2. Smeuïge
linzentapenade met zongedroogde tomaatjes
Aantal
porties
1 portie = 5 stuks
van bovenstaande crackertjes gedipt in de tapenade
Ingrediënten
250 g linzen,
gekookt, uit blik en uitgelekt
100 g zongedroogde
tomaten
1 afgestreken
eetlepel olijfolie (10 g)
1 teentje knoflook
1 kleine ui (50 g)
150 g passata, uit
bokaal
Halve eetlepel
appelazijn
2 theelepels
komijnpoeder
1 theelepel paprika
Bereidingswijze
-
Spoel de linzen goed met water en
laat ze uitlekken in een zeef.
-
Mix de zongedroogde tomaten met de
olijfolie en het teentje knoflook in een foodprocessor of met de mixer.
-
Schep de gemalen tomaten in een
kom. Snijd de ui fijn en voeg samen met de passata, appelazijn, de uitgelekte
linzen, het komijnpoeder en de paprika toe aan het tomatenmengsel.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 3 mm.
Snijd de uien doormidden en daarna in halve ringen.
Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen lichtbruin in de olie.
Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
Klop in een grote schaal de eieren los en voeg flink wat
zout toe.
Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.
Stap 2: bereiding tortilla op fornuis
Verhit de olijfolie in een pan
Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
Sluit de pan af met een deksel
Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna gestold is.
Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant ook 2 minuten garen.
Stap 3: bereiding tapenade
Mix de olijven met de zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout
Stap 4: Presentatie
Snijd de tortilla in kleine vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
Alcoholvrije aperitief:
Apple Splash- op basis van fruitsap
2. Voor
1 persoon
3. Ingrediënten
· 1/3
glas sinaasappelsap, vers geperst (80 ml)
· 1/3
glas ananassap, vers geperst(80 ml)
· 1/3
glas appelsap, vers geperst(80 ml)
· Scheutje
citroensap, vers geperst.
· 2-3
schepjes Nutilis poeder, Nutricia
· Citroenschijfje
4. Bereidingswijze
Meng de sinaasappelsap, ananassap en
appelsap in een voldoende groot glas en voeg een scheutje citroen toe. Zeef het
geheel. Voeg 2 tot 3 schepjes van de indikkingspoeder toe en roer goed met een
vork of garde tot dat de poeder goed is opgelost. Roer daarna nog 1 tot 2
minuten zachtjes en laat nadien even staan tot het de gewenste consistentie
heeft. In dit geval is het honingdikte. Decoreer met een schijfje citroen.
1.
Vispannetje
met zalm en kabeljauw in de oven met puree en tuinkruiden.
2.
Voor 1 persoon
3.
Ingrediënten
Vispannetje:
· 1
kleine wortel, 50g
· Prei
(wit) ½, 100g
· 1
eetlepel bakmargarine, 10g
· Snuifje
peper en zout
· Witte
wijn, 50ml
· Room,
light 100ml
· ½ bouillonblokje
vis 5g
· Sausbinder
(optioneel)
· Kabeljauw
filet in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g
· Zalmfilet
in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g
· Garnalen
25g
· ¼
eetlepel Peterselie gehakt, vers 3g
· Gruyère
kaas 25g
Puree:
· Aardappelen,vastkokend 150g
· ½
eetlepel bieslook 6g
· ½
eetlepel bladpeterselie 6g
· Halfvolle
melk, 60 ml
· Scheutje
olijfolie, 5g
· Snuifje
nootmuskaat
· Snuifje
peper
· Snuifje
zout
4.
Bereidingswijze
Verwarm
de oven voor op 180° C. Maak de groenten en kruiden schoon. Snij de wortelen in
plakjes, de prei in ringen. Fruit de wortelen en prei in bakmargarine. Kruid
met peper en zout. Blus met de wijn en roer er de room door, en het
verkruimelde bouillonblokje. Laat sudderen tot de wortelen beetgaar zijn.
Eventueel kun je wat sausbinder toevoegen. Beboter een ovenschaaltje en verdeel
er de vis, de garnalen en de groenten over. Bestrooi met peterselie. Werk af
met de kaas en zet 20 à 25 minuten in de oven.
Schil de aardappelen met een aardappelmesje
of
een dunschiller,
snij ze vervolgens in ongeveer even grote stukken (zodat ze gelijktijdig
gaar zijn) en was ze onder stromend water. Spoel de bieslook en peterselie af
onder stromend water en hak het vervolgens fijn.
Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet de aardappelen af en
laat uitdampen. Plet fijn met een pureestamper en voeg de melk geleidelijk aan
toe. Giet er een scheutje olijfolie bij en roer door elkaar of klop luchtig op
met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt. Voeg de verse,
fijngehakte kruiden aan de puree toe en meng alles goed om. Breng op smaak met
peper, zout en nootmuskaat.
·
Combineer de light roomkaas, zout en peper in
een kleine kom. Doe 1 eetlepel van het roomkaasmengsel op 1 snede brood.
·
Leg er de babyspinazie, schijfjes komkommer, geplette
avocado en alfalfa scheuten op. Leg de 2de snede brood er bovenop.
Houdt nog 1 komkommerschijfje over voor de garnering.
·
Snij elke sandwich in 3 driehoeken. Herhaal met het
overgebleven roomkaasmengsel, brood en groenten.
·
Garneer met komkommerschijfjes en serveer
onmiddellijk.
· Verhit een
beetje olijfolie in een pan en bak hierin de aubergine 5 tot 10 minuten
tot deze gaar is en verdeel vervolgens de aubergine en de olijven over de
muffinvormpjes.
· Verwarm ondertussen
de oven voor op 200 graden.
· Klop het
ei los en verdeel in een muffinvormpje.
· Bak de
muffins in ongeveer 15 minuten gaar tot ze aan de bovenkant goudbruin worden.
1)
Mix de glutenvrije havermout met
de dadel, de kokosolie en kaneel tot een plakkerig geheel.
2) Duw dit in een muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast.
3) Doe de magere platte kaas in een kom en neem een klein deeltje apart.
4) Verwarm het kleine deeltje platte kaas in een steelpan en voeg hier
twee gelatineblaadje aan toe.
5) Als de gelatineblaadjes zijn opgelost doe je dit mengsel terug in de
kom.
6) Roer hieronder twee druppels sucralose.
7) Giet dit mengsel in het muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast voor
ongeveer 1 uur.
8) Mix de munt en 1,5 aardbei fijn (hou een halve aardbei over voor de
afwerking) en verwarm dit in een steelpan. Voeg hier een blaadje gelatine aan
toe.
9) Haal de muffinvorm uit de koelkast en giet het aardbeimengsel hier
over.
10) Laat opstijven in de koelkast voor ongeveer 3 uur.
11) Klop de room op samen met één druppel sucralose.
12)
Doe dit in een spuitzak en spuit
een toefje op de opgesteven cheesecake. Werk verder af met een halve aardbei en
een muntblaadje.
2)
Druk met een ronde vorm kleine cirkels uit de tortillas.
Plaats deze gebogen over de bakrooster zodat ze een taco schelp vormen. Bak
deze 5-10 minuten.
3)
Snipper de ui fijn en fruit hem in olie. Pers
er de knoflook bij.
4) Doe
er de quorn en de tomatenblokjes bij.
5) Kruid
met peper, zout en chilipoeder.
6) Laat
10 minuten heel zachtjes sudderen.
7) Doe
er de bonen bij en mais bij en laat nog heel even sudderen.
8)
Verdeel de chili sin carne over de taco
schelpen.