Groentekroketjes
1 persoon/1 portie
Ingrediënten
1/8 prei, klein (12,5g)
1/8 wortel, klein (5g)
1 broccoliroosje (12g)
1 champignon, klein (8g)
1/8 ui, rauw, klein (7,5g)
½ teentje knoflook (3g)
1 koffielepel Solo(7g)
1 eetlepel bloem (12g)
10ml groentebouillon, koud
1 snuifje zout
1 snuifje peper
¼ eidooier, middelgroot ei (4,5g)
1 eetlepel bloem, tarwe (12g)
½ eiwit, middelgroot kippenei (16g)
1 geroosterde volkoren boterham (10g)
Bereidingswijze
· Verwarm de oven voor op 180°C.
· Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.
· Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.
· Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.
· Voeg in één keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten
lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude
groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe goed.
· Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en
roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk
en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de
koelkast tot het geheel is afgekoeld.
· Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender
om broodkruimels te vormen.
· Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje
met de broodkruimels.
· Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de
bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog
een keer.
· Zet ze nog even in de koelkast.
· Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.
· Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ºC.
Bron
https://www.diabetesfonds.nl/recepten/groentekroketjes-met-kerriedip (hier hebben we paneermeel
vervangen door broodkruim)
Voedingswaarde
Hoeveelheid
|
En
|
Kh
|
Suiker
|
Eiwitten
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (120g)
|
180kcal
|
27,2 g
|
3,4 g
|
7,0 g
|
4,3 g
|
1,1 g
|
1,3 g
|
1,6 g
|
Per 100 g
|
150kcal
|
22,7 g
|
2,8 g
|
5,8
g
|
3,6 g
|
0,9 g
|
1,1 g
|
1,3 g
|
En%
|
100
|
60,5
|
7,5
|
15,5
|
21,5
|
5,5
|
6,5
|
8
|
Kh RW
|
2
|
|
|