Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Alcoholvrije aperitief: Apple Splash- op basis van fruitsap

    2.      Apple Splash  Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1/3 glas sinaasappelsap, vers geperst (80 ml)

    ·       1/3 glas ananassap, vers geperst(80 ml)

    ·       1/3 glas appelsap, vers geperst(80 ml)

    ·       Scheutje citroensap, vers geperst.

    ·       2-3 schepjes Nutilis poeder, Nutricia

    ·       Citroenschijfje

     

    4.      Bereidingswijze

    Meng de sinaasappelsap, ananassap en appelsap in een voldoende groot glas en voeg een scheutje citroen toe. Zeef het geheel. Voeg 2 tot 3 schepjes van de indikkingspoeder toe en roer goed met een vork of garde tot dat de poeder goed is opgelost. Roer daarna nog 1 tot 2 minuten zachtjes en laat nadien even staan tot het de gewenste consistentie heeft. In dit geval is het honingdikte. Decoreer met een schijfje citroen.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (240 ml)

    135kcal

    31,2g

    23,2g

    1,1g

    1g

    0,2g

    0,04g

    0g

    0g

    Per 100ml

    56kcal

    13g

    9,6g

    0,4g

    0,4g

    0,08g

    0,01g

    0g

    0g

    En%

    100

    92,5

    38

    3

    3

    1,5

    0

    0

    0

     

    6.      Bron: Gebaseerd op https://www.dekookbijbel.be/nl/recept/recepten/item/apple-splash geraadpleegd op 18/11/19. En https://www.nutilis.com/product/nutilis-powder geraadpleegd op 18/11/19.

     

     

     

     

     

     

     

     

    1.       Vispannetje met zalm en kabeljauw in de oven met puree en tuinkruiden.

    2.      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    Vispannetje:

    ·       1 kleine wortel, 50g

    ·       Prei (wit) ½, 100g

    ·       1 eetlepel bakmargarine, 10g

    ·       Snuifje peper en zout

    ·       Witte wijn, 50ml

    ·       Room, light 100ml

    ·       ½ bouillonblokje vis 5g

    ·       Sausbinder (optioneel)

    ·       Kabeljauw filet in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g

    ·       Zalmfilet in blokjes (1,5 cm x 1,5 cm) 40g

    ·       Garnalen 25g

    ·       ¼ eetlepel Peterselie gehakt, vers 3g

    ·       Gruyère kaas 25g

    Puree:

    ·       Aardappelen,  vastkokend 150g

    ·       ½ eetlepel bieslook 6g

    ·       ½ eetlepel bladpeterselie 6g

    ·       Halfvolle melk, 60 ml

    ·       Scheutje olijfolie, 5g

    ·       Snuifje nootmuskaat

    ·       Snuifje peper

    ·       Snuifje zout

     

    4.      Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180° C. Maak de groenten en kruiden schoon. Snij de wortelen in plakjes, de prei in ringen. Fruit de wortelen en prei in bakmargarine. Kruid met peper en zout. Blus met de wijn en roer er de room door, en het verkruimelde bouillonblokje. Laat sudderen tot de wortelen beetgaar zijn. Eventueel kun je wat sausbinder toevoegen. Beboter een ovenschaaltje en verdeel er de vis, de garnalen en de groenten over. Bestrooi met peterselie. Werk af met de kaas en zet 20 à 25 minuten in de oven.
    Schil de aardappelen met een
    aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ongeveer even grote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water. Spoel de bieslook en peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn.
    Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water. Giet de aardappelen af en laat uitdampen. Plet fijn met een pureestamper en voeg de melk geleidelijk aan toe. Giet er een scheutje olijfolie bij en roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt. Voeg de verse, fijngehakte kruiden aan de puree toe en meng alles goed om. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (675 g)

    758kcal

    58,4g

    10,1g

    39,4g

    35,5g

    13,8g

    11g

    3,5g

    Per 100g

    112kcal

    8,6g

    1,5g

    5,8g

    5,2g

    2,04g

    1,6g

    0,5g

    En%

    100

    31

    6

    21

    42

    16

    13

    4

     

    6.      Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/3831/vispannetje-met-zalm-en-kabeljauw-in-de-oven-1 geraadpleegd op 18/11/19.

    https://kookrecepten.wordpress.com/2007/09/17/kruidenpuree/ geraadpleegd op 19/11/19.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    20-12-2019, 23:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.   Receptjes high tea

     

    Komkommer-avocado sandwiches

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    ·       1 eetlepel light roomkaas (15g)

    ·       Snuifje peper en zout

    ·       2 snedes volkorenbrood schär (70g)

    ·       Handje babyspinazie, vers (20g)

    ·       2 eetlepels geplette avocado (30g)

    ·       Handje alfalfa scheuten (5g)

    ·       8 schijfjes komkommer (20g)

     

    Bereiding:

    ·       Combineer de light roomkaas, zout en peper in een kleine kom. Doe 1 eetlepel van het roomkaasmengsel op 1 snede brood.

    ·       Leg er de babyspinazie, schijfjes komkommer, geplette avocado en alfalfa scheuten op. Leg de 2de snede brood er bovenop. Houdt nog 1 komkommerschijfje over voor de garnering.

    ·       Snij elke sandwich in 3 driehoeken. Herhaal met het overgebleven roomkaasmengsel, brood en groenten.

    ·       Garneer met komkommerschijfjes en serveer onmiddellijk.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (130g)

    162 kcal

    11,9g

    1,4g

    5,3g

    4,4g

    9,5g

    2,2g

    4,6g

    0,6g

    Per 100g

    124kcal

    9,1g

    1,07g

    4,07g

    3,4g

    7,3g

    1,6g

    3,5g

    0,4g

     

    Bron: https://www.teatimemagazine.com/cucumber-avocado-tea-sandwiches-recipe/   geraadpleegd op 27/10.

    Groente quiches

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    ·       ½ eetlepel olijfolie (8g)

    ·       1 eetlepel rauw sjalotje (5g)

    ·       ½ ei (33g)

    ·       1 eetlepel ongezoete sojamelk (20g)

    ·       1 eetlepels rauwe rode paprika blokjes (25g)

    ·       1 eetlepel rauwe wortel blokjes (20g)

    ·       Handje babyspinazie (20g)

    ·       ½ theelepel gedroogde oregano (3g)

    ·       Snuifje zout en peper (2g)

    ·       1 eetlepel geraspte kaas 20+ (20g)

    Bereiding:

    1.       Verwarm de oven voor op 180°C.

    2.       Verwarm de olie in een kleine pot op een hoog vuur en doe de gesneden sjalotte erbij tot het doorzichtig wordt. Zet het aan de kant.

    3.       Meng het ei en melk in een grote mengkom.

    4.       Voeg de paprika, wortel en spinazie erbij en meng.

    5.       Voeg zout en peper toe naar smaak en voeg de oregano en kaas ook toe.

    6.       Doe het mengsel in siliconen cupcake vormpjes.

    7.       Bak voor 25min of goudbruin en wanneer je er met een stokje inprikt het droog blijft.

    8.       Haal de quiche uit de oven en serveer onmiddellijk.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (136g)

    161cal

    5,6g

    3,0g

    1,2g

    10,9g

    10,2g

    3,5g

    0,8g

    0,1g

    Per 100g

    118,3 kcal

    4,1g

    2,2g

    0,8g

    8,01g

    7,5g

    2,5g

    0,5g

    0,07g

     

    Bron: eigen creatie

     

     

     

    Vanillepudding

    Aantal porties  = 1 persoon

    Ingrediënten 

    ·       125 ml halfvolle melk (125g)

    ·       1 eetlepel imperial poeder, vanille (8g)

    ·       1 druppeltje sucralose (1g)

    ·       1 eetlepel frambozen, diepvries (25g)

    Bereiding

    1.      Laat de melk koken op een zacht vuurtje.

    2.      Los een het puddingpoeder op in een beetje melk.

    3.      Voeg de sucralose toe aan de melk en voeg het puddingpoeder mengsel ook toe.

    4.      Laat de frambozen koken tot een coulis.

    5.      Laat de pudding koken en zet daarna het vuur af.

    6.      Doe de pudding in potjes en laat opstijven.

    7.      Giet de coulis over de opgesteven pudding.

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Toegevoegde suikers

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (159g)

    126 kcal

    22,1g

    8,6g

    0,2g

    4,6g

    1,9g

    1,4g

    0,0g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 23:31 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. 6 tapasreceptjes

    1. Eier­muffins met aubergine en olijven (0KhRw)
    2. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1 eetlepel aubergine, vers (15g)

    ·       ½ eetlepel olijfolie (5g)

    ·       1 eetlepel zwarte olijven, blik, uitgelekt (10g)

    ·       1 ei

    ·       Snuifje peper en zout

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Snijd de aubergine in blokjes.

    ·       Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de aubergine 5 tot 10 minuten tot deze gaar is en verdeel vervolgens de aubergine en de olijven over de muffinvormpjes.

    ·       Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

    ·       Klop het ei los en verdeel in een muffinvormpje.

    ·       Bak de muffins in ongeveer 15 minuten gaar tot ze aan de bovenkant goudbruin worden.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (80g)

    140kcal

    0,7 g

    0,8g

    6,8 g

    11,9 g

    2,85g

    7,3g

    1,4g

    Per 100g

    175kcal

    0,8g

    1g

    8,5g

    14g

    3,5g

    9g

    1,7g

    En%

    100

    2

    2

    19,5

    76,5

    18

    47

    9

     

    6.      Bron: https://www.diabetesfonds.nl/recepten/eiermuffins-met-aubergine-en-olijven?fbclid=IwAR1UrrvcW6m1gQZAlry0DvdBMDaaPIXhdg0rLfU5qmQvA2sCPFhigaBODKQ geraadpleegd op 21/10/19.

     

     

     

     

    1.      Avocadodip (0KhRw)

    1. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1/4avocado (30g)

    ·       5 afgestreken eetlepels magere yoghurt, ongesuikerd (50 ml)

    ·       ½ eetlepel azijn (7,5 ml)

    ·       1/2 eetlepel magere melk (15ml)

    ·       Snuifje peper

    ·       1/2 teen knoflook (3g)

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Snijd 1 kleine avocado door midden, verwijder de schil en prak ¼  van het vruchtvlees met een vork.

    ·       Pureer met 50 g magere yoghurt en 1/2 eetlepel azijn. Voeg 1/2 eetlepel magere melk toe zodat er een romig mengsel ontstaat.

    ·       Breng op smaak met peper en roer er 1/2 uitgeperst teentje knoflook door.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (102g)

    88kcal

    4,5 g

    1,3g

    3,3 g

    5,8 g

    0,72g

    4,1g

    0,5g

    Per 100g

    86kcal

    4,4g

    1,3g

    3,2g

    5,6g

    0,7g

    4g

    0,4g

    En%

    100

    20

    6

    15

    59

    7,3

    42,5

    4,9

     

    6.      Bron: https://www.diabetesfonds.nl/recepten/avocadodip?fbclid=IwAR1FcTLTmcunNg1e5X2VVKv7roLByKWr6ZMQ5SIc3n0-K17W2P9VRv2-6s0 geraadpleegd op 21/10/19.

     

     

     

     

     

    1.      Healthy Nacho’s  (2 KhRW)

    1. Aantal porties
      Voor 1 persoon

    3.       Ingrediënten 

    ·       1 volkoren wrap (40g)

    ·       1 eetlepel olijfolie (10g)

    ·       Snuifje cayennepeper

    ·       Snuifje zout

    ·       ¼ paprika, in blokjes (40g)

    ·       2 opgehoopte eetlepels zoete maiskorrels (25g)

    ·       1 lente uitje (50g)

    ·       1/2 eetlepel Mozzarella, geraspt (15g)

    ·       1 eetlepel zure room (10g)

    ·       Klein handje koriander (10g)

     

    4.      Bereidingswijze

    ·       Verwarm de oven voor op 180°C.

    ·       Snijd de volkorenwrap in 8 driehoekige stukjes.

    ·       Meng de olie, cayennepeper en zout. Wrijf de volkorenwrap in met dit mengsel en leg ze in een ovenschaal.

    ·       Bestrooi met de paprikablokjes en maïskorrels.

    ·        Snijd het lente-uitje in ringen. 

    ·       Verdeel de helft van het lente-uitje over de volkorenwrap en verdeel er de geraspte kaas over.

    ·       Zet het geheel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. 

    ·       Haal de nachos uit de oven, schep er de zure room op en werk af met de resterende lente-uitjes en koriander. Serveer meteen.

     

    5.      Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 23:09 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini skinny cheesecake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mini skinny cheesecake

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 cake)

     

    Ingrediënten:

    -          20 g glutenvrije havermout (terrasana/AH)

    -          Dadels 1 stuk (10 g)

    -          Kokosolie ½ el (5 g)

    -          Snuifje kaneel

    -          60 g magere platte kaas ongesuikerd

    -          3 gelatineblaadjes (6 g)

    -          2 druppels vloeibare sucralose

    -          Aardbeien 2 stuks (20 g), vers

    -          Verse munt 2 blaadjes (1 g)

    -          10 ml room 35%

    -          1 druppel vloeibare sucralose

     

    Bereidingswijze:

     

    1)      Mix de glutenvrije havermout met de dadel, de kokosolie en kaneel tot een plakkerig geheel.

    2)      Duw dit in een muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast.

    3)      Doe de magere platte kaas in een kom en neem een klein deeltje apart.

    4)      Verwarm het kleine deeltje platte kaas in een steelpan en voeg hier twee gelatineblaadje aan toe.

    5)      Als de gelatineblaadjes zijn opgelost doe je dit mengsel terug in de kom.

    6)      Roer hieronder twee druppels sucralose.

    7)      Giet dit mengsel in het muffinvormpje en laat opstijven in de koelkast voor ongeveer 1 uur.

    8)      Mix de munt en 1,5 aardbei fijn (hou een halve aardbei over voor de afwerking) en verwarm dit in een steelpan. Voeg hier een blaadje gelatine aan toe.

    9)      Haal de muffinvorm uit de koelkast en giet het aardbeimengsel hier over.

    10)   Laat opstijven in de koelkast voor ongeveer 3 uur.

    11)   Klop de room op samen met één druppel sucralose.

    12)   Doe dit in een spuitzak en spuit een toefje op de opgesteven cheesecake. Werk verder af met een halve aardbei en een muntblaadje.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (132g)

    247kcal

    24,6g

    10,8g

    3,1g

    13,1g

    9,8g

    7,43g

    1,01g

    0,12g

    Per 100g

    187kcal

    18,6g

    8,2g

    2,3g

    9,9g

    7,4g

    5,63g

    0,76g

    0,09g

    En%

    100

    40

    17

    5

    21

    36

    27

    4

    0,4

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 6,5 (minder dan 2)

     Bron: eigen creatie 

    Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

     

                      

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 21:28 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige courgette roosjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hartige courgette roosjes

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 roosje)

    https://www.leukerecepten.nl/recepten/hartige-courgette-roosjes/

     

    Ingrediënten:

    -          1/6 courgette (35 g)

    -          1/5 wortel (20 g)

    -          Glutenvrij bladerdeeg Schär (25 g)

    -          Snuifje oregano

    -          Olijfolie (3 g)

     

    Bereidingswijze

    1)      Laat de velletjes deeg ontdooien en verwarm de oven op 200 graden.

    2)      Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes met de kaasschaaf of mandoline (maak ze niet te dik want ze moeten kunnen buigen).

    3)      Snijd een lange strook deeg af.

    4)      Beleg de bovenkant van de deegstrook met plakjes courgette en wortel en laat deze iets overlappen over elkaar.

    5)      Rol dan voorzichtig op en druk de onderzijde ietsjes dicht.

    6)      Vet de muffinvorm in met olijfolie en zet de hartige roosjes hier in.

    7)      Bestrijk ook de bovenzijde met een beetje olie zodat ze niet snel verbranden.

    8)      Werk af met oregano.  

    9)      Bak 30 min in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (83g)

    136kcal

    11,1g

    2,2g

    1,4g

    2,0g

    8,9g

    3,10g

    4,06g

    1,29g

    Per 100g

    164kcal

    13,4g

    2,6g

    1,7g

    2,4g

    10,7g

    3,73g

    4,89g

    1,55g

    En%

    100

    33

    6

    4

    6

    59

    20

    27

    8

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 0,58 (minder dan 2)

     

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 21:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude ei muffins
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koude ei muffins

    Recept voor 1 persoon (1 portie = 1 muffin)

    https://www.leukerecepten.nl/recepten/vegetarische-ei-muffins/

     

    Ingrediënten:

    -          Doperwten (10 g), blik

    -          1/6 paprika (20  g), vers

    -          1/3 teentje knoflook (2g), vers

    -          Lente-ui (5 g), vers

    -          Bieslook (3 g), vers

    -          1 ei ( 50 g)

    -          peper en zout

    -          2,5 ml magere melk

    -          8 g kruidenkaas light

     

    Bereidingswijze:

     

    1)      Verwarm de oven op 180 graden.

    2)      Kook de doperwten beetgaar (3 minuten).

    3)      Snijd de paprika en knoflook in kleine stukjes en bak ze gedurende 5 minuten.

    4)      Snijd de lente ui in ringen en de bieslook fijn.

    5)      Meng de eieren in een kom met peper, zout, bieslook en melk.

    6)      Mix dit goed met een garde.

    7)      Neem de siliconen vormpjes en verdeel onderin de paprika, doperwten en lente ui.

    8)      Bak de ei-muffins gedurende 25 tot 30 minuten af (het ei moet volledig gestold zijn).

    9)      Doe de kruidenkaas in een spuitzak en eenmaal afgekoeld spuit je een toefje op de ei-muffins. Werk af met gesneden bieslook.

     

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (55,5g)

    106kcal

    3,4g

    1,7g

    1,1g

    7,7g

    6,5g

    2,55g

    2,81g

    0,95g

    Per 100g

    190kcal

    6,1g

    3,1g

    1,9g

    13,9g

    11,7g

    4,59g

    5,06g

    1,71g

    En%

    100

    13

    6

    4

    29

    55

    22

    24

    8

    % dekking

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    /

    VV/EOV + MOV = 0,68 (minder dan 2)

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 21:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde kerstomaatjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevulde kerstomaatjes (5 stuks)

    Ingrediënten:

    -          Kerstomaatjes 5 stuks (60g)

    -          40 gram kruidenkaas

    -          Peterselie vers (2g)

     

    Bereidingswijze:

    1)       Snijd het topje van de kerstomaatjes en maak deze leeg.

    2)      Vul een spuitzak met kruidenkaas en vul hiermee de kerstomaatjes.

    3)       Werk af met peterselie.

     

    Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1019210/Gevulde-kerstomaatjes-met-roomkaas

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (102g)

    99kcal

    1,9g

    1,1g

    1,5g

    2,0g

    8,0g

    6,40g

    2,40g

    0,40g

    Per 100g

    97kcal

    1,8g

    1,0g

    1,4g

    1,9g

    7,8g

    6,27g

    2,35g

    0,39g

    En%

    100

    8

    4

    6

    8

    73

    58

    22

    4

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:23 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini taco met chili sin carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mini taco met chili sin carne (3 stuks)

    Ingrediënten:

    -          ½ wortel tortilla wrap 

    -          ½ paprika chili tortilla wrap

    -          ½  bieten tortilla wrap

    -          ½ ui (50g)

    -          1 koffielepel (5 gr) olijfolie

    -          ½ teentje knoflook (3g)

    -          80 gram Quorngehakt

    -          1/3 blik tomatenblokjes (130 g)

    -          Kidneybonen (40 g), blik

    -          20 gram maïs zoet, blik

    -          Snuifje chilipoeder

    -          Peper en zout

    -          15 gram zure room

    -          Peterselie vers (2g)

     

    Bereidingswijze:

    1)      Verwarm de oven voor op 180 °C.

    2)      Druk met een ronde vorm kleine cirkels uit de tortilla’s. Plaats deze gebogen over de bakrooster zodat ze een taco schelp vormen. Bak deze 5-10 minuten.

    3)      Snipper de ui fijn en fruit hem in olie. Pers er de knoflook bij.

    4)      Doe er de quorn en de tomatenblokjes bij.

    5)      Kruid met peper, zout en chilipoeder.

    6)      Laat 10 minuten heel zachtjes sudderen.

    7)      Doe er de bonen bij en mais bij en laat nog heel even sudderen.

    8)      Verdeel de chili sin carne over de taco schelpen.

    9)      Werk af met zure room en peterselie.

     

    Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/1413/chili-sin-carne-4

     Stijn Vande Putte en Margaux Peleman

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (372,5g)

    352kcal

    34,7g

    9,5g

    9,9g

    19,4g

    12,9g

    4,19g

    1,30g

    0,27g

    Per 100g

    94kcal

    9,3g

    2,5g

    2,6g

    5,2g

    3,5g

    1,12g

    0,35g

    0,07g

    En%

    100

    39

    11

    11

    22

    33

    11

    3

    1

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:20 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde snackpaprika in de oven en courgette pizza's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    Gevulde snackpaprika in de oven (4 stuks)

    Ingrediënten:

    -          Kikkererwten gekookt ¼ blik (100 g)

    -          ½ eetl sesampasta (tahin) (7g)

    -          ¼ teentje knoflook (1,5g)

    -          ½ eetl olijfolie (6g)

    -          ½ eetl citroensap (6g), vers

    -          ½ eetl curry poeder (6g)

    -          Optioneel: scheutje water

    -          Snoeppaprika’s 2 stuks (60g)

    -          Peterselie vers (2g)

    Bereidingswijze:

    1) Verwarm de oven voor op 180 °C.

    2) Mix de kikkererwten fijn in de blender, doe er de sesampasta, knoflook, olijfolie, het citroensap en de curry poeder bij en mix nogmaals door. Voeg indien nodig een scheutje water toe zodat de hummus mooi smeuïg wordt.

    3) Snijd de snoeppaprika’s op zijn langs door en verwijder de zaadjes.

    4) Vul de helften van de snoeppaprika’s met de curry hummus.

    5) Bak in de oven voor ongeveer 10-15 minuten.

    6) Werk af met wat peterselie.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (188,5g)

    236kcal

    18,1g

    4,4g

    8,3g

    10,1g

    11,9g

    1,78g

    5,94g

    2,28g

    Per 100g

    125kcal

    9,6g

    2,3g

    4,4g

    5,4g

    6,3g

    0,94g

    3,15g

    1,21g

    En%

    100

    31

    7,5

    14

    17

    45

    7

    23

    9

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    Bronnen: http://byebyecheeseburger.be/zoete-paprika-met-warme-hummus/

    https://15gram.be/recepten/curry-hummus

    Mini courgette pizza (4 stuks)

    Ingrediënten:

    -          ¼ courgette (120g)

    -          ¼ ui (25g)

    -          1 koffielepel (5 gr) olijfolie

    -          ¼ teentje knoflook (1,5g)

    -          ¼ blik tomatenblokjes (100g)

    -          Peper en zout

    -          Snuifje oregano

    -          1 snoeppaprika (30g)

    -          Kerstomaatjes 2 stuks (24g)

    -          10 gram mozzarella

    -          10 gram geraspte kaas Emmentaler


    Bereidingswijze:

    1) Verwarm de oven voor op 200 °C.

    2) Snijd de courgette in gelijke schijfjes.

    3) Snijd de ui en bak deze met olijfolie in een steelpannetje. Pers de knoflook fijn en voeg deze hier aan toe.

    4) Eens de ui glazig is voeg je de tomatenblokjes toe en laat je het 5 minuten pruttelen.

    5) Kruid de saus met peper, zout en oregano.

    6) Snijd de snoeppaprika, champignon en mozzarella in blokjes.

    7) Bedek de schijfjes courgette met de saus en top deze met de snoeppaprika, champignon en mozzarella.

    8) Werk af met nog wat oregano en geraspte kaas.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (325,5g)

    163kcal

    9,3g

    8,6g

    2,7g

    7,6g

    10,3g

    2,54g

    0,01g

    0,07g

    Per 100g

    50kcal

    2,8g

    2,6g

    0,8g

    2,3g

    3,2g

    0,78g

    0,00g

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Tortilla chips met 3 dipsauzen (1 portie)


    Tortilla chips 

    Ingrediënten:

    -          ½ wortel tortilla wrap (à in Nubel ½ gewone tortilla (27,5g) gebruikt voor 1,5 groentetortilla)

    -          ½ paprika chili tortilla wrap

    -          ½ bieten tortilla wrap

             1 koffielepel (5 gr) olijfolie

    Bereidingswijze:

    1) Verwarm de oven voor op 180 °C.

    2) Smeer de tortilla’s in met olijfolie.

    3) Knip de tortilla’s in driehoekjes.

    4) Schik de driehoekjes op een bakrooster.

    5) Bak de chips ongeveer 10 minuten in de oven.

    6) Laat de chips vervolgens afkoelen tot ze lekker knapperig zijn.

    7) Serveer met dipsausjes.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (32,5g)

    132kcal

    14,8g

    0,4g

    0,8g

    2,6g

    6,8g

    0,95g

    //

    //

    Per 100g

    406kcal

    45,5g

    1,2g

    2,5g

    8g

    20,9g

    2,9g

    //

    //

    En%

    100

    44

    1,2

    2,4

    7,9

    46

    6,5

    //

    //

    % dekking

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    //

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    Bron: https://www.libelle.nl/food/zelf-tortillachips-maken/


    Traditionele hummus 

     Ingrediënten:

    -          Kikkererwten gekookt 1/4 blik (100g)

    -          ½ eetl sesampasta (tahin) (7g)

    -          ¼ teentje knoflook (1,5g)

    -          ½ eetl olijfolie (6g)

    -          ½ eetl citroensap (6g), vers

    -          Optioneel: scheutje water

    -          Snuifje paprikapoeder mild

    -          Peterselie vers (2g)

     Bereidingswijze:

    1) Mix de kikkererwten fijn in de blender, doe er de sesampasta, knoflook, olijfolie en het citroensap bij en mix nogmaals door. Voeg indien nodig een scheutje water toe zodat de hummus mooi smeuïg wordt.

    2) Serveer de hummus in een kommetje en werk af met wat peterselie en paprikapoeder. 

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (122,5g)

    217kcal

    14,5g

    1,4g

    7,2g

    9,5g

    11,9g

    1,78g

    5,94g

    2,28g

    Per 100g

    177kcal

    11,8g

    1,1g

    5,9g

    7,6g

    9,7g

    1,45g

    4,85g

    1,86g

    En%

    100

    27

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:12 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Veggie meatballs met tzatziki 

     

    1 persoon 

     

    Ingrediënten

    Voor de vegetarische balletjes

    -       77,5 g linzen, blik/pot           

    -       Kleine ui (50g)

    -       1 flinke teen knoflook 6g

    -       40 g havermout                    

    -       Snuifje zout

    Voor de tzatziki 

    -       125 ml yoghurt mager, ongesuikerd

    -       ¼  komkommer 100g

    -       ½  geperst teentje knoflook 3g

    -       Half handjevol verse dille 

     

    Bereidingswijze

    Voor de vegetarische balletjes:

    -       Spoel de linzen af. Laat de linzen goed uitlekken in een zeef. Als de linzen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de linzen, knoflook en havermout tot een korrelig deeg in een maatbeker met de staafmixer (niet te fijn). Voeg naar smaak zout toe. 

    -       Voeg specerijen toe naar keuze. 

    -       Laat het mengsel minimaal een halfuur drogen in de koelkast. 

    -       Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Indien het mengsel te droog zou zijn, maak je handen dan vochtig met water. 

    -       Verwarm een koekenpan met olijfolie

    -       Bak de balletjes 8-10 minuten goudbruin. 

    Voor de tzatziki:

    -       Was en rasp de komkommer. Laat goed uitlekken in een zeef en knijp alle vocht eruit. 

    -       Meng met de yoghurt, knoflook en olijfolie. 

    -       Garneer eventueel met een takje verse dille. 

    -       Kruid af met versgemalen zwarte peper.

    -       Serveer

     

    Hoeveelheid

    En 

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie 

    236 kcal 

    34,4 g 

    13,3 g

    3,6 g

    1,22 g

    0,18 g

    0,01 g 

    Per 100 g

    72 kcal 

    10,4 g 

    4,04 g 

    1,1 g 

    0,37 g 

    0,05 g 

    0 g 

    En%

    100

    58,31

    => 58

    22,54

    => 22,5

    13,73

    =>14

    4,65

    =>5

    0,69

    =>1

    0,04

    =>0

    Aantal koolhydraatruilwaarden = 2,8 

    Vezels: 6,8 g 

    Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigd vet, OK.

     Bron: https://www.lekkeretenmetlinda.nl/3-vegetarische-balletjes-recepten/?fbclid=IwAR1QgneedVS8h1M1fhEn25fPcAGWOAZiEvfvwap3nc_-V7_0fkLwSDsY1jY

     

     

    Borrelnootjes 

     

    1 persoon 

     

    Ingrediënten

    -       Kikkererwten, blik 30g           

    -       Olijfolie HALVE EETLEPEL 6g

    -       Snuifje paprikapoeder

    -       Snuifje knoflookpoeder

    -       Chilipoeder

    -       Oregano, gedroogd

     

    Bereidingswijze

    -       Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water. Wrijf ze droog met keukenpapier. 

    -       Voeg de olijfolie toe aan de kikkererwten en roer goed door zodat alle kikkererwten bedekt zijn met een laagje olie. 

    -       Verwarm de oven voor op 200°C. 

    -       Leg de kikkererwten op een bakplaat

    -       Bak de kikkererwten gedurende 30-40 minuten en schudt ze iedere 10 minuten. 

    -       Laat de kikkererwten afkoelen 

    -       Meng je favoriete kruiden in een klein schaaltje

    -       Strooi het kruidenmengsel over de geroosterde kikkererwten en roer ze goed door. 

    -       Serveer 

     

    Hoeveelheid

    En 

    KH

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (30g) 

    143 kcal 

     12,9 g 

    5,7 g

    6,4 g

    0,80 g

    3,65 g

    0,31 g 

    Per 100 g

    477 kcal 

    43 g

    19 g

    21,3 g

    2,67 g

    12,2 g

    1,03 g 

    En%

    100

    36,08

    =>36

    15,94

    => 16

    40,28

    => 40 

    5,03

    => 5

    22,97

    => 23

    1,95

    => 2

     

    Aantal koolhydraatruilwaarden = 1

    Vezels: 5,4 g 

    Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigd vet, OK.

     

     

    Bron:

    https://thetortillachannel.com/nl/geroosterde-spicy-kikkererwten/

     

     

    Pico de Gallo met maïstortilla’s 

     

    1 persoon 

     

    Ingrediënten

    -       1 Middelgrote tomaat

    -       KWART rode ui VAN 50g = 12,5

    -       Korinader, gedroogd

    -       Sap van een meloen

    -       Snuifje peper 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:09 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterhamrolletjes met piratenbrochette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Boterhamrolletjes met piratenbrochette

    1 Persoon

    Ingrediënten  

    -             1 koffielepel margarine (4g)

    -             45g kipfilet zonder vel, rauw

    -             Snuifje peper & zout

    -             Een halve rijpe avocado (65g)

    -             Sap van een halve kleine limoen (30g)

    -             Een kwart teentje knoflook (1,5g)

    -             4 Sneden bruin brood van een middelgroot brood (110g)

    -             10g Appel, vers

    -             10g Mandarijn , vers

    -             10g Druif, vers

    -             10g Meloen, vers

    -             1 Kleine banaan, vers (80g)

    -             Een flesje water (500ml)

     

    Bereidingswijze

    -             Verwarm de margarine in een anti-kleef pan

    -             Kruid de kipfilet met wat peper en zout en bak deze in de pan als de margarine warm is

    -             Laat de kipfilet na het bakken zo snel mogelijk afkoelen

    -             Snij de kipfilet in dunne sneetjes

    -             Snij de avocado overlangs in tweeën. Snij tot tegen de dikke pit en breek de vrucht doormidden.

    -             Verwijder de pit

    -             Snij de helften nog eens in 2en trek de dikke schil eraf 

    -             Neem een eetlepel en schep daarmee het vruchtvlees van 1 helft in een schaal (Doe het vruchtvlees van de andere heft in een potje voor de papa)

    -             Plet het met een vork, maar maak ergeen puree van

    -             Voeg meteen het sap van de limoen toe en roer, zodat de avocado niet verkleurt

    -             Pel de knoflook en plet het stukje teen tot pulp

    -             Meng de look door de guacamole samen met wat peper en zout

    -             Rol over de sneden bruin brood met een deegrol of een glazen fles tot deze goed plat zijn

    -             Beleg er 2 met de afgekoelde sneetjes kipfilet en 2 met de guacamole

    -             Rol ze strak op tot een dikke worst en snij ze eventueel door

    -             Snij de appel en meloen in gelijke blokjes en pel de mandarijn in billetjes

    -             Steek de stukjes meloen en appel samen met een billetje van de mandarijn en een druif op een satéstokje of tandestoker (afhankelijk van de grote)

    -             Verdeel de boterhammenrolletjes en de piratenbrochette in de brooddoos 

    -             Geef tot slot ook nog een extra banaan en een flesje water mee (Tip: schrijf de naam van het kind eventueel met een mes in de banaan als leuk extraatje) 

     

    Voedingswaarde

    –     Energetische waarde (met vezels) in kcal vermelden (per 100 gén per portie);

    –     + aandeel van eiwitten, vetten en koolhydraten (per 100 g, per portie en aandeel in En%); 

    –     Indien relevant/gevraagd: VZsamenstelling vermelden (aandeel VV, EOV, MOV) + beoordelen in de kritische bespreking

    –     Afhankelijk van de opgave: ook andere gevraagde criteria vermelden 

    Voorbeeld:

    Aandeel vezels: 9,9 g (norm = 19 g/dag) 

    Som En%= 100 En% èafronden = eenheden (uitzonderlijk 0,5) 

     

     

     

    Dekking 

    Voedingsstof

    Norm

    Werkelijke inname

    % dekkingsgraad

    Energie

    581,4 kcal 

    592 kcal 

    102%, OK 

    Eiwitten

    21,8 g

    21,9 g

    100%, OK 

    Vetten

    22,61 g 

    20,8 g

    92%, OK 

    Verzadigde vetten 

    < 6,46 g

    3,33 g 

    OK

    Eov 

    6,46 g – 12,92 g 

    11,22 g

    OK

    Mov 

    3,23 g – 6,46 g 

    4,25 g

    OK

    Koolhydraten

    > 72,7 g 

    74,0 g

    OK 

    Suikers 

    14,54 g 

    22,2 g 

    153%, te hoog

    Suikers afkomstig van fruit. 

     

    Vetzuursamenstelling: 1/3 van het totaal vet = verzadigde vetten. 

    1/3 van 21,9 = 7,3g è  3,33 < 7,3 g. Vetzuursamenstelling is OK. 

     

    Bronnen

    Colruyt.be, Dagelijkse kost.be & eigen creatie 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 21:04 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 4
    Burger van zoete aardappel tussen volkoren mini-pitabroodje, overgoten met een fris yoghurtsausje


    1 portie (1 persoon)

    · 30 g volkoren tarwebloem

    · 1 g gedroogde gist

    · Snuifje zout

    · 2 g olijfolie

    · 15 g water, lauwwarm

    · 50 g zoete aardappel, fijngeraspt

    · ½ el (10 g) ui, fijngesneden

    · 1/4e (12 g) ei, losgeklopt

    · ½ el (6 g) volkoren tarwebloem

    · Snuifje chilipoeder

    · Snuifje peper

    · Snuifje zout

    · ½ el (5 g) zonnebloemolie

    · 1 el (20 g) ui, fijngesneden

    · ½ el (5 g) zonnebloemolie

    Voor het yoghurtsausje:

    · 2 el (50 g) magere yoghurt natuur

    · ½ teentje (3 g) knoflook, geplet

    · Snuifje peper

    · Snuifje zout

    Meng de bloem met de gist en zout, voeg al roeren de olijfolie en het water toe. Kneed enkele minuten tot een soepel elastisch deeg. Laat het deeg 30-60 min rijzen in een afgedekte kom tot het in omvang toegenomen is.

    Kneed na het rijzen het deeg door en rol het uit tot een rond lapje, besprenkel met wat water en bak in 9 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 230°C. Dek het pitabroodje na het bakken af met een vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt, warm eventueel nog even op in een broodrooster voor het serveren.

    Meng de zoete aardappel in een kom met de ui, het losgeklopte ei, de bloem, chilipoeder, peper en zout. Vorm een hamburgertje en bak dit in een pan goudbruin in de olie. Zet dit apart en dek af om het warm te houden.

    Bak in dezelfde pan op een laag vuur de ui goudbruin.

    Roer voor het sausje in een apart kommetje de magere yoghurt met de knoflook en kruid af met een snuifje peper en zout. Neem vervolgens een pitabroodje, vul dit met de aardappelburger en gebakken uitjes en overgiet met de yoghurtsaus.

    Voedingswaarde : 2,5 KHRW

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 190 g) 342 kcal 33,8 g 0,0 g 6,1 g 10,5 g 17,0 g 2,9 g 5,9 g 7,4 g

    Per 100g 180 kcal 17,8 g 0,0 g 3,2 g 5,5 g 8,9 g 1,5 g 3,1 g 3,9 g

    En% van

    portie 100 39,5 0 3,5 12,5 45 7,5 15,5 19,5

    Bron Aangepast van recept https://www.lekkerensimpel.com/zoete-aardappelburgers/ en https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R669364/volkoren-pitabroodjes


    Tortilla

    1 portie (1 persoon)


    · 80 g aardappel, geschild en fijngesneden in schijfjes


    · 1 el (20 g) ui, fijngesneden


    · 1 el (10 g) zonnebloemolie


    · 1 ei (50 g)


    · Snuifje peper


    · Snuifje zout


    · 1 el (10 g) zonnebloemolie


    Bak de aardappel en ui in de olie gaar in ongeveer 15 min op zacht vuur met een deksel op de pan. Laat uitlekken in een vergiet.


    Kluts het ei met een snuifje peper en zout door het aardappel-ui mengsel en bak in een kleine pan in de olie. Zet het vuur eerst hoog om nadien te verminderen tot de tortilla droog is bovenaan. Keer om door de tortilla op een bord te laten glijden en zo terug omgekeerd op de pan te leggen.


    Serveer warm of koud.

    Voedingswaarde : 1 KHRW

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 170 g) 314 kcal 11,3 g 0,0 g 2,0 g 8,6 g 25,7 g 4,2 g 7,8 g 13,4 g

    Per 100g 184 kcal 6,7 g 0,0 g 1,1 g 5,1 g 15,1 g 2,5 g 4,6 g 7,9 g

    En% van portie 100 14 0 1,5 11 73,5 12 22 38,5

    Bron https://www.espanje.nl/recept-spaanse-tortilla/

    Falafel met yoghurtdip


    1 portie (1 persoon)

    Voor de falafel:

    · 120 g kikkererwten, uitgelekt, uit bokaal of blik

    · 1 kl (5 g) sesampasta

    · ½ teentje (3 g) knoflook, geplet

    · 1 el (20 g) ui, fijngesneden

    · 2 takjes (4 g) verse koriander, fijngehakt

    · Snuifje komijn

    · Snuifje chilipoeder

    · Snuifje zout

    · 1 el (10 g) zonnebloemolie

    Voor de yoghurdip:

    · 1 kl (4 g) sesamzaadjes

    · 3 el (75 g) magere yoghurt natuur

    · ½ teentje (3 g) knoflook, geplet

    · 1 takje (2 g) verse koriander, fijngehakt

    · Snuifje komijn

    · Snuifje chilipoeder

    · Snuifje peper

    · Snuifje zout

    Prak de kikkererwten fijn met een vork, voeg de sesampasta, knoflook, ui, koriander, komijn, chilipoeder en zout toe en meng door elkaar. Rol met natte handen 6 balletjes van het mengsel. Bak de balletjes bruin in de olie.

    Rooster de sesamzaadjes in een pan op een zacht vuur en meng samen met de knoflook, koriander, komijn, chilipoeder, peper en zout door de yoghurt.

    Serveer de yoghurtdip bij de falafel.

    Voedingswaarde : 2 KHRW

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 240 g) 340 kcal 22,6 g 0,0 g 7,9 g 15,4 g 19,2 g 2,8 g 5,3 g 9,9 g

    Per 100g 142 kcal 9,4 g 0,0 g 3,3 g 6,4 g 8,0 g 1,2 g 2,2 g 4,1 g

    En% van portie 100 26,5 0 4,5 18 51 7,5 14 26

    Bron Aangepast van recept https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1186152/pittige-falafel


    Anna en Karolien
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 21:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monsterbroodje tonijn en sandwich sticks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recept voor 1 persoon (1 portie)

    Monsterbroodje tonijn

    Ingrediënten:

    -          10 gram tonijn (op eigen nat)

    -          ¼  hardgekookt ei (15g)

    -          3 kerstomaten (36g)

    -          ¼  el fijngehakte kappertjes (5g)

    -          ½  el fijngehakte verse peterselie (3g)

    -          ¼   teentje fijngehakte look (2g)

    -          ¼  fijngehakte sjalot (5g)

    -          1 el light mayonaise (20g)

    -          Bruin/ volkoren broodje (45g)

     Bereidingswijze

    1)       Verwijder de tonijn uit het vocht.

    2)      Hak de tonijn grof in stukken.

    3)       Hak het ei fijn.

    4)      Snijd één van de kerstomaten in blokjes.

    5)       Meng de tonijn met het ei, de kappertjes, de peterselie, de look, de sjalot, het gesneden kerstomaatje en de light mayonaise.

    6)      Besmeer het broodje rijkelijk met de tonijnsalade.

    7)       Versier het broodje als een monstertje met de twee overgebleven kerstomaatjes als ogen.

    8)      Gebruik de schil van de komkommer uit het tweede receptje als tong van het monstertje.

    Sandwich sticks

    Ingrediënten:

    Pindakaas en gelei:

    1,5 sneden klein volkoren brood (33g)

    10 g pindakaas

    10 g gelei, aardbeien

    3 frambozen (12g), vers

    3 druiven (21g), vers

    Veggie:

    -          1,5 sneden klein volkoren brood  (33g)

    -          10 g kruidenkaas

    -          40 g komkommer

    -          3 kerstomaatjes (36g)

    -          25 g oranje paprika, vers

    -          10 g verse groene sla

     Bereidingswijze

    Pindakaas en gelei:

    1)       Maak een boterham met pindakaas en gelei en snijd deze in kleine vierkanten.

    2)      Steek de gesneden boterham, frambozen en druiven op de spiesjes.

    Veggie:

    1)       Maak een boterham met kruidenkaas en snijd deze in kleine vierkanten. Snijd de komkommer in plakjes.

    2)      Snijd de oranje paprika in vierkanten. Steek de gesneden boterham, komkommer, paprika en kerstomaatjes op de spiesjes.


          Hoeveelheid   

    ,    En

         KH 

         Suiker

          Vezels

          Eiw

          Vetten

          VV 

          EOV

          MOV

          Per portie (381g)

          583kcal

          74,7g

          18,5g

         11,2g

         20,8g 

          19,5g

          4,2g

          5,7g

           2,0g

         Per 100g

          153kcal

          19,6g

          4,9g

          2,9g

         5,5g

          5,1g 

          1,1g

          1,5g

          0,5g

         En%

          100

          51,2

          12,7

           7,7

          14,3

          30

         6,5

          8,8

           3

         % dekking         

          100

          103

          38

            /

          95  

           86

           20

           VV/EOV + MOV = 0,55 (minder dan 2)


    Bronnen:

    https://koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/recept/tonijnsalade?referrer=https://www.google.com/

    https://www.twopeasandtheirpod.com/sandwich-on-a-stick/

    Stijn Vande Putte en Margaux Peleman



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 21:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 3
    Knolseldersalade met appel

    1 portie (1 persoon)

    60 g knolselder, vers

    0,5 el magere yoghurt natuur

    1 tl citroensap, vers

    1 kl walnotenolie

    1 tl rode wijnazijn

    1 tl graanmosterd

    30 g fris-zure appel (bijv. Granny Smith)

    1 tl verse peterselie

    Snuifje peper en zout

    Maak de knolselder schoon. Snij hem in dunne staafjes. Blancheer ze in kokend gezouten water. Giet af, laat schrikken in ijskoud water en uitlekken.

    Roer een dressing van de yoghurt, het citroensap, walnotenolie, wijnazijn en mosterd. Kruid met peper en zout.

    Schil de appel en rasp grof. Meng met de selder, yoghurtdressing en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.

    Voedingswaarde: 0 KHRWn

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 85 g) 70 3,9 / 3,1 1,8 4,5 0,4 0,8 2,8

    Per 100g 82 4,6 / 3,6 2,1 5,3 0,47 0,9 3,3

    En% van

    portie 100 22 / 9 10 58 5 10 36

    Bron Aangepast recept https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/14649/knolseldersalade-met-appel


    Volkoren minipizza funghi

    1 portie (1 persoon)

    · 40 g volkoren tarwebloem

    · 1 g gedroogde gist

    · Snuifje zout

    · 2 g zonnebloemolie

    · 20 g water, lauwwarm

    · 1 el (20 g) tomatenpassata, blik/brik

    · Snuifje oregano

    · Snuifje zout

    · 1 el (10 g) kaas, emmentaler obv microbieel stremsel, geraspt

    · 1 grote (20 g) champignon, vers, in plakjes gesneden


    Meng de bloem met de gist en zout, voeg al roerend de zonnebloemolie en het water toe. Kneed enkele minuten tot een soepel elastisch deeg. Laat het deeg 30-60 min rijzen in een afgedekte kom tot het in omvang toegenomen is.

    Verwarm de oven voor op 230°C. Kneed na het rijzen het deeg door en rol het uit tot een rond lapje. Kruid de tomatenpassata met een snuifje oregano en zout en besmeer er het deeg mee. Strooi er de geraspte kaas over en beleg met de plakjes champignon. Bak het pizzaatje in 9 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

    Voedingswaarde : 2 KHRW

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 90 g) 199 kcal 25,7 g 0,0 g 4,7 g 9,0 g 5,6 g 1,9 g 1,5 g 1,7 g

    Per 100g 214 kcal 27,6 g 0,0 g 5,1 g 9,7 g 6,1 g 2,1 g 1,6 g 1,9 g

    En% van

    portie 100 51,5 0 5 18 25 8,5 7 7,5

    Bron Aangepast van recept https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R669364/volkoren-pitabroodjes

    Anna & Karolien


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 20:51 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Groentefrietjes

    %%%FOTO1%%%

    1 portie (1 persoon)

    · 20 g pastinaak, rauw, geschild

    · 30 g wortel, rauw, geschild

    · 30 g verse rode paprika,

    · 30 g pompoen, met schil

    · ½ el olijfolie

    · Een snuifje zoete Paprikapoeder

    · Een snuifje gerookte paprikapoeder

    · Een snuifje chilipoeder

    · Snuifje zout

    Snij de pastinaak, wortel, paprika en pompoen in frietvorm en meng deze groenten in een kom. Verwarm de oven voor op 200°C.

    Meng in een apart kommetje de olijfolie met de verschillende kruiden. Sprenkel dit over de gemengde groenten.

    Stort de groentenmengeling op een bakplaat en bak 10 tot 15 minuten.

    Voedingswaarde : 0,5 KHRW

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie 84 7,0 / 2,7 1,0 5,3 0,8 3,8 0,4

    (± 90 g)

    Per 100g 93 7,7 / 3 1,1 5,9 0,9 4,2 0,4

    En% van

    portie 100 33 / 6,5 5 57 8,5 41 4

    Bron: Eigen creatie


    Anna en Karolien
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:44 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Patatas bravas met Spaanse ketchup

    %%%FOTO1%%%

    1 portie (1 persoon)

    Voor de patatas:

    · 120 g rauwe aardappel, geschild

    · ½ el (5 g) olijfolie

    · Snuifje peper

    · Snuifje zout

    Voor de Spaanse ketchup:

    · ½ el (5 g) olijfolie

    · 1 teentje (6 g) knoflook, geplet

    · 1 el (20 g) ui, fijngesneden

    · 100 g tomatenpassata, blik/brik

    · Snuifje chilipoeder

    · Snuifje paprikapoeder

    · Snuifje peper

    · Snuifje zout

    Snij de aardappelen in blokjes van 2*2 cm, meng ze onder de olijfolie, peper en zout en leg ze op een bakpapier op een bakplaat. Laat 40 tot 50 min bakken in een voorverwarmde oven van 180°C, roer af en toe om tot de aardappelen goudbruin gebakken zijn.

    Voor de bijhorende Spaanse ketchup verwarm je de olijfolie in een pan op een laag vuur. Stoof daarin de knoflook en ui aan tot ze goudbruin zijn. Voeg de tomatenpassata toe en laat op een laag vuur een tiental minuten sudderen. Kruid naar smaak met chilipoeder, paprikapoeder, peper en zout. Serveer de tomatensaus over de aardappelen.

    Voedingswaarde : 1,5 KHRW*

    Hoeveelheid En KH Tgv suikers Vezels EW Vetten VV EOV MOV

    Per portie

    (± 250 g) 206 kcal 21,9 g 0,0 g 3,7 g 4,6 g 10,5 g 1,7 g 7,5 g 1,0 g

    Per 100g 80 kcal 8,6 g 0,0 g 1,4 g 1,8 g 4,1 g 0,7 g 2,9 g 0,4 g

    En% van

    portie 100 42,5 0 3,5 9 46 7,5 33 4

    * Hier rekenden we 1,5 KHRWn omdat we enkel de koolhydraten van de aardappelen rekenden: nl 120 g. De koolhydraten afkomstig van de tomaten zijn in bovenstaande tabel bij opgeteld, maar kunnen vrij gebruikt worden.

    Bron Aangepast van recept http://www.aardappelsalade.com/2012/05/patatas-bravas-recept.html


    Anna en Karolien
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 20:38 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoen Tortilla rolletjes en yoghurt met fruit

    Recept voor 1 persoon (1 portie)

     Ingrediënten:

    -          1 bloem tortilla (40 g)

    -          10 g kruidenkaas

    -          40 g verse groene sla

    -          2 sneetjes gerookte kalkoenfilet (40 g)

    -          1 verse tomaat (90 g)

    -          ½ geraspte wortel (40 g)

    -          12 g olijfolie

     Bereidingswijze

    1) Leg een tortilla plat op een snijplank en smeer een dikke laag roomkaas helemaal naar de randen.

    2) Schik de bladsla op de tortilla.

    3) Leg de twee plakjes kalkoen op de bladsla.

    4) Schik daarna de overige groenten (tomaat, wortel) over de sneetjes kalkoenfilet.

    5) Overgiet het geheel met wat olijfolie.

    6) Vouw de tortilla dicht. (Begin aan het ene uiteinde van de tortilla, rol strak in de richting van de     vulling. Blijf rollen totdat de vulling stevig is ingepakt en de roomkaas het rollup bij elkaar houdt)

    7) Verpak de tortilla in plastiekfolie en leg deze in de koelkast tot het moment van serveren.

    8) Snijd net voor het serveren de tortilla in gelijke stukken (6 stuks).


    Yoghurt met fruit

     Ingrediënten:

    -          180 g yoghurt natuur, ongesuikerd

    -          20 g framboos, vers

    -          50 g aardbei, vers

    -          4 eetlepels cornflakes (20 g)

    -          25 g rozijnen

    Bereidingswijze

    1) Snijd het fruit in kleine stukjes.

    2) Meng het fruit door elkaar

    3) Voeg het fruit en de rozijnen toe aan de natuuryoghurt.

    4) Presenteer de yoghurt en de ontbijtgranen in aparte kommetjes.

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (567g)

    585kcal

    71,9g

    34,1g

    8,1g

    24,9g

    19,7g

    4,98g

    9,54g

    1,16g

    Per 100g

    103kcal

    12,6g

    6,0g

    1,4g

    4,4g

    3,5g

    0,9g

    1,7g

    0,2g

    En%

    100

    49

    23

    5

    17

    30

    7

    14

    2

    % dekking

    101

    99

    70

    /

    114

    87

    23

    VV/EOV + MOV = 0,47 (minder dan 2)


    Bron: https://www.culinaryhill.com/turkey-rollups-with-cranberry-cream-cheese/



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 20:35 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartig aardappelgebakje

    Hartig aardappelgebakje 

     

    Ingrediënten

     

    -      10g avocado

    -      1 kippeneiwit (32g)

    -      Een scheut Alpro soya cuisine light (25g)

    -      Een scheut Magere melk (20 ml)

    -      Peterselie, vers 

    -      Snuifje peper & zout

    -      5 roosjes broccoli (35g) 

    -      25g tomaat, vers

    -      Ui, vers (5g)

    -      25g kip zonder vel, rauw

    -      1 champignon, vers

    -      ¼ g aardappel, vers (24g)

     

    Bereidingswijze

     

    -      Verwarm de oven voor op 180°C

    -      Plet de avocado tot een puree

    -      Klop het eiwit luchtig met de Alpro soya cuisine light, magere melk en peterselie

    -      Meng dit samen met de avocadopuree tot een homogene massa

    -      Kruid met een snuifje peper en zout

    -      Snij de broccoli in roosjes en de tomaat, ui, kip en champignon in stukjes

    -      Bak deze in de pan tot deze beetgaar zijn

    -      Rasp de aardappel fijn en leg deze op de bodem van het papieren muffinvormpje

    -      Leg de groenten en kip op de geraspte aardappel in het papieren muffinvormpje 

    -      Giet het eiwitmengsel er over 

    -      Bak de gebakjes 20-25 min af in de voorverwarmde oven bij 180°C

     

    Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

     137 kcal

    9,3g

    12,8g

    4,9g

    0,9g

    2,22g

    1,25g

    Per 100g

     57 kcal

    3,8g

    5,3g

    2g

    0,4g

    0,92g

    0,52g

    En%

    100%

    27%

    37%

    32%

    /

    /

    /

    Verzadigde vetten mag maar max. 1/3 bevatten van uw totale vetten => OK 

    Aanbreng vezels:  2,9g 

    Totaal suikers: 3,2g, afkomstig van de melk/broccoli/tomaat

     

    Bron

     

    Llibelle-lekker.be & eigen creatie

     

    https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/80936/quiche-zonder-deeg-met-broccoli-en-chorizo-1     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 20:26 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Butternutwafeltjes

    Afbeeldingsresultaat voor zoete aardappelwafeltjesButternutwafeltjes

     

    Ingrediënten: 

    -      17 g butternut, vers

    -      14,3 g havermeel of boekweitmeel (Bv. Damhert…)

    -      14,3 ml amandeldrink/rijstdrink/haverdrink

    -      ½  eieren (28 g)

    -      Snuifje bakpoeder (merk: Imperial bevat gluten!!!!) dr. Oekter bevat geen gluten

    -      5 ml olijfolie

    -      Snuifje zeezout 

     

    Bereidingswijze: 

    -      Stoom de butternut beetgaar (of rasp de butternut en voeg zo toe aan de blender) 

    -      Mix de butternut met het meel, de amandeldrink, het ei, het bakpoeder, de olie en een snuifje zout. 

    -      Verhit het wafelijzer, vet het in een bak wafels. 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie

    102 kcal 

    9,7 g 

    3,9 g 

    4,9 g 

    1,0 g 

    2,6 g 

    1,0 g 

    Per 100g

    131 kcal

    12,3 g

    5,0 g

    6,3 g 

    1,28 g

    3,32 g 

    1,23 g

    En%

    100%

    37,56%

    =>38%

    15,27%

    => 15%

    43,28%

    => 43%

    9%

    23%

    8%

    Verzadige vetten mag maar max. 1/3 bevatten van uw totale vetten => OK 

    Aanbreng vezels: 1,1 g 

    Totaal suikers: 1,3 g, afkomstig van de amandeldrink/rijstdrink/haverdrink

     

    Bron: https://www.nooitmeerdieten.be/recepten/geen-categorie/zoete-aardappelwafeltjes/?fbclid=IwAR0DnLi5UfBN400UFBQ-qsKsOrKubyKfo6dQLWNaJywuhElMCDXP5wb0_0I

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 20:25 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs