Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas (deel 1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. Knapperige volkoren crackertjes

    Aantal porties

    1 portie = 5 crackertjes

    Ingrediënten

    20 g volkoren tarwemeel

    1/2de afgestreken eetlepels olijfolie (5 g)

    1 eetlepel water (10 ml)

    Snuifje zout

    1 mespunt tijm (droog)

    Bereidingswijze

    -        Verwarm de oven voor op 200°C.

    -        Meng het volkoren tarwemeel met de olijfolie en het water met de hand of met een mixer.

    -        Breng op smaak met het zout en de tijm.

    -        Maak er een bolletje deeg van en kneed het gedurende 2 minuten.

    -        Laat het deeg even rusten gedurende 10 minuten.

    -        Rol het deeg uit tot een dunne lap en verdeel het deeg in 15 kleine vierkante crackertjes.  

    -        Bak de crackers in de oven voor ongeveer 8 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn. 

         Bron: https://www.carolinescooking.com/whole-wheat-olive-oil-crackers/ + eigen aanpassingen 


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (33 g)

    92 kcal

    11,5 g

    /

    1

    1,8 g

    2,4 g

    3,7 g

    0,6 g

    2,6 g

    0,5 g

    Per 100g

    279 kcal

    34,8 g

    /

    3

    5,5 g

    7,3 g

    11,2 g

    1,8 g

    7,9 g

    1,5 g

    En%

    100

    50

    /

    /

    4

    10

    36

    6

    25

    5


    2. Smeuïge linzentapenade met zongedroogde tomaatjes

    Aantal porties

    1 portie = 5 stuks van bovenstaande crackertjes gedipt in de tapenade

    Ingrediënten

    250 g linzen, gekookt, uit blik en uitgelekt

    100 g zongedroogde tomaten

    1 afgestreken eetlepel olijfolie (10 g)

    1 teentje knoflook

    1 kleine ui (50 g)

    150 g passata, uit bokaal

    Halve eetlepel appelazijn

    2 theelepels komijnpoeder

    1 theelepel paprika

    Bereidingswijze

    -        Spoel de linzen goed met water en laat ze uitlekken in een zeef.

    -        Mix de zongedroogde tomaten met de olijfolie en het teentje knoflook in een foodprocessor of met de mixer.

    -        Schep de gemalen tomaten in een kom. Snijd de ui fijn en voeg samen met de passata, appelazijn, de uitgelekte linzen, het komijnpoeder en de paprika toe aan het tomatenmengsel.

    -        Schep alles goed door elkaar.

    -        Doe de tapenade in een potje. 

         Bron:  https://www.renskroes.com/linzen-tapanade/ + eigen aanpassingen

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vrij te gebruiken groenten (KH)

    KHRW

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (50 g)

    76 kcal

    8,1 g

    1,4 g

    0,5

    2,9 g

    3,7 g

    2,4 g

    0,3 g

    1,7 g

    0,4 g

    Per 100g

    152 kcal

    16,2 g

    2,8 g

    1

    5,8 g

    7,4 g

    4,8 g

    0,6 g

    3,4 g

    0,8 g

    En%

    100

    42,5


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    03-12-2019, 14:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (1)
    23-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAPAS BB
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapas 4: Aardappeltortilla met tapenade


    Aantal porties: 1 persoon


    Ingrediënten:


    Voor de aardappeltortilla

    • Halve aardappel 50g

    • 1/3 ui 38g

    • 1/2 eetlepel olijfolie 5g

    • 1/2 ei 25g

    • Peper en zout

    Voor de tapenade

    • Olijven, ontpit, Aceitunas Trio Verde 33g

    • Zongedroogde tomaten 15g

    • Kappertjes op azijn 4g

    • 1/2 teentje knoflook, fijngehakt  3g

    • 1/2 eetlepel olijfolie 5g


    Bereidingswijze

    Stap 1: Voorbereiding Tortilla

    Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 3 mm. 

    Snijd de uien doormidden en daarna in halve ringen.

    Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen lichtbruin in de olie.

    Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet. 

    Klop in een grote schaal de eieren los en voeg flink wat

    zout toe. 

    Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.

    Stap 2: bereiding tortilla op fornuis

    Verhit de olijfolie in een pan

    Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel. 

    Sluit de pan af met een deksel

    Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna gestold is.

    Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant ook 2 minuten garen.

    Stap 3: bereiding tapenade

    Mix de olijven met de zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.

    Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.

    Breng op smaak met peper en zout

    Stap 4: Presentatie

    Snijd de tortilla in kleine vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.

    Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade. 

    Bron: https://www.oilvinegar.com/nl-be/recepten/tapas--pinchos-vegetarisch/


    Voedingswaarde tortilla met tapenade

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (178g)

    250 kcal

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    23-12-2019, 12:19 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Alcoholvrije aperitief: Apple Splash- op basis van fruitsap

    2.      Apple Splash  Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1/3 glas sinaasappelsap, vers geperst (80 ml)

    ·       1/3 glas ananassap, vers geperst(80 ml)

    ·       1/3 glas appelsap, vers geperst(80 ml)

    ·       Scheutje citroensap, vers geperst.

    ·       2-3 schepjes Nutilis poeder, Nutricia

    ·       Citroenschijfje

     

    4.      Bereidingswijze

    Meng de sinaasappelsap, ananassap en appelsap in een voldoende groot glas en voeg een scheutje citroen toe. Zeef het geheel. Voeg 2 tot 3 schepjes van de indikkingspoeder toe en roer goed met een vork of garde tot dat de poeder goed is opgelost. Roer daarna nog 1 tot 2 minuten zachtjes en laat nadien even staan tot het de gewenste consistentie heeft. In dit geval is het honingdikte. Decoreer met een schijfje citroen.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (240 ml)

    135kcal

    31,2g

    23,2g

    1,1g

    1g

    0,2g

    0,04g

    0g

    0g

    Per 100ml

    56kcal

    13g

    9,6g

    0,4g

    0,4g

    0,08g

    0,01g

    0g

    0g

    En%

    100

    92,5

    38

    3

    3

    1,5

    0

    0

    0

     

    6.      Bron: Gebaseerd op https://www.dekookbijbel.be/nl/recept/recepten/item/apple-splash geraadpleegd op 18/11/19. En https://www.nutilis.com/product/nutilis-powder geraadpleegd op 18/11/19.

     

     

     

     

     

     

     

     

    1.       Vispannetje met zalm en kabeljauw in de oven met puree en tuinkruiden.

    2.      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    Vispannetje:

    ·       1 kleine wortel, 50g

    ·       Prei (wit) ½, 100g

    ·       1 eetlepel bakmargarine, 10g

    ·       Snuifje peper en zout

    ·       Witte wijn, 50ml

    ·       Room, light 100ml

    ·       ½ bouillonblokje vis 5g

    ·       Sausbinder (optioneel)

    ·       Kabeljauw filet in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g

    ·       Zalmfilet in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g

    ·       Garnalen 25g

    ·       ¼ eetlepel Peterselie gehakt, vers 3g

    ·       Gruyère kaas 25g

    Puree:

    ·       Aardappelen,  vastkokend 150g

    ·       ½ eetlepel bieslook 6g

    ·       ½ eetlepel bladpeterselie 6g

    ·       Halfvolle melk, 60 ml

    ·       Scheutje olijfolie, 5g

    ·       Snuifje nootmuskaat

    ·       Snuifje peper

    ·       Snuifje zout

     

    4.      Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180° C. Maak de groenten en kruiden schoon. Snij de wortelen in plakjes, de prei in ringen. Fruit de wortelen en prei in bakmargarine. Kruid met peper en zout. Blus met de wijn en roer er de room door, en het verkruimelde bouillonblokje. Laat sudderen tot de wortelen beetgaar zijn. Eventueel kun je wat sausbinder toevoegen. Beboter een ovenschaaltje en verdeel er de vis, de garnalen en de groenten over. Bestrooi met peterselie. Werk af met de kaas en zet 20 à 25 minuten in de oven.
    Schil de aardappelen met een
    aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ongeveer even grote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water. Spoel de bieslook en peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn.
    Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water. Giet de aardappelen af en laat uitdampen. Plet fijn met een pureestamper en voeg de melk geleidelijk aan toe. Giet er een scheutje olijfolie bij en roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt. Voeg de verse, fijngehakte kruiden aan de puree toe en meng alles goed om. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (675 g)

    758kcal

    58,4g

    10,1g

    39,4g

    35,5g

    13,8g

    11g

    3,5g

    Per 100g

    112kcal

    8,6g

    1,5g

    5,8g

    5,2g

    2,04g

    1,6g

    0,5g

    En%

    100

    31

    6

    21

    42

    16

    13

    4

     

    6.      Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/3831/vispannetje-met-zalm-en-kabeljauw-in-de-oven-1 geraadpleegd op 18/11/19.

    https://kookrecepten.wordpress.com/2007/09/17/kruidenpuree/ geraadpleegd op 19/11/19.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    20-12-2019, 23:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.   Receptjes high tea

     

    Komkommer-avocado sandwiches

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    ·       1 eetlepel light roomkaas (15g)

    ·       Snuifje peper en zout

    ·       2 snedes volkorenbrood schär (70g)

    ·       Handje babyspinazie, vers (20g)

    ·       2 eetlepels geplette avocado (30g)

    ·       Handje alfalfa scheuten (5g)

    ·       8 schijfjes komkommer (20g)

     

    Bereiding:

    ·       Combineer de light roomkaas, zout en peper in een kleine kom. Doe 1 eetlepel van het roomkaasmengsel op 1 snede brood.

    ·       Leg er de babyspinazie, schijfjes komkommer, geplette avocado en alfalfa scheuten op. Leg de 2de snede brood er bovenop. Houdt nog 1 komkommerschijfje over voor de garnering.

    ·       Snij elke sandwich in 3 driehoeken. Herhaal met het overgebleven roomkaasmengsel, brood en groenten.

    ·       Garneer met komkommerschijfjes en serveer onmiddellijk.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (130g)

    162 kcal

    11,9g

    1,4g

    5,3g

    4,4g

    9,5g

    2,2g

    4,6g

    0,6g

    Per 100g

    124kcal

    9,1g

    1,07g

    4,07g

    3,4g

    7,3g

    1,6g

    3,5g

    0,4g

     

    Bron: https://www.teatimemagazine.com/cucumber-avocado-tea-sandwiches-recipe/   geraadpleegd op 27/10.

    Groente quiches

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    ·       ½ eetlepel olijfolie (8g)

    ·       1 eetlepel rauw sjalotje (5g)

    ·       ½ ei (33g)

    ·       1 eetlepel ongezoete sojamelk (20g)

    ·       1 eetlepels rauwe rode paprika blokjes (25g)

    ·       1 eetlepel rauwe wortel blokjes (20g)

    ·       Handje babyspinazie (20g)

    ·       ½ theelepel gedroogde oregano (3g)

    ·       Snuifje zout en peper (2g)

    ·       1 eetlepel geraspte kaas 20+ (20g)

    Bereiding:

    1.       Verwarm de oven voor op 180°C.

    2.       Verwarm de olie in een kleine pot op een hoog vuur en doe de gesneden sjalotte erbij tot het doorzichtig wordt. Zet het aan de kant.

    3.       Meng het ei en melk in een grote mengkom.

    4.       Voeg de paprika, wortel en spinazie erbij en meng.

    5.       Voeg zout en peper toe naar smaak en voeg de oregano en kaas ook toe.

    6.       Doe het mengsel in siliconen cupcake vormpjes.

    7.       Bak voor 25min of goudbruin en wanneer je er met een stokje inprikt het droog blijft.

    8.       Haal de quiche uit de oven en serveer onmiddellijk.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (136g)

    161cal

    5,6g

    3,0g

    1,2g

    10,9g

    10,2g

    3,5g

    0,8g

    0,1g

    Per 100g

    118,3 kcal

    4,1g

    2,2g

    0,8g

    8,01g

    7,5g

    2,5g

    0,5g

    0,07g

     

    Bron: eigen creatie

     

     

     

    Vanillepudding

    Aantal porties  = 1 persoon

    Ingrediënten 

    ·       125 ml halfvolle melk (125g)

    ·       1 eetlepel imperial poeder, vanille (8g)

    ·       1 druppeltje sucralose (1g)

    ·       1 eetlepel frambozen, diepvries (25g)

    Bereiding

    1.      Laat de melk koken op een zacht vuurtje.

    2.      Los een het puddingpoeder op in een beetje melk.

    3.      Voeg de sucralose toe aan de melk en voeg het puddingpoeder mengsel ook toe.

    4.      Laat de frambozen koken tot een coulis.

    5.      Laat de pudding koken en zet daarna het vuur af.

    6.      Doe de pudding in potjes en laat opstijven.

    7.      Giet de coulis over de opgesteven pudding.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (159g)

    126 kcal

    22,1g

    8,6g

    0,2g

    4,6g

    1,9g

    1,4g

    0,0g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 23:31 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. 6 tapasreceptjes

    1. Eier­muffins met aubergine en olijven (0KhRw)
    2. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1 eetlepel aubergine, vers (15g)

    ·       ½ eetlepel olijfolie (5g)

    ·       1 eetlepel zwarte olijven, blik, uitgelekt (10g)

    ·       1 ei

    ·       Snuifje peper en zout

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Snijd de aubergine in blokjes.

    ·       Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de aubergine 5 tot 10 minuten tot deze gaar is en verdeel vervolgens de aubergine en de olijven over de muffinvormpjes.

    ·       Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

    ·       Klop het ei los en verdeel in een muffinvormpje.

    ·       Bak de muffins in ongeveer 15 minuten gaar tot ze aan de bovenkant goudbruin worden.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (80g)

    140kcal

    0,7 g

    0,8g

    6,8 g

    11,9 g

    2,85g

    7,3g

    1,4g

    Per 100g

    175kcal

    0,8g

    1g

    8,5g

    14g

    3,5g

    9g

    1,7g

    En%

    100

    2

    2

    19,5

    76,5

    18

    47

    9

     

    6.      Bron: https://www.diabetesfonds.nl/recepten/eiermuffins-met-aubergine-en-olijven?fbclid=IwAR1UrrvcW6m1gQZAlry0DvdBMDaaPIXhdg0rLfU5qmQvA2sCPFhigaBODKQ geraadpleegd op 21/10/19.

     

     

     

     

    1.      Avocadodip (0KhRw)

    1. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1/4avocado (30g)

    ·       5 afgestreken eetlepels magere yoghurt, ongesuikerd (50 ml)

    ·       ½ eetlepel azijn (7,5 ml)

    ·       1/2 eetlepel magere melk (15ml)

    ·       Snuifje peper

    ·       1/2 teen knoflook (3g)

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Snijd 1 kleine avocado door midden, verwijder de schil en prak ¼  van het vruchtvlees met een vork.

    ·       Pureer met 50 g magere yoghurt en 1/2 eetlepel azijn. Voeg 1/2 eetlepel magere melk toe zodat er een romig mengsel ontstaat.

    ·       Breng op smaak met peper en roer er 1/2 uitgeperst teentje knoflook door.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (102g)

    88kcal

    4,5 g

    1,3g

    3,3 g

    5,8 g

    0,72g

    4,1g

    0,5g

    Per 100g

    86kcal

    4,4g

    1,3g

    3,2g

    5,6g

    0,7g

    4g

    0,4g

    En%

    100

    20

    6

    15

    59

    7,3

    42,5

    4,9

     

    6.      Bron: https://www.diabetesfonds.nl/recepten/avocadodip?fbclid=IwAR1FcTLTmcunNg1e5X2VVKv7roLByKWr6ZMQ5SIc3n0-K17W2P9VRv2-6s0 geraadpleegd op 21/10/19.

     

     

     

     

     

    1.      Healthy Nacho’s  (2 KhRW)

    1. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1 volkoren wrap (40g)

    ·       1 eetlepel olijfolie (10g)

    ·       Snuifje cayennepeper

    ·       Snuifje zout

    ·       ¼ paprika, in blokjes (40g)

    ·       2 opgehoopte eetlepels zoete maiskorrels (25g)

    ·       1 lente uitje (50g)

    ·       1/2 eetlepel Mozzarella, geraspt (15g)

    ·       1 eetlepel zure room (10g)

    ·       Klein handje koriander (10g)

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·       Snijd de volkorenwrap in 8 driehoekige stukjes.

    ·       Meng de olie, cayennepeper en zout. Wrijf de volkorenwrap in met dit mengsel en leg ze in een ovenschaal.

    ·       Bestrooi met de paprikablokjes en maïskorrels.

    ·        Snijd het lente-uitje in ringen. 

    ·       Verdeel de helft van het lente-uitje over de volkorenwrap en verdeel er de geraspte kaas over.

    ·       Zet het geheel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. 

    ·       Haal de nachos uit de oven, schep er de zure room op en werk af met de resterende lente-uitjes en koriander. Serveer meteen.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 23:09 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini skinny cheesecake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mini skinny cheesecake

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 cake)

     

    Ingrediënten:

    -          20 g glutenvrije havermout (terrasana/AH)

    -          Dadels 1 stuk (10 g)

    -          Kokosolie ½ el (5 g)

    -          Snuifje kaneel

    -          60 g magere platte kaas ongesuikerd

    -          3 gelatineblaadjes (6 g)

    -          2 druppels vloeibare sucralose

    -          Aardbeien 2 stuks (20 g), vers

    -          Verse munt 2 blaadjes (1 g)

    -          10 ml room 35%

    -          1 druppel vloeibare sucralose

     

    Bereidingswijze:

     

    1)      Mix de glutenvrije havermout met de dadel, de kokosolie en kaneel tot een plakkerig geheel.

    2)      Duw dit in een muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast.

    3)      Doe de magere platte kaas in een kom en neem een klein deeltje apart.

    4)      Verwarm het kleine deeltje platte kaas in een steelpan en voeg hier twee gelatineblaadje aan toe.

    5)      Als de gelatineblaadjes zijn opgelost doe je dit mengsel terug in de kom.

    6)      Roer hieronder twee druppels sucralose.

    7)      Giet dit mengsel in het muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast voor ongeveer 1 uur.

    8)      Mix de munt en 1,5 aardbei fijn (hou een halve aardbei over voor de afwerking) en verwarm dit in een steelpan. Voeg hier een blaadje gelatine aan toe.

    9)      Haal de muffinvorm uit de koelkast en giet het aardbeimengsel hier over.

    10)   Laat opstijven in de koelkast voor ongeveer 3 uur.

    11)   Klop de room op samen met één druppel sucralose.

    12)   Doe dit in een spuitzak en spuit een toefje op de opgesteven cheesecake. Werk verder af met een halve aardbei en een muntblaadje.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (132g)

    247kcal

    24,6g

    10,8g

    3,1g

    13,1g

    9,8g

    7,43g

    1,01g

    0,12g

    Per 100g

    187kcal

    18,6g

    8,2g

    2,3g

    9,9g

    7,4g

    5,63g

    0,76g

    0,09g

    En%

    100

    40

    17

    5

    21

    36

    27

    4

    0,4

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 6,5 (minder dan 2)

     Bron: eigen creatie 

    Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

     

                      

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 21:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige courgette roosjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige courgette roosjes

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 roosje)

    https://www.leukerecepten.nl/recepten/hartige-courgette-roosjes/

     

    Ingrediënten:

    -          1/6 courgette (35 g)

    -          1/5 wortel (20 g)

    -          Glutenvrij bladerdeeg Schär (25 g)

    -          Snuifje oregano

    -          Olijfolie (3 g)

     

    Bereidingswijze

    1)      Laat de velletjes deeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden.

    2)      Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes met de kaasschaaf of mandoline (maak ze niet te dik want ze moeten kunnen buigen).

    3)      Snijd een lange strook deeg af.

    4)      Beleg de bovenkant van de deegstrook met plakjes courgette en wortel en laat deze iets overlappen over elkaar.

    5)      Rol dan voorzichtig op en druk de onderzijde ietsjes dicht.

    6)      Vet de muffinvorm in met olijfolie en zet de hartige roosjes hier in.

    7)      Bestrijk ook de bovenzijde met een beetje olie zodat ze niet snel verbranden.

    8)      Werk af met oregano.  

    9)      Bak 30 min in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (83g)

    136kcal

    11,1g

    2,2g

    1,4g

    2,0g

    8,9g

    3,10g

    4,06g

    1,29g

    Per 100g

    164kcal

    13,4g

    2,6g

    1,7g

    2,4g

    10,7g

    3,73g

    4,89g

    1,55g

    En%

    100

    33

    6

    4

    6

    59

    20

    27

    8

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 0,58 (minder dan 2)

     

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 21:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude ei muffins
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koude ei muffins

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 muffin)

    https://www.leukerecepten.nl/recepten/vegetarische-ei-muffins/

     

    Ingrediënten:

    -          Doperwten (10 g), blik

    -          1/6 paprika (20  g), vers

    -          1/3 teentje knoflook (2g), vers

    -          Lente-ui (5 g), vers

    -          Bieslook (3 g), vers

    -          1 ei ( 50 g)

    -          peper en zout

    -          2,5 ml magere melk

    -          8 g kruidenkaas light

     

    Bereidingswijze:

     

    1)      Verwarm de oven op 180 graden.

    2)      Kook de doperwten beetgaar (3 minuten).

    3)      Snijd de paprika en knoflook in kleine stukjes en bak ze gedurende 5 minuten.

    4)      Snijd de lente ui in ringen en de bieslook fijn.

    5)      Meng de eieren in een kom met peper, zout, bieslook en melk.

    6)      Mix dit goed met een garde.

    7)      Neem de siliconen vormpjes en verdeel onderin de paprika, doperwten en lente ui.

    8)      Bak de ei-muffins gedurende 25 tot 30 minuten af (het ei moet volledig gestold zijn).

    9)      Doe de kruidenkaas in een spuitzak en eenmaal afgekoeld spuit je een toefje op de ei-muffins. Werk af met gesneden bieslook.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (55,5g)

    106kcal

    3,4g

    1,7g

    1,1g

    7,7g

    6,5g

    2,55g

    2,81g

    0,95g

    Per 100g

    190kcal

    6,1g

    3,1g

    1,9g

    13,9g

    11,7g

    4,59g

    5,06g

    1,71g

    En%

    100

    13

    6

    4

    29

    55

    22

    24

    8

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 0,68 (minder dan 2)

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 21:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kerstomaatjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevulde kerstomaatjes (5 stuks)

    Ingrediënten:

    -          Kerstomaatjes 5 stuks (60g)

    -          40 gram kruidenkaas

    -          Peterselie vers (2g)

     

    Bereidingswijze:

    1)       Snijd het topje van de kerstomaatjes en maak deze leeg.

    2)      Vul een spuitzak met kruidenkaas en vul hiermee de kerstomaatjes.

    3)       Werk af met peterselie.

     

    Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1019210/Gevulde-kerstomaatjes-met-roomkaas

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (102g)

    99kcal

    1,9g

    1,1g

    1,5g

    2,0g

    8,0g

    6,40g

    2,40g

    0,40g

    Per 100g

    97kcal

    1,8g

    1,0g

    1,4g

    1,9g

    7,8g

    6,27g

    2,35g

    0,39g

    En%

    100

    8

    4

    6

    8

    73

    58

    22

    4

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:23 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini taco met chili sin carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mini taco met chili sin carne (3 stuks)

    Ingrediënten:

    -          ½ wortel tortilla wrap 

    -          ½ paprika chili tortilla wrap

    -          ½  bieten tortilla wrap

    -          ½ ui (50g)

    -          1 koffielepel (5 gr) olijfolie

    -          ½ teentje knoflook (3g)

    -          80 gram Quorngehakt

    -          1/3 blik tomatenblokjes (130 g)

    -          Kidneybonen (40 g), blik

    -          20 gram maïs zoet, blik

    -          Snuifje chilipoeder

    -          Peper en zout

    -          15 gram zure room

    -          Peterselie vers (2g)

     

    Bereidingswijze:

    1)      Verwarm de oven voor op 180 °C.

    2)      Druk met een ronde vorm kleine cirkels uit de tortilla’s. Plaats deze gebogen over de bakrooster zodat ze een taco schelp vormen. Bak deze 5-10 minuten.

    3)      Snipper de ui fijn en fruit hem in olie. Pers er de knoflook bij.

    4)      Doe er de quorn en de tomatenblokjes bij.

    5)      Kruid met peper, zout en chilipoeder.

    6)      Laat 10 minuten heel zachtjes sudderen.

    7)      Doe er de bonen bij en mais bij en laat nog heel even sudderen.

    8)      Verdeel de chili sin carne over de taco schelpen.

    9)      Werk af met zure room en peterselie.

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/1413/chili-sin-carne-4

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (372,5g)

    352kcal

    34,7g

    9,5g

    9,9g

    19,4g

    12,9g

    4,19g

    1,30g

    0,27g

    Per 100g

    94kcal

    9,3g

    2,5g

    2,6g

    5,2g

    3,5g

    1,12g

    0,35g

    0,07g

    En%

    100

    39

    11

    11

    22

    33

    11

    3

    1

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:20 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs