Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiĆ«nten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.high tea - volledig maaltijd - Amber&Torsten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoeveelheid 

    En 

    KH 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw 

    vetten 

    VV 

    EOV 

    MOV 

    Per portie (410g) 

    492 kcal 

    48 g 

    15,7 g 

    7,8 g 

    19,6 g 

    20,5 g 

    5,71 g 

    8,56 g 

    6,20 g 

    Per 100g 

    120 kcal 

    12 g 

    3,8 g 

    1,9 g 

    4,8 g 

    5,0 g 

    1,39 g 

    2,09 g 

    1,51 g 

    En% 

    100 

    39 

    13 

    8 

    16 

    38 

    (10) 

    (16) 

    (11) 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    11-12-2019, 20:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen (let op! foto(s) is telkens de maaltijd voor 2 personen)


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    (900g)

    1014 kcal

    125,2g
    Aantal zonder groenten = 112,3g = 9 KhRW

    11,6g

    35,7g

    39,4g

    12,95g

    15,32g

    8,16g

    Per 100g

    113kcal

    13,9g

    1,3g

    4,0g

    4,4g

    1,44g

    1,70g

    0,91g

    En%

    100

    49

    2

    14

    35

    (11)

    (14)

    (7)



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    11-12-2019, 13:48 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 3 + 4)

    1.     Hartige taartjes met champignons

    1 persoon

    Ingrediƫnten

    -        38 g bladerdeeg, voorverpakt => 1 KhRW
    -        1/2 eetlepel koolzaadolie (5 g)
    -        1/6 teentje knoflook (1 g)
    -        10 g ui
    -        25 g champignons, vers
    -        1/6 courgette, vers (50 g)
    -        1/6 rode paprika, vers (30 g)
    -        Zout
    -        Peper

    Bereiding

    1. -        Verwarm de oven voor op 200°C
    2. -        Snijd een stukje van het teentje knoflook en snipper de ui
    3. -        Snijd een paar champignons in kwarten, het stuk courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes
    4. -        Smeer een kleine quichevorm in met een beetje olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem
    5. -        Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele minuten.
    6. -        Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van het vuur.
    7. -        Verdeel het groenten mengsel over de taartjes en druk aan.
    8. -        Bak de taartjes +/- 15 minuten in de oven tot het deeg mooi knapperig en gaar is.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (159g)

    213 kcal

    17,4g

    2,2g

    3,9g

    13,6g

    4,44g

    5,65g

    2,99g

    Per 100g

    134kcal

    10,9g

    1,4g

    2,5g

    8,6g

    2,79g

    3,55g

    1,88g

    En%

    100

    34

    2

    7

    57

    (19)

    (25)

    (13)

    Bron:


    Ā·       
    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons


    2.     Kleine hamburger met geitenkaas, rucola en radijs

    1 persoon

    Ingrediƫnten

    -        -           Zachte geitenkaas, rol (15 g)
    -        1 klein hamburgerbroodje, om af te bakken (30 g) => 1 KhRW (samen met honing)
    -        Rucola (2 g)
    -        Radijs (10 g)
    -       
    1 theelepel Honing (3g)

    Bereiding

    1. -        Snijd van de rol geitenkaas 1 snede van ongeveer 1,5cm dik.
    2. -        Snijd het ovenbroodje doormidden.
    3. -        Leg de geitenkaas op de onderkant van het broodje.
    4. -        Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het broodje af gedurende 3 Ć  5 minuten.
    5. -        Snijd de radijs is plakjes
    6. -        Beleg het broodje met geitenkaas met de rucola, radijs en een theelepeltje honing.
    7. -        Steek er een prikker door zodat het broodje niet uiteenvalt.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (60g)

    141kcal

    17,0g

    0,9g

    5,5g

    5,6g

    2,99g

    1,66g

    0,81g

    Per 100g

    235kcal

    28,3g

    1,5g

    9,2g

    9,3g

    4,98g

    2,779

    1,35g

    En%

    100

    48

    1

    16

    35

    (19)

    (11)

    (1)

    Bron:
      • Eigen creatie





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 5 + 6)

    1.     Gewokte rijstnoedels met sojascheuten en ei

    1 persoon

    Ingrediƫnten

    •         Ā½ ei (27 g)
    •         Paprika (20 g)
    •         Prei (10 g)
    •         Ui (15 g)
    •         Fijne rijstnoedels, droog gewogen (20 g) => 1,5 KhRW
    •         1 koffielepel sambal (5 g)

    Bereiding

    1.        Breng water aan de kook en doe de rijstnoedels in een ruime schaal.
    2.         Was ondertussen de prei en paprika. Snij vervolgens de prei, paprika en een deeltje ui in kleine stukjes.
    3.         Schenk het kokend water over de noedels en laat de noedels even weken.
    4.         Zet de wokpan alvast op de kookplaat en laat deze goed voorwarmen
    5.         Laat de noedels nadien uitlekken in een ruime zeef.
    6.         Wok de groenten in de pan.
    7.         Laat de wok op een heet vuur staan en maak met een spatel een kuiltje in de gewokte ingrediĆ«nten. Schenk daarin wat geklutst ei, en roer nadien voorzichtig. Zo verspreiden gestolde stukjes ei zich in de wok.
    8.         Roer een koffielepel van de sambal doorheen de bereiding en doe er tenslotte een portie van de noedels bij. Roer opnieuw en serveer meteen.
    9.         Strooi wat fijne ringen ui over het gerechtje.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (97g)

    128kcal

    18,6g

    1,8g

    5,5g

    3,2g

    1,06g

    1,39g

    0,49g

    Per 100g

    124kcal

    18,0g

    1,7g

    5,3g

    3,1g

    1,03g

    1,35g

    0,47g

    En%

    100

    58

    3

    17

    22

    (7)

    (10)

    (4)

    Bron:

    Ā·       Eigen creatie

     

    2.     Ovenfrietjes met pikante tomatendipsaus

    Ingrediƫnten

    • -        Aardappel met schil, rauw (220g) => 2,5 KhRW
    • -        Thijm, vers
    • -        Paprikakruiden
    • -        Peper
    • -        Zout
    • -        1 tomaat, vers (100 g)
    • -        ¼ rode peper, vers (2 g)
    • -        Knoflook ½ teentje (3 g)
    • -        Ui (10 g)
    • -        Peterselietakje
    • -        Zout
    • -        Peper

    Bereiding

    1. -        Was de aardappel goed en snijd in frietjes.
    2. -        Leg deze op een bakpapier en kruid met wat thijm, paprikakruiden, peper en zout.
    3. -        Bak ze gedurende 25 minuten op 220°C.
    4. -        Schep regelmatig om.
    5. -        Verwijder de pel van de tomaat en snijd de tomaat in kleine stukken.
    6. -        Snipper de rode peper, look en ui.
    7. -        Stoof de ui, look, rode peper en tomaat in een pan tot deze een zachte massa wordt.
    8. -        Voeg eventueel wat water toe.
    9. -        Mix het geheel in een blender tot een saus verkregen wordt.
    10. -        Kruid met peterselie en peper.
    11. -        Serveer de frietjes met de saus.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    (335g)

    177 kcal

    36,1g

    3,6g

    6,1g

    0,7g

    0,31g

    0,02g

    0,35g

    Per 100g

    53 kcal

    10,8g

    1,1g

    1,8g

    0,2g

    0,1g

    0,0g

    0,1g

    En%

    100

    82

    1

    14

    3

    (1)

    (0)

    (1)

    Bron:

    Ā·       Eigen creatie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    11-12-2019, 13:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - DM type 1 - Amber & Torsten (deel 1 + 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Bruschetta van tomaat 

    1 persoon

    Ingrediƫnten:

    -     -    2 sneden (2/3cm dik) meergranen stokbrood (20 g) => 1KhRW
    -        ½ tomaat, vers (75 g)
    -        1/4 mozzarella light (30 g)
    -        ½ eetlepel pijnboompitten (7 g)
    -        ½ eetlepel olijfolie (5 g)
    -        Peper
    -        Zout
    -        Basilicum, vers

    Bereidingswijze:

    1)   1)       snijd 2 sneden van 2/3cm van het meergranen stokbrood.
    2)       snijd de halve tomaat in blokjes en doe ze in een kom.
    3)        snijd de mozzarella light in blokjes en doe ze bij de tomaat.
    4)       voeg vervolgens de pijnboompitten en olijfolie toe.
    5)       Meng alle.
    6)       Kruid vervolgens met wat peper, zout en verse basilicum.
    7)        Beleg het stokbrood met het tomaatmengsel.
    8)       Zet de bruschettaĀ’s voor 5 minuten in de oven op 180graden.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (137g)

    187 kcal

    11,6g

    1,5g

    7,5g

    12,1g

    2,44g

    5,14g

    3,03g

    Per 100g

    136 kcal

    8,5g

    1,1g

    5,5g

    8,8g

    1,78g

    3,75g

    2,21g

    En%

    100

    25

    1

    16

    58

    (12)

    (25)

    (15)

    Bron:
    Ā·       https://15gram.be/recepten/bruschetta-met-tomaat-en-mozzarellafbclid=IwAR0SmSRE4B9kfKj5YqQYD4ZnNEEGLUyKUrJMPB554v4zgFX78a4Isvskqts
    Ā·       Eigen creatie

    2.     Mini pizzatjes

    1 persoon

    Ingrediƫnten:

    -     -       30 g bruine tarwebloem => 2 KhRW
    -        Snuifje zout
    -        Snuifje droge gist
    -        75 cl water
    -        1 koffielepel olijfolie (2 g)
    -        20g paprika, vers => 0 KhRW
    -        20g courgette, vers
    -        20g mozzarella light
    -        2 eetlepels tomaten passata (20 g)
    Bereidingswijze:
    1. -        Meng de bloem en een snuifje zout in een kom.
    2. -        Maak een kuiltje.
    3. -        Los de gist op in 75cl lauw water.
    4. -        Doe de gistoplossing en olie in het kuiltje.
    5. -        Kneed tot je een bol verkrijgt.
    6. -        Laat het deeg gedurende 30minuten rijzen onder een vochtige doek.
    7. -        Snijd intussen de paprika, courgette en mozzarella in kleine blokjes.
    8. -        Rol van het deeg 2 gelijke bolletjes.
    9. -        Duw de bollen plat tot 2 kleine pizzarondjes.
    10. -        Bak de het pizzadeeg gedurende 10 minuten op 220°C.
    11. -        Beleg vervolgens de voorgebakken bodems met tomaten passata,  paprika, courgette en mozzarella.
    12. -        Bak ze gedurende 10minuten op 220°C.


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (112g)

    168kcal

    24,5g

    1,6g

    7,2g

    4,2g

    1,71g

    1,46g

    0,49g

    Per 100g

    150kcal

    21,9g

    1,4g

    6,4g

    3,9g

    1,53g

    1,30g

    0,44g

    En%

    100

    59

    2

    17

    22

    (9)

    (8)

    (2)


    Bron:
    Ā·       https://njam.tv/recepten/peppes-basisrecept-voor-pizzadeeg?fbclid=IwAR2m0ITd-tvtiSRI7zCVBQgn4qjAUL7ZuPui6zF-JE-bdIAbev5DtfiF8nY
    Ā·       Eigen creatie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    11-12-2019, 13:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    10-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermout muffins met bosbessen Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Havermout muffins met bosbessen

    1 persoon/ 1 portie

    Ingrediƫnten

    2 eetlepels havervlokken, Damhert (18g)

    4 koffielepels sojamelk (18ml)

    ½  kippenei, klein (25g)

    ¼  banaan, klein, rauw (32,5g)

    ½  eetlepel lijnzaad (3g)

    ¼  zakje bakpoeder (5g)

    ¼  eetlepel baking soda (4g)

    1 snuifje kaneel

    7 bosbessen (14g)

    Bereidingswijze

    Ā·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    Ā·  Meng alle ingrediĆ«nten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een glad beslag.

    Ā·  Meng daarna de bosbessen door het beslag heen met een spatel en verdeel dit over de muffinvormpjes.

    Ā·  Bak de muffin 25 Ć  30 minuten tot ze goudbruin zijn.

    Ā·  Laat de muffin afkoelen.

    Bron

    http://www.focusonfoodies.nl/gezond-snoepen-havermout-muffins-met-bosbessen/ 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vdvz

    Per portie(120g)

    143 kcal

    14,9 g

     1,5 g

    7,0 g

     5,3 g

    1,3 g

    1,6 g

    1,3 g

    4 g

    Per 100 g

     120 kcal

     12,5 g

    1,3 g

    5,9 g

     4,4 g

    1,1 g

    1,3  g

    1,1 g

    3,3 g

    En%

    100

    42

    4

    20

    33

    8

    10

    8

    5


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    10-12-2019, 22:04 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeg (glutenvrij) met ham en kaas Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bladerdeeg (glutenvrij) met ham en kaas

    1 persoon/1 portie

    Ingrediƫnten

    • 5g zonnegedroogde tomaatjes
    • 1 plakje glutenvrij bladerdeeg, rauw (40g) (SchƤr)
    • 1 el roomkaas, vers (Philadelphia natuur light)
    • 20g glutenvrije hamblokjes
    • 1/4 kippenei, rauw
    • 5g geraspte kaas
    • snuifje peper
    • snuifje zout

    Bereidingswijze

    Ā·      Verwarm de oven voor op 200 °C.

    Ā·      Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.

    Ā·      Neem een plakje bladerdeeg en voeg in het midden een eetlepel roomkaas toe en smeer dit uit.

    Ā·      Verdeel vervolgens de zongedroogde tomaatjes en ham blokjes er overheen.

    Ā·      Vouw vervolgens alle punten naar binnen, met een beetje speling tussen de randjes.

    Ā·      Klop de eidooier en besmeer de bovenkant van het bladerdeeg ermee.

    Ā·      Strooi wat geraspte kaas er overheen.

    Ā·      Werk af met peper en zout en andere kruiden naar keuze.

    Ā·      Bak het bladerdeeg pakketje af op ongeveer 200°C gedurende 22 minuten tot deze gaar en goudbruin is.

     

    Bron

    https://www.leukerecepten.nl/recepten/bladerdeeg-hapjes-met-ham-en-kaas/

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vdvz

    Per portie (77g)

    200 kcal

    17,2 g

    2,3 g

    7,9 g

      8,0 g

    3,2 g

    2,3g

     1,6 g

    0,8 g

    Per 100 g

     240 kcal

     20,6 g

    2,8 g

    9,5 g

     9,6 g

    3,8 g

    2,8 g

    1,6 g

    1,0 g

    En%

    100

    45

    4,5

    16

    36

    14,5

    10,5

    7,0

       3


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    10-12-2019, 22:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige glutenvrije quiche Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige glutenvrije quiche

    1 persoon/1 portie

    Ingrediƫnten

    ¼ kleine preistengel vers (25g)

    ¼ eetlepel koolzaadolie (2,5ml)

    1 kleine kippenei, rauw (50g)

    50ml halfvolle melk

    1 snuifje peper

    1 snuifje zout

    1 snuifje nootmuskaat

    15g gerookte zalm, vers

    Bereidingswijze

    Ā·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    Ā·  Was en reinig de prei. Snijd daarna de prei fijn en Stoof deze aan in koolzaadolie. Laat nadien de prei afkoelen.

    Ā·  Klop het ei los en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

    Ā·  Snij de gerookte zalm in reepjes.

    Ā·  Bekleed een taartvormpje met bakpapier en bekleed die met de prei en de zalm. Giet nadien het eimengsel hierboven.

    Ā·  Bak de mini-quiche ongeveer 30minuten in de oven op 180°C.

    Bron

    https://beautyfulskin1.wordpress.com/2018/04/22/quiche-met-prei-en-gerookte-zalm-zonder-deeg/ 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vdvz

    Per portie(143g)

    160 kcal

    4,5 g

    4,5 g

    11,3 g

    10,4 g

    3,0 g

    4,8 g

     2,3 g

     0,8 g

    Per 100 g

     112 kcal

     3,2 g

    3,2 g

    7,9 g

    7,3 g

    2,1 g

    3,3 g

    1,6 g

     0,6 g

    En%

    100

    11

    11

    28

    59

    17

    27

    13

    2


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    10-12-2019, 21:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.falafel met yoghurtdip Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Falafel met yoghurtdip

    1persoon/ 1portie

    Ingrediƫnten:

    • 100g kikkererwten, blik
    • enkele blaadjes bladpeterselie, fijn gehakt
    • 1 sjalot (20g)
    • snuifje komijnpoeder
    • snuifje chilipoeder
    • snuifje zout
    • 1 el arachideolie (10ml)
    • 45g Griekse volle yoghurt, ongesuikerd
    • 10g sesamzaadjes
    • 1 koffielepel gember, vers, geraspt (5g)
    • 2 druppels citroensap, vers

    Bereidingswijze:

    Ā·  Laat de kikkererwten goed uitlekken, dep af met keukenpapier.

    Ā·  Blend de kikkererwten samen met de fijngehakte bladpeterselie.

    Ā·  Snipper een sjalotje en snij deze in stukjes.

    Ā·  Meng de puree in een kom met de ui, komijnpoeder, chillipoeder en zout.

    Ā·  Rol balletjes van 5cm groot.

    Ā·  Bak de balletjes goudbruin in arachideolie.

    Ā·  Doe de yoghurt in een mengkom.

    Ā·  Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Strooi de geroosterde zaadjes in de yoghurt.

    Ā·  Schil het stukje gember en rasp het fijn.

    Ā·  Voeg de fijn geraspte gember, snuifje komijnpoeder, knoflookpoeder en een scheutje citroensap toe aan de yoghurt.

    Ā·  Meng tot een homogeen geheel

    Ā·  Serveer de yoghurtsaus bij de falafel

     

    Bron

     https://dagelijksekost.een.be/gerechten/falafels-met-eenyoghurtdip

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (190g)

    262 kcal

    17,1 g

    3,1 g

    8,9 g

    16 g

    4,1 g

    7,8 g

    1,5 g

    Per 100 g

    138 kcal

    9 g

    1,6 g

     4,7 g

    8,4 g

    2,2 g

    4,1 g

    0,8 g

    En%

    100

       26,0

        4,5

    13,5

    55,0

    14,0

    27,0

    5,0

    Kh RW

    1,5

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:49 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaat gevuld met ei en broodkruim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tomaat gevuld met ei en broodkruim

    1 persoon/ 1 portie

    Ingrediƫnten:

    • 20g volkoren brood, oud
    • 15g geraspte gruyĆØre kaas
    • 1/4 teentje knoflook (1g)
    • 15g zonnebloempitten
    • 1/4 eetlepel Provencaalse kruiden
    • 1 kleine tomaat, vers (90g)
    • 1 klein ei (50g)
    • 1/2 eetlepel olijfolie (6ml)
    • snuifje peper en zout

    Bereidingswijze:

    Ā·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    Ā·  Verkruimel het volkorenbrood, deze kan je verkruimelen met een mixer.

    Ā·  Vermeng het broodkruim met de kaas, knoflook, ProvenƧaalse kruiden, olijfolie, peper en zout.

    Ā·  Kneed het mengsel zodat de ingrediĆ«nten wat samenhangen.

    Ā·  Snijd het hoedje van de tomaat en haal het vruchtvlees eruit.

    Ā·  Breek boven de tomaat een ei en laat het ei in de tomaat glijden.

    Ā·  Bedek het ei met een dikke laag van het broodmengsel. Zet het hoedje er weer op.

    Ā·  Bak de tomaten een halfuur in de oven op 180°C.

     

    Bron

     https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R387374/gevulde-tomaten-met-ei

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (197g)

    347 kcal

    12,7 g

    2,4 g

    16,8 g

    24,7 g

    6,7 g

    5,6 g

    6,6 g

    Per 100 g

    176 kcal

    6,4 g

    1,2 g

     8,5 g

    12,5 g

    3,4 g

    2,8 g

    3,4 g

    En%

    100

      14,5

       3,0

    19,5

    64,0

    17,5

    14,5

    17,0

    Kh RW

    1

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:43 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokante groentenloempia's uit de oven Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Krokante groenteloempiaĀ’s uit de oven

    1 persoon/1 portie

    IngrediĆ«nten 

    • 10g ongekookte fijne eiernoedels
    • 2 kleine verse champignons, rauw (16g)
    • 10g verse wortelen, rauw
    • 10g verse prei, rauw
    • 5g verse ui, rauw
    • 1/4 koffielepel kerriepoeder (2g)
    • 1 eetlepel gehakte verse korianderblaadjes (1g)
    • 15g zonnebloempitten
    •  snuifje zout en peper
    • 1 vel filodeeg, rauw (30g)
    • 1/2 eetlepel olijfolie (6ml)

    Bereidingswijze:

    Ā·  Verwarm de oven voor op 220°C.

    Ā·  Bereid de noedels zoals op de verpakking vermeld staat.

    Ā·  Snijd de champignons, wortelen, prei en ui in hele kleine stukjes.

    Ā·  Kook de stukjes wortel ongeveer 2 minuten in een kommetje met water.

    Ā·  Kruid de champignons met kerriepoeder.

    Ā·  Vermeng de noedels, champignons, wortelen, prei, de verse koriander en een snuifje peper en zout.

    Ā·  Neem een vel filovel en knip deze in twee. Bestrijk een halve filovel lichtjes met olijfolie en leg er de andere helft bovenop.

    Ā·  Snijd een rechthoek uit deze filovellen.

    Ā·  Leg wat groentjes in het midden van het deeg, klap de zijkanten erover en maak een strak rolletje.

    Ā·  Bak de gemaakte loempia in de oven op 200°C gedurende circa 18 minuten.

     

    Bron

    https://dagelijksekost.een.be/gerechten/loempias

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (90g)

    129 kcal

    27,3 g

    1,2 g

    4,5 g

    0,4 g

    0,1 g

    0,0 g

    0,0 g

    Per 100 g

    143 kcal

    30,3 g

    1,3 g

     5,0 g

    0,4 g

    0,1 g

    0,0 g

    0,0 g

    En%

    100

    84,5

    3,5 

    14,0

    3,0

    0,5

    0,0

    0,0

    Kh RW

    2

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgetterolletjes met aardappelcrème Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Courgetterolletjes met aardappelcrĆØme

    1 persoon/ 1 portie

     

    Ingrediƫntenlijst

    1 aardappel, grootte van een kippenei (50g)

    ¼ courgette, klein (62g)

    ¼ kleine lente-ui (15g)

    ¼ eetlepel room, tot 15% vet (6ml)

    1 snufje peper    

    1snufje paprikapoeder   

    1 snufje chilipoeder   

    1 eetlepel olijfolie (10ml)

     

    Bereidingswijze

    Ā·  Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook in ongeveer 15 minuten gaar.

    Ā·  Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken en de lente-ui in fijne ringen.

    Ā·  Stamp de aardappelblokjes. Meng met de room en lente-uiringen.

    Ā·  Breng de aardappelcrĆØme op smaak met peper, paprikapoeder en chilipoeder.

    Ā·  Bestrijk de courgette met het mengsel, rol op en steek vast met cocktailprikkers.

    Ā·  Bak de rolletjes ongeveer 5 minuten in de olie en serveer.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/courgetterolletjes-met-aardappelcreme 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (143g)

    143kcal

    7,6g

    2,4g

    2,1g

    11,4g

    2,2g

    7,7g

    0,9g

    Per 100 g

    100kcal

    5,3g

    1,7g

     1,5g

    8,0g

    1,5g

    5,4g

    0,6g

    En%

    100

    21

    7

    6

    72

    14

    49

    6

    Kh RW

    0,5

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hartige taartjs met champignons Amélie Duquenoy en Cynthia Roelens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige taartjes met champignons

    1 persoon/ 1 portie

     

    Ingrediƫnten

    ½ teentje knoflook (3g)

    ¼ ui (15g)

    3 champignons, klein (24g)

    ¼ courgette, klein (62g)

    ¼ paprika, rood (46g)

    ¼ eetlepel olijfolie (2,5ml)

    1/6 pak volkorenbladerdeeg (38g)

    1 snuifje zout

    1 snuifje peper

     

    Bereidingswijze

    Ā·  Verwarm de oven voor op 200°C.

    Ā·  Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.

    Ā·  Snijd de champignons in kwarten, de courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes.

    Ā·  Smeer 6 kleine quichevormpjes in met een beetje olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem.

    Ā·  Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele minuten.

    Ā·  Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van het vuur.

    Ā·  Verdeel het groentemengsel over de taartjes en druk aan.

    Ā·  Bak de taartjes ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg mooi knapperig en gaar is.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/hartige-taartjes-met-champignons 

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (191g)

    204kcal

    19,1g

    4,7g

    4,4g

    11,5g

    4,4g

    4,6g

    1,8g

    Per 100 g

    107kcal

    10g

    2,5g

     2,3g

    6,0g

    2,3g

    2,4g

    0,9g

    En%

    100

    42,5

    9,0

    8,5

    50,5

    19,5

    20,0

    8,0

    Kh RW

    2

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchbox met stoplichtboterham

    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediƫnten

    ½ wortel, middelgroot (50g)
    ¼ komkommer (21g)
    6 kerstomaten (60g)
    2 sneden volkoren brood, groot (70g)
    1 mespunt minarine 25% (10g)
    1 snede kaas, Gouda light (35g)
    1 snede ham, gekookt (35g)
    1 handje noten, ongezouten (25g)
    1 mandarijn, middelgroot (60g)

    Bereidingswijze

    Ā·        Spoel de groenten en snij ze in fijne schijfjes.

    Ā·        Besmeer de ene boterham met de minarine en leg er de kaas en ham op.

    Ā·        Leg vervolgens de groenten in de juiste volgorde op het beleg; bovenaan de kerstomaten, in het middel de wortels en onderaan de komkommerschijven.

    Ā·        Snij tenslotte drie rondjes uit de andere boterham en leg deze op de belegde boterham.

    Ā·        Serveer in een brooddoos en voeg de noten er los bij.

    Ā·        Teken een smiley op de mandarijn en leg deze naast de boterham

     

    Voedingswaarde lunchbox

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Tot. suikers

    Toegevoegde suikers

    Eiwitten

    Vet

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (366g)

    558 kcal

    45,8 g

    15,2g

    0,2 g

    31,2g

    25,7g

    7,0g

    3,63g

    2,13g

    Per 100g

    153 kcal

    12,5g

    4,2 g

    0,05 g

    8,5g

    7,0g

    1,9g

    1,0g

    0,6g

    En%

    100

    33

    11

    0

    22

    42

    11

    6

    3,5

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/19853/stoplichtsandwich

    Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchbox met kleurrijke tortilla’s en een toverstafje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediƫnten

    1 kippenei, rauw (50 g)

    1/3e  groene paprika, klein (60 g)

    5 plakjes komkommer, klein (15 g)

    70 g veldsla, vers

    2 sneden kippenwit (40 g)

    2 gekleurde tarwetortillaĀ’s (50 g)

    1 eetlepel ketchup (23 g)

    1 eetlepel yoghurt, mager 0%, ongesuikerd (25 g)

    50 g bosbessen

    1 kiwi, klein (55 g)

    Smeerkaas, mager (30 g)
    ½ tomaat, klein, vers (45 g)

     

    Extra: 2 satƩstokken

     

    Bereidingswijze

    Ā·        Zet een kookpot met water op en laat koken.

    Ā·        Plaats het ei in het kokend water voor ± 10 minuten.

    Ā·        Kuis de groenten en verwijder eventueel de schil.

    Ā·        Snij de paprika en een deel van de komkommer in fijne schijfjes.

    Ā·        Hou twee schijven komkommer apart.

    Ā·        Leg het kippenwit op de tortilla.

    Ā·        Meng de ketchup en de yoghurt en smeer dit op het kippenwit.

    Ā·        Leg de paprika, de veldsla en een deel van de komkommer op de tortilla.

    Ā·        Rol de tortilla op, snij in 3 stuken en steek dit op een satĆ©stokje.

    Ā·        Snij tot slot het overige deel van de komkommer in reepjes.

    Toverstaf

    Ā·        Spoel de bosbessen en steek deze op een satĆ©stokje.

    Ā·        Snij 1 dik schijfje van de kiwi en maak hiervan een sterretje (m.b.v. vormpje).

    Ā·        Snij de overige kiwi in blokjes en voeg deze toe aan het satĆ©stokje.

    Vogeltje

    Ā·        Pel het hardgekookt ei en snij in twee gelijke helften.

    Ā·        Leg een schijfje komkommer op de twee helften zodat deze als vleugels dienen.

    Ā·        Snij vervolgens twee kleine driehoekjes uit de komkommer en gebruik deze als snavel.

    Ā·        Snij tot slot twee kleine cirkeltjes uit de komkommer en gebruik deze als ogen.

    Ā·        Doe de tortilla, het toverstafje, het vogeltje en het smeerkaasje in de brooddoos.

    Ā·        Werk af met de reepjes komkommer en tomaatjes.

     

     

    Voedingswaarde lunchbox

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Totale suiker

    Toegevoegde suikers

    Eiwitten

    Vet

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (513g)

    481 kcal

    52,8 g

    19,1 g

    5,8 g

    27,7 g

    14,4g

    4,7 g

    3,3 g

    1,0 g

    Per 100g

    94 kcal

    10,3 g

    3,7 g

    1,1 g

    5,4 g

    2,8 g

    0,9 g

    0,6 g

    0,2 g

    En%

    100

    44

    16

    4,8

    23

    27

    9

    6

    2

     

    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1189765/kleurenwraps-op-een-stokje
    + eigen inspiratie

     

    Studenten: Tine Roels, Valerie Van Raemdonck & Marlies Casselman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    10-12-2019, 21:32 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groentenkroketjes Cynthia Roelens en Amélie Duquenoy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groentekroketjes 

    1 persoon/1 portie

    Ingrediƫnten

    1/8  prei, klein (12,5g)

    1/8 wortel, klein (5g)

    1 broccoliroosje (12g)

    1 champignon, klein (8g)

    1/8 ui, rauw, klein (7,5g)

    ½ teentje knoflook (3g)

    1 koffielepel Solo(7g)

    1 eetlepel bloem (12g)

    10ml groentebouillon, koud

    1 snuifje zout

    1 snuifje peper

    ¼ eidooier, middelgroot ei (4,5g)

    1 eetlepel bloem, tarwe (12g)

    ½ eiwit, middelgroot kippenei (16g)

    1 geroosterde volkoren boterham (10g)

    Bereidingswijze

    Ā·  Verwarm de oven voor op 180°C.

    Ā·  Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.

    Ā·  Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.

    Ā·  Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.

    Ā·  Voeg in ƩƩn keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe goed.

    Ā·  Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de koelkast tot het geheel is afgekoeld.

    Ā·  Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender om broodkruimels te vormen.

    Ā·  Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje met de broodkruimels.

    Ā·  Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog een keer.

    Ā·  Zet ze nog even in de koelkast.

    Ā·  Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.

    Ā·  Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ĀŗC.

    Bron

    https://www.diabetesfonds.nl/recepten/groentekroketjes-met-kerriedip (hier hebben we paneermeel vervangen door broodkruim)

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (120g)

    180kcal

    27,2 g

    3,4 g

    7,0 g

    4,3 g

    1,1 g

    1,3 g

    1,6 g

    Per 100 g

     150kcal

     22,7 g

    2,8 g

     5,8 g

    3,6 g

    0,9 g

    1,1 g

    1,3 g

    En%

    100

    60,5

    7,5

    15,5

    21,5

    5,5

    6,5

    8

    Kh RW

    2

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiƫnten
    10-12-2019, 21:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    09-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brooddriehoekjes met lekkere kleurenpret

    Emma & Eline

    Aantal porties

    1 persoon

    Ingrediƫnten

    20 gram komkommer, vers

    20 gram wortel, vers

    5 kerstomaatjes, vers

    6 witte druiven, vers

    een klein handje hazelnoten (10g)

    4 sneden volkorenbrood (140g)

    1 mespunt margarine (5g, bijvoorbeeld Becel Omega 3 smeermargarine)

    1 snede halfvette kaas (20g, bijvoorbeeld Gouda Boni light)

    30 gram hummus, kant-en-klaar

    Bereidingswijze

    -            Snijd het stuk komkommer en de wortel in smalle reepjes of schijfjes.

    -            Snijd de kerstomaatjes doormidden.

    -            Voeg de druiven en de hazelnoten toe aan de lunchbox.

    -            Besmeer 1 snede volkorenbrood met de margarine, beleg met de snede kaas en leg er een tweede snede bovenop. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je twee driehoeken verkrijgt.

    -            Besmeer 1 snede volkorenbrood met hummus, leg een tweede snede erop en snijd de boterhammen opnieuw diagonaal door.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde

    suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (320 g)

    588 kcal

    73,5 g

    10,6 g

    9,7 g

    22,3 g

    20,8 g

    4,7 g

    9,8 g

    5,8 g

    Per 100 g

    184

    23,0 g

    3,3 g

    3,0 g

    7,0 g

    6,5 g

    1,5 g

    3,1 g

    1,8 g

    En%

    100

    50

    7

    3

    15

    32

    8

    15

    9

    Bronnen: eigen creatie

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Originele lunchbox boordevol groenten en een heerlijke muffin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eline & Emma

    Aantal porties

    1 persoon

    Ingrediƫnten

    Muffins (voor 8 muffins)

    1 grote zoete aardappel (200 g), vers, ongekookt

    1/2de courgette (150 g), vers

    1 eetlepel koolzaadolie (10 g) en extra (5 g) om vorm in te vetten

    3 eieren

    1 tomaat (150 g), rauw

    50 g fetakaas, vers

    1 koffielepel tijm, droog

    snuifje peper en zout

    Volkorenbrood met plattekaas en gegrilde aubergine

    1/2de aubergine (100 g), vers

    snuifje peper en zout

    1 eetlepel koolzaadolie (10 g)

    4 grote sneden volkorenbrood (140 g)

    30 g plattekaas, halfvol

    Fruitspiesjes

    20 g meloen, vers

    20 g ananas, vers

    20 g kiwi, vers

    20 g blauwe druiven, vers

    Bereidingswijze

    - Verwarm de oven voor op 180°C.

    - Schil de zoete aardappel en snijd nadien in kleine blokjes.

    - Snijd de courgette in kleine blokjes zonder te schillen.

    - Verhit de koolzaadolie in een pan en bak hierin ca. 5 minuten de zoete aardappelblokjes en de courgetteblokjes.

    - Klop de eieren los. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg toe aan het eiermengsel. Verbrokkel de fetakaas met je handen en voeg toe aan het tomaat-eimengsel. Breng op smaak met de tijm, peper en zout.

    - Vet 8 vormpjes van een muffinvorm in met wat olie. Verdeel het zoete aardappelmengsel over de 8 vormpjes. Verdeel het tomaat-ei-feta-mengsel eveneens over de 8 vormpjes.

    - Bak het geheel ca. 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Laat ze afkoelen. Houd 1 muffin aan de kant voor in de lunchbox en bewaar de rest in de frigo of vries ze in.

    - Snijd de aubergine in dunne schijfjes en kruid met peper en zout. Verhit de koolzaadolie in een pan en gril de aubergineschijfjes ca. 10 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze nadien afkoelen.

    - Besmeer 2 sneden volkorenbrood met plattekaas. Leg er de gegrilde aubergineschijfjes bovenop. Leg daarbovenop een nieuwe snede brood en snijd de boterhammen nu diagonaal door. Zo krijg je 4 driehoeken. 

    - Maak nu de fruitspiesjes. Snijd de meloen, ananas en kiwi in kleine stukjes. Neem een stokje en prik er afwisselend een stukje meloen, ananas, kiwi en een druif op. Leg de boterhammen in de lunchbox met de muffin en de fruitspiesjes ernaast.

    Voedingswaardetabel

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (449 g)

    595 kcal

    74,8 g

    14,3 g

    13,9 g

    24,3 g

    18,5 g

    3,9 g

    9,4 g

    5,1 g

    Per 100g

    133 kcal

    16,7 g

    3,2 g

    3,1 g

    5,4 g

    4,1 g

    0,9 g

    2,1 g

    1,1 g

    En%

    100

    51

    7

    5

    16

    28

    6

    14

    8


    Bronnen:

    Muffins: http://pietashapjes.blogspot.com/2015/03/muffins-met-zoete-aardappel.html

    Eigen aanpassingen aan muffins:

    -        Feta in plaats van geraspte kaas

    -        Tomaat en courgette in plaats van selder en ui

    -        Tijm in plaats van peterselie

    Brood met aubergine en fruitspiesjes: eigen creatie


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    09-12-2019, 19:06 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Emma & Eline

    1        Miniquiches met zoete aardappelkorst

     

    Aantal porties

    2 miniquiches (= 1 portie)

    Ingrediƫnten

    1 halve zoete aardappel, rauw (40 g)

    1 halve eetlepel olijfolie (5 g)

    1 halve ui, rauw (20 g)

    1 handje spinazie, vers (30 g)

    40 ml magere melk

    1 ei, vers, rauw

    1 eiwit, vers, rauw

    Snuifje peper

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Snijd de zoete aardappel in zeer dunne schijfjes.

    -        Neem een bakplaat en bekleed de bakplaat met bakpapier.

    -        Leg de schijfjes zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met enkele druppels van de olijfolie.

    -        Bak de zoete aardappelschijfjes in de oven gedurende 15 minuten.

    -        Verhit de rest van de olijfolie in een pan en sauteer de ui tot die glazig is.

    -        Voeg het handje spinazie toe en bak gedurende 3 minuten.

    -        Meng ondertussen de melk met het ei en het eiwit in een kom. Voeg een snuifje peper toe.

    -        Neem 2 papieren muffinvormpjes. Bedek de randen met de schijfjes zoete aardappel. Leg daarbovenop het spinaziemengsel. Giet er als laatste het ei-melk mengsel overheen.

    -        Zet de quiche in de oven gedurende 20 minuten.


    2. Red velvet cupcakes

    Aantal porties

    1 porties = 2 cupcakes

     

    Ingrediƫnten

    1/8 van een middelgrote rijpe banaan, vers (25 g)

    ¼ ei, rauw (15 g)

    25 g boekweitmeel, Holland & Barrett

    13 ml ongesuikerd bietensap (Zonnatura)

    38 ml ongezoete amandeldrink

    Halve theelepel pure cacaopoeder (3 g) (Terrasana)

    Halve theelepel stevia (3 g)

    Snuifje kaneel

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 180°C.

    -        Prak de banaan en voeg het ei eraan toe. Mix door elkaar tot een glad mengsel.

    -        Voeg het boekweitmeel, het bietensap, de drink, het cacaopoeder, de stevia en de kaneel toe aan het banaan-eimengsel en mix het tot een glad beslag.

    -        Neem 4 cakevormpjes. Leg er wat bakpapier in en verdeel het beslag met een eetlepel over de vormpjes.

    -        Bak de cupcakes ongeveer 30 minuten in de oven. Check na 30 minuten met een satĆ©prikker of de cupcakes gaar zijn. Als de satĆ©prikker er droog uitkomt, zijn de cupcakes klaar.

     

    3 Madeleines in een hartig jasje

    Aantal porties

    1 portie = 3 stuks

    Ingrediƫnten

    12 g boekweitmeel, Holland & Barrett

    1/3de ei, rauw (18 g)

    24 g yoghurt, mager, natuur

    6 g Parmezaanse kaas, geraspt

    1/6de tomaat, middelgroot, rauw (24 g), in stukjes gesneden

    1/2de theelepel Italiaanse kruiden

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 220°C.

    -        Voeg het boekweitmeel, het ei en de yoghurt samen. Roer goed door elkaar.  

    -        Voeg de Parmezaanse kaas, tomaat en kruiden toe en meng dit er ook doorheen.

    -        Verdeel het beslag over de met boekweitmeel bestoven bakvorm.

    -        Bak de hartige madeleines 10 minuten op 220°C.

         Voedingswaardetabellen

    Totaal:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (422 g)

    453 kcal

    43,3 g

    0 g*

    6,4 g

    25,5 g

    18,0 g*

    5,7 g

    9,3 g

    2,6 g

    Per 100 g

    107 kcal

    10,3 g

    0 g

    1,5 g

    6,0 g

    4,3 g

    1,4 g

    2,2 g

    0,6 g

    En%

    100

    38

    0

    3

         23

     36

          11

     18

      5

     

    * In rapport Nubel: 11,7 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, granen, melk, yoghurt en kaas)

    *Som van VV, EOV en MOV is niet exact gelijk aan totaal vet door afrondingen en ontbrekende gegevens in Nubel

    Miniquiches met zoete aardappelkorst:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (217 g)

    186 kcal

    8,3 g

    0 g*

    2,1 g

    12,6 g

    10,8 g

    2,7 g

    6,3 g

    1,4 g

    Per 100g

    86 kcal

    3,8 g

    0 g

    1,0 g

    5,8 g

    5,0 g

    1,2 g

    2,9 g

    0,6 g

    En%

    100

    18

    0

    3

    27

    52


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 2

     Emma & Eline

    Red velvet cupcakes:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (121 g)

    155 kcal

    24,2 g

    0 g*

    3,4 g

    5,6 g

    3,1 g

    1,1 g

    1,4 g

    0,7 g

    Per 100g

    128 kcal

    20 g

    0 g

    2,8 g

    4,6 g

    2,6 g

    0,9 g

    1,2 g

    0,6 g

    En%

    100

    63

    0

    5

    14

    18

    6

    8

    4

    *In rapport Nubel: 5,2 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van fruit en groenten)

    Madeleines in een hartig jasje:

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    (84 g)

    112 kcal

    10,8 g

    0 g*

     0,9 g

     7,3 g

     4,1 g

    2,0 g

    1,6 g

     0,5 g

    Per 100g

    133 kcal

    12,9 g

    0 g

     1,1 g

     8,7 g

     4,9 g

    2,4 g

     1,9 g

    0,6 g

    En%

    100

    39

    0

    2

    26

    33

    16

    13

    4

    *In rapport Nubel: 2,3 g suikers (maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, kaas en  yoghurt)

      Bronnen

    Miniquiches met zoete aardappelkorst: https://www.cookinglight.com/recipes/spinach-feta-quiche-sweet-potato-crust + eigen aanpassingen

    Red velvet cupcakes: https://healthyfitjo.nl/ontbijt-2/red-velvet-cupcakes/ + eigen aanpassingen

    Hartige madeleines: http://www.laurasbakery.nl/hartige-madeleines/ + eigen aanpassingen

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    09-12-2019, 19:05 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs