-
38 g bladerdeeg, voorverpakt => 1 KhRW -
1/2 eetlepel koolzaadolie (5 g) -
1/6 teentje knoflook (1 g) -
10 g ui -
25 g champignons, vers -
1/6 courgette, vers (50 g) -
1/6 rode paprika, vers (30 g) -
Zout -
Peper
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200°C
-
Snijd een stukje van het teentje knoflook en
snipper de ui
-
Snijd een paar champignons in kwarten, het
stuk courgette in plakjes en vervolgens in kwarten en als laatste de rode paprika
in blokjes
-
Smeer een kleine quichevorm in met een beetje
olie. Bekleed ze met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem
-
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de
knoflook en de ui enkele minuten.
-
Voeg de champignons toe en bak al roerend
bruin. Schep de courgette en paprika erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout
en peper naar smaak toe en haal van het vuur.
-
Verdeel het groenten mengsel over de taartjes
en druk aan.
-
Bak de taartjes +/- 15 minuten in de oven tot
het deeg mooi knapperig en gaar is.
Breng water aan de kook en doe de rijstnoedels
in een ruime schaal.
Was ondertussen de prei en paprika. Snij
vervolgens de prei, paprika en een deeltje ui in kleine stukjes.
Schenk het kokend water over de noedels en
laat de noedels even weken.
Zet de wokpan alvast op de kookplaat en laat
deze goed voorwarmen
Laat de noedels nadien uitlekken in een ruime
zeef.
Wok de groenten in de pan.
Laat de wok op een heet vuur staan en maak met
een spatel een kuiltje in de gewokte ingrediënten. Schenk daarin wat geklutst
ei, en roer nadien voorzichtig. Zo verspreiden gestolde stukjes ei zich in de
wok.
Roer een koffielepel van de sambal doorheen de
bereiding en doe er tenslotte een portie van de noedels bij. Roer opnieuw en
serveer meteen.
Strooi wat fijne ringen ui over het gerechtje.
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (97g)
128kcal
18,6g
1,8g
5,5g
3,2g
1,06g
1,39g
0,49g
Per 100g
124kcal
18,0g
1,7g
5,3g
3,1g
1,03g
1,35g
0,47g
En%
100
58
3
17
22
(7)
(10)
(4)
Bron:
· Eigen
creatie
2. Ovenfrietjes
met pikante tomatendipsaus
Ingrediënten
-
Aardappel met schil, rauw (220g) => 2,5
KhRW
-
Thijm, vers
-
Paprikakruiden
-
Peper
-
Zout
-
1 tomaat, vers (100 g)
-
¼ rode peper, vers (2 g)
-
Knoflook ½ teentje (3 g)
-
Ui (10 g)
-
Peterselietakje
-
Zout
-
Peper
Bereiding
-
Was de aardappel goed en snijd in frietjes.
-
Leg deze op een bakpapier en kruid met wat
thijm, paprikakruiden, peper en zout.
-
Bak ze gedurende 25 minuten op 220°C.
-
Schep regelmatig om.
-
Verwijder de pel van de tomaat en snijd de
tomaat in kleine stukken.
-
Snipper de rode peper, look en ui.
-
Stoof de ui, look, rode peper en tomaat in een
pan tot deze een zachte massa wordt.
-
Voeg eventueel wat water toe.
-
Mix het geheel in een blender tot een saus
verkregen wordt.
- - 2 sneden (2/3cm dik) meergranen stokbrood (20
g) => 1KhRW -
½ tomaat, vers (75 g) -
1/4 mozzarella light (30 g) -
½ eetlepel pijnboompitten (7 g) -
½ eetlepel olijfolie (5 g) -
Peper -
Zout -
Basilicum, vers
Bereidingswijze:
1) 1) snijd 2 sneden van 2/3cm van het meergranen
stokbrood. 2)
snijd de halve tomaat in blokjes en doe ze in
een kom. 3)
snijd de mozzarella light in blokjes en doe ze
bij de tomaat. 4)
voeg vervolgens de pijnboompitten en olijfolie
toe. 5)
Meng alle. 6)
Kruid vervolgens met wat peper, zout en verse
basilicum. 7)
Beleg het stokbrood met het tomaatmengsel. 8)
Zet de bruschettas voor 5 minuten in de oven
op 180graden.
· Snijd de champignons in kwarten, de courgette in plakjes en vervolgens
in kwarten en als laatste de rode paprika in blokjes.
· Smeer 6 kleine quichevormpjes in met een beetje olie. Bekleed ze met het
bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem.
· Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui enkele
minuten.
· Voeg de champignons toe en bak al roerend bruin. Schep de courgette en paprika
erdoor en bak kort mee. Voeg beetje zout en peper naar smaak toe en haal van
het vuur.
· Verdeel het groentemengsel over de taartjes en druk aan.
· Bak de taartjes ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg mooi
knapperig en gaar is.
· Was en snijd de gemengde groenten in kleine blokjes. Blancheer de groenten tot ze net gaar zijn.
· Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn.
· Smelt de margarine in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan.
· Voeg in één keer de bloem toe en laat deze al roerend met een houten
lepel op laag vuur gaar worden. Voeg al roerend met een garde de koude
groentebouillon toe aan de warme roux. Laat circa 10 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe goed.
· Voeg de groenten toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en
roer de eidooiers erdoor. Schenk het in een wijde schaal, zodat het makkelijk
en snel kan afkoelen. Laat de vulling helemaal afkoelen. Zet afgedekt weg in de
koelkast tot het geheel is afgekoeld.
· Breek de geroosterde boterham in stukken en doe de stukken in de blender
om broodkruimels te vormen.
· Zet 3 diepe borden klaar. Eentje met bloem, eentje met eiwit en eentje
met de broodkruimels.
· Vorm kroketjes van het afgekoelde groentemengsel. Haal ze eerst door de
bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de broodkruimels. Herhaal dit nog
een keer.
· Zet ze nog even in de koelkast.
· Leg de gepaneerde kroketten op een met bakpapier beklede ovenplaat.
· Bak de aardappelkroketjes 20 minuten in een oven op 180ºC.
1 mespunt margarine (5g, bijvoorbeeld
Becel Omega 3 smeermargarine)
1 snede halfvette kaas (20g,
bijvoorbeeld Gouda Boni light)
30 gram hummus, kant-en-klaar
Bereidingswijze
-
Snijd het stuk komkommer en de wortel in
smalle reepjes of schijfjes.
-
Snijd de kerstomaatjes doormidden.
-
Voeg de druiven en de hazelnoten toe aan de
lunchbox.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met de margarine, beleg met de snede kaas en leg er een tweede
snede bovenop. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je twee driehoeken
verkrijgt.
-
Besmeer 1 snede
volkorenbrood met hummus, leg een tweede snede erop en snijd de boterhammen
opnieuw diagonaal door.
Originele lunchbox boordevol groenten en een heerlijke muffin
Eline & Emma
Aantal porties
1 persoon
Ingrediënten
Muffins (voor 8 muffins)
1 grote
zoete aardappel (200 g), vers, ongekookt
1/2de
courgette (150 g), vers
1 eetlepel
koolzaadolie (10 g) en extra (5 g) om vorm in te vetten
3 eieren
1 tomaat
(150 g), rauw
50 g
fetakaas, vers
1
koffielepel tijm, droog
snuifje
peper en zout
Volkorenbrood
met plattekaas en gegrilde aubergine
1/2de
aubergine (100 g), vers
snuifje
peper en zout
1 eetlepel
koolzaadolie (10 g)
4 grote sneden
volkorenbrood (140 g)
30 g plattekaas,
halfvol
Fruitspiesjes
20 g meloen, vers
20 g ananas, vers
20 g kiwi, vers
20 g blauwe
druiven, vers
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de zoete aardappel en snijd
nadien in kleine blokjes.
- Snijd de courgette in kleine blokjes
zonder te schillen.
- Verhit de koolzaadolie in een pan en
bak hierin ca. 5 minuten de zoete aardappelblokjes en de courgetteblokjes.
- Klop de eieren los. Snijd de tomaat in
kleine blokjes en voeg toe aan het eiermengsel. Verbrokkel de fetakaas met je
handen en voeg toe aan het tomaat-eimengsel. Breng op smaak met de tijm, peper
en zout.
- Vet 8 vormpjes van een muffinvorm in
met wat olie. Verdeel het zoete aardappelmengsel over de 8 vormpjes. Verdeel
het tomaat-ei-feta-mengsel eveneens over de 8 vormpjes.
- Bak het geheel ca. 20-25 minuten in de
oven tot ze gaar en goudbruin van kleur zijn. Laat ze afkoelen. Houd 1 muffin
aan de kant voor in de lunchbox en bewaar de rest in de frigo of vries ze in.
- Snijd de aubergine in dunne schijfjes
en kruid met peper en zout. Verhit de koolzaadolie in een pan en gril de
aubergineschijfjes ca. 10 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze nadien afkoelen.
- Besmeer 2 sneden volkorenbrood met plattekaas.
Leg er de gegrilde aubergineschijfjes bovenop. Leg daarbovenop een nieuwe snede
brood en snijd de boterhammen nu diagonaal door. Zo krijg je 4 driehoeken.
- Maak nu de fruitspiesjes. Snijd de
meloen, ananas en kiwi in kleine stukjes. Neem een stokje en prik er
afwisselend een stukje meloen, ananas, kiwi en een druif op. Leg de boterhammen
in de lunchbox met de muffin en de fruitspiesjes ernaast.
-
Snijd de zoete
aardappel in zeer dunne schijfjes.
-
Neem een bakplaat en
bekleed de bakplaat met bakpapier.
-
Leg de schijfjes
zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met enkele druppels van de
olijfolie.
-
Bak de zoete
aardappelschijfjes in de oven gedurende 15 minuten.
-
Verhit de rest van
de olijfolie in een pan en sauteer de ui tot die glazig is.
-
Voeg het handje
spinazie toe en bak gedurende 3 minuten.
-
Meng ondertussen de
melk met het ei en het eiwit in een kom. Voeg een snuifje peper toe.
-
Neem 2 papieren
muffinvormpjes. Bedek de randen met de schijfjes zoete aardappel. Leg
daarbovenop het spinaziemengsel. Giet er als laatste het ei-melk mengsel
overheen.
-
Zet de quiche in de
oven gedurende 20 minuten.
2. Red velvet cupcakes
Aantal porties
1 porties = 2 cupcakes
Ingrediënten
1/8 van een middelgrote rijpe banaan, vers (25 g)
¼ ei, rauw (15 g)
25 g boekweitmeel, Holland & Barrett
13 ml ongesuikerd bietensap (Zonnatura)
38 ml ongezoete amandeldrink
Halve theelepel pure cacaopoeder (3 g) (Terrasana)
Halve theelepel stevia (3 g)
Snuifje kaneel
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Prak de banaan en voeg het ei
eraan toe. Mix door elkaar tot een glad mengsel.
-
Voeg het boekweitmeel, het
bietensap, de drink, het cacaopoeder, de stevia en de kaneel toe aan het
banaan-eimengsel en mix het tot een glad beslag.
-
Neem 4 cakevormpjes. Leg er wat
bakpapier in en verdeel het beslag met een eetlepel over de vormpjes.
-
Bak de cupcakes ongeveer 30
minuten in de oven. Check na 30 minuten met een satéprikker of de cupcakes gaar
zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn de cupcakes klaar.
3
Madeleines in een hartig jasje
Aantal porties
1 portie = 3 stuks
Ingrediënten
12 g boekweitmeel, Holland & Barrett
1/3de ei, rauw (18 g)
24 g yoghurt, mager, natuur
6 g Parmezaanse kaas, geraspt
1/6de tomaat, middelgroot, rauw (24 g), in stukjes gesneden
1/2de theelepel Italiaanse kruiden
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 220°C.
-
Voeg het boekweitmeel, het
ei en de yoghurt samen. Roer goed door elkaar.
-
Voeg de Parmezaanse kaas,
tomaat en kruiden toe en meng dit er ook doorheen.
-
Verdeel het beslag over de met
boekweitmeel bestoven bakvorm.
-
Bak de hartige madeleines
10 minuten op 220°C.
Voedingswaardetabellen
Totaal:
Hoeveelheid
En
KH
Toegevoegde
suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (422 g)
453 kcal
43,3 g
0 g*
6,4 g
25,5 g
18,0 g*
5,7 g
9,3 g
2,6 g
Per 100
g
107 kcal
10,3 g
0 g
1,5 g
6,0 g
4,3 g
1,4 g
2,2 g
0,6 g
En%
100
38
0
3
23
36
11
18
5
* In rapport Nubel: 11,7 g suikers
(maar dit zijn natuurlijke suikers afkomstig van de groenten, granen, melk,
yoghurt en kaas)
*Som van VV, EOV en MOV is niet exact gelijk aan totaal vet door
afrondingen en ontbrekende gegevens in Nubel