfolie in een pan en sauteer de ui tot die glazig is.
-
Voeg het handje
spinazie toe en bak gedurende 3 minuten.
-
Meng ondertussen de
melk met het ei en het eiwit in een kom. Voeg een snuifje peper toe.
-
Neem 2 papieren
muffinvormpjes. Bedek de randen met de schijfjes zoete aardappel. Leg
daarbovenop het spinaziemengsel. Giet er als laatste het ei-melk mengsel
overheen.
-
Zet de quiche in de
oven gedurende 20 minuten.
2. Red velvet cupcakes
Aantal porties
1 porties = 2 cupcakes
Ingrediënten
1/8 van een middelgrote rijpe banaan, vers (25 g)
¼ ei, rauw (15 g)
25 g boekweitmeel, Holland & Barrett
13 ml ongesuikerd bietensap (Zonnatura)
38 ml ongezoete amandeldrink
Halve theelepel pure cacaopoeder (3 g) (Terrasana)
Halve theelepel stevia (3 g)
Snuifje kaneel
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Prak de banaan en voeg het ei
eraan toe. Mix door elkaar tot een glad mengsel.
-
Voeg het boekweitmeel, het
bietensap, de drink, het cacaopoeder, de stevia en de kaneel toe aan het
banaan-eimengsel en mix het tot een glad beslag.
-
Neem 4 cakevormpjes. Leg er wat
bakpapier in en verdeel het beslag met een eetlepel over de vormpjes.
-
Bak de cupcakes ongeveer 30
minuten in de oven. Check na 30 minuten met een satéprikker of de cupcakes gaar
zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn de cupcakes klaar.
3
Madeleines in een hartig jasje
Aantal porties
1 portie = 3 stuks
Ingrediënten
12 g boekweitmeel, Holland & Barrett
1/3de ei, rauw (18 g)
24 g yoghurt, mager, natuur
6 g Parmezaanse kaas, geraspt
1/6de tomaat, middelgroot, rauw (24 g), in stukjes gesneden
1/2de theelepel Italiaanse kruiden
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Voeg het boekweitmeel, het
ei en de yoghurt samen. Roer goed door elkaar.
-
Voeg de Parmezaanse kaas,
tomaat en kruiden toe en meng dit er ook doorheen.
-
Verdeel het beslag over de met
boekweitmeel bestoven bakvorm.
-
Bak de hartige madeleines
10 minuten op 220°C.
Voedingswaardetabellen
Totaal:
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (422 g)
453 kcal
43,3 g
0 g*
6,4 g
25,5 g
18,0 g*
5,7 g
9,3 g
2,6 g
Per 100
g
107 kcal
10,3 g
0 g
1,5 g
6,0 g
4,3 g
1,4 g
2,2 g
0,6 g
En%
100
38
0
3
23
36
11
18
5
* In rapport Nubel: 11,7 g suikers
(maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, granen, melk,
yoghurt en kaas)
*Som van VV, EOV en MOV is niet exact gelijk aan totaal vet door
afrondingen en ontbrekende gegevens in Nubel
Miniquiches met zoete aardappelkorst:
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde Suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (217 g)
186 kcal
8,3 g
0 g*
2,1 g
12,6 g
10,8 g
2,7 g
6,3 g
1,4 g
Per 100g
86 kcal
3,8 g
0 g
1,0 g
5,8 g
5,0 g
1,2 g
2,9 g
0,6 g
En%
100
18
0
3
27
52
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea deel 2
Emma & Eline
Red velvet cupcakes:
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde Suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (121 g)
155 kcal
24,2 g
0 g*
3,4 g
5,6 g
3,1 g
1,1 g
1,4 g
0,7 g
Per 100g
128 kcal
20 g
0 g
2,8 g
4,6 g
2,6 g
0,9 g
1,2 g
0,6 g
En%
100
63
0
5
14
18
6
8
4
*In rapport Nubel: 5,2 g suikers (maar dit zijn natuurlijke
suikers afkomstig van fruit en groenten)
Madeleines in een hartig jasje:
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde Suikers
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(84 g)
112 kcal
10,8 g
0 g*
0,9 g
7,3 g
4,1 g
2,0 g
1,6 g
0,5 g
Per 100g
133 kcal
12,9 g
0 g
1,1 g
8,7 g
4,9 g
2,4 g
1,9 g
0,6 g
En%
100
39
0
2
26
33
16
13
4
*In rapport Nubel: 2,3 g suikers (maar dit zijn natuurlijke
suikers afkomstig van de groenten, kaas en yoghurt)
Bronnen
Miniquiches met zoete
aardappelkorst: https://www.cookinglight.com/recipes/spinach-feta-quiche-sweet-potato-crust + eigen aanpassingen
Red velvet cupcakes: https://healthyfitjo.nl/ontbijt-2/red-velvet-cupcakes/ + eigen aanpassingen
Hartige madeleines: http://www.laurasbakery.nl/hartige-madeleines/ + eigen aanpassingen
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek